Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok! Egy 6V-os DC motor működtetéséhez/kezeléséhez kellen beszereznem egy H-bridge (L293D típusszám) és egy hex inverter (296-3542-5-ND típusszám) nevezetű alkatrészt. Angol könyvből tanulok, ezért csak így tudom a nevüket. Kezdő lévén, hiába kerestem rá ezekre..nem tudom hol vehetek ilyet. Az érdekelne, hogy esetleg van-e magyar nevük ezeknek, illetve, hogyan keressek rájuk (esetleg hasonló típusszám).
Köszöm előre is!
Lehetni éppen lehet, bár ilyen "felszorzó IC" -ről nem tudok.
De ha csinálsz 12 V ból egy megfelelő teljesítményű oszcillátort, (az egyenfeszültséget átalakítod váltakozó feszültséggé) akkor ennek kimenetén levő transzformátorról (bizonyos határok között) olyan feszültséget vehetsz le, amilyet csak akarsz. Ha a váltakozó feszültséget egyenirányítod, akkor egyenfeszültséget is. Keress ilyeneket, hogy inverter, konverter, transzverter.. De a fórumon is van pl. DC/DC konverter.
Sziasztok! Volna egy Philips LCD tv, amely hibásan került hozzám az előéletéről semmit sem tudok.
A hátulján melegedésre utaló nyomot láttam, ezért lebontottam a hátulját és az a panel amelyen a tápegység és az inverter van ( gondolom én ) Az úgy néz ki benne mint a második és a harmadik képen látható. Az első képen a teljes panel van. A kérdésem az lenne, hogy ilyen meghibásodást mi okozhat, esetleg ez a tv többi részegységében okozhatott e további meghibásodást? Röviden ha kicserélném benne ezt a panelt akkor a tv újra működne-e, vagy meg van rá az esély, hogy a panel újra elfüstölne, mert nem a panelről indult a meghibásodás, hanem a kijelző háttérvilágításának hibája okozta ezt az égést? A válaszokat előre is köszönöm, tisztelettel: Maddriver
Mondjuk leallitanak nehany kisebb eromuvet ahogy eddig is csinaltak. Nem kell azert mindenben a satant feltetelezni.
Hidd el a nemetek megoldjak ha otthon tobb napeleme lesz a magyarnak. Bar ugy lenne. Mi is a nyaron szeretnenk inditani otthon egy 4kW-os rendszert fathereknal. Eloszor 2kW modullal mert annyi mar megvan es egy Fronius IG Plus 50 V-1 inverter tarsasagaban EON teruleten. Remelem egyszeru lesz. Ahogy nezelodtem a piacon, magyarorszagon tenyleg nem konnyu eladni egy 20-30-100-1000kW-os rendszert. Bar ez most nemetorszagban is megvaltozik nagyon erosen. Az allami tamogatas gyakorlatilag megszunt letezni, az aram eloallitasanak koltsege leesett a jelenlegi aram aranak kozelebe. Itt is eloterbe fognak kerulni megjobban a kisebb 3-15kW-os rendszerek a csaladi hazakon. Mar nem jobb uzlet 100kW-os eromube fektetni mint bankba tenni. Eddig az volt. Ennek ellenere a maganemberek meg mindig szivesen fektetnek megujulo energiat kiaknazo berendezesekbe. A kepen az utolso elotti nagyobb munkank van. Szinten nemetorszag. Minden anyag sajat tervezesu es gyartasu. 245Wp -es Canadian Solar modulok. A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
Egyenlőre még "csak" az inverter van megtervezve , de erőltetem a dolgot
Először kipróbáltam lehúzott inverterrel, a jelenség ugyan az. Utána a biztonság kedvvért leszedtem a 4db inverter tranyót. Kimértem és mind jó, de azért kipróbáltam így is. Továbbra sem csinál semmit... Az összes biztosíték ép. Egyéb ötlet? Vagy irány a kuka...
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
Hát igen, ilyenkor kell kijelenteni maga a kapcsolás elavult.
Aki szívén viseli ennek a témának sorsát nekikezdhet egy új villanypásztor fejlesztésébe. Szerintem itt az idő. És ha elfogadtok tőlem egy tanácsot, ne flyback-ban gondolkozzatok. Kicsi a hatásfok. Minimum 85% legyen a cél. Íme egy inverter kapcsolás kezdéskép. Üdv nyemi
Az valószínűleg 12V-os és hibás. A hiba az inverternél valószínű és amikor bekapcsolod, akkor túlterheli a tápot, ami leáll egy kicsit, majd kezdődik elölről. Az inverter trafóit, tranzisuztorait mérd végig.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
12 db 240 W-os tábla: Voc:37,51 V, Vmp:29,72 V, Isc:8,48 A, Imp:8,08 A.
inverter: Fronius IG Plus 50V-1 (ACmax=4kW, 1 fázis).
Üdvözletem!
Van egy 9 éves, Electrolux 2 független kompresszoros hűtőm. Először is köszönet a fórum aktív tagjainak a hozzászólásaikért. Ezeket felhasználva nagyjából jó eséllyel feltételezem hogy a folyton jegesedő (egész hátfalon) hűtőm lyukas, és nem javítható. Azt hittem először hogy termoszáthiba, de leírásotokból (kösz StMiklós) rájöttem hogy igazából ki se kapcsol, megfigyeltem - és tényleg. Gondoltam csak nem lyukas, mert akkor kiment volna az összes gáz. De valaki írta hogy a hűtőlap porózus lesz, és egy bizonyos nyomást még tud tartani ezért marad némi gáz csak kevésbé hűt. Ezt tesztelendő kikapcsoltam több órára (gondolván akkor a nyomás megnő, és még több gáz távozik el ha tényleg lyukas). Visszaindítva kb csak 2 óra után deresedik ami határozott romlás azelőtti állapothoz képest. Rejtett elpárologtatós/hűtőlapos vagymi ami ahogy látom rá van gyógyítva a hátára, ergo nem javítható. Ami bosszant, mert a második (fagyasztó kör) meg megy rendesen. (legalább a fagyós kaja nem ment tönkre). 9 éves készülék. Ami nekem még újnak számít, de ahogy írjátok, ma 10 év a normális. Kezdek aggódni mert kb akkor vettem az összes háztartási gépemet.... Lenne néhány kérdésem: 1) Feladat adott, venni kell egy hűtőt. De, van-e a normál ártartományban 100-150e mozgó hűtők között ami jobban szervizelhető? Pl márka mint pl Samsung. Vagy, valamilyen felépítés típus. Alapvetően egy fagyasztós / normálhűtős kombi kellene. Bementem az osanba végignéztem mi van, csak lesek hogy ventillátoros, meg nofrost, meg inverter, kutyafüle. Gugliztam párat, és azt látom hogy pl Samsungra elég jó tartalékalkatrész ellátás avan, de van olyan márka amire semmi nincs. Szóval, szervizelhetőség szempontjából mi a mai tétetek? Ami már szétszedhető, az jó alap. (mondjuk mert csavar van benne és nem popszegecs. Főleg nem pur hab az egész... Ami az Elektroluxban felbosszantott de nagyon hogy kb a második leggyakrabb hibaok a lyukas hűtőlap, egyszerű konstrukciós ok miatt nem javítható, és ez kukába teszi a gépet. (vagy inkább direkt ez okból így csinálják) 2) Sok időm nincs a mostani hűtőre, de ha később lesz és veszek egy elpárologtató lapot, berakom a hátfal elé valahogy, kivezetem a kompresszorhoz akkor van rá esély hogy méretezést kompresszor típus (Embarco valami) alapján el is találjam? Meg a töltőanyag mennyiséget? Mármint anélkül hogy az eredeti hátfalat kikaparnám... 3)dugulásnak mik a jelei? Ez nálam kizárt a fentiek alapján ugye? Köszönet előre is, A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2013
A mérőcsere díjmentes.
Az eljárás szolgáltatónként eltérhet, érdemes előtte informálódni, ami nem egyszerű. Én Eon területen vittem végig, erről tudok bővebben beszámolni. Nem bántani akarom őket, mert alapvetően segítőkészek voltak azok, akik tudták miről szól a történet, csak hogy ez mindössze néhány embert tesz ki. A legtöbb ügyfélszolgálaton néznek ki a fejükből és halvány elképzelésük nincs, hogy miről beszél az ember. Ami biztos, hogy kell készíteni egy telepítési dokumentációt a beépíteni kívánt egységek megnevezésével, műszaki adataival, egyvonalas kapcsolási rajzzal, helyszínrajzzal, mérőhely adataival, fényképével, stb. Ezt a dokumentációt csak az Eon-nál regisztrált villanyszerelő írhatja alá (készítheti el). Itt folytatódnak a gondok, mert a villanyszerelők többsége is csak néz ki a fejéből. Eddig csak mérőhelyet csinált, most meg....mi a fene is ez? Én több lukra futás után magam állítottam össze, majd lőttem egy vill. szakit, aki aláírta, hogy ő volt. Aztán beült egy Eon által tartott szakirányú képzésre és most már balkézről csinálja. Nagyon fontos az inverter típusa. Csak Mo.-on minősített invertereket fogadnak be. Érdemes nem sajnálni a pénzt a túlfesz. és villámvédelemre, ezt a szolgáltató amúgy is elvárja. Tehát összegezve: maga az eljárás ingyenes, a vill. szaki nem tudom mennyi (tőlem nem kért pénzt). A villámvédelmi kacatok nem olcsóak, de ebben tudok tanácsot adni, ha már ott tartasz. Üdv. papus51
Lehet persze. Mi egy ilyen szornyeteget epitettunk ami a kepen van. Az mind 3 fazisu inverter. Bar mondjuk ennek a rendszernek mar kulon transzformatora van es ugy csatlakozik halozatra. Az egesz rendszer kozel 1MW-os. A kepen ez csak egy toredeke. Van meg egy ket kozponti inverter, vannak 17kW-os SunnyBoy-ok is, Siemens, Fronius. Jo vegyes a rendszer. Tobbnyire polikristalyos modulokat hasznaltunk de van mono es vekonyreteg is.
Építettem egy 7,2kW-os, három fázisú, hálózatra visszatáplálós napelemes háztáji erőművet.
A lakóterületem 130m2, amit egy hőszivattyús, padlófűtéses + fancoil-os rendszer fűt-hűt. (Ja, ezt is építettem.) A rendszer teljes egészében lefedi a ház teljes energia igényét. A napelem modulok ( 3x24db összesen 72db) 100W-os Mitsubishi amorf szilícium panelek. Az inverter blokk 3 x SMA3000 inverter + mindenféle túlfeszültség, villám és egyéb védelmek. Az egész saját tervezés és kivitelezés. Képek:
Legalább egy ilyenre ruházz be, mert amiket linkeltél az égvilágon semmire sem jó.
Azt írtad ilyet használsz: 4049 NXP (HEF4049BP) HEX inverter DIP-16 RoHSc. Namost miután minden elhangzott már, javaslom cseréld ki más gyártó 4049esére, pl. texas, fairchild, NS v. Onsemi CD4049CN vagy UB, vagy UBE végződésűre. Meg ne kérdezd mi a különbség (legalábbis tőlem ne). Mindenesetre már jártam úgy, hogy csak a megadott (Onsemi volt NS) áramkör tudta a leckét. Beájulok ha ez a gond!
A neten megtalált rajzok alapján, ha a második inverterre teszem a kondi másik lábát, akkor sikerül létrehoznom egy négyszög jel generátort. Ebből az életben nem fog előállni háromszögjel (az eredeti elektoros leírás blokk rajzán látható, hogy hol melyik részen milyen jelnek kell lennie), ami a háromszög és az abból előálló szinusz jelet adná. így ezért kapok mindig négyszögjelet.
Most már csak az a kérdés számomra, hogy az egy darab inverter miért nem állít elő háromszög jelet? Mégis hibás lehet az IC?
Üdv Mester!
Természetesen nem neked szólt a válaszom, azonban úgy érzem valami nem tiszta ebben a dologban. Ha visszaolvasok nem találom hogy nála működött, kivéve a ravaszkodás (2 inverter) eredményét. Nem tudni építés előtt ellenőrizte e az alkatrészeket? Milyen állapotban van a breadboard? Miért a 390pf el próbálja a 33nF nyugisabb jeleket adna, Miért nem színuszosít az áramköre?stb. stb. Az a baj, hogy alapvetően nekem sincs akkora tapasztalatom, hogy egy programozott hibakeresést le tudnék vezényelni, de beugrató, hogy úgy tűnik pici lökés elég, és miután fogalmam sincs mit csinál na akkor föladom, mert én tényleg nem vagyok távgyógyász. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
Szia!
Kipróbáltam. Na nem elemről, hanem a próbapanel másik tápjáról, egy dugasztápról, ami egy LM317-el van stabilizálva. Stabil 6V-ról hajtottam meg. Brummot nem tapasztaltam. Ezek a jelek csak akkor jelentek meg, ha a kondit a második inverter kimenetére tettem. Ha az eredeti rajz szerinti helyre kötöttem, akkor nem volt jel. Nem vonom kétségbe az áramkör működőképességét, mert van/volt működő példány belőle. És biztos vagyok benne, hogy valamelyik alkatrész okozza a műkésképtelenséget, csak nem tudom, hogy melyik. Szóval most ott tartok, hogy még mindig nem működik. ![]() A labortáp mitől "gerjedhet" össze a PC-vel? Üdv Laslie A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
Hali!
Az, hogy a kondit a második inverterre kötöd mindenképpen felejtős, mert az áramkör nem így van kitalálva. Még akkor sem, ha ezzel véletlenül elindult valami négyszög rezgés. Az áramkör elve az, hogy van egy integráló tag (az első inverter a kondival) és ezt követi egy Schmitt-trigger négyszögesítő (második és harmadik inverterek). Ahhoz, hogy a háromszög egyáltalán előálljon ezt így kell összerakni, mert a kondi töltő és kisütő áramát a hiszterézises Scmitt-trigger átbillenése indítja el. Üdv papus51
A 003-as fényképen látszik, hogy kidurrant az inverter meghajtó fetje. Lehet, hogy a transzformátort is cserélni kell.
Szerk. Ami valójában a táp IC, nézd meg, hogy mennyire esik a fesz amikor bekapcsol. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
Végül is nincs. Összeraktam az egészet breadboard-on.
Érdekes, hogy ha az 1-es inverter kimenetére tettem a kondenzátort (390 pF, IC 2-es láb), akkor nem volt jel. Semmilyen. Ha a 2-es inverter kimenetére tettem (4-es láb), akkor volt jel. Néztem a frekvencia alakulását (K2 szinusz állásban) - a mellékelt képeken még nincs bekapcsolva - és eléggé ugrált. Ez azt jelenti, hogy indult 1 kHz-ről, ezt tartotta néhány másodpercig, majd elkezdett ugrálva csökkenni ~300 Hz-kel, majd megállt 50 Hz-nél. Itt időzött néhány másodpercig, majd visszaugrált 1 kHz-re. Aztán ez ismétlődött. Nem vonom kétségbe a kapcsolás életképességét (már csak azért sem, mert lhanzi készített ebből néhányat, ami működött is), és biztos vagyok benne, hogy én rontok el valamit, vagy valamelyik alkatrész nem jó, vagy maga az IC, csak nem tudom, hogy mi. Azt is tudom, hogy távolról nehéz megmondani a hiba okát, csak ötleteket kérnék, hogy miket ellenőrizzek, nézzek meg, hogy megtaláljam miért nem akar nekem ez működni.
Felszereltem a szirénát, gondoltam megosztom veletek a tapasztalataimat a PS128-ról. A felszerelése a fúrósablonnak köszönhetően egyszerű volt, bekötése is gyerekjáték még saját készítésű riasztóba is (én is olyanba kötöttem). Egyetlen gyenge pontja van: a tamperkapcsolót eléggé nehézkesen lehet úgy becsavarozni a falba, hogy ne szoruljon meg a mikrokapcsoló karja. Utólag vettem észre, amikor kipróbáltam, hogy bekapcsol-e, ha kicsavarom a csavarját. Én úgy gondolom, hogy magát a riasztóközpontot és a kezelőegységet simán össze lehet hozni házilag (pár tranzisztoros inverter alapkapcsolás, az enyémben 2 relé egy tranzisztorral és kondenzátorral végzi az időzítést) A szirénán és az érzékelőkön nem érdemes spórolni. Ezelőtt egy házi készítésű sziréna működött.
Balázs A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
Sziasztok, kaptam javításra egy XEROX XA7-17I típusú monitort, a probléma az inverter részben van, mert a kép csak fel villan egy időre és kész ki kapcsol, van benne 4darab SMD IC ami feltételezem duál MOS-FET-ek lehetnek, az IC-nek 8 lába van és kis SMD, az egyik közülük fel is puffadt, és zárlatba ment, az IC-e neve BD5A3D, nem tudom milyen típusú IC-e lehet ez, a Google nem ad ki semmit erre a névre, ha valaki tudja pontosan hogy milyen alkatrész ez az kérem jelezze, rajzot is szívesen el fogadnék. Köszönöm!.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
Sziasztok.
Van itthon 4db LM4766-om, az lett az ötletem ,hogy jó kis erősítő lenne az autóba utána is néztem működik egy oldalas táppal is csak nem sok a leadott teljesítménye 12-14volton. Arra jutottam kellene hozzá egy tápot össze dobni 12 in és +-28v out. Valami kapcsoló üzemű lenne a jó néztem itt az oldalon van egy egyszerű inverter az is jó lehet ha tekercselek hozzá trafót 3/3 kivezetésest 12/28 de az baromi sok helyet foglalna szerintem. Számítógép trafója feedback-el ami nekem beugrott. nagyobb frekivel meghajtva a +-12 voltos ág leadná nekem amit kell. Segítségeket köszönöm előre is! Üdv.: Suhanc
jók hozzá az én tranzisztoraim ? 49.7 V ot ad le az inverter , nem sok neki ? mert cikken +-40V van írva.
Helló.
Van-e valamilyen ötletetek, hogy honnan lehetne szinkron generátort vásárolni (1f-ú 1,5-2 kW)? Először kisebb olcsóbb gyári aggregát vásárlásán törtem a fejem, de miután tájékozódtam, hogy ezek vacak kínai "indul-ha akar motorral vannak" szerelve és zömében jó ha megérik a 100 üzemórát akkor kezdtem el keresgélni a saját építésű dolgok után. Vn egy új (2 éves Robi kapám) Briggs 675 motorral amit évi 3-4 órát használok. tavasszal és ősszel. Gondoltam a motor már megvan. A kerethez vásároltam egy gyári adaptert így a motort a kuplungjával együtt szétszerelés nélkül 2-3 perc alatt át tudom szerelni. Az aszinkron motorom megvolt, tisztítottam csapágyaztam, festettem. Az egyszerűsége miatt úgy tűnt jobb választás lehet mint a Briggs - auto generátor - akku - inverter konstrukció. Mivel több gyártó is használ aszinkron generátort még mindíg az motoszkál a fejemben, hogy vagy a motorral lehet valami gond vagy nem optimális munkaponton (fordulat kondi)használom azt.
Üdv!
Mi van, ha csak úgy "valamitől" bedobta az unalmast valamelyik alkatrész - befulladt a maci a málnásba és "verte ki" a biztosítékot a hálózatban? Ahogy írtátok eddig ebben a formában a segédtáp áll le később a főkörhöz képest, tehát a vezérlés hajóskapitányként dolgozik - utoljára hagyja el a terepet. Én személy szerint nem tudtam dolgozni, addig, amíg az arrébb lévő kolléga az inveteres mig gépével taknyolta az anyagot egyszerűen leállt a vezérlés - elkezdett ragadni, gyatra ívet fogott, mármint próbált csak. Arra golndolok, hogy két inverter + a nagyflex induktív terhelése visszacsatolódhat a vezrlés folyamatába - és ki tudja milyen vezérlésnek megfelelő impulzusok rohangálhatnak olyankor a hálózatom, melyek a közelség okán nem oltódnak ki, nem nyelődnek el. Azonban jelentős feszültség esés is felléphet impulzus szerűen aztán meg feszültség lökés. A feltekeredett kábelek trafós/induktív hatásáról nem is beszélve. Nos tőlem egyenlőre ennyi tellett, remélem volt benne valami okosság is.
Ok, akkor merd ki, hogy a fenyeroszabalyzo vezeteken no-e a feszultseg az idovel. Vannak, ahol csokken, de mindenkeppen valtozik. Ha igen, akkor a kisfesz panelon van a hiba, ha nem, akkor az inverter-resztol kell keresni a bibit.
Lehet szakadas is.
Ki kell merni a pineket, nem ordongosseg. Altalaban tobb szalon megy a GND, van egy tap, ami kb 12-14V korul van. Aztan egy engedelyezo (3-5V korul, allando) es egy fenyeroszabalyzo, ez is 0-5V korul, gombokkal valtoztathato, attol fuggetlenul, hogy a kepernyo meg van-e vilagitva. Nagyon regi modelleknel volt aramjel visszajelentes, de ilyennel mar regen talalkoztam. Tehat azt mondod, hogy volt LCD csere - negativ, es inverter csere - negativ eredmennyel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |