Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   178 / 262
(#) minicooper válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 14, 2011
Figyu vettem egy inverter-t ne ez csak 230-at ad le lehetne hogy ezt beleengedem egy trafóba és úgy csinálok nagyfesz.-t?
(#) pucuka válasza minicooper hozzászólására (») Szept 14, 2011
Az nem egyenirányító amit szeretnél, hanem váltóirányító. Lánykori nevén inverter.
Bővebben: Link
(#) laszlo987 hozzászólása Szept 14, 2011
Tegnap javítottam egy 19" -os SAMSUNG monitort. Hiba az volt hogy 1 másodpercre felvillan a cső utánna elalszik. Kikapcs-bekapcs ugyanez ismétlődik. A hiba az inverter trafó volt, kicseréltem és azóta jó. Szkóppal egyből jelentkezett a hiba, mivel egybeépített iker trafó, az egyik ágán tökéletes volt a jel, másikon éppen csak elérte az 1/3-át. Ohm méréssel nem jöttem voltam rá szimplán, mivel 1,4 és 1,3 kOhm volt mérhető.
Ezzel remélem segítettem másoknak.
(#) Markell hozzászólása Szept 13, 2011
És az inverter rész után 680V-ot mérek már 4kHz-en. Még megpróbálom az eredeti IC beállításokkal : R1 = 220 + 10k trimmer, R2= 6.8k , C= 100n
(#) proba válasza ZOL94 hozzászólására (») Szept 12, 2011
Semmi ,ennek így kell működni.Ha az adódat beindítod majd kikapcsol.(szerintem) .a tsop-ok is ezt fogják csinálni.Kell utána egy inverter (akár tranzisztoros is) ,és majd helyre áll a rend.
(#) kadarist válasza denonka hozzászólására (») Szept 12, 2011
A vezérlő intelligens, és érzékeli, hogy nem folyik áram az izzó felé, ezért leáll az inverter.
(#) Bulcsú válasza minicooper hozzászólására (») Szept 11, 2011
Szerintem az inverter fölösleges csak a hatásfokot rontja.Hány voltos a motorod az inverterből arra következtetek hogy 230? Milyen motor? Egyenáramú , vagy váltakozóáramú? kefés vagy kefe nélküli? Attól függ az akkumulátor, vagyis ettől is, még függ attól is mennyit akarsz rászánni, mennyire fontos a súlya az akkummulátornak mekkora hatótávot akarsz? Kicsit több infóra lenne szükség.
(#) mahosilver hozzászólása Szept 11, 2011
Sziasztok,
Segítséget kérnék. Van egy acer 19" AL1916 monitorom, sksh. Gyaníthatóan táphibás, így bátorkodtam nekiesni. A táp panelen azonnal találtam 6 száraz kondit, kicseréltem őket, de a probléma nem oldódott meg. A trafója viszont sípol és a secunder oldalon már nincs fesz, így sem a main panel elektronikája sem pedig az inverter rész nem kap tápot. kiforasztottam a trafót SPI 8tt00048 HI-POT 0533 a típusa. nem tudom van-e helyettesítője vagy lehet-e ilyet kapni, mivel nem tudom milyen feszültségeket oszt le. A másik kérdésem, hogy a szekunder kondik beszáradása tönkreteheti a trafót?

köszi,
zsolt
(#) Mzolee válasza Markell hozzászólására (») Szept 11, 2011
Szia!
Az általad mellékelt rajz kicsit módosított változata látható EBBEN az ocy kreált nyáktervben. A rajta lévő értékekkel felépítve: nekem 1mp alatt 400 - 410V-ra tölti a 8µF-os kondit és CDI gyújtótrafóval komoly 3 centis szikra húzott át végig a kimeneti kábel köpenyén vissza a vasmagig. 8mm-es szikraközt készítettem neki burkolva, hogy azért ne kanászkodjon el legközelebb.

Hogy a kondit mennyire bírja feltölteni 1 mp alatt az nagyrészben az inverter kimenetén lévő trafótól függ (persze kitöltési tényező és kimeneti tranyó bázisáram is, de ezt vegyük állandónak az említett nyáknál) minimum 15VA-es 230/6V-os, normál 50Hz-es trafó az áramkörbe és elég a BUT56 tranyó is vagy az 555 kímélése céljából a többiek által javasolt BU806 darlington. Képen az én elrendezésem - ma készült - látható (inverter trafója > duplakazettás kidobott magnóból, ingyen természetesen)

DSC00122.JPG

(#) Markell hozzászólása Szept 9, 2011
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni! Építettem egy villanypásztort az alábbi rajz alapján Link
Az inverter ágba egy BUT12A tranzisztor kapcsolgat durván 2kHz-en egy ferritmagos nyáktrafót (230V/12V/5V). A 12V-os kivezetéshez csatlakozik a tranzisztor. Élesztés a leírtak alapján történt (tirisztor, Cx, gyújtótrafó, szikraköz, földelés kiszedve. A jelenség a következő: néhány perc elteltével a tranzisztor meglehetősen felmelegszik, a rajta lévő hűtőbordát csak 1-2s-ig tudom megtappintani ( a tranzisztor adatlapján 125W max disszipáció van megadva, lehet, hogy a ez a melegedés normális???). Az R6 (1M Ohm) ellenálláson pedig csak 40-60 VDC-t mérek, ha az 555 kimeneti frekijét feljebb állítom (1.9kHz) akkor 60VDC, ha lejebb pl 600Hz-re akkor 40VDC.
Mivel ferrintmagos a trafó lehet hogy 10Khz-es tartományban kéne rászaggatni az egyenfeszt, hogy a szek. oldalán 200-300VDC legyen???
ELőre is köszi!
(#) kadarist válasza minicooper hozzászólására (») Szept 8, 2011
Tranzisztorral nagyszerűen lehet áramot szaggatni. De áruld el, hogy mit akarsz megvalósítani ezzel a trafós technikával?
(#) Hp41C válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Szept 7, 2011
Szia!

A hozzászólásban megadott linken a tranzisztoros "OR" kapu (amelyik inkább NOR, mert ha velemelyik bemenete magas szinten van, a kimenete alacson szintre vált) felhasználásával és abból az egyik tranzisztor elhagyásával előállítható inverter segítségével meg lehet csinálni a NAND és AND kapukat is. (C) De Morgan

TTL kapuk
(#) bbalazs_ válasza calina hozzászólására (») Szept 6, 2011
Vedd ki a q202-es tranyot. Ilyenkor nem szabad EGYALTALAN hattervilagitasnak lennie.
Ha megis van, akkor valami parazita bemeneten szivja meg magat. Nem kell tul sok aram az ICnek.

Ha a kettos tranyo bemeneten ott a kapcsolojel, de az IC megis kap tapfeszt, akkor CSAK a tranyoknal lehet a hiba. Esetleg ellenorizd a q202-t zarlatra, mert vegulis rajta megy at a teljes arama ennek az IC-nek, ez nem lehet tulsagosan sok aram...
A masik lehetoseg: latok ott egy 100nF-es kondit, azt is erdemes lenne kicserelni.

A foldeles azt jelenti, hogy a fold laba tenylegesen foldon van-e a tranyonak, egyszeru ellenallasmeressel megallapithato a kerdeses pont es a monitor fem teste vagy az inverter belepo GND vezeteke kozott.
(#) pucuka válasza minicooper hozzászólására (») Szept 5, 2011
Semmilyen trafóval nem lehet egyenáramot transzformálni!
A 12 V egyenből először váltót kell készíteni, pl. kapcsolgatással, amit aztán lehet tovább alakítani. (inverter, konverter, transzverter)
(#) bubuc17 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 4, 2011
Külső inverterrel próbáltam őket.
Egyesével mind a 4 et.
És mivel mind a 4 nél ugyan annyi áramot vett fel az inverter ebből gondoltam először hogy jó. De fényre is jól világítanak.
Akkor nekiállok kibogozni a panelon amit írtál. Előre is köszi a segítség. A processzor szokott a proci hibás lenni? vagy mindig valami külső dolog a ludas?
(#) bbalazs_ válasza bubuc17 hozzászólására (») Szept 4, 2011
OK, akkor elsokent keresd meg a kapcsolojelet, ami bekapcsolja az invertert. Ha az a kikapcsolas alatt is fennmarad, akkor az inverter resztol lesz a hiba, ha eltunik, akkor visszafelele, a procis resz tiltja le a hattervilit.

Altalaban az inverteres resz szokott rosszabb lenni. Ha megvan mind a negy cso vilagitasa, akkor tularamot erzekelhet az invereter vezerloICje es letilt.
Neked ezt kell akkor becsapnod. A nagyfesz reszrol egy smd tranyonak kinezo diodapar egyeniranyitja majd feszoszton at vezeti a foldre, az osztasbol megy vissza a sense vezetek az IC-be. A vezerloic labkiosztasanal talan megtalald ezt, szoval oda kell beavatkozni. De csak az ellenallassal szabad FINOMAN jatszani, mert ha fixre kotod, akkor mindig 50% kitoltessel megy es az par perc alatt felforralja a trafot vagy a FETeket.
(#) kadarist válasza 2herceg hozzászólására (») Szept 4, 2011
Műszeresen (oszcilloszkóppal) kellene ellenőrizni az inverter működőképességét.
(#) gaspa hozzászólása Szept 4, 2011
Elkezdtem az elektromos szekrényt építeni,mire leérek az aljáig be lesz borítva az oldala.Alul lesznek az akkuk,mert egy fázist szünetmentesre csinálok kb 24 órára világítás,hűtő,internet,keringető szivattyú áramszünet esetére.Egy rövid kitérőt tettem napelem modul építés terén,a 3 napelemet fel is tettem a tetőre,csak a sorok közt említem azoknak a "szélütött"sorstársaimnak akik aránylag folyamatos energia termelésben gondolkodnak,a napelem kiegészítője a szélgenerátornak.Egy jó példa erre a kísérletem,az inverter kínai 50-100V MPPT,a napelemet 55-70V közötti munkapontban tartotta a 20-400W tartományban,a szélgenerátor 4m/s szélben már 60V felett ad le.Mindkettő diódával leválasztva kötve az inverterre,az erősebb kutya elvén működve,mivel azonos tartományban működnek.Gondoltam,ha nem süt a nap majd fúj a szél,illetve fordítva.Reggel 3-5m/s szél fújt kisebb lökésekkel,ilyenkor ha egyedül volt az inverteren állandóan ki-be kapcsolgatott.Reggel 8h körül a napelem is hasonlóan működik,de a kettő együtt szépen összeadta a 30-30W-ját és teljesen folyamatos betáplálást produkált.Amikor a napelem már felment 400W-ra és szél is túllépte a 4m/s-ot képes volt 10W-ot is hozzáadni és széllökéstől függően akár 100W-al is megemelte.A kis szelek 10-50W-ja nem sok,de így ez sem vész el,persze azért a nagy szelekben reménykedem.
(#) bubuc17 hozzászólása Szept 3, 2011
Sziasztok
Lcd monitoromon eléggé meg akadtam. Nincs sok rutinom ebbe a témakörben. Kb 5mp után leáll az inverter. Mind a 4 cső
hibátlan (110mA) . Transzformátoron semmi égést vagy elváltozást nem tapasztaltam és szakadás sincs. A kimeneti csatoló kondik is jók. Elkókat is cseréltem. Smd résznél sem találtam hibát felületes vizsgálat után.
Mivel próbálkozzak még? Addig az 5mp is tökéletes a fénye.
(#) Phile80 válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 1, 2011
ja, a másik megoldás, ha az inverter hőkioldójával kötöd sorba a relét...
(#) Baxxa hozzászólása Aug 31, 2011
Segítséget szeretnék kérni, van egy XENTA COMPAKT 1100+BOKSZ inverter készülékem 2005 ben lett vásárolva, és mostanában való hegesztés során megállt, és a hő kioldó Led világított.
A munkát abbahagyva pihentettem a készüléket és ennek ellenére, későbbi bekapcsolást követően is csak a led ég és nem megy a készülék.
Kérdésem a készülék javítható-e, ésszerű költségek között,
vagy nem érdemes megjavítatni?
Ha lehet javítani veszprém, vagy környékén ki vállalna ilyet? Hivatalos boltokban már elküldtek, hogy nem érdemes megjavítani inkább nézzem meg milyet ajánlanak helyette.... szerintem ez kicsit átverés... köszi előre is
(#) gaspa válasza erbe hozzászólására (») Aug 29, 2011
Ez a leszabályozás dolog mindig foglalkoztatott,a Savonius különösen alkalmas a vizsgálatára.A Savoniusról sokan olvasnak és írnak mindenfélét,én viszont mérni is tudok rajta,azaz mivel még pillanatnyi szélerősséget nem tudok mérni és adatot gyűjteni,így csak megfigyelésnek lehet nevezni.Az biztos,hogy üresjárásban bekorlátozza a fordulatot,az enyém 10m/s-nál 60f/p körül forog és ezután már csak igen lassan növekszik.Terhelés hatására már másképpen viselkedik,a rákötött MPPT-s inverter képes a fordulatot stabilizálni,kivesz 20W-ot és a kerék forog 20-at,növekszik a szél egyre jobban ráterhel,kivesz 200W-ot és a kerék alig forog többet.Mióta mérek nem fújt 6-8m/s-nál nagyobb szél,szerintem a fordulat terheléssel visszaszorítása nagyobb szélnél is hasonló lesz és nem fogják takarni egymást a lapátok,méréssel meg lehet találni az optimumot.A szélgépek adatlapjairól nem derül ki,mi szabályozza le a teljesítményt.
(#) hamel válasza ludus hozzászólására (») Aug 29, 2011
Az US 12 -ben két 230 voltos relé van, alapban az inverter jelü bemeneten van fesz és a relék ejtve vannak. Ha a hálózat bemeneten megjelenik a 230 V az első relé meghúz a második kb 0,5 sec késleltetéssel húz. Az első relé bontja az inverter bemenetet a második felkapcsolja a hálózat bemenetet. A panelen levő alkatrészek a relé késleltetést és azt hiszem a nullátmenetes kapcsolást csinálják. Nem valódi szünetmentes a készülék, átkapcsoláskor van egy kis kiesés. Én sziget üzemű szolár rendszer átkapcsolására használom, csak a két bemenet fordítva van, az inverter járásakor húznak a relék, alapállásban a hálózati feszt adja ki.
(#) Helifun válasza Barret hozzászólására (») Aug 29, 2011
Szia Barret,

Köszi a kapcsolási tervet !!!.
Van azonban egy gondom, mégpedig az, hogy nekem a generátor 3-fázisú és a jelenlegi töltésvezérlőm is 3-fázist fogad.

A kapcsolási terv átalakítás nélkül azonban csak 1-fázisra jó illetve csak a háromfázisú átalakítás után lenne használható. Ekkor azonban nem tudom a meglévő töltésvezérlőre kötni.

Van valamilyen ötleted, hogy miképpen lehetne mégis a generátor és a töltésvezérlő közé kötni ? Vagy hagyjam el a töltésvezérlőt és a kimenetet kb. 13-13,5 V-ra állítva egyszerűen kössem rá az akkura (az akku egyébként 160 Ah-ás) ? Az akku nem tudna túltöltődni, mert rajta van egy hálózatra termelő inverter, ami miatt nem tudna az akku feszültség károsan magasra emelkedni.

Vagy nem jól okoskodom ?
Minden 5-letet szívesen várok.
(#) Phile80 válasza kovacs.zotya hozzászólására (») Aug 29, 2011
Sztem is, főleg ahhoz képest hogy egy sima mma inverter a tápegység
(#) greenpower válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 29, 2011
Nálam egyszerű a dolog, az egyik fázison van 3 fagyasztóláda ami napi 5kWh-t fogyaszt, ugyan erre a fázisra van kötve az inverter is, szóval a megtermelt áram ki sem megy a házból. Az órát biztosan lelassítja (vagyis kevesebb fogyasztást mutat és lassabban adja az impulzusokat mert digitális ), de hogy megállítja a -e azt még nem láttam.

Igen hármat sorba és bővítés képen párhuzamosan, a diódákra nem szabad elfeledkezni.
(#) levaitamas hozzászólása Aug 29, 2011
Üdv!
Olvasgatva a fórumot, felkeltette a figyelmemet a hálózatra visszatápláló inverter és vásárlás előtt felmerült bennem egy pár kérdés: - ha van két napelemem 18V-os névleges feszültséggel azt sorba kötve 36V. Ehhez már nem jó a 14-28V-os inverter vagy a 36V le fog csökkenni 24V-ra? Az inverter önmagában ugye nem használható mivel kell neki a hálózati feszültség amihez "alkalmazkodik"? Ha 300W-os az inverter és pl 200W az összes fogyasztás, akkor az órát meg fogja állítani? Bocsánat, ha valakinek egyértelműek a kérdéseim, de szeretnék ezekkel tisztában lenni.
(#) Ge Lee válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 29, 2011
Kondit nem kell többet rakni elég a 2 is csak nagyobb legyen. Ha már inverter, ne növeljük a méretét feleslegesen. Ha nincs más jó a 2db E55 is, annak idején 1db E55-el próbáltam ki de abba nagyon kevés huzal fért. Légrés nem kell sehova csak az alu hűtő bordái közé . A body dióda az a visszirányú dióda ami a fetben és némelyik IGBT-ben is van. A BD-n nincs, ezért kell rá kívülről. A trafókhoz szükséges adatok ott vannak a rajzon, abból ki lehet számolni (egyébként 5x13m volt az EF25-ön és 20m primer az E65-ön). Azért csináltam annak idején SMD-ből a söntöt mert valami okos kitalálta hogy indukciószegény ellenállás kell, ezért a sima nem lesz jó (ezért kell mindent kipróbálni és nem másra hallgatni még ha okosabbnak is tűnik elsőre).
Az esetleges módosításokat már leírtam egy hsz-el ezelőtt, de magától is rájön az ember ha nem lusta gondolkodni.
(#) Ricsi89 válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 28, 2011
Ha megnézed, ebben semmi védelem, letapadásgátló, hot-start, semmi nincs. Ez csak egy egyszerű inverter. Aki jól tud hegeszteni, az elboldogul ezzel is, de nem árt pár járulékos kiegészítőt belerakni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. lehet, hogy megépítenéd és neked tökéletes lenne, más meg átkozná azt a napot is, amikor meglátta a rajzot, mert nem tudna vele rendesen hegeszteni.
(#) lehar válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 28, 2011
Napelemforgató mechanikán már gondolkodtam én is,de amit mutattál,valahogy nagyon elvette a kedvemet.Végeredményben a direkt e célra épitett fészeren dekkolnak az enyémeim,fél tetö helyett,már 4 éve,de azért jol müködnek igy is,igaz,nálam mindenegyben megoldás,szgenerátor,napelemek,akkutelep inverter.csak a kész áramot vezettem le a dombrol.
Következő: »»   178 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem