Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ok értek mindent, úgy ahogy.
Mint mondtam nem nagyon vagyok villamossági szakértő, ezért gondoltam úgy hogy elkezdem ezt a napelemes rendszert és szépen apránként majd bővítem, azért kellet az inverter, hogy laptopot.. stb rátudjak majd kötni. igazából úgymond ez egy kísérletezésnek szántam. Na de ez még mind nem változtat azon amit szeretnék. Szóval le egyszerűsítem a kérdésem független mindentől. Van-e olyan eszköz mint pl: egy termosztát annyi különbséggel hogy nem a hőfoktól függően kapcsol ki vagy be hanem feszültségtől függően. Esetleg nem-e lehetne egy ilyet építeni lehetőleg nagyon egyszerű kivitelezésben, hogy kapcsoljon nekem az inverter és a vezetékes hálózat között, az akku feszültségétől függően lehetőleg oda vissza. Például: az aksim feszültsége le megy 10,9v-ra ekkor átkapcsol a vezetékes hálózatra, aztán mikor az akku feszültsége eléri a 14v-ot vissza kapcsol az inverterre. Nem tudom érthető-e amit írtam. Sajnos szakszerűen nem tudom elmagyarázni mint mondtam nincs képesítésem sajnos.
Megtörtént, na most az a gond, hogy kép van, háttérvilágítás nincs. Kipróbáltam egy másik, tuti jó LCD panellel, arra sem ad világítást, tehát inverter problémák vannak...
Mit nézzek még meg rajta? SyncMaster 940B a pontos típus egyébként. A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
Egy dolgot nem értek...Minek ehhez inverter?
Nélküle nem lenne sokkal egyszerűbb megoldani? Úgy csak egy 220-as töltő kellene,mondjuk 11,1 voltos. Ha ez alá csökken az akku feszültség,elkezdi segíteni a fogyasztókat. Semmi átkapcsolás,automatikusan működik.
Köszönöm válaszod!
Nagy segítség a válaszod, mivel nem vagyok tanult elektronikai szakember csak innen-onnan össze szedtem pár dolgot nem is igazán tudtam mit keresek, de neked köszönhetően megvan. Szóval, azt nem mondtam el, hogy ez egy kis ici-pici rendszer ami van nekem halottam a hybrid inverterekről, de nekem az túl drága igazából az egészet én építettem. Ez a rendszer nem csinál mást csupán egy akváriumot világít, és fűt. Az egész fogyasztás 38W, 24 óra alatt kb 20Ah használ fel, hiszen nem mindig megy, 16db napelem 5W 12v(80W), 3db 15Ah gel akku és egy 150W os módosított szinuszos inverter. Hülyeségnek tűnik, de nem azért csináltam mert megéri hanem HOBBIBÓL .Szóval nem lenne semmi baj ha egy pillanatra ki esik az áram, tehát érdekelne a relés megoldás, hogy hogy tudnék egy olyat építeni illetve mik kellenek hozzá, esetleg van-e ilyen leírás valahol, vagy hogy keressek rá magára a kapcsolási rajzra. Ha angol vagy német nyelven van az sem probléma viszont sok szakszóval nem vagyok tisztában ezért jó lenne valami egyszerűbb nyelvezetű A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015
Üdvözlök mindenkit!
Lenne egy kérdésem napelemes rendszerrel kapcsolatban. Tehát adott egy napelemes rendszerem ami teljesen jól működik aksikról (OFFGRID), persze mikor süt a nap Szóval ha napi 5-6 órát süt a nap megvan a kívánt energia amivel feltöltöm az aksikat és bírja a fogyasztó másnapig amíg ismét feltöltődnek az aksik, viszont ha nem süt eleget a nap akkor az inverter lekapcsol ha az aksi X feszültség alá esik, szóval kéne nekem egy olyan kapcsoló ami figyeli az aksim töltöttségét és ha elér x szintet akkor átkapcsol a vezetékes hálózatra. Esetleg van ilyen kapcsoló a piacon vagy nekem kéne egyet össze eszkábálni? És tudom a szünetmentes ezt csinálja, de nekem van egy kész rendszerem, ezért nekem csak egy egyszerű kapcsoló automatika kéne.
Ez egy inverter, astabil négyszöggenerátor ferrit transzformátorral. Mérj feszültséget a 3.-as
ponton, de vigyázz lehet 1000 V körül, DVM-et ne használj csak analóg műszert.
Valamelyik trafó zenél. Általában túlterhelés okozza . Nyilván ezért szabályoz le az inverter. A trafókat mérd ellenállásra. A magasabb a jobb.
Szia!
Sok sajnos nem derült ki.A szokásos eljárás követendő: Tápészültségék ellenőrzése ,trafók összehasonlítása. Ha tudsz szerezni tuti jó csöveket, akkor inverter ellenőrzése.Ha rendben megy akkor csőcsere.Ha nem , és a scaler viszont dolgozik , akkor már ellehet gondolkodni a folytatáson.Vezérlő IC soros nagyfesz kondi STB
Szia!
Neked is mindenki másnak azt tudom , (tudjuk) mondani, hogy hibás a háttár fény .Ha belevilágítasz a monitorba , és halványan látszik a PC által kiadott kép, akkor tuti háttér fény hiba. Vagy cső vagy inverter, esetleg mindkettő. Ha a kép a te monitorodé, akkor az alsó trafó nagyon fura.. Rá kell mérni, összehasonlítani egymással, vagy egy másikkal.Kondikat is át lehet nézni, és az ilyenkor szokásos hibakeresés. Ha nem látszik semmi akkor a táp szigorúbb vizsgálata.
Nem tudom már lefotózni sajnos. Egy trafót cseréltem, gondolom menetzárlatos lehetett.
Ilyen volt mint a képen, és az inverter rész közepén csücsült egyetlen db.
Mérj rá még az inverter trafó szekunder ellenállására.Nekem volt ilyen problémám ott a trafó csere megoldotta a hibát.
Nem feltétlen, csak akkor biztosra kell menned az inverter "jóságával" kapcsolatban. Kb 5000 ft a négy cső + a szállítás, már ha kell.A ledesítés is kb annyiban van , de akkor az invertert nem kell javítanod, és nem vettél potyára csövet,ha netán mégis az inverter rossz.De nagyon óvatosnak kell lenned. (Ha vissza olvasol , akkor látni fogod hogy nekem sikerült egyet elcsesznem , de azóta jó pár darab kikerült már a kezem közül , épen egészségesen tökéletesen)Javaslom mielőtt nekifognál nézzél meg egy jó pár videót , szerezd be a monitor szétszerelési leírását, valamit a kapcsolási rajzot.Annyi lesz még a változás hogy nem tudsz majd fényerőt állítani a monitoron , de ha végig nézed a WIN7 tesztjét, meglátod hogy nem is kell mert pont jó.Ha kell segítek a (innen az oldalról
) a kivitelezésben.A csöveket csak teszterrel, vagy egy tökéletesen működő monitorral tudnád kipróbálni. Szétszedni a jó monitor , és a te csöveidet rádugni a jó inverterre. meg lehet oldani. A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
Sziasztok,
egy kis segítséget szeretnék kérni: HGLI 80 W-os lámpát szeretnék működtetni 12V-os autó aksiról inverter segítségével. Összeraktam a fojtóval, hálózatról szépen megy, viszont aksiról kicsit villódzik a fénye, valamint a fojtó zúg. Jól gondolom, hogy egy kondenzátor segítene a villogáson? A fojtó miért zúg? Kondenzátort milyet kell bekötnöm? (amikor 160W-os HMLI-t használtam, nem volt villogó fény, egyszerűbb is, csak a HGLI+fojtóval tovább tudok világítani egy aksiról, mint a HMLI-vel, ezért lenne jobb a HGLI+fojtó) Előre is köszönöm a segítséget!
Ledesítésnél nyílván nem az inverterrel hajtják a ledeket, teljesen át kell alakítani (tákolni) hozzá. Valamelyik inverter leáll, attól, hogy "tökéletesnek" tűnik a fény még nem valószínű, hogy minden rendben is lenne, ellenőrizni kell az invereter tranzisztorait, transzformátorait, ha jól sejtem ez is ilyen Benq beles szörnyűség, a szokásos rezonáns inverterrel, ami hajlamos ledurranni.
Nem kérdés, csak az érdekesség kedvéért:
24 collos, 1920x1200-as monitor, 6 db U-alakú fénycsőből álló háttérvilágítását 9,5 méter LED-szalag beépítésével váltottam ki. 60 LED/méter, 3528 méret. Az 5 méteres LED-szalag 50 centis darabokból van összeforrasztgatva, nekem épp a toldásoknál kellett szétforrasztani, mivel pont 50 centi széles a monitor "tepsije". A szalagok távolságát úgy kellett beállítani, hogy a LED-ek szabályos négyzethálót alkossanak. Először ritkítva csak 5 métert építettem be (5 sorban), de így halványan látszottak a sávok, ámbár használat közben ez nem is volt nagyon feltűnő. Később rendeltem még 5 métert és a sorok közé beragasztottam a hiányzó 4 sort, így lett négyzethálós (ez már előre így volt kiszámítva). A svájci lomtalanított, USA gyártmányú monitor (Gateway FPD2485) eredeti háttérvilágítása 25V x 3A = 75 W, vagyis méretéhez képest elég brutálisnak mondható, fűtött is rendesen. Először csak az inverter megpiszkálásával csökkentettem a vakító teljesítményt kb. harmadára, külön beadott PWM-vezérlőjel segítségével, mivel az alaplap ilyet nem biztosított. Később DC-szabályzással is próbálkoztam, mert a vezérlő IC bemenete egy kis átkötéssel DC-t is fogad, ez persze a végeredményen nem változtatott, így is voltak problémák, hidegen vibrálás, túl alacsony teljesítménynél egyenlőtlen fényeloszlás. Végül rávettem magam a kijelző megbontására és a fénycsövek kidobására, amit persze eredetileg is így gondoltam, hogy ez lenne a végcél, csak halogattam a dolgot. Egyúttal a tápegység is kikerült, a mainboard 5V, a LED-szalag 12 V táplálását egyszerűen a PC-tápról oldottam meg. Fényerőt a képen látható 1 dolláros LM2596 szabályzó segítségével állítottam be. A mainboard on/off jele egy tranzisztoron és relén keresztül kapcsolja a világítást, valamint egy jó minőségű négypólusú csatlakozót is felszereltem. Noha az LM2596 véletlenül rendelkezik egy on/off lábbal is, ami adta volna magát (egy tranzisztor közbeiktatásával, kollektoros lehúzással), azonban én az 5V és 12 V köröket galvanikusan teljesen szeparálni akartam, nehogy a PC-táptól vezetéken és csatlakozókon érkező tápellátás hibája kárt okozzon. Egy GND kontakthiba például, ami a legveszélyesebb ilyenkor, mert az 5 és 12 V közé kapcsolódna a rendszer, csak az 5 V-os fele épp fordítva, amit nem akartam kockáztatni, ezért maradtam inkább az egyszerű relés megoldásnál. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
Ahhoz képest hogy olcsó cucc kell, elég magasak a megrendelő igényei. Ennyi erővel nagyobb AVR kell bele, pl. egy ATMega8-as már alig drágább mint egy ATTiny25-ös. Csak jóval nagyobb.
Amiért egy ATMega mégis jobb lenne az az USART! Egy jó beállítással elérheted, hogy egyetlen utasítással több bitet is kiküldjön a cucc, lényegében egy DMA-ként használhatod 3 bit kiküldésére. Egy inverter kell a kimenetre, mert az inaktív állapot a magas. Az UBRR-t úgy kell beállítani hogy egy bitidő harmada legyen ami kb. 400ns. Sajnos ez kicsit rövidebb mint amit be lehet állítani ezért szinkron mód kell és akkor használható lesz. A bitek számát 7-re kell állítani. A legelső harmad bit mindig HI(azaz a TxD lábon LO), a harmadik pedig LO. Az első bit első harmadát a startbit adja, az mindig LO. Aztán két bit, az első az adat a második LO. Aztán 3 bit a WS2812 második bitjéhez, a harmadik bit utolsó harmadidejét a stopbit adja(igen, 1 stopbitre kell állítani). Az a jó az egészben hogy az AVR a stopbit után egyből a következő bithármast fogja küldeni ha a küldés alatt írva volt az UDR. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
A válasz egyszerű. Az akkumulátorból annyi energiát tudsz kivenni - amennyit betároltál. Ha megnöveled a DC fogyasztást, növelned kell a töltőáramot. Ha 12V-ról használod a fogyasztókat, miért kell a szünetmentes és az inverter? Én inkább lenyelném azt a minimális veszteséget és ráraknék a 240V-os oldalra egy 12V-os tápot. Mondjuk ezekből valamelyiket . A szünetmentes úgyis gondoskodik az áthidalási időről. Én nem erőszakoskodnék nagyobb aksikkal, mert ez nem külső akkus gép, korlátozott a töltése. Hamarabb tönkrevered.
Ha rávilágítasz az monitorra látsz halványan valamilyen képet?Ha igen akkor vagy cső hiba , vagy inverter, esetleg táp.Ha nem akkor táp vagy scaler panel.Nézd át találsz e benne púpos kondit, de ha vissza olvasol pár oldalt akkor gyakorlatilag minden le van írva mit kell megnézned.Mivel azt írod , hogy a power világít tovább akkor szerintem az első (cső ,inverter)lesz a ludas. Ha jól láttam 2006-os gyártmányú tehet idő szerű a csövek elöregedése.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2015
Sziasztok! Sajnos ma a laptopom CCFL csöve vagy az inverter megadta magát, és szerteném LED háttérvilágításra cserélni.
Na most én nem vagyok ebben jártas, nem tudom hogy kezdjek bele. Milyen ledszalagot vegyek? Hova kössem a laptopba a ledszalagot? És hogy mennyiből jönne ki? A Segítséget előre is köszönöm!
Még csak megrendeltem 2 db inverter trafót ,majd jön Kínából.... de azóta találtam itthon is egy belevalót. Majd a másik kettő jó lesz másra.
Képzeld, sikerült megcsinálnom a moncsit! a z inverter trafót kicseréltem és azóta csodásan muzsikál!
Üdv mindenkinek
Vettem 2012 ben egy praktikeres inverteres hegesztőt . Elég sokba került bár soha ne vettem volna . Nem volt sokat nyúzva és a napokban felszállt a fehér és fekete füst . Pár dolog fekete lett , nem tudom mivel pótoljam , gondolom ez ismerős annak aki már bajlódott ilyesmivel . Ezért könyörgöm ha valakinek már sikerült megszerezni a kapcsolási rajzot kérem küldje el nekem !!! Az inverter típusa : EXPERT XWD1432IR Természetesen kínai a típus nem tudok rájönni hogy honnan van koppintva .
Hello! Dehogynem.. Csak "elvasasodtak a népek".
![]() Természetesen egy inverter fokozat kell a Fet elé. Pld..
Ebben a hozzászólásomban van a rajz, a különbség azóta csak annyi, hogy a 2N3055-ök kiváltódtak IRFP064 FET-ekkel. Az elv röviden annyi, hogy a PIC által előállított PWM jel kitöltési tényezője szinuszos lefolyás szerint változik, és a középleágazásos trafónak hol egyik, hol a másik kivezetése van ezzel a szinuszos PWM-el testre kötve. A terhelés nélkül jelentkező zúgástól eltekintve hibátlanul működik az inverter, a 300W-os UPS trafóval is elvisz simán egy 500W-os halogén fényvetőt.
Biztos hogy a te géped 240t és nem 204T? Mert te egy hálózati tápos inverter részt tettél fel , az viszont a 204T gépben van , ( NB 20 Rev0 2) .
Az alkatrész a wiki szerint valamilyen kapcsoló, pushbutton, bár ezen nincs felül gomb. Viszont asszem vak vagyok
Van egy kör alakú nyílás a hátlapon, az lcd panelen, ha ott belevilágítok látszik a kép Tehát nem tiltja le a képét. Ha biztonsági tölthetős neon lámpa magasfesz vezetékét valamelyik háttérvilágítóra kötöm lehet baja? Mert a lámpa 18W os csövekre van tervezve, ez nem tudom hogy mekkora feszültségű/teljesítményű. Lehet, hogy garázsmegoldásnak jó lesz amíg nem lesz megoldva a gyári inverter, ha az letiltástól függetlenül a többi funkció műkszik.
Sziasztok! Tudna valaki segíteni? Samsung 932b lcd monitor, csak egy pillanatra jön be a kép, majd az inverter lekapcsolja a háttérvilágítást. A kép továbbra is megmarad, ha rávilágítok, látszik.
Az összes kondi ki lett cserélve. A ccfl csövek is jók! A felső két csőnek csak az egyharmada gyullad ki, arra a pár másodpercre. Tehát az inverter egyik oldala rossz. Próbáltam másik csövekkel, akkor is ugyanez van. Tehát lehet beszélni a tipikus samsung inverter trafó hibájáról? Menetzárlat, stb? Mert akkor rendelnék hozzá ilyen tranyót. ![]() Előre is köszönöm ha valaki tudna segíteni pár mondattal! Üdv.
inverter, hangszórók elfogytak.
Maradt még 3 db. HDMI->VGA kábel, Bővebben: Link Ismét kiemelem, hogy eredeti állapotukban csak speciális videokártyákkal működnek.
Elkészítettem egy mikrokontrolleres eszközt, amin van MIDI IN, THRU és OUT kivezetés, valamint SD kártya, eeprom, RS232, és 3,5-es jack audio kimenet, valamint egy PS2 billentyűzet bemenet is. Az eszköz számos funkciót tud, például SD-ről MIDI0 formátumú fájlok lejátszása, wav lejátszás, PS2 billentyűzetről SID hangchip emuláció alapú szintetizátor. A MIDI IN jel beérkezik -tehát az opto-s része megy, fogadja a mikrokontroller. Azonban a MIDI THRU és MIDI OUT nem az igazi. Ugyanis CASIO szintetizátort ha az USB adapterre kötök, megy a billentyűzet a PC felé, gyönyörűen működik róla a VMPK virtuális billentyűzet. Nyomkodom a Casio billentyűket és szól a MIDI a PC-n. Eddig nem kellett az eszköz. Azonban, ha az eszközre csatlakoztatom a CASIO-t, látom ugyan a saját kis piros ledemen, hogy a mikrokontroller megkapja a MIDI jelet, sőt dekódolja is, mivel kontrollként felküldöm PC-re RS232-n a dekódolt MIDI táviratot. Azonban a legbanálisabb része a THRU - megtréfál. Ugyanis ha ugyanígy az eszközbe dugom a MIDI jelet, megérkezik, sőt szkópon is megnéztem, de a THRU- csatiról a konverter már nem látja, nem villog az a kis sárga ledecske. Amit egyszerűen nem értek, holott mindegyik jel, a MIDI IN és a MIDI THRU is azonos fázishelyzetű. Igaz a THRU a 2,8V -os MIDI IN-hez képest 5 V-os. Ezen felbuzdulva, mivel C-MOS a beépített inverter ami a THRU-t előállítja, áttettem 3,3V-os táplálásra, így még a két jel feszültsége és fázishelyzete is ugyanaz - mégsem látja a konverter. Itt megállt a tudományom, hiszen mind a két jel egyformának tűnik, mégis a CASIO-t látja a konverter, az én THRU jelemet meg nem. Ezért keresek egy bombabiztos megoldást IN, OUT, THRU-ra, ami már tesztelve lett más mikrokontrollerrel - akár AVR-el.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Mit nézzek még meg rajta? SyncMaster 940B a pontos típus egyébként.
.Szóval nem lenne semmi baj ha egy pillanatra ki esik az áram, tehát érdekelne a relés megoldás, hogy hogy tudnék egy olyat építeni illetve mik kellenek hozzá, esetleg van-e ilyen leírás valahol, vagy hogy keressek rá magára a kapcsolási rajzra. Ha angol vagy német nyelven van az sem probléma viszont sok szakszóval nem vagyok tisztában ezért jó lenne valami egyszerűbb nyelvezetű

Van egy kör alakú nyílás a hátlapon, az lcd panelen, ha ott belevilágítok látszik a kép
Tehát nem tiltja le a képét. Ha biztonsági tölthetős neon lámpa magasfesz vezetékét valamelyik háttérvilágítóra kötöm lehet baja? Mert a lámpa 18W os csövekre van tervezve, ez nem tudom hogy mekkora feszültségű/teljesítményű. Lehet, hogy garázsmegoldásnak jó lesz amíg nem lesz megoldva a gyári