Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   194 / 262
(#) Attila86 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 19, 2011
Szia!

Egy nyolcbemenetes ÉS kapuval, aminek két bemenete előtt inverter van. A kapu kimenetével tilthatod vagy engedélyezheted a harmadik kijelzőt az anódján keresztül.
(#) zsa válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 18, 2011
A táp jó mert a másik IBM ehhez hasonló monitort működteti szintén 12v 3A . azzal semmi gond nem volt tesztelésnél. Egyébként a hátérvilágítás (tán inverter ) le van húzva így az nem terheli . De készenléti állapot így sincs.
(#) bbalazs_ válasza zeusz78 hozzászólására (») Feb 18, 2011
Szia!

Kerlek, olvass vissza kicsit. Vagy a masik, LCD monitor hiba c. topicot.

Lenyeg az, hogy vagy tapegyseg (ha a zold kis led sem vilagit vagy a keszenleti szin vilagit) vagy hattervilagitas (es lehet cso vagy inverter, mostanaban gyakrabban a cso) ha szembol eros lampaval ravilagitva latsz valami kepet.
(#) leeheel hozzászólása Feb 17, 2011
Sziasztok
Egy kis segitségre lenne szükségem van egy 19 inch es monitorom amely bekapcsol normálisan megy majd pár másodperc utánn lekapcsol a háttérvilágítás ,a zöld led is égve marad . Az inverter EMAX tipus .A kondik ,ugy tünnek hogy jok , hol keressem a hibát ?

7472.jpg

(#) greenpower válasza impolite hozzászólására (») Feb 17, 2011
Én is megosztanám veletek a tapasztalatomat. Tavaly azt a célt tűztem ki magam elé hogy 1euró/W költséggel építtek egy szolár rendszert . Ebből a a panelekre 0.75euró/W-ot szántam a másik fele az inverter és vezetékek. Ha azt vesszük hogy a mai energiaár 0.17 euró/kWh akkor ennek a házi rendszernek a megterülési ideje kb. 6 év. Ami viszont bejön a képletbe az az hogy a napelemek és az inverterek ára rohamosan csökken, november óta én kb. 20%-ot tapasztaltam. Egy év múlva ez lehet hogy 50% lesz és akkor már teljesen más lesz a szituáció. Van egy pszichológiai határ amikor valami rohamosan elkezd terjedni. Így lesz ez a napelemeknél is ha elérik azt az árküszöböt amikor már bárki megveheti.
(#) bope válasza erbe hozzászólására (») Feb 16, 2011
Bocsi a késői válaszért, de alkottam.
A ketyere működik. A túlhajtást az inverter freki szabályozásával megoldottam, a leválást meg elintézi az aku feszültség és hálózati feszültség figyelő áramkör. Az aku 10,6 V értékénél elejti a mágneskapcsolót és leválasztja a DC és AC hálózatot.
A hálózat figyelő meg 160 V-nál lép működésbe.
Újra indítani csak manuálisan lehet.
Röviden:
Az AC oldalon egy 550 W egyfázisú üzemi kondenzátoros motor van.
A DC oldalon egy 420 W-os szintén egy fázisú motor de a segédfázis nincs bekötve.
A két motor tengelye össze kötve Hardy tárcsával.
Ha az AC oldalra rákapcsolom a hálózati feszültséget a mágneskapcsolón keresztül (behúz) a rendszer motor üzemben fog elindulni és dolgozni, hajtja a DC oldali motort.
A forgásban levő rendszer fordulatszáma a szinkron fordulatszám alatt van.
Ha rákapcsolom a DC oldali motorra az inverterből jövő feszültséget aminek a frekvenciája magasabb mint a hálózati, de (50-60 Hz között van) nem mértem műszer hiányában.
Ebben az esetben a DC oldal hajtja a gépet és a frekvencia különbség miatt a fordulat szinron fölé emelkedik, az AC oldal motorikus üzemmódból generátorosba megy át.
Az inverter teljesítménye kb. 400 W körüli értékre van belőve.
Ha az aku feszültség lecsökken, az aku figyelő elejti a mágneskapcsolókat és az egész rendszer AC és DC oldal lekapcsolódik véglegesen.
A DC oldalon levő kisebb teljesítmény miatt a generátoros üzemben a megfutás veszélye nem áll fent.
Ha kiesik a hálózati feszültség a generátor nem termel mert nincs mágnesezéshez szükséges feszültség a hálózatban és a hálózat figyelő is működésbe lép, lekapcsolja ez egész rendszert.
Ezzel a dolog lényegi része meg van oldva.
A rendszer nagyon stabilan működik.
A legnehezebb része számomra az inverter teljesítményének és frekvenciájának finom beszabályozása volt!
Hatásfokot nem mértem de egy régi GANZ tipusú fogyasztásmérő segítségével látványosan detektálhattam a ténykedésem eredményességét.
Volt és Amper mérők mellett, egyébként ez segített az inverter hangolásában is.
Motoros üzemben ha már fölpörgött, 60 W körül vett föl a hálózatból.
Generátoros üzemben pedig 350-360 W volt a hálózatba táplált "delej"

Már csak a sok egyenáramra kell megoldást találnom!
(#) bbalazs_ válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Feb 15, 2011
inverter semmikepp, akkor nem lenne hattervilagitasod.
Szerintem a kepernyo maga a ludas (a panel).
Elsokent ellenorizd a feszultsegek megletet, csak az alacsonyakkal foglalkozz, 13V alatt.
Aztan nezd meg a vsync/hsync erteket, az is tud ilyeneket okozni.
A kifeheredes egyik pillanatrol a masikra tortenik vagy folyamatosan fakul ki? (fade)
(#) steelbird válasza tothadam hozzászólására (») Feb 14, 2011
A végfokok kimenetén testhez (GND) képest 0 Voltot kell mérned.
Vegyél le róla minden hangszórót, és minden hangszóró kimeneti pontot mérj meg. Mivel az autós végfokokban inverter van a tápegységben, ezért ezek +/- 20, vagy akár +/- 40 V feszültséggel üzemelnek, ez konstrukció függő. Viszont mindegyik kimeneten fél tápfeszültséget kell mérned (pár mV eltérés megengedett), vagyis -mivel kettős, pozitív/negatív tápfeszültséget használnak, 0 Voltot.
Amelyik kimeneten néhány tized Voltnál nagyobb feszültséget mérsz, az a végfok hibás. MINDENKÉPPEN GND -HEZ KELL MÉRNI!
De először is a tápfeszültségeket kellene leellenőrizni, lehet, hogy valamelyik hiányzik, vagy esetleg valamelyik előerősítő fokozat van "félrebillenve" valami miatt...
(#) horvathrobert2006 hozzászólása Feb 14, 2011
Sziasztok.Olyan problémám van egy kis LCD/TV vel,hogy egy idö után(kb 10 perc) teljesen kifehéredik a kép,addig müködik rendesen.inverter vagy vezérlés?
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 14, 2011
Sziasztok!
A Samsung 510n tápegységét (komplett), összeillesztettem az inverter hibás Sony SDM_HS53 vezérlőpanellel, minden tökéletesen működött így. Természetesen, nem követendő ez a példa, csak a pontos hiba meghatározásához állítottam össze. Ebben a Sony monitorban az egyik inverter lett rossz, de abból kettő is van benne. Mivel ezeket az áramkör párhuzamosan hajtja meg két Feten keresztül, csak ugyanolyan típusú inverter kerülhetne a helyére. A vezérlést OZ960S végzi, ott nincs is semmi gond. Ha valaki tudna ilyen típusú invertert, (Sony_tap_inv képen látható), szívesen átvenném tőle megfelelő honorárium ellenében.
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 12, 2011
Szinte megoldhatatlan probléma, lévén a tranzisztor is egy inverter
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 12, 2011
Használj LOGIKÁ-t. Egy inverter megteszi. Alapból a baloldali LED működik, mikor feszültséget raksz a bemenetre, átvált a jobboldalira.

logika.jpg

(#) dara válasza Ati79 hozzászólására (») Feb 12, 2011
Milyen tévéből akarsz milyen alkatrészt kiszedni?Valamit nem jól olvastál a topik címében,ez inverter hegesztő építés.Ha a rajzon szereplő alkatrészeket sem ismered fel,hát abból sem lesz semmi.Az az aszt akarom mondani hogy így senkinek sem lehet segíteni.
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 12, 2011
Eredet: Bővebben: Link. 50Hz-es trafó jó hozzá.
(#) Krisz03 válasza accaboj hozzászólására (») Feb 12, 2011
Nem fejtem meg a paneltervet, amit az említett hozzászólásban csatoltál, csak annyit mondok, hogy az ebben a hozzászólásban linkelt rajz úgy jó, ahogy van. A hálózati trafó a gyengéje, de lehet találni hozzá megfelelőt (műanyag nem jó). Ha csak az inverter kell belőle, akkor C3, C6, R5-7, D5, Ti elhagyható (minden más marad).
(#) janocsi hozzászólása Feb 11, 2011
Sziasztok!
Kaptam két 15”-os hibás LCD monitort bontásra. Gondoltam, először megpróbálom kideríteni, mi is lehet a probléma, talán mégis javítható legalább az egyik. Mint kiderült, a SonySDM-HS53 inverter és csőhibás, azt félre is raktam. A másik, Samsung 510n félig működő, van fény tökéletes, és van egy mozgó kis üzenet a képernyőn, ”nincs csatlakoztatva”. Ha a d-sub csatlakozót rádugom egy működő gépről, azonnal lekapcsolja a csöveket (2db), és a bekapcsolást jelző zöld led is kialszik rövid időn belül. Kihúzom a d-subot, néhány másodperc múlva bekacsol a monitor és ott a mozgó logó ismét a képernyőn. Minden elektrolit kondi rendben, tápfeszek rendben. Valakinek ötlete, mit kellene alaposabban átnézni, ill. nem érdemes foglakozni ezzel sem? Néhány felvétel az áramkörökről.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 10, 2011
AT tápban is van az IC-t tápláló inverter, csak meg kell találni.
A nagy meghajtó tranzisztorok bázisára vezet egy-egy 330 vagy 220 KOhmos ellenállás. Ezek záróüzemű oszcillátor módban elindítják a tápot. Néhány impulzus feltölti az IC-t tápláló kondit, onnan a 494 átveszi az irányítást és átvált ellenütemű nyitóüzemű módba. Ha valami miatt nem működik a táp kisfeszültségű része, pl. diódazárlat, újra belép ez a záróoszcillátor. Ez adja a táp ciripelő, kattogó hangját ilyenkor.
(#) Iszkakof István válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 10, 2011
Üdv inhouse
Szeretném egy kicsit magyarázni a bizonyítványom.
Ha már rajz, legalább legyen (részben) teljes. Hátha megtalálom, hogy mi hajtja. Nem találtam benne olyan invertert, mint az ATX – es tápokban, ami az IC 12 – es lábat táplálja. A másik gond, az hogy a plusz és mínusz öt és 12 volttal is van táplálva ez – az. Ezt az egységet, ha én megbontom, megmenekül – e a tápom a padlástól? Ugyanis oda gyűjtöm az olyan elektronikus hulladékot, amiben legalább egy jó ellenállás van.
Egy másik tápon is elkezdtem dolgozni. Ez ATX – es táp. Mellékelem a képeit is. Néhány alkatrész hiányzik, remélem pótolható. Ehhez több és teljesebb az irodalom. Már csak azért is, mert ebben van inverter. Ez a „prodzsekt“ még várat magára, mert megpróbálok boldogulni az At – s táppal. Vár a szélerőművem. Az írásod kinyomtattam, szeretném még áttanulmányozni. A diódacserét jó ötletnek tartom, és meg is ejtem.
(#) tbence3 válasza greenpower hozzászólására (») Feb 10, 2011
Beakartunk hozni Magyarországra egy igen ígéretes és minőségi inverter gyártó cég termékeit. Közel olyan jó vagy egy picit jobb is mint az SMA. Azonban a gyártó certifikációját nem fogta el az itthoni áramszolgáltató. Nekünk meg nem volt közel 2-2,5mFt arra, hogy bemérettessük valamint engedélyeztessük így ugrott a dolog. Holott németbe például elfogadták a gyártó igazolásait...
(#) doomkiller válasza doomkiller hozzászólására (») Feb 9, 2011
Megépítettem a CCFL_inverter_Circuit1.gif -et, a mellékeltben vannak a módosításaim, 12V 2,05A vesz fel alapból, max. 4 cm ívet tudok vele húzni, ilyenkor felugrik 2,8-3A ra. A kondi értékének változtatásával lehet változtatni a frekvenciát, 1µF-nál én már hallottam egy kicsit a sípolást, "malomkerekes" sorkimenőt hajtok róla. A tranyókat 5x10 cm alulapra szereltem, de így is eléggé melegedtek, bár egy P3mas hűtő ventilátorral megfejelve szerintem elég lenne neki.
(#) bbalazs_ válasza stanczi hozzászólására (») Feb 9, 2011
Az inverter nem bir a fenycsovekkel. Vagy inverterhiba. Az inverterben van vedelem, ami az uresjaratot es a tularamot ellenorzi, ha ilyeneket eszlel, kikapcsol. Egyebkent modvaltaskor is elojon a kep, mert ilyenkor kikapcsol/bekapcsol a hattervilagitas. A gyujtasi fazisban pedig nem ellenoriz semmit.

Ha a legalacsonyabbra allitod a fenyerot, akkor csak egy ido utan kapcsol ki?
(#) fulee9999 hozzászólása Feb 8, 2011
Sziasztok!

Megépítettem ( én is ) ezt a kapcsolást. Hát. Nem megy... Tegnap este egy lelkes és segítőkész fórumozóval debuggoltuk vagy négy órát, de nem sikerült rájönni miért nem megy.

Amit eddig sikerült megfejteni:
1) Ha az inverter rá van kötve az áramkörre, a kapcsolási rajz szerint, akkor a motorra vagy 3V vagy 6V jut, attól függően, hogy az inverter 1. lába kap-e áramot vagy sem. Amikor az inverter lába nem +5V vagy 0V áramot kap, hanem rákötöm a GND-re, akkor a motor kikapcsol.

2) Ha a bal oldali két tranzisztor bázisaira földet kötök a jobboldali kettőre meg +5V-ot akkor egyik irányba forog a motor, ha megfordítom a polaritást a másik irányba forog a motor. Kemény kb 1,2V feszültséggel.

3) Az áramkört végigmérve nem találtam elsőre szakadást és nyolcadjára sem.

4) Az inverter elvileg működik.

5) Az NPN BD139 tranzisztorok vélhetően működnek, mert egy kupacból vannak és a másik tucat tökéletesen működik, vélhetően ezek is.

6) A BD136 tranzisztorokat apró radioaktív földönkívüli unikornisok hatják, így ezeket áramkörön kívül nem tudtam kitesztelni.

Készítettem pár képet is, hátha valaki rájön mi a hiba vele.

Kép: Hivatkozás
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Ha bárki elolvassa ezt a hozzászólást, akkor javaslom, a helyett, hogy szív ezzel az áramkörrel, vegyen ő is L293 B -t ( mint ahogy én is inkább tenni fogom).

Üdv,
Fulee
(#) tbence3 válasza greenpower hozzászólására (») Feb 8, 2011
Nagy vonalakban kijártam az inverteres dolgot. Mint az egyik link is mutatja, jelenleg 2db inverter gyártó termékeit lehet a hálózatra kötni valamint visszatáplálni.
Amennyiben nem ezeket használod akkor nem fogják engedélyezni. Csak a saját magasnak való, szigetüzemű áram ellátást tudod megoldani.
(#) greenpower válasza hind hozzászólására (») Feb 8, 2011
Ez egy CE certifikatos inverter, ennek is jonak kellene lennie Bővebben: Link
(#) btoti válasza gaspa hozzászólására (») Feb 8, 2011
A 25-30 kW a beépített generátor teljesítménye lesz. Ha igazak a Sandia, NASA mérési eredmények (mivel hazaiakról nem tudok), és igaz a Weibull-féle gyakorisági eloszlás magyarországi k=2 modellezés, akkor 15 kW körüli lesz a maximális kivehető teljesítmény hálózati szinkron üzemben (a rotor a hálózati stabil 50 Hz és az áttétel szerinti állandó, fix fordulaton forog a szélsebességtől függetlenül). Nem hálózati szinkron üzemű bármilyen generátor esetén 2-3 szoros beépített telj-ű gen. kellene és már 12-13 m/s-tól gondoskodni kell a fékezéséről (Ezt a nagy és kisebb teljesítményű kereskedelmi típusoknál meg is teszik minimum mechanikus vészfékezéssel), nem is szólva az ekkora teljesítményű hálózat vezetett szinuszos inverter áráról. Mivel a szél energiája a sebesség harmadik hatványa szerint nő, amit a tsr függő hatásfok csökkenés valamennyire kompenzál ugyan, de megbízható adat, modellezés nincs arra, hogy a kivehető (a generátort terhelő) teljesítmény megáll-e egyszinten, vagy lassan tovább növekszik Az utóbbitól tarva nincs kedvem tudatlan szemekkel bámulni, amikor elfüstöl a generátorom az első 80-90 km/ó-s viharnál. ezért inkább túlméretezem. Így a mechanikus vészfékezéssel is csak a generátorból kivett teljesítmény feletti részt kell a fékkel elnyeletni (gépkocsi motorfék esete).
A 15 kW-nyi max. kivehető teljesítményhez számításaim szerint 150 m2 rotor felület kell. Ez tervem szerint 12 m átmérőjű, 12 m magas 2 lapátú (jobb haásfok), vagy 3 lapátú (egyenletesebb járás, kisebb oszlop rezonancia) már korábban említett Darrieus-H típusú lesz NACA0018 keresztmetszettel.
Ezen rezonanciák és a nagy szélsebességnél leadott generátor teljesítmények vizsgálata a modellmérések célja. Ezekről igyekszem itt is, de a weblapomon( Itt) mindenképp beszámolni.
Bocs a hosszú lére eresztett válaszért, de most kivételesen ráértem.
(#) fulee9999 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 8, 2011
Na most valami lett. H3 lábról lehúztam a +5V-ot, de a h1,h2,h4,h5 lábakon fennhagytam mindent. Így egyik irányba forog a motor fél kakaón, ha pedig az inverter első lábára GND-t adok, akkor másik irányba. Végülis az irány most már jó, de csak fél kakaón üzemel a rendszer.. ( felteszem azért, mert mivel a H3 lábon nincs feszültség, ezért a jobb oldalon lévő tranzisztorok bázisa nem kap áramot, tehát nem kapcsolnak )
(#) fulee9999 válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 7, 2011
Érdekes. Hiába kap az inverter 1. lába +5V-ot a második lábán nem akkor sem ad +5V-ot. Lehet az inverter a beteg?
(#) kadarist válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 7, 2011
Csináld meg először így: Bővebben: Link. inverter, meg főkapcsoló tranzisztor nélkül. Ezzel az egyszerű megoldással kezdd szerintem az építkezést.
(#) menyus válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Feb 7, 2011
Szerintem ehhez nem kell PIC....ha a LED tokjában két antiparalel dióda van és egy közös pontjuk (tehát a LED nek 3 lába van...) akkor ehhez elég egy inverter is. A LED ek közös lábát az inverterre kötöd a másik kettőt pedig tápra / födre , persze egy áram korlátozó ellenálláson keresztül. Vagy elég egy tranzisztor is...de smidth triggeres invertereket lehet már kapni smd tranzisztor méretben és árban, igy én azt használám...pl 74lvcg14

Ha két lábú a led akkor meg két kimenettel vezérled aminek a polaritásait (egszerre) megfordítod. De ehhez sem kell a PIC...szerintem.
(#) fulmination hozzászólása Feb 7, 2011
sziasztok. lenne egy kérdesem, az 555 os + tranyo + trafo -s kapcsolással kapcsolatosan. Mégpedig az, hogy milyen frekvencian es kb milyen kitőltésen lenne ideális a trafonak és a csőnek? gyari inverter 6 csövet vitt. az inverter digitálisan volt vezérelve . a csöveket 20 kHz en futtatta azthiszem (az inverteren van egy 20Khz es kristaly) de a kitoltest nem tudom sajnos.
Következő: »»   194 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem