Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   161 / 262
(#) Beachway hozzászólása Ápr 29, 2012
Üdvözlök mindenkit! Segítséget szeretnék kérni egy Gismi133 inverter javításában.A hibajelenség az, hogy a készülék 10V-os reléje ki- be kapcsolgat.És mikor megszüntetem a hálózati feszültséget, a kapcsolgatás sebessége lelassul, és megáll.A ventilátor sem működik.Találtam róla egy rajzot, de sajnos az sok kis rajzból áll, és én nem látom át így a működését.Ez az első alkalom, hogy hegesztő invertert javítok.Bővebben: Link itt lenne a rajz hozzá!Minden segítséget előre is köszönök!!
(#) luluzulu hozzászólása Ápr 29, 2012
Sziasztok. Probálok NYÁK-ott tervezni de az utolsó lépések nem jönnek össze valaki segíteni, esetleg valaki be fejezné? Ezt a kapcsolást kellene el készítenem:
Bővebben: Link

untitled.brd

(#) V L válasza Anonim hozzászólására (») Ápr 29, 2012
Nos még tájékozódók csak egy bevált megoldást akarok beépíteni ami megbízató , a 20Kv az nem kísérletezgetésre alkalmas terep egy hiba, tévedés és már elszállt valami. Az ECU zavarvédelmét is javítani kellene.
Még mérlegelem a megoldási lehetőségeket jelenleg egy közös invertert és négy kondit tervezek használni , kb 5-12 µF darabonként, mert nagyobb energia esetén a hagyományos gyertyák gyorsan fogynak ( és nem szeretném hogy a kondik túlterhelődjenek-másnak már durrant el kondi)
A növekedő gyertya hézag miatt a nagyfesz is nő, ezért tervezek a 16db helyett 20 db diódát használni. Az egyenirányítót is túlméretezem 35A/ 1000V greatz-em van itthon.
Az inverter is stabilizált áram, és túlfeszültség védett kivitel esetén az igazi még gondolkodom hogy izzólámpás( 2*100W 230V), tekercses (kb.10mH)vagy elektronikus áram védelem esetleg kombinált -e a legjobb.
Érdekes megoldást láttam, hogy egy 30VA-es 230/ 2*9V-os hálózati trafót 1KHz-n hajtottak meg két NFet-tel, és jó a hatásfok. Ha 5µF a kondi akkor kb. 50W a felvett teljesítmény N=5000 fordulaton. Ha egy gyári inverterben gondolkodunk akkor a 300VA felettiek bírják és már nem tiltanak le.
Vagyis ha hosszú élettartamú kivitelt akarunk kicsit túl kell lépni az amatőr szinten. Ez a gyújtás nem a víz begyújtására készülne, csak a szegényített keverék biztos és maximális hatásfokú leégetése a cél. Tisztelettel V L
(#) EgyGabor hozzászólása Ápr 29, 2012
Sziasztok! Kaptam egy Pioneer gm2200-as autós erősítőt! És a lenne a probléma hogy adok neki áramot bekapcsol nem vesz fel nagy áramot de viszont meg se szólal meg néztem de semmit se látok rajta ami rossz lehet a relé ami benne van behúz kapcsolja a kimenet re a hangot de viszont a vég panelből nem jön ki semmi áram az inverter részből kijön az áram tehát a végfok is meg kapja az áramot! a hangszóró nem pattan vagy koppan semmi ilyesmi nincs! Segítséget előre is köszi! Üdvözlettel: EgyGabor! Jó hétvégét mindenkinek!
(#) Anonim válasza V L hozzászólására (») Ápr 29, 2012
Ok. Így rendben.

Az inverter és a kondikból álló áramkört nem építed meg hengerenként igaz? Csak a feltöltött kondenzátorokra párhuzamosan rákapcsolod az összes henger gyertyáját természetesen mindegyiket a "saját" sorba kapcsolt 20 darab diódáján keresztül (ami ugye a gyújtó trafó nagyfeszültségétől védi meg az áramkörünket).
Kisülni úgyis csak annak a gyertyának, az elektródahézagán tud, amelyiken éppen gyújtás van, mert ekkor esik le az elektróda hézag ellenállása arra a szintre, hogy az az 500 V át tudjon jutni rajta. Amikor a gyújtó trafó feszültsége leesik,(az adott gyertyán) úgyis megszakad az ív, mert egyrészt az 500 V nem tudja fenntartani, másrészt már a következő munkaütem miatt már egy másik gyertyán alakul ki a gyújtás, letörve annak az elektróda hézagnak az ellenállását, így abba az irányba sül ki a kondi.

Jól gondolom?
Vagy külön meg kell építeni hengerenként?
Bár szerintem egy is elég, ha az inverter folyamatosan feltöltve képes tartani a kondikat annak ellenére, hogy mind a négy gyertya veszi ki az energiát belőle, pláne magas fordulaton. Bár a egyes kisülések ideje nagyon pici. (írtad, hogy 1 microsec)

Üdv.:
Péter
(#) karaszbandi válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 29, 2012
Első körben keress az inverter táp körben zárlatos diófát. Ha minden igaz, akkor van benne vagy 6db. Meg kiszáradt kondit is kereshetsz. A zárlat a valószínűbb.
(#) Vinci hozzászólása Ápr 29, 2012
Sziasztok!

12V-os autó akkuról szeretnék táplálni műveleti erősítőt (TL-074) egy a képen látható egyenirányító és szűrő áramkörben. TC7662-es inverter megfelelő lenne,a -12V előállítására?

zapoj.png

(#) Vinci hozzászólása Ápr 29, 2012
Sziasztok!

12V-os autó akkuról szeretnék táplálni műveleti erősítőt (TL-074) egy a képen látható egyenirányító és szűrő áramkörben. TC7662-es inverter megfelelő lenne,a -12V előállítására?

zapoj.png

(#) V L válasza Anonim hozzászólására (») Ápr 28, 2012
Igen a3A a tartós terhelhetőség.
De nekünk most az a rövid idejű csúcs áram az érdekes amit még ismétlődően képes elviselni. Ez a határadat a 100A amit írtam.
Amikor az 5 µF kondit töltöm akkor a csúcsáram amit az inverter tud az 1-2 A nagyságrendű( néhány millisec. )
Amikor az íven kisül az 500V-ra töltött kondi kevesebb mint 1 microsecundum alatt, akkor az ív és a diódák belsőellenállása és a fesz.különbség határozza meg a kialakuló csúcsáramot ami bizony 50A nagyságrendű,
de egy dióda csak 1mili joule alatti energiát nyel el, és ez nem hevíti túl a félvezetőt. ( a kitöltési tényező 1/100alatti így van idő a hőelvezetésre ez magyarázza a hihetetlennek tűnő terhelhetőséget.)
A 26KV- hoz tényleg kell a 20 soros dióda.
Így is 80 db kell négy hengerhez.
(#) GPeti1977 válasza Brian88 hozzászólására (») Ápr 28, 2012
http://www.timnolan.com/index.php?page=solar-grid-intertie-inverter

Itt megtalálsz mindent, "mindössze" át kell méretezni mert 110V 60Hz re van, a szoftveres részhez kell hozzányúlni hogy 50Hz en működjön, a hardveres módosítás meg a 230V miatt kell.
(#) 1984white válasza zsa hozzászólására (») Ápr 28, 2012
Kérdésed nem értem. Ha másik inverter nem tilt le akkor trafózárlatod lesz. Milyen trafó kell bele (az eredeti rossz inverterpanelra)? privibe küldj képet róla leírással (típussal) lehetséges, hogy van nekem. Üdv!
(#) Vinci hozzászólása Ápr 28, 2012
Sziasztok!

Szintén 12V-os autó akkuról szeretnék táplálni műveleti erősítőt (TL-074) egy a képen látható egyenirányító és szűrő áramkörben. TC7662-es inverter megfelelő lenne,a -12V előállítására?

kep.jpg

(#) 1984white válasza zsa hozzászólására (») Ápr 27, 2012
Az inverter vezérlőicje a kimeneti terhelést figyeli. Ha sok (régi rossz cső) vagy kevés, esetleg nincs terhelés (trafó kivétel vagy lehúzod a csöveket) ez esetben is tilt az ic.

Ezzel nem jutsz előre sajnos.
(#) zsa válasza zsa hozzászólására (») Ápr 27, 2012
Kicsit összezavarodtam ! Szóval a csöveket kipróbáltam más inverter- el , tökéletesen működik. Akkor csak az inverterben lesz a hiba így méregetés közben felfigyeltem ha a (B1184 tranzisztor) lábát rajtam keresztül testelem akkor bekapcsol a világítás és stabilan működik . Gondolom akkor csak nem a trafó zárlatos . A vezérlést ( TL14451A ) IC szabályozza .
Jelenleg már fel sem villan a hátét világítás bekapcsolásnál .

Monitor tipusa : medion MD9383

köszönöm a tanácsot előre is.
(#) luluzulu válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 27, 2012
Láttam már ezt a kapcsolást. Sokkalom a tranzisztorok számát, nem kell nekem ilyen nagy teljesítmény.
Most a FET-es meg oldás áll a legközelebb a szívemhez.
Bővebben: Link Ez tetszik eddig legjobban. Csak kb 500-1KHz Frekvencián és IRFZ44N-rs FETekel,meg BC327Pnp tranzisztoral . Két drb egyenként 50A teherbírással bőven sok... Nekem csak maximum 200W kell hogy le agyon.

Ezekkel az adatokkal kell valamit változtatni az ellenálásokon?
(#) AccessDenied válasza luluzulu hozzászólására (») Ápr 27, 2012
Esetleg csinálhatod ezt is. Bővebben: Link
(#) Mályi László válasza luluzulu hozzászólására (») Ápr 26, 2012
Szerintem igen, van ilyen vasmagos inverter emlékeim szerint.
(#) cimopata válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 26, 2012
Idézet:
„Márpedig az inverterek 80%-a négyszögjellel megy, és az összes kapcsoló üzemű táp.”

Minden inverter négyszögjellel megy.

Idézet:
„Az 555 kimenetét 50%-os PWM-re állítva lehet vezérelni 2db N-fetet, úgy, hogy az egyik gate-jét egy pnp tranzisztorral vezéreljük, a pnp tranzisztort pedig az 555 kimenő jelével, így felváltva vannak nyitva a fetek.”

Elég egy kis eltérés a az 50% tól és máris telítésbe megy a magod és elszáll a p.ba az egész. A fetek közti holtidőről már inkább nem is beszélek.

Nem baj ha nem értesz hozzá de legalább rossz ötleteket ne adj másoknak.

luluzulu!

Nézz át a kapcsolóüzelű táp autó hifi erősítőknek témába ott megtalálod ami kell.
Ami neked kell már rég kitaposott ösvény, ha kezdő vagy kár új megoldásokba fáradtságot fektetni.
(#) V L válasza Anonim hozzászólására (») Ápr 26, 2012
Szia
". És itt fontos az, hogy az alkalmazott plazmagyújtás ne az un gyertyakapacitásos megoldás legyen, hanem a nagy energiájú"-
Valóban a kettő között jelentős a különbség, a nagyfesz kapacitásos energiája marad kb. az eredeti 25...40 mJ csak a lefolyás gyorsabb és így az ívhőmérséklet akár 6000fok feletti lehet de csak 1....2 micro sec. időre, de hát ez is sokat javít ám.
A kisfeszültségű( 400...600V) kondis megoldást ép most számolgatom újra, a kb. 150..200mJ hogy valósítható meg, ez ugye ötszörös energia lenne.
Problémás a szükséges anyagok beszerzése is. Kell 25000V ot és 1A-t tudó diódák, 5µF/500V kondi( nem elkó), inverter 14V / 500V DC.
A kialakuló ív 15...30A-es kb. 50..100 microsec.
Hát az eddigi kutatás alapján a dióda összeállításra 20db BY133-at , a kondinak meg a motor indítót 6,3µF/500V a találtam leggazdaságosabb választásnak. Ha van tutibb lehetőség szóljatok.
A víz beporlasztásos technika is csak 8% felett okozott korróziót, a kerámia bevonattal egyetértek, de hogy oldhatnánk meg utólag?
(#) kotec válasza 1984white hozzászólására (») Ápr 26, 2012
Nálam sincs meg a 12V egészen csak ahogy a (#1207031) -ba leírtam.

Majd ma megpróbálom megnézni hogy az inverter, és a lcd panel megy-e külön (ha sikerül -nem vagyok profi).

Nálam is mintha valami miatt letiltana.
(#) Sebi válasza kemenygolya hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Nem tudom mennyire vagy jóban az elektronikával... Átrajzoltam fenti rajzot elengedés késleltetőre.
A bemeneti jel lehet a gép mágneskapcsoló tekercséről vett fesz, ha az 230V-os. Ez azért érdekes, mert a soros kondi 250V AC-re készült. Ha esetleg 400V-os a MK tekercse, kettő db kell sorosan a biztonság kedvéért. Amíg jel van a LED-jén, nullában tartja a schmitt-trigger inverter bemenetét, ezért a kimenete 1-ben van és nyitja a tranyót, húz a relé. Ha a jel megszűnik, a 10 µF kondi töltődni kezd a trimmeren keresztül, míg eléri a billenési szintet, az iverter állapotot vált és a relé elenged. Ezzel egy kis relét lehet csak működtetni, ami a szellőzőt működtető mágneskapcsolót képes meghúzatni.
Tápegységnek megfelel egy soros kondenzátoros táp (trafó nélküli). A kimenetre lehet szilárdtest relét, optotriac-triac párost is tenni, ekkor közvetlenül is meg tudja húzni a szellőző mágneskapcsolóját.

EKR.GIF

(#) halasiakos válasza zsa hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Az én 17" Belineámnak is ugyan ilyen a tápja és ugyan ilyen inverter trafót keresek még mindig, amilyen ebben van. Ha valakinek lenne ilyen pici pénzért az szóljon! Köszi!
(#) lac08 válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Elvileg igen - persze feltételezve hozzá azt, hogy a 4 amperes adapter valóban tudja is azt a 4 A-t.

Nekem van egy 5 A-os 220/12 V-os hálózati tápom, amit még az Auchan-ban vettem egyszer autós cuccok (elektromos pumpa gumimatrachoz, minikompresszor a kerekekhez, hűtőláda utazáshoz, stb.) 12 volton történő, autón kívüli üzemeltetésére. A készülékre írt 5 A-t viszont egy az egyben NEM TUDJA!.
Már 4 A felett meredeken zuhan a terhelhetősége.

Tehát szkeptikusan és óvatosan bánni a berendezésekre ráírt elektromos adatokkal, paraméterekkel, mert azok sajna nem mindig igazak.

Növelni a kimenő áramát viszont nem tudom, mert annyira nem értek hozzá, hogy akkor most mit kellene módosítanom,
a benne levő tranzisztort egy valamivel nagyobbra,
vagy a trafóján a tekercselés huzalját vastagabbra, (ez ugyanis valami inverter-szerű megoldással bíró elektronikus szerkentyű)

Ezért csináltam én helyette egy leselejtezett 200 W-os AT számítógép-tápból valami hozzá hasonló szerkezetet, az bezzeg nyomja simán a 10 ampert. Így aztán megy róla minden, amit a gyári (Made in China) már nem képes elvinni.
(#) luluzulu hozzászólása Ápr 24, 2012
Sziasztok.

Szeretnék építeni egy invertert, vagyis nem egészen azt hanem csak ami 12DC ből csinál +-35DC, Tulajdonképen egy DC DC konverter kell de inverter alapon és nem kapcsoló üzemben...

Terv:
NE555 IC vezérlés(Meg oldható hogy a feszültség negatív ágba menyen???)

2N3055 Tranyók

9V primer, 2*29V szekunder Trafó.

A többi meg Graetz + Puferek....
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 24, 2012
Az a baj az integrátoros eljárással, hogy nem elég pontos. Ugyanis, a fojtó ohmos ellenállása változik a melegedésre, az integrátor meg ezt nem tudja... lehet kompenzálni az integrálási időállandót hőfokfüggésre, de elég körülményes. Akkor jó megoldás ez, ha nem baj, hogy az áram visszavezetés kb. 0,4 %-ot változik celsiusfokonként. Ugyanis ennyit változik a réz ellenállása. Ha ez egy belső hurok egy szabályozásban, akkor nagyon jól tud működni. ( D-class, inverter, ilyesmik )
(#) dddemeter hozzászólása Ápr 24, 2012
Sziasztok .Egy kis elméleti oktatásra lenne szükségem: Szeretnék valami olyan invertert épiteni ami müködtethetné a füésrendszer keringetö pompáját.Azt szeretném tudni hogy:
1:Szabályozott kimenöfeszültségü inverter kell e ehhez a feladathoz?
2:Az inverter amikor lekapcsolodik a pompa rola akkor is 100 vattot fogyaszt e az akurol (100 wattos inverter esetén) ,vagy a terheléstöl függöen alakul a fogyasztása?
3:Valahol olvastam hogy szinuszos inverter kell a pompa müködtetésehez de ha valami "jelformálo" r-c tagot beteszünk sorosan a 230 kimenö részen akkor lehet valamenyire szinoszositani a négyszögjelet is ez elegendö lehet e a pompa biztonságos müködtetéséhez???
Elöre is köszöntem az esetleges tanácsokat
tisztelettel Demeter!
(#) végyé válasza sliter hozzászólására (») Ápr 24, 2012
Üdv
Azért jó lenne tudni milyne inverter ez.
Én egy autós inverterrel tapasztaltam ilyet, ha megtapogatod a napelem vezetéke is ráz.
Jelenség abból adódhat, hogy az inverter fémháza össze van kötve a napelem negativ sarkával, és hiába van benne trafo, kapacitivan visszakerül a váltófeszültség a napelemes rendszerbe is.
Megoldás ha megszünteted a doboz és a napelemes rész kapcsolatát, vagy összekötöd a napelem negativ ágát a nullával. Ez utóbbi nem mindig járható, mert a az inverterben van egy áramfigyelő ellenálás a negativ ágban és a butuska kinaiak, nem "hideg" végére kötötték a doboz vezetékét.
Feltételezem az a mondatod hogy a védővezető és a nulla közös a házban tévedés lehet vagy 100 éve szerelték a villanyt bele, csatlakozom az előttem szólóhoz sörgősen meg kell vizsgáltatni. Olcsóbb egy átszerelés mint egy koporsós temetés.
(#) luluzulu hozzászólása Ápr 23, 2012
Sziasztok!

Meg csinálnám ezt a kapcsolást ám ha be teszem szimulációs programba akkor nem akar jó működni...
Program hiba vagy mi lehet?
A program ezt mutatja
(#) sliter válasza fpali53 hozzászólására (») Ápr 23, 2012
Az inverterből csak a 0-t és a fázist kötöttem be a föld nincs használva mivel naivan úgy gondoltam hogy 2 éren is elcsurog az áram. Szerintetek ha az inverter föld ágát rákötöm a 0 -ra az megoldja a gondot? A házban a föld és a 0 közös vezetéken vannak.
Magát azt a részt nem értem, hogy kikapcsolt fogyasztók esetén is miért van feszültség az inverter dobozán, ha lehúzom a terheletlen kábelt ez azonnal megszűnik, lehet hogy más gond is van? Van az inverter által generált áram és a hálózati nulla nem szereti egymást?
(#) dan92 válasza sliter hozzászólására (») Ápr 23, 2012
Hello!
Ellenőrizd a nullákat vhol meg van szakadva és ez lehet a gond.Mivel csak fogyasztó rákapcsolásakor jelentkezik ez.
A földelés meg valószínű össze van kötve a nullával.
Az inverter és a hálózati nullázó közt kezd mert nagy valószínűséggel ott a probléma.
Következő: »»   161 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem