Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nem akarok közbe szólni, mivel ezen a téren én is a kezdők közé tartozok. Építettem már sok mindent itthon, mióta ez a hobbim (kb.23éve) álltalában sikerül is. PIC-es UV levilágító, 8 zónás riasztó, kormány állítás vezérlő, Automatikus töltőfal USB-s telefonokhoz, pár erősítő, akkutöltő,.... Erősítőt leszámítva mind saját tervezés. Ez volt az első projektem amikor már kezdtem feladni és úgy gondoltam egy-két hétre félreteszem és ismét átgondolom a kapcsolást. A végére már megértettem az egész működését, de mivel azzal voltam elfoglalva miért nem úgy működik ahogy kellene átsiklottam az egyszerű dolgokon.
Igazából ha egy MMA hegesztő inverter magját akarnánk beépíteni egy gépbe az szerintem problémás, mivel a 2 nem egyforma feszültségen dolgozik. Ha a frekit változtatjuk akkor ki lehet csúszni a mag teljesítő képességéből. PL a maci 90-on megy, míg egy CO nagyjából 30 körül. Ha nagyon lecsökkentjük a kitöltést akkor szerintem a varrat minősége nagyon leromlana. Ha tekerünk rá még egy szekunder, akkor már jobb a helyzet de helyigényes. De erre szerintem már lehetne építeni egy külön vezérlést. Esteleg az is megfordult már a fejemben, hogy mi lenne ha lenne egy másik DC/DC a gépben és az már feszültség motoros lenne. Így maradna a külön beállítható áramkorlát és emellett lehetne szabályozni a feszültséget a másik körrel De mivel irtam, hogy kezdő vagyok ezen a téren, így lehet hogy az egész hülyeség amit írtam ![]() Üdv.: Zoli!
Nem gondolom. Már csak azért sem, mert ha megnézek egy gyári rajzot ami ugyanazt (vagy még annyit sem) tud mint az enyém, akkor azt látom hogy abban háromszor, négyszer annyi alkatrész van.
Évek óta élvezettel csinálok olyan dolgokat amire rögtön rávágják hogy "az úgy nem lesz jó". A mezei inverter persze nem jó mert kevés benne a puffer, és a kellő áramot sem tudja, ezt ellensúlyozzák a gyártók a fesszabályozással (mert úgy olcsóbb). Több helyen leírják hogy 50Hz-es hegesztőtrafót sem lehet csinálni csak ekkora meg akkora trafóból, ehhez képest amíg nem volt inverterem egy olyan trafót használtam a kisebb munkákhoz, ami nem nagyobb egy PC tápnál. Szóval engem nem nagyon érdekel hogy a gyártók mit hogyan és miért csinálnak.
Akkor is ezt csinálja ha le van húzva az inverter.úgy is villog 4x
A tápon nem látok pupos kondikat. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
Valami megrántja a tápot. Vagy egyszerűen kondenzátorhibás a táp, vagy rövidzáras az inverter.
Ha jól láttam abból az apró link képből,akkor az inverteres pásztorról van szó.Az inverter részben az 555 ic kb. 3kHz frekvenciával kapcsolgatja a tranzisztorral a 12V feszültséget arra a kis trafóra,ennek hallod a hangját.Ez természetes és a jó,működő állapotot jelenti.A kis trafó kimenetén mérhetsz váltófeszültséget.De mérhetsz egyenirányítás után a kondenzátoron is az áttétel arányában 280-420V-ig is akár.
Ha nem is villan fel, akkor nagy valoszinuseggel inkabb inverter. Elsokent ellenorizd a biztositekat es a kapcsolofeteket. Technikatol fuggoen vagy ket darab sima fet vagy ket db dual fet van bennuk. Ha mar ugyis szetszedted, akkor nezz ra a tapban levo elektrolitkondikra is, mennyire puposodtak fel a tetejukon.
Szívesen.
Örülök hogy segíthettem. ![]() A dióda helyett a gyorsabb UF4007 lehet használni, igaz hogy drágább de ilyen alkalmazásban messze jobb hatásfokkal dolgozna inverter. Én javaslom is a cseréjét.
Bármelyiket választhatod, a Varin kivételével mindegyik Kínában készül. Viszont érdemes több forrásban körülnézni, már csak a garanciális idő miatt is.
itt Bővebben: Link pl. 3 év garanciával árulják az általad kiszemelt gépet. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
Az eredetije Siemens kocka volt, a 60' évekből. A fele vastag inverter, buffer, a kocka alakúban voltak a multivibrátorok. Legtöbbször OC44K, később OC1044T tranzisztorokkal, a teljes lábkiosztásnál 11 lábbal.
Egyébként nem bonyolult kapcsolások.
Lesz ott akkor még más probléma is .Tápot kellene kimérni , aztán jöhet az inverter része , csövek jók e stb stb stb .
Sziasztok!
Egy 12V-os dc motoros szivattyút szeretnék vezérelni PWM jellel. A motorra 1,6A van írva, de egyenfeszültséggel kipróbáltam, terhelés nélkül nem szokott 0,7 A fölé menni, és már 2-2,5V-nál elindul. A PWM jelet műveleti erősítős kapcsolásokkal hoztam létre(0-5V táp), egy számítógépre csatlakoztatott adatgyűjtő kártyáról kapott feszültségnek függvényében változik a kitöltési tényező. (az adatgyűjtő kártyám nem tud elég magas frekvenciájú PWM-et kiadni, ezért egészítettem ki így egy áramkörrel) A négyszögjel jobb fel/lefutási idejében reménykedve, meg hogy a műverősítőből kijövő nem egészen 0-5V-os négyszögjelet "megszépítve" egy sn7404es inverter IC-n keresztül kapcsoltam IRF 540 gatejére. Először 1KHz-es PWM jellel próbálkoztam, de a motor csak 70%os kitöltési tényező fölött indult el, előtte meg vadul sípolt, és a motor árama is 0,3-0,4A körül mozgott. Aztán kipróbáltam 500Hz-en meg 7KHz-en is, volt változás, de nem jelentős. Van valakinek ötlete, hol lehet a probléma? A motor tápja és földje közé szerelt nagy(mennyire?) kondenzátor segítene? Előre is köszönöm!
Gyűlnek a tapasztalataim az elektromos szekeremmel kapcsolatban. Érdekes, hogy kicsi sebességgel szinte semmilyen motorfék sincs (újszülöttnek minden vicc új).
Az elindulásnál is van némi gond. Egy relén keresztül kapja a motor az áramát és így ránt egyet a járműven. inverteres megoldás nem a legjobb a motor fordulat szabályozásához, ezért arra gondoltam, hogy több tranzisztort párhuzamosan kapcsolok, ezzel finoman úgymond, mintha kiengedném a kuplungot, vagy nyomnám a gázpedált, ahogy egy potméterrel állítom a vezérlésüket. Mellékelek egy képet, hogy mihez hasonlóan rendezném el a mosfeteket. Egy inverter rajzából ollóztam ki.
Hello!
Belefutottam egy apró, de macerás problémába... Egy csőhibás Fujitsu monitorba bettem LED kitet, összeraktam, szépen megy. Viszont vibrál. Néha. Azt tudom, hogy a gépemből kijövő VGA jel kritikán aluli módon zajos, rosszabb szűrésű monitorok rendszeresen vibrálnak tőle, de ez más; látszik, hogy a háttérvillany villódzik, de nem folyamatosan, néha abbahagyja, és hosszú ideig stabil. Az inverter tápját adtam neki oda, a vezérléseket is szépen megette. A LED kit ilyen Szóval szögegyszerű, egy driver IC és csókolom. Valakinek van ötlete, hogy mi okozhatja, és mit lehet ez ellen tenni? Köszi bármilyen tippet
A feszültségingadozás nem lehet akkora, hogy egy ilyen kis motornak és időzítőnek megártson. Éppen az a pláne benne, hogy egyszerű. Ha nem lehet kiütni az épület oldalát, hogyan akarsz szárítani? Vannak kondenzációs szárítók, de az jóval többet fogyaszt, nagyobb is és ahhoz a napelem (plusz a hozzá való inverter) még drágább. Mit csináltok akkor, ha két-három napig felhős idő van? Ha azt akarod, hogy felhős időben is legyen elég áramod a napelemekből, jó nagy területet kell lefedni vele.
Akkor az egy kis FET: Gate, In es Out. A bazisnak a Gate felel meg. Azon mit mersz kikapcsolt es bekapcsolt allapotban?
Ha az jo, akkor ez a hibas. Ezek szerint egy kozos csati viszi fel a kijelzore a kepinfot es a hattervili dolgait is? Ha osszedugod a csatit, akkor a kis FET outja kisipoltathato az inverter engedelyezolabakent? A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
Na jó az inverter! 2 db van az inverterböl! Van rossz kijelzőm amibe a cső jó!
Pillanat akkor csinálok képet!
Nos gáz van,mert nem mükszik és az inverter lábán is 2.98v lett!
valószínűleg elszállt az inverter?
A géphez csak anyi útmutató van, hogy mit kell állítani, de nemis értem, hogy jön ez ide? Mivel a leírás azt tárgyalja, hogyan kell beállítani a sinergikus részt és nekem, olykor arra nincsen szükségem! A lényeg az lenne, hogy, vannak feladatok, amiket egy mindenttudó elektronika nembír kiszolgálni maximáslis mértékben, és hagyományos módon jobban belehetne állítani a gépet, mint, amit az elektronika tesz! Ezért jó lenne, ha olykor kikapcsolható lenne a sinergikus rész és használhatnám a hagyományos rendszert, a kiváló inverteres alátámasztás segítségével! Gondoltam egyfajta műterhelésre, az inverter bizonyos részénél, hogy úgy érezze, a vezérlő, mintha hegesztenék, de akkor mégis külön állíthatnám a huzalelőtolást. De az a baj, hogy , ha kiveszem az áramkörből a huzalelőtolást és magam szabályzom az inverter teljesítménye szabályozva van, de állandóan változóan.
Mennyire bonyolult a sinergikus rész kikapcsolása, úgy, hogy közben az inverter működjön rendesen, tehát nekem ne szabályozgassa semmi sem a kimenetén az ampert és előtolást, mert az csak hobbyhegesztőknek való szerintem, akik nemtudják mit szeretnének és így a gépre van bízva, hogy beállítsa az optimális viszonyokat számukra.
Sziasztok!
Ha valaki tudna segíteni, nagyon hálás lennék! Van egy jasic mig 200-as gépem, ez egy inverteres masina. És az a gondom vele, hogy szeretném kiiktatni a "sinergikus" huzalelőtolást a gépben, mert már új kora óta nem úgy működik ahogy kellene! Olyan vele a hegesztés, mintha a gép hegesztene és én csak egy kellék vagyok, aki tartja a pisztolyt. Szeretném, hagyományos módon használni az előtolást, de nem tudom hogyan lehetne kiiktani ezt a funkciót, hogy az inverter működjön, de a huzalt nem ő adagolja! Próbáltam , hogy kiépítettem egy áramkört az előtoló motornak külön, függetlenűl a gép tápjától, de az volt a baj, hogy az inverter, valahogy kaphat valami jelet, illetve visszacsatolást, a huzal felől és nemcsak az előtolást, hanem az ampert is egymás függvényében változtatja. Tehát nekem olyasmi megoldás kellene, hogy én szabályozom az inverteren az ampert és azt ténylegesen állandóan leadja és a huzalelőtolást én magam állítom amilyenre szükségem van! És az sem ártana, ha megmaradna az íyhosz beállítási lehetőség! Ha valakinek lenne jó ötlete, kérem segítsen! Előre is köszönöm!
Nos! Egy kis előrejutás az ügyben!
inverter müködik,alaplapon van hiba mert a csatlakozónál is csak 0,8v van! Szalagkábel is jó,mert találtam itthon egy alaplapot ami ugyanolyan inverter+szalagkábel kell hozzá! Na most jön a probléma az alaplap! Használtan vettem,nem bolti! Ezt a hibát lehet javítani? Szerintem a 15v is kevés,mert a másik lapon igaz más a tipusa de ott 18,8v van! 19v-os táppal hajtottam meg,a Toshiba meg csak 15V-os!
Eloszor probald meg az 5.11V-rol 1K-n keresztul - kozben merd, hogy fel tudja-e huzni az eredeti erteket.
De ha a lap is uj es az inverter is, megsem vilagit, akkor szerintem a kabel hibas/szakadt. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2014
Azok BEMENO feszultsegek. A 0.76 gyanus nekem kisse.
A 2.79 valoszinuleg a fenyero, az 5.11 a logika tapja. Probalj meg 1K-n keresztul adni a 0.76-osra 5V-t. Amiket rendelsz, az mind ugyanolyan, belevalo inverter?
Engedélyező jel? 5 lábas az inverter.4 lábon van fesz, 1 pedig a GND ha jól tudom!
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2014
A rajzokon az R1 értéke 1 - 2 kohm. Ehhez válaszd az R2 értékét. Minél nagyobb a kimenőfeszültség értéke. annál nagyobb legyen a két érték között az R1 értéke. Az R1 -en kell 1,25 V (referencia feszültség) körüli feszültségnek esnie. Az osztó áramának nem kell túl nagynak lennie.
Idézet: „Vin(min) milyen érték legyen egy elemnél,ami mindig változik?” Attól függ, milyen elem adja a tápfeszültséget. NiMH cellánál 1 - 1,4 V között, de nézd meg a használni kívánt elem/akkumlátor kisütési karakterisztikáját. Az sem lenne baj, ha egy kikapcsoló áramkört építenél a tápforrás, és az inverter közé, az elem/akkumlátor védelmére.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Mindenkinek!
Ilyennel még sosem találkoztam. Nem tudtam eldönteni, hogy az inverter vagy csőhiba, illetve a vezérlés lehet a probléma. Az előbb gyorsan elővettem picit újra mérni. Azért gondoltam, hogy vezérlés hiba, mert ha bedugom jelforrás nélkül, akkor nem kapcsol le a háttérvilágítás. Ha jelforrást kötök rá, akkor lekapcsol. Ha a jelforrást lehúzom, akkor a monitor következő áramtalanításáig ugyanúgy lekapcsolgat. Áramtalanítás után bármilyen jelforrás rákötésig a háttér "rendesen" működik. Megint kimértem az on/off és a dim jeleket, de mindet rendben találtam. Labortápról megnéztem a csöveket egyesével meghajtva. Mindegyik 0.75-077mA közötti áramfelvételt produkál és a fénye is rendben van, ezért gondoltam a hiba nem ott lesz. Utána rádugtam a csöveket kettesével (duplán egybe integrált csatik) és ekkor meglepődtem. Az alsó két cső meghajtása nem megy. Ez azért lepett meg, mert jelforrás nélkül kötve sem megy, de valamikor a védelem mégsem tilt le és a monitor háttere bekapcsolva marad. Jelforrással viszont a hibát egyből észre veszi. Szóval ahol az inverter trafó ellenállása kb 100Ohm-mal kevesebb, az az oldal nem jó. Így szerintem első körben egy új trafót rendelek bele, aztán meglátjuk. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
Sziasztok.
Van egy ilyen frekiváltóm. Itt a manuálja,az a problémám vele hogy nem csipázza az 550w-os mocikat,370w-ossal használom de kipróbáltam egy orosz és egy Siemens 550w-ossal és egyikkel sem megy deltába,csillagba megy de ugye úgy nem tudja az 550-et.Manuált olvasgava a SW10-essel kapcsoljuk hogy milyen motort hajtunk vele 0.37 vagy 0.55kw-ost,ezt kapcsolva sem szeresse az emlitett két motort.Valami ötlet?
é
Sziasztok! Bocsi, de ismét van egy kérdésem. Ismét Samsung monitorral kapcsolatos. Ha rá van dugva a monitor bármely bemenete a monitorra, akkor kikapcsolja a háttérvilágítást. Ha nincs rádugva, akkor nem kapcsolja ki 5-ből 4-szer. Kondikat kicseréltem a tápban. Annyit találtam rajta, hogy az inverter trafó két oldala között kb 100 Ohm különbség van (950-1050Ohm). Ez okozhat ilyen problémát? Abból gondolom, hogy táp hiba, hogy az ON/OFF jel megvan stabilan. Feszek is stabilak, illetve az inverter 13V-ja helyett üres járatban 14V, bekapcsolva viszont 17-18 közé megy fel. inverter trafó hiba lehet, vagy esetleg keressek tovább? Előre is köszönöm a segítséget és üdv: spgabor A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2014
Sziasztok! Olyna problémám van hogy van egy samsung lcd monitorom aminek elment a háttér világitása a kép megvan. Szétszedtem és láthato hibaként találtam az eggyik inverter kivezetö kerámia kondia kipukkant. Ertek nincs ráirva igy nemtudom mekkora kellhet oda!? De ettöl letilthat az inverter? Ja amugy kettö darab 9962gh fet vezérel. Ezeket hogyan lehetne ellenörizni? Elöre is köszi a valaszokat remélem erthetöen fejeztem ki magam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

De mivel irtam, hogy kezdő vagyok ezen a téren, így lehet hogy az egész hülyeség amit írtam 

valószínűleg elszállt az