Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ezeknél gyakori a biztosíték halála döglött kondi mellett, cseréld ki és menni fog. Olykor eldurrannak az inverter fetjei, de az eléggé látványos szokott lenni.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
Üresjáratban a az inverter táp 18v, de mikor gyújtanak a csövek, le esik 13,5 voltra.A csövek elégé furcsán indulnak mintha nem lenne szabályzás.Viszont van hogy jól működik.
Szia! Az enyémben 74HC132 van, két inverter sorba kötve és 30MHz-ig működik. A 74AC132 60 MHz-ig is megy (állítólag).
Szia !
Volt már dolgom ólommentessel de ez a mostani a leg durvább! Van egy kérdésem hogy az ehhez hasonló inverterekbe ti milyen típusú IGBT és dióda párost raktok. Muszáj olyanokat beszerezni mint amit a gyártó berakott ? Az inverter építő fórumon a MACI-tól kezdve igen sok fajta tranzisztor és dióda lett tárgyalva . Gondom az STTH 6003 beszerzése mert akiktől rendelni tudok most nincsen (de volt ) ki mit ajánl helyettesítőnek ?
Szia,
Megnézem a trafót és az inverter részt egy másik kijelzővel. Utána írok. Üdv
Sziasztok,
Adott egy Albacomp 19"-os LCD monitor ami a bekapcsolást követően pár másodperc múlva kikapcsolja a háttérvilágítást. Külső fénnyel megvilágítva látható, hogy a "Nincs jel" felirat még továbbra is ki van írva a kijelzőre majd később lekapcsol készenlétbe. Szétszerelés után a táp része jónak látható, első szemrevételezésnél az egyik inverter trafó bemeneti oldala alatt a nyák erősen meg van barnulva. Gondolom ezen a részen kellene keresni a hibát, amíg megy a háttérvilágítás abban az időben egyenletes fényereje van nem látható különbség. Elképzelhető, hogy az inverter trafó a ludas? Előre is köszönöm a segítségeteket.
Köszönöm az építőjellegű hozzászólásaidat . Viszont valóban mind odalett mert nagy kínok között kiszedtem őket. Hogy ezek mit használtak forrasztáskor azt nem tudom de még ilyen anyaggal nem találkoztam. Csak 370 C felett kezdett olvadni de ahogy elvettem a pákát rögtön beszürkült olyan öreg alumínium színre. Igaz hogy sokáig kerestem a fogást rajtuk de a panelon nem esett kár és még a lyuk galvánizáció is megmaradt. Írod hogy ez sűrűn előforduló eset de hát nálam ez volt az első, igaz hogy nem sűrűn javítok inverteres cuccokat mondjuk évente egy-két darab fordul meg nálam de nagyon érdekesnek találom ezt a technikát is. Szeretnék építeni egy gépet csak nem pálcásat hanem CO2-est. Vettem is a Tali-tól ETD65-ös magot csévével meg végig olvastam a fórumot az inverter építéséről de csak arra jutottam hogy azt valahogy másként kell tekercselni is meg a szabályzás is másként alakul de mivel nem olyan sürgős (mert van 1 trakis 160-asom amit egyébként csak dicsérni tudok) így hát csak olvasgatok. Szerintem itt a fórumokon igen csak sokat lehet tanulni csak egy kicsit időigényes mert nincs olyan hogy nesze neked ezt csináld meg és le van írva a villás dugótól a dobozolásig minden de szerintem nem is lehet ilyet elvárni mivel nagyon különbözőek az elképzelések is meg az anyag beszerzések is. Na hosszú lett meg nem is ide való az építés csak hát foglalkoztat a dolog. Köszönök mindent !
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
Sziasztok,
a fentebb említett szünetmentesen kicserélgettem az elsült alkatrészeket, de úgy tűnik valami más problémát idéztem elő mert most nem kapcsol be, hiába van rajta AC és akkumulátor. Van egy ups enable kapcsoló ami bekapcsolt állapotban van, és egy bekapcsológombja amit lenyomva nem történik semmi. 1. Akkumulátorok teljesen fel vannak töltve 2. Az akkumulátorok csatlakoztatását egy kis szikra követi, ami a kondik feltöltődését jelzi 3. Biztosítékok nincsenek kisütve, mindegyik jó Az akkumulátor töltő üzemmód sem kapcsol be, mert egyáltalán nem fogyaszt áramot az egész szerkezet. Szerintem gond az AC meglétét ellenőrző áramkörrel lehet, mert a tölés nem megy és bekapcsolni sem lehet (az akksi meg hiába ad kraftot mert ez nem hidegen indítható, esetleg egy IC durrant el valahogy?). Szerintetek? A javítás az inverter áramkört érintette: -10db FET -FETek között 6-7 20R ellenállás -6db KSP 2N2222A tranzisztor -4db KSP 2N2907A tranzisztor -6db 1N4148 dióda -3db IC (CD4093 Quad 2 input NAND schmitt, MM74C14N hex schmitt, LM339N komparátor) ezen kívül az összes elektrolit kondenzátor cserélve lett, ugyanazok a feszültségek/kapacitások. A kontaktok mindenhol ellenőrizve lettek forrasztás után.
Sziasztok!
Most nekem is segítségre lenne szükségem. Korábban javítottam egy FRONIUS Transpocket 1500 as gépet. Akkor szekunder oldali zárlatot mutatott. Cseréltem a túlfesz ellen védő diódákat, mert azok voltak zárlatban. Meg is javult, szépen lehetett vele dolgozni, úgy három hónapig. Most azzal jött vissza, hogy csak enyhén szikrázik az elektróda vége, de ívet nem fog. Bekapcsoláskor le fut a teszt, szépen üzemre áll, de nem ad áramot. Rá kötöttem egy műterhelést és izzítja a 4mm es ellenállás huzalt, csak az a hiba, hogy úgy 40 A állásban ad legkisebb áramot, meg feszültséget. Innen nulla felé is, meg felfelé csavarva a potit is nő az áram, meg a feszültség. Ezeknél a típusoknál állítható a cseppleválás árama, amit ha alkalmazok, mindig változik a készülék üzeme. Van amikor csak kettyeg az inverter és nincs a kimeneten semmi energia, van amikor viszont az előzőleg leírtakat produkálja. Valakinek valami tapasztalata van e ezzel kapcsolatban? Megköszönöm, ha segít valaki. Pista
Hali.
Itt is felteszem a kérdésem, hátha valaki tud valami infóval szolgálni. Msi-laptop kijelzője kb 15-perc után először szürkére, majd teljesen feketére vagyis elsötétül. Külső monitorra kapcsolva viszont kifogástalanul ad képet bármeddig is használom. Lehet hogy inverter hiba?
Ha kvázi-szinuszos inverter kimenetére leválasztótrafót kötök, kiintegrálja a feszültséget egészséges szinusszá, amiről mehetnek induktív terhelések is?
Azt is megköszönném, ha valaki megmondaná az inverter igazi nevét, mert tudom, hogy nem így hívják, de nem találom sehol.
Az inverter hibát a biztosítékra alapozod ? A csere után háttér világítás része is működik a tökéletes képe van a monitornak 2-3 másodpercig.
A bemenet választó (dvi/vga) gombot nyomva több alkalommal is 2-3 másodpercig van kép egymás után. A táp nem kapcsol készenléti üzemmódba csak kép és háttér világítás sincs. 2A biztosíték helyére szintén 2A került bár nem ugyanaz a típus... Ebből még nem mondanám rá hogy ez a rész a hiba forrása. Illetve rajz hiányában ki tudja még mit látott el az a biztosíték árammal. A biztosíték hibát egy másik fórumban találtam ahol a legutolsó hozzászólás a optocsatolót említette még hasonló hiba forrásának. Sajnos mérni tesztelni nagyon macerás a mechanikai kialakítása miatt ezért inkább biztosra mennék..
Lehetnek a tápban a kondik a hibásak,d e, hogy az inverter is hibás az is biztos.
Sziasztok. Egy komoly problémába ütköztem amire nem tudok megoldást találni.
Adott egy autószállító kamion, amin 2 db. csörlős motor van a jármű felhúzásához, és a rámpa mozgatásához. A gond csak az, hogy a kamion összes eszköze 24V os (2db. 12V-os aksi), míg a motorok 12V-osak és max 560A-t húznak. A legjobb megoldás szerintem az lenne, ha a motorok be lennének kötve az egyik aksira és szerelnék be egy töltéskiegyenlítőt, merthogy nincs az az inverter ami kibírna 560 ampert. Töltéskiegyenlítőt nem tudok szerezni, mert amit találtam 1A-os és csak február végére érne ide. Szóval kéne egyet építeni. ÖTLET? A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2015
Hello! A második rész egy mezei 555-ös monostabil multivibrátor.
- Ha a 2-es lábat a GND-re húzzuk egy pillanatra, a kimenet magas szintre vált, és elkezdődik az időzítés. - Avagy a 7-es láb elengedi a C4 kondit, és az el kezd töltődni R6+P2-őn keresztül. - Ha a kondin a feszültség eléri az 5-ös láb feszültségét (táp kétharmada), akkor az 555 kimenete visszabillen a GND-re. A 7-es láb pedig kisüti a C5 kondit. Abban újra 0V lesz a feszültség. - Ha újra lehúzod a 2-es lábat a GND-re kezdődik elölről az időzítés. - A Q1 csak egy inverter. Ha bemenete magas, akkor lehúzza a 2-es lábat. Ha alacsony, akkor meg a 2-es a tápfeszen van. - A 4060-at a tápfesz bekapcsolásakor, a C2 kondi törli. A Q14 kimenet ekkor alacsony szinten van. - Amikor feltöltődött C2 (10ms) el kezd számolni a számláló, Led villog. Ha lejárt az idő, a Q14 kimenete magas szintre vált. Q1 elindítja az 555 időzítését. - De amikor az 555 kimenete magas szintre vált, az R7-en keresztül, a 4060 törlő jelet kap. És mind addig törölve is marad, míg az 555 ideje le nem járt. - Amikor 555 visszabillen, megszűnik a 4060 törlése, és el kezd újra számolni. Ennyi ez..
Ismerős.
![]() Ez a vontatómotorokat tápláló háromfázisú kapcsolóüzemű inverter kapcsolófrekvenciája. A lényeg, hogy a jel kitöltési tényezőjét növeli-csökkenti a szinuszfüggvénynek megfelelően, (az effektív érték szinuszos lesz) és ezt három fázisban teszi. A motorok frekvenciája a sebességtől, illetve fordulatszámtól függ. Aszinkron motorok viszont nem szeretik a négyszögjelet, ezért szinusz kell. Azt állítja elő kapcsolgatással, PWM inverterként ismert megoldás. A szolmizálás a kapcsolófreki, amit említettem. Szép hang, mikor szolmizál egyet, majd a 800 tonna vas csörömpölése váltja fel, nagy élmény. Persze én személy szerint a gyorsító V43 hangját szeretem a legjobban. Mikor eszeveszetten gyorsít, és kihajolva a Bhv kocsi ablakából hallgatom a soros gerjesztésű motorok hangját, és áramszedőcsúszka-porosan megyek haza, az az igazi vasutas élmény. Mániám a villanymozdony. Mások dízelre, gőzösre esküsznek, (azért az se rossz, mikor jól belehajt a gőzös, vagy felpörög az M62-es, M40-es, M41-es motorja) de nekem a villany a csúcs. Ezer amperok, búgás, szikrázás, fokozatkapcsoló, motorhang felejthetetlen.
És a plazmavágó gyújtóív kialakítása miként történik? Az inverter védelme a nagyfeszültségtől?
Tehát lényegében egy 200A-es awi hegesztőből nem lehet plazmavágót csinálni? Gondolom nem több trafós az inverter?
Üdv, kicsit bedöglött a topik... Remélem azért aktivizálódik...
A kérdésem az lenne, hogy épített már valaki plazmavágót? Sajnos ebben a témában sok kérdés lenne. Egy inverteres hegesztőből építenék plazmavágót. Azt nem tudom, hogy a gyújtásért felelős elektronika hogyan is működik konkrétan!? Ha az inverteres hegesztőhöz illesztek egy gyújtó elektronikát, ami gondolom lényegében egy nagyfeszültségű ívet előállító egység, milyen konkrét védelem kell, hogy az invertert ne tegye tönkre? Illetve átlagosan egy kombinált plazmavágó ami hegesztésre is alkalmas 200A AWI és 50A plazmát tud. Ha awi módban egy gyújtóelektronikát teszek rá lényegében 50A felett is tud teljesíteni, vagy miért csak 50A a korlát, ha az inverter 200A-t tud? Üzleti okból van ez a korlátozás vagy technikai?
Hozzáértőknek hasznos lehet! Már évekkel ezelőtt regisztráltam a linken, általában hetente kapok ingyenes, és nagyon hasznos infókat. Sajnos, az én képességeimet többnyire meghaladják a tanácsok, de pl. a dugasz tápegységek témakörében nemrég nagyon hasznos infókhoz jutottam. Jól használható a google chrome-s online fordító!
Boldog új évet kívánok minden Fórum társnak! Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Hali!
Jobb felső sarokban bekarikáztam hogy mit mérj meg, hogy zárlatos e a dióda. Utóbbi időben volt pár darab belőle ami elpukkan, de lehet forrasztási oldalon a FET és a vezérlő IC is rossz. Most nem emlékszem pontosan de ha minden igaz kb 60V van a dióda katódján ha rendesen működik az inverter. A 17MB95 panel nem t-con hanem mainboard A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Előbb nézd meg az inverter trafóját, hogy mi maradt belőle. Ellenőrizd, hogy nem-e nyúlott meg, vagy szakadt meg valamelyik szekunder.
Az inverter nem indulna újra folyamatosan.
Ha a helyedben lennék én így járnék el:
Kezdetben egy 24V-os inverterről menne mind a 3 fázis a házban - inverternek egy ilyet vagy hasonló funkciókkal rendelkezőt - Az inverter AC bemenetén lenne egy 2kW-os propán-bután áramfejlesztő - Az inverter szolár bemenetén kezdetben 3 darab 250W-os panel sorba kötve (max. 1400Wp lehet) - Az inverter aksi bemenetén egy 24V/430Ah@20h aksi pakk Ahogy nő az energiaigény és van szabad tőkém bővíteném a paneleket és az aksit, majd 2 fázisra vennék erősebb invertert 1 fázison pedig maradna a jelenlegi. Így lassanként ki lenne váltva a PB áramfejlesztő.
Nyilvan mert ez az LCD egy teljesen masik tipusu gephez volt hasznalva. Ami alapvetoen nem lenne gond de neked kell eloszor is egy LVDS kabel. Az inverter a leg kevesebb mert azt akar le lehet vezetekezni is. Vadasznod kell egy hozza valo LVDS kabelt. A nelkul nincs tovabb ebben az iranyban.
Csodák nincsenek. 70 Eurocent volt a kínai napelemek ára, de a termékdíj mától már érvényes a napelemekre. Ha 1Ft-ba kerül valami előállítása akkor a kivitelező sem fogja 30%-al olcsóbban megcsinálni. Vagy ha igen az lopott anyag, vagy műszakilag lesz hiányossága, vagy utólag kell ráfizetni a különbözetet. Mi 400V-os szigetüzemű rendszereket építünk, mert az kezelhető és rentábilis. Saját invertert gyártatunk és így is csak pályázati munkák vannak. Nem az a baj, hogy drága a napelem, mert egységnyi az ára, hanem az, hogy nem támogatják. Nekem, mint kivitelezőnek évekbe tellett pontosan kialakítani azt, hogyan legyen jó és megfizethető egy rendszer. Egy amatőr - legyen akármennyire is körültekintő - mindig fog zsákutcát és felesleges kiadást produkálni - akár akarja akár nem. Most olyan projekten dolgozunk, ahol nem hozzáértő írta ki az elemeket és pályázott. 1 inverter helyett 8-at kell bekötnünk, külön 8 solar töltővel, holott a sajátunkból 1 is ellátná ezt a feladatot. Így a munkadíj éppen 16x-os. A kábelezésről nem is beszélve, illetve a 11 perces autonómiáról, ami nonszensz. Mindez a felkészületlenségből fakadt. Magyarázhat persze az ember - de van akinek hiába.
Hogy hol nézelődj?
Kell keresni egy megbízható kivitelezőt referenciákkal és árajánlattal. Sokat googlizni a témában és a kivitelezőt meggyőzni hogy vigye le 30%-al a rendszer árát mert a konkurencia olcsóbban tudja amit ő ajánl ennyiért ![]() A te rendszered legolcsóbb variációja nagy vonalakban 2kWp panel - 600k Ft Aksi pakk - 1,2m Ft inverter/Töltő + kábelek + biztosítékszekrény - 500k-1m Ft Tartalék 2kW PB generátor - 200k Ft A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
Egy Samsung 930NV teljes elektronikáját (táp-inverter, mainboard, szalagkábel, stb) "rádugtam" a Samsung 2033 kijelzőjére, (mert passzolt) és UGYANAZT produkálta: Fehér képernyő 2 másodpercig felvillan kétszer, és utána semmi.
Nem egyértelmű mit próbáltál mivel. Ha másik scalert kötöttél a TFT panelre, akkor nem csináltál semmit, mivel az inverter és a cső is ugyanaz maradt, igy a hibajelenség is ugyanaz, nem lettünk okosabbak. Ha másik inverter elektronikát kötöttél a kijelző háttér világitására, és azzal is ezt csinálja, akkor a cső öregedése sanszos, nem az elektronika. Már ha egyről beszélünk, és a háttér világitással van a probléma.
Ez azért nem is olyan "kis" inverter Potom 20 A. Az eredeti helyén is az a 24 V 20 - 32 V között ingadozik, ennek ellenére a kimeneti feszültsége stabil. Használhatod akkumlátor töltő tápegységének is (bár egy kissé luxus) de magát a töltést még meg kell oldanod. A töltőáram korlátozást, és beállítást. A töltési végfeszültséget is be kellene állítanod rajta.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
Sziasztok!
A képen látható kis dc inverterrel megtudom azt oldani hogy egy 24v os transzformátorról amelynek a kimenete egyenirányítás után ingadozik a hálózati feszültségtől függően 22-24 v között,arra rákötöm ezt az invertert ami 24v ból 13.8 v ot csinál és ezzel szeretnék autó akkumlátort tölteni. Lehetséges ez? Mindenképp lényeges volna hogy a hálózati ingadozás ne befolyásolja a 13.8 v os töltő feszültséget mert rendes gyári akkumlátor töltő nem jó, mivel a hálózatunkban hol 196v -hol 205v hol 225 v van összevissza ingadozik a fogyasztók terhelésétől függően és amikor épp alacsony nem tölt a gyári töltő. Az inverter gyárilag 24v ból 13.8 v ot csinál 20A kamionosok használják. Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |