Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szóval, az előbbi levágás az az előerősítőm torzítása volt. A másik hogy tényleg eléri a tápot a kimenet.
Igazából ezt az erősítőt úgy kellene hajtani hogy normál jel az egyik bemenetre, invertált jel a másikra nem? Mert így mikor meghajtom a komparátor egyik bemenetét, vagyis rá van kötve valami akkor az már asszimmetriába viszi az egészet nem? Egyformán kellene hajtani mind 2 bemenetét a komparátornak. Valószínű hogy azért esik a félhidak betápfeszültsége mert kicsi az inverter tápja. Egy 12V/7Ah akkuról táplálom. Az igazi tényleg egy autó akku lenne. Még az inverter sem lett úgy mélyrehatóan letesztelve hogy mennyit bír de semmi nem melegedett benne eddig, még csak langyos sem lett. Szóval most még mindig a magas kapcsolófrekivel szenvedek.
A kérdésed az volt: hány nap lesz, amikor a 120 literes bojlerben tényleg 28 fokkal (vagy fölé) megemeledik a hőfok a nagy szélgéped segítségével. Ha az invertereden keresztül történik a fűtés, akkor a 335 mért napból ez 46 napon történt volna meg. Ha csak minimum 10 fokot kellene emelni, akkor 90 nap jön ki. 120 liter víz felmelegítése 10 fokkal kb. 63 Ft.
Engem nem a vízmelegítés gazdaságos megoldása mozgat, hanem a szélgép energiájának hasznosítása nagyobb beruházás nélkül, hogy a megtérülés rövidüljön. Légy szíves, olvasd el a 1080218 hozzászólásom. Az ott feltett kérdés az inverterről kezd aktuális lenni. Vajon azért nincsenek indulási problémák, mert az inverter nagy fordulaton kezd tölteni? Ez mekkora szélsebesség, és így mennyi energia vész el. Tudom, a szabvány erre itt a fórumon: kicsivel kár vackolni! Engem mégis érdekel a nagysága. Én a gyakorlatból tudom, mit jelent a minimális teljesítmény, pár watt a vízhúzó gépemnél. Majd bővebben leírom egyszer
Az elko cserében azért nem hiszek, mert gyári állapotában is működnie kellene. Elég érdekes hiba az biztos, de én csak a inverter bakijára tippelnék. Volt nekem olyan inverterem, ami falta a meghajtó tranzisztorokat, majd szereztem bele ugyanolyan trafót és már hónapok óta megy, pedig az ellenállása is szinte ugyanaz volt.
Szóval az inverter tápjában cseréltem puffert. A PWM egy smd ic ugye? Ott is cseréltem, sőt kicseréltem egy 330p kivételével (olyanom nem volt) a kerámiákat is. A jelenség ugyanaz. Első üzem alatt működik, leveszem a tápról, majd vissza és már nem. Ez mire utalhat? Valami időzítés? Tegyek be nagyobb kapacitású elkókat?
Nekem ez az akkumulátor töltő inverter működése a szélkerék és az akkumulátor között nem világos. Mi állítja be a munkapontot? Van olyan elképzelt helyzet, hogy az inverter tölteni akar, és befékezi a kereket? Vagy alacsony szélkerék teljesítménynél a kis feszültség miatt nincs is töltés? Tudom ez a fórum nem alkalmas ilyen dolgok megbeszélésére, hisz párszor már rámszóltak. Így aztán ezt vedd kötői kérdésnek, ha tényleg kell a válasz, megoldom?
Az előző közös elméleti megbeszéléseknek nálam van folytatása. Mivel a megtérülő szélgép figurát nézem, ott össze kell a kereket, a generátort és a fűtést illeszteni. Megbeszéltük, elektronika nélkül rossz a hatásfok. Hogy az induláshoz se kelljen semmi, készítettem egy Excel táblázatot, ami a valós történést igyekszik modellezni, ahogy vasas emberként én képzelem. Nekem tanulságos volt egy optimális összeillesztés kikeresése. A Te szakmádban a tranziens jelenségek is érdekesek, hisz ott fura dolgok történnek. Ez a szélkerékre is igaz, Biztos nem hagy nyugton a kíváncsiság, és megnézem, hogy a lassan elinduló kerékre milyen erők hatnak, hisz egy szél helyett megjelenik a relatív sebesség és szélirány. Látva a működő gépemet, úgy tűnik, az itt kialakuló két elméleti görbét is érdemes megvizsgálni. Küldök egy képet a táblázatról, meg remélem, hogy a spekulációmnak és a számolásaimnak lesz egy jól működő gép következménye is egyszer.
Szia Pisti!
Köszönöm a Hetrával kapcsolatos tanácsodat de ez már új korában is zörgött, godolom azért, mert az áramerősséget fokozatmentesen, a tekercstesbe ki-be tolható vasmaggal lehet szabályozni. Végignéztem az általad megadott típusokat de ennyi pénzt hobbi célra nem tudok kiadni. Viszont találtam egy viszonylag olcsó gépet: http://vektor2000.hu/?1062,mastroweld-mma-105s-inverteres-hegeszt%F5-akci%F3s-!-ingyenes-h%E1zhozsz%E1ll%EDt%E1ssal! Még egy kis kiegészítés amit a forgalmazótól tudtam meg: Tisztelt István! -A bekapcsolási idő valóban 60% 105 A-nél? -igen ez a gyári adata 20C-on -Hány A-nél van 100% bekapcs. idő? nincs erre vonatkozó adatunk, tapasztalatok szerint 60-80A körül. -Milyen bevonatú pálcák hegeszthetők a géppel (rutilos, bázikus, cellulóz, stb) Mindegyik mastroweld inverter alkalmas rutilos, bázikus, saválló, felrakó, cellulóz és aluminium elektródák hegesztésére, természetesen saválló, felrakó, cellulóz és aluminium csak a megfelelő minőségű pálcákkal használható -Kb. mennyi ideig lehet hegeszteni 2,5-ös elektródával? (ilyen bekapcsolási idő mellett 2-essel gondolom folyamatosan) óránként 20 db 2,5mm elektróda !(folyamatos hegesztés 80A-on 2,5mm elektródával) 50 db 2,0mm elektróda 62 db 1,6mm elektróda 14 db 3,2mm elektróda Érdekelne a véleményed! Köszi: Przybytek
2SC5707-ek a trayók? Forrassz űt mindent az inverter körül, főleg ezeket és a kondikat közöttük.
Üdv! 19?-os Fujitsu Siemens monitotom háttérvilágítása pár másodperc után elmegy. Sok ki-bekapcsolás után megmarad, de ez nem állapot. Szétszedtem. A 220-as táp és az inverter közös panelon van. inverter tápjánál púpos elkot találtam, cseréltem, ám semmi nem változott. Kicseréltem a körülötte lévő elkokat is. Bő órán át hiba nélkül ment, majd levettem a tápról, összeszereltem, és megint szar volt. Újból szétszedtem. inverter tápjához a kettős egyenírányítokon stabil 12V megvan. inverter tekercs nem szakadt. 4 db tranyón, igaz beforrasztva, de ugyanolyan értékekkel pn-átmenetek mérhetőek. Diódák, ellenállások rendben. Végül kicseréltem minden elkot. Tesztelésnél újra működik. Tápról leveszem, visszateszem, megint szar. Remélem nem valami smd ic lesz a hibás. Van valakinek ötlete?
Júliusban biztosan nem fogja tudni, mert a magas panelhőmérséklet miatt romlik a hatásfok......viszont télen simán meglehet, az alacsony beesési szög ellenére is. Nekem az 1,8kW.os rendszeren pillanatnyi teljesítményként volt 2,2kW is! Az inverter elvileg nem mehetne 18V-on, vagy a műszer hibás, vagy az inverter, de a mennyiben az inverter, akkor a mélykisütés elleni védelmet semmiképpen sem bíznám rá...... csak egy példa: 2011-05-19 12kWh, 15 üzemóra alatt-------2010-12-16 6kWh, 7 üzemóra alatt )
Sziasztok!
A 240W-os panelem 200W adott le október negyedikén. A gyári áramot 8A-t tudta, de a feszültség 25V-ra leesett. Az mérés 13-órakor teljes derékszögű napsütés esetén történt. Vajon júlusban tudja a gyári értéketek, vagy azokat csak labor körülmények között tudja? A típusa Yingli Solar. Ami érdekes, hogy az inverter ami elvileg 14,5 V bemenő fesz fölött lekapcsol simán ment 18V-on. Vajon miért? És vajon ennyire lehet megbízni az akkufesz figyelő funkciójában is?
Kedves pudding1!
A napelemes rendszered jól teljesített! DE: a napcellák élettartama is korlátozott (kb. 20 év!) a 2000 Kwattóra kb. 100 ezer Ft megtakarítás/ év! ez 20 év alatt 2 millió! Nos a rendszered, gondolom, nem 2 Ft volt s karbantartási igény sem ingyenes, itt gondolok az aksik, és az inverter meghibásodására és élettartamára, (ha nem feltáplálós rendszerű) Ha pedig az, akkor az EON nem fizet 50 Ft-ot a megvett áramért sem, így pedig rentábilis a dolog! A te rendszered egyetlen dologra tökéletes, mégpedig nem függsz a szolgáltatói áremelésektől és nincs ellátási bizonytalanságod! De tulajdonképpen ugyanazt fizetem mint mások valójában. Azt hiszem a szélkerék arról szólna hogy mit takarít meg!
A szélkerék, generátor, akkumulátor könnyen összeilleszthető hogy működjön, de az általad leírtakból azonnal látszik, hogy a jó megoldás az inverter használata.
A leírtakból az is kiolvasható, hogy Te a gondolkodásoddal és a meglévő szélgépeddel is közel állsz az általam favorizált megtérülő rendszerhez. Lehet hogy ebbe az irányba kellene először elmozdulnod, és ezen belül működtetni korlátozott módon az akkumulátor töltését. Ez csak tipp, tudom hogy a jó megoldást nem tőlem várod.
[OFF]
Tisztelt Fórumozók! Az lenne a kérdésem, ki tud választ adni, hogy a STRAUS ST/WD-100IV. hegesztő inverter tudja-e az alábbi funkciókat: -Arc force (ívstabilizálás) -Anti stick (letapadásgátlás) -Hot start (könnyített ívgyújtás) Tudom, hogy kínai, meg nem a hegesztő inverterek csúcsa de ha a fenti funkciókkal rendelkezik, az én céljaimnak megfelel. A Güde hasonló gépe ugyanilyen paraméterekkel rendelkezik, csak duplájába kerül. Akinek van valami tapasztalata, kérem ossza meg velem! A válaszokat előre is köszönöm!
Lehet, hogy zajos a jel valamiért, és azért nem látod a multiméteren a frekvenciát... esetleg próbáld ki, hogy méréshez egy 7404-esen(hex inverter) átvezeted a jelet, az talán formál rajta valamit, és úgy lehet, hogy tudod mérni.
Gondolom a "terhelés nélkül is leold" alatt a cső nélküli indításra gondoltál, de úgy sem fog működni.
Általában a legtöbb monitor 2 vagy 4 inverter trafóval és ugyan ennyi csővel bír, és ha csak egy is hibát jelez akkor a többit sem engedi működni. Egyszóval az inverter elektronikája figyeli: Egyszer a ccfl cső működése általi terhelést, azaz ha valami oknál fogva pl elöregedés, vagy zázlat miatt megnőne az áramfelvétele akkor tilt. Másodszor a csőn eső feszültséget, azaz ha a trafó szekunder oldala szakadt vagy menetzárlatos, illetve a csőröl esetleg leszakadt a vezeték vagy kontakthiba áll fent, akkor is tilt. Gondolom 4 csöves a monitorod, próbáld ki azt hogy egyszerre csak egy cső van bedugva és úgy beindítani, igaz szintén csak egy másodpercig fogsz fényt látni de remélhetőleg látható lesz a hiba.
Hallgasd meg hogy amikor 1mp után lekapcsol a monitor milyen hangot ad.
Ha halallasz valami zizegö hangot akkor szerencséd van, mert jobb esetben csak elengedte a ccfl csövet a forrasztás (pont mult héten volt szerencsém egy ilyen lg-hez), vagy a kondik hibája miatt nem képes az inverter huzamosabbideig müködni. Vagyrosszabb esetben megszakadt az inverter trafó szekunder tekercse. Meg még van egy pár hibalehetőség, de elöször halgasd meg amit irtam.
Sziasztok!
2 sima panelt egy kis inverter kapcsolás segítségével könnyedén hídba köthetünk, automatizálva is, csak egy relé kell amivel a jelet átkapcsoljuk, meg egy másik a kimenetekhez. Ezt próbáltam is, jól működik a gyakorlatban, egyetlen kapcsolóval tudom vezérelni. Most egy olyan megoldáson gondolkodom, hogy van 4 IC, szükség esetén 2-2 hídba mehessen, illetve ha úgy van rá szükség, mind a 4 együtt párhuzamos hídba. Mindezt relékkel. Lényeg, hogy lenne 1 kapcsoló, ami 3 állású: 4xnormál/2xhíd/1xpárhuzamos-híd mód közül lehessen választani. Van ennek valami akadálya? (talán a párhuzamosítás okozhat problémát)
Persze, hogy elorebb vagyunk. Ez azt jelenti, hogy az inverter vagy a csovek a ludasak, a tapresz rendben van.
A csovek a kovetkezo, szereld ki oket es kint probald ki, valoszinuleg az egyik a negybol nem gyujt be.
Szokásos, leáll az inverter, mert túl nagy, vagy túl alacsony áram folyik a csöveken. Nézd meg a kondikat, mérd meg az inverter trafók szekunderét (egyformának kell lenniük max 5% eltérés) kezdetnek ennyi.
Szia. Az lehet hogy nem vagyok megáldva az inverter építés tudományával, mivel nem sokat tanultam róla és nem is volt rá eddig szükségem, de attól még nem kell leszólni senkit hogy nem profi egyes tereken. Nem áll szándékomban sz@rból várat építeni, mert ami kell azt megveszem hozzá és nem kisérletezgetek és elolvastam az összes oldalt nem egyszer elhiheted különben bele sem vágtam volna a projectbe. Csak sajna nincs a fejemben pár giga hdd indexelő szolgáltatással ami mindig oda ugrik ahová kell. Főleg TTL, CMOS, és audió cuccok vannak a fiókban de abból elég sok. És kérdezni meg azért kérdezek nehogy füst legyen a vége. Mivel a fórumon lévő emberek nagy része már épített vagy mint én akinek épp kivitelezés alatt áll igy gondolom többet tudnak mondani róla és tanácsot adni bármiben is. Tapasztalat azért mégiscsak sokat segít. Ami nekem nincs ebben sajnos. Mindenkinek vannak gyenge pontjai, még neked is!
981-979 Ω
Akkor valóban nem az a gáz. Én most javítok egy 22"-os samsungot és annak ellenére, hogy csak 2008-as gyártmány, tesztinverterrel megdöngetve alig pislákolnak a csövei és nagyon sötét a világítás, szóval úgy néz ki, hogy ilyen fiatal monitornak is elhalálozhatnak a csövei , van ugyanilyen csövem és az rendesen világít az inverterről szóval nem az áram kevés neki, főleg azért mert nem is kapcsol le az inverter. Érdekes, mert van nekem 2x ennyi idós monitorm is amiben még mindíg mennek a csövek rendesen. Mondjuk az látszik ebben, hogy sokat ment.
aha, most már értem az egészet és köszönöm a segítséget.
Még annyit hogy valaki írta hogy nagyobb teljesítményt nagyfeszültségű egyenáramon szállítják, ennek a váltakozóvá alakítása hogyan történik ? Mert ha most belegondolok akkor nekem egy nagy inverter jutna eszembe de ha jól tudom azoknak a hatásfok hááát nem a legeslegjobb.. ennyire sok lenne a veszteség az átviteli hálózatoknál? Amúgy rájöttem hogy még vektorokat sem tanultunk ennyire részletesen. De úgy veszem észre hogy ez a váltakozóáramos rész elég nagy tananyag lesz, hát kíváncsi vagyok hogy fogják 1+egy fél év alatt ez megtanítani nekünk.Mivel mi még csak egyenárammal foglalkoztunk és ott is inkább csak a kisfeszültséggel.
Fordulatszámot sajna nem tudok mondani. Alapból 190-200vdc körül stabilan megy a hálózatra táplálás és kb 100W-ot ad le. 3000W-nál már 375vdc a Volt és kb.380-390vdc körül kapcsol be a vészterhelés ami elvileg egy 3KW-os fűtőszál. (Méretileg viszont sokkal nagyobbnak tűnik mint ami egy 2KW-os bojlerben van.) A hálózatra tápláló inverter bírna többet is, ha jól emlékszem 600vdc-ig és 3700W-ig terhelhető. (Windyboy 3300) A kicsi 6 lapátos 300W-os generátorom is rekordot döntött legutóbb: Pillanatnyi teljesítményben 280vdc 3,5A.....és még egyben van.
A következő nagyobb szélben felírom hogy a nagy szélgenerátornál mennyi W-hoz mennyi V párosul. (Eddig ez valahogy mindig elmaradt.)
Szia!
A fetek meghajtásával több baj is van. A felső hídági fetek nem tudnak bekapcsolni, mert az N csatornás fetnek a gate-jét a pozitív hídfesznél magasabbra kellene húzni. Másrészt a meghajtás szerintem nem elégíti ki a kapcsoló üzemben elvártakat, nagyon lassú lesz, és mivel egy inverter be- illetve kimenetéről akarod meghajtani, szinte biztosan lesz idő, amíg együtt vezetnek. Először egy olyan áramkört kellene összehozni, ami biztosítja a szünetidőt az alsó és felső hídági fetek kapcsolása között. Ha mikrokontrollerrel vezérled, ezt megoldhatja az is. 12V-os tápfesznél célszerűbb lenne a felsőhídági feteknek P csatornást választani. A fetmeghajtó rész is 12V-ről menjen, az kedvezőbb, mint kadarist is utalt rá (különben 5V-ra logikai fet kellene). Ha fontos a leválasztás, akkor gyorsabb optocsatolót kellene választani, de szerintem ide felesleges. A feteket kisebb belső ellenállású fokozat hajtsa meg a gyors átkapcsolások érdekében.
Pusztán csak kérdés volt nem tartok még ott hogy ilyet használjak.Csak mint érdekesség kérdeztem ,hogy mennyire lehet ennek a használata legális?Természetesen semmi közöm hozzá kimit használ vagy mit épit be,nem tartozik rám)De gondolom attól függetlenül nem hivatalosan de használható lehet.Bár lehet egyszerü forrasztópálka trafóból is villanyóra forgás stoppolót késziteni))bár én még nem tettem de láttam már ilyet,végül is az már ténylegesen az áromszolgáltatót kárositja...Mig ez az inverter ha nem is teljesen hivatalos de nem kárositja meg a drága áramszolgáltatónkat))
Ezek:
Bővebben: Link - színuszos 1500W. Most is változatlan a szöveg, pedig felhívtam a figyelmüket, hogy nem fedi a valóságot. Meg is köszönték és maradt minden a régiben...... A forgalmazó azt mondta, hogy ez a kereskedő szövege. A kereskedő pedig állította, hogy ezt kapták, nem tettek hozzá semmit... forgalmazó: Bővebben: Link Nem mondok a cégekről rosszat, mert visszakaptam a pénzt, de már ott tartok, hogy a leírt mondatokban is kételkedem.
Üdv
Nálam van egy 1000w os inverter aminek 2x kimentek a FET jei. Azt vettem észre, hogy nem szereti a 13 v feletti feszültséget. Na nagyobb akkor a kimenő oldali FET ek néha összenyitnak nagyon rövid időre. A szabálytalanság halatszik ha ventillátor megy róla, de látszik a vibráció a lámpákon is. Amióta a használatakor lekötöm a napelemet és 13 v alatt marad a fesz. nincs vele gondom, pedig kisflexet fúrógépet szalagfürészt müködtetek róla. Probáld ki hátha nálad is ilyesmi lehet.
Üdvözletem mindenkinek!
Sikerült szert tettem 100db Napellem cellára. Átlagos teljesítmény (Watt): 1.8 W Átlagos Áram (Amper): 3,6 Amper Átlagos Feszültség (V): 0,5 V Méretek: 80 mm *150 mm Súly: kb 6.5g Még sem akkumulátort sem töltés vezérlőt nem vettem meg hozzá.Jelenleg azon töprengem hogy lenne a legjobb s a legolcsóbb összeépíteni magát a cellákat és az egész áramkört.Kicsit olvasgattam itt de úgy gondoltam még is jobb ha kérdezek mintha hülyeséget csinálnék.Persze szolár aksira még nem futja azt tanácsolták vegyek zseléset hozzá.Ha valaki illetve valakik tudnának tanácsadással segíteni a megfelelő töltés vezérlőre,invertere,cellák megfelelő sorba illetve párhuzamositására,..... És ezeket plusz beszerzéseket linkekkel ,tanácsokkal segítenék megköszönném. Tervem szerint egy napellem panelt építenék a 100db-ból ami 1db 12v akkumulátort töltene.És persze inverter .Világítás illetve plazma tv üzemelne róla.300-500w inverterre gondolok.Mivel a plazma magába 400w-os.Válaszokat hozzászólásokat előre is köszönöm.Bővebben: Link
Megbocsáss,de szó sincs cseszegetésről. Tubi csak arra hívta fel a figyelmedet, hogy ha visszaolvasol akkor megtalálod azt, amit keresel. És valóban, sok-sok tapasztalatot szerezhetsz egy kis olvasásért cserébe úgy,hogy még pénzedbe sem kerül. Az itt leírt tapasztalatok többsége építés során szerzett ismeret, ha elolvasod, akkor azokat a buktatókat neked már nem kell végigjárni. De ha lusta vagy olvasni,küldj egy e-mail-t Erdgabnak, és kérd el tőle a Maci rajzát. Ő építette meg elsőként, Ő volt az, aki önzetlenül megosztotta a fórumlakókkal a szerzett tapasztalatokat. Ha viszont rendelkezel azzal a tudással ami egy hegesztőinverter építéséhez szükséges,akkor teljesen felesleges volt itt a fórumon segítséget kérni,hiszen a neten nagyon sok kapcsolási rajz található,kedvedre válogathatsz köztük.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

, van ugyanilyen csövem és az rendesen világít az
A következő nagyobb szélben felírom hogy a nagy szélgenerátornál mennyi W-hoz mennyi V párosul. (Eddig ez valahogy mindig elmaradt.)