Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   120 / 262
(#) sprofan válasza szabo.eduard hozzászólására (») Feb 26, 2014
Ne foglalkozz a dologgal tovább. Bontsd le az egész inverter részt úgy ahogy van és szerkessz be a helyére valami más monitorból bontottat vagy egy külön invertert amit valahol vettél. Én pontosan ugyan ezzel a panellal szívtam kb 1 hetet, minden létező alkatrészt átvizsgáltam, cseréltem, kiszedtem mértem stb... az eredmény: Minden jó de mégsem megy. Fogtam kiszedtem az átkötést a csatlakozó mellett (ami a scaler-ra megy) azon keresztül kapja a tápot az inverter rész és betettem a monitorba egy másik invertert. Táp, 12V fényerő és engedélyező szálak beköt és tökéletesen működik az eredeti csövekkel.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
(#) Baxi válasza nyekk hozzászólására (») Feb 26, 2014
Hi
Nem sima ív hegesztőre gondoltam ,amit használtan/újonnan le lehet vadászni a neten ~30 pénz körül.
Egyébként mi a különbség a CO -os inverter és a az "pálcás" inverter közt?
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
(#) nyekk válasza Baxi hozzászólására (») Feb 26, 2014
Ha a beépítendö inverter is co ban volt, minden továbi nélkül láss neki
(#) sirály12 hozzászólása Feb 26, 2014
Üdvözletem.
Próbálta már valaki inverterről működtetni ilyen szivattyút?
Napelemről szeretnék majd táplálni egy ilyen szivattyút, ha lehet. De nem tudom ,hogy elég-e neki az olcsóbban kihozható négyszöges inverter, vagy a drágább tiszta szinuszos jó csak?
(#) tomipap válasza at22 hozzászólására (») Feb 26, 2014
Ok. Ertem. Ez a hiba nagyon is tipikus a CCFL csoveknel. Az, hogy akkor jott elo amikor radugtad a tapot az az is lehet, hogy az inverter magasabb feszultsegen dolgozik tapegysegrol mert mondjuk ugy volt beallitva a fenyero. Lenyegtelen nem akarom eroltetni mert amugy is mindegy lenyeg, hogy mukodik.
(#) tomipap válasza at22 hozzászólására (») Feb 25, 2014
En nem igazan tudom milyen foldelesre gondolsz. Hacsak nem a csohoz vezeto feher szilikonos vezeteket mondod. Az viszont nem foldeles. Annak orulok, hogy megtalaltad a hibat csak nehogy kellemetlen 800V-os erzes legyen belole. Nem kimondottan nagy arammal dolgozik de en mar ugrottam meg inverter miatt Felemelo erzes volt
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
(#) tomikapc hozzászólása Feb 25, 2014
Üdv! Régi téma, de most pont ilyen problémám van
Tehát van egy olyan problémám, hogy bekapcsol a noti és pár másodpercig még jó a háttérvilágítás, aztán elmegy. Halványan látszik minden. inverter vagy CCFL hibának tűnik? Tapasztalat? Esetleg kimérni valahogy? Multiméterem van és korlátozott elektronikai ismeretem (Inkább az informatika területén mozgok.) Köszönöm
(#) granpa válasza storm hozzászólására (») Feb 25, 2014
Javaslom, a jelen, a DC/DC konverter, az inverteres hegesztőtrafó, és az inverter készítése témák végig olvasását; valamint a tárgyban megjelent cikkeket (ahogy én is tettem pár évvel ezelőtt). A téma képeinek nézegetése is sok dologra rávilágít.
(#) gaben110 hozzászólása Feb 25, 2014
Sziasztok!
Megoldható lenne az hogy az autóban az autó elektromos hálózatától függetlenül 12v os feszültséget állitsunk elő, azzal a megoldással hogy az erősítő inverter transzformátorára a secunder mellé megfelelő hoszuságú rézdrótót tekerek fel egyenirányitom pufferolom és úgy arról a fejegységet üzemeltetni? A fejegységen nemlesznek hangszórók az erősítőről menne minden rca kábelen keresztül.
Mindez azért kellene mert a földhurkot szeretném kikerülni, mert ha külön akkumlátorról üzemeltetem a fejegységet megszűnik mindenféle generátorzaj búgás stbb.Jelenleg ezt a megoldást látom kivitelezhetőnek szinte mindent megpróbáltam de nemúlik el a generátor sipoló búgó hangja.
Köszönöm!
(#) Phile80 válasza Tubi56 hozzászólására (») Feb 25, 2014
Ezt az átkötözéses dolgot nem nagyon értem. A lényeg, hogy a testkábel legyen az inverter pozitív kivezetésén. Ha fixre van kötve a kábel, akkor bontani kell a csatlakozást és meg kell cserélni kábelt.
Erről a vörösréz lapos ívgyújtásról még nem hallottam, de nagyon barkács dolgognak tartom. Mindíg ott tartani egy rézlapot a varrat mellett... sok esetben nem is kivitelezhető. Ha 200A-el lifetes gyújtással ívet fognék egy rézlapon, hát nem szivesen lennék a közelében, mert az biztosan fröccsenne.
(#) bbalazs_ válasza at22 hozzászólására (») Feb 25, 2014
Esetleg erdemes volna az invertert magat ellenorizni, mert ha valahol hozzaer a keret belsejehez (a forrasztasi oldal van befele), az altalaban le szokott lenni fujva vezeto festekkel, a zavarszures miatt, igy a haz belseje vezet.

Az invertert vedd ki a helyerol es papirral szigeteld lazan korbe. Ha most is csinalja, akkor egyertelmuen a fenycso valahol athuz. Ha igy mar nem, akkor az invertert kellene elszigetelni jobban a haztol. (neha leveszik rola javitas kozben azt a kemeny muanyag bugyit es elfelejtik visszatenni, igy az inverter nagyfesz reszenel athuzhat a hazhoz.

Ha a kepernyo femresze meleg, akkor egyertelmuen kepernyo, valoszinuleg odacsiphettek a fenycso vezeteket a femvazhoz es van rajta egy szigeteles-lyuk.
(#) tomipap válasza at22 hozzászólására (») Feb 24, 2014
Hat nezd, en szetboritanam ilyen esetben magat az LCD-t es megneznem a csovet de ezt rutin nelkul nem ajanlom. A masik, hogy lehet, hogy teljesen felesleges lenne a szetszedese mert az invertered a hibas. Gyanus, hogy nem volt benne kijelzo. Ez jelentheti azt is, hogy kiszedte valaki az eredeti LCD-t mert villogott az is, kicserelte es nem lett jo mert az inverter a hibas. Kiszedte a kijelzot fogta es eladta. (Nem tudom, hogy milyen modon vasaroltad)
Minden esetre en igy vegig gondolva az inverterre tippelek. Nem egy draga dolog az inverter ebay-en 8,90€ csak sajnos plusz 8€ Magyarorszagra a posta. Biztos Magyarorszagon is van sok helyen elfekvoben ilyen inverter.

Szoszo, ahogy pcb12 is irta. Masik cso nelkul (ez a legolcsobb megoldas) nehez lenne kiszurni a hibat.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) tomipap válasza at22 hozzászólására (») Feb 24, 2014
Szervusz. Gondolom amit vettel kijelzot az is hasznalt. Ugy tunik, mintha a CCFL cso tulterhelne az invertert. A cso ami a hattervilagitast csinalja, lehet mar nincs a helyzet magaslatan. Ha esetleg van keznel barmilyen masik CCFL cso akkor ra lehetene dugni egy proba erejeig, hogy megbizonyosodj, hogy az inverter vagy a cso a hibas. Erzesem szerint mindegyik lehet sajnos. Oreg notebookok eseteben sok eselye van a CCFL hibajanak. Lehet az is, hogy megtort a cso vezeteke toben es testre huz. Vagy lehet valoban eloregedett cso is, jo fekete vegekkel. Aztan ott van meg az inverter hiba is. Egy masik CCFL csovel lehetne szukiteni majdnem biztosra a hibat. Vagy merni kellene az inverter kimenetet. De nem ajanlom sima multimeterrel.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) at22 hozzászólása Feb 23, 2014
Sziasztok! Nekem egy olyan problémám van hogy, Van egy ibm r60e laptopom. Nem volt benne kijelző, ma sikerült vennem igaz ami benne volt valamikor kijelző az 1024x768-as felbontást tudott 30pines 15", de amit meg ma vettem az meg 1400x1050-et tud 30pines 15". Bele raktam úgy ahogy kell, bekapcsolás után egyből fel figyeltem arra hogy, vibrál a kép. Állítgattam fényt kontraszt stb.. de semmi változás. Utána rá tettem töltőre és még jobban elkezdet vibrálni. Később fel figyeltem egy kis hangra az inverter-től hallani ilyen kis sistergős hangot olyan mint ha erőlködne. Valaki tudja mi lehet a baj ?

Köszönöm előre is a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
(#) Pásztor István válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 22, 2014
Nincs ehhez semmi rajz, esetleg az inverteréről, ami SG 3525 ttel van felépítve, de a váltó fokozatáról még nem találtam semmit. Az inverter rajz sem pont ezé, csak hasonlít. Nem túl bonyolult, mint ahogy már írtam, LM 324, 40106 ból van és opto csatolókon keresztül szintén 40106 osokat hajt, ami 8055-8555 párosokkal hajtja az IGBT-ket, amik kapcsolgatják a hegesztő áramot. Mind a négy csatorna külön 7812 ről van táplálva, hogy el legyenek egymástól választva. Lehet, hogy igazad van és ki kell cserélni azt a sok kacatot amiket beleraktak. Valamelyik biztosan nem tudja amit elvárunk tőle.
Kiveszem a paneleket és megpróbálom értékelhetően lefotózni.
Másnak esetleg valami tapasztalata??
(#) arion válasza judas545 hozzászólására (») Feb 21, 2014
inverter vagy csőhiba.... egy cső szokott lenni bennük nem több.
(#) Pásztor István hozzászólása Feb 21, 2014
Sziasztok!
Megint van min törni a fejem, úgy hogy már kézben van az algopirin.
Hoztak ide egy COLO TIG 200 AC/DC masinát, ami vadi új és mégsem működik rendesen. DC üzemben jól működik, indul rendesen,de AC ben nem hajlandó. Van gyújtás, de nem akar ívet fogni, csak valami nagyon kicsi hézaggal, ami azt jelenti, hogy a Wolfram Kb egy miliméterre van az anyagtól. Ha kicsit is eltávolítom, azonnal leáll. LM 324, meg MC 40106 van azon a panelen, amelyik az előlapon van és tartalmazza a potmétereket. Egy kondi cserével megnöveltem a váltó fokozat kapcsolási frekvenciáját, de nem segített semmit. Az inverter feszültsége 42 V üresjáratban, ami az adat tábla szerint is ennyi. Ív fesz DC üzemben 16-18 V és AC-ban is hasonló. ÉN kicsit keveslem, de ez van megadva gyárilag. Ha van valakinek valami ötlete ezzel kapcsolatban, kérem ossza meg.
Talán valaki találkozott már hasonló hibával.
Köszönöm
Pista
(#) helektro válasza Ideiglenes hozzászólására (») Feb 20, 2014
Az a 9,3 óra inkább 7-7,5 lesz (jó esetben), ugyanis pl. az inverter sem 100% hatásfokú, hanem inkább 80%.
(#) Imi69 hozzászólása Feb 20, 2014
Sziasztok!

Az alábbiakat a "Hegesztő inverter javítás" fórumra már feltettem, de eddig nem érkezett hozzászólás. Talán itt nagyobb a mozgás...

Javítás céljából került hozzám egy Elektrosta Elektro140 gép, melyben első körben a kimeneti egyenirányítót találtam hibásnak (szét volt égve a kivezetése, de a gép bekapcsolás után szépen elindult, nem csinált semmi bajt). Ezt kicserélve tapasztaltam, hogy további probléma is lesz, mert a kimeneten csak 38V tudtam mérni és az sem volt terhelhető.
Tovább bontogatva a gépet látom/mérem, hogy a 4db MTY30N50E FET közül kettő felpukkant, kettő pedig a rá nem jellemző értékeket produkálja. Emellett még a meghajtásokban lévő diódákból, tranzisztorokból és ellenállásokból kijött az "éltető füst"
Kerestem a FET-et, de vagy nincs, vagy arany árban akarják mérni (és ráadásul 30db-ot kellene venni). Adatlap alapján találtam egy elfogadható árú cseredarabot, de a paraméterek között az egyik (szerintem lényeges) értéknél jelentős különbséget találtam: "Single Pulse Drain–to–Source Avalanche Energy" az eredetiben 3000mJ, míg az általam talált helyettesítőben csak 450mJ. Érdemes/szabad ezzel helyettesítenem, vagy nem fogja bírni?
Csatolom a két adatlapot. Ha van valakinek kapcsolási rajza ehhez a géphez, akkor a javaslatok mellett azt is szívesen veszem (a meghajtó rész diódáinak azonosításához nagy segítség lenne).
Köszönök minden segítséget!
(#) GPeti1977 válasza erdgab hozzászólására (») Feb 17, 2014
A teljes hidas szekunderét hogyan érdemes megtekerni, nekem most össze van fogva 84 szál, mikor feltekertem szétválogatom őket, ez a megoldással egy push-pull inverter primer tekercsét kell megtekerni, mivel kicsi két tekercs közötti szórás kell, de mivel itt nem kell a jó csatolás mert mindig csak az egyik tekercsben folyik áram ezért úgy is megtekerhetem hogy a 84 szálat szétveszem 2 x 42 szálra és egymás mellett tekerem a két szekunder köteget, az előző megoldásban nagy a hibalehetőség hogy rossz végeket kötök össze.
Jól gondolom?
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2014
Hát a rövidzárási áram csak azért lényeges, mert a trafó ennél az alkalmazásnál üzemszerűen rövidzárási állapotban üzemel. Ennyi. Egyébként valóban megérne egy új topikot ez a téma, és tényleg csak érintőlegesen kapcsolódik a hegesztőinverter topikhoz.
(#) Ge Lee válasza hulala hozzászólására (») Feb 11, 2014
Miért nem jó az ha mindhárom fázist a primer oldalon egy triakos szabályozóval szabályozod? Vagy ha már inverter akkor lehetne magasabb is a freki, még kisebb méretek adódnának. Most akkor tulajdonképpen csinálsz a 3 fázisból DC-t és az lesz 250Hz-el szaggatva?
(#) bbalazs_ válasza Majcc hozzászólására (») Feb 11, 2014
Ne hajtogasd, mert nem szereti. Azok a kis foliaatvezetok konnyen elrepednk, levalnak.
En is a felso panelre gyanakszom, az nem inverter, hanem a sor-es oszlopmeghajtok elosztopanelje (maguk a meghajtok paranyi, fekete-arany kepletek a foliakabel tetejen).
Oda megy be az LVDS jel - egy nagy, szettaposott, fekete soklabu visszalakitja es szetosztja. Kell meg lennie a kepernyo oldalan behajtva egy ceruzavekony panel-folia derekszogben, azon vannak a sormeghajtok.
A kepernyo hatuljan levo vekony panel masik olodalan szokott lenni feszultsegstabilizalo es biztositek is rogton a csatlakozo utan, a soklabu elott.
Ezeket merd ki, mast nem nagyon tehetsz.
Ha ezt a fenti panelt OVATOSAN kihajtod es a benyalazott ujjadat huzigalod rajta lassan, ott, ahol a kis smd alkatreszek vannak -azok allitjak elo az egzotikus erteku + es - segedfeszultsegeket a TFT-nek - akkor latod, hogy valtozik a kep.
(#) Majcc hozzászólása Feb 10, 2014
Sziasztok!

go-cart monitor problámájával közel azonos jelleget mutat az enyém is.
LG 1750SQ monitor. Nem volt még szerelőnél és az előző tulaj nem is igazán volt nagy guru, így csak alap dolgokra volt használva. Hozzám került és kb 6 hónap múlva kampec.
Egy rövid ideig a monitor fele volt látható (vízszintesen kettéválasztva) a másik fel csíkos volt.
Majd egy újraindítás és 2-3 monitor kikapcsolás-visszakpacsolás után csak csíkos a kijelző.
Táp hibát kizártam az elején, de azért kimértem és a service manual szerinti feszültségek megvannak. Képen is látni, hogy egy kondi sem púpos. A "vezérlő" panel is egészségesnek tűnik, a kondikkal együtt, bár én erre gyanakodtam. Kis kutakodás után megtudtam, hogy van egy harmadik panel a kijelző tetején, "inverter" ?. Itt van 5x2 fóliás szalagkábel. Bekapcsolt állapotban bizergettem, finoman nyomkodtam, és a enyhén hajtogattam a panelt, de semmi.
Mielőtt kérdeznétek a NO SIGNAL felirat is csíkos, szétesett. Most erre gyanakszom.
Mi lehet a baj? Bevallom nem szeretném kidobni, mert érzésem szerint a TFT-nek nincs baj, viszont valamelyik elektronika elszállt.
Ez lett volna a műhelyes monitorom

LCD panel: http://beyondinfinite.com/lcd/Library/Chimei/M170E5-L05.pdf

Ötleteket, válaszokat előre is köszönöm.
(#) Sebi válasza chipi hozzászólására (») Feb 10, 2014
Adatlapot kapsz, ha az aláhúzott típusra kattintasz, benne van a belső elrendezés is: 2db 5V bemenetű, +- 10V kimenetű (RS232 szintű) inverter és ugyanígy kettő fordítva (+- 10V szintet TTL-re illeszt) Kisáramú LED-ek 680 ohmmal ráakaszthatók a TTL részre.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Feb 10, 2014
Csakis sorosan. ! Akkor lesz a ~8,2 V-ból 5,7 V. Az áram meg csak a huzalvastagságtól függ. A gyengébb hatásfokot meg már korábban írtam. Magam 2 db 100 cm2-es toroiddal valósítanám meg, 2*150 me 3-as primer, 2*1,5 menet !!! réz-sín szekunder. Nem egyszerű, de talán könnyebb, mint az inverter ~16 kW-ra. A fázisokat közel azonosan terhelné.
(#) hulala válasza mpisti hozzászólására (») Feb 10, 2014
Köszönöm a segítséged . Mivel lemezelt lesz a főtrafó és nincs kitaposott út ezért választottam az 1 menet szekundert - a hegesztő feszültség adott ennél a technológiánál is - 5,4 V a legkisebb és ettől több de ott már brutális mm2-ek vannak . Nekem bőven elég a 5,4-5,7 V . Teljesítményben elég a 10kW de ha már inverter akkor a frekvenciát is meg kellett gondolnom és innen a 250Hz ( nem végleges) - 5,7 V x100 és már adott is volt a primer csúcs fesz . azaz 570V tehát a kb. 100 menet primer menetszám . Nem lesz túl nagy sem a trafó és talán a veszteség sem . Sajnos a hálózat is adott 3x20A .
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Feb 10, 2014
Ott van az SCH-ból ismert 2*2fázisú trafó. Váltakozó áramon sorbakötve dolgozott a két szekunder. Gyengébb a hatásfok, de megvan inverter nélkül 2 kisebb trafóval.

Ez kimaradt az előbb.:
Idézet:
„bevor Kemppi die erste inverterstromquelle der Welt entwickelte
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) GPeti1977 válasza dara hozzászólására (») Feb 10, 2014
Szerintem vasmagos trafóval is lehet invertert készíteni a 250-400Hz körül, csak minek mikor a ferritekhez meg a korszerű IGBT-hez az alkalmazható nagy frekvencia ami által kevés réz, meg kis méret adódik.
Még 1997-ben láttam először hegesztő inverter 2T forward kapcsolás volt le akartam másolni de nem sikerült mert nem ismertem ezt a fajtát, na a lényeg hogy ez 4db U59 TV sorkimenő magből E trafó volt kialakítva és mindössze 12kHz-en járt, gondololom az akkori IGBT-k ennyit tudtak, magyar gyártmány volt és awi hegesztő.
(#) spgabor hozzászólása Feb 10, 2014
Sziasztok,

kettő tv kapcsolási rajzot keresek. Sajnos sehol nem találom, ezért írok ide.
- Tevion/Medion MD30726 DE-A az invertere elég sok tv-ben benne van, igazából annak kellene a rajza legjobban. inverter száma: I260B1-12F
- a másik egy Grundig Vision 6 32-6821, ennek pedig a táp és vezérlő panel rajzra lenne nagy szükségem. A vezérlő panel száma: XLB190R-3

Aki tud, kérem segítsen!

Üdv:
spgabor
Következő: »»   120 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem