Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A hibaerősítő kimenetéről (comp láb) kell visszacsatolás mert ez ebben a formában nem egy korrekt szabályozókör, nézd meg az IC-k (3524 és 25) adatlapjait, vagy hasonló rajzokat.
A szabályozáshoz nyilván kell tartalék de ezt már leírtam. Ha megnézed hegesztés közben egy inverter pufferét akkor látni fogod hogy a trafó terhelten már nem 310 hanem csak 275-280V-ból dolgozik. Tehát vagy ennyivel magasabb szekunder feszültség kell ha nincs szabályozás, vagy ennyivel visszavett kitöltési tényező üresen ha van (vagy jó sok kondi). Aztán az áramkorlátot is meg kell csinálni, vagy a sense lábakkal, vagy a shutdown vagy comp lábakat vezérelve. Én nem tennék bele fesszabályozást, a feszt (kitöltést) inkább potival állíthatóra csinálnám meg, a megfelelő tartalékkal. Mondjuk 40V körül lenne a vége, amit a potival le lehetne tekerni 20-ig, közte meg oda állítod ahova akarod, ahogy a huzal meg a varrat megkívánja. Ugyanúgy mint az 50Hz-es trafón a fokozatkapcsolót.
Sziasztok!
A segítségeteket kérném egy probléma megoldásában. Van egy Samsung SyncMaster 940N típusú lcd monitorom, amely maximum fényerőn is sötét képet ad, ami ráadásul vibrál és ciripel benne valami. Volt szerencsém kipróbálni egy másik (kölcsön) táp/inverter panellel, azzal tökéletesen működött, világos vibrálásmentes tiszta képet adott, ciripelés nélkül, tehát valószínűleg azzal lehet a gond. Az elkókat mind kicseréltem 105C-os Low ESR-re, de semmi változás nem történt. Visszaolvasva láttam, hogy célszerű még a mosfeteket ellenőrizni. 2 db 8 lábú np mosfet van benne, egy diszkrét smd panelon. Kiforrasztás nélkül rájuk mértem, ugyanazokat az ellenállás értékeket kaptam minden tranzisztor esetén. Gondolom ez alapján a mosfetek rendben vannak. Mit tehetnék még az ügy érdekében? Találkoztatok már hasonlóval?
Sziasztok.
Lenne nékem is ez a inverter SP300G. Sajna az ic vezérlő megadta magát, megunta a működését. EM78P156ELPS Nem is tudom megszerezni. ![]() Nos átakarnám alakitani ezzel a ic-vel TL494. ezem van. Lehetséges ezzel, mert már próbáltam de sajna csak 130voltot sikerült kivacsarni belőle. Mit kéne még alakitani rajta. Ez szerint csináltam.http://lab.hv-l.net/160590 2 -dik kép. Esetleg meglehetne még csinálni hogy lehessen állitani is. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
Figyelmesen olvastam, pontosan azért írtam amit írtam. Teljesen mindegy hogy mit látsz a szkópon MC7 végén, mert az érzékenység az lesz amit majd a hangszórón hallasz. Tehát az hogy így gyengébbnek tűnik nem sokat jelent, mert lesz még utána néhány fokozat.
Azt nem írtad hogy milyen fej van rajta DD vagy koncentrikus, mekkora átmérővel, az induktivitása egyezik-e a rajzon lévővel, mindkét tekercs árnyékolva van-e vagy csak a vevő stb. Mivel a hex inverterrel sosem foglalkoztam ebben így nem sok okosat tudok mondani. Működő kapcsolás nélkül még a szimulátor sem túl sok segítség, mert ebben nem tudok érmét lengetni a tekercs előtt. Ráadásul a szimulátorban az egyik inverter kimenete be is zajosodik és fogalmam sincs hogy miért. Ettől függetlenül szerintem a végeredménynek jobbnak kellene lennie mint a hagyományosan (műveleti erősítőkkel és komparátorokkal) felépített megoldásoknak, de majd kiderül.
Csak az van megfogatva,bár anódfesz trafót még szereznem kell,mivel jelenleg egy épített kicsi inverter adja az anódfeszültséget. 9V egyenáramból készít 210V~,de ha egyenirányítom és terhelve van egy csővel akkor csak 180V-ot ad le.
Sziasztok!
Lenne egy nagy bánatom lehet ,hogy ti tudnátok segíteni. Van egy LCD monitorom ami tegnap délelőtt el kezdtett vibrálni és később a háttérvilágítás is elment.Ha kikapcsoltam és újra be akkor egy pár másopercig ment ,de utána újra le állt. elvittem egy LCD cuccokkal foglalkozó szakemberhez.Ő azt mondta ,hogy voltak az inverter részben elszállva kondik.Kicserélte ,de az a gond ,hogy a csövek öregek és letilt az áramkorlát.Ez a diagnózis mennyire helytálló?Illetve ilyen esetben lehet-e tenni valamit?
Bár nem vagyok szakértő, de lenne egy két gondolatom ezzel kapcsolatban.
Szerintem az upc500-ast felejtsd el, inkább egy sima inverter, az általában már alapból el van látva ventivel. Világításra led, akkor annak nem kell 230V, és takarékosabb is. A tv ha lcd, akkor annak jó a legolcsóbb inverter is, mert elég tág határok között megeszi a tápfeszt.
Sziasztok!
Egy régi Toshiba Satellite A80-as laptop került nemrég hozzám, a kijelzőjével van gond, mégpedig bekapcsolásnál megjelenik rajta négy függőleges csík, mindegyik más színű, majd egy perc múlva az egyik csík eltűnik, de a másik három ott marad. Kezdek beletörődni, hogy ez csak panelcserével "javítható", de gondoltam rákérdezek azért hátha van rá valami tippetek. Szóval szerintetek ezen lehet valamit javítani? A kijelzőkábelt mozgattam picit nem volt változás, gondoltam azzal nem lehet baj. Az inverter is jó. Köszönöm a segítséget! Andris
Ha majd eljutok odáig, és szükségem lesz néhány jelalakra szólok, addig is kösz. Remélem mpisti előbb-utóbb benéz ide, én is kiváncsi lennék a véleményére.
Más: szintén heg. inverter, kellene valami műterhelés, ha nem is maximális, de legalább 50-70%. Valami egyszerű lenne jó, mert nekem ritkán kell, eseleg egy folyadék ellenállásra gondoltam. Gondolom forrna rendesen, meg bontaná a vizet. Tapasztalat valakinek? üdv.: aramos
Mi volt az oka, hogy ilyen sok alkatrészes bemeneti fokozatot készítettél? ahhoz képest nem is rosz a jelalak. 100 MHz -es frekvencia méréséhez, már gyors, és egyszerű áramkörök kellenek. Az ennyire túlbonyolítás (gondolom az érzékenység miatt) már magában hordozza a lassúságot. Elegendő a bemenetre egy nagy erősítéssel rendelkező impedancia illesztő, és utánna mindjárt egy gyors TTL inverter.
De. A szkóp ábrából csak annyi derül ki, hogy nincs nagyobb baj, működik. Ahhoz hogy bővebb infót is ki lehessen olvasni, max egy periódusnak szabadna látszani, ill a fel-, és lefutási idők méréséhez is gyorsabb eltérítést kellene választani. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
Az inverter bemenetén is ugyanezeket mértem...mint első hszemben írtam az inverterpanel bemenetén a37 es pinről a az inverter vez ic 4 es lábára megy a jel, amit, ha ment 3,3v körül mértem, ha nem ment , akkor 0..ugyanaz, mint a csatinál.
O hogy a....
Ezt mondhattad volna mert en emiatt jol beneztem. Akkor nyilvan nem 19V kell, hogy legyen. En nem ellenorzok akkurol soha. OK. Ugorjunk, en hulyesegem. Bocsanat. A 37-es lab az egy PWM kell, hogy legyen. Nezzel ra szkoppal a csati 37-es labara. Ne adjal oda direkt 3V-ot szerintem. Ez a fenyerot szabalyzo bemenete a kijelzonek. Ha nincs semmilyen jel akkor kikapcsol. Az R7-es ellanallassal minden OK? Azon keresztul megy a PWM. Lehet kontaktos, korrodalt is. Vagy egyszeruen szakadt. Az inverter vezerlese az ENE EC-bol jon. Rajz szerint (30-as oldal) a 21-es labrol. Ott is megvizsgalhatod, hogy meg van e a jel. Siman lehet gond az EC forrasztasaval is. Mondtad, hogy neha jo volt neha nem. Ez KH is lehet. Forraszd at az EC-t. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
Hát értem én, hogy nem akartál belemerülni, de kézrátételes megoldást eddig még nem sikerült találnom...
![]() A 41-42 az a csatlakozó árnyékolása. Ott van a rajzon tuti, hogy GND. A nyákon jelölve van a csatlakozó 1-es lába.... Igen a 37-es az a PWM jel az inverternek. De nem azzal lesz a gond szerintem hanem én keveslem azt a 11.1V -ot is a 38-40-es labon. Az az INPWR_B+ vagy mi. Szerintem ott 19V kellene, hogy legyen. Délután majd ránézek a rajzra. A méresed alapján szerintem nem kapja meg az inverter a tápot. Nem tudom milyen multiméterrel méred, a PWM jel az változó szintű és kitöltési tényezőjű jel. Volt olyan noti ahol alig 1V feszültségen dolgozott. De nem vagyok fejből komolyabban otthon az inverterek vezérlésében. Mindenesetre nézd meg a rajzon, hogy amiket mértél azok passzolnak e. a 11.1V nem úgy tűnik.
Ha 50Hz-en csinálod akkor semmi más nem kell mint a trafó meg a diódák, megfelelő méretezés esetén a védelem a trafó belső ellenállása, mint az olcsó akkutöltőkben (minél jobban terheled annál jobban csökken a feszültsége, adott ideig a rövidzárat is elviseli).
Ha nagyfrekin akkor mindenképpen az árammódú szabályozás javasolt, pl. egy hegesztő inverter mintájára.
Szép estét mindenkinek!
Az előzőleg csatolt kapcsolást megépítettem (T1=BUT11A, TR= BT151) tranzisztorral egyenlőre, de nem ad szikrát. Vagyis az inverter rész az jó, 310V körülire feltölti a Cx-et, de nem sül ki. Az 1M potit tekerhetem bármerre, nem változik. A C3-at próbaképpen 10µF-ra cseréltem, de semmi változás. A csatolt nyáktervet használtam, állítólag többeknek bevált, a maratás is hibátlanra sikerült szóval az se lehet gond szerintem. A trafó 9V/220V 9VA. Van valami ötletetek, hogy mi lehet a baj?
Nem mondanám megoldásnak mert max ideig óráig lesz jó. Rádásul ha lecsukod a gépet pl. akkor sem fog lekapcsolni a világítás. Ráadásul olyan 3V-ot nem illik neki adni ami "always on".
Én inkább a hibát keresném ki a helyedben. LVDS csatlakozó a rajzon 18. oldal. Ott vizsgáld a DISPOFF jelet. Ez az MP1010 IC amit te írtál gondolom ez az inverteren van. Az nekünk lényegtelen. Kezdésnek azt kell tudni, hogy az LVDS csatlakozónál az alaplapon mi jelenik meg és mi hiányzik. Ott van az inverter táp is, a PWM és minden más ami a kijelzővel kapcsolatos. Egy helyen végig lehet mindent ellenőrizni.
Ugye, hogy ugye? Amikor meg rövidre zárod, sima inverter. De mondok egyszerűbbet: kapcsoljál a szintjelződdel csak egy másik egy morzés relét (magyarán a rajzon helyettesítsd a relével) és annak a relének a harmadik lábáról hajthatod a ledet.
Jó lesz így, de azért hagynék helyet a végfok panelen a kisebb kapacitású tápszűrő elkónak arra az esetre, ha a két csatorna tápon keresztül összegerjed.
Az végig van gondolva, hogy az inverter milyen szűrőt fog kapni? Precíz LC dukál: Bővebben: Link
Azért úgy azt nem lehet megoldani...
Az alábbi rajzon SSR van, de ott lehet triac+optotriac is. A relék nyákba ültethetők is lehetnek.Én mindig beteszem a keresztreteszt, de ha nagy a bizalom a távirányítóban, akkor elhagyhatod, mert két érintkezőst könnyebben kapni. Az inverter CD40106 schmitt triggeres filléres eszköz. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
Köszönöm!
Nem voltam biztos benne, hogy nem passzol az új inverter vagy a cső a gond. A csövet ki lehet műteni a kijelzőből? Illetve honnan tudnék szerezni bele újat?
Azert nem mukodik mert nem az inverter a hibas hanem a cso van szanaszet egve. Csocsere vagy komplett kijelzo csere javallott.
Sziasztok!
Van egy Toshiba L500D notebook, azt kezdte csinálni, hogy a kijelző felhajtása után néha pár másodperc múlva, néha fél óra múlva de lekapcsolt a háttérvilágítás. Újra felhajtás után megint ment egy darabig, szétszedtem és pár bekapcsolás után elment teljesen a háttérvilágítás. Az inverter kap szépen 19V-ot, az enable-n 3.3V megvan. Ekkor az inverteren levő biztosítékot átkötöttem, hátha több feszültséget kaphat, így el is indult, de nagyon alacsony fényerővel, de nem kapcsolgatott le. Utána már megint 2-3 másodpercig világít, majd kikapcsol. A háttérvilágítás gyenge és rózsaszínes. Rendeltem ebay-ról 2 darab invertert is, de egyikkel sem működik, a régivel pedig 2-3 másodpercet világít, közben sípol eléggé. Szerintetek mi lehet a hiba? A cső mehetett el? Idézet: „Találtam meg irfp450 vagy irfp460, amit most megtudnék rendelni” Újabb karó! Idézet: „Mélyik a jobb, melyik jellemző itt a fontos?” Le van írva a cikkben! Lásd: Idézet: „Kerüljük a nagy Gate töltésű (jóval 100 nC feletti) és nagy dióda töltésű (jóval 1 μC feletti) FET-eket, mivel ilyen esetekben a kapcsolási veszteségeink elég nagyok lesznek, és számításba kell őket vennünk erősen a vezetési veszteségek mellett. A nagy Gate töltés leküzdésére a meghajtást kell erősíteni (előző oldal), nagy dióda töltés esetén el kell érnünk, hogy a FET mellé betett jobb dióda vezessen a FET saját diódája helyett. Inkább válasszunk kisebb kapcsolási veszteségű, de nagyobb vezetési veszteségű FET-et, mivel a zenei terhelés erősen szakaszos, az utóbbi veszteségei kiátlagolódnak.” Innentől kezdve nem értem, hogy hogyan olvastad el többször a cikket, ha egy egész bekezdés elkerülte a figyelmed. Idézet: „A táp pedig, ugy lesz hogy 12V ról inverter, és a trafonak a szekunder nem 220V ra lesz megtekerve, hanem az erősítőnek megfelelő tápra.” Mit értesz inverter alatt? Ha egy olyat ami 50Hz 230V hálózati feszt állítana elő, mégpedig úgy, hogy 50Hz-en szaggatja a 12V-ot és ezt hagyományos trafóval transzformálja, akkor ez a megoldás borzalmas. Sokkal jobb, ha egy transzvertert használsz. Van egy rakat push-pull kapcsolás, többségük önrezgő, ami tökéletes a célra. (pl skori oldalán)
Annó, el olvastam többször is. Próbáltam felfogni. A magokkal nem vagyok tisztában. Holnap hazaérek bontok magokat, mindről csinalok képet hátha valamelyk jó lesz. Tudom hogy érzékeny a kis erősítő (mint minden kapcsolóüzemű), emiatt kell a teliföld hogy ne szedjen össze zavarokat. Kapcsolóüzemű táppal akarnám majdan hajtani, pontosabban fura megoldás de itt is a magokkal vagyok bajban. Elösszőr kellene egy végfok, és ahoz készíteni a tápot stb. Néztem a táblázatot, amiben benne van a fetek tipusa, és hogy milyen teljesítményen lehet használni. A táp pedig, ugy lesz hogy 12V ról inverter, és a trafonak a szekunder nem 220V ra lesz megtekerve, hanem az erősítőnek megfelelő tápra. Találtam meg irfp450 vagy irfp460, amit most megtudnék rendelni. Mélyik a jobb, melyik jellemző itt a fontos?
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2014
Egy biztos a sárga vas nem alkalmas pl teljes hidas inverter áramváltójának akol szimmetrikus áram folyik, ezt kipróbáltam mikor készült a teljes hidas CO, a jelet nagy tetőeséssel vitte át, oda rendes ferrit gyűrűt használtam, viszont a nyitóüzemű inverternél (MACI) tökéletesen ellátja funkcióját lehet azért lett ez választva mert a lüktető egyenáramra alkalmas, de lehet ferritből sokkal kisebb is elég lenne.
Idézet: „A napelem szolgáltat energiát egy relével lekapcsoltatod a hálózatot , "ez" "az" nem tilos , és inverter dolgozik keményen” Ez milyen rendszernél működik? Akkus sziget üzemnél elképzelhető, de olyan drága, hogy sohase térül meg. Hálózatra tápláló inverter a hálózatról leválasztva megáll. ???
Üdv Pixi Erbe
A Szolgáltató "kivitelező" tett biztosítékot , ha kimegy magad kapcsolod be ! Ha ez igaz .. akkor az épületben levő vezetékek a tied . A napelem szolgáltat energiát egy relével lekapcsoltatod a hálózatot , "ez" "az" nem tilos , és inverter dolgozik keményen . Lemegy a nap relé kiejt . A relé persze a napelemre megy !!!! . Életvédelmi szempontból is jó . Üdv
HMKE információk
Áramszolgáltatónként változhat az engedélyezett inverterek listája. Folyamatosan bővül, a linken található listán 187 W-os is akad. Minden egyéb kérdésedre is akad válasz. 500W az két napelem panel, ~120000.-. A legkisebb inverter1500W-os, ~150000. Mikroinvertert nem találtam itthon. Csatlakozó szerelvények, szerelőanyag ~100e.-, tervezés-engedélyeztetés ~50e.-, kivitelezés ?. Előfordul, hogy nagyjából a napelemek árán szerelik föl. Esetedben inkább több. Ez már így több fél milliónál.A leírtak alapján biztos lehetsz benne, hogy többet fog termelni, mint amit elfogyasztasz, ami további gondokat jelent.
Szia! El kell kedvetlenítselek. Olcsóbb a hűtőt kikapcsolni. A hűtő - kompresszort tartalmaz, tehát legalább 6,5 7x-es terheléssel kell számolni - ha akkumulátoros szigetüzemet alakítasz ki - ebben az esetben sok akksi kell és minden túlterhelést ki kell szolgálni - a csúcsokat is. Tehát szigetüzemben 500 W az 3,5, 4kW inverterrel oldható meg korrekten. Ehhez ha kiszámolod a napelemet, kábeleket, védelmi berendezéseket (túlfesz) - nem éri meg - viszont akad rá pályázat. Így, ha ügyes vagy 2-300eFt-ból megúszhatod. Használhatsz persze az előző hozzászólásomban említett 12 vagy 24V-os hűtőt, de akkor alacsony a rendszerfeszültséged, nagyobb árammal dolgozó inverter és vastag kábelek kellenek, a réz meg drága, ráadásul fokozott a tűzveszély. Marad a hálózatra visszatápláló rendszer, amire Paks miatt nemigen lesz pályázat, tehát mindent te fizetsz, kivéve az advesz mérőt - azt a szolgáltató adja, cserébe csak olyan invertert használhatsz, amit megszabott a szolgáltatód 500W-osról még nem hallottam, hogy átment volna - nem is érné meg fajlagosan. Tervet kell készíteni (pénz) és át kell vetetni (pénz). Ezen felül még használható és jó megoldást nem láttam. Azonban sok dolgot másként is meg lehet oldani nem csak árammal. Használhatsz persze adszorpciós napkollektoros hűtőt, vagy Peltier elemes változatot, esetleg lakókocsi hűtőt - gázosat is. Sok variáció van már. Ha lenne egy tételes listád a fogyasztókról - könnyebben lehetne kalkulálni - mi - mennyibe kerül. Javaslom, ha megvannak a pontos adataid, küldd el a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetségnek - ők 10-20 ajánlatot küldenek több cégtől, szolgáltatótól. Árat így pontosan fogsz látni. Ha te csinálod - maximum a munkadíjat spórolod - de cserébe megfizeted a tanulópénzt is
Szia! A "inverter board TI1704 GT " -ről nem lenne valami rajzod? Mert nem találtam csak a inverter board TI1704PV-t de azt is csak az Ebayon eladásra. Az előzőn TL 494-van, az utóbbin viszont nem látom. / persze attól még lehet a hátán SMD-ben/ Üdv: Mike
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ezt mondhattad volna mert en emiatt jol beneztem.
Akkor nyilvan nem 19V kell, hogy legyen. En nem ellenorzok akkurol soha. OK. 

Ez már így több fél milliónál.