Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A kapcsolási frekit a timer2 határozza meg ,azt pedig a kristály ami működteti a PIC-et alapból 20MHz esetén 19500Hz.
Azonban még befolyásolja a PR2 regiszter, mert amikor a kettő egyezik, akkor kezdődik elölről a periódusidő. Ha a PR2 -be 250-es érték kerül, akkor pont 20kHz lesz a pwm freki. Azonban a pwm felbontás is arányosan kisebb lesz, tehát jelen esetben csak 0- 250 ig lehet értéket adni, nem pedig 255-ig. A pwm kitöltés nagyságát a CCPR1L nevű regiszterbe kell beírni.(A szám 0-255 ig lehet, ez 0% - 100% pwm. )Ennyi. Ha bonyolítani akarod, mód van a 10 bites felbontásra is (pwm kitöltés) azonban teljesen felesleges. A pwm jelet a kimeneti híd felé egyszerűen egy meghajtó IC vel lehet kivinni mégpedig IR2111 . Azonban nem a katalógus ajánlása szerint,met a felső fet meghajtását máshogy kell megoldani.Az IC biztosítja, hogy ne nyissanak egymásra a fet-ek, és elég neki 1 bemenő jel. Hídkapcsoláshoz kell még egy inverter a másik oldalnak.
Igern használtam is kiszámoltam, hogy milyen R1, R2 C kell, de a T1-T2 időmet fel kellene cserélni magyarul a kimenetet megnegálni. Van valami analóg inverter erre?
Így van most a belső összekötés. Már látok benne hurkot. Hogyan kellene összekötni? Mi legyen a GND csillagpont?
Ugye az inverterről az erősítőre rá kell kötni a földet mert ott nagyobb áram folyik. Vagyis akkor akku GND-je az inverter teliföldre. A primer GND-je össze van kötve a szekunder negatívjával, emlékeztek ott egy 1K és 100nF-al volt összekötve de ezt át kellett hidalnom a DC-DC konverter miatt mert az erősítő ic-i simán a 12V-ról üzemelnek.
Jelenleg csak ez az egy PC tápom van, ezt nem szeretném átalakítani, a mostani tudásom is kevés hozzá. Így marad az általam leírt laptoptöltős megoldás. Ha nem egy 1600W-os porszívót teszek rá próbának, akkor gondolom működni fog. Mekkora lehet indításnál, illetve üresjáratban az inverter áramfelvétele?
Ha az inverter bonyolult, az elektronikus szabályozás elkészítése sem lesz sokkal egyszerűbb. Kell némi jártasság az elektronika világában ahhoz, hogy el tudd készíteni és be tudd állítani a szabályzót.
Szakembert keresek, akinek van tapasztalata inverter javításban, és hajlandó lenne érdemben válaszolni pár laikus kérdésre!
Köszönöm!
Azt, hogy a biztositekot nezd meg, nem szo szerint kell erteni. Fogsz egy multimetert es kimered. Szoval a bizti tulfelen a foldhoz (femreszek, mondjuk VGA dugo foldje) kepest mert feszultseget rogton a bedugas utan. A gep meg nincs bekapcsolva. Altalaban ott van a kb 12-14V a biztositek utan. Aztan bekapcsolod a gepet es keresel egy olyan labat, ahol az elejen 1-2 masodpercig semmi, aztan megjelenik a kapcsolojel (alacsonyrol-magasra, kb 3-5 voltra valt). Talan ketto ilyet is talalsz, ha ezek megvannak, akkor az inverter lesz a hibas. Ha ezek nincsenek meg, akkor a processzor. Ha a 12V sincs meg, akkor valoszinuleg az alaplapi biztositek.
Azert vizsgald csak meg azt a kepernyot alaposabban a lampaval, mondjuk egy feher kor a fekete hatteren. Talan van a billentyuzeten egy olyan Fn+funkciogomb, ami kapcsolgat a kimenetek kozott, azt is probald meg. A BIOS-ban mi van beallitva primary videonak?
Az inverter biztositekot nezd meg, mindjart a csati utan van kozvetlenul.
A kijelzon van-e kep? Egy jo kontrasztos abrat kiteszel, ravilagitasz eros lampaval kulonbozo szogekbol, latsz-e valamit rajta? Ha igen, akkor nyertel, hattervilagitasi baja van, cso vagy inverter hiba.
Az auto erősítő nem 12 voltos hanem általában +-50 csak van benne egy inverter ami feltornázza a feszt..
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy javításra váró Intelligent AC-DC 400W 24V inverterem: http://rcpilot.hu/gall/egyeb/2382/20111028113517/ac_dc_inverter.html http://www.dc-ac.com/pr_m_sp400.htm Kipróbálásához szükségem lenne 24V-os áramforrásra. Működne a következő dolog?: Van egy átalakított 16A 12V PC táp, erre kötnék egy 3500mAh, 12V szivargyújtóról működő univerzális (15-16-18-19-20-22-24V)laptoptöltőt, amit 24V-ra állítok. Erre kötném az invertert. Szerintetek ez megoldható? Előre is köszönöm? Üdv, András
Én is észrevettem, hogy csak 50-től 100%-ig lehet állítani. Lehet valami inverter kell.
Helló mindenki van egy fujitsu siemens laptop a kijelző nem megy ha külsö monitorral szépen megy ha valaki tud segítsen lehet ,hogy inverter ?
Helló mindenki van egy fujitsu siemens laptop a kijelző nem megy ha külsö monitorral szépen megy ha valaki tud segítsen lehet ,hogy inverter ?
Sziasztok!! Az lenne a kérdésem hogy awihegesztőbe trafóvan vagy úgymond inverter?? vagy van ilyen is olyan is ? Válaszokat előre is köszi!
Sziasztok! Hozzám került egy: Jasic TIG 200P inverter TIG welder típusú hegesztő javításra. Nem tudtok hozzá valahol kapcsolási rajzot, vagy szervízmanuált? A hiba a következő: bekapcsoláskor azonnal a bent lévő szikraköz elkezd áthúzni, és ezt nem is hagyja abba. Mi okozhat ilyen hibát?
Az a helyzet, hogy ezek után valószínű az LCD panel halála, ami javíthatatlan. Világítás van, az inverter megy rendesen és ezek szerint a gyengébb táp sem okoz gondot, szóval nem tudsz vele mit kezdeni.
Íghy már megtaláltam, Gondolom- mert konkrétan nem ismerem a készüléket- bekapcsoláskor szokott villogni a led, még felépül, feléled a készülék. Ha abba hagyja és nem kapcsolt be, akkor valamilyen hibával állunk szembe. Mindenek előtt meg kell állapítani, hogy csak kép nincs vagy egyáltalán semmi. A tápegység vizsgálatával javaslom kezdeni a javítást. Ha esetleg csak fénye nincs, akkor a háttér világítást kell átvizsgálni. inverter, cső stb.Arról nem tudok, hogy a villogás száma , hibaüzenet volna.
Izé, csak belinkeltem egy BCD IC-t, nem ismerem a pontos paramétereit. Lehet hogy a célnak megfelelően másikat kell majd használj mivel LED-eket akarsz meghajtani vele. Én utánakötnék egy TTL-es inverter IC-t, mert a TTL logikai nulla kimenet be tud nyelni kb 16mA-t. Az már elég egy LED-hez.
Lehet, hogy ennél van sokkal egyszerűbb megoldás is, remélem válaszol olyan is aki jobban otthon van a témában.
Az inverter szivattyu azt jelenti hogy automata fordulatszámszabályzott.
Megprobalok egy masik rajzot kesziteni, talan majd jobban sikerul az.
Pontonkent: 1. A hidraulikus levalasztast megertettem, az KELL. 2. Igen motoros szelepeket akarok tenii. 3,4. Egyetertek, ezt en is igy gontoltam el. "inverter szivattyú" = ?, az meg mi ?
Mi az az AOI kapu? Rákerestem, elvileg And Or inverter van benne, de ha te ezt tudod, ha leírtad gondolom
akkor meg simán megoldható a NOR, ha tudod mit jelent...Az OR kimenetére rákötöd az inverter bemenetét és annak a kimenete lesz az így létrejött NOR kapu kimenete... és ennyi a bemenetek meg értelem szerűen az OR bemenetei...
Első körben az 1-es számmal jelölt kondenzátort szedd le, ami párhuzamosan van a Standby kapcsolóval. Ezt érdemes minden tápról leszedni ha produkál hibát ha nem.
Forraszd meg a 2-es számu kapcsolófetet biztos ami biztos. Húzd le az összes kábelt a tápról a 230V kivételével, és dugd be, mérd meg a nagy Puffer kondi feszültségét, pozicíó számot nem tudok, de az a legnagyobb 385-400 volt között kell legyen, ha ez alatt van akkor mérd meg a 3-as nyillal jelölt ellenálások értékét (3db), egyet leforasztasz és ugy mérd ki őket 619KOhm. Mérd meg a 24Voltot is ha be van dugva.Gondolom Standby LED az világít, tehát az a rész működik. Huzd le az összes kábelt az alaplapról és dugd vissza őket szokott kontaktolni is, rakj vissza minden kábelt a tápra is. Nézd meg megy e. Ha bekacsolás nehezen megy vagy egyáltalán nem indul 4el jelölt két 15n kondenzátort mérd meg vagy cseréld. Ha mindent rendben találsz tehát megy a gép, akkor a 6 al jelölt kis tranzisztor felső két lábát zárd rövidre, de csak akkor ha már láttál képet és megy is egy ideje. Még egy apróság ha LG inverter van rajta és ha képernyővel fektetve van , bal oldalt van az inverter. Ennek a bal felső sarka az egyik kimenet , és alul közében a másik kimenet. Az alsó kimenet csatlakozójának közelében van egy smd kondenzátor, azt is érdemes leszedni. de nem vagyok biztos hogy LG van benne mert lehet AUO vagy CMO vagy Samsung Remélem érthető nem nagyon szoktam irogatni
Sziasztok!
Elkészült az inverter! A táp mint hiba hamar ki lett lőve, mert 16V külső segédtáp mellett sem indult! Egyébbként 8V-al már megy a 3525 és induláskor (hihetetlen rövid időre) nincs is több, utána a főtrafóról kapja a tápot. Az lejött a leírtakból, hogy relatíve nagy impulzusoknak kell lennie az impulzustrafó kimenetén, de nekünk csak 2Vcs-cs volt, ezzel nem is nyithatnak az IGBT! Az SG3525 kimenetén brutáis méretű jel a meghajtó tranyó (BC337) bázisán már alaposan elfogyott és a trafón is ez volt mérhető, tranzisztor kiforraszt, B-C zárlat Emitter szakadás! Ezért volt impulzus a trafó szekunderén. Tranzisztor csere nagyságrendel nagyobb impulzusok, és már ment is az IGBT meghajtás! Aztán már indítás 230V-ról és szépen muzsikált, leégettünk egy pálcát, és el is vitte Feri fórumtársunk! Mindez 5-6 óra alatt sip-supsz meg is volt! Köszönjük a segítséget, én is okosodtam ebből az inverterből! Leiszt Jani
Elso kerdes: fesz van rajta? (az inverter bemeneten)
Masodik kerdes: a rajta levo kis biztositek jo? Ki tudod probalni masik fenycsovel?
Mivel ebben csak egy soklábú IC van, ezért abban lesz az AD konveter.
mugab. Már rég szétégtek volna a trafók, ha áthúzna a nagyfesz, arról nem is beszélve, hogy lekapcsolna az inverter kb 2 másodperc után, ráadásul olyan hangja lenne, hogy azt még a süket is észrevenné.
Nézd meg az inverter trafó-k lábait, és keress forrasztási hibát. Ha szerencséd van látható, ha nem forraszd át az összes lábát.
(Szerintem a nagyfesz húz át és annak a zavarjele szőrösíti a képet)
Ugyan felületesen, de átolvastam a vergődéseg a fűtéssel.
1. Padlófűtést hidraulikailag le KELL választani a radiátoros körröl és egy keverőszelep sem ártana. 2. Termosztátot tehetsz minden helységbe FELTÉVE, hogy az osztó-gyüjtű motoros szeleppel van vezérelve. 3. Jó hatásfokkal egy padlófűtés 35/30; radiátoros kör 60/50 vízzel dolgozik. Ha bármi túl vagy alúl van méretezve akkor fújhatod az egészet. 4. HMV előnykapcsolásban 5. Padlófűtésre nem ártana inverter szivattyú, de a radiátorra sem, ha körönként szeretnéd vezérelni. Amúgy nem értem mit szeretnél. Egy ép gépészrajzot és leírást sem adtál a terveidről csak ír valami ami éppenhogy kivehető.
Szia!
Szerinted elég a dual fet-et meg a púpos kondikat kicserélnem? vagy méricskéljek a fet körül? ha minden igaz akkor az inverter trafót hajtja a dual fet! (Annak ellenére, hogy tele volt púpos kondival meg szó szerint szét égett a fet bekapcsolt és működött a monitor épp csak kb fél fényerővel!
Köszi. Én is valami ilyesmire gondoltam, szóval a kisebb energiájú elektronsugárnál van a blöki leföldelve.
Majd ha lesz egy kis időm rájuk, lehet, hogy indítok egy témát a másfél szkópommal kapcsolatban (vagy talán ebbe a témába is belefér), egy kicsit újra kellene gondolni a nagyfesz tápját, mert nem működik valami jól. Terhelésre változik valamelyik feszültsége (még nem mértem, hogy melyik, valószínű a gyorsítófesz), a fényerő állítására függőlegesen és vízszintesen is változik kicsit a képméret... Ez egy komersz TV-nél megszokott dolog, de szkópnál elég durva! Így sem az idő, sem az amplitúdó nem tekinthető hitelesnek. LM3842, TL494, ilyesmikben gondolkozok az eredeti egytranzisztoros önrezgő kapcsolás helyett, attól függ, melyiket lehet az eredeti inverter frekijén járatni, végső esetben lehet, hogy 555 lesz, az elég rugalmas ilyen téren (nagyon nem akarok új trafót készíteni, az eredetivel akarom megoldani, csak egy normális vezérléssel, amiben van rendes visszacsatolás). Ja, HT TR-0619-es wobblerről van szó. Más bajom is van vele, pl. a centerfrekvencia leolvashatatlansága... Nem is értem, hogyan gondolták, a skála alapján kb +/- 20% pontossággal lehet megsaccolni, éppen milyen frekin is járok... A löket az leolvasható, mert van 1 és 10MHz-es marker is, de a centerfreki az sacc... Aztán oszcilloszkóp módban sem túl használható a fix trigger miatt. De amúgy jó kis műszer (is lehetne...) Talán még ebben az évtizedben neki is állok. A centerfreki gondjára más megoldást nem nagyon látok, mint szerezni egy hiteles RF generátort, és annak a jelével összeüttetni a wobbler kimenő jelét, egy markert / "kurzort" létrehozva így. Már csak azért, mert majdnem 1GHz-re frekimérőt építeni nem egyszerű és főleg nem olcsó...
Szia, és szép jó reggelt Neked.
Csatoltam az ULN 2003 adatlapját, szíves felhasználás végett. Az ULN meghajtó IC, mint egy inverter és meghajtó ák-ként üzemel, tehát a rajzjele mint az inverter rajzjele. Meghajtó ák ezért a háromszőg irányban a meghajtani kivánt felé, a kis kör, hogy invertál, hasonlóan mind a NAND kapu rajzjelében. A jelfogós kapcsolási rajz megfejtésében szívesen segítek, annak idején a 7A-2 és a 7-DU valamint a Crossbar telefon központ-on nöttem fel a Puskás Technikumban, de ez más téma. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

akkor meg simán megoldható a NOR, ha tudod mit jelent...