Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   171 / 262
(#) kufi hozzászólása Jan 3, 2012
Sziasztok,

én is hasonló problémákkal küszködök. A háttérvilágítás csak bekapcsolás utáni pár másodpercig világít majd elsötétül, de kép van. Külső monitorral tökéletes, ha visszaváltok külső monitorról a kijelzőre néha akkor is jó a világítás pár másodpercig. Hogyan tudnám a legegyszerűbben megtudni, hogy inverter vagy fénycső a rossz?
(#) antikzsolt hozzászólása Jan 3, 2012
na akkor lényegében így néz ki az autó motor része.

12kW os generátor
11kw os motor
4 darab 12v 100 aH ás akku. sorba és párhuzamosan kötve (2x 24v 200ah)
1 darab inverter aksitöltésre
1 darab inverter motor táplálásra.
1 darab konvertálót. váltó feszből egyenáram
meg egy nagy adag kábelek biztosítékok
nem tudok mást felsorolni ami így nagyjából kelhet még.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 3, 2012
"Az ilyen ide-oda kapcsolgatás roszabb, mintha nem lenne védelem."

Igen. Az a baj, hogy az áramkorlát többnyire arra van, hogy a kimeneten levő zárlat ne tegye tönkre a FET-eket. Miután a kimeneten zárlat van, a fojtón az árammeredekséget már nem befolyásolja az éppen aktuális kimeneti fesz, tehát a kialakuló di/dt jó nagy lesz. Vagyis, háromszög alakú áram fog folyni, szerencsétlen esetben még nagyobb frekvenciával, mint az üzemi. Ez aztán jó nagy veszteséget jelent a tranyóknak, úgyhogy célszerű kikapcsolni.

( Innen elképzelhető, hogy mennyivel bonyolultabb egy szünetmentes célokra készült inverter, ugyanis annak igazi áramgenerátort is kell tudnia, különben, hogy indul el egy klima motor, ami ugye nagyjából kapocszárlatot jelent... )
(#) stampedlipityu hozzászólása Jan 3, 2012
Érdekes, hogy arra még nem gondolt senki, hogy szigetüzemben úgy használjon házi energiát, hogy kiépít egy külön kisfeszültségű DC rendszert a házba.
Ezt konkrétan úgy képzeltem el, hogy van a szélgenerátor/napelem, azok töltik az akkumulátorokat. Viszont az akksikon kívül a rendszer drága része még az inverter, ami helyett szerintem megéri inkább külön aljzatokat kiépíteni. A világításon kívül átalakítással számítógép, TV, stb. is mehetne 24/36/48 voltról (a felvett telj. miatt érdemesebb 48V-ban gondolkodni).
Esetleg azt megcsinálni, hogy a teljes otthoni hálózat vagy annak egyes részei átválthatóak lennének 230VAC és 48VDC között, az eredeti foglalatok, aljzatok meghagyásával. Valószínűleg még mindig olcsóbb lenne házilag készíteni a számítógéphez, mosógéphez, stb. egy melléktápegységet, amivel 48 V-ról tudjuk működtetni azt, ha pedig épp nincs 48V, akkor átváltani 230-ra, mint gyári invertert venni (amiből egy normálisabb teljesítményű 8-900 ezer ft).
De a jelenlegi gázárak mellett még fűteni is lehetne vele...
(#) antikzsolt válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 2, 2012
Azért jöttem ide hogy megtudjak ezt azt mielőtt nekifognák az építésnek. Ezért kérem ki a véleményeteket. A generátoron van váltó és egyenfesz is. tehát a probléma letudva amúgy az inverter kell mert az aksikból szedi ki a gyorsításhoz szükséges energiát.
(#) zolika60 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 2, 2012
Már bocsánat, de amit leírtál ennél többet nem érdemelt. Nem látom értelmét egy olyan rendszernek, ahol egy benzinmotor hajt egy nem tudjuk milyen generátort, de ha gyári akkor váltóáramút. Erre kapcsolgatnánk motorokat. Miért nem elég egy motor ilyen kis teljesítményhez? Ha váltóáramú a generátor mivel töltöd az akkukat? Milyenek a motorok váltó vagy egyenáramúak? Ha váltóáramúak akkor még inverter is kell ami plusz veszteség. Szóval gondold még át ezt a dolgot egy kicsit.
(#) 1984white hozzászólása Jan 2, 2012
Sziasztok!

Remélem jó helyen teszem fel kérdésem.
Van 1 lcd monitorom és egy elektronikus kapcsolóáramkör kellene hozzá.

A lényeg 2db lcd invertert kellene ki illetve bekapcsolni.
Van egy startjelem a monitorban (3,3V dc) ezzel szeretnék vezérelni egy kapcsolást, ami relét húz meg vagy csak egy teljesítmény tranzisztoron átengedi az áramot illetve kikapcsolja.

12v osak az inverter panelek és összesen még 1A sem kell nekik.
12V állandóan megvan csak a startjel kapcsolható az előlapi gombbal.

Ha tudtok segítsetek legyetek szívesek.

Köszönettel!

BÚÉK 2012 mindenkinek!
(#) antikzsolt hozzászólása Jan 2, 2012
Ja igen. Az aksikra gondoltam. Méghozzá 4x 12v 100Ah ra. Ebből akarok 2x 24 voltot csinálni és 1 inverter segítségével meghajtani a motorokat.
(#) Lac364 hozzászólása Jan 2, 2012
Közben tervezgetek ) Bár még a inverter sincs kész
(#) Karkiat válasza laccika77 hozzászólására (») Jan 1, 2012
Már nagyon régóta gondolataimban volt a megújuló energia. Kb két éve elkezdtem minden hónap végén félretenni mindig egy kis pénzt. Jártam kinn Németországban s mindenfelé tele voltak a háztetők napelemmel már akkor is s gondoltam ha a német napsütés termel és gazdaságos (egyébként biztos nem csinálnák), akkor a magyarnak is kellene. Egész kis rendszerben gondolkoztam, csak egy 1 kW-osban. Sokat bogarásztam a neten, amikor megtaláltam a szerintem leggazdaságosabbat, azt hiszem nem reklám a Sigsolar Kft-t. Végül is egy 2,17 kW-lett,mert ez majdnem fedezi az áramfelhasználásomat. Itt egy kép: http://sigsolar.hu/referencia/kis%C3%BAjsz%C3%A1ll%C3%A1s.JPG
Az egész rendszer 1,8millió volt áfásan, amihez vettem fel egy kis hitelt (ami havonta kevesebb mint a villanyszámla volt). A rendszert 3 nap alatt felszerelték és beüzemelték, csak az E-On-nak kellett másfél hónap mire kijöttek órát cserélni. Az engedélyezési papírmunkák az árban benne voltak. Az E-On díjmentesen cserélte az órát. Az én rendszerem nem tartalmaz akkut, ha süt a nap, az inverter automatikusan indul s a termelt energiát betáplálja a hálózatba. Akkuba tárolni csak szigetüzemnél van értelme s cseppet sem olcsóbb, mint a visszatápláló inverter, ahol a hálózat az akku.
Igen, a nyereség egy nagy kérdés, ha többlettermelés van leolvasáskor, azt a fogyasztói ár 85%-án kifizeti s mint minden királyságban a füstadó, lankadó, hamvadó mellet ezt is be kell vallani, mert a majdnem amerikai tengerészet NAV(Y) biztos megtalál azért a pár ezer forintért...
(#) laccika77 válasza Karkiat hozzászólására (») Jan 1, 2012
Értem a lényeget! Épp a minap tárgyaltuk,hogy csak a megújuló energiát veszi át, azt is azért mert törvény kötelezi rá. Ez a felállás így életképesnek hangzik. Ha nem titkos megkérdezhetem, hogy mennyi időbe és pénzbe került, ez a betáplálós dolog? Onnan érdekelne, hogy akkuk, inverter mérő óra, engedélyek stb. Hogy mivel töltsük az akkukat, az legyen a mi dolgunk! Ja és a nyereség? Abból adózni kell, vagy abból nem kell Viktornak?
(#) Pety_ hozzászólása Dec 31, 2011
Mit szólna az eredeti prímer 250-350Hz -hez?
4047-el+IGBT?
Low Frequency inverter
Valaki már próbálta??
(#) _Mono_ válasza Collector hozzászólására (») Dec 30, 2011
Idézet:
„Most had ne kelljen már ezt lerajzolni, van egy logikai feted mondjuk IRL540, a gatet rákötöd az inverter kimenetére, a drainre rákötöd a tápot, a sourceal meg sorbakötöd a hangszóródat, a hangszóró meg megy a földre. Itt már lehet 8ohmos hangszórót is használni, mivel kapcsolóüzemben megy, ezért nem gond a kis impedancia.”

Bocs, de ezzel kapcsolatban kérdeznék még: amit te ajánlottál FET-et, az egy 100V-os, 36A-es, TO220-as tokozású FET. Talán egy kicsit kisebb is megfelelne, de nem vagyok jártas nagyon ebben a témában, nem tudnál ajánlani valami kisebb méretűt, ami azért a 8 Ohmos hangszórót szépen meghajtja?

Hogy áll amúgy a saját kapcsolásod? Van fejlemény?
(#) danka- válasza jmartin hozzászólására (») Dec 30, 2011
Udv! egy helyen valaszolok akkor.
trafo,inverter nincs is!nativan halozatot egyeniranyitok,ahhoz kell a fojto,hogy ne durranjon le az egesz az elso kontaktolaskor.
graetz maga 50A/1000V.
probauzemben(trafo,80V szekunder) mukodott,csak nekem tobb kakao kell,ezert menne kozvetlen halozatrol.Fojto maga 800mA-ra korlatoz,kerdes hogy mintszolna a kimeneten levo 340V DChez.
Ezert kerdem azt,hogy nem volna jobb rogton a primer korbe tenni?
Bocsanat,hosszura sikerult.
Udv.
(#) Saggitarius válasza mattila69 hozzászólására (») Dec 29, 2011
Az esetek tobbsegeben a kiszaradt illetve szivargo kondik miatt az inverter is meg szokta sinyleni, vagyis az ellenutemu (esetleg hidkapcsolasu) vegfoktranzisztorok egyike elhalalozik -vagyis atmegy haromlabu rovidzarba -
(#) Daemon09 hozzászólása Dec 29, 2011
Sziasztok!

Összegyűlt itthon elég sok laptop inverter, hogyan tudnám letesztelni őket laptop nélkül?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Daemon09 válasza perköbüki hozzászólására (») Dec 29, 2011
Külön van az inverter panelje, arról húzom le a kábelt, akkor bekapcsol.
(#) ColT hozzászólása Dec 29, 2011
Hello!

Került hozzám egy Samu 740n monitor.
Volt már róla itt szó a fórumban, de azok a hibák a sima 3 kondi + bizti hibák voltak, amitől a háttérvilágítás megy el.

Na az enyém olyat csinál, hogy be lehet kapcsolni, van kép és világítás is - ha nincs rajta VGA kábel. Ha adok rá jelet, is, akkor helyből kikapcsol, majd próbálkozik bekapcsolni, ami néha sikerül neki, de képet akkor sem ad :S Szóval az inverter jó...

Valaki tud erre megoldást javasolni...?
(#) mex válasza libertitas hozzászólására (») Dec 29, 2011
Bajnak nem baj, ha 100 ohm az érték. A diac nyitófeszültsége (az az érték, amikor lavinaszerűen kinyit) ~30-33V Ekkor kerül rá a 100 ohm-ra ez a feszültség, ami ~300-330mA áramot hajt át rajta addig, míg a 22µF töltése ki nem ürül. Ez nagyon rövid idő alatt végbe megy, nem okoz semmiféle melegedést, ezt az áramot pedig a diac is elviseli. Közben természe3tesen a tirisztor már begyújtott, a kondit rásütötte a gyújtótrafóra, és ezt követően kezdődik elölről az egész játék.
Annyit azért hozzátennék: illene az 555 működését arra az időre tiltani, míg a tirisztor bekapcsolt állapotú, mert ha nagyobb teljesítményű az inverter rész, előfordulhat, hogy nem tud kikapcsolni, mert az áram nem csökken le a tartóárama alá.
(#) Syn7h37ic válasza VodkaTam hozzászólására (») Dec 28, 2011
Jó az OR Alapesetben a bemenetek le vannak húzva földre, így a kimeneten is 0 van. Bármelyik érzékelő nyit, a kimenet magas állapotra kerül. Ez a kimenet megy az AND bemenetre. Ha élesített, akkor az AND egyik bemenete magas állapotban van. Riasztáskor az OR kimenet magas állapota a NAND másik bemenetét is magasra húzza, így a kimenet lemegy 0-ra. Így tudja indítani az IP kamerát. Hatástalan állapotban az AND "éles bemenete 0-n van, Így az OR kimenetről érkező magas szint nem billenti át a NAND kimenetét.
Ha AND kapuval akarod csinálni, akkor csak olyankor indul a kimenet, ha az összes bemenet állapotot vált.
a 4000 az NOR, így a kimenetre kell a tokba integrált NOT inverter, hogy OR legyen.
(#) Syn7h37ic válasza VodkaTam hozzászólására (») Dec 28, 2011
Akkor marad a kapukkal megvalósított dolog.
A rajz az alap elgondolás.
A 4000 NOR kapuval egyszerű OR kaput csinálni, ugyanis van benne egy inverter, aminek segítségével egyszerűen meg tudod a kimeneti állapotot változtatni.
A 4011 NAND kapu esetén szintén, a másik NAND segítségével.

IP vez.JPG

(#) Daemon09 hozzászólása Dec 28, 2011
Sziasztok!

Összegyűlt itthon elég sok laptop inverter, hogyan tudnám letesztelni őket laptop nélkül?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) laccika77 válasza dobo hozzászólására (») Dec 28, 2011
Maximálisan egyetértek! Gázmotorból származó villamos energiát a szolgáltató senkitől sem fog átvenni! Főleg nem olyan áron ahogy nekünk adja. A megújuló energiát (nap ,szél...) is csak azért veszik át mert törvényben kötelezik őket, de így is elég macerás és nem 10-20ezer forint az óra, inverter stb. Az eon vagy bármelyk szolgáltató hülye lenne tőlünk vételezni áramot azon neki nincs HASZON és ez a lényeg. Műszaki szempontból sem lenne szerencsés ha minden harmadik háznál lenne egy 50Kw-os hálózatba tápláló generátor és minden gazda kedve szerint kapcsolgatná ki-be.?
(#) dobo válasza pittyu2 hozzászólására (») Dec 28, 2011
A fűtőműgen a hő előállítása a lényeg. De ha a gázt nem kazánban hanem motorban égetik akkor a forgási energiával generátort is működtethetnek.
Amivek a fűtőmű elektromos igényét sokszorosan fedezni tudják+ a felesleget értékesíteni.Ezzel sokkal gazdaságosabb a fűtőmű üzemeltetése mert az értékesített villamos energia részben fedezi a felhasznált gáz árát is.
Szóval ott ahol hőre van szükség pl fűtésre ott megéri ebben gondolkodni.
De optimális esetben van egy napelemes rendszered és ki van neki építve a kétirányú fogyasztásmérés akkor inverteren keresztül simán csatlakozhatsz a hálózatra!
Mondjuk egy ilyen inverter nem 2 Ft 10-20 Kw -os tartományban de afűtési számládba nagymértékben beszálna az értékesített villamos energiából befolyó összeg.
Kapcsolt villamosenergia termelés de háztartási méretben!
Jó lakóközösségekben pl társasház lehet megérné az udvar végébe vagy egy tárolóba telepíteni egy 100Kw os rendszert .
Szerintem egy 6-8 lakásost kifűtene simán ha meg még a fütést melegvízellátást és villamosenergia ellátást is leszámoljuk nem azt mondom hogy + ban lennénk De biztos jobb lenne mint külön Gázszámlát ,villanyszámlát fizetni.
A másik hogy a létesítési költségekben a 6 lakás Gázkazánjának bojlerének árát be lehetne dobni a gázmotor árába.
Új építésnél biztos megérné csak kellene egy ember aki utánnaszámol pontosan.
De félek hogy a jogi akadályok lennének a legnagyobb problémák egy esetleges megvalósítás esetén.
(#) pucuka válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 28, 2011
Az inverter helyére nem teheted, mert a tranzisztor bemeneti terhelése rögvest leállítaná az oszcillációt. Az inverter kimenete viszont meg tud hajtani egy kis teljesítményű tranzisztort, kapcsoló üzemben, amit tovább erősíthetsz. De a rezgések frekvenciájával le kellene menned a 100 kHz alatti tartományba. De továbbra sem értem, miért szükséges a kristály. Az ilyen alacsony frekvenciájú kristályokat különben is másképp kell berezgetni.
(#) Frankye válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 28, 2011
A 4069-es IC egy hatcsatornás inverter. A FET a belső felépítésére utal, de helyette gyakorlatilag bármelyik inverter IC megfelel, csak olyan legyen, amely elviseli a széles tápfeszültség-határokat (3-15V).

Szerk.: Pucuka barátom megelőzött...
(#) pucuka válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 28, 2011
Mert abban a tokban négy ilyen áramkör (logikai inverter) van, ráadásul Schmitt triggeres, és nagyimpedanciás bemenettel. Egyébként abban sincs sokkal több pár (FET) tranzisztornál. Így az elválasztó inverter kimenetén korrekt (CMOS) logikai szinteket kapsz. Bipoláris tranzisztorral mindezt nehezebben lehetne csak megvalósítani.
(#) uramesi89 hozzászólása Dec 28, 2011
Hello mindenkinek.Olyan kérdésem lenne, hogy nem tud valaki egy olyan inverter kapcsolást ami 24V-bol csinál 230V-ot és olyan 300-500W leadott teljesitménnyel.
(#) agressiv válasza zsa hozzászólására (») Dec 28, 2011
Van egy olyan érzésem, hogy a fet kapcsolja rá a tápot az inverterre és előfordulhat, hogy megszakadt a fet. Be kell kapcsolni a monitort és végig kell mérni a fet lábait, Elvileg a Source-on van a 12V a gate-jén van vezérelve. Ha a Gate-en van fesz, de a drain-jén nincs, akkor szakadt és nem kapcsol, ha átkötöd a drain-t és a source-ot (egy ellenállás lábbal) és bekapcsol az inverter akkor biztos, hogy a fet a rossz.

Jól sejtem, hogy ez egy Emax inverter? :yes:
(#) zsa hozzászólása Dec 28, 2011
Sziasztok . Egy LCD monitort próbálok életre kelteni de nem igazán jön össze. A monitor külső tápos , a kijelző már jól működik van kép. Viszont az inverter -nél valami hiba lehet mert a hátérvilágítás nincs. Az inverterben és környékén a diódák, biztik, 4db nagy (C5706) tranzisztor kiforrasztás után egyforma a mért értékei jók . Maradt egy fet ( SUM70N03-09CP) amit fogalmam sincs hogyan lehet működés közben kideríteni jó-e ? Esetleg a csövekre vagy a inverter kimenetére van valamilyen teszt hogy kiderítsem melyik a rossz ?

Köszönöm előre is
Következő: »»   171 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem