Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Időszakosan ráz a fürdőszobai csap
Lapozás: OK   1 / 6
(#) oimuka hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Sziasztok! Talan fel eve vettem eszre,hogy idoszakosan raz a furdoszobai csaptelep.Megprobalom,minel reszletesebben ismertetni a problemat,hogy semmi ne legyen felreertheto.Az epulet teglaepitmeny,az emeletek kb. 15-20 cm. vasbetonnal vannak elvalasztva.
Olyankor vevodik csak eszre,amikor az ember a furdokadban(ontveny) ul es termeszetesen a keze is vizes.Odaerek a csaphoz es egy eleg kellemetlen bizsergest erzek,ha esetleg van valamilyen nyilt seb a kezemen,es ott er oda a csaphoz,az mar annyira csip,hogy az ember reflexszeruen elkapja a kezet.A csaladban harman is ereztuk,apamnak valaszinuleg vastagabb a bor a tenyeren,es lehet ezert nem erzekelte.
Digitalis meromuszerrel a csaptelep es a furdokad fem lefolyoja kozott 8-10 volt valtoaramot mertem.A kerdes az,hogyan kerul oda.Vagy a vizvezeteken keresztul vagy a lefolyon.Utobbit azert ketlem,mert a lefolyo csovek muanyagok egy darabig,utana az aknaig ontveny.
A lakasban a konnektorok nincsenek lefoldelve.Eddig a villamos halozattal semmilyen gond nem volt,furdoszobaban nincs is konnektor,egy hosszabitoval van bevezetve a mosogepnek az aram.Eloszor a mosogepre gyanakodtam,hogy esetleg innek kerulhet aram a vizcsovon keresztul a csapba.Kovetkezo furdeskor kihuztam a konnektorbol a mosogepet.Ismet razott a csap.Akkor a lakas kozponti futesenek a kazanjara terelodott a gyanu,mert ugyebar az is arammal mukodik.Szoval kihuzattam a konnektorbol a kazan csatalakozojat.Miutan igy is razott a csap,az egesz lakast aramtalanitottam(kicsavartam a fobiztositekot a bejarati ajto mellett).A problema ezzel sem oldodott meg.Szoval kezdem feladni.
Az is megfordult a fejemben,hogy a tavaly mikor szereltek a lakasban a kozponti futest,esetleg belefurtak egy villanyvezetekbe a falban,es a rezcsoveken keresztul igy kerul aram a csaptelepbe.Miutan az egesz lakast aramtalanitottam,ez a felvetes tevesnek bizonyult.
Masik feltelezes.Tavaly a felso szomszed felujitotta a lakasat,tobbek kozott az a elektromos halozatot is kicsereltek.Az elejen mar emlitettem,hogy az epuletben a konnektorok nincsenek lefoldelve.Tehat ugy oldottak meg ,hogy az villanyora elott a foldelest rakotottek a nullra.Elegge csovaltam a fejem,de azt valaszoltak,hogy ez megszokott dolog.
A furdoszoba alatt pince van,a sajat pincenk,de oda is a sajat lakasunkbol van aram vezetve.Tahat,ha aramtalanitom a lakast,a pinceben sincs aram.
Szoval akkor miert raz megis a csap?
(#) Dudus válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Valamelyik szomszédod a vízcsőre földelt!
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Lehet hogy valamelyik lakótársad a hunyó, nincs valaki akiről tudod hogy szereti az elektronikát és egy tasla generátort küld a vízcsapnak , vagy valaki valamit földel a futéscsövön, vagy lehet hogy elektromos bojlere valakinek
(#) potyo válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 / 1
 
Ha nálad a biztosítékot lenyomva is ráz, akkor másik szomszédnál lesz a hibás cucc, és a fém vízvezetékcsövön jön át hozzád, mert arra kötötte a földelést. Tüneti kezelésként kösd rá nálad a kádat a vívezetékcsőre, ezt egyébként is meg kellene csinálni ezen esettől függetlenül. Ez a bizsergést megoldja, de a probléma forrását NEM. Szomszédokkal egyeztetni kell, és megnézni, hogy kinél van a probléma. Az is lehet, hogy másoknál is ráz, csak nem vesznek róla tudomást. Ha nem akarnak kötélnek állni, akkor rájuk kell ijeszteni azzal, hogy szökik náluk az áram és emiatt többet fizetnek a villanyért vagy kilátásba helyezni egy feljelentést, ha nem szünteti meg a szabálytalan szerelést. Meg nem ártana nálad sem behúzni földelést és lecserélni a konnektorokat, illetve szerelni fel FI relét.
(#) tatabike válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Valamelyik másik lakásban van a bibi, esetleg az áramszolgáltató méretlen vezetékein, vagy még a kábeltévé (UPC) tud rázni, nekem az Ő szerelőik mondták, hogy a fölpotenciálhoz képest akár 300 volt különbség is lehet a UPC antennakábelein (mondjuk ezt én is tapasztaltam itt nálunk...).
Pár éve ugyanez a sztori játszódott le egy fővárosi lakásban, teljes áramtalanítás után is rázott a fürdőkád alsó széle, a csapok, és frankón világított a fázisceruza is. Nem tudtunk mit csinálni, a házkezelő a áramszolgáltató segítségét kérte, a későbbi fejleményekről nem tudok semmit, nem tudtuk meg végül, hogy mi volt a baj. Neked is azt ajánlom, hogy az áramszolgáltatótól kérj segítséget.
(#) Syn7h37ic válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Idézet:
„A lakasban a konnektorok nincsenek lefoldelve”

Az első probléma.
Idézet:
„Tehat ugy oldottak meg ,hogy az villanyora elott a foldelest rakotottek a nullra”

Ezt hívják nullázásnak, ez teljesen szabályos, sőt így kell csinálni, hogy a villanyóránál van közösítve a védelem és a nulla, a konnektorban szigorúan tilos.
Egyébként a fém kádat, fém zuhanytálcát kötelező földelni, pont a Te eseted miatt. gondolom nincs megcsinálva, és már ott is a potenciálkülönbség.
(#) erbe válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
"az villanyora elott a foldelest rakotottek a nullra"
Ez így szokás. Teljesen szabályos. Nullával közösített védővezeték. Ma már a földelés nem szokásos.
Ellenben ma már a vízvezetékben sok helyen van műanyag, kinn a földben is. Emiatt ha valaki arra vetemedik, hogy a vízvezetéket használja földelésnek, előfordul ilyesmi.
Életveszély miatt érintésvédelmi mérést kellene kérni az egész házra. Persze nem muszály egyből az orrukra kötni, hogy mekkora a mért feszültség, csak annyit, hogy ráz. Aki a szabálytalanságot elkövette, az meg valószínűleg fizeti a számlát.
Ha gyorsabb és egyszerűbb megoldást akarsz, akkor összekötöd 1 dróttal a csapot és a fürdőkádat. Az öntöttvas fürdőkád, ha egykor szabályosan építették be, úgyis össze van kötve a védővezetékkel.
(#) oimuka válasza tatabike hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
A lepcsohazban 6 csalad lakik,es villanybojlere is van valakinek.Nemreg lattam a csomagolo dobozt a pince torkaban.A fazisceruza viszont nalam semmit nem mutat.Az idoszakossag,gondolom,abbol van,hogy eppen akkor mukodik-e az illetonel az elektromos keszulek.Ha 8 voltot mertem,azt gondoltam,hogy a probaizzonak is vilagitania kellene.Rakotottem egy 3 voltos zseblampaizzot a csapra es a lefolyora,akorte viszont nem vilagit.A meromuszer viszont aramot mutat.
(#) oimuka válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
A furdokad nincs osszekotve semmivel,tehat nem beepitett furdokadrol van szo vagyis barmikor felveheto.A furdokad kromozott lefolyocsovehez mar muanyag kapcsolodik.
(#) tatabike válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Akkor csak potenciálkülönbség miatt rázhat, nem fázis kerül rá 'valahonnan', azt már 5 volt körül jelzi a fázisceruza elvileg...
(#) potyo válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Nem folyik akkora áram, hogy az izzó világítson, mert az az áramerősség már akár halálos is lehetne. De arra elég, hogy csipkedjen. Lehet bojler, számítógép, mosógép, mikrohullámú sütő, bármi más is a hunyó. Számítógépnél pl. nemis jelent meghibásodást, ha rendes földelés nélkül csipked a háza.
(#) oimuka válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Egyébként a fém kádat, fém zuhanytálcát kötelező földelni, pont a Te eseted miatt.

En ezzel egyetertek,de mindjart 30 eve lakunk itt,ilyen meg sosem fordult elo.Kotelezo foldelni...de mire?
(#) oimuka válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Valaszinuleg az lehet,hogy valakire a vizcsore kototte a foldelest,es lehet ,hogy a vizcso nala a lakasban fem,de az alagsorban mar muanayag,nemreg volt kicserelve,es kint a fold alatt is muanyag.
(#) oimuka válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Tegyuk fel,hogy valamelyik szomszed villanybojlere a hibas.AZ esetleg nem allhat fent,hogy anelkul ,hogy a foldelest a vizcsore kotottek volna....szoval az elekromos ellanallas,ami a bojlerben van,az kapcsolodik a vizen keresztul,a mi csapunkhoz?A tiszta viz nem vezeti az aramot,de a kloros viz mar vezetheti.Szoval ez fentallhat?Meg ma vegigkerdem a lakokat.
(#) potyo válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Az is lehet. De akkor az megint szabálytalan szerelés, mert a bojlert földelni kell.
(#) erbe válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
"Kotelezo foldelni...de mire?"
Össze kell kötni a korábban már említett Nullával közösített védővezetékkel. Jobb helyeken erre a célra külön szálat húznak a villanyórától a fürdőszobába. Nehogy a kóbor áramok betegyék a lábukat.
(#) piros1 válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
A "tiszta" víz is vezeti az áramot. Én is valamelyik szomszéd boylerére gondolok, ami nincs megfelelően földelve (nullázva). Esetleg az alattad lakó fürdőszobájában a lámpatest testzárlatos. Ilyennel is találkoztam már párszor.
(#) erbe válasza piros1 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
"Esetleg az alattad lakó fürdőszobájában a lámpatest testzárlatos."
Hát igen! Ezeknek a fémházát ugyanis a legritkábban szokták elföldelni. Még a vezetéket se húzzák oda.
(#) damkodav hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Szerintem ezeknek a beszélgetéseknek semmi értelme, egy szabványos EPH egyen potenciálra hozó hálózatot kell kiépíteni,szakemberrel!!!

Elvileg a pincében kéne egy ilyen csomópontnak lenni, ahol minden fémesen vezető tárgy be van ide kötve (vízcső gázcső lefolyó megfelelő közdarabbal)csillagszerű bekötéssel---ok hogy ne alakulhasson ki hurok mert az indukált feszültség is problémát okozhatna.

És ilyen házakban a betápnál már el kellett volna végezni az áramszolgáltatónak vagy a kivitelezőnek a nullázást,és egyben a szonda leütését is amit ugyanabban a csomópontban kellett volna összekötni.

Majd ezt ki lehet nevezni EPH csomópontnak is.

10-es vezeték alatt a nullázás tilos(szakadás kockázata miatt)

Szóval lényeg....A kiselosztóba beérkezik neked nulla fázis föld remélhetőleg,ha nem akkor pótolni kell!!!vagyis a föld vezetéket is ki kell húzni 10 vezetékkel mert itt a hurokellenállás is befolyásol.
Ha nagyon nagy macera lenne ez... de ne legyen az

Az érthetőség kedvéért :nem akarok nagyon részletekbe belemenni de lényeg ha nem megfelelő keresztmetszetnél van a nullázás elvégezve és a földelőszonda messze van akkor a nullázás miatt a nagy kifolyó áram (egész háztömb)a nulla vezeték ellenállásán feszültséget ejt és a nullázásod nem teljesen lesz földpotenciálon tehát mérhetsz feszültséget a kád és a csap között.....

ez lehet egy ok sőt ez ha nem így van megcsinálva pótolni kell.


ok lehet még az is hogy valakinek a hálózatra kötött bojlere szivárgó áramot nyomat a csőhálózatra,de az eph ezt is megoldaná mert nem alakulhatna ki potenciálkülönbség.


Szóval kád csap gázcső mind be az eph csomópontba ezt lehet 6 vezetékkel azt meg be egy 10 vezetékkel a központi csomópontba ennyi.
Aki mást mond hazudik
Ha van kérdésed írj!
(#) erbe válasza damkodav hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
"Szerintem ezeknek a beszélgetéseknek semmi értelme,"
"10-es vezeték alatt a nullázás tilos(szakadás kockázata miatt)"
Egyszerű családi házas bekötésnél is minimum 25-ös sodronyon jön a nulla...
Sajnos, mint tudjuk, az építkezéseknél nem csak az EPH-t nem tervezik és nem kérik számon, hanem mint látjuk, még a nagyobb fémtárgyak védővezetékeit sem.
Pedig ez nem is a villanyszerelő dolga lenne, hanem az adott részfeladat szakemberéé (víz-gáz-fűtés...).
"-De minek az a kutya derót!"
(#) potyo válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Idézet:
„Egyszerű családi házas bekötésnél is minimum 25-ös sodronyon jön a nulla...”


Na de meddig? És ehhez képest hol van a szétválasztás?
(#) damkodav válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Számon kérik és előírás,és csak az végezheti akinek van érintésvédelmi szakvizsgája vagyis csak a jegyzőkönyvet az adhatja át.
És nem mindig annyin jön be az áram mert 25 vezetéknek kb 80 amper a terhelhetősége és semmi értelme nem lenne.

A beszélgetésnek pedig azért nincs értelme mert nem beszélgetni kell hanem megcsináltatni szakemberrel ez nem egy kókány dolog és akár életveszélyes is lehet a nem megfelelően kialakított eph és ebben az a rossz hogy egy tömbházban nem csak te halhatsz meg:-S
(#) tatabike válasza damkodav hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Annak sem sok értelme van, amit Te írtál, ugyanis majdnem mindenki ajánlotta a szakember általi átvizsgálást, aki valószínűleg ugyanoda lyukadt volna ki, mint Te. Vagyis Te is feleslegesen tépted itt a billentyűket ezek szerint. Páran felsorolták a lehetséges okokat, amik szinte kivétel nélkül visszavezethetők a rossz, vagy hiányzó EPH-ra. Attól, hogy Te összefoglalva leírtad, még nem kell a többieket leoltani, és magadat okosnak beállítani. Könnyű a sok válaszból összeollózni egy mindenre kiterjedő, tömör választ, hogy aztán mindenki feleslegesnek és értelmetlennek tűnjön melletted.
Idézet:
„nem beszélgetni kell hanem megcsináltatni szakemberrel”

A szakemberrel megcsináltatás nem zárja ki a beszélgetést szerintem, úgyhogy ez a szöveg is értelmetlen. Vagy sajnálod másoktól, akik hasonló helyzetbe kerülnek, hogy esetleg innen szerezzenek tudomást a megoldásról? Nem gyanús, hogy éppen ezért beszélgetünk róla? Vagy azt hiszed, ide csak olyan emberek járnak, akiket ha megcsíp egy kis graft, egyből beugrik, hogy EPH? Hát nem. Ezért beszélgetünk róla, bármilyen fura, vagy nehéz is ezt Neked megértened. Nem mindenki pákával és fáziskeresővel a kezében született, Nekik nem értelmetlen ez a beszélgetés. Köszi, hogy elolvastad.
(#) oimuka válasza piros1 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Esetleg az alattad lakó fürdőszobájában a lámpatest testzárlatos. Ilyennel is találkoztam már párszor.

MInt mar irtam,a furdoszobank alatt pince van,a sajat pincenk.Oda is a lakasbol van levezetve az aram.Tehat,amikor aramtalanitom a lakast,a pinceben sincs aram.Ha meg ez lenne a gond,miert nem raz mindig?Csak idoszakosan?Itt a furdoszobakban gaztuzelesu vizkazanok voltak.Nemreg jott egy ilyen torveny,hogy furdoszobakban nem lehet semmilyen gazzal mukodo alkalmataossag(kazan,autogajzer,konvektor),a mult nyaron jotek az E-on gaz munkatarsai es lepecsteltek,minden furoszobai foldgazzal mukodo cuccot.3-an a hat csalad kozul,sajat hokozpontot szereltettunk(ami a konyhaban van).A masik harom csalad hogyan oldotta meg,nem tudom.Szerintem csak villanybojlerrel ,massal mivel.Es amikor eppen melegit a villanybojler,akkor raz nalunk a csap.Esetleg meg hutoszekreny foldeleset kothettek ra.
(#) oimuka válasza damkodav hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Mondtam mar kozel harminc eve lakunk itt,a jelenseg csak kb. 6-8 honapja kezdodott.Ha valoban rosszul lett volna kotve valami,eddig is kellett volna razzon.
(#) potyo válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Idézet:
„Ha valoban rosszul lett volna kotve valami,eddig is kellett volna razzon.”
Nem okvetlenül. Az üzemszerű működéshez nincs szükség védőföldre. Ha eddig nem volt sehol szivárgó áram, attól még lehetett hibás szerelés, csak nem derült ki.
(#) oimuka válasza potyo hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Ideiglenesen ,gondolom,ugy oldhato meg,hogy a kad valamelyik femes reszet osszekotom a csappal.Ekkor nem kene razzon.Jol gondolom?Masok is mondtak itt a forumban...
(#) (Felhasználó 1947) válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Azért a kötéseket nézd át a kötésdobozokban, elképzelhető egy égett, kilazult kötés.
A földeléseket nézd át, vagy nézesd meg szakemberrel.
A földeléssel, esetleg a nullavezetővel lehet gondod.
Mielőbb javitsd, javittasd ki a hibát, megelőzendő a nagyobb bajt.
(#) oimuka válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Nincs sehol foldeles a lakasban,de mar irtam...
(#) vzoole válasza oimuka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Egy olyan próbát meg tudsz ejteni, hogy amikor ráz gyorsan kikötöd a bojlert. Minden tápvezetéket.

Ha így is ráz, akkor a vízvezeték csövön át jön a feszültég (talán szomszédtól).

Ha így nem ráz, akkor nullavezető hiba.

Már egyszer találkoztam ilyennel, de óra előtt volt a gond, így az áramszolgáltató javította ki.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem