Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   180 / 262
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Aug 13, 2011
Sziasztok
Tudtok olyan hegesztő inverter kapcsolást, ami tud 130-150A
És tesztelve is volt az lenne a legjobb
Vagy kisebbet, de kis módosítással feljebb tornázható?
(#) zolika60 válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Aug 12, 2011
Gondolom ez valami dugasztápról működik. Hiszen a végfok biztosan egyenáramról megy. Közvetlenül tápláld akkuról nem kell inverter sem. Nézd meg milyen végfok van benne, abból tudhatod mekkora tápfesz kell neki.
(#) Pety_ válasza steve25 hozzászólására (») Aug 11, 2011
Tekerj rá 10-20menetet a trafódra (kb) ugyanoljan huzalból mint rajta van(szekunder). Mérd meg menyit emelkedik az üresjárati, ha 25V-ot eléri kössed sorba az eredeti szekunderral, ha szépen akarod megcsinální akkor veszel +1csatit és van 1 70v-os kimeneted ami begyújtja az(t az átkozott) elektródát! Bent a cégnél láttam egy oljan hegesztőt amin volt 3-csati, (-), (+55V),(+75V), nem használta senki(mindenkinél inverter figyel).
(#) lorylaci válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Aug 11, 2011
A zenei teljesítmény az a parasztvakítás. Ha nem is írják, hogy hőhatárolt, vagy kilengéshatárolt, akkor is írniuk kell egy szabványt, amire vonatkozik, különben nem mond semmit, mert éppenséggel a 10-szeresét is ráírhatnák, emrt monjduk 1ns-ig azt is elbírja biztosan...

Amúgy ennek a hangszórónak a hőhatárolt terhelhetősége kb 200W, és mivel én sehol nem találtam róla semmilyen T-S adatot, valamint pláne xmax-t ezért szinte semmit nem lehet kiszámolni. Ránézésre pedig nincs 96dB-el, max 92, a mozgó tömege nagyon nagy, mágnes relatív gyenge (hiába néz ki parasztvakítóan), így bandbass ill reflex ládába nem is raknám. (persze ez mind saccra, de ha valaki esetleg elküldené a T-S adatait, akkor újragondolnám)

Az inverter igazából más topic. van direkt kapcsolóüzemű táp autós erősítőhöz topic.

Erősítő szempontjából pedig először kisebb teljesítménnyel kezdjél. Egy pár IRF540N, félhidban, +-40V tápfesz. Aztán később fejleszted, ha behidalod, akkor rögtön 4x-ezed a teljesítményt a terhelőimpedancián...

Valamint érdemes lenne alacsonyabb terhelőimpednaciát választani. Az autós hangszórók amúgy is 2-4 ohmosak általában.

De amúgy a TAS5630 2Ohmon képes 480W-ra, és arra könnyű tápot csinálni, mert szmpla tápfesz kell neki (30-52V között akármi), valamint kell még egy 12V, amit egyszerűen elő tudsz állítani.
(#) pucuka válasza bboyatty hozzászólására (») Aug 11, 2011
A javítás nem abból áll, hogy csereberéled az alkatrészeket. Annál is inkább, mert ilyet csak egyszer-kétszer követhetsz el, utánna a nyák tönkremegy. Meg kell értened az áramkör működését, amit az adatlap alapján könnyen megtehetsz. Ezek után megkeresed a hibát, amihez minimum egy alap multiméter szükséges. És csak mindezek után állsz neki a hibásnak gondolt alkatrész cseréjének. Még így is könnyen hazavághatod a panelt. De könnyen lehet, hogy a rádiós rész pici elhangolódása okozza a hibát, mert ez egy meglehetősen primitív vevő. Ennek vizsgálatához szükséged lenne egy ugyanolyan frekvencián, és biztosan jól működő adóra, és egy oszcilloszkópra is, hogy a vevő kimenetén megjelenő jelet ellenőrizni tudjad. A vevő kimenetére kapcsolódik az RX2 IC ben levő inverter, ami jelformálást, és erősítést végez. Ha ez nem kap rendes jelet, attól is előállhat bizonytalanság. Ezeknek a jeleknek az ellenőrzéséhez is elengedhetetlen az oszcilloszkóp.
Csak akkor állj neki, hogyha mindezek az eszközök rendelkezésre állnak, megértetted a kapcsolás működését, és elég felkészültnek érzed magad a feladatra.
(#) hinar83 hozzászólása Aug 11, 2011
Sziasztok.
Vettem egy hibás 80cm-es lg lcd tv-t saját részre, gondoltam majd megjavítom. Már 3.napja is azon vagyok. Az összes elko cserélve lett.

A tünet az volt hogy nem világított az összes cső, jelen esetben a 16ból csak 2 ment. Indulásnál bevillan az összes cső de fél másodperc után 14kialszik.
Először csőhibára gyanakodtam.
Elkezdtem végigpróbálni mindet azzal az inverterrel ami a két csőt világította és lám mind működött.
Majd kiforrasztottam az összes trafót és szintén kipróbáltam a működő inverter panelján és működött mind.
Majd folytattam a méregetést, a segéd táp is oké volt, viszont észrevetem hogy a dual feteknél valami nem oké, (jelzem eggyik sem zárlatos) az hogy drain-gate ellenállása nem azonos mind a 16dbnak, mert a működő inverternél találhatóakon közel 10kohm volt mérhető, a többinél ez az érték 1kohm alatt volt.
Ezután jött az hogy elkezdtem cserélgetni a dual feteket és nem indult a működő rész.

Nos a kérdésem az merjek e befektetni olyan 6000ft körüli összeget ilyen fetekbe? Csak mivan ha mégsem lesz jó...
Vagy gondolkodtam azon hogy telepakolom fehér smd ledekkel a csövek helyét, csak még a dimmerelésen golnolkodom hogy hogyan oldhatnám meg.
Ha valaki csinált már ilyet, kérem ossza meg velem tapasztalatát.
(#) greenpower válasza Barret hozzászólására (») Aug 8, 2011
Hali

Én is pont ezen filózom. A közeljövőben bővítem a rendszert, a melléképület teteje viszont fémlemez. 400V-al én sem szeretnék találkozni szerelés közben. 21 darab 18V/3,5A -os panel fér el 3x7-es mátrixban. Jelenleg a 28-55V -os DC feszültség a legbarátságosabb számomra, már csak modularitás szempontjából is, 3 panelt elég sorba kötni hogy meglegyen az inverter (28-55V) bemeneti feszültsége. És így lassanként lehet bővíteni a rendszert egészen az álmodott 1,3kW-ig.
(#) végyé válasza greenpower hozzászólására (») Aug 7, 2011
Üdv
Igy valahogy. Az az inverter amit a vaterán vettem+postaköltség olyan 15 ezer volt, ugyan ezt postával együtt megvettem az ebayról 7 ezerért.
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 6, 2011
Hello!
- Gyakorlatilag bármely CMOS IC-t, amiben invertálás van. Tehát lehet inverter, NOR vagy NAND kapu is. De célszerűbb olyant használni, aminek Schmitt triggeres a bemenete. Vagy is CD40106 vagy CD4093..
- Az áramkör "eltünteti" az IR felől érkező impulzus sorozatot. Hiszen az első lefutó él a bementi inverter után felfutó lesz, ami a diódán keresztül feltölti a kondit. Így a második inverter kimenetén újra "L" szint lesz.
Ha a bementi jel prellegne (kontakthibásan kapcsolna) vagy modulált (impulzus sorozattal, mint egy valamilyen távrángató) az IR vevő adórésze, akkor ebből csak egy impulzust állítana elő, aminek minimális hossza, T=220k*22u lenne. (Nem ahogy a rajzon az R és C be van jelölve, mert az a minimális IR bementi impulzust hosszát jelentené)
- De alapvetően számodra az egész fokozat szükségtelen. Bőven elegendő, ha az IR kimenete az 555 2-es lábára csatlakozik. Hiszen a kutyát nem érdekli a prellegés, impulzus sorozat.. az 555 indításánál, hiszen az első impulzusra elindul a késleltetés, ami jó hosszú idejű. Tehát nyugodtan nyomkodhatod az IR adót, ha a késleltetés már elindult. De Gond akkor lesz, ha A fokozat ideje lejárt, és újra megnyomod a gombot. Mert akkor B v. C ideje alatt, az A késleltetés újra indul. Vagy újra nyitna a kapu (ami persze már nyitva van), vagy zárás alatt elkezdene nyitni (ami persze nem menne, csak megáll a motor, mert a két relé egyszerre húz). Vagy is megáll a kapu, és amikor újra letelnek az idők, bezár. Avagy döntsd el, számodra mi jó.
- Még egy dolog van, hogy az IR utáni 3,3kohm felhúzó kell,mert az IR nyitott kollektoros. Ha az IR cak 5-ot kaphat, akkor kell az 5V-os Stabi. De lehet célszerűbb az 555-öket is 5V-ról járatni. Akkor nem lehet szintillesztési gond.
- A relémeghajtó tranyók bázisfelhúzó ellenállása helyett az 1kohm-ot a bázis, és az 555 kimenete közé kell tenni. (mert az 555 hazavágja a tranyót vagy egymást.)
üdv! proli007
(#) kovacs.zotya válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 2, 2011

Köszönjük!
Egyébként az Iweld márkájú inverter ugyan ez.
(#) pucuka válasza Poc hozzászólására (») Júl 28, 2011
Esetleg egy inverter megfelelne. Pl. CD4049
(#) nedudgi válasza mekkmester05 hozzászólására (») Júl 27, 2011
Inkáb örülj, hogy olyan invertered van, amit közvetlenül lehet bekötni!
Nem feltétlenül az elosztó a probléma, inkább a csatlakozómegoldás. Esetleg az inverter is lehet a hunyó - ez akkor derül ki, ha már bekötötted. A lényeg, hogy ne lemerült laptoppal próbáld, hanem teljesen feltöltöttel.
(#) szucsip válasza gergelyaki hozzászólására (») Júl 27, 2011
Még mielőtt arra gondolnál...
... nem, nem tanácsos négyszögjellel hajtani transzformátot, nem lesz belőle inverter.
(#) ujfalusi válasza gergelyaki hozzászólására (») Júl 27, 2011
Ha váltót akkor igen. De ez nem inverter, ez egy transzformátor. Más néven feszültség átalakító.
(#) nedudgi válasza mekkmester05 hozzászólására (») Júl 27, 2011
Ahogy látom, az invertered követlenül is beköthető. A szivargyujtó csatlakozót felejtsd el, nem ilyen célra tervezték. Lehetőleg közvetlenül kösd be az invertert.
A sípolás oka lehet az is, hogy a laptop nagyobb áramot akar kivenni, mint amit az inverter tud.
(#) puli122 hozzászólása Júl 26, 2011
Sziasztok.
inverter Ic-re lenne szükségem, de csak olyat találok ahol 6db van összetokozva DIP-ben. Pl: 74 HCT 14
Nekem csak 2 re lenne szükségem, és elég fontos lenne hogy ne foglaljon több helyet mint amennyi muszáj. Beszerezhető olyan tokozású, ahol kevesebb van összerakva?
(#) mekkmester05 hozzászólása Júl 26, 2011
Sziasztok, újból jelentkezem.
Megvettem a 400 W-os invertert (egy ilyenről van szó: http://www.c-sale.hu/index.php?akt_menu=30&kk_id=4785&t_id=43700&mu...zletek), ami szivargyújtóról való használatkor csak 150 W összteljesítményű készülékek működtetésére képes.
Na már most, a laptopot a szivargyújtóról kiválóan működteti, de ha beteszek egy szivargyújtó elosztót, akkor hol kap áramot a laptop, hol nem, eközben szagatottan sípol, az inverter ventillátora is hol kikapcsol, hol bekapcsol. Van valakinek valami ötlete, hogy ennek mi az oka.
Ideírok minden adatot:
Laptop: 19V, 4,74A
Laptop akku: 10,8Vdc, 5200mAh
Szivargyújtó elosztó (hármas elosztó 12 V / 5 A Kimeneti): http://www.c-sale.hu/index.php?akt_menu=30&t_id=47196&muv=reszletek
Előre is köszi
(#) pudding1 válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 26, 2011
Én is gondoltam az inverterekre, de nálam okosabbak azt mondták hogy az inverter le fog tiltani ha így akarnám használni. (még nem próbáltam, pedig az lenne a leg egyszerűbb megoldás) A windyboy-ban van MPPT. Azért agyalok a trafós megoldáson, mert hegyekben áll már a szemét elektronika és elegem lett belőle. (grid-tie és sima inverterek, szinuszos, trapéz, konverterek, stb.) Egyszerűen besokalltam.... a trafó már bizonyított, ezek a hulladékok meg a kukába valók.
(#) gulyi88 válasza pudding1 hozzászólására (») Júl 26, 2011
A transzformátoros megoldást hagynám a végére, elsőnek az autós inverterek környékén néznék körül.
Sima négyszöginverter elég.
Az egyforma generátoraidat érdemes lenne sorbakötni egyenirányítás után, ha kb ugyanabból a szélből dogoznak, akkor ugyan úgy dolgoznak, de sosem pontosan egyformán, így a párhuzamos kötés bonyolultá válik. (6lapátost a 6lapátossal..).
Ha nincs értelmes gyári inverter, akkor vannak itt a fórumon lelkes kollégák, nekik ez egy egyszerű feladat, egy sima pussh-pull, (sőtt akár még te magad is össze tudnád hozni segítséggel).
Azt nem látom, hogy mi/ki mondja meg, hogy mennyi teljesítményt vigyen át az invertered (azaz mennyit vegyen fel), A szélkerekeket túl, vagy alulterhelni könnyen lehet, de pontosan a maximumont kihozni nehéz. Az inverter tud valami MPPT-t?
(#) pudding1 válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 26, 2011
Gyári fd300-as 12v-os szélgenerátorról lenne szó. A tekercselésbe nem tudok belepiszkálni, 3 drót jön, gyárilag is ezek voltak egyenirányítva. Szkópot sajna nem tudok szerezni. kb 450-500W-ról lenne szó, mert a generátor ugyan csak 300w-os papíron, de mértem rajta sokkal többet is. Először 1-et kellene megcsinálnom hogy 220v-ra dolgozzon, aztán jöhet a többi négy is. Az inverter megbírja, csúcsban 3800w-ot tud.
(#) proli007 válasza határpont hozzászólására (») Júl 24, 2011
Hello!
Erre szokták azt mondani, hogy "más a papír, más a szemét".
Mert amit Te szeretnél, az mindössze egy inverter áramkör lenne. Ami egyik Led-et bekapcsolja, a másikat ki.

De ha ezt Te a trafóról elvett impulzusokkal szeretnéd működtetni, az már egy másik, kissé összetettebb kérdés.
Mert akkor a trafó jelet formálni kell, aztán egy monostabil multi és egy integrátor segítségével, fordulatszámmal arányos egyenfeszültséggé alakítani ez pld. a képen, pirossal bekarikázott rész. Aztán kell egy komparátor, ami ezt a feszültséget összehasonlítja egy referencia feszültséggel, majd ezt a már "kapcsoló jelet" kell az inverter áramkörre kapcsolni, ami az egyik Led-sort be, a másikat kikapcsolja, ha a fordulat jel, meghaladja a referencia feszültséget.
(Ebbe az inverterbe kell beépíteni, az áramgenerátort ha kel ilyen, amit a rajzodon az LM317 és a poti valósítana meg. De jelenleg ennek a rajznak értelme nem túl sok van.)
üdv! proli007
(#) emmzolee válasza hinar83 hozzászólására (») Júl 24, 2011
Így nem ajánlatos ki cserélni fetre, mert ugyan van benne egy tranyó ami ki nyitná a fetet, de a fetet le is kell zárni. Tehát kéne még egy tranyó, ami le zárja, hogy nehogy nyitva maradjon.

Mondjuk régebben voltak olyan erősítők, amiben a TL494 után semmi nem volt, és működött. A TL494 is szimpla tranyós kimenettel van meg oldva.
Nem nagy cucc át alakítani a környezetet. Itt egy kép:
Bővebben: Link
(#) bbalazs_ válasza GAtesz hozzászólására (») Júl 23, 2011
Az elso masodperc a kritikus, amikor a maximalisan uzemelo inverter eloallitja azt a kozel ketezer voltot. Ha nem ut at a ket csatlakozo kozott, akkor kb 1-2 masodpercen belul a vezerlo rajon, hogy nincs rajta cso es kikapcsol.
Ha atut, akkor tonkrevaghatja a szekunder tekercset.
(#) Ricsi89 válasza gaben07 hozzászólására (») Júl 23, 2011
Keresni kell egy olyat, ami nagyobb áramot tud a legerősebbnél és akkor jó lesz. Valahol van nekem egy lcd tv inverter panelom, arról megnézem, hogy milyen fet van rajta, mert azon vannak jó kis duál fetek. És be is lehet szerezni, mert amikor próbáltam megjavítani, akkor vettem is bele.
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Júl 23, 2011
Na már csak annyi a kérdésem, hogy honnan tudok spw-113 típusú inverter trafót jah és 9962gh típusú fet-et vásározni...
(#) agressiv válasza Busz hozzászólására (») Júl 22, 2011
Belső tápos LCD-nél általában a kondik szoktak megnyekkenni, mert mindegyikben úgy rendezik el a tápot, hogy a táp hűtőbordája a kondik alatt van, ezért fűtve vannak a kondik (beépített élettartam). Másik jellegzetes probléma az inverter trafóinak a túlmelegedése és a tekercsek összeégése, vagy a trafót meghajtó fetek, tranzisztorok szoktak még eldurranni.

A ki-be kapcsolgatás valószínüleg ugyanúgy nem tesz jót, mint egy CRT monitor esetében, és vigyázni rá annyira lehet, hogy ne a radiátor fölött legyen a monitor (láttam már ilyet ) Talán segít, ha néha kitakarítod a belsejét és kicseréled a konidkat.

Ferenc
Igen ez elég gyakori jelenség.
(#) GAtesz hozzászólása Júl 22, 2011
Van nálam egy LCD monitor. Nem lehet bekapcsolni. Próbálom megfejteni a működését. Két külön panelból áll. Egyiken a táp van és az inverter, a másikon a vezérlés. A két panelt 5 vezeték köti össze. (12V GND 5,2V ON/OFF Brightness)
A bekapcsoló gomb a vezérlő panelra van kötve, és onnan megy át a táppanelra. De nem közvetlen, hanem sok sok alkatrészen keresztül, talán még a vezérlőchipen keresztül is. Az lenne a kérdésem , hogy a táppanelnak kell e kiadnia feszt a vezérlőpanelnak, kikapcsolt állapotban is? A táp bizonyos részein van fesz (pl egy 400V 120µF kondiban 3 nap múlva is amit tapintószkóppan sikerült megmérnem. Most van egy lyuk az ujjamon)
Hol kezdjem a hibát keresni? Hogy tudnám a tápot elindítani a vezérlő nélkül? Az On/Off vezetéket GND-re vagy valahova húzzam? Üdv, Atesz
(#) Ricsi89 válasza gaben07 hozzászólására (») Júl 22, 2011
Szerintem az inverter trafóját hajtja meg.
Semetka: Próbáld megkérdezni az "Ez milyen alkatrész" témában, hátha ott tudja valaki, hogy mi lehet ez, esetleg még helyettesítőt is tudnak ajánlani.
(#) Bártfai Ferenc válasza agressiv hozzászólására (») Júl 22, 2011
Szia!
Abból gondolom, hogy teljesen el tünik a kép... Láttam már inverter hibás LCD-t.... ott nagyon halványan látni a képet... itt minden eltűnik!
Következő: »»   180 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem