Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok!
Megépítettem ( én is ) ezt a kapcsolást. Hát. Nem megy... Tegnap este egy lelkes és segítőkész fórumozóval debuggoltuk vagy négy órát, de nem sikerült rájönni miért nem megy. Amit eddig sikerült megfejteni: 1) Ha az inverter rá van kötve az áramkörre, a kapcsolási rajz szerint, akkor a motorra vagy 3V vagy 6V jut, attól függően, hogy az inverter 1. lába kap-e áramot vagy sem. Amikor az inverter lába nem +5V vagy 0V áramot kap, hanem rákötöm a GND-re, akkor a motor kikapcsol. 2) Ha a bal oldali két tranzisztor bázisaira földet kötök a jobboldali kettőre meg +5V-ot akkor egyik irányba forog a motor, ha megfordítom a polaritást a másik irányba forog a motor. Kemény kb 1,2V feszültséggel. 3) Az áramkört végigmérve nem találtam elsőre szakadást és nyolcadjára sem. 4) Az inverter elvileg működik. 5) Az NPN BD139 tranzisztorok vélhetően működnek, mert egy kupacból vannak és a másik tucat tökéletesen működik, vélhetően ezek is. 6) A BD136 tranzisztorokat apró radioaktív földönkívüli unikornisok hatják, így ezeket áramkörön kívül nem tudtam kitesztelni. Készítettem pár képet is, hátha valaki rájön mi a hiba vele. Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Ha bárki elolvassa ezt a hozzászólást, akkor javaslom, a helyett, hogy szív ezzel az áramkörrel, vegyen ő is L293 B -t ( mint ahogy én is inkább tenni fogom). Üdv, Fulee
Nagy vonalakban kijártam az inverteres dolgot. Mint az egyik link is mutatja, jelenleg 2db inverter gyártó termékeit lehet a hálózatra kötni valamint visszatáplálni.
Amennyiben nem ezeket használod akkor nem fogják engedélyezni. Csak a saját magasnak való, szigetüzemű áram ellátást tudod megoldani.
Ez egy CE certifikatos inverter, ennek is jonak kellene lennie Bővebben: Link
A 25-30 kW a beépített generátor teljesítménye lesz. Ha igazak a Sandia, NASA mérési eredmények (mivel hazaiakról nem tudok), és igaz a Weibull-féle gyakorisági eloszlás magyarországi k=2 modellezés, akkor 15 kW körüli lesz a maximális kivehető teljesítmény hálózati szinkron üzemben (a rotor a hálózati stabil 50 Hz és az áttétel szerinti állandó, fix fordulaton forog a szélsebességtől függetlenül). Nem hálózati szinkron üzemű bármilyen generátor esetén 2-3 szoros beépített telj-ű gen. kellene és már 12-13 m/s-tól gondoskodni kell a fékezéséről (Ezt a nagy és kisebb teljesítményű kereskedelmi típusoknál meg is teszik minimum mechanikus vészfékezéssel), nem is szólva az ekkora teljesítményű hálózat vezetett szinuszos inverter áráról. Mivel a szél energiája a sebesség harmadik hatványa szerint nő, amit a tsr függő hatásfok csökkenés valamennyire kompenzál ugyan, de megbízható adat, modellezés nincs arra, hogy a kivehető (a generátort terhelő) teljesítmény megáll-e egyszinten, vagy lassan tovább növekszik Az utóbbitól tarva nincs kedvem tudatlan szemekkel bámulni, amikor elfüstöl a generátorom az első 80-90 km/ó-s viharnál. ezért inkább túlméretezem. Így a mechanikus vészfékezéssel is csak a generátorból kivett teljesítmény feletti részt kell a fékkel elnyeletni (gépkocsi motorfék esete).
A 15 kW-nyi max. kivehető teljesítményhez számításaim szerint 150 m2 rotor felület kell. Ez tervem szerint 12 m átmérőjű, 12 m magas 2 lapátú (jobb haásfok), vagy 3 lapátú (egyenletesebb járás, kisebb oszlop rezonancia) már korábban említett Darrieus-H típusú lesz NACA0018 keresztmetszettel. Ezen rezonanciák és a nagy szélsebességnél leadott generátor teljesítmények vizsgálata a modellmérések célja. Ezekről igyekszem itt is, de a weblapomon( Itt) mindenképp beszámolni. Bocs a hosszú lére eresztett válaszért, de most kivételesen ráértem.
Na most valami lett. H3 lábról lehúztam a +5V-ot, de a h1,h2,h4,h5 lábakon fennhagytam mindent. Így egyik irányba forog a motor fél kakaón, ha pedig az inverter első lábára GND-t adok, akkor másik irányba. Végülis az irány most már jó, de csak fél kakaón üzemel a rendszer.. ( felteszem azért, mert mivel a H3 lábon nincs feszültség, ezért a jobb oldalon lévő tranzisztorok bázisa nem kap áramot, tehát nem kapcsolnak )
Érdekes. Hiába kap az inverter 1. lába +5V-ot a második lábán nem akkor sem ad +5V-ot. Lehet az inverter a beteg?
Csináld meg először így: Bővebben: Link. inverter, meg főkapcsoló tranzisztor nélkül. Ezzel az egyszerű megoldással kezdd szerintem az építkezést.
Szerintem ehhez nem kell PIC....ha a LED tokjában két antiparalel dióda van és egy közös pontjuk (tehát a LED nek 3 lába van...) akkor ehhez elég egy inverter is. A LED ek közös lábát az inverterre kötöd a másik kettőt pedig tápra / födre , persze egy áram korlátozó ellenálláson keresztül. Vagy elég egy tranzisztor is...de smidth triggeres invertereket lehet már kapni smd tranzisztor méretben és árban, igy én azt használám...pl 74lvcg14
Ha két lábú a led akkor meg két kimenettel vezérled aminek a polaritásait (egszerre) megfordítod. De ehhez sem kell a PIC...szerintem.
sziasztok. lenne egy kérdesem, az 555 os + tranyo + trafo -s kapcsolással kapcsolatosan. Mégpedig az, hogy milyen frekvencian es kb milyen kitőltésen lenne ideális a trafonak és a csőnek? gyari inverter 6 csövet vitt. az inverter digitálisan volt vezérelve . a csöveket 20 kHz en futtatta azthiszem (az inverteren van egy 20Khz es kristaly) de a kitoltest nem tudom sajnos.
Sziasztok!
Kezdő vagyok, kezdő kérdésem lesz ![]() Ezt a h-hidat építgetem és minden tiszta, leszámítva az inverter bekötését :S Szóval ehhez kéne egy kis segítség, hogy melyik lábára mit kell kötni... Köszi!
A kézi barkácsgépek univerzális motorral készülnek. Soros gerjesztésű kefés motor. Fúrógép, sarokcsiszoló, körfűrész, láncfűrész... Egyetlen kivétel némely régebbi jó nehéz lengőcsiszoló. Azokban volt aszinkron motor. Egyszerűen kipróbálhatod és nem teszed tönkre. A két akku kimenetét rákötöd a dugó két csapjára és bekapcsolod. Kicsit lassabban, de el kell indunia. Ráadásul mindegy, milyen polaritással kötöd rá, mindenképpen ugyanabba az irányba indul el.
A 600 W csak példa volt, az pl. a Trabant önindítója. Benzineseké nem szokott túl nagy lenni, a dízeles legalább kétszer akkora. Azok valóban 2 KW körül kezdődnek. 2 KW inverter ~90% hatásfok mellett 24 V-ról 105-110 A-t igényel. Ahhoz már célszerű lenne legalább ugyanakkora, tehát 110Ah-s akku.
sziasztok! volna egy kérdésem, lehet hogy fzrán hangzik majd
Laptop LCD kijelzőjéből és bontott régifajta tv-ből szeretnék lcd tv-t csinálni, majd később meg egy kibelezett laptopból ugyanígy hordozható dvd lejátszót beépített tv tunerrel...én nagyon kezdő vagyok az ilyen dolgok terén sosem tanultam, csak hobbiból csinálom és mindent autodidakta módon tanultam meg, szóval nem tudok programozni meg ilyesmi..tudna nekem valaki segíteni hogy ezt hogyan lehetne megoldani, vagy egyáltalán lehet e? Odáig eljutottam hogy az a monitor csak úgy nem fog képet adni...én úgy terveztem hogy kibontom a tv-ből a tuner részt, az lcd-nek megvan mindene ami hozzá tartozik (inverter és a hozzá tartozó kábelek amit a videokarira kellett dugni...de hogy lehet ezt a kettőt összehangolni? gondolom a sima katódsugárcsöves tv tunerja csak úgy magában nem fogja meghajtani az lcd-t...vagyis nem ad majd képet. A segítséget előre is köszönöm! : András
Valaki nem tudja e hogy a sg3525 helyettesithető e sg2525 tel az igazság az hogy nekem ezt adták a 3525 helyett a bolban de mig a 3525 ös müküdik addig a 2525 ös csak melegszik s gyújtja az izzót amit a zárlat véget tettem be.Fet nélkül csinálja ezt. Mi lehet a gond??Ezt a meghajtót épitettem meg .Bővebben: Link
Előbb-utóbb úgyis be kell tolnod a házhoz a tüzifát, ha fűteni akarsz.
![]() Soros kefés motorhoz nem kell szinuszos inverter, egyenáramról is elmegy. Az enyém pl. 12 V-ról már elindul, de fűrészelni még nem próbáltam vele. ![]() Neked nem feltétlen inverter kell, elég egy DC/DC konverter, ami a 24 V egyenből 230V egyenfeszültséget készít. A mai inverterekhez viszonyítva ez csak egyszeres konverzió, ami javítja a hatásfokot (még mindig jobb, mint a régi 50 Hz trafós). Ettől függetlenül a 2 db akku elég kevés. Önindítózni sem túl gyakran szokott az ember, pedig az benzines személyautónál csak ~600W. !!!
Szia!
Szerintem 1db autóakksi 12.000Ft ezt kisütni a kapacitásának 10%-ával illik, ha nem akarod rövid időn belül tönkretenni. Azaz 55Ah akksi 6A áram kivét. 2000W kivétele 160A áram az 27 db akksi ~324000Ft. De! Oldjad meg 3db akksival, annak az ára is több, mint a hosszabbító, és akkor hol van még az inverter ára. Ráadásul 35 rugóért már van benzines fűrész is. Olyan helyre kell inverter, ahol valóban szükség van rá. A fát ígyis úgyis a házhoz kell vinni, ott van a kályha, kazán stb. gondolom nem tábortűznek kell a fa.
Értsd
VAGY inverter és akkuk = elég kb 3m 220V kábel (tökéletesen mobil megoldás), VAGY hosszú kábelt letekerem a házból amikor kell, 220V hálózatról (korlátozott rádiusz/néha szomszédoktól áram kérése: ). Az invertert vihetem az akkukkal a fűrészhez. Amúgy gondolom nyilván mindenki, aki ide jár, jobban örülne egy inverternek, mint egy hatalmas kábelkötegnek. sok mindenre jó az.. ![]() Galfy: igen, kitolnám az akkukat talicskával, ami eltörpül amellett, hogy betolnék 30 akkunyi súlyú tüzifát. Röhöghetsz rajtam nyugodtan
Sziasztok!
erre 1 megoldás lenne ; kiskocsin az akkuk+ az inverter és a helyszinekre tologatni.......mert mindegy melyik oldalon akarod bekábelezni ,IGEN húzós ára van ! +a fémgyújtők ! szeretik a rezet.....
Az biztos,hogy ez az SCH 250-es gep nem konnyu.
Kb 5oookg. Ezert is szeretnem mar beuzemelni a traconic gepet,ami ugy 50 kg lehet. Viszont az SCH-hoz van egy Nemet CO2 adapter ami vegtelen egyszeru.Semmi elektronika,csak harom rele ami vezerli az egeszet.Ez a gep igy egyutt veri az atlagos uj CO2 gepeket.Csak a mozgathatosag ami a problema. Valaki ismer estleg inverteres alpu CO2 hegesztogepet? Avagy egyaltalan tudja-e a szukseges parametereket biztositani az inverter? Mindenkinek a legjobbakat!
Több terheléssel mértem és üresjárásban is,az 1600W-al 400/p fordulaton meg voltam elégedve.Majd az inverter megkeresi a legjobb munkapontot.Amikor minden kész ráteszek egy adatgyűjtőt minden paraméterrel és leközlöm,végül is az lesz az igazi.A csavarok A4 inox,nem bízom a ragasztásban,inkább kifúrtam a 90db. M4 menetet/még leírni is borzalmas!/.A kiálló vállak saját póluson belül nem hiszem,hogy zavarnának,a szomszédos pólusok között nincs is váll és akkora vassal vannak összekötve,hogy mindenképpen ott záródnak.Arra szivesen fogadnék,hogy melyik lenne jobb a mostani,vagy leesztergált vállakkal és két sor mágnessel pólusonként.Most 1mm a légrés,a mágnesek 1,3T-ak,a dinamólemezbe ennyit úgysem lehet belekényszeríteni.A pólussaruval egy hypersiles összeállításban már próbálkoztam,jelentéktelen különbség volt.
Üdv! inverter összerakásában tudna valaki segíteni? Mi kell hozzá, ha egy kb. 500W.-osat szeretnék?
Szervusztok!
Szükségem lenne az AWELCO MICRO 164 inverter villamos doksijára. Ha valaki tudna ebben nekem segíteni, azt nagyon megköszönném.
Nos az inverter nagy vonalakban úgy működik, hogy a hálózati 230v-ot egyenirányítja. Félvezetőkkel az így kapott egyenfeszültséget kapcsolgatja rá a trafóra 100khz-es nagyságrendű frekvenciával. A trafó szekunder oldalán egyenirányítás után jelenik meg az a feszültség ami az egész elektronika tápellátását biztosítja.Ez pl egy 12V-os feszültség. Valamint egy másik szekunder oldalon 7-800v-ot csinál a fénycsöveknek. A legtöbb esetben maga az egész romlik el. Ez azt jelenti, hogy az a része ami a hálózati feszültséget a trafóra juttatja.Ez esetben a 12V is hiányozni fog. De ha tudod, hogy milyen táppal működik az elektronika, akkor egy másik tápegységről is lehet működtetni az egészet. Akár amit te magad építettél. Azt ,hogy pontosan mi a baja, csak is a tápfeszültségek mérésével lehet eldönteni. Fokozott figyelemmel kell kezelni az egész áramkört, mert a halálos áramütést is okozhat! És ráadásul SMD alkatrészekből áll! Nagyon könnyen lehet zárlatot okozni akár a műszer zsinórral is! Remélem ezzel tudtam némi segítséget szerezni.
Javítanom kellett a kocsim megszakítójának jeladóját (opto kapus), mert megtört a test kábel. A gondom az, hogy a 0V-ot a képen látható módon (piros bekeretezett rész) a megszakító dobozán belülről vette és a 12V/ kb 20W-os pákám nem tudja megolvasztani ott az ónt. Kiszerelésnél csípőfogóval oldottam meg, de most valahogy vissza kéne forrasztanom. Ott helyben tudom csak megoldani, egyetlen erőforrásom az akku (aminek a feltöltése legalább megoldható). Boltban 12V/40W-os pákát tudok maximum venni, de nem tudom elég lesz-e egy ekkora fémdarabnál a mínuszokban? Sajnos az adó és vevő vezetékeinek elvezetésénél nincs több hely, így a 0V vezetékét nem tudom kivezetni valami könnyebben bütykölhető helyre. A megszakítót nem szeretném kiszerelni, mert a gyújtás beállításhoz nem értek.
Kérdésem, hogy érdemes-e megvenni a 12V/40W-os pákát, vagy azzal is reménytelen? Amin még töprengek, egy egyszerűbb 100W-os inverter összerakásán, hogy a nagyobb teljesítményű 230V-os pákámat bevethessem. (Ehhez van trafóm és sok alkatrész is ami kellhet hozzá.) Volt már valaki hasonló helyzetben? Hogy oldotta meg, mit javasoltok?
Üdvözlök mindenkit az oldalon. Nagy érdeklődéssel olvastam milyen egyszerűen lehet projektort építeni. Vannak azonban megválaszolatlan kérdéseim. Nekem az volt a véleményem az olvasottak lapján, hogy ha hozzájutok egy háttérvilágítás hibás monitorra, akkor a többi alkatrész már csak filléres dolog. És ez esetben mindenképpen érdemes építeni. Mekkora az a monitor az amiből érdemes lenne építeni? A kis doboz méret érdekében minél kisebb annál jobb? És a túl naggyal mit lehetne kezdeni? Igazából van egy jókora monitorom ami háttérvilágítás hibás, és nem érdemes megjavítani mert az inverter túl drága bele. Nem írásvetítős kivitelűre gondoltam, hanem olyanra mint a gyári, csak méretesebb dobozban.Egy számítógép házba szerelt készülék méretével ki is lennék egyezve. Volt nálam anno egy sim2 projektor. Lenyűgözött a részletgazdag éles képe. Ezt a minőséget meg lehet közelíteni egy itthon készített darabbal?
Szia!
Rakd bele a pirossal jelzett alkatrészeket és akkor nem fog elszállni az IC. Bővebben: Link
Szevasz Sándor!
Gratulálok az Édesapáddal közös alkotáshoz! Végre valaki megvalósított szélgépről számol be és nem csak üres elmélkedésekről. Én ebben az évben szeretném az építést elkezdeni (http://www.szelesember.fw.hu/). Szívesen vennék én is konkrét adatokat: rotor átmérő, éves átlagos meteorológiai szélsebesség, esetleg a szélsebességek éves gyakorisága, generátor típus, mit csináltok a gen . kimenetéről levett árammal (akku, inverter, hálózati betáplálás, stb.), tényleges (mért) éves kivett energia kWó-ban, viharvédelem-túlpörgés elleni védelem. Olyat nem is remélek, hogy a műgyantás lapátkészítés gyakorlati fogásairól is írhatnál. Én acélcső vázas, rétegelt lemez bordázatú, alu lemez borítású lapátban gondolkodom az üvegszálas technika ismeretének hiányában.
Szia! Köszi. Még egy kérdésem lenne. Az eredeti inverter nálad nem ment tönkre? Csak letiltott, cső-csere után ment minden simán?
Csak mert azon dolgozunk, hogy a felesleges cserét nehogy már kifizettessék a tulajjal. Köszke Bombika
Ilyen gond volt nekem is, fénycsőt kellett cserélni és azóta is megy. Okos az a szervizes, aki előbb invertert, majd videókártyát cserélne, a fénycsövet meg le sem (khm)... Oda se vinnék még egy számológépet sem javítani.
![]() A fénycső nagy áramot vesz fel induláskor, ezért letilt az inverter. Én rákötöttem a régi fénycsövet egy univerzális inverterre és szép pirosan világított fehér helyett, majd 10 perc alatt fehéredett ki.
Sziasztok! Egy ASUS F3M noti került hozzám javításra, aminek nem működik a kijelzője.
Jobban megnézve működik, csak nincs háttérvilágítás. A gép, külső monitort hibátlanul visz. Az én tippem, hogy inverter, fénycső, esetleg az összekötő kábel lehet rossz. A tulaj elmondása szerint invertert már cserélt a szerviz, ami nem oldotta meg a hibát. Ezek után grafikus chip-et akartak cserélni közel 40.000 Ft-ért. Ez persze elmaradt... Találkozott már valaki ilyen hibával? Lehet, hogy valóban a chip a hibás? Előre is köszi Bombika |
Bejelentkezés
Hirdetés |