Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Egy IBM T30-as háttérvilágítása bekapcsolás után egyszer felvillan aztán utána sötét marad.
Biztosra vehetem, hogy az inverter romlott el ? Köszi.
A tipus azért kell hogy tudjak hozzá kapcs.rajzot letölteni.A tekercseket visszateheted.A pufferkondin mérd le a feszkót elöször,utánna a tüskéken ugy hogy az müszer egyik fele(-) legye a hütöbordán a másikkal méred a feszkókat a tüskéken.Meg kell lenni az 5 és 12 V nak is.szerintem az inverter részén zavar valami be.
Az inverter NEM szol vissza a monitornak, ettol ne felj., Azert kapcsol ki, mert a signal not present, vagyis nem kap kulso videojelet.
Üdvözlök mindenkit az oldalon. Kaptam egy Mac G3 Pismo 400Mhz -es laptopot. Nincsen benne HDD, és hiányzik belőle az LCD kijelző invertere is. Nem lehet bekapcsolni. Nem tudom van e más hibája, és érdemes e vele foglalkozni. Ha külső monitort teszek rá, és bekapcsolom, be kellene jelentkezni valami menünek HDD nélkül, és LCD nélkül is. Lehet ,hogy van más baja is, vagy a rendszer tiltja inverter nélkül?? Esetleg van valaki aki jártas az Apple világában hardware terén??? Előre is köszönök minden segítséget!!
Hello!
Na, ezt nem tudom hogy oldom meg, mert úgy látom számodra ez az egész, még elég ismeretlen dolog. Remélem a digitális áramkörök működése nem ismeretlen számodra. Mert ha igen, nézd meg hogy működnek, és főleg hogy működik egy inverter és egy NAND kapu.. - Először is egy relének van egy tekercse. (ez az 1-es és 2-es pont lenne, ha nem írtam volna el a "plusz lábat" is 2-esnek) Ha erre feszültséget adsz, akkor a kontaktus zár, ami 12 és 13-as számmal van számozva. (De egyébként még mindig nem lehet tudni milyen reléd lesz, mert akkor annak a lábszámait adtam volna meg. Tekintve hogy sokféle jelölés/számozás van érvényben) Tehát a 12-es és 13-as lábat kell a telefonba kötni.. - Alaphelyzet, hogy az áramkör megkapja a tápfeszültségét. Ha nincs riasztás, akkor az Input bemenet szintje alacsony. ezt kapja az U1a kapu, ami jelenleg inverterként működik. Tehát U1 3-as kimenete magas szintű. - C1 kondi nincs feltöltve, de így is marad, mert a 3-a láb magas szintű, így az R3 "párhuzamosan van kapcsolva" a C1 kondival, tehát azt kisüti. - Így az U1d 12-es bemenetén is magas szint van. - Ha érkezik a riasztás, akkor az Input bemenet, ezzel együtt az U1 inverter bemenete magas szintre vált. Így a 3-as kimenet alacsony szintű lesz. - Az R3-on keresztül a C1 kondi töltődni kezd. Vagy is az U1d 12-es bemenetén a feszültség csökkenni kezd. - Tekintve, hogy a CD4093 bemenetei Schmitt-es kapcsolásúak, magas szintnek azt veszi, ha a bementi feszültsége magasabb mint a tápfesz 2/3-ada, valamint alacsony szintnek, ha a bemenet feszültsége alacsonyabb mint a táp 1/3-ada. Ez határozott billenést jelent a kimeneten. Ezért figyelhetjük pld. a C1 feszültségét, a 12-es bemenettel. - A C1 R3-on keresztüli feltöltődési ideje adja a késleltetést, ha meg jön a riasztás. Az áramkörben van még a D1 dióda is.Ennek feladata, hogy a C1 kondi az R3-on keresztül töltődjön fel kb. R3*C1 idő alatt, viszont ha a riasztás megszűnik, a D3 diódán keresztül, szinte azonnal kisül a kondi. Vagy is az input jel megszűnésekor nincs késleltetés, csak a megjelenésekor. - Ha a riasztás megjelenik, és eltelik 2,2 másodperc az U1d 12-es lába alacsony szintre csökken. - Az U1c és U1b kapu egy monostabil kapcsolást alkot. - Az R4 ellenálláson keresztül U1b bemente alacsony szinten van. Így U1c 10-es kimenete és ezzel egyidőben a 13-as bemenet is magas szintű. - Amikor nincs riasztás, a 12-es bemenet is magas szintű. Mivel U1d NAND (És NEM) kapu, és mind két bemenete magas szintű, a kimenet alacsony szinten áll. - Látható, hogy C2 kondi mind két lábán alacsony szint van, tehát ki van sütve. A monostabil U1c 10-es kimenete magas szinten áll. - Amikor a 12-es láb szintje alacsony lesz (riasztás van és letelt a 2sec idő), a 11-es láb magas szintre vált. A C2 kondi felrántja U1C bemeneteit, amitől annak 1-es kimenete alacsony szintre vált. - Mivel a kimenet vissza van csatolva a 13-as lábra, ami most alacsony szintre váltott, a monostabil ebben a helyzetben marad. Hiába változna a 12-es láb már magas szintűvé. - Ez az állapot addig tart, míg C2 fel nem töltődik. Mert ekkor R4 ellenálláson keresztül, az U1C bemenetei megint alacsony szintre váltanak. Így au U1c 10-es kimenete visszavált magas szintre. - Ez akkor is megtörténik, ha a 12-es bemeneten állandó alacsony szint lenne. (folyamatos riasztás van). - Vagy is ez egy "nem újra indítható monostabil multi. Ami a 12-es láb alacsony szintje indít, erre az R4/C2 által meghatározott ideig a 10-es kimenet alacsony szintre kerül. Akár megszűnik a 12-es lábon az indítójel, akár tartósan fennáll. A monostabilt csak akkor lehet újra indítani, ha a késleltetése már letelt. (Mert C2-nek ki kell sülnie, hogy újra tölthessük.) - Tekintettel arra, hogy a momostabil kimenetén a késleltetés alatt alacsony szint van 1sec ideig, annak kimenetét invertálni kell. Erre szolgál az U1b kapu. Segítségével a késleltetés alatt, a 4-es kimeneten magas szint lesz. - Ez nyitja R5-önkeresztül a Q1 tranyót, ami kapcsolja a relét, ezzel együtt a telefont. üdv! proli007
Meglehet, hogy a kolléga hozzászólását félreolvastam, de mintha a kondenzátoros motor hajtásának problemetikájáról írt volna kicsit feljebb. Te nem ezt olvastad ki abból a hozzászólásból, amire válaszként a "Változtatható sebességű indukciós motor vezérlő" linkjét beillesztettem? Lehet, hogy nem ugyanazt a magyar nyelvet beszéljük?
Hozzáteszem a szerző a leírásban azt fejtegeti, hogy nagyon sok változtatható sebességű háromfázisú motorvezérlő létezik, de neki nem arra volt szüksége, hanem egy olyan megoldásra, ami az ő egyfázisú medenceszivattyúját meghajtaná, ami ugyebár kondenzátort is tartalmaz. Na ehhez fejlesztette ki a motorvezérlőjét és mint a 2007-es tervezői verseny győztes munkája szerepel a fent hivatkozott oldalon. Miről is van akkor szó? Örülnék, ha legközelebb figyelmesebben elolvasnád mire írsz ilyen félrevezető hozzászólást, hogy "Nem zavar, hogy nem inverter, hanem háromfázisú frekiváltó?".
Vga nem volt rákötve, csak pc táprol 12 és 5 v ot adtam neki kipróbálni, hogy megy -e! Szeretném "feléleszteni" és így inverter nélkül led ekkel lenne a legegyszerűbb. (valahol olvastam, hogy ilyen esetben be kell csapni..hogy azt lássa jó az inverter..és akkor nem csak pár másodpercig menne...elképzelésem szerint)
Ha inverter nelkul, VGA-val osszekotve adta a no signalt, akkor ott a kisfesz panel is rossz lehet. De a kijelzo er ugyis a legtobbet, szoval szerezz egy torottet hozza vagy add el a kijelzot. Mar persze, ha nincs valami baja.
Helló sziasztok.
Szeretném a segítségeteket kérni 1 nagy problémámra. Készítettem 1 szélkereket mely elég jól sikerült szerintem. Szóval arról van szó hogy kellene valami olyan kapcsolási rajz ami 12 volt körüli feszt ami néha felszalad 30-35v-ig fel kellene transzfolmálni 220-ra. Hozzá kell tennem, tudom hogy létezik inverter, ami ezt tudja, de ahhoz meg kellene pár darab akkumulátor ami elég húzós árban. Mire kiszámolom az inverter és pár akkumulátor 100 rugóból nem igazán jönne ki, ami nekem sajnos nincs meg. A másik hogy nekem nem kell hogy szinuszos jelalakú kapcsolás legyen, csak bojler fütésre lenne használva. Gondolom ehhez nem kell hiper szuper kapcsolás de én nem tudok tervezni ilyet. Az alap dolgokról van némi fogalmam, csináltam már pár elektronikai kütyüt de nem komolyakat. Jó lenne ha valaki tudna ebben segíteni, hálás lennék érte. Előre is köszönettel: rossman.
Szevasztok!
A minap jártamban keltemben egy kuka melett felfigyeltem egy monitorra! Hohóó ez LCD..jó lehet még valamire! Tpus: YAKUMO TFT 19 SLI. szétszedve tapasztalom, hogy a táp és az inverter hiányzik! Próbáltam rajzot vadászni..sikertelenül..abenne lévő panelen találtam tápcsatit..kinyomoztam 12v, 5v, 0...at táp ráköt..működik! a no signál megjelenik pár másodpercre, aztán a zöld led sárgára vált. invertert nem tudok szerezni gy megpróbálom LED esteni. Kérném a segtséget, hogy hogy tudnám becsapni a gépet, hogy ne tiltson le! Köszi előre is! a képen a panel látható
Jól értem, hogy a kapcsolásból csak a tranzisztoros fokozatot akarod használni?
Simán meg 30V voltról, kisebb jelszintel. Észre sem veszed szerintem a különbséget. Minden egyéb esetben valamilyen step up inverter, vagy egy 555 el csinált kétszerező kell hozá pár száz forintért. Vannak műveleti erősítős kapcsolások, amibe nem kell tekercs. Itt csak a rajz egyszerű, a megvalósítás komoly műszerezettséget igényel. (szerintem)
Nem zavar, hogy nem inverter, hanem háromfázisú frekiváltó?
Valahol a témák között volt erre egy jónak tűnő megoldás.Egy mágnesszelep,amit egy generátorról kapta az áramot.Annyi eltéréssel hogy volt benne egy "mechanikus inverter"(jobban behúz a tekercs jobban zár a szelep) .Ha jobban pörgött a motor több áramot termelt a generátor ,ezáltal zárta a szelepet,ill. fordítva. (a generátor lehet egy egyszerű állandó mágneses motor,a fordulatot pedig a tekercs ,és az ellentartó rugó meg a termelt áram állítja be.)
Hello!
Úgy is van.. Vagy az engedélyező jellel kapuzzad a kimenti jelet. (Úgy is az engedélyező jelet is invertálnod kell, így a RESET jellel és egy tranyóval lehúzhatod a kimeneti inverter kimenetét is.) Vagy használj 4541-et, és kapcsold a tápját.. (A célszerű megoldást úgy is csak akkor találod meg, ha megnézed mihez illeszted, és ott mik a követelmények) De ha egyszer "rákattansz" a Parsic programra, akkor "úgy is maradsz".. ![]() üdv! proli007
Sziasztok!
Most már nagyon ég a "pofám". Most vagy ennyire hülye vagyok vagy nem tudok kérdezni, de a lényeg, hogy nem bírom összehozni az időzítést.Kell nekem egy engedélyező láb. Kell nekem egy kimenet aminek az idejét állíthatom. Mindaddig amíg az engedélyező láb L szinten van addig a kimenet is legyen L szinten. Ha magas szintre vált akkor a kimenet is legyen magas (5-10-15 percig). Ha az engedélyező láb L szintre vált akkor álljon le az időzítő és rezetelje a számlálót. 4060-al próbáltam eddig megoldani és jó is lenne, de itt invertálni kell a kimenetet ami nekem nem jó mert, ha leállítom az IC-t akkor ugye a kimenet az inverter miatt magas szinten marad. Hogyan tovább
Természetesen meg lehet. Az egész alapja egy energia tároló akkumlátor telep, aminek a kapacitását a fogyasztáshoz kell igazítani. Erről az akkumlátorról járhat egy inverter, ami elláthatja azokat a fogyasztókat, amik 240 V -ot igényelnek, amit lehet (pl világítást) az akkumlátor telep feszültségéről célszerű használni. Az akkumlátor telepet töltheted aggregátorra, napelemmel, szélgenerátorral, sőt, ha a telkeden átfolyik egy gyors patak, akkor vízí energiával. A fórumon mindegyiknek van topikja, találhatsz megoldásokat, az interneten pedig kész, megvásárolható eszközöket. A kis háznál, a mobilitás nem szempont.
Köszönöm a gyors választ! Mivel van egy pici épület a telken, esetleg meg lehetne oldani ugyanilyen elven, csak a lakókocsi nélkül? Úgy értem, hogy lakókocsi akksi, inverter és aggregátór, és így nyerni áramot az épülethez? Előre is köszönöm
Üdv
Na jó nagyjából én is igy vagyok vele mindent minél olcsóbban, de maradok a sima autós inverternél. Annak a hatáfoka nagyon jó. Nem mindegy mekkora akkukapacitása van az embernek, mert ugye az rosz hatásfok miatt elpocsékolt erergia onnan jön. Ha nagyon lemerited a rosz hatásfok miatt, hamar bedöglik, venni/szerezni kell. Gyakorlatilag a rosz hatásfok miat kb, dupla akkora akkukapacitás kell mint egy autós inverternél. A 800-1000W is is megvan 14 ezerből. Közben én is léptem az álltalam nem preferált irányba Vettem egy 300W os visszatáplálósat. Fünyirásnál locsolásnál mosásnál akarom használni. Ezelet a fogyasztókat nem birja el az inverter igy az áramlökések a hálózatból lesznek fedezve, a többit meg biztositja az inverter , már amenyit a napelemek leadnak.
Mérted-e, hogy ennél az ominózus gyakori "kis" szélnél mekkora teljesítményt ad le terhelten a ~10V, számomra úgy tűnik, üresjárati feszültséggel szemben?
Ha ez csak néhány W, lehet, hogy mégis kismértékű áttétel növelést kellene tenned és egyszerű tranzisztoros, műveleti erősítős áramkörrel védeni az akkut így már csak a túltöltéstől. Félő, hogy nincs elég teljesítményed, és azon az iverter se fog segíteni. (Az áttétel se, de egy "kicsit nagyobb" szélben legalább töltene. A nagyobb szélkerék segítene.) Az inverter hiába növeli meg az üresjárati fesz.-t, az akkutöltéssel ráterhelve leeseik a fordulat. Az inverter általában jó megoldás, csak egy tartósan üzembiztosan működő inverter felélesztése, beszabályzása nem is annyira egyszerű feladat, mint aminek tűnik. Különösen, ha nincs ilyen gyakorlatod és minimum egy szkópod, amit persze nem tudok.
A hirdetés linkjét elküldhetem hátha te abból már többet tudsz. Nem használt.
ez lenne az
Na, megpróbálok összeollózni neked egy CDI-t, bár én kisebb nagyobb módosítást szinte mindig alkalmazok a saját számíze szerint. Te nem tudom mennyire vagy otthon az elektronikában, de nem árt ha tudod hogy hogy is működik amit építesz
Szóval jeladórész lehet pl. EZ ITT. Az opto lehet szinte bármilyen, az is te döntöd el hogy transzmissziósat vagy reflexiósat használsz. Az opa kimenetéről a jel mehet ENNEK az "Ignition" és a "Control" bemeneteire. Szerintem ezzel már működhet is. Elképzelhető, hogy a jel fázisát meg kell fordítani, ami az opa invertáló és nem inv. bemeneteinek cseréjével a legegyszerűbb megoldani.
hát figyelj erre azt tudom mondani (utalva erbe hozzászólására), hogy minél jobban négyszögjel, annál inkább telítésbe megy a motor tekercselése, amitől melegszik, ami egy időn túl károsodáshoz vezet. abban szinte biztos vagyok, hogy nem kell neki matematikailag tökéletes szinusz... nincs valami kép a vásárolni kívánt inverter kimeneti jeléről? adatlap? gyártó honlapja?
az inverter nem vesz fel nagyobb teljesítményt, mint a leadott teljesítmény + a veszteség. a veszteség nem jelentős szerintem, a tranzisztorok hő formájában leadnak pár10 W-ot... ezért nem szokás kicentizni az invertert. A lényeg, hogy attól, hogy nagyobb teljesítményű invertert veszel, mint a terhelés (szivattyú) teljesítménye, abból nem lehet baj, akkora teljesítményt ad le, amennyit a szivattyú felvesz. de nem az inverter be és kimenő árama fog megegyezni (elhagyva a veszteséget), hanem a be és kimenő teljesítménye, ami I*U (áram x feszültség). Tehát mondjuk ha 500W-ot veszel ki 230V-on, akkor az kb. 500W/230V=2.2A, de a bemeneten (ha a bemenet 24Vos) ez 500W/24V=21A.
Az inverter teljesítményvesztesége nem jelenős, nem kell számolnod vele, szerintem. Másik: nem feltétlenül lesz baja a motornak, kérdés, hogy mit értesz "módosított szinusz" alatt? Lehet tudni valamit a szinusz alakhelyességéről?
Elnézést, rosszul fejeztem ki magam, mert nem a szivattyúmotorra van írva hogy 500W folyamatos 1000W csúcs hanem az inverterre.
Az inverter az akkutól mindig annyi áramot kér amennyit a fogyasztó ugye? Rendes szivattyúk nálam a 230 AC-ről működők. Arra gondoltam inkább veszek egy folyamatos 1Kw-os invertert és akkor ha netán nagyobb motorhoz kell akkor is jó lesz. Az gondolom nem baj ha jóval nagyobb az inverter mint a motor teljesítménye. Mégegy: mekkora ezeknek az áramvesztesége kb?
Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy rendes szivattyút szeretnék akksiról működtetni, akkor milyen szinuszhullámú inverter kell? Vagy hova kell a módósított?
Ha azt írják hogy folyamatos teljesítmény 500W, csúcstelejesítmény 1000W akkor azt az 1000 W-ot mennyi ideig tudná biztosítani kb? Valaki légyszíves válaszoljon mert sűrgős lenne! Előre is köszönöm...
Szia ez az egész ugy jönne majd létre,hogy a kapcsolószekrényben foglalna helyet a töltésvezérlő az inverter és a dióda(dák) és ezek akkumulátorokat töltenének de úgytudom,hogy az akkumulátorok töltéséhez egyenáramot kell használni és ehhez kellenének a diódák,hogy az esetleges "impulzusokat" kisimítsa és egyben ne engedje vissza az áramot a napelemek és szélkerék felé szerintetek jó elgondoloás lenne e ez?
Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy rendes szivattyút szeretnék akksiról működtetni, akkor milyen szinuszhullámú inverter kell? Vagy hova kell a módósított?
És mégegy, hol lehetne olcsón hozzájutni, egy min 1kW-os-hoz? Idézet: „Másrészt nem tudom miért használsz 1200V-os IGBT-ket.” 1200-asbol van kb 100 db 32A, 54A, 74A valtozatok 600-asbol meg 1db 80A. Az utobbinak 3x annyiert szerzem be darabjat mint egy 1200-ast (amivel egyebkent tele van a fiok). Idézet: „Másik dolog,hogy IGBT csak akkor gazdaságos ha fix teljesítményen (közel maxon) megy, ha már teljesítményt szabályzol és kis teljesítmények is előfrodulnak, ott már a FET előnyösebb.” Maxon fognak menni, kiveve amikor ures, akkor meg tokmindegy milyen teljesitmeny kepesek leadni. ![]() Idézet: „Egy N87 anyagú E65-ös mag 100kHz-en kb 4,8kW-ot tud átvinni az Epcos ajánlásai alapján.” Koszonom. Van itt egy masik tenyezo amire nem gondoltam, megpedig a dugvillaban (G tipus) levo biztositek ami max 13A lehet es a 3kW az igen durva lesz oda. Foleg bekapcsolaskor. Valszeg lejjebb kell mennem a teljesitmeny igennyel. Megprobalom ujragondolni az egeszet kisebb teljesitmennyel es kesobb epitek egy nagyobbat 3 fazissal. Idézet: „Ekkora teljesítményhez meg azért illene PFC” Halozati szinuszformalasra gondolsz? Az lesz a filterben. Idézet: „Szerintem a vezérlést legjobb lenen ha egy külön nyákon összeraknád. Csinálj egy egyszerű háromszöggenerátort, egy komparátor, majd egy inverter.” Ezzel most megfogtal. Ezt pontosan hogy erted? Miert lenne jo/jobb? Koszonom ismet.
IGBT-k ilyen magas frekvenciás működése csak ZCS rezonáns konverterekben lehetséges, tekintve a baromi lassú kikapcsolásukat. Keménykapcsoló PWM-ben semmiképp. Egy FET tízszer gyorsabban tud kikapcsolni. Másrészt nem tudom miért használsz 1200V-os IGBT-ket. Másik dolog,hogy IGBT csak akkor gazdaságos ha fix teljesítményen (közel maxon) megy, ha már teljesítményt szabályzol és kis teljesítmények is előfrodulnak, ott már a FET előnyösebb.
Egy N87 anyagú E65-ös mag 100kHz-en kb 4,8kW-ot tud átvinni az Epcos ajánlásai alapján. Ha ilyen nagy magok osztott tekeréssel tekersz, akkor túl nagy szórt induktivitást kapsz majd, ahhoz hogy 3kW-ot kinyerjél. Ekkora teljesítményhez meg azért illene PFC. Mondjuk akkor kétfázisú CCM kellene. De így a köevtkező fokozoat vesztesége csökkene. Szerintem a vezérlést legjobb lenen ha egy külön nyákon összeraknád. Csinálj egy egyszerű háromszöggenerátort, egy komparátor, majd egy inverter. A meghajtásra szerintem két db IR2110 (olcsó, mindenhol kapható, és nagyon megbízható) jó lenne.
400W teljesítmény 10 percen keresztül 66 Wh energia. Egy 12V-os 9Ah-s akku 80-100 Wh energiát tud biztosítani körülbelül. (Azért nem lehet megmondani pontosan, mert ekkora áramnál már nem tudjuk a teljes kapacitást kinyerni az akkuból, azt általában 20 órás kisütési időre adják meg.) Mindent figyelembe véve én inkább 12 Ah-s akkuval táplálnám inkább, az biztosabban elég lenne.
400W-os inverter. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

"pofám". Most vagy ennyire hülye vagyok vagy nem tudok kérdezni, de a lényeg, hogy nem bírom összehozni az időzítést.
Vettem egy 300W os visszatáplálósat. Fünyirásnál locsolásnál mosásnál akarom használni. Ezelet a fogyasztókat nem birja el az