Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   140 / 262
(#) feco45 hozzászólása Ápr 2, 2013
Sziasztok!
Benq q9u3 típusú monitor. Hiba szokásosnak indult az inverter nem működött a rossz kondik miatt. A kondi csere után az inverter működik, a csövek világítanak, bekapcsoláskor kiírja benq majd három alapszín felváltva betölti a képernyőt. Csatlakoztatom, a számítógéphez a képernyő elsötétül semmit nem látni a képen. Olyan mintha a fényerő kontraszt teljesen le lenne véve. A menü halványan látszik, minden maxon van. Rajzot nem találtam hozzá, mi okozhatja a hibát?
Üdv:Feco

kép.jpg

(#) Szpisti válasza INFINITY80 hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Te valahol nagyon rossz helyen keresgélsz szerintem.
Nem tudom mennyire volt már dolgod 12/230V inverterrel, de az Ohm törvény sajnos ezekre is igaz.
Itt egy gyári inverter, 90% hatásfokkal 12V-ról 128A áramot vesz fel 1200W kivett teljesítményhez.
A szekunder oldalon legfeljebb 5A-t tud kivenni 230V-on, de akkor már szét szívatja az akksit percek alatt. Vagy a generátort.
Vízbontó ügyben inkább a rezonáns megoldások irányában érdemes kutakodni , ott állítólag 2-3A 12V-on liter nagyságrendű HHO-t generál. Legalábbis tecsőn mutatnak ilyen felvételeket.
(#) _BiG_ válasza INFINITY80 hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Az egy dolog, hogy te többszáz Voltot akarsz ráengedni egy kibővített cellára többszáz Amper helyett.
De ezt a többszáz Voltot te inverterrel csinálnád 12V-ból.
A dolog ott bukik, hogy az inverter viszont 12V-ot kér és a teljesítmény-azonosság (bemenő-kimenő teljesítmény, a veszteség csak hab a tortán) miatt ő fogja felvenni a többszáz Ampert...

Neked olyan gépkocsi generátorra lenne szükséged, ami eleve nagyfeszültséget ad le, erre a célra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) kadarist válasza dobiedvin hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Szia!
A manapság kapható félvezetők segítségével olcsón megépíthető egy PWM-es inverter, tehát ez reális dolog.
(#) uniman válasza dobiedvin hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Hello.
A gyártó oldalán utánanézhetsz: Bővebben: Link

Van 1000 wattos gyártmányuk.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) dobiedvin hozzászólása Ápr 2, 2013
Sziasztok!
Szerintetek létezik, hogy ez tényleg tiszta szinuszos inverter? Mert a magyar árakhoz képest, igen csak alacsonyabb. (1000W-os 144€)
Vagy nem érdemes bedölni az ilyennek?
Köszi ha válaszoltok.

http://www.ebay.de/itm/Sinus-Spannungswandler-inverter-12V-auf-230V...t_1188
(#) INFINITY80 hozzászólása Ápr 2, 2013
Sziasztok!

Rég jártam itt fent, nem érkezett válasz azóta sem egy korábbi kérdésemre. Így feldobnám megint a korábbi kérdésem kicsit teljesen másképpen és egyszerűsítve.
Lehet hülyeség lesz, de nem feltétlen.

Alap probléma, az az, hogy nagy áramra lenne szükség, hogy 12V-ról például egy alapjáratnyi, vagy akár teljes terhelésnek megfelelő gázt elő lehessen állítani..

Érdekelne, hogy jól gondolom-e elméletben azt, hogy ha valakinek sok lemezes cellája van, akkor ha nem kapcsol párhuzamosan két egyforma cellát, hanem csak egymás után "sorba köti" akkor az adott cella 12V helyett, már 24V-ot igényel és 1/2-re csökken az áramerősség, a korábbival azonos gáztermelés mellett? -Mert ebben az esetben erősen el lehetne gondolkodni inverter építésben!

Ugyanis ha ez így van akkor, "ha" 12V-nál kellene mondjuk 4950A, akkor 120V-on 495A..
ez esetben akkor 480V-on például 123,75A. -Na már most mielőtt rögtön érkezne egy belekötés.. -Egyenirányítás és megfelelő szűrés és pufferelés után, lehetne ezt is kapcsolgatni.. -Nem lenne állandó zárlati árammal terhelve, illetve ehhez is lehetne PWM-et készíteni..
(Nem az a célom, hogy ezzel hajtsam meg a járművem tisztán, mert ennek erős korlátai vannak, viszont véleményem szerint részben átléphető a 12V nyújtotta korlátok (és nem csak elvben léphető át, ha ezt jól gondolom.) )
Ezt a 4950A-rt egy korábbi hozzászólásban olvastam, nem számoltam utána, elvileg ez egy 1500cm3 -es 55KW-os motorhoz kellene, de szemléltetésként vettem alapul..

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot ismét egy példa.. Adott egy darab 1KW-os fogyasztó (legyen ez most egy fűtőbetét ellenállás.) 12V-on ha az 1KW-ot használni szeretnénk, akkor 1000W/12V=83,333A-re lenne szükség, amibe egy 12V-os akku simán belerokkanna, de ha van egy komolyabb inverter akkor ha az tud 500V-ot akkor csak 2A kell a fogyasztónak és az inverter pedig ha jól van méretezve akkor tutira nem fog kérni 83A-rt!

Várom az ötleteket, illetve az építő jellegű kritikát is!
Illetve érdekelne az is hogy, valaki gondolt már ilyen lehetőségre?
Üdv!
(#) granpa válasza pepe36 hozzászólására (») Ápr 1, 2013
A 40A bemeneti áram a tápláló eszköz terhelhetőségét határozza meg; ha teljesen ki akarod használni az inverter teljesítményét ennyit kell tudnia. A bemeneti(táp) feszültség a lényeges: ha 12V, akkor egy 24V-os betáp kinyírja! (Fordítva meg nem működik.) Ha ráteszed a 44Ah-ás aksira, akkor nem illik teljesen kihasználni, mert az akkuk nem szeretnek csúcsterhelésen járni huzamosan. Nem kell hozzá semmilyen illesztő áramkör.
(#) peter810 hozzászólása Ápr 1, 2013
Sziasztok ez nem tudom ide tartozik-e de keresek egy Lg flatron 1710s monitorba tft-lcd kijelzőt.a kijelző típusa LM107E01
ár:megegyezés szerint.Akinek van vagy tudja hogy ebbe a monitorba még melyik fajta jó az írjon .köszi.
Meg ebbe a monitorba keresek invertert:Mirai DML:419w210 az inverter típusa Dac-19M008
(#) erbe válasza szsrobert hozzászólására (») Márc 30, 2013
Mivel méred a teljesítményfelvételt? Bóvliáruházban vett 1999.-Ft-ossal? Fázishasítás, nagy cosFi, kis teljesítmény esetén még a 16000.-Ft-ossal is komolytalan a mérés. A trafók működéséről meg leírásod szerint nem sok fogalmad van.
Tudod egyáltalán, mi van egy szünetmentesben? Az nem CSAK egy inverter. Egyébként gyártó, évjárat, kivitel szerint ég-és föld a külömbség közöttük.
(#) mpisti válasza duju26 hozzászólására (») Márc 30, 2013
"vagy csináljak egy áramlopot amivel le tudom szedni a felsövezetékröl a 3 fázist? Az is megoldhato még mindig ampervadász vagyok meg azért a famos vizsgát se vettem."
Te ezt komolyan gondoltad?!
Ha te -a te kifejezéseddel élve- ampervadász vagy, akkor tudnod kellene hogy olyan pályára tévedtél ezen megjegyzéseddel, amiért a szolgáltató nem egy, hanem 15 db 1 fázisú inverter árára büntetne. Mint már leírtam, a kísérletezés felesleges, és káros is -az inverterre vonatkoztatva. Ha édesapád ilyen munkákból keresi a kenyerét, bizonyára nem hagyná hogy a munkaeszközét tönkretedd efféle kísérletezéssel. Egy kínai 200A-es 1 fázisú inverter, amelyik tartalmazza a nagyfesz gyújtót is, már 100 ezer Ft környékén megvásárolható. Szerintem ennek beszerzésében segédkezz, vagy építs egyet az édesapádnak.
(#) szsrobert válasza erbe hozzászólására (») Márc 30, 2013
Köszönöm válaszod.
A bolti inverter jó, de mint írtad, kis teljesítménynél 12V 1A, ki 6W. Ezen lehetne javtani.
Toroid és 555(most tűimpulzus, majd próbálom hosszabb impulzussal is): 12V-ról trafó nélkül 10mA, tarfóval 40ma, 230V 25W izzóval 150mA(közel lehet a 100%-hoz hatásfok.)
Az alkotás élménye és a sikerélmény endorfin termelését eredményezi.
Kapcsolóüzemű töltő: 2W teljesítményfelvétel üresjáratban, 14,4V 0,78A-nél 15W a 11,23W helyett. 74,86% hatásfok. Lehetne jobb.
"Rádióadó" (50HZ-)200kHz-ig: RF generátor kísérletezéshez a trafókkal, vízbontással. Műterhelés, izzó mellett minimális a sugárzás.(Kis rádiókhoz 24V 10W szofitaizzó elfogadgató SWR-t ad)

Egy 1000VA vagy 4db 250VA trafó:
1000VA üresjárat 10W, 250VA 2,5W. Kis terhelésnél jobb a kicsi, nagyobbnál párhuzamosan kötni a fullra egyforma építésű tarfókat.
A másik ok: 250VA-t valszeg tudok kedvező áron, 1000-es drága pénz a boltocskában.
1000VA 230/230V-os leválasztó ideális kísérleti alany lenne. Pluszban rátekercselhetnék 1:4-4,5 nyi menetszámű tekercset 48V-ra.

Érdekes effektus: tegnap toroid kis menetszámú tekercsének egyik vége antennaszerűen fel, másik vége akku pozitívon. A másik kis menetszámú tekercs két vége majdnem összeér, közte egy sorkapocs oldala(kondiként felfogható). Akku plusz és minusz hálózati kapcsiüzemű töltőn(nem töltött). Az áramkör nem zárt.

IRF540-nel sorba kötött hangszóró,és 12V 10W izzó. A kezemmel megérintve a vezérlő lábat vezetni kezd, negatívhoz nyúlva kikapcsol. Különféle gerjedések, frekik a hangszóróból 50HZ-től több kHz-ig.
Egyszer a mellette lévő NYITOTT áramkörű tarfó akku pluszra menő vezetéke elkezd füstölni az akkunál.
Lekaptam, és azóta sem sikerült megismételni. Talán belenyúltam a tarfó-vezeték vége alkotta kondi rezonanciába, és mégsem kitaláció Tesla ötlete, az áram a légkörből. Próbálom ismét előidézni az effektust.
(#) erbe válasza kissadam hozzászólására (») Márc 29, 2013
Idézet:
„Egyébként 1 fázisról 300A-t sehogy sem fogsz tudni kicsikarni a hálózatból.”

inverteres AWI-hoz 230V 32 A-es csatlakozás elég lenne 300 A-re. AWI-val én se "kanalaznék".
Meg lehetne oldani az egy fázisról táplálást, ha autotrafóval felnyomná 400 V-ra és ezt kötné be 2 fázis közé. Persze nem ártana azon az ágakon növelni a diódákat és a puffert. Mindez csak akkor használható, ha nem figyeli a 3f meglétét. Kerítéshegesztéshez kicsit nehéz lenne a két egységet húzgálni. Egy kis vállrakasztható inverter 1,5-4 kg.
(#) erbe válasza szsrobert hozzászólására (») Márc 29, 2013
Nézzük!
-Akku szulfátlanító: egyszerűen megvalósítható, nem is kell hozzá 250VA trafó.
-Napelem, 3Fgenerátor->inverter 12-48V>200-230V a lehető legminimálisabb üresjárati teljesítményfelvétellel és a legmagasabb hatásfokkal.50Hz-20kHz.: Nehezen tudsz annál jobb hatásfokút készíteni, amit veszel. Ha csak szórakozni akarsz, semmi akadálya. Amit leírtál az inverteredről, az nagyon jó. Az természetes, hogy töredék terhelésnél sokkal rosszabb a hatásfoka, mint optimális terhelésnél. Nagyobb terhelés felé újra romlik a hatásfok. Ha pl. kifejezetten 6 W-ra készítenének invertert, biztos nem 50% lenne a hatásfoka.
-Hálózatra visszatápláló inverter: Ismered a viccet? "-Ezt én Önnek nem ajánlom!"
-Akkutöltő kitűnő hatásfokkal, kis üresjárati teljesítményfelvétellel: Semmi akadálya. Kapcsolóüzemű töltővel szép értékeket érhetsz el.
-Rádióadó 200kHz-ig jó hatásfokkal. Csak adóengedéllyel rendelkezőknek. !!! Minek?
Az utolsót a modi kitörölte az agyamból.

Egy db adott teljesítményre készült nagy trafó mindig jobb hatásfokú, mint több párhuzamosan kötött kisebb.
Szigetelt trafómaghuzalt nem hinném, hogy lehet még kapni. Egykor valóban létezett. Kör kereszmetszetű vasmagot nehéz lenne huzalból készíteni. Különböző szélességű lemezcsíkokból szokták összerakni.
(#) szsrobert válasza erbe hozzászólására (») Márc 28, 2013
Ezek szerint a toroid kör/négyzet vaskeresztmetszettel a legjobb nagy vasmagkeresztmetszettel, és kis átmérővel.

Nem titkolok, csak sokféle felhasználási igényem van.
-Akku szulfátlanító
-Napelem, 3Fgenerátor->inverter 12-48V>200-230V a lehető legminimálisabb üresjárati teljesítményfelvétellel és a legmagasabb hatásfokkal.50Hz-20kHz.
-Hálózatra visszatápláló inverter
-Akkutöltő kitűnő hatásfokkal, kis üresjárati teljesítményfelvétellel
-Rádióadó 200kHz-ig jó hatásfokkal.
-Rezgőkörös-mágneses bifiláris ingyenenergiagép(de jó lenne...)Ehhez nagyobb átmérőjű, de vékonyabb vasmag.

Az alacsony üresjárati teljesítményfelvétel érdekében talán több ugyanolyan kis toroidot (250VA, 2W alatti üresjárat)kell készítenem, és a teljesítményigény szerint (5-1000W)párhhuzamosítani őket.
A bolti Belkin inverterem 12V 0,4A üresjáratban, 6W terheléssel 12V 1A. Sokallom az áramfelvételt a kis terhelésnél, majdnem dupla üzemidő is lehetséges lenne ugyanarról az akkuról.

Szigetelt trafómaghuzalt nem lehet kör keresztmetszetre feltekercselni?
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
(#) norby_torok válasza whiteboy34 hozzászólására (») Márc 28, 2013
Hello.
Nezd at az inverter panelt ami a vilagitashoz van ,en kontakthibara gyanakszom.
(#) z3r0 hozzászólása Márc 28, 2013
Ebbe botlottam a neten: LINK
Kapcsolás
Nagyjából megegyezik az itteni inverteres kapcsolással. A kérdésem annyi lenne, hogy miért kell a D6 1N4148-as dióda az 555-höz, valamint az 1M-ás poti, az inverter körben, a diaknál mi célt szolgál?
(#) tomaaasz válasza Gabó hozzászólására (») Márc 26, 2013
Idézet:
„A kondi hibát nem csak ránézésre állapíthatod meg. A rákot se veszed észre kezdő stádiumba... Első nekifutásra kondizd újra.”

Az lesz, de már csak holnap, mert nincs itthon belevaló.

Idézet:
„Ez valószínűleg cső. Ha jó napja van akkor még nem áll le miatta az inverter. Ha az inverter lenne a ludas, az mindíg leállna.”

Én is ettől tartok...

Köszönöm a válaszokat!
(#) agressiv válasza tomaaasz hozzászólására (») Márc 26, 2013
Ez valószínűleg cső. Ha jó napja van akkor még nem áll le miatta az inverter. Ha az inverter lenne a ludas, az mindíg leállna.
(#) tomaaasz hozzászólása Márc 26, 2013
Sziasztok!

Van egy Samsung syncmaster 540n monitor, amit bekapcsolás után kb. 15 másodperc elteltével kikapcsolja a világítást. Kép van, csak elmegy a háttérvilágítás.
Viszont, akad olyan, hogy akár fél napig is elmegy sértődés nélkül.

Cső, táp, inverter hiba?
Ránézésre nincs hibás kondi. Mi halhatott meg rajta?

Üdv,
T
(#) z3r0 hozzászólása Márc 26, 2013
Sziasztok!
Korábban ajánlottátok az Erdgab féle inverteres kapcsolást nagy terület őrzésére.
A kérdésem az lenne, hogy mi a kapcsolásban bevált inverter trafó? A rajzon 9 illetve 12V-t is ír.
ER900 diac gondolom jó lesz bele, ez nincs feltüntetve.
Milyen autó gyújtótrafó vált be? Van esetleg valami emberi áron kapható alternatíva a gyújtótrafó helyére?
Mi az amire megépítéskor jobban figyeljek?
25u-s motorindító kondim van idehaza, azt szeretném felhasználni hozzá.
2ha erős növényzetű legelőt kellene kerítenem ami durván 4-4,5 km össz vezetékhosszt jelent. Valamint szabadtartásban van még pár malacka amit helyben kellene tartani kb 700m vezetékkel.
A segítségeteket előre is köszönöm!
(#) zetyere válasza kadarist hozzászólására (») Márc 26, 2013
A helyzet a következő!
Külső betáplálással ki-be kapcsolgat a táp.Tehát elindul üdvözlődallam és inverter felkapcsolása megvolt.De!Sajnos ki-be kapcsolgat.eddig ezt nem tette de kicsivel több ideig megy mint előtte.
(#) proli007 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Márc 26, 2013
Hello!
"ami meg bírná annak a tekercs nem szereti a tartós üzemet" minden esetre a reléhez lehet készíteni egy nokedli kis áramkört, ami bekapcsolás után a tartóáramára csökkenti az áramot. Mert az inverterben lehet akár egy ló nagy kondis, amivel meggyűlik a Fet baja. Mondjuk egy ekkora inverter, lehetne kissé intelligensebb is. Mondjuk ki-be kapcsolható, lágy-indító stb. Ha nem egy motorgenerátor. (Én biztos azt alakítanám át, mert abban benne vannak a "kapcsolók". Kettő meg minek sorba?)
üdv!
(#) zetyere hozzászólása Márc 26, 2013
Üdv mindenkinek!
Egy lcd tévében a táp döglődik szerintem.Ebben kérnék megerősítést.
A tünetek:bekapcsolom majd magától pár másodperc múlva lekapcsol,néha eljut addig hogy az inverter is beindul.inverter lehúzva szintén leáll.Lehúzgáltam egyesével a tápról a csatlakozókat és az egyiknél a táp ment tovább.Ebben a csatiban van egy 6 voltos ág amit kikötve feláll a táp és megy az invertere is.Sőt,még hang is van a tévén de kép nincs.A feszültségeket mérve mindegyiknél hiányoznak 2-3 tized voltok.Ebből tápra gondoltam hogy kondikat kicserélem az összeset.A 6 volt viszont a scaler részébe megy és félek hogy valami nagyobb lesz a gond.Nekem az a meglátásom hogy nincs meg a megfelelő feszültség és ezért tilt le.Terhelés alatt a táp trafója zizeg.Ebből is csak a kondikra tudok gondolni!Válaszokat előre is köszönöm!
(#) sirály12 hozzászólása Márc 25, 2013
Egy kérdésem lenne, a már napelemmel rendelkezőkhöz.
Ki mivel oldotta meg a napelemekről érkező áram mérését?
Ahogy nézegettem nekem a 30V-os rendszer lenne a legjobb. Így erre keresek megoldást.
Az inverter utáni áramméréshez már szereztem egy áramváltót, de előtte ez agyenáramot mivel mérjem?
Hall szenzoros áramváltóval? Hol találok olyat emberi áron? Vagy van más mód is?

Következő hónapban én is beállok a táborba olyan 3-500W-nyi napelemmel, amit később szépen lassan akarok bővíteni.
(#) emmzolee válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 25, 2013
Akkor ezt a tápot felejtsd el.
Neked egy stabilizált táp kell. Ráadásul a táp fetjeim se lennének ahhoz jók, következésképpen a meghajtója sem és innentől semmi sem.
Építs meg mást. Mondjuk egy inverter??
(#) kortez17 hozzászólása Márc 25, 2013
Tudom, hogy van nagy aggregátor, amit vontatnak, de nekem ezekhez kéne valami összekötési mód vagy valami inverter féleség, ami az áramot növeli a kimeneten anélkül, hogy nagyon leterhelné az aggregátort.
(#) pucuka válasza misi93 hozzászólására (») Márc 25, 2013
Épp az előtted levő hozzászóló mintájára:
Szükséged lesz egy inverter áramkörre, jelformálás céljából, ami elvégzi a nyomógomb prell mentesítését, és logikai jellé formálja. Erre a célra Schmitt trigger bemenetű invertert válassz. Az időzítést két sorba kötött monostabil áramkör végzi, az első időzítését beállítos 2 - 3 mp -re, akár állíthatóan is, Ennek kimenőjele indítja a második monostabilt, amelynek az időzítése 1 mp, és kész is a kapcsolás. A második kimenőjelével vezérelhetsz egy relét, LED -et, vagy megfelelő meghajtó áramkörrel bármit.
CD40106, CD4098B áramkörökkel elkészítheted.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
(#) Ge Lee válasza csinga hozzászólására (») Márc 24, 2013
Volt egy jó kis hegesztős pwm videó, de nem találom. A pwm-nek így kellene kinézni. Ez hegesztés közben szépen látszik is a szkópon ahogy a vezérlő szabályozza a kitöltést (a videón nem, mert ott kézzel van állítva). Vitatkoztam erről régebben SPafi-val, aztán amikor kipróbáltam beláttam hogy igaza van. A kapcsolás amit építeni készülsz az nem tud a csúcsáramra szabályozni, aminek az lesz a következménye hogy tönkre fog menni, mert hiába van az áram átlagértéke szabályozva, a rövid áramcsúcsok nagyon nagyok lesznek, amiket a félvezető már nem visel el. Ha alaposan túl van méretezve a főkör, és alacsonyabb a kivett átlagáram akkor túlélheti, mert rövid időre elvisel az IGBT a névlegesnél jóval nagyobb áramcsúcsot is, de ugye nem illik így méretezni, főleg nem hegesztőt. Ha majd túl leszel már néhány hegesztőinverter építésén ( 0db tönkretett félvezető mellett) és azok működnek is megfelelőlen évek múlva is akkor vitázhatunk, de addig részemről ezt itt lezártam.
(#) TRACONIC hozzászólása Márc 23, 2013
Köszönöm Ge Lee!

Át lehet-e alakítani egy áramgenerátoros inverter hegesztőt, feszűltséggenerátorossá?

Láttam egy gépet melyen ez egy kapcsolóval megoldott.

Ennek az volt a hátránya,hogy kis dob való hozzá.kb 1kg,na meg az,hogy előzőleg már vettem ugyanazt az alapgépet CO2 tudás nélkűl. 30ezer a különbség ami a mechanikát és a pisztolyt illeti nemis sok és ezt a gépet szerintem tudtam volna használni az MSG tólóegység előtt amihez 5kg huzal is jó!
Következő: »»   140 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem