Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőtárolós kályha
 
Témaindító: soldy, idő: Dec 4, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 7
(#) soldy hozzászólása Dec 4, 2009 /
 
Segítséget kérek attól aki látott már hőtárolós kályhát összerakni. Az egyes elemeinek elhelyezése érdekel és nem a bekötése. Nem sikerül a samottáglákat úgy elhelyeznem, hogy a fűtőszálak a helyükre kerülhessenek, ill. nem igazán találom a hozzáadott lemezek helyes elhelyezését.
Kössszi a segítő válaszokért.
Soldy
(#) tungsram hozzászólása Dec 4, 2009 /
 
Milyen tipusú?
(#) soldy válasza tungsram hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Elekthermax 4,5KW-os
(#) tungsram válasza soldy hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Kérlek szépen ha tudsz átküldeni egy fotót akkor sec perc alatt megoldjuk a problémát. Én raktam össze ilyen sz. de már nem tudom hány fűtőtest van benne. Üdv:Tóni
(#) dil válasza soldy hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
A samott lapokon a mélyedésébe kerül a fűtőtest.
Így az alsó sor mélydése fölfelé néz, a következő sor lefelé, aztán újra föl, rá a lefelé néző. Természetesen harmadszor is szembeforgatva.
Menetközben ellenőrízheted, hogy jól csinálod-e, az elektromos oldalon a fűtőtestek bedugási réseinél vannak a szembefordított rések.
A légáramlást biztosító lemezeket függülegesen, a vályu alakkal a samott téglák felé fordítva az első sor berakásával egy időben rakd be mert később nagyon nehéz betenni. A felső lemezek az oldalsó járatokat köti össze, így azokat keresztben. lefeléfordítví kell felrakni. Errre megy a szigetelés.
A fűtőtesteket menet közben is berakhatod, de utólag sem okozhat problémát!
Használj kesztyűt és légzőmaszkot az kőgyaputt miatt!
Jó munkát!
(#) soldy válasza dil hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Kösszi a hasznos javaslatokat. A téglákat hasonló képen próbáltam elhelyezni de már az alsó sor teteje sem került egy szintbe a fűtőszál nyílásával, így elakadtam. A lemezek elhelyezését értem. Már beszereztem uj fűtőszálakat és környezetbarát kőzetgyapotot, már csak a téglákat kellene eltalálnom. Alul egy tepsi-szerű idom van ami kb. félcentivel keskenyebb a téglák szélességénél, így azok nem illeszkednek bele...
(#) dil válasza soldy hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Az a lemez lesz az, amit a tetejére kell tenni.

A ventillátor azok között a lemezek között a levegőt körbe viszi a téglákon. Alul zárva kell legyen - tehát ott nem kell a tepsi.
Sosem szedtem annyira szét, de a ventilátor elhelyezéséből gyanítom, hogy a levegő hátulról indul, föl megy a tepsi és a tégla között, fönt szintén a tepsi vezetésével visszafordul, elől lemegy, majd a legalul a válaszfalon megfordulva kifúj előre.
Tehát ezt a levegővezető csatornát kell kialakítani a tepsikből a tégla körül.
(#) dil válasza soldy hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Nem tökéletes a rajz, de nagyjából így néz ki.
(#) soldy válasza dil hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Dil,
Kössz a részletes magyarázatot és a rajzot. Megkísérlem ezek alapján ujraalkotni.
Üdv
Soldy
(#) soldy válasza dil hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
Hello dil,
A rajz szerint összeraktam és naggyából stimmelnek is a dolgok. Ami nem: tényleg hiányzik valami az alsó téglasor alól, mert csak egy 40x40 mm-es zártszelvény behelyzésével sikerült a szükséges magasságot elérnem. 18 db 7,5cm magas tégla van hozzá, ami elég is csak valami hiányzik alóluk. A kályha két végét csak gyapottal kell kitölteni mert oda nincs távtartó tepsi?
Kössszi a tanácsaidat,
üdv:
soldy
(#) dil válasza soldy hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
Hi Soldy!

Tényleg kellene valami fotó, mert ha hiányzik valami - márpedig hiányzik - akkor a levegőáramlás nem lesz megfelelő, így nem fogod tudni használni. Utánanézek, hogy milyennek kell lenni az alsó résznek.

Üdv.
(#) soldy válasza dil hozzászólására (») Dec 17, 2009 /
 
Hello dil,
Tettem alulra egy vékony samott tégla sort, így az eredeti téglákat a helyükre tudom rakni. A kőzetgyapott szigetelést kétoldalra a lemezek és az oldalsófalak közé be lehet rakni. A végét, ill. a fűtőszálak bevezetésénél szintén ki kell tömni gyapottal? Úgy tűnik, hogy a légáram körbe megy a téglákon, de a téglasor eleje és a vége teljesen le van zárva?
Kösssz
soldy.
(#) dil válasza soldy hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Hello Soldy!
Mindenképen keresd meg a ventilátortól vezető levegőjáratot, mert azt szabadon kell hagyni, ugyan így a kivezető járatot is.
Lehet, hogy a vékony tégla helyén volt a levegőterelő-rendszer.
Ennek hiányában nem tudod kinyerni belőle a hőt, legalábbis nem akkor, amikor akarod.
Tehát addig míg ezt nem tisztázod, ne haladj tovább.

Üdv.: dil
(#) soldy válasza dil hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Helo dil,
Sikerült befejeznem az összerakást. Már fujja a hideg levegőt - tehát körbemegy. Remélem éjszaka felszívja magát meleggel. Már csak 1 kétely maradt: az aluminium csőbe helyezett hőérzékelő/határolókat milyen távolságra kellett volna elhelyeznem a tégláktól? A fűtőtérbe történő bevezetése kb. az üveggyapott közepénél van, így mindkét oldalára helyeztem gyapottot. Remélem nem fogja engedni túlfűteni vagy alulfűteni... Mit gondolsz?
üdv
soldy
(#) dil válasza soldy hozzászólására (») Dec 22, 2009 / 4
 
Helló Soldy!
Nem írtál arról, hogy tettél-e valamit az alsó réteg samott helyére, mert attól tartok, hogy így csak alul kimegy a levegő, nem járja körbe a téglákat. Ezt ki kellett volna próbálni teljes összerakás előtt.
A hőérzékelők elhelyezésével megint az a gondom, hogy sosem szedtem annyira szét. Feltételezem, hogy a bevezető nyílás megadja a helyes pozíciót. A bevezető nyílástól, ha párhuzamosan vezeted a téglákkal, valószínűleg nem lesz gond.
Ismereteim szerint a 900°C-ra lehetett felfűteni a téglákat, ezt úgy 4-5 óra alatt elérhette. Ekkor már kívül nagyon meleg volt a készülék, nem állta a kezem. Nem tudom, hogy ez az új hőszigetelő anyag milyen képességű, a régi kőgyapothoz képest.
Remélem nem hagytad felügyelet nélkül a felfűtés ideje alatt – legalábbis tartósan nem.
Nem írtál a hőfokszabályzó/korlátozóról sem, ezek milyen állapotban vannak, vagy újakat vettél.
Várom az infót, mire jutottál!
Üdv: dil
(#) soldy válasza dil hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Hello dil,
Legalulra beraktam egy sor 3cm vastag samott sort, így sikerült elérnem a szükséges magasságot. A levegő körbe fut, mert a lemezek elég helyet biztosítanak a téglák és a szigetelő között.
Az éjszaka felkeltem vagy négy-ötször megnézni a felfűtést. Rendben folyt, nem verte le a 25A-ra cserélt kismegszakítót. Reggelre viszont kicsit túlfütötte. Kikapcsolta ugyan a hőfokérzékelő mielőtt elment volna a vezérelt áram, de alig lehetett hozzáérni az elejéhez. Ma egész nap ment de még este is meleget fújt. A biztonság kedvéért kiszedtem a gyapotot a lemez és az érzékelő közül. Gondolom így hamatabb ki fog kapcsolni, de legalább nem fog túlfűteni.
Az új üveggyapotot környezetbarátnak árulták de így is elég büdös, viszont nem szúrós.
Remélem ezentúl már probléma nélkül fog ketyegni.
Kössz a támogatásért,
üdv
soldy
(#) laszlo100 hozzászólása Júl 14, 2010 /
 
Heló Srácok ! Nyakunkon a kánikula! Szóval hőtárolós kályha ! Gyerekeim most vettek egy kis házat és a fürdőben gázkonvektor van ami a gázosok szerint szabálytalan .Villanyfűtésben kell ,hogy gondolkodjunk ! Van éjszakai áram . Kisebb méretű kályhát tudtok -e valamelyik kereskedésben? Van e olyan számítás,hogy a gázhoz képest mennyivel drágább? Most jött ez a probléma folyik a felújítás S O S lenne a dolog, hogy merrefelé induljunk!! MINDEN tanácsot észrevételt Szívesen várom !! Köszönettel Laci. .
(#) zolika60 válasza laszlo100 hozzászólására (») Júl 14, 2010 1 /
 
Mekkora terhelhetőségű az éjszakai áram? A bojler nem arról megy? Nem kis fogyasztásúak ezek a holmik. Bővebben: Link Inkább valami infra hősugárzót szerelnék. Az ugyan nappali áramról megy, de csak amikor szükség van rá. Bővebben: Link
(#) anonym1s hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Sziasztok!
Elektromos hotarolos futotestek vannak a hazunkban, ami ejszakai aramrol megy, es nehany napja az egyik eros budos egett szagot ad ki amikor aram alatt van. Annyira eros szaga van hogy mar ki kellett kapcsolnom azt a radiatort. Ma delelott meg egy masik is elkezdett kiadni magabol nagyon eros budos egett szagot. Az elso csak akkor erzik ha aram alatt van, szoval ejszaka, de a ma delelotti egesz nap ontja magabol a buzt. Mar szet szedtem, megneztem belulrol de semmi kulonoset nem lattam. Arra gondoltam hogy a futoszalak elkedtek kiegni benne es ha jol tudom ezekben wolfram futoszalak vannak es azoknak van ilyen budos szaga. Lehetseges ez? Ha nem, akkor mi lehet ez?
(#) zolika60 válasza anonym1s hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Szerintem csak poros. Kellemetlen, de egy-két nap alatt magától elmúlik. Valószínűleg nem használtad eddig még teljes töltésen az idén. A leggyorsabban úgy tudod "szagtalanítani", ha teljesen felfűtöd és kiszellőztetsz. Mi is használtunk régen ilyen kályhákat, ezért ismerős a probléma.
(#) anonym1s hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Oktober kozepe ota folyamatosan be van kapcsolva es eddig nem volt vele gond. A hosszu allas utani porosodas miatti szagot ismerem, volt is amikor elkezdtunk futeni es az valoban elmult 2 nap alatt, de ennek mas a szaga. Kedden jon egy villanyszerelo megnezni, szoval meg lesz oldva. En amiatt aggodok hogy ez a nagyon eros budos szag egeszseg karosito lehet. Magyarul, attol felek hogy lefekszem es nem ebredek fel mert valami mergezo jon a futotestbol. Azert kerdeztem hogy a wolfram futoszal kiegese/parolgasa miatt lehet e, mert ha igen, akkor az lehet mergezo is.
(#) zolika60 válasza anonym1s hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Ha a volfram párologna, az néhány másodperc alatt befejeződne. Ne aggódj, belehalni nem fogsz. Bármi baja is van, (innen csak találgatni tudok) kevésbá veszélyes mint egy szenes kályha, vagy egy cirkó kazán. Nem lehet, hogy valami belefolyt? Esetleg a ventilátora ragadt meg és az ég le?
(#) anonym1s hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Ebben nincs ventillator. Van a keret, abban 4 futoszal ami elott es mogott vastag hotarolos teglak vannak, egy potmeteres hofok allito, meg a burkolat. Nem folyt bele semmi, ez 100% biztos. Arra is gondoltam mar, hogy a futoszal elmozdult egy kicsit, epp annyira hogy hozzaert a teglakhoz, es annak van szag hogy a tegla megegett. Ez lehetseges? Az sem mergezo? Bar azt nem tudom hogy mozdulhatott volna el mert hozza nem nyult senki. Ja, amit szetszedtem az a kisebb volt es az csak ejszaka budos amikor aram alatt van. Ennel a nagynal gondoltam az egett teglara mert ez egesz nap budos, de ezt nem szedtem szet, nem tudom hogy az lehet e.
Ja, kossz hogy foglalkozol az ugyemmel!
(#) zolika60 válasza anonym1s hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
A tégla kétszer égetett agyag (samott) Magában nem tud égni, tehát nem büdös és nem is ártalmas. Ventilátor pedig kell hogy legyen benne, mert különben mi fújja le a téglákról a hőt?
(#) anonym1s hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Semmi nem fujja ki a meleg levegot belole, csak aramlik ki belole magatol, ugyanugy mint egy normal radiator. Itt van rola ket kep.Burkolattal es
Burkolat nelkul
Ott a fem burkolat mogott mar csak a teglak meg a futoszal van, semmi mas.
Ja, ez a kisebb, ebben csak 3 futoszal van, latszik is a burkolat nelkuli kepen alul.
(#) zolika60 válasza anonym1s hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Oldalt sincs benne? A miénk másféle volt, de abban is az oldalburkolat mögött volt a ventilátor, hogy a teljes felületre tudja fújni a levegőt. Ventilátor nélkül a szoba hőfoka sem lenne szabályozható. A hőtárolós kályhának épp az volna a lényege, hogy akkor melegíti a téglát, amikor van kapcsolt áram, és a ventilátor segítségével akkor fűt, a a hőmérséklet a beállított alácsökken a szobában.Itt egy link a metszetével:Bővebben: Link
(#) anonym1s hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Akkor ez valami nagyon regi szar lehet, mert ebben sehol nincs ventillator, es termeszetesen csak akkor melegiti a teglakat amikor van kapcsolt aram, de ha felmelegitette a leglakat, akkor ez fut allandoan, nem lehet kikapcsolni hogy ne futson nappal csak este. Viszont ha nem a futoszal es nem is a tegla, akkor minek lehet ennyire eros budos szaga?
Ja, es egyik naprol a masikra tortent. Tegnap meg hibatlan volt, meg ma reggel sem ereztem, csak delelott 10-11 ora korul kezdett.
(#) Gavrosz85 hozzászólása Okt 24, 2011 /
 
Üdvözletem.Szeretném megkérdezni az it jelenlévő szakemberektöl hogy a 3kw-os 3 fázisú hötárolós vilanykályhát átlehet e kötni monofázisra és hogy csinált e már közületek ilyen munkát valaki.Egyszer jatitottam edig ilyen kályhát de más okbol(bekötőkábelt hoszabitás véget cseréltem).válaszotokat elöre is köszönöm.
(#) Haszuboy válasza Gavrosz85 hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Természetesen át lehet kötni, viszont a teljesítménye kisebb lesz.
(#) Gavrosz85 válasza Haszuboy hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
Köszönöm a választ,sikerült bekötni és minden jól müködik.
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem