Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Merre laksz? Van néhány felesleges vasam. A huzal viszont drága, nem biztos hogy megéri görcsölni vele, nem sokkal többől kijön egy inverter is.
Üdv!
Ha pl több autógenerátor tengelyét összekötném akkor a roluk levehetö maximális teljesítmény összeadódik? Ill hogy kellene összekötni öket hogy ez lehetséges legyen? A másik kérdésem hogy egy 12 volt os aksiból ha full töltött állapotot feltételezünk mindig, akkor mennyi a róla maximálisan levehetö teljesítmény 220V on huzamosabb ideig? Watt, amper?... ha esetleg több aksit összekötnék hogyan változnának ezek?3000w os inverter müködne róla...az mennyi akkut jelentene?
Tudod Gábor,nekem a Negulyaev könyvekkel ugyan az a problémám mint a többi orosz oldalon levő-egyébként valószínűleg rengeteg információt tartalmazó- fórummal.
Mégpedig az,hogy elfelejtettem az orosz nyelvet az elmúlt 40 évben. A betűket még ismerem,de a szavakkal már gondban vagyok. Pedig akkor még egészen jól ment. Már bánom,hogy akkor nem fordítottam némi energiát a szókészlet megtartására, pedig édesapám szokta mondani:"amit elfelejtesz azzal szegényebb leszel". Akkor azt gondoltam," pont az orosz lesz az,amire nekem szükségem lesz, nehogy már", - aztán most bizony jó lenne . Angol nyelvű oldalakon elvétve, német nyelvű oldalakon pedig egyáltalán nem található inverter építéssel foglalkozó fórum. Az orosz illetve a cseh, lengyel, szlovák oldalakon van egy csomó infó. Csak hát a nyelvtudás hiánya. Azt viszont nem várhatjuk el az országhatáron kívül rekedt magyar ajkú fórumtársainktól,hogy kívánságra fordítsanak le egy-egy terjedelmesebb leírást. Bár ha Ők ezt megteszik, azért nyilván köszönet jár nekik. Bocsi a hangos gondolkodásért.
Hello!
Most ha feltöltődik a kondi, akkor húz meg a relé. Neked akkor kell hogy elejtsen. Tehát egy inverter tranzisztor kell a BC517 után. De még mindig az 555-öt javaslom ez helyett a nem túl korrekt kapcsolás helyett. üdv! proli007
Te hol tudtál venni ilyen "közepes sárga inverter trafót" ?
A tekercs gyári, direkt ehhez vettem és a diódát is. Ez már egy ideje üzemel, csak kisebb terheléssel, most viszont nem akar menni nagyobb terheléssel, állandóan ugrál a fesz és van amikor olyan, mintha le is állna. Milyen más tekercset rakhatnák oda? Jó lenne még ma összerakni, mert az lcd tv-mnek csinálom a háttérvilágítását. A régi inverter 24V-ról ment, ez pedig 12V-os.
Mai tapasztalatok: Ránk tört a hideg, Én vártam a kocsiban az asszonyt, míg a piacon vásárolt. Amíg a kocsi mozgott, kellemes meleg volt a fülkében, de ahogy leparkoltam járó motorral a motor szép lassan kihült és fáztam kabátban. Le van takarva a hűtő is és nem termel annyi hőt a motor, hogy meleg legyen a vezetőfülkében. Milyen hideg lesz hátul, ha -20 fok lesz kint? Megfagynak a malacok? Elektronikát nem kell alakítgatni, mert az inverter rég be van építve, csak csatlakoztatni kell a radiátort. Remélem elbírja majd a teljes terhelést a generátor a másfél napi út alatt. Az Én kérdésem csak arra vonatkozott, hogy a generátor ki bírja-e a folyamatos teljes terhelést. 92 amperes gyári cucc. Köszönöm a válaszokat.
Szia!
Autosboltokban lehet kapni világitó müanyag szálat (hasonló mint amit az lcd k háttérvilágitására használnak). A szálhoz van egy kis inverter ami a 12V ot tranformálja fel a megfelelö szintre, de azt nem tudom mekkora huzóeröt képes elviselni.
Köszi,már megoldódott...BD249C vel hejettesítettem,jól működik az inverter...
Idézet: „"Ha egy inverters gépből kivesszük az egyenirányítót és használunk védőgázt akkor lehetne vele alut hegeszteni?" Nem. Ugyanis az invertereknél- ha tud váltóáramot is- az nem úgy kerül a hegesztő kapcsokra hogy a diódákat megkerülik,” Ehhez lenne egy kérdés: Ha a hegesztő inverter ellenütemű, a kimeneti szimmetriát nem akarom állítani, akkor elvileg egy megfelelő fojtóval, esetleg megfelelő szórású trafóval mehet a dolog, vagy sok neki a 30...80kHz kapcsolófreki az 1kHz-hez képest? Másik kérdésem: mire használják a kimeneti szimmetria beállítást? Vagyis a hegesztésnél mit-hogyan befolyásol?
Sok olyan inverter van forgalomban,ahol a kimeneten csak légmagos soros fojtó van. Ott igen gyorsan felszalad az áram,mégsincs probléma a PWM -el.
A PWM szabályzók üresjárásban maximális kitöltéssel mennek,tehát erről az állapotról kell visszaszabályozni a PWM szabályzónak a beállított referenciajel nagyságának megfelelően. Ha ívfogáskor elszállnak a kapcsolótranzisztoraid,akkor inkább az lehet a baj,hogy a kitöltési tényezőt állítottad túl nagyra,és/ vagy a ferrit nem tud lemágneseződni terhelt állapotban.
Nem-nem,az UC3845 7. lábán +15V tápot kap a Q9 (BC807)tranzisztoron keresztül, 5V feszről el sem indul,Ha a tilalmak nem szólnak közbe és nem tiltják az IC működését,akkor az elindul,kimenetén megjelenik a vezérlő jel a végfok számára és indul az inverter,minden más csak kiszolgáló és védelmi egység.Az IC előállít egy 5V ref. feszt is ez DIP8 toknál a 8. lábon érhető el (Vref).
Köszi a segítséget!!! Eddig én is eljutottam, de a 15V a műveleti erősítőket hajtja. A vezérlő jelet pedig az UC3845 állítja elő ami 5V-ról megy. Ez az 5V-ot csak akkor kapja meg ha már beindult az inverter, tehát a T2 feszültséget ad. Semmilyen jel nem jön ki az UC3845-ből ami hajtaná a FET-et. Vezérlőjel megléte nélkül nem mennek az IGBT-t. IGBT nélkül pedig nincs 5V. Szval ez az a dolog amit nem nagyon értek...
Pár nappal ezelőtt ígértem egy kapcsolási rajzot.
Szval a kérdésem az lenne hogy hogy indul be az inverter? Úgy gondolom hogy az U1 - 7es lábára kap tápfeszt, aztán ha van vezérlés akkor már érthető.
Köszi ! Ez igen gyors válasz volt.A paus szerü egyik fele fényes a másik matt. A matt fele van a kijelző felé,csak igy megy a helyére.De ebből két darab van. Mind a kettő menjen a fény utjába? A vastag 8mm plexi felülete ,ami nem a kijelző felé néz az van tele pötyökkel.Van még egy alig átvilágítható vakítóan fehér fólia
Egy angol srác azt irta.Ez a moncsi elektronikálya letilt ,ha nagy áramot vesz fel a fénycső.Szintén le tilt ha nincs benne fénycső.Most csak az inverter áll meg vagy az egész kijelzőt is lebénitja? Mert ha ilyen kedves akkor nem is gondolkodhatom led megvilágításban,akár külső tápról sem.
Scaleowiew moncsik javításban a profik véleménye kéne.Egy ismerősöm ezen tipus L19w-3 ( egyszerre vetük) Moncsija már volt garanciálíssan szervízben.Neki inverter hibát mondtak,de túlzónak találta a javításiköltséget.A szétszedés során tünt fel .mikor próbálgattuk hogy mi sipól benne. Eggyik fénycsöve csak pislákol,vörös szinben.A szétszedés során a fóliák sorrendje nem ugy volt az lcd. kijelző mögött ahogy nekem.Már tudom hogy a matt pausz szerü fólia az polarizáló fólia.Csak egyféle képpen lehet betenni a kijelző mögé.Viszont van két darabb ilen paus szerü fólia. Ennél a moncsinál a két fólia volt a kijező elött majd az élén megvilágított plexi.Az én gépemnél csak egy ilyen paus szerü fólia matt fele volta kijrlző és plexi között.a másik a takaró fémlemez alatt volt.Most valójában hogyan is jönnek a fóliák a kijelző mögé?
Itt találsz inverter rajzokat, de a kereső is segít. Bővebben: Link
24 Voltrol,ellenütemű trafós inverter,BD249C vel helyettesítettem (2+2)párhuzamossan, 0.1Ohm emiterellenálás eredetileg, csak piszkálja a csőrömet...
Hali,
Küldtek javitó szettet az inverterhez(Összes FET, supresszor dióda, és a PIC elött lévő IR2110-ket, ezeken keresztül hajtja a PIC a feteket) De sajnos nem lett jó a cucc. Javításkor a fetek "környékén" lévő összes ellenállást és diódát ellenőriztem azok jók.A hiba onnan indulhatott ki, hogy a képen fent balról az 5. FET GS lába közötti 3k-s ellenállás egyik lábát elfelejtették beforrasztani. Amikor elszállt a cucc zárlatos lett a bemenet az is rejtély számomra, hogy egy kis akksival(1,3 Ah NIMH), hogy tudott elszállni egy 40V 200A-es FET? Na szóval javitáskor az alábbi rossz alkatrészeket találtam:A képen fent balról kezdve az 1,5,6FET és az 5,6 Fetet hajtó IR2110. Igazából javításkor csak a FET-ek "környékével" foglalkoztam, biztam benne, hogy csak ott lehet a baj, de sajnos van még valami. Az inverter felépítése szerintem: Az elsö egység a 12V-ból csinál vmi +-110V DC-t majd a második egység PWM-el abból szinuszt(közeli) csinál. A bemeneti oldalon egy Sonix mikrokontroller van és ez felügyeli az invertert ö vezérli a buzzert is. A második fokozatban lévő PIC pedig a kimeneti Fetek PWM vezérléséért felel. Bizok benne, hogy a kontrollerek nem hibásodtak meg. A Sonix elött nincs semmi meghajtó itt lehet gubanc, de a PIC elötti driver IC-k cserélve lettek.(Rossz is volt az egyik) A javitás utáni hibajelenség: Olyan mintha valami túlterhelés lenne a kimenetén, mert el akar indulni az inverter de nem tud. A bemeneti áram 0 és 1,5A között ugrál.(Tápról próbáltuk meg akksiról is)Olyan mintha induláskor vmi túlterhelést észlelne és lekapcsolná saját magát (sipol is ilyenkor). De aztán újból akarna indulni. Ez a ki-be ciklus ismétlődik. Szóval van vmi életjel.A jövő hét közepén lesz időnk jobban nekifeküdni, de tanácsokat szivesen fogadunk. Ja a honlapja: http://www.12vgridtiepowerinverters.com/ Köszi Üdv.
A profok. véleménye kéne!
A szétkapott monitor élvilágítását próbáltam.Szerintem két inverter egység van . Egyenként két-két csatlakozóval a négy csőnek.Ősszedugtam ,majd tápfesz. Led kék majd vált zöldre ,fény cső gyújt ,világít rózsaszinben és kb 5-6 sec.elalszik .Led marad zöld.Mind a két inverternél ezt csinálja.Akkor jó az inverter ,halott a cső és a védelem old.Mivel már sokan szétszedték (,, szervíz" )lehet a sok fólia ne úgy volt a masinában ahogy kell.Van egy egyik oldalán csiszolt mintával egy 6mm vastag plexilap. Élein a világítással.Három fólia lap.Egy teljessen fehér és két áttetsző egyik oldalán érdes a másik sima.Na ezek sorrendje érdekelne! A kijelzőtől indulva ,hogy melyik fólia melyik oldal legyen a kijelző felé.Gondolom ezt már amatörök mint én is nem tudják.Maradnék a csövek kicserélésénél,mivel halvány fogalmam sincs milyen és mennyi ledre kéne cserélni a csöveket.Meg ha ez ilyen egyszerű volna akkor a nálam fényévekkel okosabb gyártok miért most kezdték csak tömegcikké tenni? Köszi a választ!
Csupán össze kell szorozni a hatásfokokat. Egy bolti trafónélküli hálózatratápláló inverter ~97%, trafós ~93%.
Egyszerű inverter, trafós ~93%. 1 motor ebben a méretben ~88%?. 0,93*0,88*0,88 = ~0,72%. Ha a keletkező hőt hasznosítani tudod, pl. fűti a műhelyed, a te dolgod. De hogyan biztosítod, hogy túlhajtson, vagy ha lelassul, leváljon?
Nem akarom feltalálni a kanálban a mélyedést.
De olcsóbban és kevesebb elektronikával szeretném megoldani a feladatot. Hálózatra táplálás. hogy kevesebb legyen a villany számla de ha a szolgáltató lekapcsolja a hálózatot ne tápláljak vissza. Mivel nincs még szerződés az áramszolgáltatóval a fölös energia átvételéről a saját fogyasztás részbeni kiváltása a cél, lehetőleg este csúcsidőben. Erre a célra forgó gépes inverter is alkalmas elméletben. Nevezetesen: végy két 750 wattos asszinkron motort, kapcsold össze a forgórész tengelyét mechanikusan, az egyiket kösd a hálózatra a másikat hajtsd meg egy elektronikus inverterről úgy hogy az egész túlpörögjön a névleges szinkron fordulaton kicsivel. (De bármivel hajthatod ami a rendelkezésedre áll!) A dolog model szinten működik! Kérdés az hogyan alakul a hatékonyság egy tisztán elektromos egylépcsős inverter üzeméhez képest! A veszteségek arányban vannak e a mechanikus rendszer egyszerűsége és megbízhatóságával szemben. Ja és a mechanikus rendszer házilagosan is könnyen összehozható persze itt is van "némi" elektromos kivitelezés (inverter és erősáramú kapcsolók,relék stb. )amit meg kell oldani de ehhez nem szükségeltetnek mikroelektronikai mérnöki ismeretek. Első olvasatra egy 1KW-os rendszer ára 100 000-200 000-res nagyságrenddel kisebb. Erősen rajta vagyok hogy megépítem a télen egy 750-1000 wattos kivitelben. Erről kérek véleményt és ötletet esetleg tapasztalatot tőletek.
Hello!
Kellene nekem egy kis ötlet-lökés. Szóval az alábbi hozzászólásbeli Lenovo L171-t mégsem dobtam ki.http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_719453.html#719453 Mivel kapcs.rajzot nem sikerült kerítenem, (csak a 19 colos tesójáét ami L171-es néven futott, az meg eléggé eltér ettől még a TSU sem olyan benne, és egy Dell1907 hasonlít rá de az sem teljesen) így inkább szétszedtem egy másikat ami még működik és csereberéltem az alkatrészeket köztük. Összefoglalom mire jutottam: Hibajelenség: háttérvilágítás bekapcs. vagy felbontásváltás után 3 mp múlva kikapcsol. Kijelző/csövek: OK 3pF, 12pF kondik az inverter körül: OK 9971GD Power MOSFET-ek: nem zárlatos, nem szakadt smd tranzisztorok: OK smd FET-ek: nem zárlatosak, nem szakadtak OZ9936GN: passz Vezérlő: TSU16AS-LF Lehetőségeim: forrasztás (akár smd is), hőlégfújás, multiméteres mérés. 3 szálat látok az invertertől a vezérlőig. Kérnék ötleteket mit mérjek még? -- Köszönettel ThomasPe
2000 km lesz az út, több pihenővel, sokminden előfordulhat.
Hasonlóan gondolkodtam Én is. Ampereket, voltokat keresztmetszetet tudok számolni, de a befúvásos fűtést elvetettem, mert élő állatokat szállítok (választási tenyész mangalicákat) majd, nem biztos, hogy jót tesz nekik az állandó huzat. Ezért gondoltam az olajradiátorra, az inverter már régóta be van építve. Ha fáznak, közelebb bujnak hozzá. Azt hiszem viszek magammal pót generátort. Köszi a hozzászólásod!
Sziasztok.
Egy H-hidat követtel el, nem nagy durranás, de szerintem jó lett. Egy autó motoros antenna-motorjának a vezérlésére készítettem, a gyári elektronikát hivatott kiváltani. Az IC egy inverter, ami lehetővé teszi az egy bites vezérlést. Élvezet volt erre a nagyon régi nyákra dolgozni. Képek csatolva.
Az a rész dodkiinak szólt.
DE igaz külön kellett volna. Semmi ilyet nem tudok róla. Akitől kaptam ő se tudja. 1 éve porosodott nála. 12v váltó megy bele ebből csinál stabil feszültséget. van rajta 5v , 8v stabilizátor is. A gépbe soros port megy (ami 25- tűs) a panelra 7 vezeték megy róla. kb 6 vezeték közvetlenül belemegy egy 74ls05 be. (inverter) Van még rajta 3db bc 557, zöld,piros, narancs led. + kondi, ellenállás. és pic nek egy 40 es, 18 as és 8 as foglalat. Röviden ebből áll a panel. sajnos képet nem tudok felrakni róla.
Ismerősömtől kaptam egy gyári (utángyártott) égetőt.
Semmi típust nem tudok róla.Soros portra csatlakozik, van rajta egy ttl ic (ha jól emlékszek inverter) és az össze pic -hez van rajta foglalat. És ehhez keresnék valami szoftvert amivel be tudom égetni az adott programot. Fórumokban próbáltam utána olvasni és amiket ott írtak le is töltöttem, de nem volt benne ez a pic típus. Programot még nem szeretnék írni, egyenlőre csak az égetés sikerüljön. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Szóval az alábbi hozzászólásbeli Lenovo L171-t mégsem dobtam ki.