Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   127 / 262
(#) tomipap válasza djgaby hozzászólására (») Okt 17, 2013
Nem lehet, hogy a kijelzo meg CCFL-es vilagitasu? Esetleg az inverter faradhat es ha van valami "aktiv kontraszt" nyavaja amivel vezerlik akkor lehet, hogy sotet hatternel annyira lecsokennti a vilagitast, hogy a farado inverter mar "akadozik".

Ez csak egy tipp.
(#) kérdező hozzászólása Okt 16, 2013
Sziasztok!
Nemrég jártam egy reptéren, és kedvet kaptam egy 400Hz-es inverter építéséhez. A repülők is azért használják, mert számít a tömeg, és a repülős rádiókat, elektromos vezérléseket nem lehet telerakni akármekkora vasakkal. 115V-ot használnak. Arra gondoltam, hogy az autóhoz is lehetne építeni egy 400Hz-es invertert, azzal a különbséggel, hogy nem 115V-ot adna, hanem 220-230V 400Hz-et.
Létezik ilyen rajz? A laptoptöltőnek biztosan megfelelne, mert elvileg a repülőn is arról töltik. Kérdés, hogy egy vasmagos trafós tápnak is megfelelne-e? Vagy pl. egy tv-nek, amiben kapcsolóüzemű táp van. (A 400Hz a lemágnesező áramkört se tenné tönkre.) Ha porszívózni akarok, akkor kap egy egyenirányítót és elmegy vele a motor.
(#) zoly15 hozzászólása Okt 15, 2013
Sziasztok! Építettem egy Nyemi ZVS motorgyújtást, 12V-ról üzemel. Bővebben: Link ez lenne az. Eddig ment szépen majd, az egyik indításnál nem indult el az inverter, csak sípol.
Mikor élesztettem, elő tudtam idézni ilyen jelenséget úgy, ha a táp átmeneti ellenálláson át
(szikrázott) került rá, gondolom valami vadrezgés lehet.
Miért nem indul el a táp? Hogyan lehet ezt kiküszöbölni?

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2013
(#) Matt hozzászólása Okt 13, 2013
Sziasztok!

Van egy távirányítós autóm, aminek rossz az elektronikája, nem szeretném megjavítani, viszont az érdekelne, hogy a kormány vezérlése hogy működhetett.
3 db ic van a panelon

mc14024bcp -    7-Stage Ripple Counter
mc14069ubcp - hex inverter
mc14042bcp - Quad transparent data latch

A kormányműhöz 6 vezeték megy, amiből 2 a táp, 4 pedig valami encoder tárcsaszerűsághrz megy.

Üdv,
Máté      

(#) kérdező válasza Gafly hozzászólására (») Okt 13, 2013
Azt tudom, hogy az umformer, és az inverter nem cső. Az egyik forgó gép, a másik félvezetős teljesítmény elektronika. Apukám a müncheni reptéren dolgozik, és bevitt egyszer. Ott nem lehet csak úgy járkálni, mint egy vasútállomáson. Egyszer azért megnéznék egy adót, pl. a Solti 2MW-os nagyadót, vagy Lakihegyet. Mármint az adótermet. Egyébként a nagyobb URH műsorszóró adók végfokozataiban van még cső?
(#) Gafly válasza kérdező hozzászólására (») Okt 13, 2013
Idézet:
„Összesodorva csak prakitkusságból van.”

Telefontechnikából való példát hoznék erre, a légvezetékből a 3mm-es bronz az még egy szálból van, a 7*1.35-ös alumínum az már (amint a neve mutatja), 7 elemi szálból. És semmi köze nincs a skin hatásnak hozzá, csak már ebben a keresztmetszetben olyan lenne mint egy sétabot, a hálózatos telefonszerelő meg mint a Laokoón csoport
Idézet:
„Előfordul egy-két érdekesség a repülőtereken.”

Ez így van
Idézet:
„Antennák, radarok, adócsövek -nem tudom, hogy mostanában milyen csöveket használnak, gondolom magnetront igen- inverterek, umformerek, és sok más jó cucc.”

Az umformer és az inverter nem cső. Meglepő módon már alig-alig vannak szolgálatban csövek. Jó, a lokátor végfokában még talán.
Idézet:
„Sajnos ami igazán különleges, oda nem engednek be.”

Tessék jönni velünk kirándulni/üzemlátogatni és akkor beengednek érdekes helyekre...
(#) Buvarruha válasza Hollowdrums hozzászólására (») Okt 12, 2013
Ellenőrizd a nyomógombokat, olykor néhány megom-os ellenállásuk van alapállapotban. Az sem kizárt, hogy az inverter döglött és amikor indulna a háttérvilágítás leterheli a tápot és ekkor indul újra.
(#) mpisti válasza horvi58 hozzászólására (») Okt 11, 2013
A probléma az,hogy az előtöltő ellenállást (4,7 ohm 7W) áthidaló relé nem kapcsolt be akkor,amikor a pufferkondik már feltöltődtek. Ennek több oka is lehet, pl. a kondik feszültségét figyelő áramkör meghibásodott, vagy a relét vezérlő tranyó szállt el, vagy valamelyik figyelő áramkör a ludas. Sajnos a típus nem mond semmit, nagy valószínűséggel valamelyik olasz vagy francia inverter koppintása a gép. Talán néhány fotó segítene a gép belsejéről, hogy összehasonlítással be lehessen azonosítani az eredeti típust.
(#) halasiakos válasza eyess hozzászólására (») Okt 11, 2013
Tudomásom szerint mindegyik tilt ha nincs rajta egy cső, de az a furcsa, hogy ez azonnal tilt, ha mind rá van dugva, szinte fel sem villan csak 1 pillanatra, de ha egyet lehúzok, akkor csak kb 2 mp után tilt. Olyan mintha inkább inverter hiba lenne ez, mert csőhibánál nem szokott azonnal tiltani, csak 1-2mp múlva. Hogy tudnám kipróbálni a csöveket? Mivel négyesével vannak így elég macerás sztem.
(#) halasiakos válasza halasiakos hozzászólására (») Okt 11, 2013
Na sajnos nem bírtam kicserélni az elkókat, mert 270mf elkóm nem volt otthon, nem is láttam még ilyet, de megpróbálok rendelni. Esetleg 330mf nem lenne jó helyette? Amit még megfigyeltem, hogy amikor felvillan a háttér, akkor a táp kattan egyet és azonnal tilt az inverter, de a tápfesz nem esik le, megvan stabilan a 24V. Olyan mintha valami beterhelné az invertert brutál módon, de ha bármelyik csőcsatlakozást lehúzom az inverterről, akkor elindul kb 2 mp-re és utána tilt, akkor nincs ez a hang sem. Zárlatos alkatrészt nem találtam.
(#) 1984white válasza uniman hozzászólására (») Okt 10, 2013
Köszi! Szuper. Esetleg rajzod van az inverterről?
A két zéner típusát nem tudod ami az inverter vezérlőic mellett van?
(#) hobbi53 hozzászólása Okt 10, 2013
Életre kelt az LG 32lg2000!Bár nemkaptam javitási tippet,sikerült megtalálni a hibát!A tápegység inverter trafo primer lábánál volt szakadt a folia!
(#) vargaf válasza matyusz hozzászólására (») Okt 10, 2013
Szia!
Az a 4 kondenzátor a kapcsolási rajzon és a fényképen is 150 nF 100 V. A 2SC5707-eket és az FU9024-et érdemes ellenőrizni, de ezt a tápegység és inverter panelről feltett képen is látjuk.
Leggyakoribb hibák
Az ott megjejölt alkatrészek hibásodnak meg leggyakrabban. A javításhoz alkatrész szet is kapható.
Üdv.: Feri
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013
(#) vargaf válasza spgabor hozzászólására (») Okt 10, 2013
Szia!

A C 754, C755, C734 és C735 kondenzátorokat mindet cseréld ki, 150 nF 100 V MKP típusú az eredeti kapcsolásban. Azt már régen írtam a táppal kapcsolatban, hogy együtt terheld a két ágat. Az elektrolit kondenzátorokat nem "jónak gondoltam" alapon minősítjük, hanem megfelelő műszerrel mérjük. Ha nincs műszer, akkor gondolkodás nélkül jó minőségűre cseréljük. Végül is beigazolódott, hogy a kondenzátor cseréken kívül az igazi hiba az inverter részben van. Itt nem csak a zárlatos, de a csökkent kapacitású kondenzátor is hibát okoz.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Okt 10, 2013
hogy ha egyszerre terheltem az 5V-ot és a 15V-os ágat, akkor nagyon szépen beállt stabilan a feszültség a 15V-ban is.

Hogy lenne már független, ugyanarról a trafóról megy mind a kettő, ez lett magyarázva már mióta. Az 5V-ra va szabályozva a táp, mert lényegesebb, hogy az 5V- stabil legyen, mint a tizenakárhány volt amiről csak az inverter megy.

A kondiknál valóban a 150nF a jellegzetes érték.
(#) halasiakos válasza halasiakos hozzászólására (») Okt 9, 2013
Amit még észrevettem, hogy az inverter panel bal szélén is van egy ilyen nagyfesz csatlakozó és oda is megy 2 szál vezeték az lcd panel másik oldaláról. Nem tudom az mi lehet, ott nincs mellette trafó sem.
(#) halasiakos hozzászólása Okt 9, 2013
Sziasztok! Adott egy 37" Samsung lcd tv. A problémája az, hogy bekapcsoláskor épp, hogy csak villan egyet a háttérvilágítás és egyből tilt. Általában akár inverter, vagy csőhiba van mindig világítani szoktak 1-2mp-ig csak utána tilt, legalábbis az eddigi tapasztalatok alapján. Ez viszont szinte azonnal. Épp csak a másodperc töredékééig villan fel. Trafók szekunderei nem szakadtak, 2,3kohmot mérek mindegyiken és a meghajtó fetek sem zárlatosak, égés nyom sincs, biztik jók. A tápban sincsenek púpos kondik, de azért a 24V-os részen ami az inverter panelt táplálja kicseréltem a 2db 1000mf elkót, de nem történt változás. Ebben 8 trafó van és úgy van kialakítva, hogy két trafó 4 csövet hajt mégpedig úgy, hogy a 4 cső 4 vége össze van kötve egymással és a másik végük megy a két trafóra (4 szál vezeték). Igazából nem tudom, hogy ez most inverter, vagy csőhiba. Az a furcsa,h nem világít 1-2mp-ig sem ha mind a 8db csati rá van dugva az inverterre, csak villan egyet, de ha egyet lehúzok, akkor már világít kb 2mp-ig. Lenne hozzá inverter, de nem merem megvenni,mert nem biztos, hogy az a gond. Inkább megpróbálnám a védelmet kiiktatni, hátha elindulna. Kérdés hogyan? A cső helyére kondi megoldást nem tudom hogy lehetne megoldani, mivel négyesével vannak a csövek és csak az egyik felük van kivezetve a burkolatból szétszedni meg nem merem, nehogy megrepesszem az lcd-t és persze nem is biztos, hogy csőhiba.
(#) 1984white hozzászólása Okt 9, 2013
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni mert elakadtam. Egy Yakumo 900g típusú lcd monitort javítok inverter hibával és sajnos nem találom a kapcsolási rajzát a neten.
A panelről tettem fel képeket.
Típusa: Lien Chang AI-0100b rev2 part: 860-ALZ-GJ912D-A
A hiányzó alkatrészeket én szedtem le a panelről. A két "ic" : AP4511GM típusú dual-fet. Ami még hiányzik az egy zéner dióda és egy smd 0 átkötés.
A kérdésem, hogy van e valakinek rajza ehhez a csodához?
A hiányzó zénernek a típusát nem tudjátok?
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 8, 2013
Ezeknek is rossz volt az inverterük alapból. Mivel az egyiken volt beteg fet és tranzisztor. A másikon meg csak a fetek a tranzisztorok között voltak hibásak, de ott az inverter bizti is feladta. Azért is kötöttem le őket első körben, hogy először a táp legyen stabil.
(#) vargaf válasza spgabor hozzászólására (») Okt 8, 2013
Szia!
A 12 V kimenetet nem használják! És a D701 diódát mérted? Ha az PF751 3 A biztosíték ki van véve a helyéről, akkor a V-inverter kimeneten kb. 15 V mérhető.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) PT hozzászólása Okt 8, 2013
Sziasztok
Van nálam kölcsönbe egy transpocket 1400 inverter .
Sokat hegesztetettem vele már ,de tegnap nem akart elég áramerősséget leadni .
Hiába tekerem erősebbre csak valami minimálisat ad le egy két próba után villog és nem működik.
Sokba kerülhet a javíttatás ? Mi lehet a probléma ?
Szétszedni nem szeretném csak egy kicsi tájékozódásra lenne szükségem , hogy mire számítsak .
Előre is köszi
Szia!
Az IC703-al jelölt 12 V-os stabilizátor nincs beültetve a panelbe ( lásd a rajzon: OPEN ). Erről az ágról csak a V-inverter kivezetést használják, ezért az inverter lehetséges hibáit jelölték be a rajzon. Legvalószínübb a C703, C704 vagy C712 kapacitások nem megfelelő ESR értéke. De a D701 kettős diódát is meg kell mérni.
(#) spgabor válasza matyusz hozzászólására (») Okt 8, 2013
Sziasztok,

köszönöm a gyors válaszokat. Őszintén szólva az ellenállásokat nem mértem meg. Feszstabot megkeresem és megnézem. Azt amúgy hogy tudom ellenőrizni, hogy jó-e? Mármint ha kiveszem, méréssel nem tudom gondolom.

Buvarruha:
Nem melegszik semmi, normális hőmérsékleten meg.

vargaf:
Biztinél van lekötve az inverter (egyik lábát kivettem), így az nem terheli a tápot.

Esetleg a zárlatra tudtok ötltet adni, hogy mitől jöhet elő időnként?

Üdv:
spgabor
(#) matyusz válasza spgabor hozzászólására (») Okt 8, 2013
Az inverter részt honnan szakítod meg? Csak azért ha akkor se megy a 12V akkor nem az inverter a hiba, hanem valahol a táprész. Lehet megnyúlt ellenállást is, de mint amit írtak a 12V-hoz tartozó diódát is ki kéne mérni. Ha az melegszik akkor az után van a gond. Esetleg van benne feszstab? Az egész 12V-hoz tartozó részt átnézném. Ha feszstab van benne az is elszállhatott.
Szia!

Mellékelem a tápegység és inverter panel rajzát. A másik képen a hibát leggyakrabban okozó alkatrészek vannak bejelölve.
(#) spgabor válasza spgabor hozzászólására (») Okt 7, 2013
Sziasztok,

esetleg nincs még valami ötlet, hogy mi okozhatja ezt a hibát? Vagyis, hogy a táp elindul, az öt volt stabil, de a 12V terhelésre nagyon lecsökken, 6-8 V-ra. Valami nagyon nincs vele rendben, mert nem nyúltam hozzá két napig, most meg háromból két indításnál a táp sem indul el, csak kattog, mintha zárlat lenne valahol. Viszont nem értem, mert csak kondikat cseréltem rajta, de azt is az inverter részen, a biztije meg meg van szakítva, hogy az ne terhelje.
Közben előkerestem egy másik benq tápot. Ez kb ugyanaz, csak kicsit át van rendezve a beültetési rajza. Ezen is megy az 5 volt, viszont a 12 itt is olyan 8V-ra esik vissza. Örülnék, ha egyiket meg tudnám csinálni, mert az alapján a másikat is megpróbálnám.
Kondicsere mindkettőn volt. Tudtok segíteni? Sajnos kifogytam az ötletekből, hogy merre keressem a hibát. Ha egyiket életre tudnám kelteni, az alapján a másik is biztos menne..

Köszi és üdv:
spgabor
(#) kadarist válasza crazybob hozzászólására (») Okt 6, 2013
Ha nem fontos a színuszos táplálás, akkor meríts innen ötleteket. A frekvenciát pedig beállíthatod a neked megfelelő értékre. De most már tényleg be kellene fejezni az offot!
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Okt 5, 2013
Gyakroi, hogy nem látszik a kondikon, hogy rosszak. Ha kiforasztod őket, akkor az aljukon is érdemes nézelődni, ha nincs mérőműszered, de kapásból ki is cserélheted a kondikat. Olykor szabályosan behorpad az aljuk.. Amúgy nem lehet, hogy a terhelés nem is minimális és az inverter tranzisztorai emntek rövidzárba? Elég gyakori a benq-nál.
(#) spgabor hozzászólása Okt 5, 2013
Sziasztok!

Egy gyors kérdésem lenne. Van egy 17"-es benq lcd-m, aminek a 12 v-os ága nem stabil. Ha bekapcsolom a monitort invertert és lcd-t kiiktatva, a bekapcsoló led alapján működik. Az lcd-t rákötve nem jelenik meg a kép. inverter is rákötve elgyengül a táp. Az 5V-ot tartja stabilan, de a 12-öt nem, minimális terhelésre is a felére esik vissza. Átnéztem a tápot, de első körben, nem találtam semmi hibát. Mit javasoltok, mit nézzek meg még egyszer?

Köszi és üdv:
spgabor
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 4, 2013
Igaz nem szkóppal, de többféle műszerrel kapcsolatban van tapasztalatom. A HP, TEK, Schlumberger hordozhatónak is készített műszereiben eleve kapcsolóüzemű táp van, amelyek egyszerűen működnek, általában 24 V ról. De pl. a HP spektrum analizátorhoz volt egy ugyanakkora méretű alátét doboz, amiben volt akkumlátor, külső 12 V -os akkucsatlakozó, töltő és inverter is. Magában a műszerben közönséges hálózati trafó volt.
Szerintem semmi gond nem lesz vele, de ki kellene próbálni, mondjuk egy szünetmentessel, bár akkor sem vesztes sokat, ha megveszed az invertert, és kipróbálod.
Következő: »»   127 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem