Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Internetes rádióvevő
 
Témaindító: Vales, idő: Júl 4, 2008
Lapozás: OK   1 / 15
(#) Vales hozzászólása Júl 4, 2008 /
 
Sziasztok!

A webáruház kínálatában látott STA013A MP3 kodek chip adta az ötletet, hogy érdemes lenne egy internet rádióvevőt megtervezni és építeni, bevált építőkockákból.
Nekem speciel sok kedvenc netrádió állomásom van, és nem lenne rossz számítógéptől függetlenül is hallgatni.
Arra gondoltam, hogy:
1. Érdekes projekt, amiből sokat lehetne tanulni
2. A készen kapható készülékek meglehetősen drágák, lásd pl. Sangean WFR20, cirka 80ezer Ft!
Szerintem ennyit nem érnek!

Szerintem egy 2400Ft-os MP3 kodek chippel, egy-két mikrokontrollerrel, egyszerű, szöveges LCD kijelzővel, kisteljestményű erősítővel és beépített hangszórókkal, vagy anélkül, set-top box jellegű kivitelben sokkal olcsóbban is összehozható lenne. Persze a gyári készülékeknél sok-sok költség rárakodik, de akkor is pofátlanul drágának érzem 2008-ban az ilyen eszközök árát!

Az általam elképzelt készüléknek az alábbiakat kellene kielégtenie, mindenféle luxus szolgáltatás nélkül:
- Vezetékes Ethernet és/vagy 802.11b/g(n?) WiFi interfész
- Beágyazott webszerver, Taviréknál olvastam erről AVR-rel egész elegánsan lehet ilyet készíteni, az ide fejlesztett webfelületen lehetne pl. az adókat beálltani, majd a készüléken csak nyomógombokkal, esetleg távirányítóval választani
- Igény szerint hangfrekvenciás végerősítő és hangszórókimenet vagy csak vonali szintű kimenet
- Esetleg további kodek chipek a többi elterjedt formátumhoz: Ogg Vorbis, FLAC, AAC, WMA, etc.

Konkrétan az érdekelne elsősorban, hogy érdemes lenne-e egyáltalán belefogni, mert szerintem az anyagköltsége az a töredéke lehetne a kereskedelemben kapható készülékek végfelhasználói árának. Nyilván, ha még nem építettünk ilyet, akkor sok munkaórát kell belefektetni a tervezésbe, hardver és szoftver fejlesztésbe, de nyilván erről szól a hobbink, nem?!

A témát egyfajta kötetlen beszélgetésnek szántam, ha valaki esetleg épített már hasonlót megköszönném, ha megosztaná a tapasztalatait közösségünkkel.

(#) laces86 válasza Vales hozzászólására (») Júl 4, 2008 /
 
Üdv !

Támogatom törekvésed! Engem is érdekel ez a téma megadom milyen címeket találtam ebben a témában
Bővebben: LinkBővebben: Link
Ezek angol nyelvű oldalak de komplett leírás van hozzájuk.
(#) mrx23 válasza Vales hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
(#) MaSTeRFoXX válasza laces86 hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
A második könnyebben utánaépíthetőbbnek tűnik. Az internetre egy Xport nevezetű Soros/ethernet "átalakítóval" csatlakozik, tud mindenféle protokolt, meg van benne webszerver. Magyarországon elvileg tőlük lehetne beszerezni bár az árlistába nem írtak árat Bővebben: Link Maga a kapcsolat kezelése viszonylag egyszerű ahogy beleolvastam a forráskódba, nem kell webszervert lekódolni, mivel benne van minden az Xportban
És ha valamilyen hagyományos LCD használunk akkor meg mégjobban egyszerűsödik (ha van elég szabad láb...)
(#) hezso válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
valamivel 10kHUF alatt van az xport, a wireless változata a wiport pedig 27kHUF körül mozog.

az egész hálózatos dolog ott haldoklik h USB nehezen kezelhető. én úgy látom ezzel kéne valamit kezdeni, mert usb-s wifi adapterek nagyon olcsók. mostmár létezik host adapter ICis ugyebár, egyszer valakinek egy elterjedt fajtának neki kéne esni, és dokumentálni h mit lehet vele kezdeni, esetleg Xport szeruen integrálni.

amugy nagyon szep projekt.
szerintem PC alapon olcsóbban megoldható, ha ez a cél.
(#) dpeti hozzászólása Júl 5, 2008 /
 
valamelyik ezévi Elektroban volt (kb március-április környéke) netrádió...
van kapcsrajz, szoftver letölthető a honlapjukról (www.elektor.com) keressetek rá
(#) MaSTeRFoXX válasza hezso hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
Nem, USB-s hanem RS232 protokollon kommunikál, az meg ugye egyszerű AVR alól.
De ha 10k környékén van akkor az még nem egy túlságosan nagy összeg, onnan csak a VS1002 beszerzése a necces.
Nekem tetszik ez az elgondolás
(#) hezso válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
jaja, addig rendben h ez simán serial kommunikál.
viszont egy USB-s wireless adapter a töredéke lenne egy wiport-nak árban.
(#) MaSTeRFoXX válasza hezso hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
Az biztos Akkor el kell dönteni hogy kábeles vagy Wifis legyen. Csak sztem USB hoston (vinculum VNC1L) még nem nagyon kezeltek USB-s wifimodult, de itt ennél meg szerintem komolyabban neki kell feküdni az internet kezelésének. Marad még a másik fajta ahol PCMCA wifi kártyával oldották meg, annak nem néztem át a kódját hogy mennyire kell belemélyedni...
Nekem személy szerint a sima kábeles xport is elég lenne....
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
Én majdnem egy éve írogatom át az XPort oprendszerét, meg alkalmazást rá, úgyhogy ha kell valami módosítás a gyári szoftverbe esetleg, akkor tudok segíteni.
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
Egyébként a netrádiók esetén hogyan kell lekérni az adatot? Csak simán egy GET -et kell küldeni bizonyos időközönként a megfelelő IP-re a megfelelő mp3 fájlhoz?
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
Köszi a segítséget.
Annyit látok hogy csatlakozik a szerverhez az Xportal, vár egy picit. Aztán van a send_connect_data amivel elküldi a GET parancsot a szervernek. Aztán engedélyezi az USART megszakítást, a megszakításban akkor az Xport küldi az adatokat amit ez berak egy bufferba.
Az egész forráskódban ha jól láttam csak 1 helyen van említve a send_connect_data szóval innen feltételezem hogy elküldöd és jön az adat. De nem vagyok teljesen képben mert ma tetszett meg ez a project, alig tudok még róla valamit. Régebben keresgéltem neten de nem találtam semmi használhatót ebből a témakörből
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 6, 2008 /
 
Lehet hogy egy ENC28J60 microchip Ethernet vezérlővel is meg lehetne oldani a dolgot. AZ olcsóbb lényegesen, és ugyanazt meg lehet vele csinálni kb, csak kell egy nagyobb PIC mellé. Csináltam egy ilyen panelt, és van TCP/soros átalakító kódom hozzá, meg UDP/soros is. Csak elő kellene ásni, met egy éve nem foglalkoztam vele. Csak akkor a PIC-en kell keresztülfolyatni a soros adatot, és úgy ráengedni a dekóder IC-re. Ez így kb 5 ropiból meglenne az UTP trafós csatival együtt.
(#) Gory hozzászólása Júl 6, 2008 /
 
Szerintem leginkább az a baj a netrádiókkal hogy *** a minőség. Meg sok esetben PC-n is szaggat az adás, nem vagyok meggyőződve róla hogy egy ilyen hardveres dologgal nem szaggatna. A PC a folyamatos lejátszást buffereléssel oldja meg. De pl ha a PIC-be kell buffrelni, akkor annak már kevés lesz a memóriája egy ilyen ENC vezérlős esetben. Meg a bufferelés kicsit meg is bonyolítja a szoftvert. Mondjuk nem mondom hogy nem lehet megcsinálni.

Vulgáris szavakat kicsillagoztam,
Moderátor
(#) Norberto hozzászólása Júl 6, 2008 /
 
Találtam a témában egy forrást, ha időtök engedi, tanulmányozzátok át!

A fejlesztő neve: Mohammed Rana Basheer
(#) Gory válasza Norberto hozzászólására (») Júl 6, 2008 /
 
Sorry, nem figyeltem.
Én átnézem majd kíváncsiságból, de nem tartom olyan hasznosnak egy ilyen rádió építését, mert én magam PC-n hallganám a netrádiót ha lenne ilyenem akkor is.
(#) MaSTeRFoXX válasza Norberto hozzászólására (») Júl 6, 2008 /
 
Igen, ez az a rádió ami az laces86 első linkjén volt fenn, de a második linknél szerintem bonyolultabb, vagy legalábbis jól bele kell mélyedni a Wlan kártyák rejtelmeibe.

Gory:
A minőségről annyit hogy nem vagyok túl audiofil, amennyit hallgattam netes rádiót az nekem kb ugyanúgy szól mint normál FM állomás ha nem jobban, de néhány rádiónál többféle minőség közül lehet választani. De ez az én szubjektív véleményem . A szaggatást meg szerintem az internet kapcsolat határozza meg, ha szaggat akkor PC-n is szaggat, de akkor a kapcsolattal van igazából gond szerintem.
Itt a második verziónál valami SRAM-ot használ és ebbe tud bufferelni asszem 128kB-ot. (Leírta hogy nála rossz volt a RAM a 2.bit mindig H volt, de működik)
Nekem az Xportos verzió tetszik az ENC helyett, de szerintem azért mert még nem volt dolgom egyikkel sem Szerintem utánaolvasok majd mert azért olcsóbb lenne
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 6, 2008 /
 
Én mindkettővel szórakoztam. Az Xport annyiban egyszerűbb, hogy nem kell bele alap esetben szoftvert írnod. Viszont kb 12 ezer Ft a bruttó kisker ára. AZ ENC-hez meg van a microchip honlapján többféle PIC típushoz is program. Nem emlékszem már melyik típust használtam. Valamit amiben a legtöbb RAM van és még kapható DIP tokban. Majd megnézem. Alap esetben ahhoz se kell nagyon hozzányúlni, csak beállítgatni a firmwareben hogy kell-e DHCP meg ilyesmi.
A szkóphoz használt RAM-ok lehet hogy jók lennének ilyesmihez is. Nekem van 65256 típusú ha jól emlékszem 2 is. Esetleg valami flash kártya jöhet még számításba.
(#) Vales válasza Gory hozzászólására (») Júl 9, 2008 /
 
Sziasztok!

Látom alakul a topic. Köszönöm mindenkinek az eddig összegyűlt építő hozzászólásokat, linkeket, cikkeket, etc!
Bocsánat, hogy topiknyitás óta nem néztem be, csak melóval el vagyok havazva , és otthon már hulla vagyok a netezéshez.

Gory!
Egy internetes rádióadás URL-je általában így néz ki mp3-mal (vagy Ogg Vorbis-szal) kódolt adás esetén:
http://rádiósite:portszám/listen.pls
Itt a "listen.pls", mint szabvány Winamp, XMMS, etc. playlist fájl mutat a streamben küldött mp3 (ogg) fájlra (Shoutcast, Icecast szerverek esetén így van legalábbis).
Nos, ezt az egész netrádiót úgy képzeltem el, hogy egy egyszerű webfelületen felvesszük az adók fenti formájú URL-jét, megadunk egy nevet, illetve a kódolást is, ha már több kodekünk van (egyelőre ne bonyolítsuk autodetect-tel ezt a részt sem), majd mentjük.
A készüléken egy egyszerű LCD-n megjelenítjük az adó nevét, a programszámot, egyelőre ezt sem bonyolítjuk tovább...
Az elektronika pedig TCP/IP rétegen, HTTP-vel "veszi" a kiválasztott adónak a listen.pls-ben lévő mp3 stream-jét és azt "tolja be" a kodekchipbe, amiből kijön a sztereó hangjel.
(#) Mcsiv válasza Vales hozzászólására (») Júl 9, 2008 /
 
Teljesen jó a koncepciód. Igazábol amit meg kell csinálni, az tényleg a pls file feldolgozása, bár egyszerűbb lenne sztem konkrétan a streamet megadni a programnak.

A legtöbb streaming szerver az úgynevezett icy protokollt használja, amely a HTTP 1.0-ás szabványra épűl.
Vagyis, amit el kell küldeni egy szervernek pl shoutcast szerver esetében:
GET / HTTP/1.0\r\n
\r\n
Ha a stream él, ICY 200 OK kóddal tér vissza, majd jön egy pár header adat, amik a következőek:
icy-notice1 illetve icy-notice2: ezek kiszolgáló infók.
icy-name: a stream neve
icy-genre: a szabvány, id3 -ban is megtalálható genre, pl.: Rock, Various, Trance stb)
Content-type: A stream típusa, mp3 esetén ez audio/mpeg
icy-br: br, mint bitrate, ez jól jön a codec chip beállításához.
ami ezen felűl jön adat, az mehet ki a chip-nek, illetve mégsem.
Ha jól emlékszem, minden 6.-ik csomag után (96kbps-nél ez, 6x96kb méretü bejövő adat után) jön egy string, amin \n-el van zárva. Ez tartalmazza az éppen aktuális szám címét.
Tudom, kicsit összecsapott lett a leírás, de remélem tudtam segíteni. Ha valami nem tiszta, kérdezzetek nyugodtan.
(#) dbase hozzászólása Júl 9, 2008 /
 
Nem tudom említette-e valaki de van egy router amit átlehet alakítani PIc-el netrádio vevőre. Régebben találkoztam vele a neten.
(#) MaSTeRFoXX válasza Mcsiv hozzászólására (») Júl 9, 2008 /
 
Köszi a segítséget
Itt van egy kis infó hogy hogyan jönnek ezek az adatok Bővebben: Link

Ha a pls-be valaki belenéz mondjuk notepaddal, vagy nézőkével akkor, abban benne van hogy hova kell csatlakozni, IP cím, port stb...Szerintem egy kicsit talán egy picit eltúlzott a webes felületen való birizgetés (de kényelmes ), helyette akár lehetne egy kezelőprogramocskája ami beolvassa a pls-ből a fontos infókat és elküldi a mikrovezérlőnek (EEPromba például), de ez már egyéni ízlés dolga,és részletkérdés

Meg most találtam egy kis infót még Bővebben: Link
(#) GurgaPeti válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 9, 2008 /
 
Sziasztok
Tudom ez kissé más jellegű megoldás, de olcsó és gyors...
url=http://palmtops.about.com/od/pocketpclearningcente1/ss/StreamingPPC.htm]Bővebben: Link[/url]
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 9, 2008 /
 
Kb. fél óra keresgélés MP3 dekóder IC-k után esett le hogy a HEstore-ban árulnak STA013-mas IC-t, ahogy elolvastam az első hozzászólást a topicban... Ehhez kell még egy CS4334 -mas IC a chipcadtől és kb 3000Ft-ból megvan az egész MP3 dekódolás. STA013 segédletből, meg példaprogramokból gyakorlatilag van elég
Pl itt van egy részletes Bővebben: Link
Innentől a netes részt kell megoldani, ha ENC marad akkor 10eFt körül van nagyvonalakban az egész,( innentől akár lehet csicsázni VNC1L-el hogy pendriveról is játszon MP3-mat )
(#) Mcsiv válasza dbase hozzászólására (») Júl 10, 2008 /
 
Valóban, wrt54g/wrt54gl -ből egyszerűen meg lehet ezt valósítani, vagy a legtöbb arm processzort használó routerből. Igazábol az a legjobb, amelyiknek van usb-je (pl egy arm processzoros, wifis nyomtatószerver). Az arm processzoros rotuerekhez/printer serverekhez vannak különböző módosított firmwarek(pl.: openwrt), ami egy egyszerűbb linux disztrib arm processzoros támogatással, egyszerű csomagkezelővel. Egy usb-s nyomtatószerver+usb hangkártya+openwrt -vel van egy mini pc-d, amire csak egy streamer progit kell rárakni.
(#) Vales válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 10, 2008 /
 
Üdv!

A kezelőprogram nekem is eszembe jutott, azonban a webes felületnek van egy nagyon-nagy előnye: platformfüggetlen, ezért minden oprendszeren, amin van webböngésző, hozzáférhető.
Mikorvezérlőt buheráló kezelőszoftvert valszeg Windowsra a legkönnyebb írni, általában arra is írnak. De akkor pl. saját magamat is kizárnám ebből, mivel én Linuxot használok és hol vannak még a BSD/Solaris/MacOSX/BeOS vagy egyéb "egzotikus" platformot használók, őket kár volna kizárni a netrádió készülék használatából.
Ismereteim szerint a "UNIX Like" rendszerekre kicsit körülményesebb a soros avagy USB porton át hardvert "buzeráló" programot írni, ráadásul ahány platform, annyi progit kéne fejleszteni.
Emiatt tenném le a voksom a webfelület mellett.
(#) Gory válasza Vales hozzászólására (») Júl 10, 2008 /
 
Sem a Xportra, sem az ENC+PIC kombóra nem lehetetlen a webes dolgot megcsinálni. Például én már csináltam web meg wap szervert is az ENC panelommal. És wap-on egy LED-et lehetett vilogtatni a panelon. Csak elég sok ROM-ot eszik a weboldalak tárolgatása, úgyhogy célszerű lehet egy külsőt hozzábiggyeszteni.

Azt viszont már a konkrét weboldal fogja eldönteni hogy melyikbe a könnyebb beletenni. Xport-nak a gyári firmwarejábe majdnem biztos hogy bele kell nyúlni ahhoz, hogy a megálmodott adókat a hozzá kapcsolt PIC-be valahogy bele tudd tárolni.
(#) Vales válasza Gory hozzászólására (») Júl 16, 2008 /
 
Üdv!

Kicsit leegyszerűsítve a managemet problémát, nem is feltétlenül kellene a webes felülethez, vagy külön kezelőprogihoz ragaszkodni, ha már magunknak építjük. A TCP/IP stack-et úgyis meg kell csinálni, akkor pedig miért nem futhatna egy jóval kisebb erőforrásigényű telnet szerver a hálózati eszközben, és karakteres felületen lehetne matyukálni a beállításokat, bármilyen terminálemuláción keresztül?
Valahogy úgy, mint amikor bő 10 évvel ezelőtt otthon freemail-re regisztráltam, mert nem volt még netem, csak egy 33.6-os modemem és a win95 hyperterminal-ja.
Viszont tanácstalan vagyok abban, hogy melyik uC-re érdemes egy ilyen projektet építeni, főképpen amióta láttam a PIC vs. AVR topicot. A felsorolt netrádió leírások jórésze AVR-rel készült, annó én PIC-et tanultam, bár már sajnos elfelejtettem.
(#) MaSTeRFoXX válasza Vales hozzászólására (») Júl 16, 2008 /
 
Ha belevágok ebbe, akkor az enyémben lesz VNC1L USB host IC, valószínűleg a pendrive-on lévő .TXT fájlből fogok frissíteni állomásokat egy eepromba. Nekem ez a verzió jön be.

Hogy milyen mikrovezérlőre fejlessz azt igazából neked kell eldönteni. Ha elfelejtettél PIC-elni akkor megpróbálhatsz AVR-re átállni, vannak előnyei és hátrányai ugyanúgy mint a PIC-nél. Az ENC-re valószínűleg több PIC-es megvalósítás van, de találtam AVR-re is pl itt.
(#) Vales válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Hogy ez miért nem jutott eszembe, pedig a legegyszerűbb megoldás!
Következő: »»   1 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem