Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok!
Kezdő vagyok, kezdő kérdésem lesz ![]() Ezt a h-hidat építgetem és minden tiszta, leszámítva az inverter bekötését :S Szóval ehhez kéne egy kis segítség, hogy melyik lábára mit kell kötni... Köszi!
A kézi barkácsgépek univerzális motorral készülnek. Soros gerjesztésű kefés motor. Fúrógép, sarokcsiszoló, körfűrész, láncfűrész... Egyetlen kivétel némely régebbi jó nehéz lengőcsiszoló. Azokban volt aszinkron motor. Egyszerűen kipróbálhatod és nem teszed tönkre. A két akku kimenetét rákötöd a dugó két csapjára és bekapcsolod. Kicsit lassabban, de el kell indunia. Ráadásul mindegy, milyen polaritással kötöd rá, mindenképpen ugyanabba az irányba indul el.
A 600 W csak példa volt, az pl. a Trabant önindítója. Benzineseké nem szokott túl nagy lenni, a dízeles legalább kétszer akkora. Azok valóban 2 KW körül kezdődnek. 2 KW inverter ~90% hatásfok mellett 24 V-ról 105-110 A-t igényel. Ahhoz már célszerű lenne legalább ugyanakkora, tehát 110Ah-s akku.
sziasztok! volna egy kérdésem, lehet hogy fzrán hangzik majd
Laptop LCD kijelzőjéből és bontott régifajta tv-ből szeretnék lcd tv-t csinálni, majd később meg egy kibelezett laptopból ugyanígy hordozható dvd lejátszót beépített tv tunerrel...én nagyon kezdő vagyok az ilyen dolgok terén sosem tanultam, csak hobbiból csinálom és mindent autodidakta módon tanultam meg, szóval nem tudok programozni meg ilyesmi..tudna nekem valaki segíteni hogy ezt hogyan lehetne megoldani, vagy egyáltalán lehet e? Odáig eljutottam hogy az a monitor csak úgy nem fog képet adni...én úgy terveztem hogy kibontom a tv-ből a tuner részt, az lcd-nek megvan mindene ami hozzá tartozik (inverter és a hozzá tartozó kábelek amit a videokarira kellett dugni...de hogy lehet ezt a kettőt összehangolni? gondolom a sima katódsugárcsöves tv tunerja csak úgy magában nem fogja meghajtani az lcd-t...vagyis nem ad majd képet. A segítséget előre is köszönöm! : András
Valaki nem tudja e hogy a sg3525 helyettesithető e sg2525 tel az igazság az hogy nekem ezt adták a 3525 helyett a bolban de mig a 3525 ös müküdik addig a 2525 ös csak melegszik s gyújtja az izzót amit a zárlat véget tettem be.Fet nélkül csinálja ezt. Mi lehet a gond??Ezt a meghajtót épitettem meg .Bővebben: Link
Előbb-utóbb úgyis be kell tolnod a házhoz a tüzifát, ha fűteni akarsz.
![]() Soros kefés motorhoz nem kell szinuszos inverter, egyenáramról is elmegy. Az enyém pl. 12 V-ról már elindul, de fűrészelni még nem próbáltam vele. ![]() Neked nem feltétlen inverter kell, elég egy DC/DC konverter, ami a 24 V egyenből 230V egyenfeszültséget készít. A mai inverterekhez viszonyítva ez csak egyszeres konverzió, ami javítja a hatásfokot (még mindig jobb, mint a régi 50 Hz trafós). Ettől függetlenül a 2 db akku elég kevés. Önindítózni sem túl gyakran szokott az ember, pedig az benzines személyautónál csak ~600W. !!!
Szia!
Szerintem 1db autóakksi 12.000Ft ezt kisütni a kapacitásának 10%-ával illik, ha nem akarod rövid időn belül tönkretenni. Azaz 55Ah akksi 6A áram kivét. 2000W kivétele 160A áram az 27 db akksi ~324000Ft. De! Oldjad meg 3db akksival, annak az ára is több, mint a hosszabbító, és akkor hol van még az inverter ára. Ráadásul 35 rugóért már van benzines fűrész is. Olyan helyre kell inverter, ahol valóban szükség van rá. A fát ígyis úgyis a házhoz kell vinni, ott van a kályha, kazán stb. gondolom nem tábortűznek kell a fa.
Értsd
VAGY inverter és akkuk = elég kb 3m 220V kábel (tökéletesen mobil megoldás), VAGY hosszú kábelt letekerem a házból amikor kell, 220V hálózatról (korlátozott rádiusz/néha szomszédoktól áram kérése: ). Az invertert vihetem az akkukkal a fűrészhez. Amúgy gondolom nyilván mindenki, aki ide jár, jobban örülne egy inverternek, mint egy hatalmas kábelkötegnek. sok mindenre jó az.. ![]() Galfy: igen, kitolnám az akkukat talicskával, ami eltörpül amellett, hogy betolnék 30 akkunyi súlyú tüzifát. Röhöghetsz rajtam nyugodtan
Sziasztok!
erre 1 megoldás lenne ; kiskocsin az akkuk+ az inverter és a helyszinekre tologatni.......mert mindegy melyik oldalon akarod bekábelezni ,IGEN húzós ára van ! +a fémgyújtők ! szeretik a rezet.....
Az biztos,hogy ez az SCH 250-es gep nem konnyu.
Kb 5oookg. Ezert is szeretnem mar beuzemelni a traconic gepet,ami ugy 50 kg lehet. Viszont az SCH-hoz van egy Nemet CO2 adapter ami vegtelen egyszeru.Semmi elektronika,csak harom rele ami vezerli az egeszet.Ez a gep igy egyutt veri az atlagos uj CO2 gepeket.Csak a mozgathatosag ami a problema. Valaki ismer estleg inverteres alpu CO2 hegesztogepet? Avagy egyaltalan tudja-e a szukseges parametereket biztositani az inverter? Mindenkinek a legjobbakat!
Több terheléssel mértem és üresjárásban is,az 1600W-al 400/p fordulaton meg voltam elégedve.Majd az inverter megkeresi a legjobb munkapontot.Amikor minden kész ráteszek egy adatgyűjtőt minden paraméterrel és leközlöm,végül is az lesz az igazi.A csavarok A4 inox,nem bízom a ragasztásban,inkább kifúrtam a 90db. M4 menetet/még leírni is borzalmas!/.A kiálló vállak saját póluson belül nem hiszem,hogy zavarnának,a szomszédos pólusok között nincs is váll és akkora vassal vannak összekötve,hogy mindenképpen ott záródnak.Arra szivesen fogadnék,hogy melyik lenne jobb a mostani,vagy leesztergált vállakkal és két sor mágnessel pólusonként.Most 1mm a légrés,a mágnesek 1,3T-ak,a dinamólemezbe ennyit úgysem lehet belekényszeríteni.A pólussaruval egy hypersiles összeállításban már próbálkoztam,jelentéktelen különbség volt.
Üdv! inverter összerakásában tudna valaki segíteni? Mi kell hozzá, ha egy kb. 500W.-osat szeretnék?
Szervusztok!
Szükségem lenne az AWELCO MICRO 164 inverter villamos doksijára. Ha valaki tudna ebben nekem segíteni, azt nagyon megköszönném.
Nos az inverter nagy vonalakban úgy működik, hogy a hálózati 230v-ot egyenirányítja. Félvezetőkkel az így kapott egyenfeszültséget kapcsolgatja rá a trafóra 100khz-es nagyságrendű frekvenciával. A trafó szekunder oldalán egyenirányítás után jelenik meg az a feszültség ami az egész elektronika tápellátását biztosítja.Ez pl egy 12V-os feszültség. Valamint egy másik szekunder oldalon 7-800v-ot csinál a fénycsöveknek. A legtöbb esetben maga az egész romlik el. Ez azt jelenti, hogy az a része ami a hálózati feszültséget a trafóra juttatja.Ez esetben a 12V is hiányozni fog. De ha tudod, hogy milyen táppal működik az elektronika, akkor egy másik tápegységről is lehet működtetni az egészet. Akár amit te magad építettél. Azt ,hogy pontosan mi a baja, csak is a tápfeszültségek mérésével lehet eldönteni. Fokozott figyelemmel kell kezelni az egész áramkört, mert a halálos áramütést is okozhat! És ráadásul SMD alkatrészekből áll! Nagyon könnyen lehet zárlatot okozni akár a műszer zsinórral is! Remélem ezzel tudtam némi segítséget szerezni.
Javítanom kellett a kocsim megszakítójának jeladóját (opto kapus), mert megtört a test kábel. A gondom az, hogy a 0V-ot a képen látható módon (piros bekeretezett rész) a megszakító dobozán belülről vette és a 12V/ kb 20W-os pákám nem tudja megolvasztani ott az ónt. Kiszerelésnél csípőfogóval oldottam meg, de most valahogy vissza kéne forrasztanom. Ott helyben tudom csak megoldani, egyetlen erőforrásom az akku (aminek a feltöltése legalább megoldható). Boltban 12V/40W-os pákát tudok maximum venni, de nem tudom elég lesz-e egy ekkora fémdarabnál a mínuszokban? Sajnos az adó és vevő vezetékeinek elvezetésénél nincs több hely, így a 0V vezetékét nem tudom kivezetni valami könnyebben bütykölhető helyre. A megszakítót nem szeretném kiszerelni, mert a gyújtás beállításhoz nem értek.
Kérdésem, hogy érdemes-e megvenni a 12V/40W-os pákát, vagy azzal is reménytelen? Amin még töprengek, egy egyszerűbb 100W-os inverter összerakásán, hogy a nagyobb teljesítményű 230V-os pákámat bevethessem. (Ehhez van trafóm és sok alkatrész is ami kellhet hozzá.) Volt már valaki hasonló helyzetben? Hogy oldotta meg, mit javasoltok?
Üdvözlök mindenkit az oldalon. Nagy érdeklődéssel olvastam milyen egyszerűen lehet projektort építeni. Vannak azonban megválaszolatlan kérdéseim. Nekem az volt a véleményem az olvasottak lapján, hogy ha hozzájutok egy háttérvilágítás hibás monitorra, akkor a többi alkatrész már csak filléres dolog. És ez esetben mindenképpen érdemes építeni. Mekkora az a monitor az amiből érdemes lenne építeni? A kis doboz méret érdekében minél kisebb annál jobb? És a túl naggyal mit lehetne kezdeni? Igazából van egy jókora monitorom ami háttérvilágítás hibás, és nem érdemes megjavítani mert az inverter túl drága bele. Nem írásvetítős kivitelűre gondoltam, hanem olyanra mint a gyári, csak méretesebb dobozban.Egy számítógép házba szerelt készülék méretével ki is lennék egyezve. Volt nálam anno egy sim2 projektor. Lenyűgözött a részletgazdag éles képe. Ezt a minőséget meg lehet közelíteni egy itthon készített darabbal?
Szia!
Rakd bele a pirossal jelzett alkatrészeket és akkor nem fog elszállni az IC. Bővebben: Link
Szevasz Sándor!
Gratulálok az Édesapáddal közös alkotáshoz! Végre valaki megvalósított szélgépről számol be és nem csak üres elmélkedésekről. Én ebben az évben szeretném az építést elkezdeni (http://www.szelesember.fw.hu/). Szívesen vennék én is konkrét adatokat: rotor átmérő, éves átlagos meteorológiai szélsebesség, esetleg a szélsebességek éves gyakorisága, generátor típus, mit csináltok a gen . kimenetéről levett árammal (akku, inverter, hálózati betáplálás, stb.), tényleges (mért) éves kivett energia kWó-ban, viharvédelem-túlpörgés elleni védelem. Olyat nem is remélek, hogy a műgyantás lapátkészítés gyakorlati fogásairól is írhatnál. Én acélcső vázas, rétegelt lemez bordázatú, alu lemez borítású lapátban gondolkodom az üvegszálas technika ismeretének hiányában.
Szia! Köszi. Még egy kérdésem lenne. Az eredeti inverter nálad nem ment tönkre? Csak letiltott, cső-csere után ment minden simán?
Csak mert azon dolgozunk, hogy a felesleges cserét nehogy már kifizettessék a tulajjal. Köszke Bombika
Ilyen gond volt nekem is, fénycsőt kellett cserélni és azóta is megy. Okos az a szervizes, aki előbb invertert, majd videókártyát cserélne, a fénycsövet meg le sem (khm)... Oda se vinnék még egy számológépet sem javítani.
![]() A fénycső nagy áramot vesz fel induláskor, ezért letilt az inverter. Én rákötöttem a régi fénycsövet egy univerzális inverterre és szép pirosan világított fehér helyett, majd 10 perc alatt fehéredett ki.
Sziasztok! Egy ASUS F3M noti került hozzám javításra, aminek nem működik a kijelzője.
Jobban megnézve működik, csak nincs háttérvilágítás. A gép, külső monitort hibátlanul visz. Az én tippem, hogy inverter, fénycső, esetleg az összekötő kábel lehet rossz. A tulaj elmondása szerint invertert már cserélt a szerviz, ami nem oldotta meg a hibát. Ezek után grafikus chip-et akartak cserélni közel 40.000 Ft-ért. Ez persze elmaradt... Találkozott már valaki ilyen hibával? Lehet, hogy valóban a chip a hibás? Előre is köszi Bombika
Sziasztok!
Szeretnék csinálni a DRSB-01 geiger-müller számlálómhoz műszert, és úgy gondoltam, hogy értelme is legyen, hogy akkor legyen egy digitális kimenet, amit ha akarok később gépre/PICre kötök, most egyelőre egy deprez műszeren akarom megjeleníteni az aktuális beütésszámot (mondjuk). Ha jól látom az U2 15-ös lábán egyébként is CMOS magas (3V) jel van, ha épp nincs beütés, és alacsony valameddig, ha épp van. No és kb idáig jutottam el a dolgok kifürkészésével, opcióként felmerült, hogy ezt a jelet invertálom egy 4049-cel (a benne megbúvó összes inverter párhuzamosan kötésével), de nem tudom megmondani, hogy ennek a jelnek az ideje konstans lesz-e (azaz nem-e lehet hogy egyik beütésnél itt hosszabb jelet kapok, máskor meg rövidebbet), vagy hogy a 15-ös lábon a jel eléggé hosszú ideig jelen van-e ahhoz, hogy egyáltalán a fentiek alapján előállított negáltjával érdemben töltsek egy kondenzátort. Ennek kiküszöbölésére a másik ötletem az volna, hogy beteszek egy monostabil lmc555-öt, az ugye megy 3V-ról, ráadásul az egyébként is rendelkezésünkre álló CMOS jelekkel dolgozik, a trigger lábon ugyanolyan negált jelet vár mint a CD4029, itt meg az a probléma, hogy mesterségesen nem szeretném megnövelni (a kijelzés szempontjából) a holtidőt, szóval kellően alacsonyra kellene választani az lmc555 kivezérlési idejét, de ehhez ismerni kellene az eszköz holtidejét, amit nem ismerek... illetve még az is kérdés, hogy ha már ezt a problémát megoldottuk valamilyen alkatrészekkel, akkor ezeket az alkatrészeket hova helyezzem el? Az eszközön belülre, vagy kívülre? Azaz hogy a csatlakozó melyik oldalán legyen ez a invertáló/időzítő áramkör? Én a magam részéről úgy képzelem el, hogy fúrok két jack csatlakozónak lyukat az eszköz oldalán, egyiken jönne a beütés jel, másikon pedig az elemek 3 voltja, de csak ha az eszköz épp be van kapcsolva. Ha tudtok tanácsot adni, azt előre is köszönöm.
Hello, egy az egybe biztos, hogy nem, ha 4*50w-os akkor biztos, hogy nem 12v-ról megy, legalább +-35v, meg még más segédfeszültségekről. Legjobb megoldás egy inverter, ezt csinálhatsz szünetmentes tápból , vehetsz is. Ha veszel, akkor abból már kapsz egy autós magnót is.
Szia!
Nagy valószínűséggel az inverter frekvenciája nem éri el az 50Hz (100ütem) értéket és ezért a trafó telítésbe megy, amiáltal olyan nagy áram folyik a tranyókon, hogy zárlatosak lesznek. .Javaslatom, hogy legyen 60-75Hz a freki alapból, és növelni kell az R1 értékét. Az 50 Hz beállítására javaslom egy 230V/12V trafó ami megy hálózatról, és 1 db 230/12V trafó ami a te inverteredről megy a 2 db 12V-os feszbe beleteszel egy 24V izzót, akkor a lámpa folyamatosan ég, vagy villódzik a freki különbség ütemében. Akkor jó a freki ha nem villog az égő, hanem nagyon lassan pulzál 2-3 sec alatt alszik el vagy ég teljes fénnyel. Akkor minimális az eltérés az 50Hz-től.(vagy frekimérő) Ennyi jutott az eszembe.Remélem ez segít!! Üdv.: Foxi
Szöveggel kiegészített rajz: Egyszerű DC-AC átalakító
Üdv mindekinek!
Remélem h vmelyikötök tud nekem segíteni. Van nekem egy ilyen nem is tudom minek mondjam ezt talán inverter vagy mi, és az a gáz vele h nem tok róla semmit sem csak annyit h nem müködik estleg ha tudnátok adni egy olyan kapcsolást amit ha megépítek akk nem lesz nagyobb mint ez mert a lámpába akarom vissza belerakni. Persze amit lehet azt fel akarom használni ebből. http://kepfeltoltes.hu/view/110125/201101212628_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/110125/201101212629_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/110125/201101212630_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/110125/201101212631_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Üdv és köszi előre a válaszokat.
Sziasztok!
Végigolvastam az összes hozászolást, ötletet. Én személy szerint egy robbanómotort alakítanék át gőzmotorrá. Legalkalmasabbnak egy benzinmotoros generátort tartok erre a célra, mivel abban megtalálható az (inverter), a robbanómotor, a generátor és esetleg 3 fázis is. Hogy mekkora parabola kellene azt még nem tudtam kiszámolni. Nem igazán értek a fizikához. Addig jutottam hogy kiszámoltam mennyi vizet kellene elpárologtatni a motor működéséhez. Egy 60 ccm-es motort nézzünk pl. Ami kb. egy 1,5-2kw-os generátorban található. A hengerben lévő nyomás ami elegendő lenne szerintem egy stabil működéshez 32 bar. Ismereteim szerint pl. ha egy 1l-es tartályt föltöltünk 1l levegővel az 2 bar-nak minősül. ha ezt duplázzuk akkor a nyomás is duplázódik. tehát 60ccm-es térben 32-bar csomáson 3840 ccm. Ez egy löket. A generátornak 3000-es fordulat kell. Egy négyütemű motor minden második fordulat után "lök" egyet. Tehát ezt felezhetjük. Így kijött, hogy egy perc alatt 5760000 ccm levegőt (gőzt) használ el. 1L víz 1600 szorosára nől ha gőzzé változik így a kapott térfogatot elosztjuk ezzel az értékkel : 3600 ccm/perc. Ez megfelel 3,6L víz/ perc, 0,6dl/min. Tegyük föl hogy csak akkor működtetnénk mikor nincs fagy kb. 8 hónapon keresztül egy évben. Ez megdobja egy kicsit a napsütéses órák számát ami nagyázva 8 óra. Ha 8 hónapon keresztül 8 óráig megy a generátor, akkor évente mintegy 2880-3840 kwh lenne a termelés. Az eredmények egyáltalán nem pontosak. Itt nem számoltam azzal az erővel sem amit nyerünk azzal hogy a motornak nem kell sűrítenie és hogy a gőz ereje folyamatos nem pedig robbanásszerű! Lehet. hogy alacsonyabb nyomás is elegendő... ezzel majd kísérletezek ha sikerül pontos terveket készítenem a szerkezeti elemekről. Ahhoz képest azért elég szép eredmény lenne hogy egy átlagos ház fogyasztása évente 3500 kwh. Valóban egy kicsit sok az a vízmennyiség amit el kell párologtatnunk de megfelelő parabolával meg lehet oldani. Főként parabolával mivel a vályús módszerrel nem növelnénk elég magasra a hőfokot. A víznek majdnemhogy robbanásszerűen kellene elpárolognia ahogy beér a kollektorba. Ez a része a projektnek még nagyon kiforratlan! Természetesen túlnyomásszeleppel látnám el a rendszert (ez nem is kérdéses!). Ráadásul vannak generátorok amelyeknek elegendő 1500-as fordulat is. Ha elszámoltam magam vagy nagy hülyeséget írta szóljatok bátran.. nem sértődöm meg.. sőt!
Ez így elég nyakatekert. Ha a frekiváltót is tervezni, építeni kell, akkor az összes többi elhagyahtó.
Mellesleg 3F-ú trafót sem találni léptennyomon, (meg a tömege, ára, mérete sem..). Hálózatot meg szerintem kár belekeverni, mert ha az kimarad, akkor borul az egész, pedig leginkább ekkor jönne jól (világítani, keringetőt hajtani..). Amit én még javasolnék mindenképpen az egy akkupakk, a szél összevissza jön, lökésekkel tarkítva, jó az, ha van pár Ah tárkapacitás, ami a lökések között tud valamennyi energiát szolgáltatni. (Ami kell az az akkumlátor, töltővezérlő, meg az inverter). Ezek bonyolultsága a támasztott igényektől függ (ezeket kell tisztázni). Persze ez nem az egyszerűbb megoldás, de gyakorlatilag jobb.
Üdvözlök mindenkit!
Segítséget kérnék hozzáértő laptop javításban tapasztalt emberektől. Van egy fujitsu amilo pro 2010 típusu laptop amivel a következő történt. Rossz volt a háttérvilágítása, konkrétan az invertere. Miközben méregettem végig a dolgokat rajta, az egyik 8 lábú ic villant egyet és azóta se kép se hang. A töltés led és a wifi led világít, venti megy dvd-t leteszteli de a gép nem indul be. Pedig előtte szépen töltötte a windows-t is csak nehezen lehetett látni a képet a háttérvilágítás hiánya miatt. Most a gond az hogy nem is tölti be magát, és a feszültség értékek is eltüntek az inverter kábel alaplapi oldalán is. Külső monitorra se ad képet. Van egy 4 lábu smd szerű valami a táp csatlakozónál, aminek az egyik oldalain megvan a bejövő 20v de a másik kettőn nulla. Én erre gyanakszom, de mivel nincs rajta semmi írás csak egy fehér pötty ezért beszerezni sem tudok ilyet, hogy próba képpen kicseréljem. Ötleteket várnék, és azt is hogy a táp melletti valami az mi is pontosan. Biztosíték, feszültségszabályzó, vagy micsoda?
Annyit még elfelejtettem,hogy tiszta legyen a kép: hogy a fogyasztáshoz viszonyítva kell az utántöltést is leosztani a rendelkezésre álló eszközök töltőteljesítménye X idő függvényében is. Ehhez meg pontosan legalább egyszer az össz fogyasztást is ki kell mérni, mennyi A-ert vesz fel az akkupakkból, akku-inverter között: lakatfogós A mérő, és kimeten szintén lakatfogós A mérő. Toll, papír, és méricskélés, számolás --> ugyanez a termelési oldalon (széljárás időbeni eloszlás mérés, napsütés intenzitás mérés, felület, stb. ) A napsütési számításokat itt könnyen freeben is kiszámolhatod, http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php#
A szélhez meg anniyt, hogy csak mérni kell, erre megint külön topic van... |
Bejelentkezés
Hirdetés |