Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   215 / 262
(#) ZSozsóó válasza NagyKrisz hozzászólására (») Márc 4, 2010
Hello!

Igazat adok, annyiban nem értenék egyet, hogy a szentháromság "súlyozása" épp az általad leírt sorrendben igaz. Főleg torzított fejnél. A "csoda" szerintem kb a fázisfordítónál végződik, onnan már csak a nüanszok vannak, mint végfok ( persze itt is sokmidnen van, milyen a fázisfordító, hogy tudja a végfokot hajtani stb stb ) ,kimenőtrafó, ott is inkább a méret a lényeg, tisztára kell vagy inkább torzra..
Terjed manapság a PPIMV (post phase inverter master volume ) ,magyarul a fázisfordító utáni hangerő szabályozás,k pl a vintage marshalloknál nagyon jól működik. Kis hangerőn is a kihajtotthoz hasonló hangzás. Magyarán a "csoda" nagy része a fázisfordítóig tart, onnan a vég már csak erősít. Ha osztunk a fázisfordító után , pláne nagyot, akkor a vcs is felszakad, kis jelnél nem szaturálódik sem a végcső, sem a kimenő, mégis nagyon nagyon hasonló a hang, mintha fel lenne tekerve maximumra. Ez mindenesetre elgondolkodtatott .
Persze az ilyen nagy gainű dolgoknál, mint a SLO meg a Recto, ott nem téma, mert a nagyját az előfok adja a torzításnak.
Ettől függetlenül én is azt mondom, van abban valami, ha fullcső a dolog, pláne ha az egyenirányító is lámpás Annak meg van a maga nagyon ütős "feel"-je

Zsolti
(#) Router hozzászólása Márc 4, 2010
Sziasztok.

Egy LCD monitor tápjának inverter részében szállt el ez az alkatrész: Bővebben: Link

A kérdésem annyi lenne, hogy mivel lehetne a legegyszerűbben kiváltani? A HQvideonál van ilyen alkatrész de 7-800ft+ posta...

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Márc 2, 2010
Sziasztok!
Tovább folytatva az inverter trafó bemérését, (ebben kettő szekunder tekercs van), az egyik sajna tényleg meghibásodott. 4 db 120K Ohm /2W-os ellenállással beterhelve, (csövek nélkül), mértem mindkét tekercsen AC feszültségeket, de ez majdnem lehetetlen a rövid letiltások miatt. Az egyik tekercs nem melegítette, míg a másik szinte forralta az ellenállásokat, többszöri bekapcsolások után. (Ezt megint elszúrtam, mert bő egy év még lett volna a garijából). Kb. 20.000 -25.000 lenne a javítása, mert a trafó cseréjével a csövek cseréje is feltétlenül kell, mondták. Ez természetesen nem fog így megtörténni, inkább valahogy átalakítom majd.
Még néhány kép, és a trafó alulról is.
(#) 187BodyGuard válasza Dr.God Man hozzászólására (») Márc 1, 2010
Nekem van egy rajzom, ugyan 12V-ra van tervezve, de kis átalakítással 220V-ról is simán működőképes lehet Az egész kapcsolás egy NE555-ös IC-n és egy NPN Tranzisztoron vagy N csatornás FET-en alapul. Az IC vezérli a tranzisztort, ami kapcsolgatja a trafót, ez a folytonos megszakítás nagyfeszt generál a trafón és így lesz a fénycső gyújtása megvalósítva. A hirtelen feszültség löket (280V Fénycső esetén és 1.5kV Nátrium lámpa esetén) begyújtja a fénycsövet, aztán a feszültség leesik 60-80V környékére. Ennek köszönhetően betudja gyújtani a 70W-os Nátrium lámpát is. Eredetileg 4-18W-os fénycsőre terveztem, de erősebb Tranyóval nagyobb csövet is visz.
Itt egy kis bemutató videó róla: inverter teszt 36W-os fénycsővel. A fényerő tekintélyes, megjegyzem a kamerát kicsit elvakította a cső fénye. Élőben kicsit fényesebb. Amit köbzoli írt másik fajta rendes 220V-os előtét, az valóban jobb hatásfokú viszont kicsit körülményes elkészíteni. Már én is megakartam azt építeni anno. Mellékeltem egy képet az enyémről, ez amolyan térben szerelt kapcsolás, de tök jól működik!
(#) janocsi hozzászólása Márc 1, 2010
Sziasztok!
Azzal a kéréssel fordulnék hozzátok, honnan tudnék beszerezni (nem horror áron), egy inverter nagyfesz transzformátort, Samsung SyncMaster 940N LCD monitorhoz. (Ennek is éppen most járt le a garija, hát miért ne romlana el). A szokásos hibajenséggel, 1-2 sec után lekapcsol a monitor, de egy pillanatig van fény, és kép is. Alapos átvizsgálása után, és itt a topikban olvasott rengeteg információ nyerésével, minden kondenzátor kicserélésével sem jött helyre. Ezután egy darabig „impulzus üzemre” állítottam egy külön áramkörrel, (bekapcsolás a nyomógombra kötve időzítővel, mert meguntam folyton nyomogatni), így már tudtam is méregetni ezekben a rövid bekapcsolási időkben, de semmi más nem melegszik fel, csak az inverter transzformátora úgy 10 perc idő után. A mért feszültség 17V, amely a bekapcsolás után rohamosan esik 11.5V-ig, és a nagy áramfelvétel miatt már le is tilt a FAN7314 meghajtó IC. A trafón kívül semmi sem melegszik az áramkörben, a DualFET sem, tehát ezzel a trafóval már biztosan baj van. A csöveket más inverterről is hajtottam próbaképpen, ott nem találtam hibát. Mind a 4 csövet egy (Neovo) monitor hasonló áramkörével működtetve, ez az inverter (15.3V/1.27A), de így csak a feszültséggel állítható a fényerő, aztán nehezen lehetne beépíteni is a méretei miatt.

A trafó típusa: TMS91429CT. Néhány kép az áramkörről.
(#) lehar válasza dzsonix hozzászólására (») Feb 28, 2010
Nagy rendszerek esetében,hálozatra visszatápláló inverterek esetében igen.Egyébként a ,,,triót,,, (hármast) nem kerülheted meg stabilan.1. szgenerátor,2.akú(pakk),3.inverter,ami tulajdonképpen,minöségétöl függöen,biztositja a RENDSZER kimenetének a stabilitását.
(#) erdgab hozzászólása Feb 27, 2010
lhanzi Uramnak üzenném,elkészült a funkciógenerátor és új arcot kapott a frekimérő is.A képek magukért beszélnek,hogy ne legyen teljesen off.Nem profi kivitel,de jól és stabilan működik a generátor,szkóppal még majd be kell lőni,ha egyszer hozzá férek.Most vagy én vagyok béna,vagy a rajz hibás,mert az eredeti rajz alapján nem rezonált,nem volt jel képzés,még 2 új IC-vel sem.A kondenzátorok (360pF,33n) közös pontját átkötöttem az 1 inverter kimenetéről a 2 inverter kimenetére és máris működött minden.
(#) mpisti válasza szeva000 hozzászólására (») Feb 27, 2010
Szia!
Milyen típusú inverterben van 6-6db FET párhuzamosan?
Az inverter gyártója és a pontos típus kellene, hátha találok valami helyettesítő típust.
(#) ColT hozzászólása Feb 27, 2010
Hello!

Nekem is a kezembe akadt a munkahelyemen egy-két FSC XE17-es moncsi. Az invertere ezeknek azonos pár itt feszegetett típuséval (FSP043...xxxxx). Elég sokat meg is javítottam, ugyanis nagyrészt csak az inverteren szoktak elszállni az elkók, meg 1-2 esetben a 220-as puffer. (Legalábbis az eddigiek nem produkáltak olyasmit, amit itt a fórumban páran leírtak...)

Viszont most olyan hibásat kaptam, aminek a tápjában a DMO565R halt meg, ezt cseréltem, de a kapcsolóüzemű rész trafójának (a nagy sárga trafó a tápon) szekunder oldalán már nem mérhető semmi fesz... a primeren szépen megvan, és a szekunder oldal tekercsei is sincsenek megszakadva.

Valaki tud esetleg valami ötletet? Sajnos nem vagyok otthon kapcsolóüzemű tápokban

Vagy ha valakinek van ilyen monitora törött kijelzőve pl., akkor abból szívesen megvenném a táp-inverter nyákot!

Köszi előre is!
(#) truebaba8 hozzászólása Feb 26, 2010
Sziasztok!

A témába vágóan meg szeretném kérdezni, hogy valaki tud valami megoldást(kapcsolás, v valami terméket) a következőre:

adott 200w teljesítményű napelem, és egy öreg szinuszos PC szunetmentes (SmartUPS 1000), és a belső hálózatra szeretném "parhuzamosan" kötni az egészet, azaz _nem_ akarok az áramszolgaltato felé visszatáplálni, mivel a ház stand by fogyasztasa 200w körül van (a legnagyobb bánatomra)

feltételezem, ha a villanyóra után ily modon rákötnék a főbetap kabelre, akkor ugyebár annyival kevesebb áram folyna át a villanyórán.

Viszont kellene valami megoldás arra, h ha a hálózaton 1000W-nal nagyobb teljesítmény lépne fel, akkor ne kapcsoljon le az inverter, azaz pl 2000w teljesitmenynel 1800w jojjon a szolgaltatotol, es 200w meg tovabbra is az inverterrol.

Megoldhato ez valahogy?

Koszi a valaszt elore is...
(#) Hp41C válasza pako hozzászólására (») Feb 25, 2010
Szia!

Az N-FET az eredeti kapcsolásban egy vezérelt áramgenerátor, a kimenő árama a (UGbemax-Ugs) / Rs azaz (12-4.5)/820 = 9.1 mA. A 820 ohm-on pontosan 7.5V-ot eredményez. A meghajtáshoz inkább valamilyen P-FET pl. IRF9540, IRFZ34, vagy a bemeneti jelet kell 5-6V-tal megemelni. A szintiilesztésnél a nem szimmetrikus kimenetű fokozatokat kerülni kell, mert a kikapcsolási időt (is) növelik... Ha már a bekapcsolást késlelteted, akkor a fokozatokat úgy is lehet tervezni (npn vagy pnp tranzisztorral felépített inverter), hogy mindegyik fokozat a IGBT bekapcsolási idejét növelje....

Szia
(#) tungsram válasza pinkova hozzászólására (») Feb 24, 2010
Mert a szünetmentes inverter üzemmódban földfüggetlen, és ha a két kondi egyforma a zavarszűrőben akkor te kapsz egy jóképű 125V-ot kapacitive a rendes földhöz képest mert a készülék házán ennyi lehet rosszabb esetben még több. :flamee ez normál esetben csak megcsiklandoz, tehát nézd át a készüléket.
(#) ryche hozzászólása Feb 24, 2010
Sziasztok! inverteres (DC 12V AC 230V) kérdésem lenne. Egy kb 1200W-os porszívót szeretnék egy 1500w-os inverterröl üzemeltetni, kb 20-25 percig folyamatosan. Amire kíváncsi lennék, a porszívó motort miben befolyásolná, hogy "valós szinusz" vagy "módosított szinusz-hullámú" az inverter? Nem találtam konkrét infót, vagy hullámalakot, a "módosított"-ról. Mivel több darabra lenne szükségem, erösen számít az ár (kb 40% különbség van köztük). Viszont, ha hosszabb távon károsítja, vagy jelentösen rövidíti a motor élettartamát, akkor nem érné meg. Köszi elöre is a válaszokat, tippeket, ötleteket!
(#) zoz11 válasza SKY hozzászólására (») Feb 23, 2010
Hello
Elvileg az inverten van két opto kapu, azon mérd meg a jelszintet azon kapja a vezérlést az inverter, sajnos ezekkel az a tapasztalatom hogy 99%-uk inverter hibás lesz, esetleg magnetron hiba miatt.

Két IGBT kapcsolgat rajta abból rengeteget kellet eddig cserélnem.

Üdv: Zoltán
(#) kadarist válasza SKY hozzászólására (») Feb 23, 2010
Szia!
Kap nagyfeszültséget a magnetron, vagy nem? Ezt kellene először eldönteni. Ha egy fáziskeresőt közelítesz a tekercshez, akkor annak világítania kell, ha jól működik az inverter.
(#) Jani1964 válasza erbe hozzászólására (») Feb 23, 2010
Szia !
Nincs itt várfal.
Vettem egy bontott vas villanyoszlopot, annak a tetejére fogom szerelni. Semmivel sem vesz el több területet mint a vízszintes tengelyű.
És nem kalinpál nekem össze vissza.
Majdnem egy dombtetőn lesz felszerelve, ott mindíg vannak földfelszini áramlatok.
Majd möglátjuk, eddigi beruházás 32.500 a szélkerék és 15.000 az oszlop. ( 3 havi vill. számlám ) Jön még generátor, aksik és inverter.
Üdv. Jani
(#) stevie hozzászólása Feb 23, 2010
Sziasztok!
Olyan gondom lenne hogy most raktam ossze egy amilo LA1703 laptopot! Az volt vele a gond hogy megelozoleg kapott egy nagyobb feszultseget 12 voltos atalakitorol amit az okosok 24 voltrol uzemeltettek na és elszalt az alaplap! Sikerult szereznem egyet hozza megvolt az alaplap csere megy is a gep szinte minden ok! Azonban az lcd kijelzo nem reagal semmire tok sotet se felvillanas semmi! Kulso monitorrol mukodik a gep! Szetszedtem az kijelzo boritasat es kiszereltem az invertert aminek a tipusa: TDK TBD281NR-3!
Az inverter kabelon 6 vezetek talalhato! piros:3,37 V, narancs: 0V , sarga + zold: GND , kek + lila: +5,26 volt bekapcsolaskor ugral ez a feszultseg utanna stabilan megvan! Nem tudom hogy ez az 5 volt elegendo e hogy meghajtsa az invertert? Kabel nelkul is kimertem es az alaplap csatijan is ugyan ezek az ertekek vannak! Azt szeretnem kideriteni hogy az inverter lehet e a rossz vagy mashol keressem a bajt!!
Elore is koszi a valaszokat!
Udv:Stevie

inverter.JPG

(#) meslac válasza poros hozzászólására (») Feb 21, 2010
Az egyik akkuról működik,abban inverter állítja elő a kondi feszültségét, ez 220V-os hálózatról, valószínű a trafón van 100v körüli kivezetés és ez tölti a kondít. Mellékelem az akkus kapcsolási rajzát, a hálózati rajza valószínű ugyan ez, csak a kapcsolási rajz bal oldala nem kell.

villp.jpg

(#) poros válasza meslac hozzászólására (») Feb 21, 2010
Van benne 2db tranzisztor alig látni , a második képen azért kivehetőek . OC vagy AC típusúakat láttam ilyen tokozásban de már elég régen. Az egyik belelóg a trimerbe a másik a diódába följebb. A tirisztor egyértelműen felismerhető. Az rendben , hogy EPKT 3 típusú ,sajnos nem ismerem. Hogy érted ,hogy az inverter helyett hálózati trafót használtak? Nem kötözködni akarok csak tudni szeretném.
(#) meslac válasza mofesa hozzászólására (») Feb 21, 2010
Ez az EPKT-3 hálózati változata. Az akkumulátoros változatról van fent kapcsolási rajz, ránézésre nem sok különbség van köztük, csak ezen az inverter helyett hálózati trafó van.
(#) Kocska hozzászólása Feb 21, 2010
Sziasztok.

Ismételten meggyűlt a bajom egy fujitsu monitorral. Televolt púpos kondival, inverter egyik kapcsoló fetje zárlatos. Ezeket cseréltem. Kép van de nincs háttér világítás. A meghajtó ic lehet rossz? Mit nézzek meg?
A válaszokat előre is köszönöm!

inv.JPG

(#) Dzsos válasza csondi87 hozzászólására (») Feb 21, 2010
Honnan vettem?Az akkulátorok kezelése és karbantartása,Léder József 1968.Valamikor tankönyvem volt.Ami nekünk hátrány cseptöltés nem használható.Túltöltés lugosnál még ajánlott is ,minden 10. töltésnél.Hátrány nálunk még:az olomakksihoz képest hatásfoka gyengébb.(ahhoz hogy kivehes 1KW ahhoz 1,5KW-t kell tölteni).A kisülés közben az első nap rengtegett veszit,rövidzárási árama töredéke,(ezért az inverter hamar lekapcsol)minuszukban még rosszabb tárolóképesség.
Élettartalma valoban sokszorosa a savashoz képest,de csak szakértelem melett.Láttam olyan 1 éveset amit szabály szerint (hiányoztak darabok)megevett a lúg.Legfontosabb,hogy a lúg ne melegedjen 50 fok felé,az már roncsolja az akkut.Mondjuk az én részemröl csak vész esetén van akksi,amit termelek megy vissza a hálozatba és nem kell tárolnom.
(#) patexati válasza gizi525ix hozzászólására (») Feb 19, 2010
Ha a másikban jó akkor nem a kijelző meg az inverter a rossz! Tedd bele a másik monitort az inverterével! Cseréld meg a kettőt úgy próbáld!
(#) john94 hozzászólása Feb 19, 2010
Hello!
Van itthon egy rossz inverter,ami azonnal kiveri az autóban a biztosítékot.Most szét van szedve és találtam benne egy rossz IC-t:
Pb5NF06
GK25E V6
CHN 736
Multiméterrel megmértem és nem mutatott semmit.A másiknál,ami ugyan ilyen annál kiírja,hogy érintkezik.Lehet,hogy csak ez a baja?És valaki tudja,hogy mivel lehetne helyettesíteni,vagy honnan lehet ilyet szerezni?
A segítséget előre is köszönöm.

DSC02849.JPG

(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Feb 19, 2010
Lehet AC-ben is energiát tárolni, gondolj egy jó nagy 50 Hz-re hangolt rezgőkörre... A fogyasztó veszi ki az energiát egy inverter meg nyomja bele ... ( természetesen, nem ilyet kell csinálni, mert nagyon drága...)
(#) gizi525ix hozzászólása Feb 19, 2010
sziasztok!

dell inspiron e1505 15,4" wsxga+

hibafolyamat sorrendben

- először bekapcsoláskor nem volt képe,aztán
némi noszogatásra (ki/be csukás,várakozás)
mindig elindult.

- aztán sokáig tünetmentes volt,majd jött az,hogy
kikapcsolás után nem kapcsolt le a háttérvilágítás
csak akkor,ha kihúztam a tápot és kivettem az akksit
(ha visszatettem a tápot már nem világított kikapcsolt állapotban)

jelenleg van kép,de a háttérvilágítás nem megy akárhogy noszogatom....
mi okozhat ilyen hibát? az inverter,vagy a fénycső szállt el szerintetek?

előre is köszönöm a segítséget!!!
(#) cimopata válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 19, 2010
Idézet:
„De ha már ilyen lenne, akkor...”

De ha már ilyen lenne, akkor egy alapjaiban új energiaellátási rendszer alakulhatna ki.
Kezdve a PFC-vel 400V-ra, majd a teljeshidas inverter.

Akkupakk 400V-ra (vagy kevesebbre), valamint erre a 400V-os DC tápfeszre termelő házi kiserőművek (nap, szél) boost konverterekkel.

Azért tartom nehezen elképzelhetőnek a "valami egész más megoldást" mert: tegyük fel hogy nem alakítunk át váltót DC-be, hanem kapásból AC-t csinálnánk.
Honnan fogja adni a + energiát a konverter amikor a kimeneten pl impulzusáramok kellenek (csúcsegyenirányítás)? Mivel nincsen közbenső energiatároló, csak 1 szem induktivítás ami szükséges energiát ugyanúgy a hálózatból veszi fel.

Energiát pedig csak DC-n lehet tárolni. Itt most csakis elektronikus dologra gondolok.

Nem elektronikus megoldás lehetne egy nagy motor/generátor megoldás, de ez csak folyamatos terhelésnél érné meg.
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Feb 19, 2010
Ha így nézzük, akkor csak a tehetősebb emberek engedhetik meg maguknak. Elég furcsán néz ki a dolog, de a környezetvédelem nagyon drága dolog... Érdekes módon egy komolyabb BMW a sok-sok lóerővel annyit fogyaszt, mint egy Suzuki... csak nincs annyi károsanyagkibocsátása...

Nyílván, nem az a megoldás, hogy van egy pfc, ami csinál 400V-ot, azután meg egy teljeshidas inverter, amit azért jól túl lehet terhelni, mert ugye egy nagyobb sikítót is nem árt, ha el tud indítani. Valami egész más megoldás kell.

De ha már ilyen lenne, akkor lennének hozzá akksik, azt az éjszakai árammal fel lehet tölteni ( akár pl. az ÉMÁSZ kapcsolná be a töltőt akkor, amikor a legkisebb az országos terhelés), nappal meg menne inverterről az egész ház.
(#) 9666 hozzászólása Feb 18, 2010
Sziasztok! Olyan problémám lenne, hogy van egy 400 VA-es trafóm, de ennek nincs 12V-os kimenete, csak 24 és 48V-os. Viszont az inverter bizosan nem bírná ki a 24v tápfeszültséget. Ebben az esetben mit tegyek?
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Feb 16, 2010
Ha jól tudom, a Metró úgy 600 és 900 V között megy. A villamos, troli, kis földalatti 400..800V-ig megy. Mindenhol magasabb ütemszámú diódás egyenirányítót használnak, meg van valami baromi nagy lenkerékkel működő áramfejlesztő ( ? ) több helyen is ( ? ), ami besegít ha túl nagy áramokat vesznek fel túl gyorsan. Egyébként 3f-ról megy. PFC biztos hogy nincs sehol. Szép is lenne...

Hát, az hogy nem hallottál róla, még nem jelenti azt, hogy nincs is. Én sem hallottam róla, azért kérdeztem meg itt, hátha valakinek van róla valami anyaga.

Az inverteres megoldás persze, nagyon kézenfekvő, drága, meg ilyet sose fognak csinálni. Egyszerűbb megoldás kell. ( de akkor lehetne mindjárt szünetmentes is, csak egy akksi kell hozzá )

Egy inverter által biztosított meddő csak attól függ, hogy a bemenetén mennyi kondi van. Ha elegendő, akkor akár cosfi=zérust is tud. Vagyis, egy jó nagy fojtóval ( vagy kondival ) is megterhelheted az invertert, hiszen a meddőenergia a kimenetre tett fojtó és a bemeneti kondi között áramlik oda-vissza. Az, hogy ezt az invertert egy diódás egyenirányító táplálja, nem jelent semmit, ha a bemeneti kondik tudják fedezni a meddőáram igényt.

Jelen pillanatban a villanyórák nem mérik a meddőt, meg a felharmónikusokat, de eljöhet az idő amikor igen. És azt lehet, hogy keményen megfizettetik. És az nem is biztos, hogy csak a wattos veszteség után kell fizetni. De a lényeg nem ez, hanem amit korábban írtam...
Következő: »»   215 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem