Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok!
Van egy LG Flatron l194wt monitorom. Úgy került hozzám hogy nem csinált semmit. Kiderült hogy a diódahídnak annyi benne, illetve volt pár púpos kondi a szekunder oldalon. Most ott állok hogy a tápegység folyamatosan újraindul. Bekapcsol a monitor, rá 2-3mp-re felkapcsol a háttérvilágítás aztán rögtön újra is indul az egész monitor. Lehúzott csövekkel is ugyan ezt csinálja. Van valami tippetek hogy merre kezdjem a keresgélést? Vezethet az eredményre ha leválasztom a tápról az egész inverter részt, és így próbálom indítani? (vezetősávot kellene vágni ekkor) Úgy gondolom a scaler panel jó, mert azalatt a fél pillanat alatt amíg megy a háttérvilágítás tisztán olvasható a monitoron az Ellenőrizze a jelkábelt! felirat. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
Üdv!
Kedves Kaqkk! Elkészült a tl 494 es általad tervezett inverter. Jelentem elsőre elindult, és stabilan működik. (remélem végre lesz gépem és tudok feltenni fotókat). Ami azt illeti kissé túl jól is működik, mert 10,5 V feszültségről 450-et csinál. Nem merem rákötni a pásztor másik felét mert félek, hogy sok lenne neki. (bár minden esetben ilyen meglepetés érne) Az lenne a kérdésem hozzád mint tervezőhöz, hogy van e mód a fesz csökkentésére? Végül pc trafót használtam ugyan olyat amit beleterveztél. Az 5 K poti tekergetése csak némi fesz emelkedést idézett elő. A fetek kicsit melegednek de nem vészes.
Egyszerű "boost konverter", "step-up konverter", magyarul feszültségnövelő kapcsolás. Van mellé egy feszültség érzékelő, ami csupán bizonyos szint (töltött akkumulátor) mellett engedélyezi az inverter működését. Itt tucatszám szaladgálnak olyan szakemberek, akiknek kisujjában van az ilyen inverterek tervezése, építése. Ha ők azt állítják, hogy a párhuzamkapcsoló a nyerő, ... ?
Amit még kifelejtettem.: A párhuzamkapcsolónak nincsen (értékelhető) vesztesége. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2014
Sziasztok!
![]() Megint került hozzám egy monitor..nem is akár milyen!: ezt látnotok kell (persze gondolom, csak én nem láttam még ilyen háttérvilágítást! )Lefotóztam. (Videoseven L19PS)A gond egyébként az vele, hogy csatlakoztatom a külső tápot (19v) bekapcsolom teljesen jó..egész addig, míg meg nem koppintom a monitort, ekkor elmegy a háttérvilágítás (a kép a kijelzőn marad zseblámpával látni) ki-be kapcsolásra továbbra sem kapcsol be a háttér, ám ha a tápot szüntetem meg illetve adom rá akkor ismét jó. Minden nagyobb alkatrészt átforrasztottam ,de továbbra is ha megkoppintom az inverter panelt, abban a pillanatban leáll a háttérvilágítás. ui.(arra gondoltam, ha nem lesz jó csinálok belőle armaturát! )
Sziasztok! Meglett az inverter hibája
A kimeneti fojtó kör volt a ludas, PC tápból bontott sárga toroidmagra volt megtekerve, és szintén PC tápból bontott nagy, piros blokkkondi volt, úgy néz ki, hogy ezeknek nem tetszett valami, ma próbaképpen csináltam egy azonos induktivitású fojtót, de egy kisméretű hálózati trafó magjára, és a kondit is kicseréltem egy X2-es MKP kondira és minden helyreállt. Megszűnt a 2N3055-ök melegedése, a trafóból hallatszódó sípolás is halkult, de ami a legfontosabb, hogy nem esik le a kimeneti fesz, 5 db 60W-os izzóval terhelve is gyönyörű a szinusz, és a multiméter szerint 214V a kimeneti fesz, szkópon nézve kb 300V a szinusz csúcsa. Mindenkinek köszönöm a segítő hozzászólásokat
Igen, tisztában vagyok azzal, hogy a kapcsolóüzem nem egy egyszerű dolog, a teljes hidat is az miatt fogom megpróbálni, mert van itthon annyi FET, hogy alig férek el tőlük, a volt munkahelyemen gyártott gépekbe válogatva kerültek be, amik nem mentek át a válogatáson, az elektronikai hulladékban végezték és szabadon elhozhatóak voltak. A siker megér nekem annyit, hogy a párszáz db FET közül feláldozzak 8-10 db-ot. Ha nem sikerül összehozni, akkor sem keseredek el, most tanulgatom a PIC programozást C nyelven, ha másra nem, akkor annak tanulására is jó volt ez az inverter, mert volt itt minden a sima LED villogtatástól a szinuszjel előállításáig minden.
Igen, az én inverterem kimenetén is szebb a szinusz, mint amit a konektorban kapunk. Nekem egy 750uH és 680nF szűrőlánc van a kimeneten, nekem 17kHz körül van a PWM frekije, pontosan még nem mértem, csak a teszteken a szkóp időalapja alapján saccoltam, és fülre is valahol a hallható tartomány tetején van, nagyol magas sípolás hallatszik a trafóból. Lehet, hogy megpróbálkozok én is egy másik trafóval és a teljes hidas meghajtással, viszont nekem nincs lehetőségem 24V-ról üzemeltetni, temetésen használt kandelláberek speciális égőihez kell olyan temetőkben, ahol nincsen hálózat. Nem tudom pontosan milyen égők, két lángnyelvet formázó lemez van bennük kb. 1mm távolságban, és valami gáz, ami üzem közben gyönyörűen utánozza a szélben lobogó lángnyelvet. Átalakítottam a fent említett UPS-t úgy, hogy a teherautó akkujáról menjen, de ezek a speckó égők kb. fél perc után szó szerint felrobbantak, miközben a számítógép és az erősítő, ami a hangosításért felelős, továbbra is hibátlanul üzemeltek. Egy kölcsönkért gyári tisztán szinuszos inverterről is kipróbáltuk a kandellábereket, és ott nem volt gond, azért fogtam bele egy tisztán szinuszos inverter építésébe.
Valamiért leáll az inverter. Mérd meg az inverter trafók szekunderének ellenállását, ha egyezek, cseréld a kimeneti 10-20pf-os nagyfeszültségű kondikat. Ha megy a monitor, akkor utána érdemes foglalkozni azzal, hogy LowESR elkók kerüljenek bele, de addig nem érdemes költeni rá.
Minden kondit ellenőrizz (a táp primérben is a nagy 400V-os kondit) nem e zárlatos valamelyik! Ha simát raksz bele nem bírja annyi ideig de el kell vele indulnia. Ha van esetleg bontott CFL csöved akkor próbáld meg azokkal is. Csak akkor indul el ha szimetrikus a terhelés tehát a csöveknek trafóknak egyforma paraméterekkel kell rendelkeznie mindkét oldalon. inverter trafó szekunder zárlat is ilyen jelenséggel jár akkor csak a trafócsere segít..
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
Ha mindenáron melegvizet szeretnél napelemmel előállítani akkor érdemesebb beszerezni egy a rendszered feszültségéhez és teljesítményéhez legközelebbi 12-24-48V-os DC fűtőpatront, így ki tudod hagyni az inverter veszteségét.
Szia
A kis kínai inverter és a bojler fűtőszála mekkora teljesítményű? Mekkora az a napi energia (kWh) ami kiáramlik az utcára? Ezeket azért kérdem mert a standard bojler fűtőszál az 1,8-2,5 kW és a kis kínai inverter pedig 200-500W körül mozog. Ha ez a szituáció nálad akkor nem éri meg ezen agyalnod mert a bojler sokkal többet fog a hálózatról fogyasztani mint amivel az inverter csökkentené a fogyasztását, éjjeli árammal sokkal jobban jársz.
Üdv Sapic!
Idézet: „Ha a motor 400V delta feszültségű akkor még kelleni fog az inverter elé egy feszültség növelő áramkör is (pl.: aktív PFC)"” Aktív PFC, mint feszültség növelő áramkör? :-o
Helló! Sajnos használható építési tanácsot nem tudok adni. Csak arra hívnám fel a
figyelmed, hogy mindenképp ellenőrizd, hogy a motor delta kapcsolásban megy-e 230V-ról (feltételezem 230V az 1 fázisod feszültsége), mert az ekkora teljesítményű motorok már inkább 400V delta / 690V csillag feszültségűek szoktak lenni. Ha a motor 400V delta feszültségű akkor még kelleni fog az inverter elé egy feszültség növelő áramkör is (pl.: aktív PFC) vagy nem fogja tudni leadni a névleges teljesítményét a kisebb feszültség miatt.
Köszönöm a dicsérő szavakat.
Hamar rájöttem az internetet böngészve, hogy a Dynaco ST 70 egy legendás erősítő. Az is igaz, hogy óriási káosz lett bennem, mikor rádöbbentem, hogy létezik tucatnyi meghajtó fokozat. Állítólag az eredeti kapcsolás leggyengébb láncszeme a meghajtó fokozat volt, ezért többen is vállalkoztak arra, hogy jobbat terveznek. A Nyák lemez méretek kompatibilisek az eredetivel, tehát egy az egyben lecserélhető a régi. Nos, a rengeteg lehetséges meghajtó fokozat közül Shannon Parks (http://parksaudiollc.com) meghajtóját választottam. Igen, az eredeti verzió meghajtó fokozata egy csövet tartalmaz - előerősítő pentóda és inverter trióda. A Shannon féle meghajtó pedig másfél csövet. Az előerősítő trióda, az inverter pedig két triódával van megoldva.
Sziasztok!
Már sokadik alkalommal javítom egy barátom erősítőjét (Magnat Crusader 600), mindig ugyanazzal a hibával kerül vissza hozzám. Igazából nem tudom mi történt vele, mert kb.: 4-5 éven keresztül semmi baja nem volt majd egyszer zárlatos lett. Az erősítőben lévő inverter (remélem jól nevezem) egyik FET-je zárlatba ment (Q508 pozíció szám). Kicseréltem hasonló FET-re (irfz47-re), ilyenem volt. Mintegy fél évig tökéletesen üzemelt rendes kihajtás mellett, mígnem egy bekapcsolás alkalmával ismét csendben maradt. Ugyanaz a FET ment ismét tönkre, gondoltam ez várható volt, mivel némileg eltérnek a paraméterei a többitől. Ekkor vettem egy garnitúrát és kicseréltem mind a hat FET-et egyformára (irfz44n). 2-3 hónap után a Q506 pozíció számú lett zárlatos, cseréltem és azóta még kétszer ment tönkre ugyanaz. Kérdésem az, hogy mi lehet a probléma, illetve mit lehetne tenni, hogy ne szálljanak el a FET-ek Terhelés alatt még sose halt meg, dönget gyönyörűen akár órákon át. Általában akkor pusztul, ha be van kapcsolva (de jelet nem kap) és indítjuk az autót. Egy esetben pedig út közben szolid hallgatás mellett füstöltette el a biztiket. (rajzon piros karika jelzi a problémás helyet) Valakinek ötlete a javításra…? Előre is köszönöm!
Nincs nagy különbség csak más poti, az UC köré épített kiegészítés (késleltetés stb de ugyanaz funkciók 40106 IC-vel), a gate meghajtás két külön napelemes inverter alkatrész trafóval (rendes szigetelés!) zener lemágnesezzéssel, mikor tönkrement a saját tekert trafóval történt, illetve van még egy érdekesség amit egy gyári gépből néztem ki, a szekunder oldali felső diódák 2 darab 2x30A, az alsó oldali 3 darab dióda, meg nem volt hely a hűtőbordán, majd ha már biztosan jó lesz lefényképezem.
Illetve 4x150µF/450V és 4x190µF/450V low esr szűrőkondi.
Kínai hobbi / félprofi MIG gépek legtöbbje nyítóüzemű, kb. 40V üresjárási feszültséggel. Tehát az áttétel a főtrafón inkább 1:5 - 1:6 környékére esik. Ennek egyenes következménye,hogy a szekunder rész áramterhelhetősége kissé magasabb,mint az MMA üzemmódú áramgenerátoros gépeké. Egyébként a tolómű kialakítása is olyan, hogy 0,8 mm-nél vastagabb huzalt nem lehet befűzni, azt is nyögvenyelősen viszi a barkács tolómű.
A nálam megfordult gépeknél a PWM körnek volt áram visszacsatolása is, és hegesztőfeszültség figyelése is, feltételezem, az áramfigyelésnek volt prioritása a félvezetők védelme miatt. Amivel még találkoztam, egy Rilon 230A-es 3 fázisú MIG inverter. Ez félhidas volt, nagyon korrekt hegesztési tulajdonságokkal rendelkezett, 1mm-es huzalig javasolta használni a gyártó,és egészen jó tolóművel volt szerelve. Sajnos nem volt lehetőségem lemásolni még használható részleteket sem belőle,mert sürgős volt a javítása, de ígéretet kaptam a tulajtól a behatóbb tanulmányozására, miután szabaddá válik a gép néhány napra. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
A hűtőmotor lágy indítású.Saját fejlesztés.100w a telj.felvétele a motornak.1 órába megy 10-15 percet.A mikrosütő 800w-os de csak 60% -on(480w/60*5=40w) üzemel max. 5 percet. Miért is kell nagyobb inverter?.Aku-pak 24V/280A.Ez már müködik.Az inverter készenléti teljesítményfelvétele a gondom.
Köszi a linket.Tanulmányoztam, jó.Az aku-pakk 24V-os.Az inverter jó nem kell nagyobb.A kérdés,hogy miképpen iktassam ki az inverter üres járatát.
A mikrosütő és a hűtő/fagyasztó miatt a mostani ups-ed nem is jó, mivel valószínűleg túl lesz terhelve. Azokhoz combosabb inverter kell. Na meg elég combos akkupakk is kelleni fog. Nem lesz olcsó.
Ahol ilyen terhelések vannak ott legjobb egy trafós szinuszos inverter 3kVA névleges terhelésű, 48V akkuról járatva, lásd 81. oldal táblázata típustól függően 4.8-22W de ez nem egy olcsó kategória, van erről egy tanulmány: Bővebben: inverter
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
A led világítás mellett van más is.Hidrofor,mikrosütő,TV,számítógép,Hűtő/fagyasztó.Ime a mellékes amit még üzemeltetni kell.De itt arról kérnék tanácsot/segítséget,hogy hogyan lehetne ki küszöbölni az inverter üresjárati teljesítmény felvételét.Tudom,hogy komoly aku-pak csomag kell neki de ezt már megoldottam.
1. Back-UPS, amivel eddig találkoztam, négyszögjel kimenetű (kvázi szinusz = négyszög
)2. Ha mindenhol LED-del világítasz, minek az inverter? Eleve 24 V-ra kellett volna kiépíteni a rendszert. 3. Ha már így jártál, kösd a világítást külön inverterre, ami max. 30 W-ot tud. Annak az üresjárati teljesítményfelvétele nem lesz 1W.
Szereztem egy APC Back-UPS 1250 VA szünetmentes tápot.Sajna de az aksi kilőve.A betáp rendszer 24V-os.A haverkám azt mondta,hogy szinuszos(??!!).Ki próbáltuk és jól működik,de az üresjárási (fogyasztó nélkül) árama 1300 mA.Nagyon sok.Végig olvastam a topikot és ezt seholsem találtam vagy említette volna valaki.Télen 8-9 órát lehet számítani arra,hogy a napelem töltse az aksikat.A 15 óra készenlét
470 watt energiát emészt fel a 15 óra alatt, akkor amikor semmi nem megy róla.Egy órai fogyasztása az inverternek 31watt.A világitás (led izzókal) 30watt ha a házban felkapcsolom az összeset. Töröm a fejem,hogy hogyan lehetne megoldani egy kapcsolással.Mondjuk a 24V egyent kiadni és ha egy fogyasztót bekapcsolok akkor automatice átkapcsol és működik az inverter.Tudnátok-e ebben nekem segíteni?mert ez mindenkit érint aki szigetüzemódban gondolkodik.Előre is köszönöm.Ez egy nagyon jó szakmai kihívás.
Van egy Samsung tv az inverter vez ic mcp1692ipw Nincs meg valakinek az adatlapja?
Védelmet szeretném kikötni
Hello!
Nem azt mondtam hogy sorba tedd be az IC-ket. Vagyis ezt mondtam de azt is mondtam hogy próbáld ki a bent lévő IC-k funkcióit is. AZAZ: Csak a motorvezérlő van betéve. (Enable lábat nem tudom fejből hova kell húzni vagy magas vagy alacsony) Az irány lábakat egyiket magasba másikat 0-ba húzod, majd fordítva. Egyszer egyik irányba másszor másik irányba megy a motor. Ha ez jó akkor beteszed a következő IC-t és annak a bemenetét is ugyanígy meghajtod. Míg meg nem lesz a hiba. Egyébként nem értem miért kell az inverter. Van elég I/O a Launch pad-en. De ha már Fizikus így találta ki működnie kellene.
Sziasztok, Szoval Megjött a várva várt panel a Toshiba Regza 42sl738g típusú Led tv hez! Köszönöm. A segitséget aki próbált segíteni a hiba megoldodot!! Se nem inverter,se main-Board, se a t-con nem volt rossz. A t-con es a main-Board között el helyezkedő panel volt hibás! Kicserélés után egyből funkcionált! Mégegyszer köszönöm,tehát ha van egy ilyen típusú tv-d es csak a háttérvilágitás villámok fel akkor ez a panel lesz a hibás!
Hello!
Van nekem egy halott HP Compaq nx6110-esem, de a kijelző hibátlan. Ha egy ilyet megrendelnék, és összerakom, akkor működhetne? Azon gondolkozom, hogy az inverter nekem adott a monitorban, szóval az lehet nem is kellene vagy mégis?
Van itt sok variáció, ami megfontolásra érdemes: 741*4=LM (valami) 324-es, kb. ekvivalens.
Csak az ötlet szinrjén: pontosság nem tudom mennyire fontos, CMOS inverter bejárata fél táp felett ide, alatta oda billen, esetleg smidt triggeres (jól írtam?). Ide egy poti+NTC ez az osztó a bejáratra, aztán megnézni mennyire pontos, melegedésre, tápot persze stabilizálni kell. Ennyit ma reggelre, üdv: StMiklos
Nos! úgy néz ki megtaláltam a hibát! van az inverter panelen egy nagy tekercs, ezen folyik át az 5v és ez utáni részről jön vissza a jel a pwm hez. gondoltam átforrasztom a lábait. megtettem. rámérek, 5v megvan, gyengén terhelem, még mindíg...összedugtam és lám csodát...működik rendesen!
Köszönöm srácok! ![]() persze van a dolognak tanulsága: a legegyszerűbbel kell kezdeni...még ha úgy is néz ki, hogy tök jó!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

(bár minden esetben ilyen meglepetés érne) 

A kimeneti fojtó kör volt a ludas, PC tápból bontott sárga toroidmagra volt megtekerve, és szintén PC tápból bontott nagy, piros blokkkondi volt, úgy néz ki, hogy ezeknek nem tetszett valami, ma próbaképpen csináltam egy azonos induktivitású fojtót, de egy kisméretű hálózati trafó magjára, és a kondit is kicseréltem egy X2-es MKP kondira és minden helyreállt. Megszűnt a 

)