Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Akkor külön nem is kell rákötni az aksira az áramkört?
Akkor a kimeneten a +12V-ra megy a CCFL +,a OUT-ra megy a CCFL -,és a 0V??? 14V/1A mert az az inverter csináll belőle 14 V-ot.
Szia!
Nem kell ide egyetlen IC sem és elmaradhat a tápfeszültségük előállítása is. A kijelző legyen közös katódos és a közös katód legyen a földre kötve. Minden szegmens kivezetésre egy - egy áramkorlátozó ellenállást kell kötni. Az egyes vezetékek a következő szegmenseket kell vezérelje: 1 - b és c; 2 - a, b, d, e, g; 3 - a, b, c, d, g; 4 - b, c, f, g; 5 - a, c, d, f, g; R - a, b, c, e, f, g; 0 - a, b, c, d, e, f. Az egyes vezetékekről egy - egy diódával lehet a kijelző szegmensek áramkorlátozó ellenállását táplálni. A 0 kijelzése úgy történhet, hogy a 6 bejövő vezetékról egy - egy diódán keresztül egy (közös) NPN tranzisztoros inverter bázisellenállását hajtjuk meg. Ennek a kollektora egy PNP tranzisztort vezérel (szintén bázisellenálláson keresztül), ami előállítja a 7. bemenő jelet: +12 volt jelenik meg rajta, ha a 6 sebesség érzékelő vezeték egyike sincs +12V -on / 0 fokozatban van a váltó. Erről a 7. vezetékről a 0 képéhez tartozó szegmenseket lehet vezérelni diódákon keresztül. A PNP tranzisztort úgy lell kiválasztani, hogy biztosan elviselje a 6 szegmens áramát. A tranzisztorok zárását a bázisuk és az emitterük közé kapcsolt ellenállással lehet biztosítani. Egy diódatemető (33 darab) lesz helyette...
Szia!
Értem én miről beszélsz. Az alacsony átlag szélsebesség miatt van ez így + a rossz beállítástól/technikai körülménytől. A kisebb szélben csak épp felcsatolnak a gépek, épphogy elérik az kezdeti fordulatszámukat a széllapátok, inverter rácsatol, és a hálózat ellenállása máris megfogta, ha nincs min. 3,5-4,2m/sec os szélsebesség tartósan. Márpedig ez az átlag, és ezt az átlagember már a talajon erősnek érzi nálunk. A tapasztalatom, hogy amikor már kicsit fúj a szél, azt hiszik az emberek, hogy hűha, mekkora szél van, és már csúcson kell töltsön a szélgép, holott meg van annak a gyárilag kimért teljesítmény görbéje, mekkora szélerő esetén, mennyi kraftot ad. És akkor a technikai/mechanikus étalakításról ne is beszéljünk. Ugye a kivehető energia a szélerősségtől/sűrűségtől, felülettől/idő , stb től függ. Egyszerű ábra a kivehető elméleti energiáról Csakhogy mérni senki se mér előtte, és ez a hiba. A WS időjárásmérők meg annyira pontatlanok, hogy na. Dehát erre van csak pénzük az embereknek, nem a másodperces lebontású mérőre., vagy bérlésére. Szomorú, de ez van. Ha nálad a 3kw os szélgép van és ad is 300w órát minden nap, az 30 nap alatt 9000Wh= 9kW . Ha minden nap meglenne, az 270kWh / hó, ami kb,12.000HUF / hó. Ez átlagos családi ház fogyasztása. Kérdés, hogy rendesen be van e lőve a rendszer, és a turbina is működik-e rendesen. Persze ehhez KELL IS ELÉG ERŐSÉS TARTÓS INTENZITÁSÚ SZÉL. Mértél előtte szelet legalább egy évig??? Ha ara járok, szívesen megnézném, de szerintem mások is örülnének neki, ha tennél fel képeket,(videokat) jegyzeteket ide a fórumba (mint pl: Pudding1). Vagy a szélgenerátorok építési problémái fórumba. Üdv: Gergely
Hello mindenkinek!
Szeretnék megkérni valakit,hogy írja le nekem mi a különbség az inverteres hegesztő trafó és az awi hegesztésre alkalmas inverter közt. Köszi az esetleges válaszokat. Üdv!
Sziasztok.
Van egy diesel aggregátor, ami rosszabb esetben tölti az akksikat. Vannak napelemek, akkumulátorok,van MPPT-s töltésvezérlő. Amivel nem jutottam dűlőre, az egyedül ez a pár kérdés volt. Az órám rossz volt, tényleg nem buheráltam. Az elmű szerint igen. A számlám végösszegének a feléből , már újra lenne mindenem még ha nem is egyszerre üzemelnének. S...an vagyok, nem hobbi meg hüdesokaszámla. A Per közel 3-4 év.Nehezen értik meg, ha lopom a villanyt akkor mér hagyom az órát pörögni, mér lassz négyszerese akkor az éves fogyastásom.(valami szétesett az órában).Elég nehéz egy 13 éves kislánynak elmondani ne nézz tv-t. És mér a szomszédban fürödjön. Késöbb tennék még inverter-t fázisonként külön. Mivel itt nincsen semmi közmű, csak villany. Víz kútból, fütés fával. Van-e külömbség a 12-és a 24 voltos inverter között. Ill mivel olcsobb, a modositott sinusos inverter, megy-e róla szivattyú,hűtőgép. Minden tanácsot elfogadok. Köszönettel veszem őket.
Szia!
A terved kivitelezése nagyon nagy anyagi ráfordítást igényel. Az inverter a kisebb tétel. Az akkumulátorok és a napelemek a néhány milliós kategóriába esnek. Üdv.: Gyula
Sziasztok.
Lenne pár kérdésem , és úgylátom vannak itt hozzáértő emberek. inverter vásárlásban töröm a fejemet, mivel az elmű lekapcsolt a hálózatról. Házat kéne ellátni. 3 fázis van kiépítve a házban. -1 kérdés 12 vagy 24 voltost vásároljak. -Sinusos-t vagy elég a módosított sinus(Abból trapéz vagy ...) Plazma-tv ,számítógép, szivattyú, hűtőszekrény. -Olvastam annyimindent, nemtudtam pontot tenni a végére. Határozott érveket kérnék. Viszont anyagilag, nincsen sok. Köszönettel:Gábor.
A google-lal keresve találtam egy ilyet kimeneti filter méretezéshez:
Bővebben: Link Egészen pontosan egy hálózatra kötött inverter kimeneti szűrőjét elemzi az írás. Ez meg egy háromfázisú inverterrel kapcsolatos. A következő írás is amúgy háromfázisú inverterhez kapcsolódik, de azért a benne szereplő példa talán hasznos lehet egyfázisú inverter készítéséhez is: IRF mintapélda illetve egy ott található inverter kapcsolás: Ez egy egyfázisú inverter tervezést mutat be: Talán még ez is segítség lehet Ez az oldal meg valami repülőelektronikáról ír, ahol is a 115V / 400Hz szükséges: bővebben... 400Hz -es átalakító
Az a helyzet, hogy most nem vagyok otthon, hogy tudjak mérni, de mint említettem, nem is nagyon értek hozzá.
Nem jó a rajz sem, bárhonnan is töltöm le egyszerűen nem olyan az egész inverter a kapcsolási rajzon mint ami bent van. Tehát segítenél abban, hogy mit hol mérjek? Találtam képeket egy korábbi hozzászólásban, pont ilyen az enyém is. 1 2 3 Ha hazaérek tudok saját fotókat is mellékelni. Köszi.
Üdv!
Adott két gyári Ups(különböző tip), inverterként szeretném használni az autó akkumulátorról. A hűtést megoldottam. Viszont inverter üzemmódban kb 30 perc után kikapcsol az UPS, függetlenül az akkumulátor állapotától vagy terhelés nagyságától vagy az UPS tipusától. Tud valaki segíteni a probléma kiküszöbölésében? Milyen védelem lehet benne? A válaszokat előre is köszönöm!
Apróság ,remélem jól látom.Az első felfutó élre az első tároló kimenete lesz magas ,a második felfutó élre a második tároló kimenete lesz magas ,ÉS a bemenő jel is magas ,tehát a kimeneti feltétel teljesült ,és csak egy impulzust nyelt el.Ezért vagy egy fokozattal többet kell beépíteni ,vagy egy inverter kell a clock jel útjába,esetleg valami lefutó élre lépő ic.
Üdv
"Amennyiben villanyszerelő dolgozik a szolgáltatói rendszeren és azt hiszi - áramtalan " Ilyen nincs, aki villszer valamiről azt HISZI hogy feszültségmentes az halott villanyszerelő. A feszültségmentes hálózaton megvannak a munkavégzés szabályai. Minden betáplálási pontnál leválsztani, a vezetékeket rövidrezárni és leföldelni. Ha ezt nem tartja be és az esetlegesen nem lekapcsoló inverter miatt áramütés éri akkor ott a szerelő is több mint fele részben hibás a balesetért. Persze attól még ugyan ugy meghurcolják az inverterest, de ügyvéd kérdése az egész. És persze amit nem tudok megérteni, mi a fenének tápláljon nekik vissza az ember. A modern órákban már visszaforgásgátló van tehát nem csökken az elszámolt fogyasztás. Csak akkor érné meg reckirozni, ha olyan ősöreg órája van ami vissza is tud forogni.
Sziasztok! Ha nincs szerződés a KÁT-ra akkor is illegális, ha műszakilag megfelel az inverter. De mindenki a saját felelősségére...
Motort szimulálni? Nem tudom. De küldök egy linket, ebből sokat lehet okosodni...
http://www.sze.hu/~kurtosi/Elektrotechnika_jegyzet_1-2.pdf 66. oldal. Persze, hogy használni is tudd, el kell olvasni az elejétől... Végül is, egy 3f-ú invertert kell építened. Ha máshogy nem megy, akkor három fojtó, ahogy most is csináltad, meg párhuzamosan velük három ellenállás. Ez utóbbi fogja jelenteni az inverter hatásos terhelését. Lehet kötni ezeket nemcsak csillagba, hanem deltába is, nézd meg, mit eredményez. Meg célszerű lenne tenni mondjuk RC-ből valami kis szűrőt az inverter kimenetére, hogy látszódjon, hogy nemcsak az áram szinuszos, hanem a feszültség is. És, jelen esetben még az is, hogy tisztán meddő áram folyik, hiszen csak egy induktivitás van terhelésként. Gondolom, nagyon hosszú lehet a szimulációs idő. Az a baj, hogy a valóságot akarod szimulálni, az pedig azt jelenti, hogy mondjuk egy 10Hz-es szinuszt nagyon sok kapcsolásból rak össze az inverter, ami nagyon számolásigényes. Ha ez nem 10 Hz lenne, hanem 100, akkor 10-szer gyorsabb lenne, de esetleg nem látnád a lényeget. Ha ez a rész már megy, akkor az inverter szimuláláshoz megteheted, hogy sokkal kisebb felbontással dolgoztatod, még lehet majd látni, hogy azért az egy szinusz, de sokkal gyorsabb lesz a szimuláció. Meg lesznek ott megnézendő, megértendő dolgok, bár ezeket már egyszerűbben is meg lehet nézni. Szerintem, keresd meg, hogy melyik időponttól off, aztán írj egy meleghangú levelet, ami tele van mindenféle módozatával az elnézéstkéreknekmegmegsohatöbbéistenbizony és kérd meg a Köbzolit, hogy tegye át egy meglevő topicba, vagy még inkább nyisson neki egy újat, mondjuk 3f-ú frekvenciaváltó építése címszóval.
Hát, úgy kell értelmezni, hogy DC - inverter - motor... :yes:
De azt is lehet csinálni, hogy a tachogenerátor helyett a híd kimeneti feszültségének alapharmónikus tartalmára szabályozna a külső hurok. Ekkor olyasmi lehetne, hogy feszültségszabályozónak alárendelt áramszabályozás. Tulajdonképpen egy inverter, a megfelelő U/f viszonnyal.
Szétszedtem a készüléket. A zajzár panel hiányzik belőle, illetve a vevő rész beázástól korrodált. Van mellette egy 24 Voltos inverter, de a kisérletekhez azt kihagyom. Nem tudom mit csinál a végfok 13 Voltról, de kipróbálom, végülis nem erőmű lesz. Úgy tűnik a 160 Megás verzió így arra számítok könnyen le lehet tekerni mindenét 144 re. A bemenetén található 4 körös sávszűrőhoz szinte biztosan wobbler kell.
Az a tervem, hogy sokszorozó helyett bekötöm a szignált, és behangolom egy fix frekire a vevőt. Az adó rész egyszerűbbnek tűnik hangolás szempontájól. Jövő héten teszek fel a belsejéről képeket, hátha megcsillan valaki szeme a hangoláshoz és épít egy hasonlót.
Szia, ezt élvezet volt olvasni, 2 x 12V-ról megy az inverter, két aksiról de nem hoz izgalomba a hatásfoka amíg működik
Az autó bírja, többet nem eszik és ez csak egy apropó volt a HHO-val kapcsolatban, ha valóban használható energiát ad az autónak a HHO, anélkül hogy az észrevenné fogyasztásban, sőt miatta kevesebbet is eszik 15-30%-kal, akkor miért ne csinálná az ember
12V- ból 230V-ot nehéz jó hatásfokkal megoldani a nagy áram miatt. Ha az inverter 70%-os hatásfokú, 1500W-os fogyasztóhoz 2143W áram kell, 12V 178,6A. A generátor is kb. 70%-os, 10%-ot megesz a szíjhajtás. 3,4kW a főtengelyen.
Köszi a válaszokat mindenkinek. Valószinű akkor hagyom a francba, nem fogom szétbarmolni a jó trafót, mikor még az sem biztos hogy működne rendesen, még ha áttekercselném is.
Akkukat sem fogok kötözgetni párhuzamosan, bonyolult megoldások ezek, tök fölösleges számomra. Az inverter működik 24V-ról, ugyhogy valószinű eladom majd és megpótolom, 50€ körül már kapni korrekt invertereket. És lesz rá 2 év garim is. Azt hiszem ez a legtisztább megoldás. Köszönöm mégegyszer.
Nekem valahol van doksi, valamelyik dobozban. Az elindításhoz nem kell kezelő, (nem fontos). A végfok meg nem olyan mint a 301 esé, mert a titán 24 V poritív földes tápról ment, a 301 meg 12 v os negatív táp. A csatlakozó lábkiosztását már nem tudom fejből (régen volt), de kimérheted. Az inverter 24 V ot csinált, és kell neki egy rövidzár, hogy elinduljon.
BFW16 a volt az agyamban, csak a kezem remegett
Sikerült szereznem eredeti állapotú Titánt. Van hozzá inverter, de kezelő nincs, mondjuk úgysem az eredeti kalitkában szeretném tartani, ha már ki kell venni az oszcillátor modulokat meg a sokszorozót. Remélem lassan gyűlnek az emberek a topic köré Szeretnék érdeklődni, hogy nincs-e valakinek doksija ami segítené az áthangolást? Előre is köszönöm.
Szia!
Az EM78P156 processzornak az adatlapja szerint egy egyszerű 8 bites vezérlő. Nem tartalmaz analóg-digitális átalakítót, így a feszültségfigyelést az LM324 végezheti nagy valószínűséggel. Szerintem a bemenetre állítható tápegységet kellene tenni 24V-os feszültséggel. A trimmereket középre állítani, majd szépen eltekerni egyik vagy másik irányba. Ha ekkor elindulna az inverter, akkor csökkenteni kell a bemeneti feszültséget addig, amíg meg nem áll az inverter. Ekkor ismét állítva az egyik vagy másik trimmert, amíg újra nem indul. Ha újraindul az inverter akkor kiderül, hogy a trimmernek van-e szerepe a feszültség figyelésben. Ha igen, akkor csak azt a részt kell átméretezni.
A képeken látható inverter úgy működik, hogy először 2x2db fet hajtja a ferritmagos trafót, és ezzel csinál kb. 300-320V-os egyent. A kimeneten lévő két fet pedig ebből megcsinálja a "módosított szinusz" jelalakot H-hídban.
Kicsit közelebb jutottam a megértéshez.
Azért kérdeztem mert van egy 3 fázisú motor amit DC motorként hirdettek. És ezért lett nekem furcsa mert én azt tudtam amit eddig leírtatok csak gondoltam még kezdetleges a tudásom. Azóta megtaláltam, hogy ez valójában egy 3 fázisú AC motor ami előtt van egy DC inverter vezérlés. Ahogyan te is írtad. Már csak a vektor vezérlést nem értem.
Az egyenáram, mivel nem változik, így nincs fázisa. Mihez képest lenne.
A három fázis azt jelenti, hogy van egymáshoz képest 120 fokra eltolt periodikusan váltakozó áramod, (akár színuszos, akár nem) ez a legkevesebb fázisszám, amivel forgó mágneses mezőt létre lehet hozni. Az ilyen forgó mágneses mezőt használják a szinkron, és asszinkron motorok, melyek elég egyszerű felépítésűek, ezért üzembiztosak, nem igényelnek különösebb karbantartást. Viszont a szabályozásuk nem egyszerű. Mivel a fordulatszámot változtatni csak a tápáram frekvenciájával lehet, ezért egy olyan inverterrel szabályozzák, aminek a frekvenciája szabályozható. Az ilyen inverter egyenirányított hálózati feszültségről működik, és ettől kezdve gyakorlatilag mindegy hogy az inverter egyenirányított hálózatból, vagy akkumlátorból nyeri az energiát. (persze a szükséges feszültség átalakítása után) Sem egy, sem két fázissal nem lehet forgó mágneses mezőt előállítani, két fázissal csak asszimetrikus, lüktető forgó mezőt lehet előállítani. A léptető motorok nem három fázisú motorok, Hanem két egymástól eltolt fázisban kapják a vezérlést, aminek hatására a mindíg egyet lép a motor. Az állórész mágnestörzse, és a forgórész fogazott, és a forgórészen eggyel több fog van. Igy minden egyes vezérlő impulzus páros hatására lép egyet. Ez az alap működése.
Szia. Igen, szerintem nagyfrekis.
A panelre SP-300G van irva, de ez alapján nem találtam semmit. Maga az inverter itt van: http://www.narva.sk/default.asp?mtc=0&cls=stoitem&stiid=17034 Ha kell leforditom magyarra az adatokat...
De nem is kell külön tranyó minden szegmensre, az elég macera, vannak meghajtó IC-k, azzal tán egyszerűbb (pl az ULN, vagy mintha lenne 8 kapus inverter is)
Szevasz! Csak átmenetileg vesztem el.
A fázis sorrend azonosító valóban kell. Lesz időben. Az elvi vázlat ok. Tartok a prellezéstől, ezért a második műv. erősítő helyett inkább hiszterézissel bíró komparátort tennék. Kérdés, vajon milyen pontosságot tud az összehasonlítás? Ha jól értelmezem, akkor ez a klasszikus "sötétre kapcsolás" típusú szinkronizátor. (Ízzók helyett műv. erősítők figyelik a fesz-t. Amikor azonos fázisban van a gen (inverter) és a hálózat, akkor a legkiseb a pillanatnyi fesz. különbség.) Javíts ki, ha másra gondoltál! Jöhet a folytatás!
Hátigen inkább egy inverter! Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Az autó bírja, többet nem eszik és ez csak egy apropó volt a HHO-val kapcsolatban, ha valóban használható energiát ad az autónak a HHO, anélkül hogy az észrevenné fogyasztásban, sőt miatta kevesebbet is eszik 15-30%-kal, akkor miért ne csinálná az ember
Sikerült szereznem eredeti állapotú Titánt. Van hozzá