Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   183 / 262
(#) bodgabo válasza norbi0325 hozzászólására (») Jún 29, 2011
Na, megpróbálok összeollózni neked egy CDI-t, bár én kisebb nagyobb módosítást szinte mindig alkalmazok a saját számíze szerint. Te nem tudom mennyire vagy otthon az elektronikában, de nem árt ha tudod hogy hogy is működik amit építesz
Szóval jeladórész lehet pl. EZ ITT. Az opto lehet szinte bármilyen, az is te döntöd el hogy transzmissziósat vagy reflexiósat használsz. Az opa kimenetéről a jel mehet ENNEK az "Ignition" és a "Control" bemeneteire. Szerintem ezzel már működhet is.
Elképzelhető, hogy a jel fázisát meg kell fordítani, ami az opa invertáló és nem inv. bemeneteinek cseréjével a legegyszerűbb megoldani.
(#) nem válasza dobiedvin hozzászólására (») Jún 29, 2011
hát figyelj erre azt tudom mondani (utalva erbe hozzászólására), hogy minél jobban négyszögjel, annál inkább telítésbe megy a motor tekercselése, amitől melegszik, ami egy időn túl károsodáshoz vezet. abban szinte biztos vagyok, hogy nem kell neki matematikailag tökéletes szinusz... nincs valami kép a vásárolni kívánt inverter kimeneti jeléről? adatlap? gyártó honlapja?
(#) nem válasza dobiedvin hozzászólására (») Jún 29, 2011
az inverter nem vesz fel nagyobb teljesítményt, mint a leadott teljesítmény + a veszteség. a veszteség nem jelentős szerintem, a tranzisztorok hő formájában leadnak pár10 W-ot... ezért nem szokás kicentizni az invertert. A lényeg, hogy attól, hogy nagyobb teljesítményű invertert veszel, mint a terhelés (szivattyú) teljesítménye, abból nem lehet baj, akkora teljesítményt ad le, amennyit a szivattyú felvesz. de nem az inverter be és kimenő árama fog megegyezni (elhagyva a veszteséget), hanem a be és kimenő teljesítménye, ami I*U (áram x feszültség). Tehát mondjuk ha 500W-ot veszel ki 230V-on, akkor az kb. 500W/230V=2.2A, de a bemeneten (ha a bemenet 24Vos) ez 500W/24V=21A.
Az inverter teljesítményvesztesége nem jelenős, nem kell számolnod vele, szerintem.

Másik: nem feltétlenül lesz baja a motornak, kérdés, hogy mit értesz "módosított szinusz" alatt? Lehet tudni valamit a szinusz alakhelyességéről?
(#) dobiedvin hozzászólása Jún 28, 2011
Elnézést, rosszul fejeztem ki magam, mert nem a szivattyúmotorra van írva hogy 500W folyamatos 1000W csúcs hanem az inverterre.
Az inverter az akkutól mindig annyi áramot kér amennyit a fogyasztó ugye?
Rendes szivattyúk nálam a 230 AC-ről működők.
Arra gondoltam inkább veszek egy folyamatos 1Kw-os invertert és akkor ha netán nagyobb motorhoz kell akkor is jó lesz. Az gondolom nem baj ha jóval nagyobb az inverter mint a motor teljesítménye.
Mégegy: mekkora ezeknek az áramvesztesége kb?
(#) dobiedvin hozzászólása Jún 27, 2011
Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy rendes szivattyút szeretnék akksiról működtetni, akkor milyen szinuszhullámú inverter kell? Vagy hova kell a módósított?
Ha azt írják hogy folyamatos teljesítmény 500W, csúcstelejesítmény 1000W akkor azt az 1000 W-ot mennyi ideig tudná biztosítani kb?
Valaki légyszíves válaszoljon mert sűrgős lenne!
Előre is köszönöm...
(#) pisti1818 válasza erbe hozzászólására (») Jún 27, 2011
Szia ez az egész ugy jönne majd létre,hogy a kapcsolószekrényben foglalna helyet a töltésvezérlő az inverter és a dióda(dák) és ezek akkumulátorokat töltenének de úgytudom,hogy az akkumulátorok töltéséhez egyenáramot kell használni és ehhez kellenének a diódák,hogy az esetleges "impulzusokat" kisimítsa és egyben ne engedje vissza az áramot a napelemek és szélkerék felé szerintetek jó elgondoloás lenne e ez?
(#) dobiedvin hozzászólása Jún 27, 2011
Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy rendes szivattyút szeretnék akksiról működtetni, akkor milyen szinuszhullámú inverter kell? Vagy hova kell a módósított?
És mégegy, hol lehetne olcsón hozzájutni, egy min 1kW-os-hoz?
(#) rigidus válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 26, 2011
Idézet:
„Másrészt nem tudom miért használsz 1200V-os IGBT-ket.”

1200-asbol van kb 100 db 32A, 54A, 74A valtozatok 600-asbol meg 1db 80A. Az utobbinak 3x annyiert szerzem be darabjat mint egy 1200-ast (amivel egyebkent tele van a fiok).

Idézet:
„Másik dolog,hogy IGBT csak akkor gazdaságos ha fix teljesítményen (közel maxon) megy, ha már teljesítményt szabályzol és kis teljesítmények is előfrodulnak, ott már a FET előnyösebb.”

Maxon fognak menni, kiveve amikor ures, akkor meg tokmindegy milyen teljesitmeny kepesek leadni.

Idézet:
„Egy N87 anyagú E65-ös mag 100kHz-en kb 4,8kW-ot tud átvinni az Epcos ajánlásai alapján.”

Koszonom. Van itt egy masik tenyezo amire nem gondoltam, megpedig a dugvillaban (G tipus) levo biztositek ami max 13A lehet es a 3kW az igen durva lesz oda. Foleg bekapcsolaskor.

Valszeg lejjebb kell mennem a teljesitmeny igennyel. Megprobalom ujragondolni az egeszet kisebb teljesitmennyel es kesobb epitek egy nagyobbat 3 fazissal.

Idézet:
„Ekkora teljesítményhez meg azért illene PFC”

Halozati szinuszformalasra gondolsz? Az lesz a filterben.

Idézet:
„Szerintem a vezérlést legjobb lenen ha egy külön nyákon összeraknád. Csinálj egy egyszerű háromszöggenerátort, egy komparátor, majd egy inverter.”

Ezzel most megfogtal. Ezt pontosan hogy erted? Miert lenne jo/jobb?

Koszonom ismet.
(#) lorylaci válasza rigidus hozzászólására (») Jún 26, 2011
IGBT-k ilyen magas frekvenciás működése csak ZCS rezonáns konverterekben lehetséges, tekintve a baromi lassú kikapcsolásukat. Keménykapcsoló PWM-ben semmiképp. Egy FET tízszer gyorsabban tud kikapcsolni. Másrészt nem tudom miért használsz 1200V-os IGBT-ket. Másik dolog,hogy IGBT csak akkor gazdaságos ha fix teljesítményen (közel maxon) megy, ha már teljesítményt szabályzol és kis teljesítmények is előfrodulnak, ott már a FET előnyösebb.
Egy N87 anyagú E65-ös mag 100kHz-en kb 4,8kW-ot tud átvinni az Epcos ajánlásai alapján.
Ha ilyen nagy magok osztott tekeréssel tekersz, akkor túl nagy szórt induktivitást kapsz majd, ahhoz hogy 3kW-ot kinyerjél.
Ekkora teljesítményhez meg azért illene PFC. Mondjuk akkor kétfázisú CCM kellene. De így a köevtkező fokozoat vesztesége csökkene.
Szerintem a vezérlést legjobb lenen ha egy külön nyákon összeraknád. Csinálj egy egyszerű háromszöggenerátort, egy komparátor, majd egy inverter. A meghajtásra szerintem két db IR2110 (olcsó, mindenhol kapható, és nagyon megbízható) jó lenne.
(#) kendre256 válasza Csaplar hozzászólására (») Jún 25, 2011
400W teljesítmény 10 percen keresztül 66 Wh energia. Egy 12V-os 9Ah-s akku 80-100 Wh energiát tud biztosítani körülbelül. (Azért nem lehet megmondani pontosan, mert ekkora áramnál már nem tudjuk a teljes kapacitást kinyerni az akkuból, azt általában 20 órás kisütési időre adják meg.) Mindent figyelembe véve én inkább 12 Ah-s akkuval táplálnám inkább, az biztosabban elég lenne.
400W-os inverter.
(#) Csaplar válasza David.zsombor hozzászólására (») Jún 25, 2011
Ez jó lenne, nem? inverter
(#) Csaplar hozzászólása Jún 25, 2011
Sziasztok!

Szeretnék egy hordozható füstgépet összeszedni. Találtam egy kisebb teljesítményű diszkócuccot: Füstgép

Az lenne a kérdésem, hogy ha ezt a gépet egy inverter segítségével egy 12V-os ólom akksira akarnám kötni, akkor mekkora teljesítményű akksiban lenne érdemes gondolkozni? A célom az lenne, hogy minél könnyebb legyen a felszerelés egyben. Nem kellene neki éjszakákat kibírni, csak mondjuk egy jó 10 percet.

Egy 9Ah-os zselés akksi nagyon picike lenne?

Tudnátok segíteni?

Köszi
Zoli
(#) Mary bx válasza Poc hozzászólására (») Jún 24, 2011
Elég drága az az inverter ami 1kw-ot tud.Indulásnál képes a motor a névleges teljesitményének akár 3-4 szeresét is felvenni.A 48V-ról járatott 36V-os vezérlővel könnyen ki lehet nyírni az akkukat,ha nem figyeli.Nem fog letiltani a /mélykisülés ellenei védelme/.Ugyhogy csak óvatosan.
(#) greenpower válasza Apec hozzászólására (») Jún 24, 2011
Ezt a típust használom 200W-osat
Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 23, 2011
Nem kell izzót cserélni, tuti nem 6 Voltosra. Az MZ nek kiváló generátora van. A szabályzója eredetileg mechanikus. Az is jó, de idővel kopik, ha szét hangolták akkor sajna nem kezdő álítja vissza a normális töltést.
Érdemes beruházni egy elektromos szabályzóra és egy szénkefe szetre a forgórésznél. AZ öt érvég néha kontaktos. Diódákat ( ülés alatt) mérd ki. Utána lődd be a gyújtást, és lámpa is lesz töltés is meg power is. 5 e alatt van a cucc hozzá.
Eredeti kérdésre válaszolva step down inverter lenne a megoldás, de ide tényleg nem ez kell.

Mod.: és az összes biztit is nézd meg, ha nincs gerjesztés nagy fordulaton a maradék mágnesesség tud adni valamennyi villanyt...
(#) kameleon2 válasza végyé hozzászólására (») Jún 23, 2011
Sziasztok!
Én egy szivattyús projekthez most vettem invertert. A szivattyú 1000W-os az inverter 1500, de még így is kellett lágyindító, hogy ne verjem haza az induktív terheléssel az inverter félvezetőit. Tehát a kerti locsolással vigyázni kell az induktív lökések miatt (legalább 7, 8x!). Főként, ha még nyomást is tart az a szivattyú. én az Bővebben: Link oldalról vásároltam. Hozzá kell tennem, hogy a valós szinuszosnak mondott inverterek is inkább "szinoid" jelet adnak ki, de a motor ezzel már gond nélkül megy. Mellesleg kerti locsoláshoz a fúrógépes szivattyú+DC motor is jó lehet, ha nem kell magas vízhozam és akkor nem kell inverter
(#) végyé válasza greenpower hozzászólására (») Jún 23, 2011
Üdv
Neked bevált az inverter?
Én most vettem olyat amit mutattál kinából de még nincs itt.
Kerti locsoláshoz szándékozom használni amikor egész nap megy a szivattyú, akkor nem tud visszatáplálni
(#) Wegg válasza ocy hozzászólására (») Jún 23, 2011
Ocy
Semmit nem csináltál abból amit megbeszéltünk.!
Az inverter utáni rész a tranzisztoros fokozaton levő trafó után !Sajnos painttal nem tudok belerajzolni mivel az op rendszerem nincs a helyzet magaslatán.Légy szíves úgy alakítsd át ahogy a rajzot küldtem !
És akkorát fog rúgni hogy megemlegeted .
A polaritások nincsenek rendben dióda, tirisztor töltőkör.
És a diac vezérlése sem jó úgy.Az egész átalakítás nem tart sokáig 15 perc .Hasonlítsd össze a rajzokat.
De most már kíváncsi vagyok én is hogy a többi "pásztornak " mi a véleménye a rajz aljáról ami a felső trafó alatt kezdődik
üdv
(#) greenpower válasza végyé hozzászólására (») Jún 23, 2011
Igen, komoly. Múltkor észrevette hogy én is arról töltöm az aksikat,gondolta kipróbálja Ő is. Csak azzal nem számolt hogy be van kapcsolva a grid tie inverter és nem tölteni fogja az aksit hanem jól megszívni. Az az egy szerencséje hogy haver mert baseball ütővel mentem volna át hozzá .
(#) steelbird válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 20, 2011
Ott már TTL -szintű négyszögjelnek kell lennie, két HEX-inverter kapun küldik ki a jelet a Read szálra.
Tegnap valahol belebotlottam egy rajzba, de már nem tudom, hol... Sima erősítőfokozat, majd ez a két inverter és úgy megy a kimenetre a jel.
Ha rajta van az a motorzaj a jelen, akkor az inverterek rossz időpillanatban billennek, és emiatt nem azonosítható a jel a számítógép számára.
(#) pucuka válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011
Nem tudom, hogy jön ide a Lenz törvény. Egyszerűen tisztán induktív fogyasztónak van impedanciája, és a rajta átfolyó váltóáram a rajta eső feszültséghez képest késik fázisban. Ideális induktivitásnál pont 90 fokot. (cos fi=0) Ilyen azonban a gyakorlatban sohasem fordul elő a veszteségek miatt, és különösen nem fordul elő villanymotorok esetében, mert a tengelyen leadott mechanikai terhelés valós fogyasztást okoz, és a villamos forgógépek hatásfoka elég magas. Úgyhogy a cos fi ritkán megy 0.6 - 0.7 alá- Persze ez igen nagy fogyasztás esetén jelent jelentős meddő teljesítményt, (100 kW felett) amit már kompenzálni kell. A nálad levő felhasznált teljesítmény meg sem közelíti az ilyen értékeket, ettől nem kell félned. Azért az inverter paramétereinél ellenőrizd, hogy mekkora induktív terhelést bír el.
(#) pucuka válasza laci669 hozzászólására (») Jún 18, 2011
Az akkuk töltésére aggregátor esetleg nem jöhetne szóba?
Mondjuk öntözéshez megfelelne egy kis benzinmotoros szivattyú, egy nagyobb víztartállyal. Minden energia átalakítás hatásfok romlással, veszteséggel jár, ráadásul egy autót használni aggregátornak, elég bizarr ötlet, igencsak szükségmegoldás. Az inverter meg miből töltene vissza?
(#) ludus válasza laci669 hozzászólására (») Jún 18, 2011
Hát nem tudom... Ha azt nézed hogy a 800W-os motorhoz kell mondjuk egy 1000-es inverter és megnézed annak az áramfelvételét akkor nem áll olyan jó a projekt szerintem!
(#) ludus válasza laci669 hozzászólására (») Jún 18, 2011
Attól függ mennyi ideig akarod üzemeltetni... Sajna a vízmű szivattyújához szinuszos inverter kell ami ugye nem olcsó, akksinál a darabszám a csillagos ég, minél több van annál tovább bírja! Mivel töltenéd vissza?
(#) laci669 hozzászólása Jún 18, 2011
Sziasztok!
1kérdésem lenne,800w-os házivízműhöz mekkora és milyen inverter kell (akksi mekkora kell Ah/ó)
(#) horvathrobert2006 válasza Dancsi hozzászólására (») Jún 18, 2011
Az inverter tápja 12 V ,az megvan?
(#) tom75 hozzászólása Jún 17, 2011
Sziasztok!

Egy olyan segítséget szeretnék kérni, ha lehetséges.
Lcd monitorokban az inverter nagy fesz trafót sima ellenállás mérővel ki lehet mérni hogy zárlatos vagy szakadt esetleg jó e?

Köszi szépen a segítségeteket
Tamás
(#) ColT válasza Dancsi hozzászólására (») Jún 16, 2011
Kondizd át az egészet, ár attól lehet, hogy megjavul. Ha nem, akkor az inverter valamiért zárlatot érzékel a kimenete felé, és azért kapcsol le. Trafó is lehet ilyenkor.
(#) Dancsi hozzászólása Jún 16, 2011
Sziasztok!
Sajnos sietve tudom csak írni a problémám, nem volt időm se végig olvasni a topicot. :S Ezért elnézést kérek, mindig szeretem magam megtalálni a hibát, és utánaolvasni, mielőtt kérdezek.
Szóval kaptam egy Benq Q7T4 monitort javításra. Bekapcsolásnál halványan láttam a képet, akkor már elkezdtem örülni, hogy nincs nagy baj, csak a háttérvilágítás. Kicsit olvasgattam, hát az inverter a hibás. Szét szedtem, egyik kondi volt púpos, azt kicseréltem. Bekapcsolom, egy pillanatra villan csak fel. Kérdésem az lenne: Többi kondin nem láttam semmi rendelleneset, és a panel sincs sehol megégve. Elképzelhető, hogy még egy kondit ki kéne cserélni? Esetleg a fetek mehettek ki? Holnap tudnék hozzá alkatrészt venni, úgyhogy elég sürgős. Köszönöm szépen! Várom a véleményeket...
(#) blackdog hozzászólása Jún 15, 2011
Sziasztok!

A CD4050 IC mire szolgál pontosan?
Ez ugye egy Hex inverter Buffer.
Nos ebből csak annyit értek, hogy inverter. Mit jelent és mire szolgál a Hex és Buffer?
Több IC-nél is láttam ezeket a tulajdonságokat, de nem értem.
Következő: »»   183 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem