Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőborda
 
Témaindító: Dzót, idő: Dec 13, 2005
Lapozás: OK   13 / 17
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 20, 2020 /
 
Felmerült egy plusz kérdés. Hogyan tudok menetet készíteni a bordába? A lamella felőli oldalról marószárral elő kell készítenem a helyet, majd furat készítés és menetelés? Egyéb lehetőség a ragasztás lenne, amiben nem annyira bízok viszont egyszerű, vagy a leszorítás egy rugós lappal, amit viszont nem tudok, honnan tudnék beszerezni. Kihagytam valamit esetleg?
(#) bbalazs_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Hegeszteni a két oldalára egy-egy fület.
(#) Kovidivi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
A TO220 FET rögzítésére gondoltam legfőképpen. A bordát már tudom rögzíteni a nyákhoz akár kétoldalas ragasztóval, vagy kábelkötelegővel is. A nyákon készítek egy bemarást, így a FET hátulja kapcsolatban van a bordával, csak ezen a kapcsolaton gondolkodok.
Azt is lehetne, hogy mint egy szendvics, összeszorítom a bordát a FET-et és a nyákot, csak meg kell nézni, mennyire jól fekszik fel a FET, és hogy a szorítóerő megmarad-e akkor is, ha forró a borda (kötegelő kilőve). Ötletelek...
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
(#) jucsaba válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Nekem az vált be , hogy van 2 gépi menetfúró, az egyik normális , a másik leköszörülve a bevezető rész , így végig lehet vágni a menetet .
(#) FAZ1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
A legtöbb hűtőborda általában valamilyen alumínium-ötvözetből készül.
A rögzítése a nyákhoz (nyákra), illetve a hűtendő alkatrész reá való rögzítése az általában menetes furattal s ezek által a hozzá méretében jól beleillő csavarokkal történhet.
Viszont alumíniumba menetet fúrni sajna elég macerás dolog, mert "puha lévén kenődik" vagy maga a fúró szorul be egyből.

Lehet önmetsző un. lemezcsavart is alkalmazni, az maga vágja bele magát a furatba...

Én általában vagy valamilyen üregelő spray-vel, vagy csak simán háztartási petróleummal kenem be a menetfúrót, pl. ha a furat zsákfurat. Attól nem tud letapadni a fúró recéiben a forgács.

A csak átmenő furatoknál sokkal egyszerűbb a helyzet, így azt rögtön gépi menetfúróval szoktam, ami az egyik oldalon be, a másikon meg ki, magyarán mondva - csak simán áttolom az anyagon. A petróleumos kenés ott is nagyon fontos, hogy ne roncsolódjon a furat és a már kész menet.

A kisebb méretű hűtőbordáknál divatos lehet még a belesajtolt fémtüske, amelynek a másik végei rögtön beforraszthatóak a nyákba. ámde ahhoz egy komolyabb páka szükséges.
(#) FAZ1 válasza jucsaba hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
A zsákfuratok esetére van nekem egy olyan menetfúró készletem, aminél mindnek le van kissé köszörülve a hegye, hogy úgy mélyebbre tudjon behatolni az anyagban. Már így is mélyebb furatot kell neki csinálni a menet előfúrásánál.
(#) bbalazs_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Elnézést, nem olvastam elég figyelmesen. Akkor a már említett önmetsző csavar.
(#) Joe_001 válasza jucsaba hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Szia. van olyan , hogy zsákfurat, menetfúró. (3x -os ár) Kifelé fordítja a forgácsot. Kevés hibásmeret marad a furat alján. Érdemes belepróbálni a csavart és méretre vágni, alu-ba azért ahogy előttem írták sok kenőanyaggal, oda-visszajáratva érdemes fúrni a menetet,
zsákmenetfúró.
(#) mcc válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 21, 2020 / 1
 
+1 szavazat az önmetsző lemezcsavarra. 2,5mm-es fúróval kifúrni, és 3mm-es önmetsző csavar teljesen jó kombináció. Én kereszthornyosat használok, és a megfelelő méretű csavarhúzóval tökéletesen meg lehet húzni
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 21, 2020 /
 
Köszi a tippeket mindenkinek.
A legnagyobb probléma, hogy a furat készítésénél amint átérek a 3mm vastag "lemez" részről a lamellákhoz, azonnal törik a fúrószár.
Menetvágás nem gond, van mindenfajta szerszám, mindenfajta kenőanyag, repülnek a menetek a furatokba mp-ek alatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2020
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Komolyabb hűtéshez érdemes olyan hűtőbordát használni, aminek vastagabb a hátlapja. Én a bordás/lamellás rész felől kezdeném fúrni, alaposan rögzített gépsatuval. Megoldás lehet, ha a sima oldal felől kezded a fúrást, az előtolás korlátozása - ez a proxxon állványon, illetve az apósom által készített állványos fúrón megoldott.
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Köszi.
Ha más nem lesz, beszerzek egy 2.5mm-es marószárat, de szerintem a keményfém fúrószár is vinné, ha lenne gépem 10 000-es fordulatszámhoz, és precíziós állványt használnék. Ez a hűtés már "komolyabb", mert előtte 40x40x10mm-es bordában gondolkodtam.
(#) mcc válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Én 4000 körüli fordulatszámon szoktam fúrni, mert ennél többet nem tud az oszlopos fúróm. Kenésnek szappanos vizet használok. Már több száz lyukat kifúrtam fúróveszteség nélkül. A bordákra figyelni kell! Ha átmenő a furat, akkor az bordák közé kerüljön, mindenképpen.
(#) Kovidivi válasza mcc hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
A bordák köze 1mm széles. Majd próbálkozok, hogyan oldható meg törés nélkül...
(#) granpa válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Nagyon lassú előtolás, 170°-ra köszörült fúró. A keményfém fúrót azonnal eltörnéd.
(#) FAZ1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Idézet:
„amint átérek a 3mm vastag "lemez" részről a lamellákhoz, azonnal törik a fúrószár.”

Azt meg hogyan csinálod?
Mert ha pl. 0,8-as lenne a fúró, avagy nagyon beleng a fúrótokmány, akkor tán még elhiszem. De egy 3-as fúróval?
Nem kell annyira nyomni, húzza az be magát önmagától ...
(#) Kovidivi válasza granpa hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Köszi.
(#) Kovidivi válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
2.5mm átmérő, nem 3mm.
(#) FAZ1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Mindegy - az már vastagnak számít. Nem kell annyira nyomni ...
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 22, 2020 /
 
Teszteltem kicsit. A keményfém fúró eltört, a HSS csak panaszkodott (rezonált a szerszám rendesen), a furatot elvitte oldalra a lamella, a furat mérete túlméretes lett, a menet fele annyit tart, mint kellene, a csavar billeg a menet első 4mm-ig. Kézből fúrtam, de szerintem az állványosnál is megtörtént volna ez a kb. 0.2mm eltolódás. CNC-nél pedig a fúrószár görbült volna el oldalra, esetleg el is tört volna (lehet az állványos is így reagált volna).
Megoldásnak tartom a CNC-t és a keményfém fúrószárt/marószárat. Csak nincs itthon CNC-m.
További lehetőség a ragasztás, vagy a sima leszorítás, egyiket se tartom bolondbiztosnak.
(#) kaqkk válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Amikor "érzed" hogy mindjárt átér csökkentsd az előtolás erejét mert amikor kiér a lamella oldala feszíti és ezért törik ,egyik oldalán van fém a másikon nincs természetes hogy a kisebb ellenállás felé indul a fúró (hajlik törik) Vagy ha lehet próbáld úgy pozícionálni a furatokat hogy a lamellákba menjenek ne mellé .
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2020
(#) Alkotó válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Nem követem a történéseket, de ha az alumínium bordába szeretnél lyukat fúrni, ahhoz nélkülözhetetlen egy jól megköszörült fúró. Nem kell neki egyáltalán különleges alapanyagból lennie. "Rossz fúróéllel" nem lehet alumíniumot forgácsolni.
Kenőanyagot is célszerű használni, de ennek akkor van igazi jelentősége ha mélyebb a furat.
Az oszlopos fúró azért kényelmesebb, mert jól tartja a merőlegességet és finoman szabályozható az előtolás. A CNC-nek itt szinte semmilyen előnye nincs egy sima fúrógéphez képest.
(#) mcc válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Ha pánttal szorítod le, akkor nem vagy kötve a 3mm-es átmérőhöz. Használhatsz akár 5-ös csavart is. Az 5mm- es fúró pedig nem fog eltörni...
(#) Kovidivi válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Köszi a tippet. Lamellába fúrni elég nehézkes (1mm vastag a lamella). Olyan tippet kaptam még, hogy fordítsak össze két hűtőbordát, így az egyik borda lamellája kitölti a másik borda légrését, mondjuk ez csak akkor működik, ha a lamella és a légrés kb. azonos szélességű.
Másik tipp, hogy 2.2-2.4mm-es fúrószárat használva lenne 2.5mm-es furatom, ami jó a menetnek. Meglátjuk, mi válik be...
(#) Egri Frédi hozzászólása Márc 22, 2020 /
 
Alumíniumhoz kiváló és a legolcsóbb a petróleum. Ha ez nincs megteszi az egyszerű motorolaj is. Ne sajnáld se a fúróról/menetfúróról se a bordáról. (1 - 1 csepp mindkettőre ) Az alu hűtőborda "tiszta" alumínium, ami megmunkálás során kenődik. Ha az alapon átfúrva félig bordát fogsz, az a lyuk ovál lesz, bármit is csinálsz. Azon kívűl, ahogy a mester is írta egy jól köszörült, élezett fúró bárminek a fúrásához elengedhetetlen. Egy életlen fúró csak "keni" az anyagot nem vágja.
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Azt javaslom, hogy ne a hátlap felől, hanem a bordák felől kezdd a fúrást. Vagy annyira precízen kell pozícionálni?
(#) Egri Frédi válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Az működhet, hogy a résbe beleraksz egy ugyan olyan anyagot ( nem hasonlót !!! ), mint a borda - jó szorosan. Ilyenkor érdemes a 2 oldalsó lamellákba is tenni valami kitöltő anyagot, hogy a fúró ne " nyomja szét " az anyagot.
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Egyáltalán nem kell precízen fúrni! Holnap kipróbálom. Írtad már korábban is szerintem, de átsiklottam felette, mert ez első olvasásra a "lehetetlen" kategória. De valószínűleg mégis lehetséges, egy próbát megér. Ha belekap az anyagba a fűrószár, akkor menni fog. Előpontozni legalább nem kell .
Üdv.
(#) Kovidivi válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Ovális a furat, ez a jó szó. Kenés, éles fúrószár, minden van.
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 23, 2020 /
 
Köszi a sok tippet, úgy tűnik, meg tudom házilag oldani a borda kifúrását.
Az M3 menetnek min. 6mm kellene aluban, hogy tartson is, ezért helyette anyás rögzítést fogok alkalmazni. Ehhez átmenő furat kell, 3mm átmérőjű, ez stabilabb, mehet egyből a sík felület felől. Másik megoldás, hogy a lamellák felől karácsonyfafúróval (vagy központosító fúróval) "szétdúrom" a lamellákat, furatot készítek (3mm), majd 90fokos süllyesztővel akár a csavar fejét is el tudom tüntetni.
Köszi, hogy együtt gondolkodtatok velem, segítettetek!
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2020
Következő: »»   13 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem