Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ha 50Hz-en csinálod akkor semmi más nem kell mint a trafó meg a diódák, megfelelő méretezés esetén a védelem a trafó belső ellenállása, mint az olcsó akkutöltőkben (minél jobban terheled annál jobban csökken a feszültsége, adott ideig a rövidzárat is elviseli).
Ha nagyfrekin akkor mindenképpen az árammódú szabályozás javasolt, pl. egy hegesztő inverter mintájára.
Szép estét mindenkinek!
Az előzőleg csatolt kapcsolást megépítettem (T1=BUT11A, TR= BT151) tranzisztorral egyenlőre, de nem ad szikrát. Vagyis az inverter rész az jó, 310V körülire feltölti a Cx-et, de nem sül ki. Az 1M potit tekerhetem bármerre, nem változik. A C3-at próbaképpen 10µF-ra cseréltem, de semmi változás. A csatolt nyáktervet használtam, állítólag többeknek bevált, a maratás is hibátlanra sikerült szóval az se lehet gond szerintem. A trafó 9V/220V 9VA. Van valami ötletetek, hogy mi lehet a baj?
Nem mondanám megoldásnak mert max ideig óráig lesz jó. Rádásul ha lecsukod a gépet pl. akkor sem fog lekapcsolni a világítás. Ráadásul olyan 3V-ot nem illik neki adni ami "always on".
Én inkább a hibát keresném ki a helyedben. LVDS csatlakozó a rajzon 18. oldal. Ott vizsgáld a DISPOFF jelet. Ez az MP1010 IC amit te írtál gondolom ez az inverteren van. Az nekünk lényegtelen. Kezdésnek azt kell tudni, hogy az LVDS csatlakozónál az alaplapon mi jelenik meg és mi hiányzik. Ott van az inverter táp is, a PWM és minden más ami a kijelzővel kapcsolatos. Egy helyen végig lehet mindent ellenőrizni.
Ugye, hogy ugye? Amikor meg rövidre zárod, sima inverter. De mondok egyszerűbbet: kapcsoljál a szintjelződdel csak egy másik egy morzés relét (magyarán a rajzon helyettesítsd a relével) és annak a relének a harmadik lábáról hajthatod a ledet.
Jó lesz így, de azért hagynék helyet a végfok panelen a kisebb kapacitású tápszűrő elkónak arra az esetre, ha a két csatorna tápon keresztül összegerjed.
Az végig van gondolva, hogy az inverter milyen szűrőt fog kapni? Precíz LC dukál: Bővebben: Link
Azért úgy azt nem lehet megoldani...
Az alábbi rajzon SSR van, de ott lehet triac+optotriac is. A relék nyákba ültethetők is lehetnek.Én mindig beteszem a keresztreteszt, de ha nagy a bizalom a távirányítóban, akkor elhagyhatod, mert két érintkezőst könnyebben kapni. Az inverter CD40106 schmitt triggeres filléres eszköz. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
Köszönöm!
Nem voltam biztos benne, hogy nem passzol az új inverter vagy a cső a gond. A csövet ki lehet műteni a kijelzőből? Illetve honnan tudnék szerezni bele újat?
Azert nem mukodik mert nem az inverter a hibas hanem a cso van szanaszet egve. Csocsere vagy komplett kijelzo csere javallott.
Sziasztok!
Van egy Toshiba L500D notebook, azt kezdte csinálni, hogy a kijelző felhajtása után néha pár másodperc múlva, néha fél óra múlva de lekapcsolt a háttérvilágítás. Újra felhajtás után megint ment egy darabig, szétszedtem és pár bekapcsolás után elment teljesen a háttérvilágítás. Az inverter kap szépen 19V-ot, az enable-n 3.3V megvan. Ekkor az inverteren levő biztosítékot átkötöttem, hátha több feszültséget kaphat, így el is indult, de nagyon alacsony fényerővel, de nem kapcsolgatott le. Utána már megint 2-3 másodpercig világít, majd kikapcsol. A háttérvilágítás gyenge és rózsaszínes. Rendeltem ebay-ról 2 darab invertert is, de egyikkel sem működik, a régivel pedig 2-3 másodpercet világít, közben sípol eléggé. Szerintetek mi lehet a hiba? A cső mehetett el? Idézet: „Találtam meg irfp450 vagy irfp460, amit most megtudnék rendelni” Újabb karó! Idézet: „Mélyik a jobb, melyik jellemző itt a fontos?” Le van írva a cikkben! Lásd: Idézet: „Kerüljük a nagy Gate töltésű (jóval 100 nC feletti) és nagy dióda töltésű (jóval 1 μC feletti) FET-eket, mivel ilyen esetekben a kapcsolási veszteségeink elég nagyok lesznek, és számításba kell őket vennünk erősen a vezetési veszteségek mellett. A nagy Gate töltés leküzdésére a meghajtást kell erősíteni (előző oldal), nagy dióda töltés esetén el kell érnünk, hogy a FET mellé betett jobb dióda vezessen a FET saját diódája helyett. Inkább válasszunk kisebb kapcsolási veszteségű, de nagyobb vezetési veszteségű FET-et, mivel a zenei terhelés erősen szakaszos, az utóbbi veszteségei kiátlagolódnak.” Innentől kezdve nem értem, hogy hogyan olvastad el többször a cikket, ha egy egész bekezdés elkerülte a figyelmed. Idézet: „A táp pedig, ugy lesz hogy 12V ról inverter, és a trafonak a szekunder nem 220V ra lesz megtekerve, hanem az erősítőnek megfelelő tápra.” Mit értesz inverter alatt? Ha egy olyat ami 50Hz 230V hálózati feszt állítana elő, mégpedig úgy, hogy 50Hz-en szaggatja a 12V-ot és ezt hagyományos trafóval transzformálja, akkor ez a megoldás borzalmas. Sokkal jobb, ha egy transzvertert használsz. Van egy rakat push-pull kapcsolás, többségük önrezgő, ami tökéletes a célra. (pl skori oldalán)
Annó, el olvastam többször is. Próbáltam felfogni. A magokkal nem vagyok tisztában. Holnap hazaérek bontok magokat, mindről csinalok képet hátha valamelyk jó lesz. Tudom hogy érzékeny a kis erősítő (mint minden kapcsolóüzemű), emiatt kell a teliföld hogy ne szedjen össze zavarokat. Kapcsolóüzemű táppal akarnám majdan hajtani, pontosabban fura megoldás de itt is a magokkal vagyok bajban. Elösszőr kellene egy végfok, és ahoz készíteni a tápot stb. Néztem a táblázatot, amiben benne van a fetek tipusa, és hogy milyen teljesítményen lehet használni. A táp pedig, ugy lesz hogy 12V ról inverter, és a trafonak a szekunder nem 220V ra lesz megtekerve, hanem az erősítőnek megfelelő tápra. Találtam meg irfp450 vagy irfp460, amit most megtudnék rendelni. Mélyik a jobb, melyik jellemző itt a fontos?
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2014
Egy biztos a sárga vas nem alkalmas pl teljes hidas inverter áramváltójának akol szimmetrikus áram folyik, ezt kipróbáltam mikor készült a teljes hidas CO, a jelet nagy tetőeséssel vitte át, oda rendes ferrit gyűrűt használtam, viszont a nyitóüzemű inverternél (MACI) tökéletesen ellátja funkcióját lehet azért lett ez választva mert a lüktető egyenáramra alkalmas, de lehet ferritből sokkal kisebb is elég lenne.
Idézet: „A napelem szolgáltat energiát egy relével lekapcsoltatod a hálózatot , "ez" "az" nem tilos , és inverter dolgozik keményen” Ez milyen rendszernél működik? Akkus sziget üzemnél elképzelhető, de olyan drága, hogy sohase térül meg. Hálózatra tápláló inverter a hálózatról leválasztva megáll. ???
Üdv Pixi Erbe
A Szolgáltató "kivitelező" tett biztosítékot , ha kimegy magad kapcsolod be ! Ha ez igaz .. akkor az épületben levő vezetékek a tied . A napelem szolgáltat energiát egy relével lekapcsoltatod a hálózatot , "ez" "az" nem tilos , és inverter dolgozik keményen . Lemegy a nap relé kiejt . A relé persze a napelemre megy !!!! . Életvédelmi szempontból is jó . Üdv
HMKE információk
Áramszolgáltatónként változhat az engedélyezett inverterek listája. Folyamatosan bővül, a linken található listán 187 W-os is akad. Minden egyéb kérdésedre is akad válasz. 500W az két napelem panel, ~120000.-. A legkisebb inverter1500W-os, ~150000. Mikroinvertert nem találtam itthon. Csatlakozó szerelvények, szerelőanyag ~100e.-, tervezés-engedélyeztetés ~50e.-, kivitelezés ?. Előfordul, hogy nagyjából a napelemek árán szerelik föl. Esetedben inkább több. Ez már így több fél milliónál.A leírtak alapján biztos lehetsz benne, hogy többet fog termelni, mint amit elfogyasztasz, ami további gondokat jelent.
Szia! El kell kedvetlenítselek. Olcsóbb a hűtőt kikapcsolni. A hűtő - kompresszort tartalmaz, tehát legalább 6,5 7x-es terheléssel kell számolni - ha akkumulátoros szigetüzemet alakítasz ki - ebben az esetben sok akksi kell és minden túlterhelést ki kell szolgálni - a csúcsokat is. Tehát szigetüzemben 500 W az 3,5, 4kW inverterrel oldható meg korrekten. Ehhez ha kiszámolod a napelemet, kábeleket, védelmi berendezéseket (túlfesz) - nem éri meg - viszont akad rá pályázat. Így, ha ügyes vagy 2-300eFt-ból megúszhatod. Használhatsz persze az előző hozzászólásomban említett 12 vagy 24V-os hűtőt, de akkor alacsony a rendszerfeszültséged, nagyobb árammal dolgozó inverter és vastag kábelek kellenek, a réz meg drága, ráadásul fokozott a tűzveszély. Marad a hálózatra visszatápláló rendszer, amire Paks miatt nemigen lesz pályázat, tehát mindent te fizetsz, kivéve az advesz mérőt - azt a szolgáltató adja, cserébe csak olyan invertert használhatsz, amit megszabott a szolgáltatód 500W-osról még nem hallottam, hogy átment volna - nem is érné meg fajlagosan. Tervet kell készíteni (pénz) és át kell vetetni (pénz). Ezen felül még használható és jó megoldást nem láttam. Azonban sok dolgot másként is meg lehet oldani nem csak árammal. Használhatsz persze adszorpciós napkollektoros hűtőt, vagy Peltier elemes változatot, esetleg lakókocsi hűtőt - gázosat is. Sok variáció van már. Ha lenne egy tételes listád a fogyasztókról - könnyebben lehetne kalkulálni - mi - mennyibe kerül. Javaslom, ha megvannak a pontos adataid, küldd el a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetségnek - ők 10-20 ajánlatot küldenek több cégtől, szolgáltatótól. Árat így pontosan fogsz látni. Ha te csinálod - maximum a munkadíjat spórolod - de cserébe megfizeted a tanulópénzt is
Szia! A "inverter board TI1704 GT " -ről nem lenne valami rajzod? Mert nem találtam csak a inverter board TI1704PV-t de azt is csak az Ebayon eladásra. Az előzőn TL 494-van, az utóbbin viszont nem látom. / persze attól még lehet a hátán SMD-ben/ Üdv: Mike
Az inverterek trafóinak a szekunderét lehet mérni multiméterrel, abból ki szokott derülni, hogy gondjuk van-e. Az ilyen 2 perces, vagy akár húsz perces üezemet általában az okozza, hogy a csövek végeinél szétmegy a kábel és áthúz földre a nagyfesz, persze ettől még világít a cső, akár nagyobb fényerővel is, viszont az inverter nem érzékel folyó áramot. Persze hibás elkók is okozhatják ezt, szóval érdemes azzal kezdeni és nem mindíg puposak, valamikor abszolút nem látni rajtuk, hogy már csak levegő van bennük.
![]() Amúgy 4 napja küzdök egy HP-val, ami 2-3 óra után állítja le az invertert... A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
Sziasztok!
Csak nem rég ismerkedek az elektronikával ezért szeretném a segítségeteket kérni. Van egy AOC LM725 típusú monitorom. Elkezdte azt csinálni, hogy bekapcsolom, 10 másodpercig van kép, utána kikapcsol a képernyő, de ugyanúgy zölden világít a jel. Kicseréltem az inverter panelen minden kondenzátort. Most ott tart a dolog, hogy ha bekapcsolom, utána kb 2 percig van kép, utána megint nincs. Ez már haladás, de nem eredmény. Most nem volt jobb itthon, ezért jobb híján egy 50v4.7 µF-es kondi helyett egy 400v100 µF-eset raktam, a többi ugyanolyan mint volt. Okozhatja ez a problémát vagy esetleg mással lehet a gond? Ja és van rajta 2 nagy transzformátor, ezeket multiméterrel hogyan mérjem le? Válaszotokat előre is köszönöm! Üdv! A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
Bár már kadarist leírta röviden, azért én is leírom kicsit bővebben:
- 1D,C1: (negatív) élvezérelt D flip-flop. - S,R,C2,2D: (negatív) élvezérelt D flip-flop aszinkron beállító és törlő (S,R) bemenettel. - S,R,C3,3S,3R: (negatív) élvezérelt SR flip-flop aszinkron beállító és törlő (S,R) bemenettel. A bemeneten és kimeneten lévő karikák a negatív logikát jelölik, azaz hogy a jelek aktív-alacsonyak. - |>o : inverter (pozitív logika) - o|> : inverter (negatív logika) - o|>o : meghajtó (negatív logika) A negált bemenetekkel és kimenetekkel rendelkező vagy kapu pedig egy negatív logikás vagy kapu, azaz egy és kapu (pozitív logika szerint).
Üdv!
A mellékelt adatlapon a 74ls598 logikai diagramján mi a neve a kétfajta négyzet alakú elemnek? Továbbá mit csinál az a kétféle inverter amelyiknek a bemenetén van a kis kör és amelyiknek mindkét végén van?
Szia, Nagy bambaságomban, csak most vettem észre, hogy Te is ugyanarról a készülékről érdeklődsz, amit én is kinéztem magamnak. sajnos, most drágábbra nem futja, Pedig jó lenne egy 100Mhz-es Tek.... Itt láthatsz képeket, a "nagyokéhoz" hasonlítva. Szerintem nem véletlen van: "4 inputs & 4 tracks (2 analog 2 digital)" bemenete. A mellékelt leírásban ez szerepel:
This pocket oscilloscope is primarily used for applications in the following situations: 1. Repair common electronic equipment outside (Air conditioning or Industrial frequency inverter power supply, AC / DC switching power supply or inverter, elevator and building fire safety equipment, industrial control circuit) Stb. De a " Puding próbája az evés" így csak akkor tudjuk meg, hogy mit tud, ha saját-kezűleg teszteljük le. Üdv:Mike
Igen, így néz ki egy inverter hiba. Amit lehúztál az az inverter vezérléséért felelős kábel ami a mian-ről megy. Ha lehúzod akkor újraindul az inverter, azért villan akkor is. Ha nem az inverter a hibás, akkor lehet a tápja is, ellenőrizd, hogy bekapcsoláskor mennyire stabil a 24V ami az invertert táplálja.
Az sem mindég igaz, hogy háttérvilágítás nélkül menni kellene neki. Innentől bárhol lehet a gond, de az adott " fajta " 95%-ban táp, és inverter gondokkal küzd. Milyen csatira gondolsz ? Ami a csövekre megy ?
Egytől egyig az elkók cserélve vannak a tápban. Ha inverter hibás lenne, a háttérvilágítás kiiktatása után, mennie kellene a TVnek. De ha lehúzom a háttérvilágítás csatiját, ugyanaz a gond. Hosszú áramtalanítás után elindul, fény nélkül. Majd kis idő múlva ugyanúgy nem indul be.
- Egy optot áramhurokban, és áramgenerátorral szoktak hajtani.
- A vételi oldalon teljesen mindegy milyen jel kell, mert ha az optotranyó emitterét testre teszed és felhúzó kollektor ellenállást használsz, vagy a kollektort tápra teszed és az emitterre lehúzó ellenállást, akkor a jel inverzét kapod. Vagy is ezért inverter nem szükséges elé. - Az opto típusát kellene a sebességhez választani. Vannak gyors optok, sőt TTL kompatibilis kimenetűek is. Természetesen ezek drágábbak. - Egy mezei opto sebességét lehet növelni a Led áramával is, mert ekkor kisebb munkaellenállás alkalmazható. De lehet a tranyójának bázis-emittere közé ellenállást tenni, de ezzel jelentősen csökken az érzékenysége. (CTR tényezője) Ez a "nyitva maradás" az opto tranyójára is érvényes, hiszen annak bázisa "lóg a levegőben", így a Miller-kapacitása jelentősen csökkenti a tranyó sebességét. De a kérdés, nem a "kezdő topikba", hanem az "optp-csatolós topikba" tartozik! A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
Sziasztok!
Megépítettem az 5 zónás riasztórendszert, ami itt található az oldalon, kis változtatással! Mivel mozgásérzékelőt szerettem volna, így a buffer helyett inverter IC-t használtam, és egy kis memóriahatást is sikerült elméletben elérnem (elvben)! NYÁK lapon is megcsináltam zeket a változtatásokat, de először azt csinálta, hogy az összes visszajelző led világított, és amikor kikapcsolt a mozgásérzékelő, ami az A vagyis a késleltetőzónara volt kötve, rendesen működött, de a többi folyamatosan világított! Ha a többi zónát összekötöttem, vagyis az érzékelőbemeneteket egy kábellal, akkor elaluddtak, de a B Zóna úgy viselkedett, hogy bekapcsoláskor világított, és csak 1 perc alatt aludt ki. Ez így használhatatlan! Volna valakinek ötlete, mi lehet a probléma? Mellékeltem az általam elkészített rajzot! U.I.: Bocsánat a hosszú szövegért, csak így tudtam elmagyarázni! A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2014
A külső tápos vizsgálatnak csak annyi a lényege, hogy elindul-e maga az inverter, vagy az is döglött.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ez már így több fél milliónál.