Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
MI AZ A Közepes Sárga inverter trafó?
(egyik boltba sem tudták mi az ) A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
Én rendszeresen 20 µF-s kondival járatom,teljesen jó,de próba gyanánt kötöttem már rá 50 µF-t is ezzel az volt a probléma, hogy az inverter nagyon nehezen töltötte fel,de amikor ívet húzott szinte a szikra mentén lángolt a levegő.
Üdv!
keresek egy lcd tv inverter adatlapját, hogy megtudjam a főbb tulajdonságait. A típusa: CMO I270B1-12A
Szerintem max. 2 óra. Mert az aku 12V-os 40Ah, akkor 12V*40Ah=480W/h amit ha elosztunk a TV fogyasztásával 2.4 óra. De gondolom az inverter hatásfoka kissebb mint 100% igy nem lessz csak kb. 2óra.
Szervusz István!
Örülök,hogy itt vagy! Amint fentebb írtam,én semmi jónak elrontója nem vagyok,és szívesen segítek egy ilyen gép megalkotásában is,ami "erőmből" telik és tőlem elvárható. 1:Első gondolat képen el kellene dönteni,milyen kapcsolású gép legyen,2 tranzisztoros nyitó (forward inverter),fél vagy teljes hidas,rezonáns vagy ezek keveréke. 2:Mekkora legyen a teljesítménye. 3:Milyen védelmi és szabályzó "eszközöket" tartalmazzon. 4:Milyen plusz funkciók legyenek beépítve. 5:Látszólagos költségvetés (megéri-nem éri meg). Ezek után ki lehetne választani egy elvi rajzot,át lehetne szerkeszteni vagy rajzolni egy teljesen újat,majd napról-napra megvitatni,módosítani,átgondolni s a végén kialakulhatna,hogy mit kell a mikrovezérlőre bízni,annak mik a feltételei (honnan hogyan fogadjon jeleket,miket irányítson s hogyan). Elsőre lehet hogy bonyolult,de hajrá mindenki!
Szervusz, Gábor!
Most felsoroltakat egy PIC-kel lehetne leghatékonyabban megvalósítani, szerintem... A Maci (forward inverter) kapcsolása alapvetően szerintem is alkalmasabb kisebb teljesítménytartományokban hegesztés céljára (karakterisztika), de egy PIC minimális hardver többlettel sok feladatot/probémát megoldhat!
szia
hát világitás van nem? akkor az inverter az jó, az lcd meg kuka
Üdv
Flux = folyasztószer Hőlégfúvó azt hiszem sok magyarázatra nem szorul. Más... Van egy problémám, amelyben szeretném a segítségeteket kérni. A notim TFT-jét a muter valami oldószerrel takarította meg, sajnos nemhogy a TFT panel nem tűri ezt, de a keret szigetelése sem volt az igazi, ezért kapott a cuccból az elektronika is, mint az szétszedéskor az oxidációs foltokból kiderült... Lényeg a lényeg, bekapcsolás után a kijelző működött, igaz pár függőleges színes csíkkal tarkítva, majd kb. fél óra elteltével elkezdett belassulni a pixelrendezés és elhalványult az egész pár villanással kísérve és maradt a háttérvilágítás. Ezek után ahogy illik az invertert és a TFT vezérlő NYÁK-ot izopropilos kendővel letakarítottam, ill. a csatikat is megtöröltem és alaposan átmozgattam(kontakt hiba kizárva), sajnos mindhiába... Szóval az a nagy kérdés, hogy TFT panel vagy inverter a kuka, esetleg mindkettő? Ahogy így elnézem én ezt barkácsolni házilag nem fogom, mert nem vagyok ebben járatos, vagyis mindenképp zsebbenyúlós a dolog csak nem mindegy, hogy 20k vagy 2-3k, esetleg mindkettő ![]() A segítséget előre is köszönöm!
Itt az alap kapcsolás, minden egyes fokozat elé kellene építeni egyet, azaz 5db, és meghagyni a 4511-es és a az elötte lévő diódákat.
Bővebben: alap tranyós kapcsolás invertáló
Mennyi időt értesz igen rövid idő alatt? Sem az 1 éves, sem a másfél éves akkuimon nem vettem észre teljesítmény csökkenést. (Ha jól van összeállítva minden akkor a termelés, a fogyasztás és az akkupakk összhangban van, legalább annyira hogy reggelre nem esik le a töltöttség 11,5V-ra és nem kapcsol le az inverter, onnantól meg már a napelemek töltenek rá a pakkra.)
Terhelés mi lesz? Mert láttam egy listában vmi műterhelést ami annyiban volt, mint maga az inverter.
:bummafejbe: Megírnád (akár magánban), hogy hol és mennyiért sikerült beszerezni a windyboyt? Milyen oszlopot tervezel? Én még nem tudtam eldönteni, de vannak 2 colos 6-7m-es csöveim, meg van 3 colos 6+3+3m-es darabokban (még). Arra gondoltam a vékonyabból csinálok egy terpesztős rácsszerkezetest, és a közepébe (magasabbra kiemelhetően Én kandallókkal és kazánokkal foglalkozom, mint szervizes, azért akadtam fent ezen. Most már a duplázás az előírás a biztonsági szerelvényekre (mióta elárasztotta a szar az országot), mégpedig olyan módon, hogy az egyik hő/nyomás a másik nyomásra indít.
Nagy marha lennék ha hagynám "komolyan " kisütni az akkukat! 11,4-11,5 körül tilt le terhelés alatt a rendszer, és az inverter lekapcsolása után visszaáll kb.11,7V-ra.Szolár akkukat meg elvből nem vennék. Oké hogy gyorsabban lehet feltölteni meg lemeríteni, de kétszer annyiba kerül mint az autós akku, márpedig ha ugyanabból a pénzből kétszer annyi akkut vehetek ami a mennyisége miatt ugyanolyan gyorsan nyeli el a töltést mint a fele mennyiségű szolár akku, akkor nincs min gondolkodni. A hálózatra táplálós generátor még nem termel, mert a hét végén készültem el a beton alappal. Minden részegység megvan ,inverter,vezérlő, terhelés,generátor, a saját gyártású lapátok finomítása van hátra, meg az oszlop összehegesztése, felállítása. Az inverter egy 3300-as Windyboy. (A kályha témára visszatérve, minden biztonsági elem be lett építve, csakhogy hibás volt, ami nem látható kintről. Lehet hogy neked ez nem jelent megtérülést, de nekem igen....és most magamról van szó, nem ügyfelekről. Aki ilyen szélgenerátoros és napelemes témában a ténylegest (áram megtakarítást) megtérülést számolgatja, az ne álljon neki, mert kicsi az esélye.)
Amortizációban nem vagyok otthon, mivel nem kellett cserélnem még akkut, de megmondom őszintén a megtérüléssel is úgy vagyok hogy az első áramszünetnél megtérült a rendszer mert a vízteres cserépkályha púposra volt rakva és a keringető szivattyú leállásával simán átrendezhette volna a házat. (mint nemrég kiderült a biztonsági szelep mindenre alkalmas volt csak a feladatára nem.)...............A korábbi kérdésedre válaszolva, nekem is volt egy ilyen dilemmám a hálózatra táplálós szélgenerátorral kapcsolatban. Windyboy hiányában azon agyaltam hogy mit lehetne csinálni a 410 VDC-vel. Nem igazán jutottam vele dűlőre. A végén ki akartam hagyni a vezérlőt és a generátorról jövő váltakozó áramra akartam kötni 3db 230/12V autós akkutöltőt. Elvileg működőképes lehet, de nem lett kipróbálva a gyakorlatban.............................(kicsit számoltam és ha 25e ft-lenne az amortizáció akkor pontosan 3 év után kellene kidobnom az összes akkut, és ez messze nem reális. Autós felhasználás esetén az akkut a leginkább az Önindító veszi igénybe a többszáz amperes terhelésekkel, míg nálam ilyen terhelés sohasem lehet. Az inverter 4000W-os és a 40db akkuval számolva ha nem tévedek ez max 8-9A terhelést jelent akkunként.)
Szia!
Fénycsőgyengülés szokott ilyet csinálni. Az inverter áramérzékelését kell becsapni, és akkor nem kapcsol ki a világítás. Csinélj egy-két képet a nyákról.
Sziasztok!
Adott egy hálózati betáplálásra épített ~2,5-3kW-os generátor, aminek 75-500V-os DC kimenete van. Nem jött még össze jelenleg a "kedvem" beszerezni egy Windy Boy-t, ezért olyan lehetőséget keresnék, hogy lehetne megregulázni ezt a feszt olyan módon, hogy egy akksi bankba tölthessek mindaddig amíg a végleges rendszer összeáll, hogy addig is mérni lehessen, mire képes a cucc. Létezik ilyen bemeneti paraméterekkel aksi töltő? Leharcolt/ újra felhasznált aksikat használnék első körben, amolyan puffernek csak, amiből szinuszos szünetmentessel venném ki inverter módban amit csak tudok. Legvégső esetben vennék max. 2-4db solar aksit, hogy ha meg is lesz idővel a visszatáplálás, legyen vésztartalék itthon, ha szakad a hálózat. Ötleteket várok, sajnos nem vágom ezt a részét.
A csillagba kötött motorok és a frekvenciaváltó közé csak az oda való lehetőleg rövid árnyékolt kábel kerüljön.
A frekvenciaváltók többségében van motorvédő funkció, de ez a párhuzamos bekötés miatt nem teljes értékű. Ha ragaszkodsz a kiegészítő védelemhez, akkor a hőkapcsolók jelével vagy az inverter tiltó bemenetén, vagy a primer oldali áramkör megszakításával avatkozz be. Némelyik frekvenciaváltó-típusnál van analóg bemenet is, ahova programozás után hőmérsékletfüggő ellenállást is köthetsz.
Jó neked
Nekem egy nagy akku pack kéne + inverter. Vagy egy aggregátor.
Azt nem értem , hogy "amikor a gázt beletöltik...." most vagy van benne hűtőközeg, vagy nincs.
Ha nincs, kemény vákumot neki és mérleggel a kültéri oldalán megadott mennyiséget beletölteni és mennie kell. Az árat nem tudom jó-e, mert ennyi pénzért talán csaka beltéri vezélője kapható. Azt még nem hallottam bedögleni. A külsőben lévő panel ennél sokkal drágább gondolom....az az inverter része a masinának.
Gondoltam hogy nem úszom meg egy hozzászólásoddal, mivel a vita a lételemed, de én nem tudom a választ. Nálam a sunnyboy bekötésekor mondták a szerelők hogy voltak pesten oktatáson és ott külön felhívták rá a figyelmüket hogy volt már haláleset ilyen nem bevizsgált inverter használata miatt. Légyszíves keresd Ződfülűt a kérdéseddel. Köszönöm.
"le is old 0,03 sec alatt"
Miért kellene 0,03 sec-ot várni? Az alapelve, hogy arra a jelre dolgozik rá, amit a hálózat felől kap. Azaz ha nincs jel, megszűnik a bejövő szinusz, nincs mire ráültesse a saját impulzusait. Gyakorlatilag a beállított mintavételezési frekvencia időtartamával képes megszüntetni a visszatáplálást. Ami nem 0,03 vagy 0,01 sec (50 Hz félhullám), hanem ezredmásodpercben mérhető. Ezen felül van még a túlterhelés elleni védelem. 1-2-5 KW-os inverter nem képes áramkimaradás esetén 1 utcát, városrészt ellátni, ezért nem marad más hátra, megvédi magát (és másokat ).Hogy egy ilyen védelem aktivizálódása után hogyan tér magához, az már a programozók által beépített protokoll dolga. Saját jól felfogott érdekükben nem fognak hülyeségeket elkövetni. De ha mégis, életbe lép az első szabály: "-Az inverter csak arra a jelre tud rádolgozni, amit a hálózaton talál. Ha nincs ott semmi, akkor..."
Szia!
Egyre gondoltunk, és egyről is beszélünk. A PMG generátor ezen a fórumon egy légmagos, tárcsa alakú, ferrit mágnesekkel megépített generátor neve. Jótanácsok alapján építik össze bármilyen kerékkel, a várható eredmény nem marad el… Egy generátor vasmagját lehet tárcsa alakúra is csinálni, van róla kép is a neten, de itt a fórum képei között is. Nem olyan régen még arról is volt szó, hogy ezt a vasmagot vasporos masszából csinálták meg. A tárcsa alakról, amit már párszor leírtam: Anyag felhasználás "villanymotor" vagy tárcsa alakú generátornál. Szerintem: A "villanymotor" alakot azért nézegettem, hogy ne kelljen tekercselni, meg ez stabilabb, kosztól-portól védettebb felépítésű, és egy emberi tényező, megszokottabb alakja a generátornak. Azonos anyagok felhasználásával nem nagy eltérés lehet abban, hogy melyik legyen felhasználva. Gondolj bele, hogy van egy sík, amin ki van terítve a generátor állórésze a tekercsekkel. Ilyen meggondolással kiteríthetem a forgórészt is egy sík lapra. Kapok tehát két szép hosszú téglatest alakot. Ha a téglatest alakú forgórészt az állórész fölé helyezem, és fölötte egy egyenes mentén mozgatom, egyből feszültség indukálódik a sík állórész tekercseiben mindaddig, amíg el nem megy a "forgórész" az állórész fölül. Hogy az áram termelés folyamatos legyen, több dolgot tehetek: - az egymásra helyezett álló és forgórészt egy hengerre tekerem, végtelenítem, majd valamelyik elemet forgatom. Ez a hagyományos generátor. -az egymásra helyezett álló és forgórészt a síkon kör alakúvá formálom, végtelenítem, majd valamelyik elemet forgatom. Ez meg a tárcsagenerátor. A gerjesztési teljesítmény: A fentiek miatt mindegy hogy tárcsa vagy villanymotor alakot méreteznek. A villanymotor alakról pedig tudott, hogy lehet méretezni a pl. legkisebb súlyra, a legkevesebb réz felhasználásra, vagy a legkisebb gerjesztési teljesítményre. (az autó generátor a legkisebb súlyra van méretezve, a szélgépnél azért nem lehet vele sokra menni). Változatlanul állítom: Egy nagy probléma a teljesítmény illesztésből adódik. Szél, szélkerék, generátor, fogyasztó sornak kell minden időpillanatban teljesítmény szempontjából is egyensúlyba lenni. Ezt az illesztést mágneses generátoroknál jól oldja meg egy szélgépekhez gyártott inverter (jó drága). A gerjesztett generátort meg kell tanítani, hogy a levehető szélenergiától függően adjon le teljesítményt, alapban egy akkumulátornak. Ezt a szabályzást olyan módon kell kialakítani, hogy egy átlag barkácsoló is meg tudja csinálni. Ha a gerjesztés és szabályzás rendbe, marad a kérdés: megéri-e a bonyolultabb álló és forgórészt megcsinálni, tudva a nagyobb tekercselő huzal felhasználást is. Mondom mindezt azért, mert rájöttem, nem szabad csak a szélkerékkel vagy a generátorral foglalkozni, komplett rendszerbe kell gondolkodni, előre megtervezve mindent.
"Hálózat kimaradás esetén nem kapcsol le..."
Ez azért nem teljesen így van. "...az inverter nem képes sziget üzemre. Monitorozza a hálózati feszültséget... és mindig annál nagyobbat táplál vissza..." Ezeknél alapvető feltétel, ha nincs hálózat (vagy bármi, amire rátáplálhatna, pl. aggregátor) akkor NEM MEHET! Azaz hálózat nélkül semmiképpen nem tudja használni. A technika mai állása szerint ez már egy reális ár lenne. Gondolom ez is kínai tucatáru, mint a néhányezerért forgalmazott autós inverterek, amik már mindent tudnak. Akku kimerülés elleni védelem, kimeneti túlterhelés sőt rövidzár elleni védelem, stb. Csupán a vezérlő IC-nek kell komolyabb programot adni és a hálózatra tápláló oldalon teljesíteni a biztonsági feltételeket, szigetelés, zavarszűrés, stb, ami a szigetüzemű invertereknél nem követelmény, ill. nem akkora. Ez indokolja a kb. kétszeres árat. De a tízszereset már nem nagyon.
Sziasztok!
Időközben teljesen lebeszéltem magam a sziget üzemű működtetésről. Drága az akksipakk, és cserélni kell pár évente. Az eon által elfogadott visszatápláló inverterek viszont horror árban vannak. Ezért kezdésnek vettem egy olcsóbb visszatápláló invertert e-bayen. Ő lenne az: Bővebben: Link 1200w, hálózatra visszatápláló, 28-52V bemenő feszültség. Kb 60e Ft-ra jön ki. Gondolom Eon nem fogadja el, de kezdésnek megfelel, a pillanatnyi fogyasztás ezzel is csökkenthető. Kipróbálom nagybátyjámnál majd a dolgot. Aztán ha összejön előbb utóbb saját családiház, akkor benevezek majd egy kisebb elfogadott inverterre (mondjuk még egy 1200W-osra). Ha azt felmutatva eon beköti a visszafelé forgó órát, akkor utána ezt is fel tudom használni rásegítésképp. A kérdésem, hogy certificate-el nem rendelkező invertereket is (lásd fenti inverter) el lehet-e fogadtatni eon-al némi bevizsgálási díj ellenében? Ha igen, akkor kb mennyibe kerül ez? Köszönöm!
Aha. Ha javasolhatom, akkor arra figyelj, hogy a csőre menő vezetéket ne nagyon kelljen toldozni, mert rossz szigetelés esetén átmegy a gép sokkolóba.
Az inverternek elvileg kapnia kell 12V - 15V -ot. Habár létezik 5V -os is, ez független az akku feszültségtől, meg a töltő feszültségétől. Ezt a belső táp állítja elő. Ezt mérd ki az eredeti inverter csatlakozóján. A PC -s fénycső inverter nem annyira háklis a 12V -ra, 10 - 11 V -ról is elmegy, csak kissebb lesz a fényerő. Az utólagos inverter kapcsolását is célszerű megoldani az engedélyező jelről, ellenkező esetben felbontás váltáskor tök fehér képernyőket fogsz látni. Az engedélyező jelet is az eredeti inverter csatlakozójáról tudod levenni. Az új inverter bekapcsolását meg lehet oldani pl. egy DIP tokos szilárdtest relével, ami elfér a régi inverter helyén.
Szia!
Már ne haragudj, de hogy fogod beszerelni az eredeti inverter helyére?
Bocs, töltött kondi természetesen nincs, mert egyenirányítás sincs. Szóval az inverter kimenetére megy a Villard, majd utána a kondi.
230V hálózati működésűt gondoltam építeni, valami ilyen formában. Ebben elvileg meg van oldva a leválasztás is a hálózatról, kicsit fel is van húzva a fesz a Villard előtt, így szerintem elég ütős lenne. Trafók hozzá: T1 T2 Vélemények?
Üdv,
Van egy egy nagyon sürgős kérdésem!! Szükségem lenne, egy dekóderre. Van 16 kimenetem és ebből kellene 64-et varázsolni. Ami kikötésem van annyi, hogy mindig csak 1 kimenet legyen aktív,és ha minden bemenet nulla akkor az 1es kimeneten legyen magas logikai jel ,és ha minden bemenet egy akkor a 64es kimenet legyen magas logikai jelű. Ezt kellene minél kevesebb IC-vel megoldani,ugyanis helyszűkében vagyok. (inverter+demux megoldások nem jók, mivel így is lesz elég IC-m a kapcsolásban nem kell még több.) Tudnátok segíteni?
Ha 12V betáplálásról beszélünk, akkor nem rossz ötlet a villanyparaszt sem alapnak. Van a villanypásztoros topicban egy frankón működő megoldás Cavalier jóvoltából. Az inverter után kell csak módosítani.
Nem kell bele az autó trafó és a kisütőkör. (diak-triak) Akkor kapsz egy kb 3-400V-ra töltött kondit a végén, amire felteszel egy Villard fokozatot és máris ott a 7-800V, vagy akár több is. Kondi a végére puffernek a rácsra és kész a mű. Nem eszik sokat a kapcsolás, 1-2W max.
Halihó,
Nem teljesen értem, amit a csatlakozókról írtál, esetleg, jól értem, hogy az inverter kimeneti csatlakozását és az LCD panel CCFL csatlakozóit szeretnéd párosítani? Szóval ha megnézed a (fehér színű) CCFL csatlakozókat a vezetékek végén, egy háromszöggel van megjelölve rajta az 1. érintkező. Erre kell figyelni, hogy a tápegységre is a megfelelő pozícióban legyen csatlakoztatva, azokon az aljakon is ugyanúgy megtalálható a jelölés. Egyébként úgy tudom, hogy mindegyik csatlakozó egy-egy CCFL-csőre csatlakozik, így, ha esetleg keverednének a párosítások, akkor sem okoz bajt. A lényeg, hogy a csatlakozókon keresd az első érintkező (háromszög alakú) jelölését, és jelöléseket megfelelően illesztve csatlakoztass... MCG
mcg!
köszi szépen! Még annyit szeretnék kérdezni, hogy az inverter és az lcd panel között melyikre melyik kábelt kell kötni? van ott 4 egyforma kábelpár a táp oldalán, és 2 feketés, 2 rózsaszínes az lcd oldalán. Sajnos elfelejtettem megnézni szétszedéskor, a 4 egyformát néztem csak. A |
Bejelentkezés
Hirdetés |

)

:bummafejbe:
).