Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   181 / 262
(#) pucuka válasza manumanu hozzászólására (») Júl 18, 2011
a süketelést köszönjük, nem kérjük (eon így, a szolgáltató úgy), maradjunk a műszaki szakmai tényeknél.
De minden elismerésem a Tiéd, hogy csinálsz magadnak energiát, és elismerem, hogy minden gramm számít. Az is rendben van, hogy semmit nem fogadsz el mástól kritikátlanul, és saját ellenőrzés nélkül. Megint DE meg kellene ismerkedned a vektor algebra mikéntjével, a különböző műszerek működésével, méréstechnikával, mérési módszerekkel. A méréseidet pedig lágyvasas műszerekkel végezd, mert az az elektronikus műszer ami valódi teljesítményt tud mérni, és nem számolni, az meglehetősen drága, és a multiméterek közül is csak kevés sajátja. Mindezek után lehet megalapozott kijelentéseket tenni. Azt is lehet mondani, hogy a megtérülés sem érdekel, de ebben az irányban is érdemes lenne számításokat végezned.
Továbbra is állítom, hogy a látszólagos teljesítmény a továbbító, elosztó hálózaton okoz veszteséget, ami neked feltehetően nem lesz, nem valószínű hogy több tíz km -es távolságokra kell az energiádat szállítanod.
Sokkal nagyobb veszteségek érnek, ha nagy áramok folynak a vezeték rendszeredben, amit viszont csak a feszültség növelésével tudsz csökkenteni a generátoroktól kezdve a hálózatpótló inverter bemenetéig. Az induktív, és színuszostól eltérő terhelés az inverternek okozhat gondot, ennek kiválasztásánál kell nagyon odafigyelned, ennek a helyes működésének biztosításához lehet szükséged fázis, és jelalak javításra, bár a jó hatásfokú inverterek egyike sem szolgáltat színuszos hálózatot. Forgógép esetében meg mindegy lenne.
(#) agressiv válasza ColT hozzászólására (») Júl 17, 2011
Én most szórakozok egy ilyennel és 2n6103-asra cseréltem a tranzisztoiokat amikkel menne, de nem tudom, hogy a kollektorok közé mekkora kondi kell és egy X idő után állandóan lekapcsol az inverter, pedig rendesen van fénye és nem is melegszik semmi, viszont elég érdekes alakú a jel a kollektoron.
(#) greenpower válasza Apec hozzászólására (») Júl 17, 2011
Hali
A Powerjackhez árulnak alkatrészeket, azt én is megtaláltam a neten. Megnézem az enyémben milyenek vannak aztán megpróbálom kicserélni őket. De ha tudnál linkelni dokumentációt azt megköszönném.

Az enyém egy ilyen GTI200W : Bővebben: Link
(#) gaspa válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 16, 2011
Ez egy napelemes inverter,ahhoz tökéletes a pár másodperces időállandójú MPPT-je.Egy cég azzal hirdeti az inverterét,hogy 36bites processzorral működik, az MPPT-t egy külön jelprocesszor vezérli és így ez a világ leggyorsabb MPPT-je, 1sec alatt van.A wind inverterek úgy működnek ahogy leírtad,csak nem keresik meg a munkapontokat,hanem a felhasználónak kell programozni és így valóban gyorsan követik a változó szelet.Az SMA-t 6,Power-one-t 16,de láttam kínait,amit 40 töréspontos polinommal lehet programozni és 30-600V-os tartományban dolgozik.Ezt túlzásnak tartom,szerintem a 16 bőven elég.Most az SMA-val fogok foglalkozni,de egy darabig így is el fog tartani mire a 6 megfelelő pontot megtalálom.Szélcsatornában ez nem lenne gond,de nézd meg a szélgörbét,egyforma szél csak percekig fúj,hetekig fog tartani mire beállítom.
(#) lehar válasza gaspa hozzászólására (») Júl 16, 2011
Nos, nemrég foglalkoztam a témáddal,kissé akaratlanul,és a következö megoldást találtam,: mivel ott 48 voltos volt a rendszer,tettem 4 db,egyenként 12volt per 45 Ah.-ás akkut,és onnan tápláltam a visszatápláló invertert(szintén kinai) Az általad jelzett gondok egy csapásra megoldodtak,csak az inverter panelján van egy olyan beállitás ami a minimális visszatáplálási feszt állitja be,ezt állitottam be 52 voltra.E beállitás után minden simán müködött.
(#) Bassmester válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 16, 2011
Hová kalandozol? Egy-kétszáz wattok a kocsiba meg tölcséresláda, inverter, laptop, Gainclone, Quad, Fender, Marshall, stb? Szedd már össze magad légyszíves, mert amiket írkálsz az már egy kicsit gáz és mellesleg nagyon off.
...a legnagyobb jóindulattal
(#) gaspa hozzászólása Júl 16, 2011
Úgy emlékszem egyedül vagyok ezen a fórumon aki hálózatbatáplálás inverteres változatával erőlködik.Mivel eddig is közöltem az eredményeimet,most is azt teszem.Kiindulás az ismert szélkerék és generátor meg egy kínai 1200W-os visszatápláló inverter,50-100V MPPT tartománnyal,a fényképen 7 órás széldiagramm.A kínai kereskedő büszke volt rá,hogy invertere CE minősítéssel is rendelkezik,álmába sem gondolta volna,hogy ezzel nálunk legfeljebb egy mellékhelységben érhetne el kézzelfogható eredményt.Mellékesen az SMA is pillanatnyilag ebben a kategóriában van.Egyébként ez a kínai is egészen jól működik,áramkimaradáskor azonnal lekapcsol,visszatéréskor szép lassan ráterhel.Egy gondja van,az MPPT nagyon lassú,több sec időállandójú,a szél viszont 1sec alatt is sokat változhat,így elkeseredetten próbálja követni a szél szeszélyeit ami nálunk egy 3-4m/s alapszélen kétszeres szakaszos lökések formájában fúj.Így a szabályzás mindkét végén túllendül.A szélkerék 3m/s-nál indul,2m/s ig forog,4m/s-nál éri el az 50V-ot,szerencsére a fel és lekapcsolódást gyorsan végzi,így ez a szél 20-30W már betermel.A felső túllendülés a veszélyes mivel a generátor üresen jóval nagyobb feszültségű,már az első széllökésnél felment 130V-ra,így gyorsan csináltam egy tranzisztoros védőáramkört ami 80V-nál 50W-al ráterhel,egy másikkal 100V-nál már együtt 200W-al,egy rövid analóg tartományuk van mielőtt a tranzisztorok telítésbe mennek,így lágy átmenettel terhelnek.Különben csak 1-2 másodpercig,amíg az MPPT feléled és átveszi a terhelést.Valósággal stabilizálja a kerék fordulatát,20 és 200W között alig növekszik 8-10f/p,csak a nyomatéka változik.Ez azért fontos,mert ez a kerék saját maga korlátozza be a fordulatát nagy szélben,hogy ez hol következik be,senki nem tudja,én már láttam 80f/p-el is forogni.Ezt a terhelés nem fogja megengedni,40f/p-nél már 1000W-al megterheli és a komolyabb szélből is kiveszi a teljesítményt.Rövidesen meglesz az SMA WB inverterem amivel már állítható karakterisztikával lehet terhelni,a kínaira napelemeket kötök,amire tökéletes lesz.Most az elektromos fogadószekrényt csinálom,biztosítók,villámvédők,mágneskapcsolókstb.
(#) greenpower válasza Proci_85 hozzászólására (») Júl 16, 2011
Hali

Akkor szállt el mikor villámlott és 10 másodpercre elment a villany, szerintem minimálisan (5-10W-al) visszatermelt ekkor.
Szétszedtem mert a biztosíték nem hagyományos hanem panel biztosíték, raktam bele helyette sima PC tápból 3,15A-os kerámia biztosítékot de mikor raszúrtam 220V-ra robbant akkorát hogy egyből világos volt hogy az AC MOS tranzisztorok is megsültek. De most nézegetem a 3. generációsokat ezekben már van
túlfeszültségvédő. De jövőre már úgyis Windyboy-t vagy Sunnyboy-t veszek a nagy rendszerhez.

Bővebben: Link

alkatresz.jpg

(#) Proci_85 válasza greenpower hozzászólására (») Júl 16, 2011
Esetleg próbáld szétkapni hátha okosabb leszel és megmenthető
Azért érdekes lehet, hogy miért ment tönkre.
Hálózatra táplált, bár éjjel sötét van, napelemről biztos nem, ilyenkor akkuról nyomsz delejt a hálózatba?
Szóval ha betáplált, a hálózati áram más fázisszögben tért vissza, mint ahol épp tartott az inverter és ezt nem tudta lekezelni?
Ez csak tipp(!): Rákapcsoláskor meg előbb nagy impedanciás állapotban "ráhallgat" a hálózatra, hogy el tudja kapni a szinuszt aztán el kezd rá termelni? Szóval ott lekezeli, de ha menet közben megy el a hálózat és jön vissza, akkor esélyes, hogy elpukkan?
Csak hangosan gondolkozom, mert nem úgy fogalmaztál, hogy a villám végzett vele.
(#) kendre256 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 16, 2011
Egy nagynyomású mosó egy vödörből felszívott vízzel is működik. Tudom, mert próbáltam.
Az más kérdés, hogy jó izmos inverter kellene hozzá, mert elég nagy teljesítményű egy ilyen mosó, ráadásul induláskor egy kompresszor többszörös áramot vesz fel.
(#) vilmosd válasza blackdog hozzászólására (») Júl 15, 2011
A 4010 helyett 2 inverter a 40106-bol es ugyanott vagy. Ez a 3 szalba. Viszont kevesbe zavarerzekeny. Termeszetesen a ULN-t a kimenetre gondoltam a tranyok helyett.
Miert kellene ket tok? Egy tokban 6 inverter van. 2-2 sorbakotve, es eleg a 3 vonalra.
CD40106 hex Schmitt Trigger inverter. A kimenetre lehetne ULN2803 IC-t alkalmazni. 2 tok 16 inverter.
(#) icserny válasza gh86 hozzászólására (») Júl 15, 2011
Idézet:
„egy Texas Instuments gyártmányú mikrokontrollerrel szeretnék RC szervókat vezérelni.”
Akkor pl. az MSP430 contoller topikba kellene kérdezni.
Egy példát itt láttam: http://www.43oh.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=47
Idézet:
„Négyszög jeleket már sikerült kicsiholni belőle,de mivel ez egy alacsony energiaigényű smd kontroller, így a generált jelek is mV nagyságrendű feszültséggel rendelkeznek.”
Inkább néhány voltos (nagyjából annyi, amennyi a tápfeszültség). Például 3,3 V. Egy 5 V-ra kötött TTL logikai kapu is, vagy egy tranzisztoros inverter is megteszi (ha invertert használsz, természetesen a kimenő jeledet szoftveresen is negálni kell, tehát inaktív állapotban magas, aktív állapotban alacsony.)
(#) klimás56 válasza logoutz hozzászólására (») Júl 15, 2011
Szia! Kár a fáradozásért szerintem, először kompresszort kell cserélni , ugyanis az inverter vezérlésüek 3 fázisuak, pontosabban 3 fázis /230 V. Ez már eleve húzós történet, és ahhoz hogy mindez működjön is a beltérit is rá kell/ene bírni az inverter meghajtásásra.
A kompresszor teljesítménye jó megközelítéssel 1/3-a
a hűtőteljesítménynek. Akár 1 akár 3 fázisú feszültségekkel működnek.
(#) Robotsyte válasza proli007 hozzászólására (») Júl 14, 2011
Egy kicsit már lehet későn írok, de késtek a cuccok és csak most volt időm méjebben elmerülni a kapcsolás fizikai valójában. Annyira jutottam, hogy egyben összerakva nem akart menni, így részenként kezdtem el tesztelni.
Az első pont amit nem nagyon értek, az a C3 kondi, hogy az mit is csinál pontosan. Mert az U1 inverter-nek az inputján ha 0V ment be akkor a multiméter nem tudott mérni semmit a 3-as lábon, ha az inputon 12V-jött be akkor kiírta a 0V-ot. Viszont ha nem is raktam be a C3-at akkor mikor az inputon volt 0V akkor a 3-as lábon szépen megjelent a 12V.
Így elkezdtem tovább építeni a C3 nélkül. Viszont a késleltetés már furcsa volt, mert a 12-es lábról mértem a feszt, és ahogy megjött a riasztó jel el is kezdett esni a fesz, de csak kb 2-3V-ot és ott megállt.
Köszi a segítséget előre is!
Ja és remélem sikerült nem túl bonyolultan fogalmaznom
(#) blackdog válasza istván010 hozzászólására (») Júl 12, 2011
És mégis a kérdésed feltétele előtt milyen ellenőrzést végeztél? Leszámítva, hogy hallottad a 3 csippanást...
Konkrétumok nékül kérsz segítséget.
AEG és inverter
Na jó egy kis segítség:
Iktasd ki a HP és LP védelmet majd indítsd el, de közben figyel a nyomás viszonyokat.
Ha ekkor sem indul a kompresszor akkor mérd ki, hogy jó-e. Ha jó akkor kakukk az 'elektronikának' tehát csere.
Ha ez nem megy akkor hívj szakembert.
(#) greenpower válasza végyé hozzászólására (») Júl 12, 2011
Hali

Egy ilyenben. Remélem csak a biztosíték.

Bővebben: Link
(#) greenpower válasza koczka hozzászólására (») Júl 11, 2011
Idézet:
„Egyébként a te napmelegjeid hogy-hogy ilyen szerényen teljesítenek mostanság?”

Egy vihar miatt elszállt az inverterben egy biztosíték (tanultam belőle) , apró alkatrész, de amíg szabin vagyok nem tudom beszerezni. Addig a másik gagyibb inverter dolgozik.
(#) pucuka válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 11, 2011
Valójában egy egyszerű nyitott kollektoros inverter. Különböző eszközök (LED, relé, lámpa...) meghajtására lehet használni, logikai kimenetről meghajtva. Ellenőrizni csak úgy tudod, ha készítesz vele egy egyszerű áramkört, teszel egy 2 kohmos kollektor ellenállást, a bemenetét hol földre, hol tápra kapcsolod, és méred a kimeneti szintet.
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Júl 11, 2011
Első blikkre két problémát látok. Mi fogja meghajtani a LED -et? Arra kellene egy nyitott kollektoros kimenetű inverter, vagy buffer. Az analóg kapcsoló kimenete nem terhelhető, csak egy másik bemenettel.
A másik, a reset jel. Két feladatra használnád egyszerre, így két kimenet van összekötve. Ez sem megy. Ki kell nevezni, az egyik oldalt master .nek, mondjuk a kapcsolós oldalt, ott meghagyni a jelenlegi kapcsolást, a másik oldalon a számlálólánc resetjét, és a master reset -et egy kapuval illik összeadni, és ezzel resetelni a 4040 et. A LED -es oldalra még kellene egy tok, 4×2 bemenetű, nyitott kollektoros kimenetű és/vagy kapu, lehetőleg nem invertáló. De ha csak invertáló van, akkor az egyik kapu inverternek való kötésével átállítható.
(#) shield válasza shield hozzászólására (») Júl 9, 2011
Ennek az inverternek is igen jó az ára:"inverter"
(#) djtometkow hozzászólása Júl 8, 2011
Megcsináltam a második mágnestárcsát, így egy kicsivel 100W fölé tornáztam a generátor teljesítményét. A második tárcsa 2 centivel kisebb mint az első, mivel a költségvetés nem bír el még 12 neodym mágnest, így maradt az ingyen beszerezhető áru, a mikró mágnes. Alacsonyabb fordulaton már eléri a töltéshez szükséges feszültséget.
Csatoltam pár képet. A felső tárcsa még nincs teljesen belőve a tárcsához. Még szerintem 1-2mm-t tudok közelíteni. Ezenkívül kiegyensúlyoztam úgy nagyjából a generátort, már nem rezonál annyira.

Ezenkívül a töltésvezérlőnek valót is beszereztem, már ha alkalmas lesz rá. Egy szünetmentes pc táp akkuk nélkül, mivel ebben már van egy inverter.
(#) tomi50 válasza fpali53 hozzászólására (») Júl 8, 2011
Igen napelemmel.2,5KW az inverter 3.KW-os. Igy a szolar akkuim feleslegesé váltak öszzesen kb 30 KW a teljesítményük napi 10%-ot használtam belőlük éjszaka igy 5-6 ezer a ciklusszámuk
(#) mpisti válasza kovacs.zotya hozzászólására (») Júl 7, 2011
Nagyjából így van,ahogy leírtad. A legtöbb inverter viszont tartalmaz valamilyen tápfesz kontrolt, néha többfélét is. Ezt meg kell keresni, és szimulálni a meglétüket. A FET ;IGBT helyét nem üresen hagyni,hanem egy akkora kapacítású impulzustűrő kondit kell a Gate-re kötni, mint az egy ágban levő kapcsolóelemek eredő kapacitása(katalógusadat!) A vezérlőkör tápfeszültségét mindenképpen egy külső, áramkorlátos szabályozható tápról kell adni,mert ha bibi van a vezérlőkörrel áramkorlát nélkül egy csomó elfüstölt vezetősáv és penetráns szag lesz az eredmény. Minden esetben először az engedélyezések ellenőrzését kell elvégezni, akaratlagos tiltásokkal ellenőrizni a működésüket. A PWM kör feszültségeit összevetni vagy a szervíz adatokkal(ha van)vagy az adott vezérlő IC gyári felhasználói útmutatójában található értékekkel.
A legvégén kell az IGBT vagy FET megfelelő lábai közt a jelalakokat vizsgálni, ha van rá lehetőség,akkor áram szimulációval. Így ellenőrizhető a PWM kör korrekt működése is. Természetesen a letapadásvédelem, hot start áramkörök ellenőrzését is illik elvégezni. Optimális esetben mindezekhez rendelkezésre áll a megfelelő dokumentáció, amit már egy korábbi alkalommal végzett javítás során elláttunk megfelelően informatív széljegyzetekkel.
(#) mekkmester05 válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 7, 2011
És az áramátalakítóval mi a helyzet? Egy HI-400-as (400 W) inverterrel szemezgetek, kb. 7000 Ft, és ha cserélek laptopot, akkor azt is tudom használni. Ha veszek a laptophoz autós töltőt, az önmagában 10.000 Ft. Szóval ezért gondolom, hogy jobb választásnak tűnik az inverter annak, aki laptopot is akar használni az autóban, hiszen azt direkt ilyenre tervezték.
(#) dobiedvin hozzászólása Júl 6, 2011
Volt itthon egy 40 W-os fénycső előtét ellenállás. (folytótekercs) Rátettem egy 130 W-os segédfázisos szivattyúmotorra kondi helyett és elindult vele simán, csak nem mertem hosszan járatni. Szerintetek ha nagyobb teljesítményű előtétellenállással működtetném, nem károsodna a motor, és az inverter?
(#) horvathrobert2006 válasza Janaboy hozzászólására (») Júl 6, 2011
Próbáld meg azt hogy a 13,8V os áramkört,ami az inverter felé megy ,megszakitod.Szerintem ott lesz ahol az üveg bizti van,de nem biztos.Tehát a biztit vedd ki,akkor mit csinál?
(#) gaspa válasza sziriusz hozzászólására (») Júl 6, 2011
Nemrég megmutattam a kétlépcsős 1:11-es fogasszíjáttételemet,szerintem nagyon jó,a hatásfoka 90% fölött van,amikor nálam volt a nyomatékmérő nem tudtam kimérni az állandó szellő miatt.A vízszintes tengelyűnél nagyobb a fordulat,vékonyabb szíjak kellenek ez árban sokat számít.A sima ákszíj biztos rosszabb,mert jobban kell megfeszíteni és a csapágyakat is igénybeveszi.Még egy lényeges dolog a 3f generátor mind a hat végét ki kell vezetni,így 3 feszültségtartomány közül lehet választani.Most rákötöttem az invertert és az áttételt megváltoztattam 1:8-ra,az egyenirányítást megváltoztattam fázisonkéntire,így egész jól be tudtam állni az inverter működési tartományára,annak ellenére,hogy MPPT-s napeleminverter.
(#) bbalazs_ válasza telectro hozzászólására (») Júl 6, 2011
Nem veheted biztosra, valoszinusegek vannak. Szerintem inkabb a cso faradt el, de maga az inverter is lehet hibas, mindenesetre ez a felvillan ez tenyleg pillanatszeru (mint egy vaku) vagy azert fel masodpercig legalabb vilagit?
Ha utobbi, akkor inkabb cso.
Pontosabban itt arrol van szo, hogy az aram, ami atmegy a csovon tul nagy. Vagy erzekelohiba az inverterben vagy tenyleg ennyit vesz fel a cso. Elvileg picit feljebb lehet csavarni az aramot, akkor meg egy negyed-fel evig jo lehet.
Nem tudom, abban a kijelzoben hany cso van, egyre tippelek.
Következő: »»   181 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem