Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok,
Nekem a napelemes energiaellátással a következő gondom akadt: Adott két napelem 60W-osak és egy 200W-os inverter ami egy veretéken már "invertálva" jön a házhoz hogy minél kisebbek legyenek a veszteségek. A ház világítási köre lett rákötve erre a hálózatra, illetve két konnektor. A kapcsolás a következő:a konnektorok illetve a lámpák úgy vannak bekötve, hogy van a hálózati nulltuskó, amire a nulla ment az invertertől, illetve a fázis ami jön az invertertől. A gond csak az hogy amikor rákötöttem az inverter az inverter dobozán megjelenik valami kóbor árami ami ráz, ha nincs rákötve a világítás akkor semmi gond nincs. Az okozhat problémát, hogy a nulltuskó nagyon el van oxidálódva? Vagy szerintetek mi lehet a gond? A konnektor 0-ja nem ráz csak az inverter fémdoboza, próbáltam másik inverterrel is azzal is hasonló a jelenség. Bármilyen jótanácsot szívesen fogadok!
A korábbi hozzászólásomban leírtam, hogy csak a szivattyú lesz mint terhelés az inverteren.
Azért írtam 300-500W-ot mert még nincs meg és ha kellene akkor máshova is fel tudjam használni az invertert. Ha nem kap akkora terhelést az inverter akkor is leveszi az ő névlegesét. A farokkifordulás fent van de még finomítanom kell. A lapátok alumíniumból vannak a tengelyem 20mmátmérőjű. Most szereztem két tárcsát. Az egyik 4cm a másik 30cm átmérőjű. Ha jól számolom az kb. 1/7.5-ös áttétel. Ezzel a motorom a becsléseim szerint a lapátok 200 as fordulatán 1500-at, 300-nál 2250-et fordulna. Hogy mennyi energia van benne majd a tesztek kiderítik. Ha 35W-os a fogyasztóm(szivattyú) az 55W-os izzó tesztterhelésnek talán elég. 20W ráhagyás a veszteségekre. Ha sikerült a mérés megírom feltétlenül. A főbb alkotórészei a gépnek.
Hello!
Mit cseréltél mivel? Az 1-es láb egy inverter bemenete a hatból, a 14-es meg maga a tápfesz. Ennek cseréje értelmetlen. 12V-ra kb. 8,2V-os zéner szükséges. De kisáramú, mert a nagyáramúak könyökfeszültsége, csak jelentős áramnál éri el a névleges 8,2V értéket. A telep kímélése miatt, pedig ezt szeretnéd elkerülni. Nem? De mérni célszerű mindent, nem sopánkodni, hogy nem működik. Ez az elektronikában kissé sommás megállapítás, és csak egy bit információ tartalma van.. Mérd meg a tranyó kollektor-emitter feszültségét, miközben változtatod a tápfeszültséget. Küszöbérték alatt, ott kb. a pillanatnyi tápfeszültséget méred, küszöbérték felett, pedig közel 0V feszültséget. Az IC működését is lehet tesztelni. A 0V (GND) hez képest, a 6-os lábon ott van az ütemjel. Ha kiveszed a tranyót , akkor a Led-nek folyamatosan égni kell. Ha rövidre zárod a kollektor emitter helyét, villogni fog a Led. üdv! proli007
Még ne add fel, a motort cseréld ki egy egyenáramú brushless motorra ennek hatásfoka 80% feletti, lehet hozzá kapni meghatót is (esc). Ezek tulajdonképpen modell repülőgépek motorjai. Ha érdekel adok még infót.
Normális ferrit trafós visszatápláló invertert nem egyszerű összehozni, jelenleg gondolkozom rajta. De olvasgass a pdf-ben. Az ebay-en lehet kapni 112$-ért: http://www.ebay.com/itm/350-Watt-Grid-Tie-inverter-14V-28V-Promotio...cfb6ef Ez majd 30000Ft, meg kell még 100 150ezer Ft-ért napelem, mire ezt összeszedem tuti hogy felszerelik a digitális mérőórát, ami után az inverter már csak alkatrésznek jó. Meg ha a háztartásban hirtelen fogyasztás csökkenés van az gyanús, még ha direktben nem is buksz le de akkor lehet órát cserélnek.
Hali!
Erről a "melléktermékről" hogyan tudhatnánk meg többet. Mint már írtam sikeresen működik nálam a forgógépes inverter. De a hatásfokkal vannak problémák, ezért gondolkodom egy kis teljesítményű félvezetős megoldáson, természetesen visszatáplálós kivitelben. Sajnos a kapcsoló üzemű tápok területén nem vagyok nagy ász. Sok a fehér folt, mert nem szakmám. Kiindulásként ezért valami egyszerűen átlátható megoldás kellene.Ha tudsz ezektől valami szakmai forrást , megköszönöm!
Eléggé összekuszálódott adataink vannak. Ezekből nehéz megbízhatóan saccolni is. nemhogy tervezni.
Ha jól sejtem: Van egy R=1,0 m-s valamilyen rotor (optimális, legjobb hatásfokhoz tartozó tsr értéke ~6 lehet). Van egy 24 V/ 250 W/ 2500 névl. motor ford-ú PMG generátor. Lesz 12V/55Aó akku, akku töltő, 300-500W terhelés a puffer üzemű akkura. Gyakori, napi fogyasztás - a leggyakoribb (3-5m/s) szeleket kellene megcélozni. Terhelés optimalizálás (szabályzás) nem lesz - az 55Aó-s akku lemerültségétől függően ~0-300 W-al terheli a szélkereket. Az akkutöltőn minimum 3-5 V esik, így a generátort ~1500-l kell pörgetni, hogy min. 16-18V-t produkáljon. A szélkerék ~6-s tsr-l 4 m/s-s (15 km/ó) szélnél ~ 150-200 1/min fordulatnál produkál max. teljesítményt, ami a generátor kimenetén ~25 W. Ez a fordulat akkor igaz, ha az akku + fogyasztók nem akarják ~25W-nál többel terhelni (lemerült akku + inverter, szivattyú = 500-600 W is lehet!) - a töltővel ezt korlátozni kell. Terheletlenül ekkora szélnél ~250-300-t fordul. Ebből kiindulva ~10x-s áttétel a reális terhelés korlátozással (legegyszerűbben kapcsoló üzemű ~14 V-s fesz. stabilizátoros, áram korlátos akkutöltővel) és ~8-9 m/s-s (~30-40 km/ó) széltől pl. kifordítós viharvédelemmel, hogy a rotor se repüljön el és a generátor se égjen le. (Generátoros fékezéshez ekkora szélkerékre legalább 1 kW-s generátor kellene!) HAWT jellegő tapasztalat hiányában ez a szerény véleményem.
Mihez kell a keringetőszivattyú?
Lehet hogy ki tudnád váltani 12V-os feszültségűvel! Megspórolod az inverter fogyasztását.
Sziasztok! Egy Belinea 17" LCD monitorhoz keresek inverter trafót, mert az egyik fele szakadt. Egy trafó hajtja mind a 2 csövet. Akinek esetleg van ilyen trafója, ami működőképes írjon, mert megvenném! Itt egy kép róla:
Kép: Hivatkozás
Tehát kb. 1/10 áttétellel kellene próbálkoznom?
Mondjuk egy Db 12V/55Ah akksi ill. egy keringetőszivattyú és egy inverter (Kb.500W)a rendszer elemei. A szivattyú max. 35W 0,53A az adattáblája alapján. A töltésszabályzó mekkora terhelést ad a generátornak, W-ban kifejezve, Kb. Azért kéne tudnom saccra hogy mekkora terhelést tegyek a generátorra a méréskor.
Szia!
Igen festabokkal. 7805 stb. A bemenő pedig 15volt dc. A 3,3 pedig az 5v kimenetére van kötve és a 2,5v is.(ezzel én csakis kizárólag az invertereket tesztelem) Azt mindenképp tudni kéne hogy az invertered milyen feszültséget kíván! Ha rosszat (többet) adsz neki az inverter vezérlőicje tönkremegy. Továbbá egyszerre 4 csőnek kell rajta lenni, mert figyeli azt is. Inkább vegyél egy invertert amit linkeltem. Az megy egy csővel is, és tesztelni tökéletes!
Jó estét!
invertert készítenék, ami 6voltos akksi feszültségből 230v transzformál. Ezen az oldalon van a kapcsolás, itt a linkje ő hogy én találtam egy régi lámpát ami ugyanezen az elven működött és abból kiszedtem a "közepes sárga inverter trafót" és szakadásmérővel rámérve mind a 2-2 kivezetés jelez, ez akkor igy jól működik, így kell működnie vagy pedig másikra van szükségem?
Sziasztok
Nekem egy domtool Welder 3.2 inverter hibásodott meg. Praktikerben vásároltam, szerintem Gys-hez köze lehet nagyon hasonlít rá külsőleg. Hegesztés közben ragadt a pálca és az inverter leállt ventilátor nem működik. Burkolatot leszedtem és találtam egy téglalápalakú kerámia alkatrészt (két lába van) melynek az oldalán égésnyom található. Ha találkozott valaki hasonló hibával, esetleg az alkatrész nevét megtudná mondani megköszönném.
Szia!
Az invertereknek általában a következő dolgok kellenek: Tápfeszültség: 12V általában GND: föld Dim: 0-2,5 vagy 0-3,3V dc a fényerőszabályzáshoz Start: 2,5/3,3/5/12v dc feszültség hogy elinduljon. Kellene az invertered típusa és arról egy bekötési rajz (pinout). Arról tudod hogy az egyes pinek milyen feszültségeket igényelnek. Azokat megadod neki és készen vagy. Én úgy szoktam az invertereket tesztelni, hogy csináltam különféle festabokat, 2,5v, 3,3v, 5v, 12v. Amelyik kell azokat rákötöm az inverter egyes pontjaira és ha megy a csövekkel akkor jó, ha nem akkor pedig valami rossz. Egyszerűbb ha beszerzel egy kétlámpás invertert: Bővebben: Link Erre 12volt kell és egy föld. Ezzel megy teljes kakón és tudod nézni vele a csöveket (egyszerre kettőt).
Meglehetne oldani aksi és inverter párossal de horror áron!
A legolcsóbb az agregátor trafó páros vagy alapból 48 voltos agregátor kellene. Szűk vezetőképes helyeken használnak törpefeszültségü gépeket pl fúrógép vagy sarokcsiszoló 48 voltos kivitelben . Vaterán lehet néha találni ilyen gyári trafókat de amit én láttam az csak 1000VA-es volt. Mire is kell ez pontosan neked? A motorok 1 fázisuak vagy 3 fázisuak? A kialakításuk milyen aszinkron vagy kefés motorok?
Igazatok van. Lemaradt egy adat.
Efficiency > 78 % Igy mâr remélem teljes a tŕblázat. A jelentős inditőáramit nem lehetne megoldani akksival meg mit tudom én egy inverter segitsčgével? Vagy esetleg mŕssal?
Szia ! ha vékony kábelt használsz csak az van hogy álandóan lekapcsolgat az erősitőd,mert nem jut az inverter benne elég energiához.
Szia!Hát a kapcsolás az egy sima 555-ös astabil plusz bu508-as meghajtás plusz egy "nagy" trafo ojan 30-40 wattosat tettem rá és igy tölti a 16 mikros kondit 5-600 voltra + tirisztor+diak+ a.gy.t. és ebböl adódik az a "nagy" szikra.Egyébként ez a verzió nemigazán a legjobb sőt...Az 555 nem a legstabilabb ic amivel találkoztam mármint a hömérsékletre érzékeny stb.Az a kapcsolás csak kisérleti jellegü volt...Most egy másik kapcsoláson dolgozom amibe egy sg3525+2 fet lesz az inverter meg egy kis ferrit trafo.Plusz lesz egy komparátor ami figyeli a kondi töltötségét és 300-350 volt körül "lelövi" az invertert és amikor kisül a kondi akkor indul az inverter,tölt és ismét leáll és igy tovább...Az sg3525-röl jobb tapasztalataim vannak és egy két hegesztöbe is találkoztam ezzel a tipussal már, és ezért akarom kipróbálni hogy mit is tud ebben a felállásban.Na de majd ha készlesz és érdekel valakit akkor teszek fel kapcsirajzot és megosztom tapsztalataimat is. Lehet hogy az elképzelésem egy kicsit "ágyúval verébre" mert egy félhidas kapcsiüzemü inverter "túl nagy" egy ilyen helyre de szeretem túlméretezni a dolgokat hogy biztos ami biztos kibirja amit kell....Üdv:Sly
Üdv!
Sajnos ezen már rég túl vagyok. A kondicsere volt az első. Eddig csak ez tűnt fel, hogy 14v helyett 12,1V van. A másik pedig amit írtam, 1másodpercig indul a monitor (világít a led) majd kikapcsol és vissza sem lehet kapcsolni. Az elkók kisülése közben pedig még egyszer 1 másodpercre visszakapcsol. A mikrokontroller veszi el a tápot az inverterről, a lcd panelról és ledről is. Gyakorlatilag kikapcsolja az összes kimenetét sorrendben: inverter remote (+5v) lcd panel (+5v) és a led. Mi lehet még a gond? Köszönöm!
Sziasztok!
Van nekem egy javítani való Samsung 710n monitorom. A hibajelenség: 230V -ba bedugáskor egy pillanatra felvillan a zöld led majd kikapcsol teljesen a monitor és nem lehet visszakapcsolni (fény sincs semmi). Ha kihúzom a konnektorból a kondik kisülése közben mégegyszer felvillan a zöld led, majd kialszik. Amit tettem vele eddig: 1. Tápegységet átnézem, kondik és feszültségek rendben vannak, de a 14volt helyett csak 12,9 van. 2. Scaler panelon a 3,3v 5v 2,5v feszültségek stabilan megvannak és eljutnak minkét ic-hez. 3. A mikrokontroller panel_enable kimenete áram alá helyezéskor csak egy ideig (1sec) adja ki az 5voltot majd elveszi onnan a feszt a kontroller. 4. Az inverter on kimeneteten is csak 1sec-ig van feszültség. 5. A fényerő kimeneten csak 0,5v van. Lehet mikrokontroller hiba??? (megnéztem a feszültségeket, amik rendben vannnak egy kivételével. A szervídoksiban 14v van írva egyik feszkónak nekem ott csak 12,9 van, de ezt leszámítva a többi fesz tizedre pontos) Kérlek ha tudtok segítsetek, mert már 1 hete kínlódik vele. Köszönöm előre is. A rajz: http://elektrotanya.com/samsung_510n_t_710n_t_910n_t_913n_915n_910b...d.html Üdvözlettel: Fehér Sándor
Szia proli007!
Megrajzoltam a kapcsolást. Az inverter részben nem vagyok biztos, hogy jó. Lehet, hogy felcseréltem a Collektort az Emitterrel. Eddig csak NPN tranyót használtam. Az IC-n nem rajzoltam be az összes bemenetet. Üdv! Balázs
Hello!
Így van ahogy Valkó mondja. De az áramkör tervezés, nem azonos a készítéssel.. - A riasztó kapcsolónak alaphelyzetben zártnak kell lenni, ha riaszt, akkor bont meg. - Minden bemenetre kell egy "lehúzó" ellenállás. Vagy is a bementek és a GND közé, 10..100kohm. - Ha bármely bement kapcsoló bont, akkor az NAND kapu azon bemenete alacsony szintű lesz, így a kimenete magas szintet vesz fel. - A diódás VAGY kapu jó, csak éppen az 555 akkor indítja az időzítést, mikor a TR bemenete alacsony szintű lesz, és nem magas, ahova a diódák húznák. De az 555 bemenete sem "lóghat" a levegőben, tehát oda is felhúzó ellenállás kellene. - Mivel a diódás VAGY kapu riasztáskor nem jó jelszintet ad ki, a kapu és az 555 közé, egy inverter kell. Legegyszerűbb egy tranyós inverter. (Bázisosztó, tranyó, kollektor ellenállás. Ez utóbbi a felhúzást is megoldja. - Ha így oldod meg, akkor bármely riasztó érintkező bontása esetén, elindul az időzítés. De ha az ajtó (vagy mi) nyitva marad, akkor a késleltetés után is addig szól majd, míg be nem zárod. Ha nemezt akarod, akkor a tranyós inverter, és az 555 közé, még differenciáló tagot is kel kötnöd. (Soros kondi, és egy felhúzó ellenállás. ) - A táprészt is tisztába kel tenned, és legyen az is az áramköri rajzon.. üdv! proli007
Az inverter előállít egy magasabb feszültséget a rákapcsolt DC feszültségből, ezt kellene először megnézni hogy megvan-e. Amit én javítottam abban ez 25Khz-en ment, fetekkel szaggatva táplált egy trafót. Ez volt a DC oldala.
Utána ezzel a magasabb feszültséggel tudott a hálózatra visszatáplálni, itt is feteket használt, az volt az AC oldala. Nagyon vigyázz vele, mert a trafó szekunder oldalán(hálózati részen) megrázó élményben lehet részed!
Szia a kondikat cseréld ki nagyobb kapacitásúra. Szerintem akkor nem fog torzítani. esetleg a szimpla keverő kimenetére az inverter felé tegyél be egy kondit,Üdv.
Idézet: „Más szóval kényszeríthetem-e az oszcillátorom kimenetét magas szintre?” Nem kéne... Én inkább valami olyasmi megoldást keresnék, amivel az utolsó inverter bemenetét átkapcsolom az áramkörből a földre, így a kimenetén magas lesz.
inverter 12v-230v megfelel a célnak?
Inkább 230v-230v 50hz trafó kellene? Philips PM 3226 földfüggetlen szerinted? Köszönöm előre is.
Sziasztok!
Van egy Belkin inverterem, aminek az a baja, hogy bekapcsolás után sípol a túlterhelés jelzés, majd egy kis idő múlva ki is vágja a biztit (30A). Az inverter egy buszban van használva, külön vezeték van neki felhozva az egyik akkuról, mert 12V-os az inverter. Mindössze egy nyomtatót kellene működtetnie, és már több mint egy évig sikerült is neki. A kérdésem, hogy mik az első képen levő alkatrészek, mert nem találtam róla infót. Készítettem pár fotót a gép belsejéről is hátha segít (kicsit már megbontottam, hogy szerelhetőbb legyen). Első ránézésre semmi nem égett le, minden épnek tűnik. Mit érdemes elsőként megnézni?
Üdv:Szükségem lenne egy megbízható inverter kapcsolásra ! Ami villanypásztorba kell ! Nagyon fontos lenne hogy a fogyasztása max 50mA környéken legyen és 12V os os bemenő feszültségről működjön! A villanypásztor egy tipikus kapcsolás egy diak adja az impulzust egy tirisztornak ! Töltődik egy kondi vele párhuzamba egy kisütő ellenállás és megy rá a gyújtótrafóra !
Üdv:Levente
Elvileg és a rajz szerint is a HFA diódák után kellene,de a főtrafó vége szálra szoktuk tenni közvetlenül és nem okoz gondot.Lényeges a helyes bekötés,hogy az inverter működésekor kialakult áramból hozzon létre jelet a vezérlésnek,mely csak egyirányú lehet,az 1N5819 dióda is csak ebben az esetben engedi át a jelet a vezérlés felé,ekkor a HFA diódák nem vezetnek.Lemágnesezéskor is kialakul egy fordított polaritású jel az áramváltón,de ez nem jut át az 1N5819 diódán,nincs hatással a vezérlésre.Fordított áramváltó bekötés esetén a lemágnesező áramból alakul ki vezérlő jel,ezzel nem lehet szabályozni a gépet.
Se inverter se motor
Egy priusból van,ha jol tudom akkor a 3. generáció.Tehát nem a legujjabb 2011-es modell.Töltést veszi az biztos,de nem egyszerű ekkora fesznél (töltögetni).Hosszú távra nem is tervezek,de ha napi 3km-t tudna annak örülnék. De vajon frekveciaváltó vagy dc motor pwm? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Egy priusból van,ha jol tudom akkor a 3. generáció.Tehát nem a legujjabb 2011-es modell.Töltést veszi az biztos,de nem egyszerű ekkora fesznél (töltögetni).Hosszú távra nem is tervezek,de ha napi 3km-t tudna annak örülnék. De vajon frekveciaváltó vagy dc motor pwm?