Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Azért itt komoly gondok vannak, egy ilyen egyszerű inverter már alapból sem korrekt, legalábbis a fogyasztó szempontjából. Azok a fogyasztók, amelyek kapcsitáppal kezdődnek, ott az inverter csúcsfeszültsége a mérvadó, hiszen a kapcsitápok többsége úgy kezdődik, hogy graetz, pufferkondi, tehát, a pufferkondi a hálózati feszültség csúcsértéke közelébe fog feltöltődni. Ugye, ezt az inverternek biztosítani kellene és nem lenne baj, ha ez nagyjából stabil lenne. Az ilyen egyszerű invertereknél ez nem teljesülhet, hiszen, a trafó szekunder feszültségének csúcsértéke változni fog az akkumulátorfeszültség függvényében. Ha az akksifesz 10...14 V között változik, akkor a szekunderen a feszültség az inverter droppját is beleszámítva, már nagyon fog változni, nem biztos, hogy a fogyasztók ezt tolerálják. A másik probléma olyan fogyasztóknál van, ahol a hálózati feszültség középértéke a mérvadó. Pl.: motorok, trafók, akkor, ha nem csúcsegyenirányító van a szekunder oldalukon. ( A trafóknál nem a primerfeszültség effektív értéke a mértékadó, hanem a középértéke, feltéve, ha nem csúcsegyenirányítás van a szekunderen.) Tehát, a szabályozókör tud gondoskodni arról, hogy az inverter kimeneti feszültségének középértéke állandó legyen ( a kitöltési tényezőt fogja szabályozni ) de ez csak olyan fogyasztók esetében megfelelő, amik a középértékre érzékenyek, vagyis ebből nagyon kevés van... Ha így nézzük, akkor semmi szükség nincs szabályozókörre, vagyis a 100%-os kitöltés is jó, hiszen a fogyasztók többségében van egy jó nagy pufferkondi, ami a hálózati feszültség csúcsértékére töltődik. ( ha van trafó, akkor az áttételt figyelembe kell venni )
Ha az inverter csak csúcsegyenirányítós fogyasztókat táplál és mondjuk csak akkor, amikor nincs akkumulátortöltés ( ilyenkor 10...12 V között van a kapocsfeszültség ), akkor elég egy egyszerű négyszögkimenet, mindenféle kitöltési tényező szabályozás nélkül. Még 50 Hz-esnek sem kell lennie, mert a csúcsegyenirányításnak ez igazán mindegy, ha mondjuk nem magasabb a freki mint néhány 100 Hz. A feszültség (csúcs)értéke pedig legyen mondjuk 280V 11 V-os akkufesz estén. Ekkor nem fog olyan sokat változni a kimeneti fesz 10, vagy 12 V-on. Az a helyzet, hogy nem véletlenül csinálják a rendes invertereket szinuszos kimenetre...persze, azok sokkal bonyolultabbak.
Tudod gond nélkül mérni,de csalni fog.A mérőt nem fogod vele tönkre tenni de milyen generátor áramát akarod igy visszatáplálni?Félő hogy az inverter nem fogja birni.Eredetileg ezt napelemekhez készítették és azt használhatod áramgenerátoros módban,tehát szabályzáskor rövidre is lehet zárni,viszont a szélgenerátor ezt nem dijazza ha erősebb a generátorod az inverter megy tönkre.Csak ugy lenne jó ha az inverter és a generátor feszültségben és teljesítményben is összehangolt.
inverter
Erről lenne szó! Minősítetlen inverterek azért ilyen olcsók! Ez által feltáplált energiát szeretném mérni egy Energy Loger 4000-el! Arra lenék kíváncsi hogy ez menyire lehetséges?? Na meg persze hogy nem e tudom tönkretenni a fogyasztásmérőt mert nem éppen volt olcsó!
Ha tudnám, hogy mi az a "Grid Tie" fantázianevű inverter lehet, hogy konkrétabbat is tudnék mondani.
Ha a fogy.mérő nem barkácsolt, hanem kereskedelmi típus, akkor nem okozhat gondot. A mechanikus 30-40 éve kötelezően visszaforgást gátló reteszeléssel van ellátva, az elektronikusnál ezt áramkörileg kell megoldani. Kivétel a kétirányú mérő. Az átfolyó áramokat semmi nem korlátozza (hogy ne kelljen azt is kifizetni), áramváltóval, mintevételezéssel mérnek. Persze a kiválasztott típus adatlapját alaposan át kell tanulmámyozni! Pl. itt szétnézhetsz mérő típusok közt.
Hello Van olyan kapcsolas gondolom inverter?DC-DC konverter amek 12 V bol csinal 40V koruliut amek egy 250 W os erositohoz kellene ! Megoldhato ?a Leheto legegyszeruubbb kellene !
Sziasztok.
Új és nagyon kezdő vagyok az oldalon. Lenne két nagy kérdésem: Adott egy autó abban egy ccfl-es "angel eyes" lámpa, melynek behalt az egyik invertere. Vettem egy kék színű invertert hozzá, amilyet a számítógépek csöveihez is árulnak. Összekötöttem és működik vele. A kérdés: A az inverter kimeneti csatlakozásnál sima szigetelt kábelt használtam (kb 5 cm), ugye abból nem lesz baj, hogy nem olyan speciális kábel az eleje mint az eredeti? A másik: Meg tudnám azt csinálni, hogy a fénycsövek villogjanak, és hogy ez nem rövidíti meg az élettartamukat?!
Dugj rá egy külső monitort! Ha azzal sem megy nem az invertered a rossz! Erős fényben látni ha van rajt kép ha nem megy az inverter.. Ne kísérletezz mert kényes szerkezet..
Sziasztok!
Egy 12 voltos lámpát (valójában fénycső inverter)szeretnék sötétedéskor bekapcsolni. Az itt lévő kapcsolásokat ha ugyanolyan értékű ellenállásokkal és tranzisztorokkal megcsinálom és egy egy optocsatolóval vagy egy relével rákapcsolom a lámpára akkor menne?
Amit PÜ-ben írtál, az igen egyszerűnek tűnt. De a valóság csöppet sem olyan egyszerű. Mivel a kimeneti jelszintet. (230V) szabályozni kell. Ill. azért van egy pár elvárás, aminek meg kell felelni. (De ha az hiszed hogy egy sima inverter elég oda, akkor hajrá.) Mire összeraksz egy olyan rendszert ami normálisan működik, az baromi sokba fog kerülni. (A diódás dolgot meg egyáltalán nem értem.)
Sziasztok!
Készítettem egy ”gyári” inverter transzformátor meghajtó áramkört, ahol a trafó egy integrált H-hídra van kapcsolva. (Az inverter tarfó egy hibás LCD monitorból került itt felhasználásra.) /Az alapötlet a Wand Clock-hoz kidolgozott tekercsmeghajtó áramkörömből származik, de már a propeller clock óránál is sikeresen használtam fel./ Ebben az áramkörben, TLE5203, MOSFET-ek kapcsolgatják a tápfesz polaritását az inverter trafó primer tekercsére, így a kisebb tápfesz, (12V!), bőven elég teljesítményt nyújt a nagyobb terhelésű CCFL csövekhez is. Ez a kísérleti (próbapaneles) áramkör csak a legszükségesebb elemeket tartalmazza. Érdekessége a kapcsolásnak, hogy a szóban forgó hídáramkör logikai (5V!) szintű feszültséggel vezérelhető az egyik bemenetén, míg a másik bemenete GND-re van kötve, Szigorúan, időben egyforma négyszögjelekkel célszerű vezérelni, mert a híd mindkét irányú logikai szintnél (ellentétesen) vezet, különben ”sántít” a kimenetre jutó meghajtó feszültség kitöltése. A híd vezérlését egy 5V tápról működő 555-ös szokványos astabil alapkacsolás végzi, amely 20KHz-60KHz-es tartomány között szabályozható a legideálisabb értékre beállítva. Az áramkör kényelmesen elviseli a szükséges terheléseket, ahol már csak az inverter trafó terhelhetősége szabhat határt. A CCFL csövek 3-5W körüli terhelést jelentenek darabonként, így 12V tápfeszről 0.5A-1A körül is lehet az áramfelvétel két cső esetében. Végezetül néhány kép a működő áramkörről és a kapcsolási vázlatról.
Remélem, nem diódákat akarsz a konnyektorba dugdosni?
![]() 400W-os inverter inkább már 40A-t vesz fel 12V-on, legjobb tudomásom szerint
sziasztok!
tudom, van ehhez hasonló oldal, de szerintem ehez új kell. Na! nem sokára költözünk, és a szobámba szeretnák majd "szünet mentes áramforrást" (mellékelt kép) már tudom, hogy lehetne olcsón, de az inverternél elakadtam. =( Sehol sem találtam olyat, amilyen nekem kéne. (5000ft-nál olcsóbb kéne) inverter: 12-220v azt tudom, ha egy 220-12v-os trafót megfordítunk, 12-ből 220v lesz. Nade hogy lesz 12v egyenáramból 12v váltóáram úgy, hogy a lehető legkevesebb áramot fogyassza?! ha valamit nem értetek, vagy valami nem stimmel, esetleg VAN VALAKINEK inverter KAPCS. RAJZA, az légyszi, írjon! (kb. 10-20 Amper, 200-400 W.)
Valakinek ha megvan a mellékelt rajz olyan állapotban, hogy a pirossal bekeretezett rész élesebb, mint ezen a rajzon, kérem tegye fel. Rájöttem, hogy az ATX – es táp, amit most tanulmányozok, ennek az eredetije. Az élesebb rajzokon, amelyiken én is látom az alkatrészek adatait az inverter egy tranzisztoros, vagy tranzisztor és fet.
Na úgy néz ki csak jó lesz a végére tanácsotok ösztönzésére. A monitor és a pc váz között nincs zárlat.
Viszont monitor hosszabító kábel és az eddig használt kábel együttes használatával minden jó . ( van kép ) nincs zárlat. ( Egyébként a pc+monitor zárlat áramtalanított monitor mellet is fen állt ha összedugtam őket.) Akkor nem minden minitorkábel egyforma? (mindkét vége tüskés) Az inverter hiba Megszűnt , miután lentébvettem a fényerőt/ kontrakszt-ot. (max-ra volt állítva) Most már mindkettő cső csatlakozó rajta van. Valószínűleg a tápom is kevés ezek szerint. Az adatkábelek között akkor vannak különböző fajták? köszönöm a választ előre is!
Legalább az adatlap első oldalát nézd meg:
Idézet: „Optimized for medium operating frequencies ( 1-5 kHz in hard switching, >20 kHz in resonant mode).” Ez az inverter "hard switching" -nek minősül... (legalább is a kikapcsolás mindenképp az)
Azt invertere valogatja.
Altalaban van egy visszacsatolas a nagyfesz oldalrol, diodakkal, figyeloellenallas, azt meri az inverter vezerlo IC-je. Ott az ellenallas csokkentesevel (parhuzamosan kotsz egy mondjuk haromszor-negyszer akkorat) tudsz esetleg emelni az aramon. De nem szabad nagyon emelni, mert akkor meg a felvezeto es a trafo olvad el. Nem ekkora aramra terveztek oket, a hutes is kerdeses lehet, foleg majd nyaron. Elkepzelheto, hogy ott matatva egyszercsak beugrik a hatterfeny, de az aramot merni kell (inkabb a primer oldalon tennem), mert amikor kikapcsolod a vedelmet, akkor a maximalis aramra all be a cucc, ez pedig par perc alatt tonkreteszi az elektronikai reszt es a csoveket is oregiti erosen). Szoval adatlap a vezerlo ic-rol, current sense (CS) lab figyelese.
De csak kellene tanács . Ha pc-re rákötöttem akkor ment tönkre a monitor.( Pc billentyű és az egértől elment az áram , pc lefagyott, monitor elromlott.) A monitor csatlakozóját hogyan tudnám tesztelni mielőtt rákötöm pc-re?
Egyébként most az inverteről az egyik világítás csatlakozóját lehúztam és tökéletesen működik a monitor. A másik oldali csatlakozó lehúzását is kipróbáltam így is jó. Ez miért van? A monitor csatlakozóját hogyan tudnám tesztelni mielőtt rákötöm pc-re?
Szia!
CD4001 - 4 db 2 bemenetű NOR CD4011 - 4 db 2 bemenetú NAND CD4068 - 1 db 8 bemenetú NAND + 1db inverter CD4078 - 1 db 8 bemenetű NOR + 1db inverter 5V -os táp mellett csak max. 5-6 mA -ig terhelhetők a kapuk, de 5mA elég egy led meghajtására. Ha ennyire megterheled, a kimenetén a feszültség már nem a lesz a földhöz ill. a táphoz közeli. Érdemes úgy készíteni a kapcsolásokat, hogy a ledeket egy-egy külön kapu hajtsa meg - ennek a kapunak a kimenetéről ne vigyél kimeneti jelet tovább.
Esetleg ha konkrét NAND, NOR, inverter IC típusokat adnátok, azt is megköszönném, mert a későbbiekben akkor azokból tudnék építkezni. Egyelőre elég a 2 bemenetű mindegyikből. Illetve inverterből egy
![]() Köszi!
Sziasztok!
Egy nagyon egyszerű dolgot szeretnék "építeni" és ehhez kérném a segítségetek. Digitális hálózatokat tanultam, de eddig mindig csak szimulátoron kapcsolgattuk a kapukat és szeretném a valóságban is megcsinálni. Mondjuk úgy, hogy van 2 kapcsoló egy NAND kapura kötve, a kimenetre pedig egy led. Esetleg a led elé egy inverter, hogy and legyen belőle. Ahogy nézegettem a NAND IC-k adatlapjait, mindegyik csak pár mikroampert bír el. Valahogyan gondolom tranzisztorral kellene meghajtani a ledeket, de nincsen semmi ötletem működő kapcsolásra. Ehhez a (szerintem) alap kapcsoláshoz kérnék egykis segítséget, hogy konkrétan milyen IC-t ajánlatok, 3mm piros leddel mondjuk, hova mekkora ellenállásokat, milyen tranyót. Vagyis egy kapcsolási rajz jól jönne a konkrét áramköri elemek típusának megnevezésével. Esetleg annyira bonyolíthatnánk még, hogy 2 kapu kimenetére egy 3. bemenetét kötni. Ezek közé is kell valami még, vagy elég a 3. kapu kimenetére a tranyó meg a led? Ha ez működne, akkor már érteném az alapját az egésznek és szerintem amit a szimulátorban megcsinálok, azt már a valóságban is meg tudnám. Ja, még annyi, hogy az egészet 5V-ról hajtanám, mert van egy csomó telefontöltőm, amiket már nem használok, mindegyik 5V-os, meg az USB porton is 5V van... szóval lehet válogatni bőven ![]() Köszi a segítséget!
Sziasztok!
Benq Q7T3-mal adódott egy kis gondom. Pár perc után (de van, hogy órák után) megszűnik a háttérvilágítása. Már idegbajt kapok tőle. Csövek szarakodhatnak benne? A panel száma 48.L8302.A30. Csövek: próbáltam 15-ös Samuból bele csöveket, azzal is ez volt a helyzet, igaz mivel nem működő monitorban van nem tudom jók e. Egy 19-es FuSi-ra kötve mentek szépen, de gondolom a más méret miatt ez nem sokat jelent. Hogy lehetne ezen a panelon az inverter védelmi szintjét megváltoztatni? Köszi! Gábor
Bocsi de közben megint változott a fellálás. A monitor működik, csak a hátérvillágítás nincs . Az inverter rossz .
Az elektronikához 5 és 12v is megy az 5v közvetlen 2 db tranzisztorba , 12V pedig egy fehér ellenálláshoz hasonló valamibe ( 2A) van ráírva de másiklábán nem megy ki a 12V pedig utána + ág kondi van. Bekarikázom a szerintem rossz alkatrészt.
Csao!
Aha, köszi, ez így logikus, nem is tudom miért vettem magától értetődőnek, hogy szinuszos... Viszont akkor azt szeretném megkérdezni, hogy ha az adatlap (http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM555.pdf) 8. oldalán lévő kapcsolást használom és az input (control voltage) lábra egy szinusz jelet küldök, akkor szinuszosan modulálja a jelet, és ha az így kialakuló pulzus-kimenetet juttatom el a tranzisztorokhoz, akkor végeredményben az inverter kimenete (a trafó túloldalán) x Hz-es szinusz lesz? Köszönöm, Ádám
Szia!
Nagyon egyszerű a megoldás, mert ez egyszerűen nem szinuszos kimenetű inverter.
Üdv mindenkinek
Végre elkészítettem az ATX tápom nagyfeszültségű oldalának kapcsolási rajzát. Mellékelem a rajzot is. A hibás alkatrészek sorszámát beírtam, a többieket csak megszámoztam, nehogy valamelyiket elfelejtsem oda rajzolni. Visszatértek az emlékeim ezzel a táppal kapcsolatban. Az inverter erőtranzisztora hibás volt, a másik kettőt átépítettem az AT – s tápba. Hajlandó vagyok visszatenni addig, amíg megjavítom, de egy – két dologban meg kell nyugtassatok. Amennyiben a T3 – al jelzett trafó is megment, úgy a tápnak padlás (jobb helyeken kuka), nincs honnan másik trafó. Ilyen esetben megmegy – e a T3, ha körülötte minden kiég? Kívülről korompettyes, mert a Q502 – es tranzisztornak két lába el van párologva, csak egy lábon áll. Egyenlőre ennyi hibás alkatrészt találtam. Köszönöm a segítségeteket.
Sziasztok!
DC-DC konvertert szeretnék készíteni 12V-ról 315V-ot kellene produkálnia. Manapság a háztartásban előforduló elektomos eszközök /kivéve motoros/ zöme kapcsolóüzemű táppal működik. Ebből kifolyólag nem szűkséges a napelemből akkumlátorba pumpált energiát visszaalakítani szinuszos, vagy módosított szinuszos 220V-os váltófeszűtséggé , mert a kapcstáp bemenetén rögtön egyenirányítóra kerül. Ezért a SZG,TV, Kompact fénycső stb. kihagyható a fölösleges szinusos oda-vissza alakítgatás. Kipróbáltam egy hálózati egyenirányítót ezen eszközök elé kötve simán működnek. A gyakorlatban csak a begyűjtött zödenergia /napelem/ és a DC-DC konverter teljesítménye szab határt. Az alábbi DC átalakítókkal próbálkoztam, de sajna nem jött össze, ezért ehhez kérek Tőletek segítséget. Ezzel próbálkoztam, de csak a 12V/315V-os átalakító része érdekel, mert nekem űresjáratban is 8A-t fogyasztott. Próbálkozam egy itt látható 50Hz-es változattal is. Ennél is az volt a gondom, hogy kb. 8A körül volt az áramfevétel üresjáratban. Jó lenne pl. ez a Kompakt fénycsöves felturbózva kb.500W-ra és akkor egy ilyen DC-DC-ről mehetne egyidejüleg SZG. TV, világítás stb. Leginkább az 1kW-os inverter lenne jó, bár egyenlőre kissebb /3-500W/ kivitelben szeretném megépíteni. Az elektronika megépítése nem okoz nagy gondot. A fő problémám a trafó méretezése , ezért ehhez kérek segítséget. Van egy E55-20-as ferritmagom, amire a következő van írva: HAGY M2 RL 1250 és úgy látom 0,5mm-es légrése van. Próbáltam 2*4menetes tekercsekkel 0,5-ös huzalból ideiglenes csévén az alábbi kapcsolásokban, de sajna mint írtam üresjáretban is 5A felett volt az áramfelvétel. Segítségeteket köszönettel várom: kepitu
Ha a sarga led vilagit, akkor nem lathatsz kepet.
Most ket eset lehetseges, a valoszinubb, hogy erzekeli a lampa aramat a cucc es igy kapcsol ki. Ekkor az egyik cso gyenge valoszinuleg. Ezt viszonylag egyszeruen at lehet verni, igy kiderulhet, hogy az inverter-e a rossz. A masik lehetoseg, hogy gyenge a tap es az kapcsol ki. Szoval szet kellene szedni, fotozni egy eleset a panelrol. Akkor a tied kulso tapos? A kulso tapot le tudod ellenorizni, illetve kolcson tudsz kerni egy korulbelul ugyanolyan feszultsegu, de nagyobb aramu tapot? 15V 3A mar eleg lesz.
Sziasztok!
Van egy kerti tavam, amiből nem tudom kiszedni a halakat, szerintetek egy rögtönzött halászgép segítene rajtam: akksi=>inverter=>egyenirányítva=>megszaggatva (20és100hz közé) Ötleteket,kapcsolásokat várok! Előre is köszi!
Mostmár-kikapcsként-kérünk pacalreceptet,inverter helyett-hátha valami ujjító gondolat is születik.
:emptybottle: :smoke:
Egy PL-hez már jó nagy anódáram dukál, úgyhogy inkább valamilyen komolyabb inverter lenne jó oda, egyenirányított, pufferelt kimenettel vagy egy egyszerű hálózati trafós tápegység.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

:emptybottle: :smoke: