Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia! És az inverter módositott szinuszos, vagy valós szinuszos? a 24v 1 előnye van az akksik sorosan vannak kötve, tovább birja nagyobb a igy a kapacitása. Nekem volt egy olcó módositott szinuszos eredeti kinai 12v 400w os azzal is müködött, de zajos volt a motor, meg a módositott szinuszhullám nem tesz jót a motornak, ezért vettem egy valós szinuszos invertert, kb 50 euróért használtan. Waeco mobitronic egész jó cuccokat csinálnak, sőt van olya termékük is amit lakókocsikhoz gyártanak kapcsolóüzemű inverterük is van.
Sajnos nincs oszcilloszkópom, de lehet igazad van mert az a két fet jobban melegedik mint a szomszédok, hangja is van, valamint két hosszabító van ráhúzva mindkettő izzós kapcsolóval van ellátva, az meg kicsit furcsán villog az inverteren... Azt is észrevettem, hogy inverter üzemmódban a CRT monitoron csíkok jelennek meg, egyébként megy minden róla csak a moncsit nem lehet rákapcsolni inverter módban. Ha hibás a jelalak kárt tehet az LCD TV -ben vagy az erősítőben? A gépben van mi kiszűrje, gondolom a fentiekben is mivel rengeteg kondenzátor van és egyenárammal dolgoznak.
Szerintem eleve keresztbe volt a kábeled kötve. Csatolok egy jobban átlátható ábrát.
A PC-n lévő csatlakozó 3-as lába a TX. A szkópodnál ez a 2-esre kell hogy legyen bekötve. A sémán viszont rosszul kötötte be a tervezője. A D25 diódán kellene az RX címkének lennie. Erre utaltam átnézés címén. A nyákon lehet hogy jól kötötte be. Javaslom tegyél be egy 220Ohmos ellenállást az IC12C inverter kimenetéhez áramkorlátnak.
Szia! Mi lenne ha egy védődióda párt tennék az inverter és a szivattyú közé?
Szia! én egyszer meg csináltam 2 relével, de az kevésnek bizonyult, agyon is vertem az invertert
addig jó amig inverterről megy a dolog , de amint visszajön a hálózatiáram, a relé nemvált olyan gyorsan és máris kapot egy kis feszültséget az inverter, az egyik fet el is szállt benne. Ujra tervezetm az egész áramkört, a fényképen egy 1/2 kész modul van. A késleltetést egy 12v relé kapcsolja előtte 2db 4700uf kondi van párhuzamosan kapcsolva. Az ups ek szerinetm azért nem tutik,1: nem mindegyik szinuszos. 2 az akku kapacitása kicsi. Nekem a komplett fűtésvezérlés 2db digitális termosztát 1 db kerigetőszivatyú és az inverter 4 A vesz fel a az akksiból egy 55Ah akksival kb 5órát tudom működtetni.
Igen, sokféle lehetőség van, mindegyiknek megvannak az előnyei is, és a hátrányai is. 1. verzió amit te mondasz, hogy DC/DC átalakítóval kapná a 12V-ot az elektronika, és 1 aksi kupac lenne. Hátrányai, hogy az inverterrel jobban enné az elektronika az aksikat, mint egy külön aksi esetén, és az, hogy ha ne adj isten lemerülsz csontig az országúton akkor nem lesz se vészvillogód, se helyzetjelződ, se semmi, ami azért elég veszélyes, és lehet nem is adnák meg rá így a műszakit. 2. verzió az, hogy 1 aksikupac táplálná a motort, és egy külön 12V-os aksi külön az elektronikát (ez lehet akár az autó eredeti aksija is) és ez esetben merülés esetén még lenne energiánk vészvillogóra, és lámpákra. Ennek a hátránya, hogy a visszatáplálás bonyolult VISZONT erre is van ötletem. A fentebb említett beépített szélturbinákból nem véletlenül terveztem minimum kettőt az autóba. Az egyik az elektronika aksiját töltené vissza, a másik pedig az aksikupacra segítene rá, persze ezt úgy kell megtervezni, hogy lehetőleg 1 full töltéssel a motort hajtó aksik hamarabb merüljenek le, mint az elektronika aksija, és ez esetben nem fordulhat elő, hogy elektronika aksija hamarabb lekettyen, mivel ha már merülnek a motoraksik, akkor felteszed töltőre, és feltöltöd egyúttal az elektronika aksiját is, ehhez viszont megint kell egy inverter ahhoz, hogy egyszerre tudd tölteni mindet, ha az aksicsomagnak és a pótaksinak más a feszültsége. Ha mindegyik 12V-os akkor ez sem kell.
Szia!
Először is ugy-e nem zavar, hogy lassan ingyen energiát szeretnél? Az akkumulátorod 72W leadására képes egy ora alatt és ez 100%-os hatásfoknál, ami viszont nincs. Te pedig 120W körüli értéket szeretnél a szekunder oldalon. Még ha nem is "szinusz"-t hallgatsz akkor is vakmerő vállalkozás. Az inverter megvalósítható de fél óránál többet se fog neked működni ez az egész és ráadásul az akkumulátorod se fogja az idős kort megélni. Mellesleg van olyan topik, hogy "kapcsolóüzemű táp autó-hifi-hez" vagy valami hasonló. Ott keresgélj mivel az spéci neked való téma lesz
Jogos a kérdés, ezen már én is gondolkodtam....persze a legjobb megoldás az, ha inverter nélkül oldom meg, de ahhoz ebből a fajtából egy 144V-os motor esetében 45 db kéne ami rohadt sok, viszont ezzel a mennyiséggel már szerintem több 100 km-et is tudna menni a kocsi, viszont 4 millába kerülne, ami megint csak rohadt sok.
Megoldás verzió 1: kisebb teljesítményű motor kell verzió 2: olcsóbb aksi verzió 3: inverter....jó kérdés, hogy hogyan érné meg jobban....sok sok számolgatás
Na, hogy ne vessen szét az ideg, minden faxául megcsináltam, kijelző inverter, új töltő, memóriabővítés.
Minden tökéletes, ma kapcsolnám be, sistergés a kijelző meg sötét, erre olyat káromkodtam, amit 10 miatyánk se old fel. Szétszedem, hát törött a fénycső Hol lehet ilyeneket kapni? Hogy keressek rá? Nem is értem, hogy bírt eltörni beépített állapotba?
Helló
A rajz alapján semmiképen nem fog elfüstölni az ic,de nem látom át,hogy ez minek a rajza a tranzisztort típusát nézve valami kis teljesítményű inverter lehet.
Nos! Bocsi a késői válaszért!
A táp elfüsölt elég szépen, Az egyik fet ki is gyulladt 5másodperc után. A hibajelenség az volt: 220 ról ok, 13,2 v töltési fesz volt. Ha elment a betáp, akkor akkuról 5 másodpercig ment de csak 70V adott le terhelés nélkül, de olyan trafózúgással mintha 1000w al terheltem volna .Ha inverter üzemben néztem, akkor is 5sec 70v és tiltott. Irfz48n van benne 4db, ebből az egyik szétdurrant és a panel is éget körülötte. Szerintem a fet nem jó az eredeti helyett. Várom az ötleteiteket és köszönöm előre is.
A gép belseje így néz ki:
Az egész alapja egy ALI cipsetes dedikált 586 -os 150Mhz -es Socet 7 -es Prcival 4MB FPM memóriával 1,2GB hdd vel. A hardveren egyszerű DOS kernel dolgozik, ami sérült, a szoftver, voltaképp az egésznek a lelke sértetlen. Tele volt fájlrendszer hibával, ami nagyrészt a szabad területet érinti, és vannak fizikai sérült szektorok is. Egy új DOS -ba sikerült átültetni az egészet, és láss csodát gyönyörűen működik, majd ha lesz kedvem akkor a szoftvert is áttúrom. A gép tartalmaz egy komplett PC kártyát, egy videokártyát, egy kétcsatornás rögzítőkártyát (felbővíthető 4 re pluzs egy kártyával!), egy hangkártyát továbbá van egy speciálisan átalakított Parallel/soros-port kártya, amire rá van ültetve a kijelző, továbbá egy inverter a CCFL csőnek, és egy sor dipkapcsoló a báziscím állításához. A Front oldalon található gombok egy speciálisan átalakított AT billentyűzet, amit egy DOS -os illesztőprogrammal életképessé lehet tenni. Lehetőség van a csatornák független felvételére, valósidejű monitorozására, visszajátszására. Az előlapi hangszóró/fülhallgató potméterrel, és digitálisan is állítható. Az összes információ egy kijelzőn egyszerre jelenik meg, voltaképp VGA monitorra nincsen szükség még akkor sem ha valami problémába ütközik a POST során a rendszer, mert a PC kártyán elhelyeztek 8 db LED -et. VGA Monitorra csak az első felkonfigurálásnál van szükség vagy utólagos állításra.
Tényleg jól el vagy akadva és nem jól tudod. A triakot nem egyenirányításra, inkább teljesítmény szabályozásra szoktuk használni váltakozó áramú körökben.
Amire gondoltál, az vezérelt egyenirányító híd, ami tirisztorból, vagy tirisztorból és diódából áll. Amennyiben csak tirisztorból áll, teljesen vezérelt, ha pedig tirisztor és dióda, akkor félig vezérelt hídról beszélünk. Ezt hegesztő gépekben szekunder oldali egyen irányításra használjuk, nagy teljesítményű félvezetők, illetve félvezető modulok. Ebben az esetben a feszültség/ áram átalakításáról, egy megtermett transzformátor gondoskodik. Amiket itt leírtál, azt meg nem akarom kommentálni, mert megsértődnél. Mielőtt hegesztő inverter tervezésbe kezdenél, inkább javaslom, sok sok utánanézés, meg a fórum végigolvasása talán segíthet. Akkor a húsz évet le lehet csökkenteni, persze segítséggel, amit itt bár ki szívesen ad.
Szia!
Amióta az emberiség történelme ismert, az Áramszolgáltatóknak mindig helyi elvárásai, szokásai is vannak az országos előírásokon túl. Ahová be kell nyújtanod ott tudd meg, hogy ki tervezheti meg (Országos villamos tervezői névjegyzékben szereplő tervező, áramszolgáltatói névjegyzékben is szereplő tervező, az ÉMÁSZ-nál akkreditált kivitelező, vagy egyszerűen hozzáértő villamos szakember). Ezután talán itt is tud valaki segíteni. Mindenképp fel kell tüntetni, hogy 1, vagy 3 fázisú; direkt, indirekt lesz a mérő; az áramszolgáltatói korlátozó biztosíték(-ok) értéke; a mérő utáni áramkörkiosztást (esetleges túlfeszültség elleni védelem, FI-relé, fogyasztók áramköri biztosítékai, inverter biztosítéka (a nullát is szakítania kell) és leválasztó kapcsolója, az inverter pontos típusa, napelemek össz. teljesítménye). Ehhez nem program kell, hanem hozzáértés és JOGOSULTSÁG a néhány "kockát", vonalat tartalmazó A4-s rajzhoz. A kétirányú mérőt az ÉMÁSZ adja ingyen, az áramszolgáltató által ELFOGADOTT inverter pedig mindent tud amit az áramszolgáltató műszakilag elvár. Ezért ilyen szűk a betáplálásra használható inverterek választéka. A külön 2ák-s biztosítékon és leválasztó kapcsolón túl semmi egyéb kütyüt nem kérhet - persze a szakszerű kivitelezésen, szerelési igazoláson túl. Ha a mérő előtt nem kell szerelni, akkor bármelyik villanyszerelő elvégezheti a szerelést.
Minden valamira mondható pásztor tömbvázlata:
inverter,aminek az alapja lehet, tranzisztoros vagy ic-s > tranzisztoros vagy FET-es végfokozat > porvas vagy vasmagos transzformátor > egyenirányítás > tirisztoros vagy triakos rásütőegység > rásütőkondenzátor >nagyfeszültségű transzformátor. Na már most ezek alkatrész típusban és értékben eltérhetnek egymástól,de az elv az ugyanaz. A másik dolog amit itt már kibeszéltünk a villanypásztornak nem 10 centis szikrákat kell vetni, hanem 5-8 mm-es erőteljes szikra kell, hogy a szélsőséges viszonyok között is mint pl eső,hó vagy magas páratartalom mellett is elegendő energia maradjon a jószág kordába tartására.
Igen, de nagy volt az áramfelvétel és melegedett a tranyó,
ott asszem 2-2,5 khz rezeg az inverter rész hagyományos paneltrafóval. Az impulzus trafónak nagyobb freki kell.
Helló
Nem, nem, oda kell illeszteni a tirisztoros kapcsolást csak én nem rajzoltam oda, mert itt inkább az inverter kör felépítését akartam valamilyen szinten papírra vetni.
Üdv! Érdekelne ,hogy mekkora teljesítményű az az inverter ami elég kicsiben latszik?
Sziasztok!
Kérnék egy szívességet. Ehhez a kapcsoláshoz tudna nekem valaki NYÁK tervet készíteni? Elég egyszerű, de nekem mégis gondot okozott, az IC-k nem mennek nekem. Hálás köszönet. Üdv! Balázs
A módosult szinusz hullám az nem jó?
http://netker8.eu/spd/RP_3413001/feszultseg_atalakito_12V_230V_inverter_modositot erre gondolok
"Ez az inverter túl jó."Próbáltad már?
Ha régi típusú a szivattyú,akkor birkóznak egymással, és a végén vagy a szivattyú,vagy az átalakító dob hátast. Mégpedig a négyszög kimeneti jelalak miatt. Az új fajta szivattyúk(inverteresek)azt hiszem elmennek róla, de erre vonatkozó tapasztalatom nincs, mivel én valós színuszost használok e célra. Az elmúlt évek során jó néhány ilyen és hasonló átalakító került hozzám néhány perces üzem után javításra. Kivétel nélkül mindegyikkel szivattyút akartak működtetni. Nekik nem jött össze. Gondolod ideasforlife-nak összejön?
Az nem autós inverter? szivargyújtócsatlakozóval?
Neked akkor automatikusan átkapcsol ha elmegy a hálózati áram? Ezt,h hogy működik részleteznéd ? pls
Szia! Ez az inverter túl jó. Nekem egy 150 W-os obis inverter viszi a keringetőt (áramszünet esetén) egy 50 Ah-s akksival. Úgy rémlik 2 db relével oldottam meg az átkapcsolást, már megy 3 éve, rég néztem bele
,persze van benne egy kapcsoló-üzemű töltő is.
Hello! Van nekem egy 30-50W max teljesítményt felvevő keringetőszivattyúm, és szerintetek ez az inverter jó lenne hozzá? Valamint mekkora akksit érdemes hozzá beszerezni?
A túl jó az invertert idézőjelben értettem, hogy a tirisztorhoz képest. Inkább azt kellett volna írnom, hogy a tirisztor tartóárama elég kicsi, és az inverter begyújtva tartja. BT151-el nem szokott ilyen gond lenni, de ki tudja, mit raktak ebbe.
Köszi a tippet. Azt viszont akkor nem értem, hogy az üzletben miért nem említették ezt a lehetőséget. Pedig tényleg rutinos "rókák" az eladók. Régi rádióamatőrök.
Mindegy, kipróbálom ezt a FET-et is, hátha. Egyébként van tudomásod róla, hogy valaki csinált már ilyet? Mármint az inverter helyettesítését analóg táppal?
Helló
idézet: túl jó az inverter és nem zár le a tirisztor, mert nem esik le az áram eléggé. A képen egy 3,5 wattos paneltrafó látható ebből adódóan nem lehet túl jó az invertere,ha még egy ferrit magos trafóról beszélnénk akkor azt mondom o.k.
Lehet akár a tirisztor is, ha pl. túl érzékeny a gate-je, és nyitva marad, vagy túl jó az inverter és nem zár le a tirisztor, mert nem esik le az áram eléggé.
A tirisztor gate-je meg a föld közé rakhatsz ellenállást, illetve egy pártíz-száz ohmot az inverter után, hogy azon keresztül töltse a kondit.
Ez jó volt, köszi.
Tehát akkor ki is lőhetem az inverter hibát. A probléma a tv-vel annyi, hogy túlsúlyosak a színek benne, mintha hiányozna "valami", túl kék-zöld-piros a kép (hőmérséklet beállítástól függően). A tv menüje hibátlanul megjelenik.
Helló.
Ezt a készüléket most is használod,vagy használják? Mert előfordulhat,hogy a kerámia kondik amik ugye érzékenyek a hőmérsékletre a hideg hatására megváltoztatják az inverter rész frekijét ez miatt meg nő az áramfelvétel melegedni kezd a tranyó meg a trafó is előbb utóbb ki nyírja az adaptert,ezeket a kondikat ki kellene cserélni műanyag fólia kondikra és a táp kondit is nagyobbra. Elég a szürke panel trafó körében található tranzisztorra hűtést tenni a tirisztor sosem fog felforrósodni. Még egy tanács a pozitív ágba a tegyél sorosan egy 2-4 ohmos ellenállást aminek a teljesítménye 2-3 watt ez nekem bevált olyan pásztorok javításánál amiknek ugyanez volt a problémájuk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

addig jó amig