Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   180 / 262
(#) pucuka válasza Poc hozzászólására (») Júl 28, 2011
Esetleg egy inverter megfelelne. Pl. CD4049
(#) nedudgi válasza mekkmester05 hozzászólására (») Júl 27, 2011
Inkáb örülj, hogy olyan invertered van, amit közvetlenül lehet bekötni!
Nem feltétlenül az elosztó a probléma, inkább a csatlakozómegoldás. Esetleg az inverter is lehet a hunyó - ez akkor derül ki, ha már bekötötted. A lényeg, hogy ne lemerült laptoppal próbáld, hanem teljesen feltöltöttel.
(#) szucsip válasza gergelyaki hozzászólására (») Júl 27, 2011
Még mielőtt arra gondolnál...
... nem, nem tanácsos négyszögjellel hajtani transzformátot, nem lesz belőle inverter.
(#) ujfalusi válasza gergelyaki hozzászólására (») Júl 27, 2011
Ha váltót akkor igen. De ez nem inverter, ez egy transzformátor. Más néven feszültség átalakító.
(#) nedudgi válasza mekkmester05 hozzászólására (») Júl 27, 2011
Ahogy látom, az invertered követlenül is beköthető. A szivargyujtó csatlakozót felejtsd el, nem ilyen célra tervezték. Lehetőleg közvetlenül kösd be az invertert.
A sípolás oka lehet az is, hogy a laptop nagyobb áramot akar kivenni, mint amit az inverter tud.
(#) puli122 hozzászólása Júl 26, 2011
Sziasztok.
inverter Ic-re lenne szükségem, de csak olyat találok ahol 6db van összetokozva DIP-ben. Pl: 74 HCT 14
Nekem csak 2 re lenne szükségem, és elég fontos lenne hogy ne foglaljon több helyet mint amennyi muszáj. Beszerezhető olyan tokozású, ahol kevesebb van összerakva?
(#) mekkmester05 hozzászólása Júl 26, 2011
Sziasztok, újból jelentkezem.
Megvettem a 400 W-os invertert (egy ilyenről van szó: http://www.c-sale.hu/index.php?akt_menu=30&kk_id=4785&t_id=43700&mu...zletek), ami szivargyújtóról való használatkor csak 150 W összteljesítményű készülékek működtetésére képes.
Na már most, a laptopot a szivargyújtóról kiválóan működteti, de ha beteszek egy szivargyújtó elosztót, akkor hol kap áramot a laptop, hol nem, eközben szagatottan sípol, az inverter ventillátora is hol kikapcsol, hol bekapcsol. Van valakinek valami ötlete, hogy ennek mi az oka.
Ideírok minden adatot:
Laptop: 19V, 4,74A
Laptop akku: 10,8Vdc, 5200mAh
Szivargyújtó elosztó (hármas elosztó 12 V / 5 A Kimeneti): http://www.c-sale.hu/index.php?akt_menu=30&t_id=47196&muv=reszletek
Előre is köszi
(#) pudding1 válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 26, 2011
Én is gondoltam az inverterekre, de nálam okosabbak azt mondták hogy az inverter le fog tiltani ha így akarnám használni. (még nem próbáltam, pedig az lenne a leg egyszerűbb megoldás) A windyboy-ban van MPPT. Azért agyalok a trafós megoldáson, mert hegyekben áll már a szemét elektronika és elegem lett belőle. (grid-tie és sima inverterek, szinuszos, trapéz, konverterek, stb.) Egyszerűen besokalltam.... a trafó már bizonyított, ezek a hulladékok meg a kukába valók.
(#) gulyi88 válasza pudding1 hozzászólására (») Júl 26, 2011
A transzformátoros megoldást hagynám a végére, elsőnek az autós inverterek környékén néznék körül.
Sima négyszöginverter elég.
Az egyforma generátoraidat érdemes lenne sorbakötni egyenirányítás után, ha kb ugyanabból a szélből dogoznak, akkor ugyan úgy dolgoznak, de sosem pontosan egyformán, így a párhuzamos kötés bonyolultá válik. (6lapátost a 6lapátossal..).
Ha nincs értelmes gyári inverter, akkor vannak itt a fórumon lelkes kollégák, nekik ez egy egyszerű feladat, egy sima pussh-pull, (sőtt akár még te magad is össze tudnád hozni segítséggel).
Azt nem látom, hogy mi/ki mondja meg, hogy mennyi teljesítményt vigyen át az invertered (azaz mennyit vegyen fel), A szélkerekeket túl, vagy alulterhelni könnyen lehet, de pontosan a maximumont kihozni nehéz. Az inverter tud valami MPPT-t?
(#) pudding1 válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 26, 2011
Gyári fd300-as 12v-os szélgenerátorról lenne szó. A tekercselésbe nem tudok belepiszkálni, 3 drót jön, gyárilag is ezek voltak egyenirányítva. Szkópot sajna nem tudok szerezni. kb 450-500W-ról lenne szó, mert a generátor ugyan csak 300w-os papíron, de mértem rajta sokkal többet is. Először 1-et kellene megcsinálnom hogy 220v-ra dolgozzon, aztán jöhet a többi négy is. Az inverter megbírja, csúcsban 3800w-ot tud.
(#) proli007 válasza határpont hozzászólására (») Júl 24, 2011
Hello!
Erre szokták azt mondani, hogy "más a papír, más a szemét".
Mert amit Te szeretnél, az mindössze egy inverter áramkör lenne. Ami egyik Led-et bekapcsolja, a másikat ki.

De ha ezt Te a trafóról elvett impulzusokkal szeretnéd működtetni, az már egy másik, kissé összetettebb kérdés.
Mert akkor a trafó jelet formálni kell, aztán egy monostabil multi és egy integrátor segítségével, fordulatszámmal arányos egyenfeszültséggé alakítani ez pld. a képen, pirossal bekarikázott rész. Aztán kell egy komparátor, ami ezt a feszültséget összehasonlítja egy referencia feszültséggel, majd ezt a már "kapcsoló jelet" kell az inverter áramkörre kapcsolni, ami az egyik Led-sort be, a másikat kikapcsolja, ha a fordulat jel, meghaladja a referencia feszültséget.
(Ebbe az inverterbe kell beépíteni, az áramgenerátort ha kel ilyen, amit a rajzodon az LM317 és a poti valósítana meg. De jelenleg ennek a rajznak értelme nem túl sok van.)
üdv! proli007
(#) emmzolee válasza hinar83 hozzászólására (») Júl 24, 2011
Így nem ajánlatos ki cserélni fetre, mert ugyan van benne egy tranyó ami ki nyitná a fetet, de a fetet le is kell zárni. Tehát kéne még egy tranyó, ami le zárja, hogy nehogy nyitva maradjon.

Mondjuk régebben voltak olyan erősítők, amiben a TL494 után semmi nem volt, és működött. A TL494 is szimpla tranyós kimenettel van meg oldva.
Nem nagy cucc át alakítani a környezetet. Itt egy kép:
Bővebben: Link
(#) bbalazs_ válasza GAtesz hozzászólására (») Júl 23, 2011
Az elso masodperc a kritikus, amikor a maximalisan uzemelo inverter eloallitja azt a kozel ketezer voltot. Ha nem ut at a ket csatlakozo kozott, akkor kb 1-2 masodpercen belul a vezerlo rajon, hogy nincs rajta cso es kikapcsol.
Ha atut, akkor tonkrevaghatja a szekunder tekercset.
(#) Ricsi89 válasza gaben07 hozzászólására (») Júl 23, 2011
Keresni kell egy olyat, ami nagyobb áramot tud a legerősebbnél és akkor jó lesz. Valahol van nekem egy lcd tv inverter panelom, arról megnézem, hogy milyen fet van rajta, mert azon vannak jó kis duál fetek. És be is lehet szerezni, mert amikor próbáltam megjavítani, akkor vettem is bele.
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Júl 23, 2011
Na már csak annyi a kérdésem, hogy honnan tudok spw-113 típusú inverter trafót jah és 9962gh típusú fet-et vásározni...
(#) agressiv válasza Busz hozzászólására (») Júl 22, 2011
Belső tápos LCD-nél általában a kondik szoktak megnyekkenni, mert mindegyikben úgy rendezik el a tápot, hogy a táp hűtőbordája a kondik alatt van, ezért fűtve vannak a kondik (beépített élettartam). Másik jellegzetes probléma az inverter trafóinak a túlmelegedése és a tekercsek összeégése, vagy a trafót meghajtó fetek, tranzisztorok szoktak még eldurranni.

A ki-be kapcsolgatás valószínüleg ugyanúgy nem tesz jót, mint egy CRT monitor esetében, és vigyázni rá annyira lehet, hogy ne a radiátor fölött legyen a monitor (láttam már ilyet ) Talán segít, ha néha kitakarítod a belsejét és kicseréled a konidkat.

Ferenc
Igen ez elég gyakori jelenség.
(#) GAtesz hozzászólása Júl 22, 2011
Van nálam egy LCD monitor. Nem lehet bekapcsolni. Próbálom megfejteni a működését. Két külön panelból áll. Egyiken a táp van és az inverter, a másikon a vezérlés. A két panelt 5 vezeték köti össze. (12V GND 5,2V ON/OFF Brightness)
A bekapcsoló gomb a vezérlő panelra van kötve, és onnan megy át a táppanelra. De nem közvetlen, hanem sok sok alkatrészen keresztül, talán még a vezérlőchipen keresztül is. Az lenne a kérdésem , hogy a táppanelnak kell e kiadnia feszt a vezérlőpanelnak, kikapcsolt állapotban is? A táp bizonyos részein van fesz (pl egy 400V 120µF kondiban 3 nap múlva is amit tapintószkóppan sikerült megmérnem. Most van egy lyuk az ujjamon)
Hol kezdjem a hibát keresni? Hogy tudnám a tápot elindítani a vezérlő nélkül? Az On/Off vezetéket GND-re vagy valahova húzzam? Üdv, Atesz
(#) Ricsi89 válasza gaben07 hozzászólására (») Júl 22, 2011
Szerintem az inverter trafóját hajtja meg.
Semetka: Próbáld megkérdezni az "Ez milyen alkatrész" témában, hátha ott tudja valaki, hogy mi lehet ez, esetleg még helyettesítőt is tudnak ajánlani.
(#) Bártfai Ferenc válasza agressiv hozzászólására (») Júl 22, 2011
Szia!
Abból gondolom, hogy teljesen el tünik a kép... Láttam már inverter hibás LCD-t.... ott nagyon halványan látni a képet... itt minden eltűnik!
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 21, 2011
Hello!
- Az R8 azért kell bele, mert ha az analóg kapcsoló bemenetét nyitottan (szakadtan) hagyod, akkor is kell, hogy valami lezárja a tranzisztort. (Az OUT nem egy CMOS kimenet, hanem egy kapcsoló kimenete.)
- Igen ez egy inverter, és egyben a vonal meghajtó is.
- Akkor még nem érted a működést. Ennek kimenetén a jel állandó, nem úgy mint ahogy Te csináltad. Mert itt a Shift regiszter, amint belépteti az adatokat, azt egy másoló tároló tárolja, a következő adatátvitelig. Vagy is ennek mind a 16 kimenetén az adatátvitel alatt állandó a kimeneti jel. Tehát az időzítésnek, mindössze a jelcsoport gyorsabb/lassabb átvitelében (a kimenet gyors változtatásában) van szerepe.
üdv! proli007
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Júl 21, 2011
Szia!

Most van csak időm foglalkozni a kapcsolással amit küldtél.
R8 biztosan kell bele? Nincs felcsrélve az R9-el? Gondolom az R7-Q2-R9 egy inverter.
Csak mert ebben a felállásban nem fog 'kapcsolni' a tranzisztor.
Számolgattam az időket is és nagyon kevés ahhoz, hogy folyamatos világítást produkáljak. Ezt átszámolom.
(#) majorkk hozzászólása Júl 21, 2011
Sziasztok!

Nekem a következőre kellene megoldást találnom. Szereztem egy 250 solárt a tetőre. Drága pénzért (15000) vettem egy 500W invertert, ami 10,5 volttól 15 voltig működik, aztán lekapcsol a védelme, majd a megfelelő betáp esetén visszakapcsol. Sziget üzemben használnám a rendszert, ezért szeretnék egy autó akkumulátort a solár és az inverter közé beiktatni, ezt viszont nem kellene túltöltenem, de abban az esetben ha solár működik ami katalógus alapján 34V és kb 7A jelent, akkor direkbe terhelhető legyen a töltő áramkör. A többi problémát ami még felmerül és most mindeki azon gondolkodik, azokat már kitaláltam, ez az utolsó gyenge láncszem a házi tápellátó rendszeremben. Tudnátok segíteni?

Üdv:Krisz
Sziasztok!

Azt hiszem a kérdés amit felteszek ebbe a témába tartozik, segítséget keresek. Szereztem egy 250W solárt a tetőre. Drága pénzért (15000) vettem egy 500W invertert, ami 10,5 volttól 15 voltig működik, aztán lekapcsol a védelme, majd a megfelelő betáp esetén visszakapcsol. Sziget üzemben használnám a rendszert, ezért szeretnék egy autó akkumulátort a solár és az inverter közé beiktatni, ezt viszont nem kellene túltöltenem, de abban az esetben ha solár működik ami katalógus alapján 34V és kb 7A jelent, akkor direkbe terhelhető legyen a töltő áramkör. A többi problémát ami még felmerül és most mindeki azon gondolkodik, azokat már kitaláltam, ez az utolsó gyenge láncszem a házi tápellátó rendszeremben. Tudnátok segíteni?

Sziasztok!

A savas autó akkumulátor töltése már rendesen ki lett vesézve az elmúlt évek folyamán, DE nekem a következőre kellene megoldást találnom. Szereztem egy 250 solárt a tetőre. Drága pénzért (15000) vettem egy 500W invertert, ami 10,5 volttól 15 voltig működik, aztán lekapcsol a védelme, majd a megfelelő betáp esetén visszakapcsol. Sziget üzemben használnám a rendszert, ezért szeretnék egy autó akkumulátort a solár és az inverter közé beiktatni, ezt viszont nem kellene túltöltenem, de abban az esetben ha solár működik ami katalógus alapján 34V és kb 7A jelent, akkor direkbe terhelhető legyen a töltő áramkör. A többi problémát ami még felmerül és most mindeki azon gondolkodik, azokat már kitaláltam, ez az utolsó gyenge láncszem a házi tápellátó rendszeremben. Tudnátok segíteni?

(#) Bártfai Ferenc válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 21, 2011
most hogy így nézem, van egy fet az inverter részen ami körül meg van kicsit barnulva a nyák lemez.. az normális? 9962gh a típusa
(#) xaktak hozzászólása Júl 20, 2011
hello!

Nekem 1 olyan feltevésem van mivan ha szobabiciklit csinálni síma bicikliből persze úgy hogy nincsenek kerekek a kormány fix a hátsó kerék helyett meg 1 auto generátor lenne(lánc hajtással nem ékszíjjal) ehhez jön 1 akku mert az kell a generátornak fesz szabályzó és 1 hálozatra visszatápláló inverter nah a lényege ennyi erre valaki 1 jó kis számítást hogy mennyi energiát lehet vele nyerni az inverter hatásfoka kb 80%
(#) B.Tata hozzászólása Júl 19, 2011
Helló Mindenkinek! Új vagyok ebben a fórumban-így kérem ne csodálkozzatok a kérdésemen. A cégnél ahol dolgozom egy inverter javításához kellene beszerezni egy IGBT modult,de képtelenek megrendelni az USA-ból,vagy GB-ből.Tehát a kérdés: van e nálunk M.o.-on olyan cég aki foglalkozik ,ilyen kicsi tételek beszerzésével? Köszönöm.
(#) manumanu válasza pucuka hozzászólására (») Júl 19, 2011
Az a baj, hogy amit nem értek abba bonyolódom bele!

Mi is a tervem?

egy szép nagy szélkerék, ezzel nincs is gond. alatta egy tárcsás generátor rendszer neodímium mágnesekkel (teljesen újítás) tehát nem autó generátor, sem áramfejlesztő generátor. Egyedi elképzelés. Azért akarok egyenáramot termelni, mert egyszerű a tárolása felhasználása. Gondolkodtam hogy a meglévő impulzus tápegységes és ohmikus rendszerek esetében alkalmas lenne az egyenáram is, de annak veszélyeiről tájékozódtam (ívhúzás, tűz, életvédelmi, áramkör megszakítási problémák, stb) ezért egyelőre letettem róla! A soros 25 db-os akkuk töltése sem egyszerű feladat.
A tárolás és az akku üzeme sem veszélytelen a magas egyenáram és magas amperszám miatt sem!

Az eredmény ami kijön a rendszeremben 300-360 volt egyenáram, ami egy teljesítményű szabályozón (60A) tud akkumulátort tárolni, illetve közvetlen megy az átalakítóhoz!

az inverter rész pedig egy hídkapcsolású fetes rendszer, mely terhelési végárama 65-70A (itt old ki a B32 kismegszakító!) Kétfelé megy az áram, egyrészt lakás ellátás és világítás, másrészt induktiv fogyasztók!

A fetek 50 herzes szinuszos vezérlést kapnak, mely biztosítaná a megfelelő jelalakot!

Értelmezésem szerint azért indítottam a topicot, hogy megfelelő ismeretekre tegyek szer a hiányosságaimat illetően!

azt már értelmezem, hogy a meddő veszteség probléma a termelőnek! Tehát a jövőben nekem is szembe kell néznem ezzel a ténnyel!

A fogyasztáscsökkentés célja a veszteségek kompenzálása a lehetőségek szerint minél hatékonyabban!

Nem a villanyóra fogyasztásomat akarom csökkenteni, hanem a megtermelt áramot célszerűen felhasználni, és ez lényeges különbség!

szóval nem erőszakoskodom, csak próbálok megfelelő ismereteket szerezni, mert ezen a területen fehér foltok vannak.
Amit nem tudok azt mérem és okulok, ha tévedek, akkor fogadom az információkat!

Azt már tudom, hogy egy elektronikus előtéttel a neon 25%-át viszi el a valós teljesítménynek, és a cos fi értéke gyakorlatilag egy jó áramkör esetében 1

tehát ha ez esetben fogyasztok 0,11 A akkor annyit is kell termelnem mert valós teljesítménnyel állok szemben.

Ez a tény eldönti minden induktiv fogyasztóm sorsát gyakorlatilag!

A tv a DVD a számítógép tudna menni egyenáramról, váltó 50-70 herzes , akár négyszög vagy háromszög alakú forrásról is! Ezt kipróbáltam, és a cos fi is jól reagált!

Ha az óra valós teljesítményt mér, és nem méri a meddőt, akkor a meddő teljesítmény az esetemben mint kisfogyasztó szempontjából a szolgáltatót terheli? Főleg ha sok az induktiv fogyasztóm?

Mi a helyzet az egyenáramú, villamos szénkefés motoroknál? ott is jelentkezik meddő teljesítmény?

gondoltam arra hogy a szivattyúkat, és a motorokat kicserélem egyenáramú rendszerre. de ez is egy abszurd ötlet lenne, lehet. A klíma motor a legnagyobb gond.

Mivel csak szinuszos feszültséggel megy, és hatalmas az áramigénye (5,5 Kwatt a rendszeré)

Gondoltam az inverteres megoldásokban is, mivel azok egyenárammal dolgoznak közel azonos feszültségen mint a termelt feszültségem.

Úgy tudom, hogy az egyenáram érintkezésproblémás zárlata ilyen teljesítmény mellett egy kész tűzgyújtó bomba, és tűzfészek forrása!

Szóval a cél az áramtermeléshez szükséges négyáramú tapasztalatok helyes megszerzése!
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Júl 18, 2011
Csak annyit mondok, hogy köszönöm és mindenképpen kipróbálom. Tegnap este kicsit boncolgattam a működését csak még nem volt időm írni.
Igazából egyedül a D1 dióda szerepét nem értem ill. az előtte álló inverter fokozatot.
Következő: »»   180 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem