Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   140 / 262
(#) erbe válasza szsrobert hozzászólására (») Márc 29, 2013
Nézzük!
-Akku szulfátlanító: egyszerűen megvalósítható, nem is kell hozzá 250VA trafó.
-Napelem, 3Fgenerátor->inverter 12-48V>200-230V a lehető legminimálisabb üresjárati teljesítményfelvétellel és a legmagasabb hatásfokkal.50Hz-20kHz.: Nehezen tudsz annál jobb hatásfokút készíteni, amit veszel. Ha csak szórakozni akarsz, semmi akadálya. Amit leírtál az inverteredről, az nagyon jó. Az természetes, hogy töredék terhelésnél sokkal rosszabb a hatásfoka, mint optimális terhelésnél. Nagyobb terhelés felé újra romlik a hatásfok. Ha pl. kifejezetten 6 W-ra készítenének invertert, biztos nem 50% lenne a hatásfoka.
-Hálózatra visszatápláló inverter: Ismered a viccet? "-Ezt én Önnek nem ajánlom!"
-Akkutöltő kitűnő hatásfokkal, kis üresjárati teljesítményfelvétellel: Semmi akadálya. Kapcsolóüzemű töltővel szép értékeket érhetsz el.
-Rádióadó 200kHz-ig jó hatásfokkal. Csak adóengedéllyel rendelkezőknek. !!! Minek?
Az utolsót a modi kitörölte az agyamból.

Egy db adott teljesítményre készült nagy trafó mindig jobb hatásfokú, mint több párhuzamosan kötött kisebb.
Szigetelt trafómaghuzalt nem hinném, hogy lehet még kapni. Egykor valóban létezett. Kör kereszmetszetű vasmagot nehéz lenne huzalból készíteni. Különböző szélességű lemezcsíkokból szokták összerakni.
(#) szsrobert válasza erbe hozzászólására (») Márc 28, 2013
Ezek szerint a toroid kör/négyzet vaskeresztmetszettel a legjobb nagy vasmagkeresztmetszettel, és kis átmérővel.

Nem titkolok, csak sokféle felhasználási igényem van.
-Akku szulfátlanító
-Napelem, 3Fgenerátor->inverter 12-48V>200-230V a lehető legminimálisabb üresjárati teljesítményfelvétellel és a legmagasabb hatásfokkal.50Hz-20kHz.
-Hálózatra visszatápláló inverter
-Akkutöltő kitűnő hatásfokkal, kis üresjárati teljesítményfelvétellel
-Rádióadó 200kHz-ig jó hatásfokkal.
-Rezgőkörös-mágneses bifiláris ingyenenergiagép(de jó lenne...)Ehhez nagyobb átmérőjű, de vékonyabb vasmag.

Az alacsony üresjárati teljesítményfelvétel érdekében talán több ugyanolyan kis toroidot (250VA, 2W alatti üresjárat)kell készítenem, és a teljesítményigény szerint (5-1000W)párhhuzamosítani őket.
A bolti Belkin inverterem 12V 0,4A üresjáratban, 6W terheléssel 12V 1A. Sokallom az áramfelvételt a kis terhelésnél, majdnem dupla üzemidő is lehetséges lenne ugyanarról az akkuról.

Szigetelt trafómaghuzalt nem lehet kör keresztmetszetre feltekercselni?
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
(#) norby_torok válasza whiteboy34 hozzászólására (») Márc 28, 2013
Hello.
Nezd at az inverter panelt ami a vilagitashoz van ,en kontakthibara gyanakszom.
(#) z3r0 hozzászólása Márc 28, 2013
Ebbe botlottam a neten: LINK
Kapcsolás
Nagyjából megegyezik az itteni inverteres kapcsolással. A kérdésem annyi lenne, hogy miért kell a D6 1N4148-as dióda az 555-höz, valamint az 1M-ás poti, az inverter körben, a diaknál mi célt szolgál?
(#) tomaaasz válasza Gabó hozzászólására (») Márc 26, 2013
Idézet:
„A kondi hibát nem csak ránézésre állapíthatod meg. A rákot se veszed észre kezdő stádiumba... Első nekifutásra kondizd újra.”

Az lesz, de már csak holnap, mert nincs itthon belevaló.

Idézet:
„Ez valószínűleg cső. Ha jó napja van akkor még nem áll le miatta az inverter. Ha az inverter lenne a ludas, az mindíg leállna.”

Én is ettől tartok...

Köszönöm a válaszokat!
(#) agressiv válasza tomaaasz hozzászólására (») Márc 26, 2013
Ez valószínűleg cső. Ha jó napja van akkor még nem áll le miatta az inverter. Ha az inverter lenne a ludas, az mindíg leállna.
(#) tomaaasz hozzászólása Márc 26, 2013
Sziasztok!

Van egy Samsung syncmaster 540n monitor, amit bekapcsolás után kb. 15 másodperc elteltével kikapcsolja a világítást. Kép van, csak elmegy a háttérvilágítás.
Viszont, akad olyan, hogy akár fél napig is elmegy sértődés nélkül.

Cső, táp, inverter hiba?
Ránézésre nincs hibás kondi. Mi halhatott meg rajta?

Üdv,
T
(#) z3r0 hozzászólása Márc 26, 2013
Sziasztok!
Korábban ajánlottátok az Erdgab féle inverteres kapcsolást nagy terület őrzésére.
A kérdésem az lenne, hogy mi a kapcsolásban bevált inverter trafó? A rajzon 9 illetve 12V-t is ír.
ER900 diac gondolom jó lesz bele, ez nincs feltüntetve.
Milyen autó gyújtótrafó vált be? Van esetleg valami emberi áron kapható alternatíva a gyújtótrafó helyére?
Mi az amire megépítéskor jobban figyeljek?
25u-s motorindító kondim van idehaza, azt szeretném felhasználni hozzá.
2ha erős növényzetű legelőt kellene kerítenem ami durván 4-4,5 km össz vezetékhosszt jelent. Valamint szabadtartásban van még pár malacka amit helyben kellene tartani kb 700m vezetékkel.
A segítségeteket előre is köszönöm!
(#) zetyere válasza kadarist hozzászólására (») Márc 26, 2013
A helyzet a következő!
Külső betáplálással ki-be kapcsolgat a táp.Tehát elindul üdvözlődallam és inverter felkapcsolása megvolt.De!Sajnos ki-be kapcsolgat.eddig ezt nem tette de kicsivel több ideig megy mint előtte.
(#) proli007 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Márc 26, 2013
Hello!
"ami meg bírná annak a tekercs nem szereti a tartós üzemet" minden esetre a reléhez lehet készíteni egy nokedli kis áramkört, ami bekapcsolás után a tartóáramára csökkenti az áramot. Mert az inverterben lehet akár egy ló nagy kondis, amivel meggyűlik a Fet baja. Mondjuk egy ekkora inverter, lehetne kissé intelligensebb is. Mondjuk ki-be kapcsolható, lágy-indító stb. Ha nem egy motorgenerátor. (Én biztos azt alakítanám át, mert abban benne vannak a "kapcsolók". Kettő meg minek sorba?)
üdv!
(#) zetyere hozzászólása Márc 26, 2013
Üdv mindenkinek!
Egy lcd tévében a táp döglődik szerintem.Ebben kérnék megerősítést.
A tünetek:bekapcsolom majd magától pár másodperc múlva lekapcsol,néha eljut addig hogy az inverter is beindul.inverter lehúzva szintén leáll.Lehúzgáltam egyesével a tápról a csatlakozókat és az egyiknél a táp ment tovább.Ebben a csatiban van egy 6 voltos ág amit kikötve feláll a táp és megy az invertere is.Sőt,még hang is van a tévén de kép nincs.A feszültségeket mérve mindegyiknél hiányoznak 2-3 tized voltok.Ebből tápra gondoltam hogy kondikat kicserélem az összeset.A 6 volt viszont a scaler részébe megy és félek hogy valami nagyobb lesz a gond.Nekem az a meglátásom hogy nincs meg a megfelelő feszültség és ezért tilt le.Terhelés alatt a táp trafója zizeg.Ebből is csak a kondikra tudok gondolni!Válaszokat előre is köszönöm!
(#) sirály12 hozzászólása Márc 25, 2013
Egy kérdésem lenne, a már napelemmel rendelkezőkhöz.
Ki mivel oldotta meg a napelemekről érkező áram mérését?
Ahogy nézegettem nekem a 30V-os rendszer lenne a legjobb. Így erre keresek megoldást.
Az inverter utáni áramméréshez már szereztem egy áramváltót, de előtte ez agyenáramot mivel mérjem?
Hall szenzoros áramváltóval? Hol találok olyat emberi áron? Vagy van más mód is?

Következő hónapban én is beállok a táborba olyan 3-500W-nyi napelemmel, amit később szépen lassan akarok bővíteni.
(#) emmzolee válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 25, 2013
Akkor ezt a tápot felejtsd el.
Neked egy stabilizált táp kell. Ráadásul a táp fetjeim se lennének ahhoz jók, következésképpen a meghajtója sem és innentől semmi sem.
Építs meg mást. Mondjuk egy inverter??
(#) kortez17 hozzászólása Márc 25, 2013
Tudom, hogy van nagy aggregátor, amit vontatnak, de nekem ezekhez kéne valami összekötési mód vagy valami inverter féleség, ami az áramot növeli a kimeneten anélkül, hogy nagyon leterhelné az aggregátort.
(#) pucuka válasza misi93 hozzászólására (») Márc 25, 2013
Épp az előtted levő hozzászóló mintájára:
Szükséged lesz egy inverter áramkörre, jelformálás céljából, ami elvégzi a nyomógomb prell mentesítését, és logikai jellé formálja. Erre a célra Schmitt trigger bemenetű invertert válassz. Az időzítést két sorba kötött monostabil áramkör végzi, az első időzítését beállítos 2 - 3 mp -re, akár állíthatóan is, Ennek kimenőjele indítja a második monostabilt, amelynek az időzítése 1 mp, és kész is a kapcsolás. A második kimenőjelével vezérelhetsz egy relét, LED -et, vagy megfelelő meghajtó áramkörrel bármit.
CD40106, CD4098B áramkörökkel elkészítheted.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
(#) Ge Lee válasza csinga hozzászólására (») Márc 24, 2013
Volt egy jó kis hegesztős pwm videó, de nem találom. A pwm-nek így kellene kinézni. Ez hegesztés közben szépen látszik is a szkópon ahogy a vezérlő szabályozza a kitöltést (a videón nem, mert ott kézzel van állítva). Vitatkoztam erről régebben SPafi-val, aztán amikor kipróbáltam beláttam hogy igaza van. A kapcsolás amit építeni készülsz az nem tud a csúcsáramra szabályozni, aminek az lesz a következménye hogy tönkre fog menni, mert hiába van az áram átlagértéke szabályozva, a rövid áramcsúcsok nagyon nagyok lesznek, amiket a félvezető már nem visel el. Ha alaposan túl van méretezve a főkör, és alacsonyabb a kivett átlagáram akkor túlélheti, mert rövid időre elvisel az IGBT a névlegesnél jóval nagyobb áramcsúcsot is, de ugye nem illik így méretezni, főleg nem hegesztőt. Ha majd túl leszel már néhány hegesztőinverter építésén ( 0db tönkretett félvezető mellett) és azok működnek is megfelelőlen évek múlva is akkor vitázhatunk, de addig részemről ezt itt lezártam.
(#) TRACONIC hozzászólása Márc 23, 2013
Köszönöm Ge Lee!

Át lehet-e alakítani egy áramgenerátoros inverter hegesztőt, feszűltséggenerátorossá?

Láttam egy gépet melyen ez egy kapcsolóval megoldott.

Ennek az volt a hátránya,hogy kis dob való hozzá.kb 1kg,na meg az,hogy előzőleg már vettem ugyanazt az alapgépet CO2 tudás nélkűl. 30ezer a különbség ami a mechanikát és a pisztolyt illeti nemis sok és ezt a gépet szerintem tudtam volna használni az MSG tólóegység előtt amihez 5kg huzal is jó!
(#) crazybob válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2013
Helló!
Az egész ötlet innen jött. Ezen az IC-n sajna csak 100 kHz-ig állítható a freki, de ez is egy sima Mono/Astabil multivibrátor. Ezért gondoltam, hogy a TLC555 is jó lehet helyette. Az már tiszta, hogy a kitöltésnek 50%-osnak kell lennie, de ez elérem, ha kikötöm a TLC555 7-es lábát és Astabil bekötésben használom, majd R2 helyére egy poti kerül (333 ohm) tudom, hogy ilyen nincs R1 meg 1K ohm. Majd ez megy a tranzisztorokra, onnan pedig a trafóra. Csak azt nem tudom, hogy a cikkekben közölt inverter, miért CD4047 IC-t használ. Biztos van jelentősége.
(#) tomaaasz hozzászólása Márc 23, 2013
Sziasztok!

Van egy Samsung syncmaster 540n monitor, amit bekapcsolás után kb. 15 másodperc elteltével kikapcsolja a világítást. Kép van, csak elmegy a háttérvilágítás.

Cső, táp, inverter hiba?
Ránézésre nincs hibás kondi. Mi halhatott meg rajta?

Üdv,
T
(#) proli007 válasza Balaa16 hozzászólására (») Márc 22, 2013
Hello! Jelenthet egyet, mer az inverter is "fázist fordít". De ezt a kifejezést inkább analóg áramköröknél használjuk. De lehet akár egy CD/DC konverter is, mer ha a bemenetére pozitív feszültséget adsz, a kimenetén meg meg negatív feszültség jelenik meg, az is lehet inverter.
De Te tudod mire gondol Yocc6? Vagy azonos vagy vele? Mert én speciel nem vagyok gondolatolvasó.. (Most hogy mialatt írom a választ, pont alatta látom, hogy éppen az utóbbi dologra gondol.) üdv!
(#) proli007 válasza yocc6 hozzászólására (») Márc 22, 2013
Hello! Már írtam, hogy írd le mi az hogy "pozitív jel, meg negatív jel". Mert félek fogalmunk sincs, mint a hogy neked sem.
Az inverter egy logikai áramkör, ha a bementi jelszintje magas (H) akkor a kimenete alacsony (L) és ugyan így fordítva. üdv!
(#) cross51 válasza yocc6 hozzászólására (») Márc 22, 2013
Erre a legjobban invertert tudsz használni amihez kapcsolás sem kell.
inverter
(#) crazybob válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 22, 2013
Igen. 6 UH-os piezo lenne meghajtva vele, ami vizet és olajat kever össze. Elméletileg. Csak mivel nem tudom pontosan az ehhez szükséges frekit, aszt tudom, hogy 1,2 és 1,6 között van. Ezért kell külön a frekiállítás meg a pwm és plusz az inverter. Esetleg a műveleti erősítő helyett tegyek MOSFET-te és azt kapcsolgassam. Csak nem tudom, hogy így kivitelezhető-e egyáltalán.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013
(#) crazybob válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 22, 2013
Az áramok mértéke, most csak saccolni tudok, mert nincsenek nálam a hangszórók, de olyan 10A fog neki kelleni 24 VAC-n, ami, ha jól tudom akkor 20A 12VDC-n. Csak azért használtam műveleti erősítőt mert az iverteres cikkekben is az volt. Igaz ott kettő volt belőle és az egyész jobb oldali rész is 2x volt. A bal oldalt én is értem, de sajnos a szinuszos jel előállításához nem értek. Főleg ehhez kéne a nagy segítség.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013
(#) crazybob válasza crazybob hozzászólására (») Márc 21, 2013
Esetleg egy astabil vibrátor kapcsolás és R1 poti helyett lenne ellenállás és majd utána a poti. Az ellenállásokkal beállítom a MAX frekit a potival meg tudom lefelé szabályozni. Majd ezt a jelet átküldöm egy másik TLC555 IC-n mint az már volt egy rajzon, így a kitöltés nem változik. Majd onnan megy egy FET-re és után, ha szükséges egy inverter szinuszosításával előállítom az AC feszültséget. Találtam is egy rajzot a cikkek között.
Szerintetek ez így elképzelhető, hogy fog működni?
Vagy azt meg tudja mondani nekem valaki, hogy a CD4047-es IC-nek mi a maximum frekvenciája. Mert, ha jó lenne akkor simán azzal előállítanám a jelet a többi meg sima inverter lenne.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
(#) Gabiorsi hozzászólása Márc 21, 2013
Hello!
Kaptam egy szünetmentes tápot akku nélkül. Állítólag lemerült az akku és szépen működött, de én nem vagyok biztos benne.
A táp LTH 600, 7,2 Ah akkut raktam bele, ami használt ugyan de szerintem még van benne kakaó.
A tünetek:
Összedugtam, vártam, bekapcsoltam, kb. 3 perc múlva elkezdett sípolni akku hibával.
Bekapcsoláskor kattant egy relé, kb. 2 másodperc múlva elengedett ugyanaz a relé.
Néztem a feszültséget az akkun:
bekapcs előtt 12,7V, amikor bekapcsoltam és kapcsolt a relé 13,8V körül, majd miután kikapcsolt a relé 12,8V, aztán olyan 30 sec után elkezdte ejteni, 10 sec alatt 9Voltra esett és jött a sípolás.
Ez normális jelenség és az akkum gyenge, vagy esetleg hiba van a kütyüben? Fogyasztó nem volt semmi rákötve. Ha kihúztam a tápkábelt és úgy kapcsoltam be, akkor valami kis hanghatás mellett szépen mutatta a led, hogy inverter üzemmódban van és hiba nélkül termelte a 220-at.
(#) gerenk válasza hik hozzászólására (») Márc 21, 2013
Megnéztem a táp kapcsolási rajzát, jól gondoltam hogy hogy nem sima tápról van szó.
Ez egy 723 ic.-vel vezérelt tranzisztoros stabilizátoros inverter a szekunder oldal terhelésének
megfelelő áramkorlát visszacsatolással.
Nagy valószinüséggel valamelyik fokozat hibájából eredő megnőtt áramfelvétel a TS1813
optocsatolón keresztül letiltja a tápegységet.
Meg kell keresni melyik fokozat terheli extrém mértékben a tápot.
(#) franky710 hozzászólása Márc 20, 2013
Szevasztok!!

Kérdésem az lenne, hogy inverter fetes esetében a 230v-os kimenet terhelhetősége a kimeneti Trafó teljesítményétől, és a benne lévő teljesítmény Fetektől függ vagy a kapcsolási rajz is lényeges hogy melyikről van szó??
Köszönettel: Feri

35db entert kivettem.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
(#) greenpower válasza levaitamas hozzászólására (») Márc 20, 2013
Pontosan ugyan ez volt nekem is, éjjel vihar közben elment az áram, lerepült az 5A biztosíték teteje és zárlatos lett az inverter. Pedig jó kis inverter volt még 12V aksiról is tudtam vele visszatáplálni. A mostaniban már van túlfesz. védelem, bár kérdés hogy mennyire hatékony.
(#) greenpower válasza levaitamas hozzászólására (») Márc 20, 2013
Nekem is van egy kiégett GTI200 10,5-28V , mikor elromlott egy vihar után azután vettem a mostani GTI500 28-56V-at. Néztem az alkatrészeket én is, de fele annyiba kerültek mint az inverter.
Következő: »»   140 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem