Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   200 / 262
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Nov 15, 2010
Ez a kapcsolás megakadályozza, hogy az inverter bemenetére 230 V-nál magasabb feszültség kerüljön. A túl alacsony bemenő feszültség ellen viszont nem tesz semmit. Eléggé korlátozott a használhatósága, ehelyett akkor már inkább egy Step-up konverter+egy hasonló sönt szabályzó.
De ha túl bonyolult a múltkori kapcsolásom, rajzolok olyant, amibe még potméter se kell.
(#) proli007 válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 15, 2010
Hello!
"És nálam a "magas szinten" van vagy a "fel van húzva", annyira megfoghatatlan fogalom. Pár szóban valaki mondja meg emberi nyelven."

Egy logikai áramkör bemenete, csak határozott logikai szinteket kaphat. Tehát a bemenet vagy L vagy H szintű lehet. Ez köznyelvben lehet "alacsony szint" vagy "magas szint". Az alacsony szint, a negatív tápfeszültséget jelenti (GND). A magas szint, a tápfeszültséget (+5V).
(Természetesen a bemeneti jelnek, vannak toleranciái. pld. 0..0,8V-ig "L" szintnek, 2,4V..5V-ig "H" szintnek veszi.)
De a köztes feszültség tartományban a bemenet nem tartózkodhat, mert ez határozatlan állapotot jelentene. Ez, a tiltott sáv (itt 0,8..2,4V)
Ha az IC bemenete és a GND közé egy kapcsolót kötsz, akkor bekapcsolt állapotban határozott "L" szintet ad. De kikapcsolt állapotban a bemenet "szakadtan marad". Avagy lebeg a levegőben, és így olyan állapotot vesz fel, amilyent akar. A CMOS bemenete több GOHM is lehet, bármely zavarjelet, vagy statikus töltést összeszedhet.

Ezért egyszerűen egy ellenállást kötünk a bemenet és a +5V közé. Így ha a kapcsoló bekapcsolt állapotban van, akkor "L" szint lesz. Ha pedig kikapcsolt állapotban van, akkor a bement az ellenálláson keresztül +5V-ot, azaz logikai "H" szintet juttat a bemenetre. Megszűnik a határozatlan állapot.
Ezt az ellenállást hívjuk felhúzó ellenállásnak.

A PIC Bportáján, viszont van egy belső áramgenerátor, ami felhúzza a bemenetet, ha ezt a funkciót aktiváltuk és a porta zen bitje bemenetként van deklarálva. Így nincs szükség külső ellenállásra. (Ez csak egy belső Fet tranyó bekapcsolását jelenti, ami a bemenet és a táp között helyezkedik el. A Fet csatorna-ellenállása pótolja a felhúzó ellenállást.)

Az invertálás, vagy negálás, egy logikai művelet. Ha "X" változót negálunk, akkor Y=Xnegált.
(A negálást, egy felülvonással szokásos jelölni. Áramköröknél egy bemeneten, vagy kimeneten ezt a műveletet egy kör jelenti.)
Tehát, ha egy bemenet logikai "L" szinten van, akkor az inverter kimenete logikai "H" szintű. Ha a bemenet logikai "H" szinten van, a kimenet logikai "L" szintű.
Két egymás követő negálással, visszanyerjük az eredeti állapotot. Tehát X negáltjának negáltja, egyenlő X-el.
Remélem, így már érthető..
üdv! proli007
(#) mpisti válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Nov 15, 2010
Nézd meg,hogy az oldalán nincs-e valamilyen írás.
a Thomsonnál nem ritka hogy az eszköz oldalán van a típusjelzés.Egyébként mi az inverter típusa,és ki a gyártója?
(#) zoo84 hozzászólása Nov 14, 2010
Üdvözlök mindenkit!

Adott 2 db Omron omron cimr-j7azb0p7 típusú inverter. Sajnos nem tudom úgy beállítani őket, hogy a motor nagy indítónyomatékkal induljanak, ill. forgás közben is megtarcsa a nyomatékot. Indítás közben és forgás közben is simán lelehet fogni a motort. Már nagyon sok beállítási lehetőséggel próbálkoztam, sokat segítettek a fórumon is, de nem sokra jutottam. Létezik, hogy semmi hibakijelzés ellenére nem jók a frekiváltók?
(#) erbe válasza Cadilllo hozzászólására (») Nov 13, 2010
Lakókocsiban 12 voltról szoktak világítani. Ahhoz nem kell inverter. Ha valaki cifrázni akarja, 12 V-ról működő energiatakarékos lámpát vesz.
inverterről TV-Notebook mehet, akár hosszabbítóról is, de mindkettőt lehet kapni 12 V-os változatban, illetve megfelelő tápot hozzá.
Az már viszont külön mazochizmus kategória, ha valaki a drágán megtermelt árammal akar bojlert fűteni.
(#) viezer hozzászólása Nov 13, 2010
Uj vagyok a forumon. Lenne egy eleg bonyolult problemam. Egy Acer Aspire 5720-ast probaltam megjavitani. A winxp telepitesnel "unexpected error (32769) occured at line 5218 in dL\xpsp\base\boot\setup\setup.c." hibat adja. A BIOS a legfrissebb, a hdd jo, mert ki volt probalva mashol, a cd kit jo, a RAM-ok jok. Valamilyen forumon olvastam, hogy valami disk recognition hiba. Ezert szellyelszedtem es mivel ugy hittem a forrasztasok nem perfektek az ene chip-en ujraforrasztottam oket. A problema nem tunt el, de viszont lett egy ujjabb. Nem megyen csak kulso monitorral. A jel ott van a sajat kepernyon, csak nincs megvilagitas. Tehat a 2 kerdesem a kovetkezo: 1. a telepitesnel ismeri-e valaki a hibat? 2. Ha kulso monitorrol megy es a sajaton van jel, de nincs megvilagitas az biztosan inverter gond? Ha nem akkor mi lehet meg?
Elore koszonom!
(#) (Felhasználó 46585) válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Nov 12, 2010
Hogy pontosan mit ír elő, azt nem tudom, de 8 mm kúszóutat kell tartani. Ez azt jelenti, hogyha pl zománchuzalból van tekerve a primer és a szekunder is, akkor mindkettőt 4 mm-rel beljebb kell elkezdeni tekerni a csévetest szélétől. A szigetelésnek ( a primer és a szekunder között ) viszont a csévetest egyik szélétől a másikig kell érnie. Így valósul meg, hogy ha át akar ütni, akkor először az egyik tekercs szintjén kell 4 mm-t megtennie az áthúzásnak, aztán jön a szigetelés és annak a felületén újabb 4 mm-t kell megtennie. Így jön ki a 8 mm. Ha pl hegesztőinverter trafója és a szekunder úgy van megcsinálva, hogy a zománchuzal körbe van tekerve valami szigeteléssel, ami kibírja a 4 kV-ot, akkor természetesen nem kell ekkora kúszóút. Akkor már csak annyi a lényeg, hogy a primer tekercselés és a föld között ( fémház ) legyen 4 mm kúszóút.
És ezen az sem változtat, hogy esetleg az egész trafó ki van öntve gyantával, a MEEI szétszedi, aztán ha nincs meg a kúszóút, nem kap engedélyt. Legalábbis régen így volt.
Az a baj, hogy egy kapcsitáp bemenete rajta van a hálózat fázisán. A hálózati másik pontja meg ugye a föld...
(#) kralikandras válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 12, 2010
Elriasztó példaként többször találkoztam ezzel a trafóképpel,de 40 azaz negyven évvel ezelőtt tudjátok mekkor nagy szám volt ez?mole és hasonlókoru öregebb szakik tudnának kiselőadást tartani-én is-mikor a villanyóratok is égett mert átvolt hidalva mimeg bent hegesztettünk-hatalmas fejlődés volt,van ezen a vonalon is! az inverter si a KOKOM listán volt!!!
(#) jwaldha válasza istván010 hozzászólására (») Nov 12, 2010
Számolgassunk:
100W a szivattyú. Veszteségeket nem számolva ez ~8A.
Nálad van összesen 880Ah akku kapacitás.
Így a feltöltött akkukról ~110 órát tudna menni.
Ha a hűtőt is beleszámolom, akkor a fogyasztás 230W (ha a hűtő folymatosan megy).
Ez ~20A. Ezt ~44 órán keresztül tudja az akksi táplálni.
Én a pontosan nem számítható veszteségek miatt a kapott értékeket felezni szoktam, így csak kellemes meglepetés érhet.
Így 22 órán keresztül tud működni a két fogyasztó.

Nálam ilyen megoldás működik 3 éve a nyaralóban:
PB gázos hűtőt használok.
Az áramellátás nálam úgy néz ki, hogy a házban 230-as hálózat (világítás + dugaljak) van kiépítve.
Van összesen ~200Ah akku kapacitás (9 darab 12V-os akksi párhuzamosan kötve).
Ezeket folyamatosan (ha süt a nap) tölti egy napalem a hozzávaló töltésvezérlőn keresztül.
Az akksikról jár egy 300W-os inverter. (MM-ben vett ~10KHUF, lassan ventit kell benne cserélni.)
A világítást, 230V-os kompakt fénycsövekkel oldottam meg.
A dugaljakról működik még néhány 230-as cucc is. (mobil töltők, kisképernyős TV(75W), kávédaráló, notebook, ...)
Ezen kívül van még egy benzines aggregátor és egy 230-as automata akku töltő is ~20A max. töltőárammal.
Ezek úgy vannak bekötve, hogy egy 230-as relé meghúz, ha jön az aggregátorról fesz,
és akkor a ház 230-as bemenetére az inverter helyett az aggregátor kimemetét kapcsolja,
valamint az akksikra kapcsolja a töltőt is.
Ha leáll az aggregátor, akkor visszakapcsolja a házra az invertert.
Az átkapcsolás kb. 1 másodperc alatt lezajlik, de nem szünetmentes.
Átkapcsoláskor "döccen" egyet a hálózat, de ez még elviselhető.
Ja és a kútban van egy 12V-os búvárszivattyú is,
de ez nem közvetlenül az akksikról jár, hanem egy 230/12-es kapcsolóüzemű tápról,
mert így kisebb a vezetékeken keletkező veszteség.
(#) karesz77 válasza lapose hozzászólására (») Nov 12, 2010
Oksa, még1x nagyon köszönöm, hogy segitettél!
Amugy egy kinai gagyi kis inverter, és van benne egy furcsaság méghozzá az, hogy ahol ez a 2 fet kiment ott van melletük még 2 fet, de levannak végva a lábai(2 szélső) csak a középső van beforasztva, gondolom ez csak azért van igy, mert a bordához igy tudták oda szoritani a feteket, de lehet ha a másik kettő belenne kötve nöne a teljesitménye? Sajna még nagyon kezdő vagyok e téren...
(#) karesz77 válasza lapose hozzászólására (») Nov 12, 2010
Lomex? (gondolom egy webáruház)
No, mindjárt rákeresek, no de még is melyik lenne a legjobb bele? (amugy 12v to 230 az inverter, és ha a ferdeszemüek nem hazudnak, akkor 350 wattos...
Ez a 2 fet ami kiment, ahogy néztem a 12volt bemeneten szuperál valamit...
(#) athor77 válasza westhorses hozzászólására (») Nov 11, 2010
Ha az árakat nem vesszük figyelembe akkor amit belinkeltem az előbb az lenne a legmegfelelőbb.
Tegyük fel hogy az oszlop megvan.
A lapátokat is meg lehet oldani.
Megvesszük a motort is. Még mindíg kell egy jó inverter és hozzá akkupakk.
Mondjuk a motor 250.000Ft
Az inverter Legyen egy 100.000-res tétel.
Az akkupak meg 150.000
Fél milla +még egy kicsi az oszlop meg a lapátok meg a vezeték.
Legyen 600.000Ft
Ha termet rendesen akkor nem fizetsz több villanyszámlát.
Mondjuk havi 10.000 a számla.
600.000/10.000/12=5év
5 év alatt megtérül.
Megérné-e befektetni?
Ha az árakat nem vesszük figyelembe persze.
(#) trapacska válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 11, 2010
sajnos nincs 1k ellenállásom, és itt érden nemis találtam még olyan boltot ahjol tudnék venni.

a bl szabályozza hogy feketeképernyő legyen, avagy a fény erősségét., ha bekötöm a 12V és aaz 5V meg a gnd-ket, akkor a monitor agya(nem az inverter+táp egység) az a bl tüskékre ad vissza 2,85V -ot ha a led sárga, 2,82-t ha a led zöld(és az lcd panel bekapcsol) és 2,87 ha a monitor ki van kapcsolva. az inverteren lévő bl tüskéken meg más értékek jönnek. ide vagy tényleg 5V kell, vagy más nem lehet szerintem. 1K ellenállás helyett mit tudok még megpróbálni?

(ja és a biztosítékot sehol sem találtam semmi kiszedhetőt vagy mozdíthatót)
ha a csöveket visszadugom ugyanaz mint csövek nélkül. innen jött hogy az inverter az fatal error
(#) proli007 válasza natzol hozzászólására (») Nov 11, 2010
Hello!
A legjobb, ha lépésenként vizsgálod az áramkört.
- A C1 kondival párhuzamosan kötsz egy kapcsolót. Amikor a megfelelő lépésben áll a számláló, (#x) akkor bekapcsolod a kapcsolót, és nyugodtan mérheted a feszültségeket.
- Tehát először a #1..#6 lépések között, mindig megállítod az U1a ütemadót, és megméred egyenként, hogy a pld. #1 ütem feszültsége a 4017 3-as lábán megjelenik-e, és értéke jó-e. Majd ellenőrzöd a hozzá tartozó diódák anódját, katódján, hogy ott is meg van-e a szint. Természetesen megnézed, a többi #x pontot is, hogy nem kötöttél-e el valamit, vagy nincs-e zárlat valamelyik #x kimenet között.

A gyalogos-zöld villogó, a következő képen működik:
- A #3 ütemnél, a Q2 (4-es láb) kimeneten magas szint jelenik meg.
- Hatására, R7-en keresztül, a feszültség az ULN 6-os bemenetére jut. Így a zöld lámpa bekapcsol.
- De az U1b 6-os lába engedélyezi, a villogó ütemjel képzését. Amikor az U1b 4-es kimenete alacsony szintű, akkor a D9 lehúzza az R7-ről érkező feszültséget. Ilyenkor a lámpa sötétre vált. Mivel ez ütemesen zajlik le, a lámpa villogni fog.
- Amikor a #3 ütem megszűnik, (alacsony lesz a szint) az U1b 6-os bemenete alacsony szintet kap. A kapu kimenete erre magas szintre vált, és R6-on keresztül a C3 töltve lesz (és marad is).
- Az R7 nem szolgáltat jelet az ULM részére, az U1b 4-es kimenete, meg a dióda miatt, nem tud kikerülni az ULM-re. így a lámpa sötéten marad.
- Tehát a #3-as ütemben, az U1b kimenetnek billegnie kell. Természetesen ez a zöld lámpán, csak akkor látszik, ha az U1b ütemjele gyorsabb, mint maga a #3 idő.
- Azt látni kell, hogy az ULM 14-es és 13-as lába össze van kötve. ez egy huzalozott VAGY kapcsolat. Tehát, akár az IC 5-ös, akér a 6-os lábára magas szint érkezik, a zöld lámpa égni fog.

A villogó sárga:
- Normál helyzetben amikor a 4017 számláló a #8 kimenethez ér, az R5 és R4-en keresztül a számláló RESET jelet kap. Azaz nullára törlődik, és kezdődik elölről a #1-es ütem. A #8-as ütem, ilyenkor olyan rövid, hogy ez nem is vehető észre.
- Ha a K2 kapcsoló be van kapcsolva, akkor hiába lesz magas szintű a #8, az R5-ön keresztül ez nem jut el, a Reset bemenetre. Tehát a számláló nem törlődik.
De ez az üzemállapot, csak mindig a #7 ütem után jön létre! Ez azért szép, mert hiába kapcsolod sárgára a jelzést, az mindig a gyalogos Piros, és az autós Sáraga ideje után vált villogó sárgára.
Ha pedig kikapcsolod a K2 kapcsolót, a számláló törlődik, és mindig a #1-es ciklussal (gyalogos és autós is Piros) ciklussal kezdődik..
- De mivel a #8 ütem nem tölti a C1 kondenzátort, ez az ütem állandósul a számlálóban.
- Maga a villogó sárga hasonlóan működik, mint a villogó zöld, hiszen a #8 ütemben az U1c ütemadó felszabadul, és U1d kimenete a D17-en keresztül villogtatja a sárga lámpát, miközben az összes többi lámpa nem kap vezérlést. (U1d inverter azért van, mer amikor a #8 ütem szintje alacsony, U1c kimenete magas szintű lenne, és bekapcsolná a sárga lámpát. Holott ilyenkor az nem vezérelhet.)
üdv! proli007
(#) tiggersoft válasza antal27 hozzászólására (») Nov 11, 2010
A PC-s "neonokban" nem neon cső van hanem CCFL ami másképp működik. Eleve csak két kivezetése van. Nagyfeszültségü(5-600V-os) gyujtást igényel. Ha szerencséd van a PC-s inverter begyujtja a neon csövedet, de akár a halálát is okozhatja. Ha mindenképpen azt a csövet akarod használni a kapcsolások között van hozzá egy inverteres kapcsolás leirással.Topi kapcsolása
(#) lehar válasza westhorses hozzászólására (») Nov 11, 2010
Amit te mutatsz a linkben,az egy klasszikus villanyora(népiesen kifejezve)ez csak 220-230 Volt,per 50Hertzre lett épitve.Ezt csak inverter után lehet használni,a rendszeredböl kilépő fogyasztás mérésére.A lejövö,megtermelt energia mérésére,amit egyenáram formájában tudsz lehozni a generátorrol,vagy napelemekröl,csak közvetve,egy egyenáramu traduktor(átalakitó)segitségével mérhetsz.Ez az átalakitó fogja a lejövö ampert,mérhetö,a lejövö amper fügvényében változó,frekvenciáju jellé alakitani.Ezt a jelet már megfelelő eszközzel,a feszültség fügvényében,simán lehet kontorizálni.
(#) Home Made Jammer válasza Home Made Jammer hozzászólására (») Nov 10, 2010
Bocs, az előbbiből kimaradt két inverter. Így már működik.

duplaz.png

(#) Gabi válasza baloglali hozzászólására (») Nov 9, 2010
Ahogy nézem abból a trafóból te nem nagyon fogsz a 230V-os oldalon 1A-t kiszedni... Látszatra ez valami dugasztáp volt. Ez az írásod alapján 12V/400mA-t tudott. Ha visszaszámolod akkor max. 21 mA fog kijönni a 230V-os oldalon. Másrészről az alapvető inverterek középmegcsapolásos trafókat alkalmaznak. Ez pedig nem olyan. Tudom, hogy ez nem valami építő jellegű hozzászólás, de te az alapokkal sem vagy tisztában... Így pedig elég veszélyes lesz a primer oldalon állni, ha érted miről beszélek :no: Egyébként pedig Google: inverter
(#) Fery hozzászólása Nov 8, 2010
Sziasztok. Nem vagyok oda azért, amikor a hóhért akasszák, de szükségem lenne egy kis segítségre. Igaz monitor, nem TV ügyben, bár ma már sok monitor TV-nek is használható. Ha valamelyik kollégának lenne egy elfekvő törött LCD-s Fujitsu-Siemens monitora, kellene belőle az inverter trafo. Minden létező beszerzési forrást kimerítettem, helyettesítőt sem találtam, ez a topic maradt az utolsó.
A trafó : SP1 8TC00332 Teszek egy képet is róla. Fery
// Bocsi az OFF-ért, de tényleg sehol nem tudok szerezni//
Elnézést, kérném a moderátorokat, hogy az első képet szedjék le, véletlenül ment fel fordítva. Fery
(#) mpisti válasza kala1982a hozzászólására (») Nov 8, 2010
Olvasd végig még egyszer amit írtam. Azt írtam,hogy a "kék"-en belül( te nevezted korábban így az inverteredet) ne legyen a szekunder áramkör összekötve az inverter testelésével,ha úgy tetszik,a fémburkolatával.
Az inverteren kívül bármelyik kivezetés kapcsolatba kerülhet a földpotenciállal,abból nem lesz baj.
A satu,vagy a vasasztal is lehet földelt, ha az inverter dobozán belül a szekunder áramkör földfüggetlen, semmiféle baj nem lehet. Kérlek,ne vedd sértésnek,de ha ennyire nem ismered az érintésvédelem mibenlétét akkor meredek dolog egy olyan készüléket készíteni,amelynek a biztonságos működéséhez elengedhetetlen az építés során az érintésvédelmi előírások betartása. Lehet,hogy nem kellett volna megemlítenem a korábbi hozzászólásomban az EPH kifejezést vagy a hatásos érintésvédelmet,mert -úgy érzem- csak összezavartalak vele.
Röviden és tömören: ha a dobozon belül az inverter szekunder köre földfüggetlen,akkor nyugodtan hegeszthetsz vele a satun,vagy a vasasztalon ha a satu vagy a vasasztal földelve van akkor is, ha nincs földelve akkor is. :yes:
(#) szilva válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 8, 2010
A logikai analizátorral (PK2) ez a dolog pont jól kielemezhető lenne, mármint hogy mikerül valójában a LED-re a meghajtáson keresztül.

A másik viszont, hogy azt illik tudni a TSOP-féle IR vevőkről, hogy arra vannak kitalálva, hogy a "burst"-ökben jövő vivőfrekvenciát (jelen esetben a 38kHz-et) dekódolják impulzusokra. Az IR adók ezen impulzusok hosszával és a közöttük lévő szünetek hosszával kódolják az információt. Mivel alapvetően impulzusok átvitelére van a rendszer kialakítva, nem nagyon "szereti", ha egy bizonyos időtartamnál hosszabb, folyamatos vivőt érzékel, azaz megvan az adatlapban a minimum és maximum impulzushossz (burst hossza), valamint az impulzusok közti minimum szünet ideje is adva.

A soros kommunikáció sajnos nem ilyen adatátvitelre van kihegyezve, itt simán kialakulhat (mondjuk egy FF byte kiküldésekor), hogy 8 bitnyi időre folyamatos 38kHz-et fog látni az IR vevő, ami már valószínűleg minden katalógusadaton kívül fog esni, így nem lehetsz benne biztos, hogy a kimenet hogyan fogja tükrözni az adóoldal állapotát. Soros kommunikációnál éppen ezért talán nem le, hanem felfelé kellene menni a bitsebességgel, méghozzá célszerűen úgy kb. a vivő tizede-huszada környékére. Talán 38kHz-nél 2400bps elég jó kompromisszum lehet. A legjobb az lenne, ha az adóoldali soros port inaktív állapotában az IR LED sötét maradna, tehát elképzelhető, hogy kell a TX lábra egy inverter (ha jól emlékszem, jelszünet esetén magas a TX), ha a magas szint kapuzza a vivőt. A vevőoldalon ilyenkor nem kell az inverter, mert a TSOP kimenete akkor lesz alacsony, amikor "látja" a vivőt, azaz ha a TX alacsony szintjénél adsz az IR LED-del vivőt, akkor a vételi oldal polaritáshelyes lesz.
(#) Marosvári Imre hozzászólása Nov 8, 2010
Üdv mindenkinek
Hozzáértök segitségét kérném egy HP9105 ös inverter vezérléssel kapcsolatban.Kérdésem honnan kapja az 5v ot?állandó vagy valami vezérli?Jelenleg csak 12v van és 1.2v az enablen és a DIM nek miaszerepe.
Válaszotokat elöreis köszönöm. imi535
(#) zoo84 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010
Rendben van Uram, tegeződjünk. Van egy kisebb méretű villanymotorom is, gondolom az kisebb teljesítményű is lehet. Majd azt átkötöm deltába, bekötöm elé a minit, aztán kiprobálom. Az pont jó lesz, mert egy 2 dugattyús kompresszort hajt, így legalább meg lesz a terhelése is. Létezik 1.1 kW-nál nagyobb teljesítményű inverter?
(#) mpisti válasza kala1982a hozzászólására (») Nov 8, 2010
Az természetes,hogy a talajon(betonon;földön;cementlapon stb...)levő vasasztal és a fázis között 230V-ot tudsz mérni. Az általad használt műszer belső ellenállása ebben a méréshatárban 20-30 Mohm is lehet,tehát nagyon kicsi áramfolyás is tud ilyen mérési eredményt produkálni.
Ha ez a vasasztal eléggé nagy méretű ahhoz hogy ne lehessen mozgatni,akkor be kell kötni az EPH hálózatba.Ez alatt azt kell érteni,hogy a hálózat védővezetőjével azonos potenciálon kell lennie.Ebben az esetben viszont mindenképpen ezt az értéket kell hogy tudjad mérni a fázis és a vasasztal között.
Arra kell figyelni,hogy a hegesztő invertered szekunder oldala a "kék"-en belül sehol ne álljon merev kapcsolatban,-azaz direkt összeköttetésben a testtel. Ha a szekunder megfelelően el van szigetelve a testtől,akkor nem lehet baj. Az inverter fémházát természetesen össze kell kötni a tápkábel védővezetőjével,valamint olyan dugaljból illik használni amelyik el van látva hatásos érintésvédelemmel.

Ha a fentebb leírt feltételek teljesülnek, akkor nem lehet baj.
(#) kadarist válasza zoo84 hozzászólására (») Nov 7, 2010
Amikor lefogod a tengelyt a Mininél akkor mekkora áramot mutat a kijelző? Még egy kérdés: a maximális frekvencia mennyire van állítva. Állítsd be 50Hz-re a maximális használható motorfrekit. Egyszer úgy jártam, hogy 50Hz-nél jóval nagyobb frekvenciára volt állítva a maximum és így a maximális kimeneti feszültséget ahhoz a nagy frekihez rendelte az inverter, és így az 50Hz-re jóval kevesebb jutott. Ezért semmi nyomatéka sem volt indulásnál. Valami frekvenciafüggetlen kimeneti feszültséget kellett beállítani a jó működés érdekében. Az is egy Omron volt.
(#) kadarist válasza Kotesz hozzászólására (») Nov 7, 2010
Mekkora frekvenciával megy az inverter? Ha semmilyen feszültséget nem mérsz a szekunderen, akkor valami nagyon nem passzol. Veddki az összes alkatrészt a tirisztoros rész mellől, csak a Graetz-et hagyd benne. A Graetz kimenetére kösd rá a 3µF-os kondit és mérj feszültséget a sarkain.
(#) iamrob válasza sany hozzászólására (») Nov 7, 2010
Idézet:
„így az ÉS kapu ez a bemenete 0 lesz, így a kimenetén is 1 szint jelenik meg.Az utolsó inverter ezt negálja, tehát 1 lesz”
Jót gondoltál, csak rosszat írtál.
Az IC2E nem kellene bele, mert ha A12,11,10 mind 0, akkor tiltani kell (ekkor cím < 0x400), tehát ekkor 0 kell az ÉS kapu első bemenetére.
Illetve még egy dolog. Ahogy a memóriák többsége működik és ahogy jelölted is a CS láb negálva van, tehát a 0 szint engedélyez az 1 tilt.
(#) sany válasza iamrob hozzászólására (») Nov 7, 2010
Én a következő kapuzásra gondoltam:

1. eset:
Ha az A10 =0 és A11=0 , akkor a VAGY kapu kimenetén 0 jelenik meg.Ekkor ha A12=0, akkor a XOR kapu alsó bemenete 0 lesz, a felső bemenete is szintén 0 a VAGY kapu miatt.Tehát a XOR kapu kimenetén 0 szint fog megjelenni.De az inverter negálja ,így az ÉS kapu minden bemenete 1 lesz, így a kimenetén is 1 szint jelenik meg.Az utolsó inverter ezt negálja, tehát 0 lesz a /CS bemenet a memória IC-n,így tiltja azt.

2.eset:
Ha az A10 =0 és A11=0 , akkor a VAGY kapu kimenetén 0 jelenik meg.Ekkor ha A12=1, akkor a XOR kapu alsó bemenete 1 lesz, a felső bemenete 0 a VAGY kapu miatt.Tehát a XOR kapu kimenetén 1 szint fog megjelenni.De az inverter negálja ,így az ÉS kapu ez a bemenete 0 lesz, így a kimenetén is 1 szint jelenik meg.Az utolsó inverter ezt negálja, tehát 1 lesz a /CS bemenet a memória IC-n, így engedélyezi azt.

Ha az A11, A10 -es valamelyik 1-es ( mindkettő), akkor is 0 szint jelenik meg a /CS bemeneten.
(#) mpisti hozzászólása Nov 6, 2010
Itt van az általam említett megoldás gyújtófeszültség növelésre. Bár nem inverter,de ötletet adhat. Erre a megoldásra hivatkoztam az ESAB gép esetében.
(#) karosa válasza sooty hozzászólására (») Nov 5, 2010
Hú ez nem rossz. Van egy A5ös lapnyi fehér csak akkor már nagyobb inverter is kell. Meg triakos optocsatolóból sincs itthon elég csak 1 karakterhez. Na majd egyszer talán. Köszi
Következő: »»   200 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem