Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós főzőlap / vezérlés, készítése / okosítása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gyulank hozzászólása Okt 22, 2022 /
 
Elsősorban egy univerzális, tekercs(ek)re szabható vezérlőre gondoltam, ami olcsó, könnyen beszerezhető alkatrészekből készülne, és ki lehetne rá cserélni a rossz, vagy hiányos funkciójú eredeti vezérlőket. Talán az sem lenne hülyeség, ha moduláris lenne, pl. a meghajtás(ok) külön lennének, ha csak 1 tekercs van, csak 1 meghajtás lenne rádugva. Amiről nekem felmerült ez a gondolat, az konkrétan egy 0,5-3,5kW-os 1 lapos, tekerős főzőlap, amin nincs semmi funkció, se hőmérséklet beállítás, sem időzítő. Mindenesetre, ha már okosítva lenne, akár többet is tudhatna az átlagostól. Étel típus, és tömeg alapján lehetne beállítani programokat, egyedileg is. Pl. meg lehetne adni külön ételtípusokra külön hatásfok, és vízveszteség értéket, és be lehetne állítani, hogy mi szerint számolja, főzés, vagy sütés. c; Lp; Lf. Pl. mikróban 65% hatásfokkal számolva (és ezt a megadotthoz képest, szóval tán 1250W-ot fogyaszt, de én a pl. 900W-nak, amit lead, a 65%-ával számoltam) jöttek nekem jó eredmények, sütésnél pedig 30% vízveszteséggel számolva. Viszont a kemény hasáb burgonya 45%-os vízveszteséggel jött ki. Én az egész tömeget víznek számoltam.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2022
(#) gyulank hozzászólása Okt 22, 2022 /
 
De ha már van hőmérés, ezt is lehetne használni a programokban is. Hogy hőmérsékletet beállítva hogy lehetne időt számolni, arra most nincs ötletem, viszont a kiinduló adatoknál meg kell adni a tömeget, és a kezdeti hőmérsékletet. Esetleg ki lehetne egészíteni ezeket megállapító részekkel is. A mikrós számolásomnál azért is lehet ilyen hatásfok, mert talán mikor még ezt csináltam, kivontam a tál tömegét, de nem biztos. De nyilván mindenestől kell számolni, és úgy egyszerűbb mérni is.
(#) proba válasza gyulank hozzászólására (») Okt 22, 2022 /
 
Idézet:
„Elsősorban egy univerzális, tekercs(ek)re szabható vezérlőre gondoltam, ami olcsó, könnyen beszerezhető alkatrészekből készülne, és ki lehetne rá cserélni a rossz, vagy hiányos funkciójú eredeti vezérlőket.”

Ha megépíted az építés munkadíja több lenne mint ha egy másikat veszel. Magadnak építgethetsz, de az meg nem kifizetődő. Szerintem a fűzőlapot a maga pár ezer forintos árával, néha már anyagárban sem éri meg javítani, nem hogy még az általad kreált panelt a szűkös helyre befaragni, hogy valami értelmes képe legyen, és érintésvédelmileg, mechanikusan korrekt legyen. ( ha minőségi alkatrészeket teszel bele, gyanítom a boltban alkatrészre többet otthagysz, mint a főzőlap készen)
Okosítani is biztosan nagyon fontos, de kb annyi értelme van mint a mikronak, meg a a többi agyament dolognak. Egy gyakorlott háziasszony bekapcsolja, mikor úgy gondolja jó, akkor meg ki. Egy főzőlapnál azért megnézném azt a háziasszonyt, aki azzal kezdi hány liter hány fokos víz, hány fokos szoba, milyen hőmérsékletű összetevők, mekkora fajhővel van fedő/nincs fedő beállítgatja. Néha olyan érzésem van, agyon digitalizálunk mindent, csak épp az ember marad analóg, és így valahogy elveszítjük a kapcsolatot a mérnökök által megálmodott szép új digitális világgal. Bár lehet nekem is tetszene a telefonon 10 perc alatt wifin felprogramozott főzés.....( a használati utasítása google-ről letölthető )
(#) gyulank válasza proba hozzászólására (») Okt 22, 2022 /
 
Én csináltam egy táblázatot, és nagyon is sokat segített, hogy beírtam a tömegét, és hogy hány fokos, és, hogy hány Wattot adok neki, és attól függően, hogy milyen jellegű, megadta mennyi ideig menjen. A háziasszonyok meg nem érdekelnek. Tele van a net idióta receptekkel, amiknek semmi értelme, oktalan összevissza kínlódás, felesleges, és akár káros folyamatokkal. És pont azért lenne jó egy ilyen vezérlő mikróhoz is, mert ezzel lehetne megadni értelmes adatokat, ezzel lehetne személyre szabni, hogy mit csináljon, míg az okos mikrómhoz nem írhatok programot, nem adhatom meg a tömeget, se a hőmérsékletet, és külön kell beírnom a számítógépbe.
Az okosítás alatt pedig írtam, hogy elsősorban azt raknám egy olyanba bele, ami csak teljesítményszabályzós, ami az összesbe benne van már, hőmérséklet, és időzítő. Ez fontos. De ha már új vezérlő lenne, és esetleg mikropvezérlős, akkor már tudhatná azokat is amiket írtam.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2022
(#) gyulank válasza proba hozzászólására (») Okt 22, 2022 / 1
 
Hozzáteszem, hogy iparban igenis számolnak, attól, hogy a háziasszonyok nem.
(#) proba válasza gyulank hozzászólására (») Okt 24, 2022 / 3
 
Én már öreg vagyok ( tekerős mikro, semmi digitalizálás) , de a gyors közvélemény kutatásom alapján legtöbben a mikrot is úgy használják, feltekerik az időzítőt ( egy mozdulat, vagy egy,két gombnyomás) , aztán mikor megunták kiveszik a kaját. Kifejezetten idegesítő lenne, ha a mikro/főzőlap elkezdene kérdezgetni olyan dolgokat, amiket nem tudok, mielőtt elindulna. ( pl milyen nehéz a hűtőből frissen kivett húsdarab, vagy mennyi vizet tartalmaz.) A második próbálkozására minden 11kg, és 11 liter víz lenne. Az ipar azért más, mert ott a legtöbb input adatot igyekeznek azonos értéken tartani, a gyártási folyamatot ahhoz igazítani. Otthon kétszer sem ugyan az semmilyen paraméter.
(#) gyulank válasza proba hozzászólására (») Okt 26, 2022 /
 
Nekem jó volt, nem mindig más. Persze lehet mindent direkt rosszul csinálni, de az már a felhasználó hibája. És ez lehetőség lenne, plusz funkció, nem feltétlenül kell emiatt kivenni a csak teljesítmény és idő alapú elindítást. De pl. ideiglenesen összeraktam egy régi 600W-os rezsót, És az túl melegszik, és semmi kedvem fel-le kapcsolgatni, hogy ne égjen oda. Mikróban meg szintén főzésről volt szó, arról, hogy beraktam, beállítottam, és jó lett mire kész lett úgy, hogy nekem nem igazán kellett csinálnom semmit, de ha igen, akkor is szólt. Nézegetnem sem. Amúgy meg végig foglalkozni kell vele, míg el nem készül. És nem akkor készül el mikor magától lejár. Addig is nézni kell, hogy kifut-e vagy odaég-e, meg utána sem biztos, hogy kész, és még be kell rakni, és továbbra is figyelni kell, míg jó nem lesz. Ettől sokkal egyszerűbb megadni a hőmérsékletét, tömegét, és, hogy milyen jellegű kaja a forrás és a cél.
(#) Skori hozzászólása Nov 12, 2022 /
 
Én inkább a mikrosütőt okosítanám, mert párszor már kifutott a kávém, vagy nem találtam el jól mennyi idő kell hozzá, hogy pont jó legyen a kaja hőmérséklete amit melegítek. Tehát kellene egy infrás vagy valamilyen hőmérő ami melegítés közben monitorozza az étel hőmérsékletét. A mikrón pedig be lehetne állítani, hogy mondjuk 45°C-ra melegítse fel, ez ráadásul független lenne attól, hogy szobahőmérsékletről indul, vagy a hűtőből vettem ki éppen amit fel szeretnék melegíteni.. Ezt továbbgondolva így lehetne adott hőmérsékleten tartó funkció is, ill. a mikró kijelzőjén is létható lenne a hőmérséklet. A sok felesleges, hülye, semmire nem jó, "csilivili funkció" helyett nekem valami ilyesmi lenne jó.

Ha viszont azzal kellene foglalkozni, hogy mindenféle adatot megadjak, amivel eleve nem akarok foglalkozni, azt a készüléket tuti kivágnám a kukába... Megadom, hogy hány fokra melegítse, minden mást oldjon meg a készülék magától. Vagy ha ez nem megy, akkor maradnék a "fapados" időzítős megoldásnál.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2022
(#) compozit válasza Skori hozzászólására (») Nov 12, 2022 / 1
 
" maradnék a "fapados" időzítős "

Igen! Két tekerő legyen rajta, meg egy ajtónyitó. A többi felesleges.

Persze, nekünk is van egy okos is, amin van 12 gomb, meg az ajtónyitó. Plusz számkijelző... Meg sem próbálkoztam a működtetés megértésével... De a teljesítményt, meg az időt be tudom állítani. Ezzel ki is fújt az érdeklődésem... ( Nem vettem, kaptuk...)
(#) spark2 válasza gyulank hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Szia! Én régóta töröm a fejem egy egyszerű kapcsoláson, amit indukciós főzőlapban lehetne használni. Ezen a nyáron (2022) elég sokat haladtam benne, de a szimulációkat még nem sikerült elvégezni.
Az alapkapcsolás ugyanaz, mint a boltban kapható mostani főzőlapokban. Viszont én nem vacakolnák azzal, hogy az IGBT-t ZVS módban kapcsoljam be, hanem csak a kollektor feszültség minimumánál, de ekkor kell egy snubber áramkör, ami tehermentesíti az IGBT-t.
Vezérlésnek az UC384x ic-ket használnám, és egy poti szabályozná a teljesítményt.
Bármi továbbit tervezhető hozzá, ha valaki plusz funkciókat akar még belerakni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem