Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   220 / 262
(#) mpisti válasza erdgab hozzászólására (») Dec 16, 2009
Bocsánat Gábor barátom,hogy ismét belekotyogok a nagyok dolgába, de a vita tárgyát képező kondinak az IGBT-k lábaihoz minél közelebb kell lenni . Ugyanis nemcsak az a dolga,hogy a pufferek ESR értékét javítsa, hanem elsősorban az,hogy az IGBT(vagy FET)teljesítményt kapcsoló lábai és a puffer funkcióját betöltő kondenzátorok közti vezetékszakaszon(vezetősávon)ne tudjon létrejönni parazita rezgés,amely a kapcsolóelem hibás ki-vagy bekapcsolásához vezethet. Elviekben 50kHz körüli frekvencián puffernek is tekinthető lenne funkció szempontjából.A kapacitása szempontjából ezért döntő dolog az inverter frekvenciája.Azaz, kifordítva: a kapcsolási frekvenciától(és a vezetékszakasz hosszától) függ az alkalmazandó kapacitás.
Tehát ugyan az kapcsolás más kialakításban elkészítve néhány alkatrész szempontjából optimalizálandó. Ez nem jelenti azt,hogy az adott projekt ne lehetne elsőre működőképes, de egy esetleges meghibásodás okaként ilyen apróság is előfordul.
(#) vottokar válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 16, 2009
Nem keverem össze a FET-est és az IGBT-ést. (járt utat járatlanért nem akarok elhagyni) Az általad készített hegesztő inverter fényképét és a kapcsolási rajzot csak azért illesztettem be, hogy mutassam, hogy nem csak a 2u2/630V-os kondi szerepelhet a teljesítmény körben, és nem légből kapott ötletem volt a 400V feszültségtűrésű és/vagy több darabos kondenzátor.

Ha jól vettem ki anno erdgab fórumtárs "Maci" tervének létrehozásában tőled sok segítséget kapott. És az általad készített hegesztőinverterek gyakorlatilag szinte egy-az egyben "Maci"-val azonosak. Ezért gondoltam, hogy akkor, ha a te valamelyik inverteredben szolgálhatott 400V-os kondenzátor, akkor az a "Maci"ba is jó kell, hogy legyen.
Mindehhez hozzáteszem, hogy egykori műszerész oktatómmal is váltottam pár szót a dologról, mikor az alkatrészeket összeszedtem. Szerinte is elégnek kellene lennie a 400V-osnak is ide, de ő nem inverterek javításával foglalkozik. Ezét is hallgatok az itteni ebben szakavatottabb kollégák szavára.

Nagyon szépen köszönöm a kapott paneltervet. Sajnos az én inverteremben levő borda elrendezés miatt ez nem alkalmas nekem. (ezért is kell összehoznom egy másikat) Van benn egykét elég hosszú pálya, de igyekeztem minél kevesebb kanyargást beletenni. Az illesztőtrafó meg csavart vezetékekkel lesz bekábelezve, lehetőleg minél rövidebb úton. (de az a terv még nem is készül)
(#) guliver83 válasza vottokar hozzászólására (») Dec 16, 2009
Én anyitt mondanák az (erdgab féle "maci" inverter )
ha követed az ott leirt dolgokat akkor tuti
hogy fog müködni.
Én megépitettem és elsőre sikerült.
Utánna ráérsz alakitani, ha ez tökéletesen müködik.
(#) Ricsi89 hozzászólása Dec 15, 2009
Tegnap megérkezett az új laptopom. Apróbb hibája ,hogy a háttérvilágítás csövét cserélni kell ,mert pirosan világít kb 1 másodpercig. Utána le is kapcsol az inverter. Rákötöttem külső monitorra, kipróbáltam és nagyon meglepődtem ,amikor az everest és a nvidia saját programja szerint is 512mb-os videókártya van benne. Elvileg pedig max 256mb lehetne. Érdekes még az is ,hogy a rendszermemóriából nem foglal le helyet. Pedig ezek általában onnan "táplálkoznak". Feltettem egy-két játékot tesztelni és meg sem kottyan neki. Full grafikával tökéletesen futnak, semmi szaggatás. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó gép ez. Az előző tulaj benne hagyta a számlát is ,amiről kiderült, hogy 2006 decemberében 320ezer Ft volt a gép. Akkortájt még elég jó árban mentek a laptopok. Tegnap este még üzleteltem egy törött kijelzőt is hozzá, amiből majd kiveszem a ccfl csövet bele, kemény 1500Ft-ért. Hétvégén remélem össze is tudom rakni és tökéletesen fog működni.
(#) ShadeW válasza erdgab hozzászólására (») Dec 14, 2009
Találtam egy kis okosságot Itt ni
Megjegyezném hogy még nem építettem hegesztő invertert. Ilyen téren a szaktudásom kimerül Trafós-Diódás Awi gép Hf gyújtásában, Fluoreszcens kijelző tápban 5V-ról 18V-ra ,autó erősítőhöz -+24Vos táp (ez kicsit sípolt is) és a hegesztő "aparátok" használatában. Szóval kicsit tartok ettől a projekttől
(#) hexaszer válasza Collector hozzászólására (») Dec 14, 2009
Kipróbáltam a kapcsolást, ez a lehető legegyszerűbb és legkisebb megoldás.

Amúgy a párhuzamos és ez a kapcsolás esetén a fojtók induktivitása is része a rezgőkörnek, mert ha nagyobbak a fojtók csökken a rezonancia frekvencia.

Felteszek néhány képet, bár itt az inverter előtt van három leválasztott forward konverter, de nem lenne rá szükség, mert a meghajtó mag galvanikusan leválaszt.

Elég lesz egy sima forward DC-DC a tápnak.

(#) zolyma hozzászólása Dec 14, 2009
Helóka!
Kérlek segítsetek!

Tegnap vettem az auchan ba egy 12 voltról működő fénycsövet,6 wattos.
Jó működik meg minden de szétszedtem és kipróbáltam egy 18 wattos fénycsövön is.azt is begyujtotta szó nélkül csak gyengén.A kérdésem az lenne ha azt a kis trafót ami szerintem az inverter...na ha azt kicserélem nagyobra akkor nagyobb lessz a fényerő is?Mellékelek egy képet,nagyon egyszerű az elektronikája,aki fénycsövet akar hajtani 12 voltról annak ajánlom!
(#) djusee válasza cobra111 hozzászólására (») Dec 13, 2009
Hello.A tápom rendben van, de nekem övele ellentétben nem villan meg a kijelzö,nem mutat semmit csak a power led villan fel.Magán a lapon van 2 ic gondolom stepdown konverter ,LM2596 az egyik 5V a másik 3,3V ot csinál a bejövö 14V bol.Ezek jónak tünnek, 5V állandóan van a 3.3V meg csak addig amig felvillan a led.A monitor belseje tiszta SAMSUNG, az LCD is az MB is és az inverter is.MB tipusa 4311FA E4. Nekem nincs benne az az eeprom amit irtál.Foglalatban csak ST72T752 J6 van.
(#) hexaszer hozzászólása Dec 13, 2009
Mit szóltok ehhez a felépítéshez?

Az kapcsolás nagy előnye az , hogy lehet a teljesítményt szabályozni a freki elhangolásával, az inverter kölünösebb reaktív terhélse nélkül.

Nekem sokszor azért szállt el a cucc, mert a tankfesz túlszaladt vagy a tank a freewheel diódákon keresztül megnövelte az inverter tápfeszét.

A trafó leválasztást is biztosít, valamint akár kisfeszültségű nagy áramú táppal is megy a tekercseléstől függően.
(#) pudding1 válasza fpali53 hozzászólására (») Dec 13, 2009
A hálózatra tápláló inverternél ha pl többet termelnék mint amit az inverter kezelni tudna akkor nagyobbra kell cserélnem az invertert, vagy veszek mellé még egy kisebbet? Lehet ezeket párhuzamosan is kötni? (jó ha előre tisztában vele az ember....)
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 12, 2009
közel volt a tökönszúrás, de azzal vigasztaltam magam hogy 82-t elkaptam sértetlenül. Gyorsan be is fejeztem még mielőtt kárt teszek magamban is. Mindenesetre egy nagy pohár behertovka sokat javított a hozzáállásomon. Újabban megtanultam mindennek a pozitív oldalát nézni, sokkal jobb ha a félig lévő korsóra úgy gondolok hogy félig teli, mint ha azt gondolom hogy félig üres. Mert mi van ha az egész kupacot összetörtem volna? Akkor már elég nehéz lenne a pozitív hozzáállás, de még akkor is van ott van agyilag egy kiskapu: ha veszek még 100 db-ot akkor is olcsóbban jöttem ki mint a gyári panellal. Erre iszom. Beadtam a papírokat a kiserőmű létesítéséhez, úgy néz ki nem bonyolult az ügy csak az inverter iszonyatosan drága, ami hivatalosan is táplálhat a hálózatra. Azért az egyszerűen röhely hogy a németeknél a házilag termelt áramot dupla áron veszik át, nálunk meg az eredeti ár 80%-án. Abban bízom hogy idővel majd felzárkózunk az uniós normákhoz ez ügyben is, meg hát ha a házilag készült paneljeim hamarabb megtérülnek akkor lehet értelme foglalkozni vele. Na mára kilépek mert az alkoholfok emelkedésével szaporodik a szófosás, és lassan minden második leütött betűt javíthatom. Kellemes hétvégét mindenkinek!
(#) PetAd válasza lanti hozzászólására (») Dec 12, 2009
Milyen inverter elektronikát vegyek? Véletlenül nem áramgenerátorra gondoltál? Azzal szokták meghajtani a lézereket.
(#) lanti válasza yas hozzászólására (») Dec 12, 2009
Szerintem vegyél egy inverter elektronikát jobban jársz...Tapasztalat! De sok sikert! Mond ám el mi az ábra!
(#) lanti válasza PetAd hozzászólására (») Dec 12, 2009
Szerintem vegyél egy inverter elektronikát jobban jársz...Tapasztalat! De sok sikert! Mond ám el mi az ábra!
(#) ShadeW hozzászólása Dec 11, 2009
Üdv mindenkinek! Befejeződött a cégnél a nagy hajtás és így több időm marad gondolkodni. Még mindig egy olyan inverteren agyalok amivel lehet AC módban (max 100A) Awi hegeszteni amit úgy képzeltem el , hogy a főtrafó után fetekkel (szikron üzemben) kapcsolnám az áramot munka-test ide-oda. Modul rendszerüre is gondoltam azaz adott egy egyenáramú inverter aminek a kivezetéseit egy H-híddal kapcsolgatnám.

Kondenzátor robbantásban én is nagy vagyok így jöttem rá arra, hogy a tantálkonid gyors megbízható és olcsó megoldás pirotechnikai eszközök elektronikus gyújtására
(#) lanti válasza yas hozzászólására (») Dec 10, 2009
Hoppá! Ez elég nyilvánvaló ami kiégett az kiégett ! Persze ritkán csak ugy meg magától! Amugy itt az IC is kisült innentöl nem érdemes játszani vele! Állítólag van univerzális inverter panellel együtt csak a bszerzéséröl én sok mindent nem tudok de az ára elég borsos...
(#) lanti válasza yas hozzászólására (») Dec 10, 2009
Mennyi idös a moncsi? Valszeg az inverter védelme tilt le az 1 mp erre utal nézz utánna az IC-nek keress hozzá adatlapot a neten! Azon lesz pár használható infó pl mintakpcsolás amin el tudsz indulni! A FET amiket cseréltél zárlatosak voltak ? Lehet ki se kelett volna dobni öket.
(#) 1n4148 hozzászólása Dec 10, 2009
Sziasztok!

Az volna a kérdésem, hogy valamelyikőtők próbált-e már hálózatra méretezett 230->12 trafót használni kapcsolóüzemű tápba, valami inverter félét szeretnék csinálni, egy istentelen nagy kapacitású(0.1F) kondezátort bankot fog majd feltölteni szép lessan. Ezért egy 50Hznél nagyobb frekvenciájú négyszögjelet gondoltam a primerbe pumpálni (pl 1kHzeset) mert ezt egyszerű 555össel meghajtott fettel megoldani.

A kérdés tehát, hogy működőképes-e szerintetek a konstrukció vagy inkább bele se kezdjek?

Ami eszembe jutott, hogy problémát jelenthet: nagyfeszültségű tüskék emelkedő és süllyedő éleknél, ami a szekunder körben akár végzetes túlterhelesét is okozhat, valamint a köráramok vesztesége, bár 1Khznél ez gondolom még elhanagolható.
(#) mokuli válasza mokuli hozzászólására (») Dec 10, 2009
Még mindíg azon gondolkodom mi lenne jobb 10000 ért 400w-os inverter vagy 24v 500w-os tápegység(állítolag bírja a folyamatos üzemet).
(#) dizi hozzászólása Dec 8, 2009
Hali urak.
Keresek egy 12 voltból 24voltot elő állító inverter rajzot a teljesítmény csekély kb 10watt.
Előre is köszi.
(#) (Felhasználó 46585) válasza rozsda hozzászólására (») Dec 8, 2009
Tételezzük fel, hogy a betápra egy db 1000µF-os kondit teszünk. Ennek a reaktanciája 500 Hz-en: 0,318 ohm. Ha azt vesszük, hogy a motor mondjuk 300 A-t vesz fel, akkor olyan, mintha ez a kondi ott sem lenne. A cél az, hogy az akksikból ne folyjon ki hullámos áram, csak sima egyenáram. Legalábbis Csaszu azt írja, hogy nem szeretik csak a sima áramot. Nem értek hozzá, de szerintem is így van. Tehát, a cél az, hogy az akksikból sima egyenáram folyjon ki. Ez a szerkezet a kitöltési tényezőjének megfelelő, négyszögáramot fog felvenni. Ennek az értéke a nulla és a mondjuk 300 A között lesz. Ha nem teszünk bele fojtót, akkor azt mondhatjuk, hogy az áram hullámos összetevőjének egy részét a kondenzátor fogja szolgáltatni, másik részét pedig az akksik. Nyílván, árammegosztás jön létre, mégpedig az ellenállások arányában. Ha egy akksinak a belső ellenállása 6...7 milliohm, akkor azzal egy 1000 µF-os kondi 0.318 ohmos impedanciája mégcsak köszönő viszonyban sincs, tehát, csak nagyon kevés áram fog a kondin folyni, vagyis nagyjából az összes áramot az aksi szolgáltatja. Mondjuk, 100.000 µF esetén a kondi ellenállása már csak 0,00318 pohm, vagyis 3,1 milliohm, tehát, az áram hullámos összetevőjének kb a 60 %-át már a kondi fedezi. Ez mondjuk lehetne 10 db 10.000µF-os 63V-os kondi. Nem kicsi, de legalább jó nagy. Meg sokba kerül. A kondi szempontjából további problémát jelent a melegedés. Ugye a kondin át fog folyni mondjuk a hullámos áram 60 %-a, tehát, neki ezt effektív értékben ki kell bírnia. Hát, ez nem kevés, a 100 A-es tartományban van. Valójában, a kondit inkább erre az áramra kell méretezni, tehát, hogy ezt bírja ki. Kapacitásra elég nagy lesz, tehát a belső ellenállása ( impedanciája ) elég kicsi lesz. Ha mégis fordított a helyzet tehát, jóval kevesebb kondi is elég, mert kibírja az áramot, de nem simítja eléggé azt, vagyis kicsi a kapacitása, ( túl nagy az impedanciája ) akkor kell fojtót használni az akksival sorban. A fojtónak is van váltakozóáramú szempontból egy impedanciája, ez normális körülmények között legyen nagy. Ekkor az a helyzet alakul ki, hogy bár lehet, hogy a kondi impedanciája nagy, de a fojtó segítségével megnövekedett az akksik impedanciája, mondjuk a 10...50 szeresére, tehát, az áramosztás mégiscsak úgy lesz, hogy a kondikon folyik a hullámos áram, nem a fojtón. A gyakorlatban természetesen lesz valamennyi hullámos áram a fojtón, de ez kicsi lesz. Úgy kell elképzelni, hogy a fojtón a motor által felvett áram KÖZÉPÉRTÉKE fog folyni. Amikor a motor nagyobb áramot akar felvenni ( mert éppen bekapcsolnak a tranyók ), akkor a hiányzó áramot nem a fojtó szolgáltatja, ( mert rajta nem tud gyorsan változni az áram ) hanem a kondik. Fordítva, ha éppen nulla a tranyók árama, akkor a fojtó áramát a kondik veszik fel, tehát, az előbbiekben kivett energia ilyenkor kerül pótlásra. Tehát, kondi az kell bele, rendesen.
Ha a freki nagyobb, akkor elvileg csökken a kondik impedanciája, de azért ez sem teljesen igaz, mert egy idő múlva inkább már fojtó lesz belőle, mert van neki egy szórási induktivitása. Valószínű, 10...20 kHz-re még meg lehetne csinálni fojtó nélkül, de 500 Hz-re annyi kondi kellene, hogy nem fér be az autóba. És akkor még nem beszéltem arról, hogy a kondikat valahogy be is kell kötni. Itt nem csak arról van szó, hogy rövid dróttal, hanem arról is, hogy a milliohmos tartományban vagyunk, tehát, nagyon komoly sinezés kell.
Az a 2 µF-os kondi mindössze túlfeszültség védelemre szolgál, a lehető legrövidebb dróttal kell bekötni. Poliészter szigetelésű kondi legyen. Ez az a része a témának, ami a legkritikusabb. A hűtőket, a tranzisztorok elhelyezését, a gatemeghajtást mind együtt kell tervezni, a lehető legkisebb méretben, mert csak úgy lehet elérni, hogy kicsik legyenek a szerelési induktivitások. Túlfeszültségek lesznek mindenképpen, de nagyon nem mindegy, hogy mekkora az energiájuk. Az előbbi linken ott vannak a snubber kondik is a tranyókon, szintén a túlfesz ellen. Sőt, még varisztor is van benne, hogy valahogyan meg lehessen védeni a félvezetőket. A cikk jó nagy részt szentel a túlfeszültségeknek, meg az ebből eredő problémáknak. Érdemes elolvasni.
Még valami. Az, hogy a szünetmentesekben kibírja az akksi, csak részletkérdés. A kérdés az, hogy meddig? A komolyabb szünetmentesekben az inverter, meg az akksik között van egy jó nagy fojtótekercs. Ugyanis az csak 100 Hz-es áramot vesz fel, nincs az a kondimennyiség, ami oda elég lenne. Nyílván, egy APC szintű szünetmentesből nemhogy a fojtót, de még a kondik nagy részét is kispórolják. Különben nem lehetne eladni, olyan drága lenne... nem kell bedőlni annak, hogy valahol milyen kis méretben megcsináltak egy ilyen drivert. Ha ezt tiszteségesen akarják megcsinálni, az nagyon drága lesz... különben, olyan élményekben lesz része a felhasználónak, mint az a Curtis, összeégve. Vajon mitől? Az alkatrészek nem szoktak csak úgy elromlani...
(#) mokuli hozzászólása Dec 7, 2009
Van valakinek tapasztalata arrol érdemes-e szünetmentestápot használní inverter helyett?
(#) Medve válasza snakesix hozzászólására (») Dec 7, 2009
Igen, egy inverter jó lesz. Van még a tokban, nem nagy plusz munka!
(#) StMiklos válasza jtibor hozzászólására (») Dec 7, 2009
Szevasz!
Van ehhez hasonlatos eszköz, úgy hívják: villanypásztor
Mit csinál? többféle tápellátású és teljesítményű létezik /hálózati és telepes/, történetesen a telepes a következőt teszi: 12V-ról egy inverterrel előállít ca. 550V-ot. Az 550 az szabályozott, amint ezt eléri, leáll az inverter, ha rossz, felszalad 850-re is. Amit tölt: olykor 32mikrofarad kondi, de az nem elkó! És akkor egy időzítő ca. 2 másodpercenként tirisztoron keresztül rásüti egy nagyfesz trafóra, szekundere megy a kerítésdrótba. Javításkor nyilván nekem kellet kisütni, iszonyatos hangja van, mindig összerezzentem, pedig tudtam, mi jön.
Az rezgőkörfélét képez, és amikor lezár a tirisztor, a kondin marad ca. 400V, ezt kell "visszatornázni" 550-re.
Már ehhez is szép teljesítmény kell, próbáld meg kiszámolni, hogy 100V 6800mikrofarad, teljesen lesütve, 50/sec.-nál "mit ér"? Csak gondolom, az elkó felejtős, ezt a strapát/melegedést/impulzusüzemet nagy valószínüséggel nem bírja.
Elnézést, ha hozzászólásom nem teljesen építő jellegű, csak a problémákat látja.
Üdv: StMiklos
(#) zolyma hozzászólása Dec 6, 2009
Nos ha már nem válaszol senki akkor itt egy újabb agyszüleményem:
Autós invertert veszek,bekötöm szivar gyújtóra,a 220 as dugóba egy elosztó,az egyikre egy fénycsövet a másikra egy aksitöltőt dugok,az aksitöltőt rá az aksira.A kérdés az hogy az inverter termel e annyi áramot hogy az aksi töltő birja tölteni az aksit?
Ér ez egyáltalán valamit?Meghosszabítható ezáltal az aksi teljes lemerüléseig való idő?
(#) proba válasza jtibor hozzászólására (») Dec 6, 2009
Esetleg egy inverter 12/110v és ezt egy fettel szaggatva megkapnád a kívánt sebességet sokkal egyszerűbben.(netán stroboszkóp lenne?)
(#) kadarist válasza tunning16 hozzászólására (») Dec 5, 2009
Szia!

Próbáld ki ezt: Bővebben: Link Vagy válassz egy szimpatikusat innen:Bővebben: Link
(#) tunning16 válasza foxi63 hozzászólására (») Dec 5, 2009
végül is ebből egy 12v dc 230v ac inverter lenne csak két trafóval ugy hogy :12 v akum látor utánna a 12v dc /12v ac inwerter és utánna12v /230v trafó.
(#) foxi63 válasza tunning16 hozzászólására (») Dec 5, 2009
Ok!
de legalább azt írd le, hogy mire kell.
Vagy nézzél egy inverter rajzot, ami tetszik, és annak a trafóját úgy kell megtekerni, hogy 2x12V primer tekercs és 1x12V szekunder tekercs, Ha nem kell 50Hz akkor jelentősen kicsinyíthető a trafó mérete. pl. PC trafó.
(#) foxi63 válasza zozi22 hozzászólására (») Dec 5, 2009
Szia!
Az inverter által előállított 230V földfüggetlen, és össze van kötve az erősítővel. Na nost az erősítőnek valószínűen kellene védőföldelés(esetleg árnyékolás miatt is), ennek hiányában összeszedi a zavarokat főleg az 50Hz hálózati szórt zavart.
Az ötletem csak annyi lenne, hogy az erősítő "földelését" próbaképpen a gépjármű testével össze kéne kötni, lehet megszűnik a zavar. Megoldás lehet az inverter aljzatába bekötni a gépkocsi testet.
Problémát okozhat, ha négyszögalapú az inverter, és nem színuszos. Valami adatot tehetnél fel.
(Nem tudom mennyire vagy otthon a dolgokban) jó lenne egy szakember a közelben.
üdv.: Foxi
Következő: »»   220 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem