Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   155 / 262
(#) kameleon2 hozzászólása Aug 17, 2012
Sziasztok ! Kicsit ide is vág a kérdés, de egy kicsit mégis más. Új témát nem akarnék neki szentelni, mert eléggé egyedi, de mégis PWM. Tehát: 240V DC feszültségű napelem stringek vannak (adottság) Valamint 20 db 230Ah ólom-savas akkumulátor, amit tölteni kellene PWM-es megoldással. Találkozott már valaki - akár egészen más felhasználásnál - ilyen feladattal? Sziget üzemű rendszernél minden nap van ilyen feladat - fizetős munka lenne akár folyamatosan is, ha stabil a megoldás. Most görcsölünk a kész és vacak maximum 24V-os megoldásokkal és a kar vastagságú - horror árú rézkábelekkel. Kicsit nevetséges számomra, hogy a 24V-os rendszer akksi oldala 50-es rézkábel és az inverter 230V váltós oldalán meg egy hajszárító megy hajszál vékony huzallal 2,2 kW-on. Holott egy soros 240V-os akkus rendszernél jóval vékonyabb kábelek is elegendőek lennének a max 20-25A-es töltés miatt. Minden jó ötlet és megoldás érdekel. Eddig csak a kínaiaknál találtam Japán Mitsubishi-ből "átemelt" megoldást komplett berendezés formájában, de sajnos az összeszerelés minősége rákényszerít a saját megoldásra.
(#) (Felhasználó 75345) hozzászólása Aug 17, 2012
Alkotó! Esetleg nem tudnád kilistázni a tápegységhez szükséges alkatrészeket? Nemtudom ki hogy van vele, de számomra elég körülményes a kapcsolási rajzból kiválogatni meg kikeresni, hogy mi micsoda

Az LM324-et hogyan lehet letesztelni, hogy jó e?
Van itthon egy ami újnak tűnik, de legutóbb mikor ezt a fajta ic-t használtuk egy volt kolégámmal, akkor inverter építési projekt volt, és pár darab sajnos megsült...

Egyébként kész a panel...eléggé tetszetős
(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Aug 16, 2012
Hello!
Egy inverter kapcsolás kell, amit akár egy tranyó is megtestesíthet. De hogy mi a célszerű megoldás, azt csak az áramkör ismeretében érdemes megmondani.
De minden esetre biztonsági szempontból át kell gondolni mindent. Mert ha meginvertálod a jelet, és a relé nyugvó érintkezőjét kötöd be, akkor jól fog működni. De ha a szabályzó feszültsége megy el, akkor viszont bekapcsolja a fűtést. Vagy is meg kell nézni, mikor mi történhet, és ez után dönteni. Nem célszerűbb-e az érzékelőre szakadásvédelmet építeni, és azzal tiltani a relé behúzását..
üdv! proli007
(#) kufi hozzászólása Aug 15, 2012
Sziasztok!

A címben említett monitor inverter panelját szeretném megjavítani.

Típusa: IP-35135B Bz-17 Rev0.4 Így néz ki: http://www.zlectronic.com/crms/bigpic/stock/laptopparts28/300_399/3..._z.jpg

Amikor készhez kaptam a monitort a zöld trafó melletti 3 kondenzátor már hiányzott, pótoltam őket. Most a fehér csatlakozón megvannak az előírt feszültségek, ha az on/off lábat rákötöm a saját 5 voltjára. A csöveket viszont nem gyújtja be. Viszont terhelést nem kötöttem sem az 5 sem a 13 voltos körbe. A bekapcsoló gomb meg a panel nincs nálam egyelőre sajnos. Hogyan tudnám a két trafót a legegyszerűbben kimérni, hogy jók-e? Valakinek bármilyen remek ötlete, esetleg alkatrésze komplett panele?
(#) gizmoo válasza Apec hozzászólására (») Aug 15, 2012
köszönöm a gyors és értelmes választ.

ha meg van mindenem az összekötési sorrend a következő.
napelem -> töltés vezérlő -> akkuk -> inverter -> háztartás.

akku: autó akku megfelel?
inverter: szünetmentes tápegység többet sorbe kötve
(mert nekem speciel van 3 olyan 1,4 kw tudnak)?
az hülyeség lenne, ha napelem után bekötnék egy invertert, hogy több nagyobb akkut töltsek egyszerre?
vagy ez nem megoldható?
ill. nem kellene ilyen hálózati táp kapcsoló, amely vissza vált hálózatra ha lemerülnek az akkuk?
(#) DC4eva hozzászólása Aug 14, 2012
Ez így nem működőképes.. elmondhatjuk még 10-en kb 1000x. Nem lehet rátenni egy invertert egy napelemre, kivéve ha az MPPT vezérlet visszatáplálós inverter. A normál 12V-os inverterek bemenő feszültsége max. 15V. Egy 36 cellás modul munkapontja pedig kb. 18V az üresjárati fesz. pedig 20 V felett. Az inverter nem fog elindulni. Ha pedig kicsit nagyobb áram kell neki akkor meg le fog állni.. Szóval akku mindenképpen kell.

Hogy nem pontos az igenis baj. Te azt akarod megmérni, hogy mennyi a termelés 1 évben. Ha egy 200W-os modulból nem veszel ki csak 100W-ot akkor fele akkora termeléssel fogsz számolni. Ez hülyeség. Ha így akarod megoldani a dolgokat akkor kell venni egy kis visszatáplálós invertert (vatera) és rátenni pl. egy ilyen modult : Bővebben: Link 58,750+áfa ha jól néztem az árát. Így tudod a legolcsóbban megúszni és kb. a teljesítmény is közelítő lesz. Bár ezek az inverterek hatásfokban elmaradnak a normális társaiktól.
(#) laci6662 válasza Gery78 hozzászólására (») Aug 14, 2012
Igen, én is az Evaluation modul rajzáról vettem az ötletet a reset késleltetéshez amiről te is írtál, ott van a rajzomon a bemeneti 74HC04 inverter fölött.
Kihagytam belőle a "manuális" kapcsolót, csak az automatikus részét emeltem át, és eddig csak a DIR-hez kötöttem be, mert nem tudtam, hogy a PCM-nél melyik a jobb megoldás, hogy kössem oda is be ennek a késleltetett resetnek a kimenetét, vagy ott legyen így fixen ahogy most is a rajzon.

A némításnál azzal nem vagyok még tisztában, hogyha pl. DTS jelet kap akkor az ERROR és az AUDIO negált is reagál-e rá, de mivel szerintem a PLL akkor be tud húzni így az ERROR nem fog reagálni csak az AUDIO megált, ezért szerintem is valóban jobb azt felhasználni ahogy te is írtad, de holnap kipróbálom melyik mit csinál pl. egy DTS jellel.
Fontos, hogy a DTS-nél is némítson mert így, némítás nélkül szörnyű tranzienseket ad ki magából, sokkal erősebbeket mint a jel nélküli fehérzaj.

Azt, hogy miért az I2S formátumot használják a legtöbben nem tudom, én is csak azért használtam ezt, mert sok helyen ezt láttam, de lehet kipróbálom 16/24bit-es standard right justified módban is (bár nem hinném, hogy ez a működést vagy a hangzást befolyásolná, javítsatok ki ha tévedek).

Sharp/slow rolloff beállítást én nem találtam a 1793 adatlapjában, de ez 8x túlmintavételezést használ, szerintem így slow roll-off-ról van szó, a non-oversampling DAC-ek használnak sharp roll-off filtereket, ha jól tudom.

A tápegység kivitelezésével kapcsolatban merült még fel bennem az, hogy az analóg és a digitális GND-t egy csillagpontban közösíteni kell akkor is, ha a digitális résznek egy külön tápot (külön trafó, külön reg. stb.) használok, vagy akkor a 2 GND maradhat teljesen független egymástól (mint a mellékelt blokkvázlaton)?

Üdv: Laci

DAC PSU.png

(#) fobq válasza DC4eva hozzászólására (») Aug 13, 2012
Nem is baj, ha nem pontos. Annyi legyen, amennyit egy villanyórával mérek vele egy év alatt, engem az érdekel, mert az alapján számol a szolgáltató is. Mégis kb. hány %-os eltérést becsülnél ezzel a módszerrel (forgatott napelem - inverter - villanyóra - fogyasztó)?
(#) DC4eva válasza fobq hozzászólására (») Aug 13, 2012
Minden visszatáplálós inverter MPPT-s. Van olyan amiben akár 3 MPP Tracker is van. Példa: Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza Urbán László hozzászólására (») Aug 13, 2012
Ezt értem. De az inverter miről megy. Mert ugye ha az akkuról, akkor abból veszi az energiát amiből előállítja az akkutöltőnek szükséges energiát. Ha ezt visszatöltöd az akkuba akkor az átalakítások energia veszteségével kevesebb energiád marad, mintha ezt nem tennéd. Tehát ha csak a szivattyút hajtod T ideig megy az inverter, ha az akkutöltőt is akkor T-veszteségek amik a felesleges energiaátalakításból adódnak.
(#) Urbán László válasza micimacko hozzászólására (») Aug 13, 2012
inditó akku de a feszültság nem eshet 10, 5 v alá , mert különben az inverter kikapcsol. //// a kapcsoló szekrénybe épitettem be amper és volt mérőt//// és csak akkor 4 A a terhelés , ha szivatyú megy . alap estben csak 2 A . De ha lenn töltésem közben mikor nincs hálózati áram, az kicsivel jobb szerintem...
(#) micimacko válasza Urbán László hozzászólására (») Aug 13, 2012
Szia,
tehát
akku-->Inverter-->töltő-->akku
Akkumulátoros üzem közben (tehát ha tisztán akkuról megy?)??? Hát ez amolyan örökmozgó lenne Nem fog menni... Tedd be a második akkut is párhuzamosan az elsővel, ez a járható út (bocs, ha nem jól értelmeztem az ötletedet)
(#) Gezaba válasza Urbán László hozzászólására (») Aug 13, 2012
Na most ezt nem értem aksiról megy egy inverter arról egy pumpa és akkor még egy aksi töltőt is rátennél az inverterre?
És az mit tőltene egy másik akkut vagy sajat magát
(#) Urbán László hozzászólása Aug 13, 2012
Sziasztok!

Van egy elvetemült 5 letem, és ehhez kérnék segitséget.
12 v 55 Ah akkumlátorról üzemel egy valós sinuszus inverterem, Az inverter 300w ot tud. jelenleg nekem ez a fűtési rendszer tartalék áramforrását biztositja. Ha a szivatyú müködik akkor az akkumlátorból kb 4 A folyik. És arra gondoltam, hogy az inverter álltal átalakitott 230 v ra rá kötnék egy akksitöltőt . Elvileg ez müködik, de a gyakorlati részével nem vagyok tisztában, hogy miképp védjem le az invertert, hogy ne kapjon 12v nál többet
(#) Urbán László hozzászólása Aug 13, 2012
Sziasztok!

Van egy elvetemült 5 letem, és ehhez kérnék segitséget.
12 v 55 Ah akkumlátorról üzemel egy valós sinuszus inverterem, Az inverter 300w ot tud. jelenleg nekem ez a fűtési rendszer tartalék áramforrását biztositja. Ha a szivatyú müködik akkor az akkumlátorból kb 4 A folyik. És arra gondoltam, hogy az inverter álltal átalakitott 230 v ra rá kötnék egy akksitöltőt . Elvileg ez müködik, de a gyakorlati részével nem vagyok tisztában, hogy miképp védjem le az invertert, hogy ne kapjon 12v nál és 4 A nál többet
(#) BiG_Lui-Gee hozzászólása Aug 12, 2012
Üdv. Összeraktam az oldalon megtalálható inverter kapcsolást, ahol két TIP tranyóval 12voltal ~10A ~100watt 110v vehető ki. Ez így a saját céljaimnak megfelelő, nem is kell perecíz frekvencia és egyéb nekem. Kérdésem a következő lenne , picit szeretném fentebb vinni a teljesítményt , trafóm megvan hozzá , a 2 tranzisztort lehet egyszerűen helyettesíteni FETekkel ? Van itthon sok darab N, P fetből viszont pár darab. Ha volt már róla szó akkor elnézést, lehet nem jól kerestem.

Amatőr vagyok nagyon, elképzelésem sincs hogy tudom egyszerűen megoldani.
Köszönöm
(#) gulyi88 válasza nyemi hozzászólására (») Aug 11, 2012
Szerintem nem kell sok energia a szikra elnyújtására.
Kezdetben a aszikrához kell egy 15-20kV-os impulzus, ami átüti a szikraközt, ez mondjuk 50us széles, ehhez kell a CDI rész.
Ezután az ív a szikraköz feszültségét naggyából állandó 20-30v feszültségen megfogja.
Szóval ha a szikra már ég, akkor egészen kis teljesítményekkel is égve tartható. A szikra áramának növelése a szikra energiáját növeli, de az eletródákat rendesen igénybeveszi ezért 500mA fölé szerintem nem érdemes menni.
Áramkörileg kell egy 30Kv os diódát összerakni (30 db SUF4007, vagy mikróból 2 dióda...) áthidalni vele a primerr szeknder oldalt, a tirisztort fetre cserélni és csak 50-100us szélesen bekapcsolni, kondenzátornak nem kell nagy érték.
Az invertert meg nem leállítani, így az táplálná tetszőleges ideig az ívet, az ív azután alszik ki amikor az inverter leállt.

Szóval összességében 30V a szikraközre, 30V a sok diódára, 500mA áram : összesen 30Wpill.
12000/p, 2ms ívelési idő esetén kb 12Wátlagos.
(Ívelés akár mehetne FHP+90°-ig is külön jeladóval.)
(#) Gery78 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 9, 2012
Kedves Fórumtársak!

Arra gondoltam, hogy építhetnénk együtt egy kiváló minőségű DAC-ot. Sikerült beszereznem a Texas Instrumentstől DIR9001 audio interfész IC-t, és PCM-1794a DAC chipet. Ezekből gondoltam megépíteni egy olyan áramkört amelynek a tervét szívesen megosztanám Veletek, és írnék belőle egy cikket is, hogy aki szeretné, az csak levehetné a polcról és csak össze kelljen dobni. A áramkört megtervezném a Mentor Graphics PADS 9.3-as áramkörtervezővel, elkészíteném a kapcsolási rajzokat, nyáktervet, alkatrészlistát, és a működési leírást is. Végigolvastam a fórumot, és nagyon szép darabok születtek. Azért gondoltam, hogy ezzel a PCM1794a DAC chippel próbálkoznék, mert nagyon jókat olvastam róla, hogy kellemes lágy hangzása van. Ez is hasonló chip mint a 1793-as, csak sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik. Azt is tervbe vettem, hogy többféle IV konvertert is kipróbálhatnánk és aztán ki-ki a saját szája íze szerint megépíthetné a neki tetszőt. Én speciel a csöves kimenetet részesíteném előnyben. Továbbá nagyon tetszett CHZ mester trafós kicsatolása a DAC áramkimenetéről. Szerintem is érdemes lenne egy ilyet összehozni.

A koncepció kidolgozását elkezdtem a DIR 9001-es IC bekötésével. A lényeg az, hogy az SPDIF kimenetet szerintem a DIR9001 evaluation board kapcsolása szerint kellene elkészíteni. Ezen megvan a bemenetre szánt két inverteres csatolás, a reset késleltető áramkör (olvastam, hogy a bekapcsolás után egy kis idővel kell resetelni, és rajta van még a DIR FILT lábára tervezett szűrőáramkör is. A bemenetre szánt 74LVU04 inverter az kapható a farnellnél 45Ft-ért. Az optikai bemenetet elvetném, mivel többen is írtátok, hogy magasabb jittert eredményez. Viszont nem tudom, hogy állítsam be a bejövő adatformátumot. Miért pont az I2S formátumot választottátok többen is? Aztán túlmintavételezés legyen-e benne? Van ennek befolyása a hangra? Kapcsolási rajz még nincs, egyenlőre még elméletben tervezgetek, kérlek nézzétek meg, hogy jó úton járok-e.
(#) rockersrac válasza hbal hozzászólására (») Aug 9, 2012
Köszi. Nem jutottam messzebbre vele, mert 16dollár az inverter, ami még nem lenne baj, de 35 dollár a posta, annyim meg nincs is, meg ha lenne sem érné meg...
(#) hbal válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 9, 2012
Bővebben: inverter

Ő elvileg elküldi akár Magyarországra is.
(#) zolika60 válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 9, 2012
Itt próbáltad? Bővebben: Link
(#) rockersrac hozzászólása Aug 9, 2012
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy valahol itthon, magyarországon lehet-e kapni ILYEN inverterpanelt? Mert sajnos ebayen csak olyat találtam, ami kizárólag ,,otthoni" postázási lehetőség(UK/US) van, más országba postázási lehetőség sajnos nincs, és aránylag fontos lenne hogy be tudjam szerezni ezt a panelt! :hide:
(#) bombika2 válasza da.mage hozzászólására (») Aug 8, 2012
Hali!
Ha értesz angolul akkor ajánlom a következő oldalt: pchub.com
Általában ingyen fuvarral küldik a terméket.
Én onnan szoktam rendelni noti alkatrészt, mert nálunk igen el vannak szállva az árak még az aukciós portálokon is.
Nem olvastam az előzményeket, így nem tudom a Tiédbe milyen kell, de nekem az egyik utolsó rendelésben 3 a másikat nem egész 4 dollárért sikerült szereznem (Gericom és HP notihoz).
Ha nem akarsz külföldről rendelni, és egyébként is azt írtad, hogy hibás lehet az LCD is, akkor meg érdemes egy komplett, de hibás gépet venned mondjuk Vaterán. Mint írtam, nem tudom milyen géped van, de 5000 körül már lehet kapni alaplap/VGA hibás P4-es notikat 14-15"-os kijelzővel, míg bontott inverter 2500-3000 körül van nálunk, bár néha ki lehet fogni olcsóbbat is.
(#) da.mage válasza lsilent hozzászólására (») Aug 8, 2012
Ha a kijelző törésnek kívülről is egyértelműen kell látszania akkor pláne kéne a tipp az inverter kimeneti feszültségéről.
(#) da.mage válasza lsilent hozzászólására (») Aug 7, 2012
Köszönöm a választ!
Az inverter kimeneti feszültsége érdekelne.
Szeretném közvetlenül meghajtani a világítást. Sajnos herélt a laptop, nincs benne az inverter és lehet, hogy a kijelző panel is el van törve. Szeretnék róla meggyőződni mielőtt beruházok egy inverterbe.
(#) lsilent válasza da.mage hozzászólására (») Aug 7, 2012
Az inverter, a mindenkori tápfesszel működik. Ha adapterről, annak a kimeneti fesze hajtja, ha aksi üzem van, akkor pedig az akku fesz van rajta. De fényerő ennél kicsit komplexebb.
(#) levaitamas hozzászólása Aug 6, 2012
Üdv! Hálózatra visszatápláló inverter javításában kérném a segítségeteket. A panelon nem látható semmi. A teljesítmény félvezetőket kimértem és az egyik fet zárlatos a 230V-os oldalon. A panelen lévő 5A-es biztosíték ki is égett. A kérdésem az lenne, hogy miután cseréltem a hibás alkatrészt hogyan tudnám szabályozottan indítani? Pl egy 40W-os izzó a 230V-os ágban?
(#) levaitamas hozzászólása Aug 6, 2012
Üdv! Hálózatra visszatápláló inverter javításában kérném a segítségeteket. A panelon nem látható semmi. A teljesítmény félvezetőket kimértem és az egyik fet zárlatos a 230V-os oldalon. A panelen lév? 5A-es biztosíték ki is égett. A kčrdčsem az lenne, hogy miután cseréltem a hibás alkatrészt hogyan tudnám szabályozottan indítani? Pl egy 40W-os izzó a 230V-os ágban?
(#) nyemi válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 5, 2012
Szia gulyi88
Nagyon köszönöm. Akkor összefoglalnám, javítsatok ki, ha valamit rosszul értelmeztem. Ha a tirisztorral párhuzamosan van egy dióda és rövid a gyújtóimpulzus, akkor a szikra csak max. 150uS hosszú lehet, de a maradék energia a kondenzátorba marad (takarékos cdi ). De ha hosszú a gyújtó impulzus, akkor több gyengülő szikra is elérhető, ami még 150uS hosszú se lesz, mert gyengülő szikráról beszélünk ugye (mi meg nem így akarunk többszikrás gyújtást). Ha meg a gyújtó transzformátorral van párhuzamosan a dióda (gate idő lényegtelen) akkor max. 600uS lehet a szikra idő. Jó trafóval meg csak 200uS. Most kiindulva abból, hogy CDI-hez csak cdi trafót használjunk, akkor, ha 800uS állítom a két szikra közti időt, teljes mértékbe kihasználom a nagy hatásfokú inverteremet és jó trafót alkalmazok, akkor elérhető három szikra. Az igaz hogy mondjuk, 500-600uS alatt nem fogom feltölteni a kondenzátort annyira, mint az első szikránál. De a kérdés az, hogy jobb ez a megoldás, mint ha csak a kondenzátorba marad, maradék energiával képezném a szikrát, és amire még 150uS szikra szünetekben az inverter is rátölt?
A lényeg: "dióda mindig kell, csak hova?"
Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget.
Üdv nyemi.
(#) Kuni0169 hozzászólása Aug 5, 2012
Sziasztok!
Van egy Benq monitorom, amibe elsö ránézésre az inverter tranzisztorai voltak elfüstölve. sikerült is bele szereznem ugyan olyanokat, és be is indult, csakhogy wan egy kis gond wele..... ha kikapcsolom akkor is világít az egyik neoncsö, és a hozzá tartozó tranzisztorok és kondenzátorok is melegednek rendesen. Egy tl1451a típusú IC vezérli egyébként, ami kikapcsoláskor nem kap áramot, de a neoncsö akkor is világít, ez hogy lehet?
Következő: »»   155 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem