Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Hello!
- Az IC kimenetének maximális terhelhetősége 200mA. Általában, ha a terhelés nem haladja meg a 100mA-t, akkor nem lehet gond. - Az időzítés, a 2-es Th láb lefutó élére kezdődik. Vagy is, ha a 2-es láb egy ellenállással a tápra van húzva, és a gomb a 2-es és a GND között van, akkor a megnyomására kapcsol be. - Ha az ellenállás a Th és GND kötűzött van, és a nyomógomb a táp és a Th között, akkor elengedésre működne. Viszont hiba az, hogy ha a TH bement a késleltetési időn túl is alacsony szinten van, (hiszen mikor elengedem az ellenállás biztosítja az alacsony szintet) akkor a kimenet addig magas szintű, míg ez fenn áll. Vagy is ekkor egy differenciáló tag szükséges a Th bemeneten. Másik lehetőség, egy tranyós inverter használata a bemeneten. De ekkor is lehet hiba, hiszen a nyomógomb nem határozott szinteket produkál, hanem prelleg. Vagy is megnyomáskor is adhat lefutó éleket, a kontaktus zárásakor. Vagy is ezen módszerek alapján vagy prellmentesíteni kell a gomb működését, vagy nincs gond, ha nem nyomógomb, hanem valaminek a logikai kimenete kapcsolja az időzítőt. Remélem nagyjából érthető, mert egy rajz, vagy egy alkalmazási leírás kellett volna, hogy a szükséges kapcsolást "kiválasszuk".. üdv! proli007
Elég fejvakarós ez a kérdés is.Terhelés szabályozás nélkül, ami a rotor TSR-t minden szélsebességen és terhelés mellett az optimális (legjobb hatásfokhoz tartozó) érték közelében tartja csak borzasztóan bizonytalan jóslásokat lehet tenni. Erre a bizonytalanságra utal Stewe válasza is. Áttétellel terheletlenül jóval kisebb szélnél eléri a használható (mostani elvárásod szerint 220V körüli) feszültséget, de a szabályozatlan ráterhelés annyira visszafékezheti a szélkereket, hogy az optimális TSR-től való nagy eltérés miatt a hatásfoka borzasztóan leromlik. Amit nyertél a réven, elveszíted a vámon. Csak a mechanika lett bonyolultabb és nincs haszon. Érdemes lenne elgondolkodnod terhelés szabályzáson és főleg a kisebb, már 50-100V körüli fesz. használhatóságán. Az általában számba vett 3-12m/s-s szélseb. tartományban egy állandómágneses generátor feszültsége 4 szeres, spontán terhelés változások esetén 6-8, 10 szeres is lehet. Egy 2-3m2-s "játék" szélerőműnél közömbös lenne, de a 12m2-ből évi 1500-2000kWó-nyi energia csikarható ki (évi 80-100 ezer ft-nyi spórolás). Ez azért már inverter nélkül is megérne egy egyszerűbb elektronikát, mert anélkül jó, ha ennek a felét, harmadát tudja majd produkálni. Szóval áttétel, vagy nem áttétel - nagyon sok egyébtől függ. (Én halkan 1,5-szeres áttételre - ami meg nincs kéznél - és feltétlenül elektronikára szavaznék.)
De hatezer mikrofarádot? Mekkora frekiváltó vagy inverter ez? Egyébként egy egyszerű ellenállásos lágyindítás teljesen megfelelő lenne.
Keresném ZONZEN HI-400 Invrter (12/230v) kapcsolási rajzát.
Segítséget előre is köszönöm!! Hivatalos oldala
1. dolog 95%-os hatásfokú 1,5kW-os inverter jelen pillanatban bőven 1000 EUR-alatt van árban és elfogadja minden szolgáltató.
Az állításaimat saját több éves tapasztalataimból veszem és nálam okosabb emberek írásait olvasva és előadásait hallgatva próbálok kicsit fejlődni a témában. Nem értem mért nem fogadod el ezt az évi 1100 kWh-át és hogy egy 1 kWp-s rendszer AC oldalú teljesítménye akár lehet több is mint 1kW, de csak csúcsokban. És azt sem értem, hogy mi értelme van kiszámolni ezt az 550W-ot. Átlagban lehet, hogy ennyi. De ugye a forgató nélküli rendszer mint tudjuk reggel 7kor nem tud annyit termelni mint délben. De ez szerintem normális... ![]() De zárjuk le ezt a vitát kérlek. Igazad van.. más véleménye és esetleges mérései nem valósak, nincs alapjuk és biztos nem is pontosak..
Itt szerintem az inverter a ludas ha a led ég de nem látsz semmit akkor valószínű hogy a háttérvilágításnak annyi . Lehet hogy zárlatos . DE akár lehet a tápnak a problémája is ahogy te irtad . De lehet hogy az inverterért felelős chip tilt le valamiért . Itt sok probléma lehet sajnos ehez szét kellene bontani a monitort és megnézni mi sülhetett meg benne . Lehet hogy mázlid van és csak egy kondi ment tönkre .
Nem tudom, hogy ezeket a dolgokat honnan veszed, de egy mai inverter hatásfoka akár 98%-is lehet, de a legrosszabb sem megy 95% alá. van még 1-1 százalék veszteség a kábeleken, kapcsolókon megszakítókon, de így egy komplett rendszer vesztesége sincs több 8-10%-nál. Persze a hőmérséklet az gond. És itt kb. 0,4%-ról beszélünk C fokonként. Hozzáteszem ha hideg van akkor meg besugárzás nincs akkora. Ezért lehet a legjobb adatokat egy hideg késő tavaszi napon mérni. De nem hozamban.. hanem teljesítmény csúcsban. Viszont ezek a veszteségek bele vannak kalkulálva mindenféle számításba. Nincs semmilyen átverés..
Ma Magyarországon egy 1 kW-os rendszer ideális tájolás esetén kb. 1100-1150 kWh-t termel. Ha nem számítanánk a hőmérséklet veszteségeket akkor ez akkor ez kb. 1300 kWh lenne...
Hello én még kezdő vagyok a témába de érdekelne hogy ezt:Bővebben: Link
az invertert meg lehetne-e építeni olyan 1kw körülire csak mosfettel. 1 motort akarok meghajtani vele. ha a trafót 230v/4.4A tekernénk a szekundert a primert meg 2*12v/42A és ugye mint ahogy a kapcsolás is mutatja Úgy kötnénk a fet-eket akkor működne? szóljatok ha rossz irányba gondolkodok! válaszokat előre is köszönöm.
G-48-015A DC-AC 12V-220V inverter mérési rajzot keresek.Ugyanis vettem egy ilyen invertert és ha bekapcsolm a povert ,kiveri a biztositékot,ha kikerülöm a biztositékot akkor sipol és ha kiveszem a puffert nemtudok mérni mert nincs rajzom.Ezért kérem ha tudna valaki segiteni,meg köszönném!! tisztelettel:dukai.mihaly46
A csőhosszat nehéz megmondani.
A töltet elméletileg nem okozhat gondot, bár azt meg lehetne próbálni hogy az egészet lefejted egy palackba és utánna mondjuk a 3/4 részét szigorúan folyadék állapotban visszatölteni. Az inverter úgyis igyekszik állandó szívóoldali nyomást beállítani, lehet hogy a nyomóoldallal lehet picit elmászni a gyári beállítástól. AZ NEM MEGY, HOGY EGY PICIT ELERESZTEK A GÁZBÓL!!!! :no:
Sziasztok!
A következő monitor tápegység és inverter okoz egy kis problémát, egy alkatrész beazonosításához kérném a segítségeteket. A képen egy zöld színű ... általam biztosítéknak ítélt alkatrész után érdeklőnék, hogy miként lehetne ennek az értékét meghatározni? Segítségeteket előre is köszönöm.
Igazából a power dissipation-t nem értem, hogy miből számítják, mert az eredetinek 230W, ennek meg 150W.
Csak azért kérdezem, mert elméletileg ez egy 400W-os inverter (bár még 100-nál jobban soha nem terheltem folyamatosan) és akkor így valami módosulni fog. De hiszek neked, mert én nem értek hozzá ennyire, csak annyi, hogy ki tudom cserélni ![]() Arra nincs valami ötleted, hogy hogyan lehetne bedugni a laptop tápot úgy, hogy ne durranjon el? Mert azt írták, hogy ilyen induktív és kapacitív fogyasztók többszörös áramot is generálhatnak csatlakoztatáskor.
Aha,akkor inkább az unióból rendelem,igaz kicsit drágább,de nem is fogok meglepődni.Egyébként egy 1,2kW-os Grid Tie inverter..
Sziasztok ! Kicsit ide is vág a kérdés, de egy kicsit mégis más. Új témát nem akarnék neki szentelni, mert eléggé egyedi, de mégis PWM. Tehát: 240V DC feszültségű napelem stringek vannak (adottság) Valamint 20 db 230Ah ólom-savas akkumulátor, amit tölteni kellene PWM-es megoldással. Találkozott már valaki - akár egészen más felhasználásnál - ilyen feladattal? Sziget üzemű rendszernél minden nap van ilyen feladat - fizetős munka lenne akár folyamatosan is, ha stabil a megoldás. Most görcsölünk a kész és vacak maximum 24V-os megoldásokkal és a kar vastagságú - horror árú rézkábelekkel. Kicsit nevetséges számomra, hogy a 24V-os rendszer akksi oldala 50-es rézkábel és az inverter 230V váltós oldalán meg egy hajszárító megy hajszál vékony huzallal 2,2 kW-on. Holott egy soros 240V-os akkus rendszernél jóval vékonyabb kábelek is elegendőek lennének a max 20-25A-es töltés miatt. Minden jó ötlet és megoldás érdekel. Eddig csak a kínaiaknál találtam Japán Mitsubishi-ből "átemelt" megoldást komplett berendezés formájában, de sajnos az összeszerelés minősége rákényszerít a saját megoldásra.
Alkotó! Esetleg nem tudnád kilistázni a tápegységhez szükséges alkatrészeket? Nemtudom ki hogy van vele, de számomra elég körülményes a kapcsolási rajzból kiválogatni meg kikeresni, hogy mi micsoda
![]() Az LM324-et hogyan lehet letesztelni, hogy jó e? Van itthon egy ami újnak tűnik, de legutóbb mikor ezt a fajta ic-t használtuk egy volt kolégámmal, akkor inverter építési projekt volt, és pár darab sajnos megsült... Egyébként kész a panel...eléggé tetszetős
Hello!
Egy inverter kapcsolás kell, amit akár egy tranyó is megtestesíthet. De hogy mi a célszerű megoldás, azt csak az áramkör ismeretében érdemes megmondani. De minden esetre biztonsági szempontból át kell gondolni mindent. Mert ha meginvertálod a jelet, és a relé nyugvó érintkezőjét kötöd be, akkor jól fog működni. De ha a szabályzó feszültsége megy el, akkor viszont bekapcsolja a fűtést. Vagy is meg kell nézni, mikor mi történhet, és ez után dönteni. Nem célszerűbb-e az érzékelőre szakadásvédelmet építeni, és azzal tiltani a relé behúzását.. üdv! proli007
Sziasztok!
A címben említett monitor inverter panelját szeretném megjavítani. Típusa: IP-35135B Bz-17 Rev0.4 Így néz ki: http://www.zlectronic.com/crms/bigpic/stock/laptopparts28/300_399/3..._z.jpg Amikor készhez kaptam a monitort a zöld trafó melletti 3 kondenzátor már hiányzott, pótoltam őket. Most a fehér csatlakozón megvannak az előírt feszültségek, ha az on/off lábat rákötöm a saját 5 voltjára. A csöveket viszont nem gyújtja be. Viszont terhelést nem kötöttem sem az 5 sem a 13 voltos körbe. A bekapcsoló gomb meg a panel nincs nálam egyelőre sajnos. Hogyan tudnám a két trafót a legegyszerűbben kimérni, hogy jók-e? Valakinek bármilyen remek ötlete, esetleg alkatrésze komplett panele?
köszönöm a gyors és értelmes választ.
ha meg van mindenem az összekötési sorrend a következő. napelem -> töltés vezérlő -> akkuk -> inverter -> háztartás. akku: autó akku megfelel? inverter: szünetmentes tápegység többet sorbe kötve (mert nekem speciel van 3 olyan 1,4 kw tudnak)? az hülyeség lenne, ha napelem után bekötnék egy invertert, hogy több nagyobb akkut töltsek egyszerre? vagy ez nem megoldható? ill. nem kellene ilyen hálózati táp kapcsoló, amely vissza vált hálózatra ha lemerülnek az akkuk?
Ez így nem működőképes.. elmondhatjuk még 10-en kb 1000x. Nem lehet rátenni egy invertert egy napelemre, kivéve ha az MPPT vezérlet visszatáplálós inverter. A normál 12V-os inverterek bemenő feszültsége max. 15V. Egy 36 cellás modul munkapontja pedig kb. 18V az üresjárati fesz. pedig 20 V felett. Az inverter nem fog elindulni. Ha pedig kicsit nagyobb áram kell neki akkor meg le fog állni.. Szóval akku mindenképpen kell.
Hogy nem pontos az igenis baj. Te azt akarod megmérni, hogy mennyi a termelés 1 évben. Ha egy 200W-os modulból nem veszel ki csak 100W-ot akkor fele akkora termeléssel fogsz számolni. Ez hülyeség. Ha így akarod megoldani a dolgokat akkor kell venni egy kis visszatáplálós invertert (vatera) és rátenni pl. egy ilyen modult : Bővebben: Link 58,750+áfa ha jól néztem az árát. Így tudod a legolcsóbban megúszni és kb. a teljesítmény is közelítő lesz. Bár ezek az inverterek hatásfokban elmaradnak a normális társaiktól.
Igen, én is az Evaluation modul rajzáról vettem az ötletet a reset késleltetéshez amiről te is írtál, ott van a rajzomon a bemeneti 74HC04 inverter fölött.
Kihagytam belőle a "manuális" kapcsolót, csak az automatikus részét emeltem át, és eddig csak a DIR-hez kötöttem be, mert nem tudtam, hogy a PCM-nél melyik a jobb megoldás, hogy kössem oda is be ennek a késleltetett resetnek a kimenetét, vagy ott legyen így fixen ahogy most is a rajzon. A némításnál azzal nem vagyok még tisztában, hogyha pl. DTS jelet kap akkor az ERROR és az AUDIO negált is reagál-e rá, de mivel szerintem a PLL akkor be tud húzni így az ERROR nem fog reagálni csak az AUDIO megált, ezért szerintem is valóban jobb azt felhasználni ahogy te is írtad, de holnap kipróbálom melyik mit csinál pl. egy DTS jellel. Fontos, hogy a DTS-nél is némítson mert így, némítás nélkül szörnyű tranzienseket ad ki magából, sokkal erősebbeket mint a jel nélküli fehérzaj. Azt, hogy miért az I2S formátumot használják a legtöbben nem tudom, én is csak azért használtam ezt, mert sok helyen ezt láttam, de lehet kipróbálom 16/24bit-es standard right justified módban is (bár nem hinném, hogy ez a működést vagy a hangzást befolyásolná, javítsatok ki ha tévedek). Sharp/slow rolloff beállítást én nem találtam a 1793 adatlapjában, de ez 8x túlmintavételezést használ, szerintem így slow roll-off-ról van szó, a non-oversampling DAC-ek használnak sharp roll-off filtereket, ha jól tudom. A tápegység kivitelezésével kapcsolatban merült még fel bennem az, hogy az analóg és a digitális GND-t egy csillagpontban közösíteni kell akkor is, ha a digitális résznek egy külön tápot (külön trafó, külön reg. stb.) használok, vagy akkor a 2 GND maradhat teljesen független egymástól (mint a mellékelt blokkvázlaton)? Üdv: Laci
Nem is baj, ha nem pontos. Annyi legyen, amennyit egy villanyórával mérek vele egy év alatt, engem az érdekel, mert az alapján számol a szolgáltató is. Mégis kb. hány %-os eltérést becsülnél ezzel a módszerrel (forgatott napelem - inverter - villanyóra - fogyasztó)?
Minden visszatáplálós inverter MPPT-s. Van olyan amiben akár 3 MPP Tracker is van. Példa: Bővebben: Link
Ezt értem. De az inverter miről megy. Mert ugye ha az akkuról, akkor abból veszi az energiát amiből előállítja az akkutöltőnek szükséges energiát. Ha ezt visszatöltöd az akkuba akkor az átalakítások energia veszteségével kevesebb energiád marad, mintha ezt nem tennéd. Tehát ha csak a szivattyút hajtod T ideig megy az inverter, ha az akkutöltőt is akkor T-veszteségek amik a felesleges energiaátalakításból adódnak.
inditó akku de a feszültság nem eshet 10, 5 v alá , mert különben az inverter kikapcsol. //// a kapcsoló szekrénybe épitettem be amper és volt mérőt//// és csak akkor 4 A a terhelés , ha szivatyú megy . alap estben csak 2 A . De ha lenn töltésem közben mikor nincs hálózati áram, az kicsivel jobb szerintem...
Szia,
tehát akku-->Inverter-->töltő-->akku Akkumulátoros üzem közben (tehát ha tisztán akkuról megy?)??? Hát ez amolyan örökmozgó lenne Nem fog menni... Tedd be a második akkut is párhuzamosan az elsővel, ez a járható út (bocs, ha nem jól értelmeztem az ötletedet)
Na most ezt nem értem aksiról megy egy inverter arról egy pumpa és akkor még egy aksi töltőt is rátennél az inverterre?
És az mit tőltene egy másik akkut vagy sajat magát
Sziasztok!
Van egy elvetemült 5 letem, és ehhez kérnék segitséget. 12 v 55 Ah akkumlátorról üzemel egy valós sinuszus inverterem, Az inverter 300w ot tud. jelenleg nekem ez a fűtési rendszer tartalék áramforrását biztositja. Ha a szivatyú müködik akkor az akkumlátorból kb 4 A folyik. És arra gondoltam, hogy az inverter álltal átalakitott 230 v ra rá kötnék egy akksitöltőt . Elvileg ez müködik, de a gyakorlati részével nem vagyok tisztában, hogy miképp védjem le az invertert, hogy ne kapjon 12v nál többet
Sziasztok!
Van egy elvetemült 5 letem, és ehhez kérnék segitséget. 12 v 55 Ah akkumlátorról üzemel egy valós sinuszus inverterem, Az inverter 300w ot tud. jelenleg nekem ez a fűtési rendszer tartalék áramforrását biztositja. Ha a szivatyú müködik akkor az akkumlátorból kb 4 A folyik. És arra gondoltam, hogy az inverter álltal átalakitott 230 v ra rá kötnék egy akksitöltőt . Elvileg ez müködik, de a gyakorlati részével nem vagyok tisztában, hogy miképp védjem le az invertert, hogy ne kapjon 12v nál és 4 A nál többet
Üdv. Összeraktam az oldalon megtalálható inverter kapcsolást, ahol két TIP tranyóval 12voltal ~10A ~100watt 110v vehető ki. Ez így a saját céljaimnak megfelelő, nem is kell perecíz frekvencia és egyéb nekem. Kérdésem a következő lenne , picit szeretném fentebb vinni a teljesítményt , trafóm megvan hozzá , a 2 tranzisztort lehet egyszerűen helyettesíteni FETekkel ? Van itthon sok darab N, P fetből viszont pár darab. Ha volt már róla szó akkor elnézést, lehet nem jól kerestem.
Amatőr vagyok nagyon, elképzelésem sincs hogy tudom egyszerűen megoldani. Köszönöm
Szerintem nem kell sok energia a szikra elnyújtására.
Kezdetben a aszikrához kell egy 15-20kV-os impulzus, ami átüti a szikraközt, ez mondjuk 50us széles, ehhez kell a CDI rész. Ezután az ív a szikraköz feszültségét naggyából állandó 20-30v feszültségen megfogja. Szóval ha a szikra már ég, akkor egészen kis teljesítményekkel is égve tartható. A szikra áramának növelése a szikra energiáját növeli, de az eletródákat rendesen igénybeveszi ezért 500mA fölé szerintem nem érdemes menni. Áramkörileg kell egy 30Kv os diódát összerakni (30 db SUF4007, vagy mikróból 2 dióda...) áthidalni vele a primerr szeknder oldalt, a tirisztort fetre cserélni és csak 50-100us szélesen bekapcsolni, kondenzátornak nem kell nagy érték. Az invertert meg nem leállítani, így az táplálná tetszőleges ideig az ívet, az ív azután alszik ki amikor az inverter leállt. Szóval összességében 30V a szikraközre, 30V a sok diódára, 500mA áram : összesen 30Wpill. 12000/p, 2ms ívelési idő esetén kb 12Wátlagos. (Ívelés akár mehetne FHP+90°-ig is külön jeladóval.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Elég fejvakarós ez a kérdés is.