Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   157 / 262
(#) pakibec hozzászólása Júl 21, 2012
Sziasztok!

Sok szó esett itt a fórumon az otthon használható alternatív energiaforrásokról, illetve arról, hogy hogyan lehetne ezeket gazdaságosan kiaknázni.

Konkrétan a napelemekre gondolok: azonkívül hogy drágák, az enerigatárolás szintés sokba kerül, ráadásul mire elkezdene megtérülni az akksikat már cserélni kell.

Az ötlet, hogy hagyjuk ki a tároló rendszert. Igaz, így mindíg csak annyi energiánk van, amennyire a nap süt, de az legalább olcsón.

Kérdésem, hogy lehetséges-e egy olyan teljesítmény megosztót építeni, ami napelemekből jövő teljesítményt kiegészíti a hálózatból és hogy milyen elven működne?

Nyilvánvaló, hogy a napelemek után szinuszos inverter kell, amely fázisszinkronban van a hálózattal. De hogy szabályozom, hogy melyik rendszerből mennyi energiát vegyen fel a lakás?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv: pakibec
(#) darcrow válasza TrueluckyOne hozzászólására (») Júl 17, 2012
Hali,a lényeget leirtad "felvillan a kép" hang van,és valószinüleg kép is ,csak nem látható,mert a háttérvilágitással van a baj.
Ezt leginkább 3 alkatrész okozhatja ,legrosszabb esetben maga az lcd-panel(kijelző),vagy inverter,vagy a táp része.
ha szétszeded a tv-t hátulnézetből bal oldalt van az inverter ez hajtja meg a kijelző "fénycsöveit"tehát a háttárvilágitást,középen van a táp rész elsönek nézd meg a kettö közti kábelt,hogy helyén van-e rendesen,utánna a tápon kéne megnézni a kondenzátorokat nincs-e közte púpos,...http://www.youtube.com/watch?v=Lut7MX5Dd_A ha van azt és a körülötte lévőket is cserélni kell. de leginkább multiméterrel kellene mérni hogy az inverterre leadja-e a 24V-ot.
(#) gulyi88 válasza nyemi hozzászólására (») Júl 16, 2012
A kondenzárot feltöltődése ahhogy írod lépcsőzetes W1 energia darabokból áll, több száz darabból.
Flybacknál nem kell korlátozás, mivel elviseli akár a rövidzárat is.
A szekunder áram, a primer kikapcsolása után, felugrik a primer áram kikapcsolás pillanatában lévő érték áttétszeresére. (a=N1/N2=U1/U2=I2/I1) majd lineárisan nullára csökken Tki alatt. (szóval maximuma adott, primeráram végértéke és az áttétel meghatározza.)
(Tki függ a kondi feszültségétől és a szekunder induktivitástól, szóval folyton változik, Tbe gyakoraltilag állandó. Ezért nem célszerű a fix frekvencia (mert lesz Tszünet is a Tki után).)

Az első PP inverteres gyújtásban be kellett tenni egy soros ellenállást a kondi és az inverter közé 220 ohm 2W volt aszthiszem, mert rövidzárban nem indulhatott a PP.

Az induktivitás azért lesz annyi amennyi mert légrést tettünk a magba (Al lecsökkent) rátekertünk N1 menetet. Pontosan kiszámítani a készített induktivitást nehézkes és felesleges is, megsaccolni elég.
(#) nyemi válasza mex hozzászólására (») Júl 16, 2012
Szia mex.
"Egy robogó esetén ágyúval verébre megoldás a push-pull inverter "
Elnézést hogy ellent mondok, de a hideg katódos fénycsövek meghajtó invertere is push-pull topológián alakul. A flyback topológiát hírből se ismerik. Miért? Holott csak pár Watt teljesítményre készülnek csak. Mondanám, hogy a pénzről van szó , de nem mondom, mert messze drágább egy jól kivitelezett flyback inverter mint egy push-pull. Persze én is látom, hogy szívesebben alkalmazzák a gyártók flyback topológiát a gyújtásokban. (lásd kép :egy RC gyújtás feltárását , ennél egyszerűbbet? Ez 40 dollár! Vagy még több!). Ok nagyon egyszerű : ne gyártsunk örök életűt, mert becsukhatjuk a gyárkaput.
De mi otthon ne ezt a szisztémát kövesük már.
Üdvözlettel nyemi.
(#) mex válasza nyemi hozzászólására (») Júl 16, 2012
Szia nyemi!

Egy robogó esetén ágyúval verébre megoldás a push-pull inverter , de ezt már leírtam régebben is. Való igaz, hogy a flyback meg macerás, (de nagyon valószínű, hogy a kapcsolóüzemes topicok egyikében kisujjból kiráznak egy ilyen cuccost-szóval a hiba bennünk van szerintem).
A szóbanforgó peugeot gyújtásban egyszerűen elintézték egy fojtótekerccsel, és egy 1µF kondival, és amíg működött az immos része addig a motor is ment.
Más kérdés, hogy végülis kiderült, hogy nem is a robogót kell új gyújtással ellátni, hanem egy YZ-t kell életre kelteni egy akkus gyújtás segítségével, ami már elég "perverz" dolog a szememben. Megkíméltem volna magamat és a fórumozókat egy csomó felesleges szájtépéstől.
(#) proli007 válasza Zso839 hozzászólására (») Júl 15, 2012
Hello!
Ha jól látom, (ha látnám) akkor a szintjelzés fordítva működik. A Z1b komparátor "+" bemenetét kell az a Z1a kimenetére kötni. Ha a szint a 70mV alatt van, akkor Z1b kimenete alacsony szintű. inverter kapu kimenete magas, és az oszci villog.
A többi megfelelő, trimmerekkel egyetemben.
üdv! proli007
(#) huhuu válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 15, 2012
Napelem töltene aksikat és arról menne, illetve egy benzines agregátor is besegítene néha néha, ha több áramra lenne szükség, illetve az akkukat is tölti. Több egymáshoz közellévö épület áramellátását biztosítaná. Energiatakarékos izzók , telefontöltö, tv...
A hütö gázzal megy. Igazábol földelés semmilyen fogyasztó számára nem szükséges, de gondoltam megkérdezem, hogy milyen egy ilyen rendszer helyes és biztonságos kialakítása és felépítése, földelés kialakítása. Lehetséges, hogy késöbb szükség lesz földeléses készülékek áramellátására is.
Egy relé kapcsolna át az inverter és agregátor között attól függöen, hogy be van e kapcsolva az agregátor.
(#) KissAttila válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 13, 2012
Üdv mindenkinek. Válaszd a HGTG tipust. Az az "orosz filling" egy rezonáns hegesztő inverter.
(#) bbalazs_ válasza 1984white hozzászólására (») Júl 2, 2012
A ki-be kapcsolgatot hogyan erted?
A hatterfeny megy el folyton vilagito led mellett vagy a led is elalszik/vilagit?
Ha az utobbi, akkor szerintem tap lesz, ahogy Gyimate irta. Ilyenkor szakitsd meg az inverter pozitiv agat (vagy biztit szedd ki vagy hegeduld el a nyakot). Ha most mar nem kapcsolgat ki-be, akkor inverter rovidzarlat, valoszinuleg a FET-ek valamelyike zarlatos. Kezdheted ezek kimeresevel is.
(#) proba válasza ekkold hozzászólására (») Júl 2, 2012
Erről a volt iskolai fém állvány jut eszembe.Szegény egy kicsit rázott .műszerrel mértük 24V ,na ez nem rázhat címszóval megérintettük ,bizony rázott.Ekkor eszembe jutott ,váltó állásban is meg kellene mérni.Így már meglett a rázás oka is.
Egyébként ha egy kábel végére transzformátoron keresztül 25V váltót kötünk akár milyen izzó világíthat a túlvégen.(esetleg a pontos kérdés feltevés is információ lehet:egyik végén sincs semmi plusz alkatrész? Mert ha lehet akkor akár az izzó élé rakott inverter is sokat segít a kérdés megértésében.)
(#) perköbüki válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 1, 2012
Kitalálom ez egy EMAX inverter! (nekem is van ilyen) Előrébb van 2db egycsatornás FET, habár beforrasztva elég fura tranzisztor értéket mutat tényleg.....
(#) DC4eva válasza greenpower hozzászólására (») Júl 1, 2012
Az ha nálunk gyártanak az nem olcsóbb. A korax olyan áron adja a paneleket mint a sharp és a Jülluch Glas Solar is 1EUR felett van nettóban. Nekem is vannak saját készítésű moduljaim, de azt már el kell felejteni. Az ár sem olyan jó már és a laminálás hiánya nagyon sokat ront a helyzeten a hozam tekintetében és az élettartam sem lesz olyan mint a gyári. Házilag csak szilikonnal lehet jól megcsinálni egy panelt, de az meg drága és arról ne is beszéljünk, hogy a szolgáltatók kiröhögnek ha saját panellel akarsz visszatáplálni. És mivel egyre olcsóbbak az inverterek(EHE inverter már van nettó 200 alatt) ezért már nem nagyon pálya a házibarkács. Még akksitöltésre is simán meg kell venni egy 90W-os kínai panelt ami 30e Ft.
(#) Gyimate válasza didyman hozzászólására (») Jún 30, 2012
Igen, már tegnap kimértem mielőtt írtam volna, és azok a rosszak, átmentek zárlatba, sajnos ez a bajom nekem is, hogy fogalmam sincs, hogy egyáltalán FET/tranzisztor volt-e. Azt én is gondoltam, hogy NPN vagy N csatornás. Amúgy az inverter panelen 2db inverter található, az egyik üzemel, de a másik nem működik, esetleg még azt megcsinálom, hogy kiveszem a rossz félvezetőket és megpróbálom kimérni a jó oldalon, hogy FET/tranzisztor, megpróbálom úgy, hogy kiveszem a bázis/gate ellenállást kivenni és rámérek, hogy árammal vagy feszültséggel vezérlik-e őket...
(#) barkacsi hozzászólása Jún 29, 2012
Sziasztok!

Nekem ez a kijelzőm van (LP154WX4-(TL)(C1) adatlap a mellékletben) egy alaplapos megpusztult HP 530-as Notiból. (HP 510 ben is ilyen disp. van.)

Szeretném ezt a kijelzőt beüzemelni egy VGA-n keresztül, Rendes "Winfos"-os képet látni a gépből... Nem baj a DVI kimenet, van a graf. karin DVI, HDMI, VGA kimenet.
Nagyon jó lenne, ha ezt meg lehetne oldani.
Bármi HomeBuild megoldás érdekel vagy "olcsób" gyári megoldás. Szeretném a kijelző teljes felbontását kihasználni.
A kijelző nyákon van egy 30pin-es fém csati, ez látszik az adatlapban a kábel testelt külső bevonatú, hozzá egyik vége ebbe megy bele, a másik vége az HP alaplaphoz rácsatlakozik ez 2 soros 40 pin-es és az invertert is innen táplálja. a csatlakozók bekötései lásd mellékelt rajz.
A notiból ki operálom a 40-pines foglalatot az nem gond. Viszont az inverter is kell működjön, és a kijelző is.

Olyan választ nem kérek, hogy add el és vegyél másik VGA-s kijelzőt... meg, hogy drága..(az ilyenek nem a megoldásra vezetnek.)
Megoldani szeretném a működését ennek és nem eladni, ez egy 16/9-es,fényes... nem 4:3-as..
Még mozira is jobb.
Még egy plusz, hogy Touchpanelt is szerelnék rá,
Touch (adatlap mellékelve).
Bárki aki érdemben tud segíteni a végleges megoldásban szívezsen várom válaszát.
köszi.
(#) mythbuster hozzászólása Jún 28, 2012
HELP ME!

Megérkeztek a FET -ek, kicseréltem őket, majd kiderült hogy az IRF24n IC is meghalt, így azt is cseréltem. Most az inverter része méködik, de a hálózatra kapcsolva kikapcsolt állapotban az AKKU -s részén 20V! van, bekpcsolv sípol és leesik 17V -ra. Mi lehet a gond? 20V -os töltőfeszültség azért dúrva egy 65Ah-s savas akkunak...

Az égészben az a legdúrvább, hogy a táp le sem tilt, csak sípol...
(#) greenpower válasza kukuri hozzászólására (») Jún 28, 2012
Ha az én grafikonjaimat nézted az azért van mert a grafikon percenként van frissítve. Szóval ha a panelek nem adnak legalább 200mA-t akkor az inverter nem táplál vissza és a feszültség felmegy üresjáratiba ami kb. 36V. Ha viszont egy percen belül mondjuk 10 másodpercig kisüt a nap és a a panelek elkezdene jobban termelni de ez perces átlagban sokkal kevesebb mintha 50-60 másodpercig termelnének.
(#) bundyland válasza koboraram1221 hozzászólására (») Jún 27, 2012
Szerintem valami félrement! Én nem veled kezdtem el az
eszmecserét hanem dcsabival. Eddig amit írtál az szerintem mind rendben volt, egyetlen egyszer sem írtad hogy a tiéd 1x230v-ból csinál 3x400v-ot!
dcsabinak írtam hogy én még ilyet nem láttam hogy van előtte inverter ami előállítja az 1x230AC(315VDC)-ből
a 585VDC és utána ebből a 3x400v kimenetet.
És kértem ha tud egy ilyen típust írja már meg.
(#) dcsabi válasza bundyland hozzászólására (») Jún 27, 2012
Pl: a bemeneti táp részben a tápegység egyben inverter is, ez mondjuk csinál 400V-t, innét már ugyanaz a helyzet, mint a 230V esetén, tehát a kimenetre akár a 400V is kimehet. A frekiváltó menűjében be lehet állítani a kimeneti feszültséget. Ha ezt 230V-ra állítjuk, akkor a 230V delta motor üzemeltethető...Sőt,a frekiváltó mutatja is az aktuális kimeneti paramétereket, pl, a feszültséget is.
(#) vebmaster hozzászólása Jún 26, 2012
Bocs hogy zavaro lenne egy problémám az notebook lcd monitorommal szeretném rákötni a számítógépre hogyan lehetséges inverter kell hozzá vagy valami ilyesmi??
(#) kukuri hozzászólása Jún 26, 2012
Üdvözletem!

Szeretnék a napelemes rendszert magamnak. Technikai infókat keresek. Kezdésnek legyen a napelem panel.
Mekkora feszültségre érdemes tervezni egy panel összeállítást? Tehát 0,5V os napelem cellákból mennyit érdemes összeállítani? Mert 24db- al elméletileg megvan a 12V. Ha 100 ágra süt a nap. De ha nincs meg a 12V akkor meg nem tudja az aksit tölteni. Ami rendszereket találtam azok 18-20 V-osak. Ez azért van hogy felhősebb időben is meglegyen a 12V?

Ezekre a kérdésekre azért keresek választ hogy egy kicsit jobban átlássam mi miért kell.

Amúgy a tervem a világítást kiváltani 230v ról 12v-ra. És ezt szeretném ha nem a villanyóra táplálná.
/Ha ez megvan és működik akkor jöhet a többi panel a tetőre és az inverter. /
(#) gyula0110 hozzászólása Jún 25, 2012
Sziasztok, szigetüzemű napelemes rendszert szeretnék építeni,és azt szeretném kérdezni hogy mi volna jobb hozzá egy inverter vagy szünetmentes tápegység az utóbbi lehet hogy egy kicsit olcsóbb ,de vajon bírja a hirtelen nagy indítás feszültséget.?
(#) SBahadurD válasza proba hozzászólására (») Jún 24, 2012
Nincs vezeték nélküli mikrofonom. Egy ilyen beszerzése nagyon drága lenne. Persze, építhetnék is, de nekem csak egy oszcillátor kell egyetlen viszonylag pontos frekvencián. Erre szerintem a legjobb megoldás a kvarccal visszacsatolt inverter.
Későbbi fejlesztésnek majd jó ötlet lehet, az 567-es áramkör, de egyelőre az eredeti célomat sikerüljön megvalósítani. Erre várnék ötleteket, főleg az antennával, a frekvenciával és a vevővel kapcsolatban.
(#) didyman válasza kereszke hozzászólására (») Jún 24, 2012
Vagy az inverter trafója. A halk sípolás még nem gond többnyire.
(#) didyman válasza leeheel hozzászólására (») Jún 24, 2012
Forraszhiba, vagy túlmelegedés, elsősorban a primer félvezető körül. Forrassz át minden melegedő, nagy méretű, rezgő alkatrészt és a nagyfesz környékén (inverter kimenet) mindent. A cső pedig nem neon! Fénycső.
(#) blackdog válasza sandor81 hozzászólására (») Jún 23, 2012
Szerintem ez a kapcsolás a vagy működik vagy nem kategóriába tartozik.
A nyomógomb pergéseit nem kezeli töképetesen. Akkor jobb lehet, ha schmitt triggeres invertert használunk, de akkor sem nagyon hiszek benne.
Az a két inverter mitől fog stabil állapotot felvenni?
A tuti megoldás D vagy JK tároló vagy mazoistáknak MCU.
(#) leeheel hozzászólása Jún 23, 2012
sziasztok . van egy LG flatron L1919S monitorom kb.8 perc hasznalat utan megall a led is kialszik majd par perc et szunetelve ismet indul .az inverter es a neonok jok, pupos kondi nincs benne.hol lehet a hiba mi okozhatja ?
(#) didyman válasza feccus hozzászólására (») Jún 22, 2012
Ebben az esetben akkor működik a kapcsoló. BIOS alatt nem feltétlenül kell kikapcsoljon, az valóban független a szoftveres beállítástól, erre írtam, hogy HW-es a dolog, de azon belül is van eltérés, hogy a nyomógomb közvetlenül elveszi az inverter engedélyezését is, vagy a KBC avatkozik be egy ilyen eseményre.
(#) didyman válasza albinolynx hozzászólására (») Jún 21, 2012
8,9V.ról meg sem fognak szólalni. A 10,8V is kevés (és jó eséllyel cellazárlatos!), és nem a feszültség miatt, hanem mert a belső ellenállás lesz nagy, az inverter indulásakori áramot sem fogja tudni nyújtani. Az APC nem biztos, de a Powercom tuti indul ócska akkuval is. Akku nélkül a sarukon 13,8V-nál nagyobb fesz nem jó, ha van, kisebb sem lehet sokkal (a töltő U-generátoros, kb. 1,5A áramkorláttal).
Teszt: Százas körte.
(#) blackdog válasza zoli_varga hozzászólására (») Jún 20, 2012
Mint írtam a klíma önmagában kifogástalanul üzelem teljes terheléssel.
Az albiztosítékok klimatizált helyen vannak viszont a fő bizti kültérben amit süt a nap kb. délután kettőig.
Az nem néztem, hogy a fő bizti B vagy C, de az al biztik C.
Ami engem érint: beltéri egységek C10 C6 kültéri egységek C25. És mint írtam részemről minden inverter vezérelt és van túláram védelem. Ami nem oldott.
(#) blackdog válasza proba hozzászólására (») Jún 20, 2012
Ez szinte biztos.
Nem tartom kizártnak, hogy több motor egyszerre indult. Pl. nyálelszívó és légkompresszor.
Az én klímám max. terhelésen 14 kW villamos energiát igényel. inverter vezérelt így az indítási áram 1A körül van. Arról nem beszélve, ha egy klíma kompresszor leveri a biztit az ilyen melegben vagy folyamatosa leveri vagy kb. fél óránként.
Mivel télen ezzel fűtenek ezért biztos, hogy belekalkulálták az igénybe a klíma terhelését. Télen nem volt gond. Mikor voltak a hidegek -10 -18 °C akkor volt a várókban 24-26 °C. Soha nem vert biztit arról nem is beszélve, hogy ekkor lenne hibakódom.

Akkor szerintem igazam van és alul méretezett a főbizti. Remélem a fő betáp kábel nem mert az csúnya lesz, ha izzani kezd.
Következő: »»   157 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem