Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   166 / 219
(#) jimmi12 válasza reloop hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
És milyen a teljesítménye a trafónak?
(#) reloop válasza jimmi12 hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
A trafó amit használok 80 VA-es.
Először tápláld a kapcsolást 12 V-ról. Az pufferelve és beterhelve nagyjából 14 V egyenfeszültségre jön ki.
A nyugalmi áram legyen Iq=Ut/(2,8*Zh).
Szerk.: a trafód 45/90 W felirata nem egyértelmű.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
(#) Davidd hozzászólása Nov 13, 2017 /
 
Sziasztok! Elkészítettem két jlh panelt. Működik, de valami nem okés vele. Egy adott bemeneti jel felett, elkezd karcosodni a hangja. 27V ra van méretezve az R8,R9, és a kondik a táblázat alapján. Szerintetek mi lehet a gond. A panel univerzális nyákon lett összerakva, mivel mind a kettőt párhuzamosan építettem mind a kettőt, ugyan azt csinálja mind a kettő. Szkópon annyit látin hogy az alsó periodus oldala (lefutása ) nem szép szinusz alaku, hanem van benne egy érdekes hullám. Ilyen sokat számit, hogy a PNP tranyonak a labanal 8,2k helyett van téve 7k8 van téve.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Szia! Az NPN meghajtó tranzisztor beültetését ellenőrizd le, nincs véletlen E és C felcserélve?
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Szia! Bd135-ot használtam meghajtó tranzisztornak, aminek a lábkiosztása szemből nezve E-C-B. Az emiter megy a vegtranyo bazisaba, szóval nincs felcserélve, esetleg kevés lenne a bétája? Tettem "zóbel tagot" is, de nem segített rajta.

IMG_1468.jpg
    
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Mekkora a nyugalmi áram?
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
24v on 1,56A
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Nem tudok másra gondolni, mint az építés nem követi a rajzot. Valami apróság el lehet kötve.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Igazabol koveti, valamilyen szinten. Egy -egy ertek tobb ellenallasbol van kirakva. Ha megtalalram a problemat jelentkezem. Annyi, hogy 2k7 helyett 2k2 van teve. Az vezethet ilyen problemahoz?
(#) keszeg01 válasza Davidd hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Jó napot.
Nem vezérelődik túl ? A tranzisztoroknak gyártó függő a bekötése, tehát a gyártói adatlapot kell megnézni.
A féltápfesz beáll ill állítható ?
(#) mikldesign válasza Davidd hozzászólására (») Nov 15, 2017 / 1
 
Pontosan miért is BD139 a meghalytó, amikor világosan írva van, hogy mi kell oda? Igaza van Reloop Úrnak, amikor azt írta, hogy valami apróság lesz ott a gond. Elsőként azt javasolnám, a meghalytót cseréld ki a megadott típusra, az ellenállásoknál pedig tartsd be a pontos értéket, állítsd be a féltápfeszt, nyugalmi áramot, és menni fog, ha minden alkatrész jó, és nem kötöttél el semmit.
(#) Naszrai válasza mikldesign hozzászólására (») Nov 15, 2017 / 1
 
Mennie kene annak bd139-el is. Bar egy probat bc141-el megerne.
(#) Davidd válasza mikldesign hozzászólására (») Nov 16, 2017 /
 
Azért bd139-lett a meghajtó, mert ez volt itthon. Úgy gondoltam, hogy még belefér és ezen a tápfeszültségen előszeretettel használtam nem egy alkalmazásban ezt a tranzisztort és nekem nagyon bevált. Kíváncsiságból kicserélem és jelentkezem, hogy mi lett végül. Fene azt a lusta fejemet, hogy nem csinaltam rendes nyakot neki
@Naszrai: Keresek valami tranzisztort és kiderül, hogy ez a ludas.
(#) mikldesign válasza Davidd hozzászólására (») Nov 16, 2017 /
 
Én IS varom az eredményt. De azért ez a kis erősítő sem visel el mindent.
(#) jimmi12 hozzászólása Nov 26, 2017 /
 
Sziasztok, lassan épülget a JLH, a táppal kapcsolatban lenne kérdésem:
A panel felépítése alapján dual mono, bár a GND-k össze vannak kötve a panelen. Ehhez terveztem a tápot, a nyák terv még nem végleges,csak kíváncsi vagyok jó úton járok-e. Az elgondolás alapján a 2x18V-os trafó egyenirányítás után a 723-as stabilizátor-ra megy, majd pedig 2x10000µF pufferra és onnan a JLH-ra. A panelra nincsenek rátervezve a 723-ashoz tartozó tranzisztorok, azok TO-3-as tokban külön lesznek bekötve. Még hiányoznak a biztosítékok és párdarab 100nF-os kondi, de nagyjából ez lenne az elképzelés.
(#) reloop válasza jimmi12 hozzászólására (») Nov 26, 2017 / 2
 
Szia! Először is kell egy legalább 100 VA-es transzformátor, mert a folyamatos terhelés miatt kénytelenek vagyunk túlméretezni, hogy ne melegedjen fel túlságosan.
A dióda-híd után következnek a pufferek, ahol úgy alakítjuk ki a vezetősávokat, az áram ne tudja megkerülni a kondenzátorok lábait.
Az uA723-ast a pufferek kötjük az áramkörbe.
Jó döntés volt a terv megosztása, mert ezt teljesen elölről kell kezdened.
(#) jimmi12 válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Köszi, hogy megnézted, próbáltam figyelembe venni amiket írtál, csatolva a 2-es variáció, még van mit kozmetikázni rajta, de remélem az "elvi elrendezés" már jobb.
Ez a trafó van, így is felül van méretezve (te is azt írtad, hogy 80VA-val használod), próbának megteszi, csak jussak el odáig, hogy halljam a hangját
(#) mikldesign válasza jimmi12 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Bocs, hogy belekotyogok, de szerintem az a trafó kicsi lesz ide. Illetve, egy oldalnak talán elég. Nekem 200 Wattos toroid van benne, az eteti mind a két oldalt, de ha bekapcssolom, egy óra múlva a trafó is meglehetősen meleg. Megmértem műszerrel, olyan 55-60 C fokig melegszik fel. Eredetileg 160 Wattos toroid volt benne, de lecseréltem erre a 200 Wattosra, mert az talán még melegebb volt. Most igaz, nem 1.3A a nyugalmi, hanem 1,6A. Ebben az erősítőben nincs stabilizált táp, mégsem hallok se búgást, se súgást.
(#) reloop válasza jimmi12 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
A trafó méretezés kiinduló adata a szekunder-feszültség és a beállítandó áramot meghatározó hangsugárzó-impedancia.
(#) jimmi12 válasza reloop hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
A trafó kérdést valóban át kell gondolnom, a képleted alapján, ha maradok a 24V-os tápfeszültségnél akkor 2,14A nyugalmi áram jön ki (4Ohm-os hangfalaim vannak). Ez kb. 52VA egy oldalra, a 85VA kevés lesz mindkét oldalhoz.
(#) jimmi12 hozzászólása Dec 4, 2017 /
 
Sziasztok, nagy nehezen, de végre elkészült a JLH-m. A tápot egy 100VA-es 2x14V-os toroid szolgáltatja. Egyenirányítás után ez 19.3V-ra jön ki terhelve, az itt leírt képlet alapján 8ohm-os impedaniciához 900mA nyugalmi áram lett beállítva. Az első próbák után kissé csalódottan konstatálom, hogy a "csoda" elmaradt . Nagyon szépen szól, de a mély tartomány valahogy nagyon gyenge, többet vártam tőle. Igaz, rendes jelforrásról eddig nem tudtam meghajtani, mobil telefon fejhallgató kimenetén viszonylag gyenge teljesítményt produkál, laptopról viszont már egész meglepő hangerő hallható. Eddig max.3 órát ment folyamatos üzemben, bekapcsolás után kb. 45 perc alatt éri el a hűtőborda a 48fok-ot, ettől nem is megy feljebb. A trafón különösebb melegedés nem tapasztalható, 3 óra után is alig melegszik (tapintásra max. 30fok-os). Egyenirányítás után 10.000µF puffer van oldalanként, bemenő jel nélkül egy nagyon enyhe búgás hallható, de az is csak közelről.
Egyenlőre marad tesztüzemben a TIP41-es tranzisztorokkal, de van a fiókomban pár darab TIP3055, ha időm engedi csinálok egy cserét, már csak kíváncsiságból is. Sajnos a panel kialakítása miatt TO-3-as tokozású tranzisztorokat nem tudok beletenni. Csatoltam pár képet is, a doboznak még hiányzik az előlapja és a tetejéről egy takaró, de legalább már működik !
(#) Naszrai válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Egytápos verzió? a Kicsatoló kondenzátor mekkora kapacitású? 3300uF?
A bemenő jel csatoló kondenzátor mekkora?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2017
(#) mikldesign válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 5, 2017 / 1
 
A szép mélyekhez teljesítmény kell, a 10000 uf az nagyon kevés. 30 000 az már jobb kiindulás. Ha tudod emeld a nyugalmit is 1.3-1.5 A köré. A bugásnak is vége lesz, és a mélyek is megjönnek. Nekem is ugyanolyan hangfalaim vannak, mint Neked, hidd el, néma csend van, semmi bugas semmi zavaró zaj. Mobilról ne csodald,tényleg szar hangu, de a mobil se nagy durranás hangrendszerileg. Próbáld inkább CD ről, vagy vinilről, ha van lehetőséged rá. A trafód is gyengécske, ha mind a két oldal arról az egy szekunderről megy. A mélyekhez komoly teljesítmény kell ám. Fogadd meg a leirtakat, mert ritka szép hangú ez az erősítő. A hutobordad nagyon szép darab, Nekem is hasonló, és az elrendezés is hasonló. Gratulálok. NYÁK ot hogy csináltad?
(#) Moszkvai válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
A kicsatoló kondenzátort told meg még egy 10.000µF-ossal. Nekem ez segített.
(#) jimmi12 válasza Naszrai hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Szia,
Két tápos, két szekunder tekercs van a trafón, egyenként egyenirányítva és pufferelve, a kicsatoló kondi 3300uF, a becsatoló 1.5uF.
(#) jimmi12 válasza mikldesign hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Köszönöm a gratulációt, de a nyák az nem az én érdemem, kínai barátainktól rendeltem. A trafó az egyenlőre marad (jelenleg nincs nagyobb), puffert még tudok beletenni. A nyugalmi áramot ez alapján lőttem be: Iq=Ut/(2,8*Zh), nem lesz gond ha feljebb viszem?
(#) Naszrai válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Nekem 2200 µF a kicsatolo kondi, 8 ohmra ez 9Hz also hatarfrekit jelent. Ez alapjan a 3300 µF tuti eleg, felteve hogy tudja a kondi ezt a kapacitast. A becsatolo mekkora terhelest lat? Ha megvan legalabb 10kohm, akkor az is ok. Mennyi a tapfesz?
(#) mek-elek válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Kedves Jimmi,
koty-koty, szóval amennyire a képen látni vélem a becsatoló kondi wima. Amennyiben jól gondolom, akkor a annak nálam, a bejáródásakor legalább egy hét volt mire rendesebben volt az erősítő hangjában mély. A jantzenjeimre azt mondja a gyártó nem kell bejáratni. Nos én azt tapasztaltam, hogy ugyanúgy alakult a hangja mint a más fajtákban regélik, csak kissebb hullámzással, bár az elején már azért mutatta magát. A kondik végső hangjára tapasztalataim szerint (nem eltérően mások tapasztalataitól) 4-500üzemóra után számíthatunk, addig, jobban-kevésbé változik a hangja.
mek-mek
Idős kollégám mondta egyszer régen, hogy a be és kimeneti kondikat a jobb átviteli sáv miatt nem árt duplikálni dekadikusan (főleg nagyobb értékeknél).
Üdv Mindenkinek,
Elek
(#) jimmi12 válasza Naszrai hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
A becsatolók előtt egy 50k-s poti van, a tápfesz terhelve 19.3V.
(#) mikldesign válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 5, 2017 / 1
 
Mek-Mek úr nagy igazságot rebegett el neked a bejáródással kapcsolatban. Magam is alá tudom támasztani, hogy az első időkben valahogy karcos vagy mi volt az erősítőm hangja. De tudtam, be kell járódnia, és ezért kb. 3 hétig folyamatosan be volt kapcsolva. Ez alatt az idő alatt sokat finomodott a hangzás. No meg ha valami rejtett hiba lett volna, az is előjött volna. Az, hogy emeled a nyugalmi árammot, nem teszi tönkre az erősítőt, kérdezd erről Naszrai barátunkat, hány Amperrel dolgozott, és mennyire volt forró a végfoka, és hogy változott a minőség, amikor lejebb vette a nyugalmi áramot. Többen is javasolják, hogy a kicsatoló kondenzátort több darabból rakd össze, ebben én nem hiszek. Tudom, ezért megköveznek, de azt tapasztaltam, hogy ha több darabból rakom össze a kicsatolót, a hangkép zavarossá válik, a sztereó színpad szétesik, az analitikusság ami erénye ennek a végfoknak, megszűnik. A nagynevű cégek is EGY kondit használnak oldalanként, de azt összeválogatják. Viszont ide speciális, kifejezetten audio célra készült gyors elektrolit kondenzátorokat raknak. Naszrai Űrnak igaza van elismerem, amikor a 3300 as értéket elégségesnek nevezte. De a puffert azért támogasd még meg, és hhidegítsd ha nem tetted a kondikat a tápban. A nyugalmi áramot növelném a helyedben, végülis 7Ampert bír a tranyód, egy 1,3-1,5A es értéktől nem fog megfőni. A trafót figyeld, ha nagyon meleg, akkor nem bírja a terhelést.
Következő: »»   166 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem