Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   194 / 262
(#) Friedmann hozzászólása Feb 22, 2011
Sziasztok!
Benq Q7T3-mal adódott egy kis gondom. Pár perc után (de van, hogy órák után) megszűnik a háttérvilágítása. Már idegbajt kapok tőle. Csövek szarakodhatnak benne? A panel száma 48.L8302.A30. Csövek: próbáltam 15-ös Samuból bele csöveket, azzal is ez volt a helyzet, igaz mivel nem működő monitorban van nem tudom jók e. Egy 19-es FuSi-ra kötve mentek szépen, de gondolom a más méret miatt ez nem sokat jelent. Hogy lehetne ezen a panelon az inverter védelmi szintjét megváltoztatni?

Köszi! Gábor
(#) zsa válasza zsa hozzászólására (») Feb 22, 2011
Bocsi de közben megint változott a fellálás. A monitor működik, csak a hátérvillágítás nincs . Az inverter rossz .
Az elektronikához 5 és 12v is megy az 5v közvetlen 2 db tranzisztorba , 12V pedig egy fehér ellenálláshoz hasonló valamibe ( 2A) van ráírva de másiklábán nem megy ki a 12V pedig utána + ág kondi van. Bekarikázom a szerintem rossz alkatrészt.
(#) nem válasza kadarist hozzászólására (») Feb 21, 2011
Csao!

Aha, köszi, ez így logikus, nem is tudom miért vettem magától értetődőnek, hogy szinuszos...
Viszont akkor azt szeretném megkérdezni, hogy ha az adatlap (http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM555.pdf) 8. oldalán lévő kapcsolást használom és az input (control voltage) lábra egy szinusz jelet küldök, akkor szinuszosan modulálja a jelet, és ha az így kialakuló pulzus-kimenetet juttatom el a tranzisztorokhoz, akkor végeredményben az inverter kimenete (a trafó túloldalán) x Hz-es szinusz lesz?

Köszönöm,
Ádám
(#) kadarist válasza nem hozzászólására (») Feb 21, 2011
Szia!
Nagyon egyszerű a megoldás, mert ez egyszerűen nem szinuszos kimenetű inverter.
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Feb 21, 2011
Üdv mindenkinek
Végre elkészítettem az ATX tápom nagyfeszültségű oldalának kapcsolási rajzát. Mellékelem a rajzot is. A hibás alkatrészek sorszámát beírtam, a többieket csak megszámoztam, nehogy valamelyiket elfelejtsem oda rajzolni. Visszatértek az emlékeim ezzel a táppal kapcsolatban. Az inverter erőtranzisztora hibás volt, a másik kettőt átépítettem az AT – s tápba. Hajlandó vagyok visszatenni addig, amíg megjavítom, de egy – két dologban meg kell nyugtassatok. Amennyiben a T3 – al jelzett trafó is megment, úgy a tápnak padlás (jobb helyeken kuka), nincs honnan másik trafó. Ilyen esetben megmegy – e a T3, ha körülötte minden kiég? Kívülről korompettyes, mert a Q502 – es tranzisztornak két lába el van párologva, csak egy lábon áll. Egyenlőre ennyi hibás alkatrészt találtam.
Köszönöm a segítségeteket.
(#) kepitu hozzászólása Feb 20, 2011
Sziasztok!

DC-DC konvertert szeretnék készíteni 12V-ról 315V-ot kellene produkálnia.
Manapság a háztartásban előforduló elektomos eszközök /kivéve motoros/ zöme kapcsolóüzemű táppal működik.
Ebből kifolyólag nem szűkséges a napelemből akkumlátorba pumpált energiát visszaalakítani szinuszos, vagy módosított szinuszos 220V-os váltófeszűtséggé , mert a kapcstáp bemenetén rögtön egyenirányítóra kerül.
Ezért a SZG,TV, Kompact fénycső stb. kihagyható a fölösleges szinusos oda-vissza alakítgatás.
Kipróbáltam egy hálózati egyenirányítót ezen eszközök elé kötve simán működnek.
A gyakorlatban csak a begyűjtött zödenergia /napelem/ és a DC-DC konverter teljesítménye szab határt.
Az alábbi DC átalakítókkal próbálkoztam, de sajna nem jött össze, ezért ehhez kérek Tőletek segítséget.
Ezzel próbálkoztam, de csak a 12V/315V-os átalakító része érdekel, mert nekem űresjáratban is 8A-t fogyasztott.
Próbálkozam egy itt látható 50Hz-es változattal is.
Ennél is az volt a gondom, hogy kb. 8A körül volt az áramfevétel üresjáratban.
Jó lenne pl. ez a Kompakt fénycsöves felturbózva kb.500W-ra és akkor egy ilyen DC-DC-ről mehetne egyidejüleg SZG. TV, világítás stb.
Leginkább az 1kW-os inverter lenne jó, bár egyenlőre kissebb /3-500W/ kivitelben szeretném megépíteni.
Az elektronika megépítése nem okoz nagy gondot.
A fő problémám a trafó méretezése , ezért ehhez kérek segítséget.
Van egy E55-20-as ferritmagom, amire a következő van írva: HAGY M2 RL 1250 és úgy látom 0,5mm-es légrése van.
Próbáltam 2*4menetes tekercsekkel 0,5-ös huzalból ideiglenes csévén az alábbi kapcsolásokban, de sajna
mint írtam üresjáretban is 5A felett volt az áramfelvétel.

Segítségeteket köszönettel várom: kepitu
(#) bbalazs_ válasza zeusz78 hozzászólására (») Feb 20, 2011
Ha a sarga led vilagit, akkor nem lathatsz kepet.
Most ket eset lehetseges, a valoszinubb, hogy erzekeli a lampa aramat a cucc es igy kapcsol ki. Ekkor az egyik cso gyenge valoszinuleg. Ezt viszonylag egyszeruen at lehet verni, igy kiderulhet, hogy az inverter-e a rossz.
A masik lehetoseg, hogy gyenge a tap es az kapcsol ki.
Szoval szet kellene szedni, fotozni egy eleset a panelrol.
Akkor a tied kulso tapos?

A kulso tapot le tudod ellenorizni, illetve kolcson tudsz kerni egy korulbelul ugyanolyan feszultsegu, de nagyobb aramu tapot? 15V 3A mar eleg lesz.
(#) dani555 hozzászólása Feb 19, 2011
Sziasztok!

Van egy kerti tavam, amiből nem tudom kiszedni a halakat, szerintetek egy rögtönzött halászgép segítene rajtam:
akksi=>inverter=>egyenirányítva=>megszaggatva (20és100hz közé)
Ötleteket,kapcsolásokat várok!
Előre is köszi!
(#) kralikandras válasza Temela hozzászólására (») Feb 19, 2011
Mostmár-kikapcsként-kérünk pacalreceptet,inverter helyett-hátha valami ujjító gondolat is születik. :emptybottle: :smoke:
(#) kadarist válasza doomkiller hozzászólására (») Feb 19, 2011
Egy PL-hez már jó nagy anódáram dukál, úgyhogy inkább valamilyen komolyabb inverter lenne jó oda, egyenirányított, pufferelt kimenettel vagy egy egyszerű hálózati trafós tápegység.
(#) Attila86 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 19, 2011
Szia!

Egy nyolcbemenetes ÉS kapuval, aminek két bemenete előtt inverter van. A kapu kimenetével tilthatod vagy engedélyezheted a harmadik kijelzőt az anódján keresztül.
(#) zsa válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 18, 2011
A táp jó mert a másik IBM ehhez hasonló monitort működteti szintén 12v 3A . azzal semmi gond nem volt tesztelésnél. Egyébként a hátérvilágítás (tán inverter ) le van húzva így az nem terheli . De készenléti állapot így sincs.
(#) bbalazs_ válasza zeusz78 hozzászólására (») Feb 18, 2011
Szia!

Kerlek, olvass vissza kicsit. Vagy a masik, LCD monitor hiba c. topicot.

Lenyeg az, hogy vagy tapegyseg (ha a zold kis led sem vilagit vagy a keszenleti szin vilagit) vagy hattervilagitas (es lehet cso vagy inverter, mostanaban gyakrabban a cso) ha szembol eros lampaval ravilagitva latsz valami kepet.
(#) leeheel hozzászólása Feb 17, 2011
Sziasztok
Egy kis segitségre lenne szükségem van egy 19 inch es monitorom amely bekapcsol normálisan megy majd pár másodperc utánn lekapcsol a háttérvilágítás ,a zöld led is égve marad . Az inverter EMAX tipus .A kondik ,ugy tünnek hogy jok , hol keressem a hibát ?

7472.jpg

(#) greenpower válasza impolite hozzászólására (») Feb 17, 2011
Én is megosztanám veletek a tapasztalatomat. Tavaly azt a célt tűztem ki magam elé hogy 1euró/W költséggel építtek egy szolár rendszert . Ebből a a panelekre 0.75euró/W-ot szántam a másik fele az inverter és vezetékek. Ha azt vesszük hogy a mai energiaár 0.17 euró/kWh akkor ennek a házi rendszernek a megterülési ideje kb. 6 év. Ami viszont bejön a képletbe az az hogy a napelemek és az inverterek ára rohamosan csökken, november óta én kb. 20%-ot tapasztaltam. Egy év múlva ez lehet hogy 50% lesz és akkor már teljesen más lesz a szituáció. Van egy pszichológiai határ amikor valami rohamosan elkezd terjedni. Így lesz ez a napelemeknél is ha elérik azt az árküszöböt amikor már bárki megveheti.
(#) bope válasza erbe hozzászólására (») Feb 16, 2011
Bocsi a késői válaszért, de alkottam.
A ketyere működik. A túlhajtást az inverter freki szabályozásával megoldottam, a leválást meg elintézi az aku feszültség és hálózati feszültség figyelő áramkör. Az aku 10,6 V értékénél elejti a mágneskapcsolót és leválasztja a DC és AC hálózatot.
A hálózat figyelő meg 160 V-nál lép működésbe.
Újra indítani csak manuálisan lehet.
Röviden:
Az AC oldalon egy 550 W egyfázisú üzemi kondenzátoros motor van.
A DC oldalon egy 420 W-os szintén egy fázisú motor de a segédfázis nincs bekötve.
A két motor tengelye össze kötve Hardy tárcsával.
Ha az AC oldalra rákapcsolom a hálózati feszültséget a mágneskapcsolón keresztül (behúz) a rendszer motor üzemben fog elindulni és dolgozni, hajtja a DC oldali motort.
A forgásban levő rendszer fordulatszáma a szinkron fordulatszám alatt van.
Ha rákapcsolom a DC oldali motorra az inverterből jövő feszültséget aminek a frekvenciája magasabb mint a hálózati, de (50-60 Hz között van) nem mértem műszer hiányában.
Ebben az esetben a DC oldal hajtja a gépet és a frekvencia különbség miatt a fordulat szinron fölé emelkedik, az AC oldal motorikus üzemmódból generátorosba megy át.
Az inverter teljesítménye kb. 400 W körüli értékre van belőve.
Ha az aku feszültség lecsökken, az aku figyelő elejti a mágneskapcsolókat és az egész rendszer AC és DC oldal lekapcsolódik véglegesen.
A DC oldalon levő kisebb teljesítmény miatt a generátoros üzemben a megfutás veszélye nem áll fent.
Ha kiesik a hálózati feszültség a generátor nem termel mert nincs mágnesezéshez szükséges feszültség a hálózatban és a hálózat figyelő is működésbe lép, lekapcsolja ez egész rendszert.
Ezzel a dolog lényegi része meg van oldva.
A rendszer nagyon stabilan működik.
A legnehezebb része számomra az inverter teljesítményének és frekvenciájának finom beszabályozása volt!
Hatásfokot nem mértem de egy régi GANZ tipusú fogyasztásmérő segítségével látványosan detektálhattam a ténykedésem eredményességét.
Volt és Amper mérők mellett, egyébként ez segített az inverter hangolásában is.
Motoros üzemben ha már fölpörgött, 60 W körül vett föl a hálózatból.
Generátoros üzemben pedig 350-360 W volt a hálózatba táplált "delej"

Már csak a sok egyenáramra kell megoldást találnom!
(#) bbalazs_ válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Feb 15, 2011
inverter semmikepp, akkor nem lenne hattervilagitasod.
Szerintem a kepernyo maga a ludas (a panel).
Elsokent ellenorizd a feszultsegek megletet, csak az alacsonyakkal foglalkozz, 13V alatt.
Aztan nezd meg a vsync/hsync erteket, az is tud ilyeneket okozni.
A kifeheredes egyik pillanatrol a masikra tortenik vagy folyamatosan fakul ki? (fade)
(#) steelbird válasza tothadam hozzászólására (») Feb 14, 2011
A végfokok kimenetén testhez (GND) képest 0 Voltot kell mérned.
Vegyél le róla minden hangszórót, és minden hangszóró kimeneti pontot mérj meg. Mivel az autós végfokokban inverter van a tápegységben, ezért ezek +/- 20, vagy akár +/- 40 V feszültséggel üzemelnek, ez konstrukció függő. Viszont mindegyik kimeneten fél tápfeszültséget kell mérned (pár mV eltérés megengedett), vagyis -mivel kettős, pozitív/negatív tápfeszültséget használnak, 0 Voltot.
Amelyik kimeneten néhány tized Voltnál nagyobb feszültséget mérsz, az a végfok hibás. MINDENKÉPPEN GND -HEZ KELL MÉRNI!
De először is a tápfeszültségeket kellene leellenőrizni, lehet, hogy valamelyik hiányzik, vagy esetleg valamelyik előerősítő fokozat van "félrebillenve" valami miatt...
(#) horvathrobert2006 hozzászólása Feb 14, 2011
Sziasztok.Olyan problémám van egy kis LCD/TV vel,hogy egy idö után(kb 10 perc) teljesen kifehéredik a kép,addig müködik rendesen.inverter vagy vezérlés?
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 14, 2011
Sziasztok!
A Samsung 510n tápegységét (komplett), összeillesztettem az inverter hibás Sony SDM_HS53 vezérlőpanellel, minden tökéletesen működött így. Természetesen, nem követendő ez a példa, csak a pontos hiba meghatározásához állítottam össze. Ebben a Sony monitorban az egyik inverter lett rossz, de abból kettő is van benne. Mivel ezeket az áramkör párhuzamosan hajtja meg két Feten keresztül, csak ugyanolyan típusú inverter kerülhetne a helyére. A vezérlést OZ960S végzi, ott nincs is semmi gond. Ha valaki tudna ilyen típusú invertert, (Sony_tap_inv képen látható), szívesen átvenném tőle megfelelő honorárium ellenében.
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 12, 2011
Szinte megoldhatatlan probléma, lévén a tranzisztor is egy inverter
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 12, 2011
Használj LOGIKÁ-t. Egy inverter megteszi. Alapból a baloldali LED működik, mikor feszültséget raksz a bemenetre, átvált a jobboldalira.

logika.jpg

(#) dara válasza Ati79 hozzászólására (») Feb 12, 2011
Milyen tévéből akarsz milyen alkatrészt kiszedni?Valamit nem jól olvastál a topik címében,ez inverter hegesztő építés.Ha a rajzon szereplő alkatrészeket sem ismered fel,hát abból sem lesz semmi.Az az aszt akarom mondani hogy így senkinek sem lehet segíteni.
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 12, 2011
Eredet: Bővebben: Link. 50Hz-es trafó jó hozzá.
(#) Krisz03 válasza accaboj hozzászólására (») Feb 12, 2011
Nem fejtem meg a paneltervet, amit az említett hozzászólásban csatoltál, csak annyit mondok, hogy az ebben a hozzászólásban linkelt rajz úgy jó, ahogy van. A hálózati trafó a gyengéje, de lehet találni hozzá megfelelőt (műanyag nem jó). Ha csak az inverter kell belőle, akkor C3, C6, R5-7, D5, Ti elhagyható (minden más marad).
(#) janocsi hozzászólása Feb 11, 2011
Sziasztok!
Kaptam két 15”-os hibás LCD monitort bontásra. Gondoltam, először megpróbálom kideríteni, mi is lehet a probléma, talán mégis javítható legalább az egyik. Mint kiderült, a SonySDM-HS53 inverter és csőhibás, azt félre is raktam. A másik, Samsung 510n félig működő, van fény tökéletes, és van egy mozgó kis üzenet a képernyőn, ”nincs csatlakoztatva”. Ha a d-sub csatlakozót rádugom egy működő gépről, azonnal lekapcsolja a csöveket (2db), és a bekapcsolást jelző zöld led is kialszik rövid időn belül. Kihúzom a d-subot, néhány másodperc múlva bekacsol a monitor és ott a mozgó logó ismét a képernyőn. Minden elektrolit kondi rendben, tápfeszek rendben. Valakinek ötlete, mit kellene alaposabban átnézni, ill. nem érdemes foglakozni ezzel sem? Néhány felvétel az áramkörökről.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 10, 2011
AT tápban is van az IC-t tápláló inverter, csak meg kell találni.
A nagy meghajtó tranzisztorok bázisára vezet egy-egy 330 vagy 220 KOhmos ellenállás. Ezek záróüzemű oszcillátor módban elindítják a tápot. Néhány impulzus feltölti az IC-t tápláló kondit, onnan a 494 átveszi az irányítást és átvált ellenütemű nyitóüzemű módba. Ha valami miatt nem működik a táp kisfeszültségű része, pl. diódazárlat, újra belép ez a záróoszcillátor. Ez adja a táp ciripelő, kattogó hangját ilyenkor.
(#) Iszkakof István válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 10, 2011
Üdv inhouse
Szeretném egy kicsit magyarázni a bizonyítványom.
Ha már rajz, legalább legyen (részben) teljes. Hátha megtalálom, hogy mi hajtja. Nem találtam benne olyan invertert, mint az ATX – es tápokban, ami az IC 12 – es lábat táplálja. A másik gond, az hogy a plusz és mínusz öt és 12 volttal is van táplálva ez – az. Ezt az egységet, ha én megbontom, megmenekül – e a tápom a padlástól? Ugyanis oda gyűjtöm az olyan elektronikus hulladékot, amiben legalább egy jó ellenállás van.
Egy másik tápon is elkezdtem dolgozni. Ez ATX – es táp. Mellékelem a képeit is. Néhány alkatrész hiányzik, remélem pótolható. Ehhez több és teljesebb az irodalom. Már csak azért is, mert ebben van inverter. Ez a „prodzsekt“ még várat magára, mert megpróbálok boldogulni az At – s táppal. Vár a szélerőművem. Az írásod kinyomtattam, szeretném még áttanulmányozni. A diódacserét jó ötletnek tartom, és meg is ejtem.
(#) tbence3 válasza greenpower hozzászólására (») Feb 10, 2011
Beakartunk hozni Magyarországra egy igen ígéretes és minőségi inverter gyártó cég termékeit. Közel olyan jó vagy egy picit jobb is mint az SMA. Azonban a gyártó certifikációját nem fogta el az itthoni áramszolgáltató. Nekünk meg nem volt közel 2-2,5mFt arra, hogy bemérettessük valamint engedélyeztessük így ugrott a dolog. Holott németbe például elfogadták a gyártó igazolásait...
(#) doomkiller válasza doomkiller hozzászólására (») Feb 9, 2011
Megépítettem a CCFL_inverter_Circuit1.gif -et, a mellékeltben vannak a módosításaim, 12V 2,05A vesz fel alapból, max. 4 cm ívet tudok vele húzni, ilyenkor felugrik 2,8-3A ra. A kondi értékének változtatásával lehet változtatni a frekvenciát, 1µF-nál én már hallottam egy kicsit a sípolást, "malomkerekes" sorkimenőt hajtok róla. A tranyókat 5x10 cm alulapra szereltem, de így is eléggé melegedtek, bár egy P3mas hűtő ventilátorral megfejelve szerintem elég lenne neki.
Következő: »»   194 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem