Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemü tápegységek 230V helyett 48V-ról?
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Dr.God Man hozzászólása Júl 3, 2009 /
 
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne , hogy hogyan tudnám azt megoldani , hogy a kapcsolóüzemű táppal rendelkező műszaki cikkek 230V helyett DC 48V-al üzemeljenek?

Most építek ki napenergiás rendszert mely 48V akkuval működik.Nem szeretném az akkukat külön-külön terhelni mert akkor tönkremennek! Így a 48V-nyi akkut szeretném valahogy felhasználni , hogy az ilyen műszaki cikkeket inverter nélkül tudjam használni. Mert a "felesleges" feszültség átalakításkor nagy % veszteség van.

Az alábbi műszaki cikkeket szeretném valahogy megoldani , hogy 48V DC-ről lehessen őket használni:
DVD lejátszó
LCD monitor
Laptop tápegység
Parabola beltéri (ez működik úgy is ha a 230V-os csatira rákötöm a 48V-ot)
Esetleg nyomtató.

Gondolom a nagyfrekvenciás trafót kellene módosítani , hogy alkalmas legyen a 48V-ra. Vagy valami ilyesmi...

Tudna valaki használható segítséget adni?

Köszi!
(#) kendre256 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
A kapcsolóüzemű tápegységek átalakítása sokkal bonyolultabb annál, mint hogy áttekercselsz egy transzformátort. A szabályozó elektronikákat is alaposan át kellene alakítani.
Egyébként én nem tartom jó ötletnek az összes berendezés átalakítását. Gondold meg, hogy elromlik a DVD-d, vagy monitorod, nem találnál olyan szervizt, ami vállalná a javítását. Ha lecseréled bármelyik eszközödet, az újat rögtön (még a garanciaidő alatt!) át kellene alakítanod.
Szerintem inkább egy eszközt, egy szünetmentes tápot kell átalakítani, hogy 24V helyett menjen 48V-ról, utána arra bármilyen 230Vos készüléket ráköthetsz.
(Mellesleg a készülékek 230V-ról 48V-ra történő átalakítása azok hatásfokát is rontaná, mivel kisebb feszültségen, nagyobb árammal kellene működni a kapcsolóelemeknek.)
(Vagy lehet egy másik megoldás, hogy a napkollektoros rendszeredet kialakítod 110V-osra, a korszerű berendezések simán mennek 110V egyenfeszültséggel.)
(#) Dr.God Man válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Hello!

Hát lehet valami az érvelésedben! Nekem vagy egy szünetmentes ami 48V-ról üzemel csak az a gond , hogy pl ha csak a számítógép megy akkor az a pár W fogyasztás miatt be kell kapcsolni a tápot ami már nem azt a kis áramfelvételt fogja felvenni mint ami a géphez kell hanem vagy lényegesen többet!

Ahogy én néztem a tápok vezérlése a már átalakított feszültség függvényében megy. Többnyire csak egy optocsatolóval van összekötve a vezérlés vagy nem figyeltem volna rendesen meg a táp felépítését?

A baj a 110V-os rendszerrel az , hogy én amorf napelemeket használok és úgy tudom ezeknek elég nagy a belső ellenállásuk és ha sorba kötöm őket akkor gond lehet a feszültséggel. A másik gond az , hogy ha a sorba kötött napelem valamelyikét beárnyékolja valami akkor már nincs töltőfeszültség! És ráadásul ennyi akkumulátor már nagyon komoly pénzbe lenne! Szerintem 110V egyenáram nagyon veszélyes is lenne ezért ezt a lehetőséget inkább kihagynám...
(#) ha6pc válasza Dr.God Man hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Szervusz!

Javaslom,hogy próbálj meg "postások"-kal beszélgetni.
Telefonszerelőkkel. Ott minden 48V-ról megy.
(Tizen-kiloWattos szünetmentes tápok is akadnak.)
(#) proba válasza Dr.God Man hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Ami kapcsolóüzemű tápot láttam,leginkább a vezérlő ic (rendszerint KA 384x tip ) tápja fogy el ezért nem megy kisebb feszültségről.
A táppal soros ellenállás cseréje esetleg segíthet,ha van annyi tartalék a transzformátorban.Lehet a max terhellést nem fogja tudni) Vannak még a primitívebb szerkezetek szerintem azokat meg elég nehéz átalakítani .(csak néhány tranzisztort tartalmaznak)
Ami még igencsak káros lehet egy ilyen készülék (kivülről eredeti) csatlakoztatása normál hálózathoz (elvitted/kölcsönadtad valakinek)
(#) idlob válasza Dr.God Man hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Szerintem lehetne egy olyan köztes megoldást, hogy 48V akkun tárolsz, majd egy központi inverterrel 110V egyenáramot állítasz elő, így kisebb vesztesség mellett szállíthatod, ill. minden normális kapcsüzemű táp elmegy róla, anélkül hogy módosítani kellene.
A 110V inverter meg nem kell, hogy 50Hz-en működjön, hanem mehet magasabban, úgyis egyenirányítod, így egy hagyományos 220/50Hz inverterhez képest jobb lesz a hatásfoka.
(#) Action2K válasza idlob hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
110V 60Hz-re gondolsz? Mert szerintem pl.: a 400Hz-et már nem komálnák, vagy igen?
(#) levii válasza Action2K hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Kapcsolóüzemű tápot talán nem zavarná annyira a magasabb freki. Pl.: a PC tápokban is általában a bemeneti csatlakozók, biztosíték után rögtön egyenirányító híd következik.
(#) pimi9 válasza idlob hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
A legtöbb tápnak 250V DC-nél több kell ahoz hogy megfelelően működjön, ezt 110V-ról kétszerező (csúcs-)eggyenirányítóval érik el, 220V-ról pedig sima (csúcs-)eggyenirányítóval.
Ha 110V DC-t adsz neki, nem fog semmit sem csinálni.

Dr.God Man:
Ami működhetne, az az hogy építesz egy kapcsolóüzemű konvertert, ami a 48V DC-ből 300V DC-t állít elő, azokról tökéletesen üzemeltethetőek az általad felsorolt készülékek, minden átalakítás nélkül.
(#) idlob válasza levii hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Viszont az a híd 50Hz-re van méretezve és lehet, hogy lassúak lesznek a diódák ahhoz, hogy kHz-n kapcsoljanak.
(#) levii válasza idlob hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Igen, ebben igazad van lehet hogy nem lenne elég gyors.
Persze kérdés hogy mihez az előbb 400Hz ről volt szó ahhoz szerintem a gyárilag beépített diódák is jók lennének.
(#) kendre256 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
A tápegységben az optocsatoló nagyfeszültség oldali része a kapcsolóelektronika frekvenciáját, vagy kitöltési tényezőjét változtatja. Ezeket az elektronikákat úgy méretezik, hogy 100-250V váltakozófeszültségről működni tudjanak (azért, hogy ne kelljen Európába és Amerikába különbözőeket gyártani). Ezekhez a feszültségekhez "tartozik" valamekkora működési frekvencia, vagy kitöltési tényező. Lehet, hogy egy 100V-hoz tartozó, mondjuk 70%-os kitöltési tényezőt kellene pl. a kétszeresére emelned, ami lehetetlen. Ha meg ez nem megy, akkor kellene menetszámokat, kitöltési tényezőket, egyebeket együtt változtatnod, jószerivel újra kellene tervezned az egészet, az új feltételeknek megfelelően.
A 110V-os rendszert "végszükség" esetére mondtam, annak csak az lenne az előnye, hogy nem kellene átalakító, minden más (nagy feszültség, töltőelektronika, sok akkumulátor) problémás lenne.
(#) pimi9 válasza idlob hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
.....
(#) idlob válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Nem kizárt, hogy igazad van, de ez talán azoknál lehet igaz, amelyeknél kézzel váltható a bemenő feszültség. Viszont éppen egy beteg DVD lejátszót javítok, aminek tápján biztos nincs feszültségkétszerező, de simán megy 110V (igaz AC)-ról, tehát 160V DC elég kell hogy legyen neki.

DSCF4651.JPG
    
(#) idlob válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Légyszíves olvasd el normálisan a hozzászólásokat, mielőtt elkezdesz fakkolni. Szó nem volt arról, hogy n*10kHz az DC lenne.
(#) Dr.God Man válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Hát van rokonságban postánál dolgozó személy , rákérdezek hátha.
(#) Dr.God Man válasza proba hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Gondolom a vezérlő ic tápjára gondoltál és az ahoz tartozó teljesítmény ellenállás cseréjére?
(#) Dr.God Man válasza idlob hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
szóval arra gondolsz , hogy egy invertert készítsek mondjuk egy CD4047-es ic ből csak annyi , hogy nagyfrekvenciás legyen?
(#) Dr.God Man válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
És mi lenne akkor ha pár feszültségstabilizátorral helyettesíteném a tápot?akkor olyan kellene általában , hogy +12V , -12V , 5V , 3,3V. Bár ezzel csak az lenne a gond , hogy 48V-ról hatalmas melegedést produkálna a stabilizátor ic. És lehet nem is lenne olyan ic ami ekkora feszről működne. :S
(#) foxi63 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Hali!
tulajdonképpen kell neked egy DC-DC konverter, (48/310V) és ebből egy pvw kapcsolás ami 50Hz színuszt állít elő.A szükséges teljesítményt határozd meg, és léphetünk tovább.
(#) ufy92 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
ezzel a kapcsolással leosztod a feszt. kapsz kétszer (+/-)24V-ot és utánna rakhatod a stab. ic-ket!
(#) EcoPityu hozzászólása Júl 3, 2009 /
 
Nem akarok agyaskodni srácok, de én világításhoz, és egyéb "igénytelen" fogyasztókhoz egy CD4011-el hajtott ellenütemű 50Hz-es astabil multivibrátorral, és néhány nagyáramú FET-el 50Hz-es trafóval több DC-AC konvertert építettem már. Ha a trafó kis gerjesztéssel van tekerve, akkor a bekapcsolás utáni készenléti teljesítményfelvétel p.l. egy 200VA-es átalakítónál 4w volt!
48V-hoz Ucsúcs/gyök 2, azaz az effektív érték 35v, tehát egy szimmetrikus tekercselésű 2x35v-os trafó kell hozzá.

(hú mennyi ilyen trafóm van erősítőkből kiszedve...de én nem akarok ilyet építeni...)

No meg 150-200v-os MOSFET-ek (p.l. 500w-hoz 10-15A-nyi, szinte nevetséges)
(#) Dr.God Man válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Szerintem a rendelkezésre álló anyagokból nem tudok valami frankó trafót csinálni... Ami szünetmentesem van szerintem annál jobbat én sem tudok készíteni :S Max 60-70% hatásfokú lenne a leg jobb esetben is a trafóm ez a 30-40% veszteség meg szerintem elfogadhatatlan lenne! Az a baj , hogy nagyon sok minden korlátozza a lehetőségeket...
(#) Dr.God Man válasza foxi63 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Én az energia spórolást nagyok szeretem kihasználni! A pc-m monitorral együtt 20 max 25W-ot fogyaszt a nyomtatóm kb 25-30w , dvd 25w , beltéri 30w így kb túlméretezve max 200-250w amire szükség lenne.Most néztem , hogy a leg több cuccra az van írva , hogy 100-230V így gondolom 100V-ról már fullosan megy! :
(#) Dr.God Man válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Néhányszor készítettem én is hasonló kapcsolást. Én többnyire CD4047-es ic-t használtam. A feteknek én IRFZ44-et szoktam alkalmazni mert van belőle kb 200db-om. trafóm nem nagyon van ekkora méretben. amiből rengeteg van az kis 230V/12V-os 1A-es trafó. ebből kb 150db van , még régebben vásároltam angol dugvillás adaptereket és ebből vannak a trafók. Én világításhoz ilyenből gondoltam valamit bár nem tudom jó-e hozzá! A világító testnek 36W-os 2900 lumenes fénycsöveket szeretnék.

(#) Dr.God Man válasza ufy92 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
és ez a kapcsolás hány A terhelhető? A 400R ellenállás miatt van némi alapfogyasztása :S
(#) proba válasza Dr.God Man hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
Igen,de akkor még csak az indul be,a teljes terhelésre akkor sem biztos hogy képes lesz.
(#) proba válasza Dr.God Man hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
A PC teljesíményét egy jópofa film tömörítésével vagy egy nagyobb file berecsomagolása közben mérd.Ezt én nagyon kevésnek érzem.
(#) proba válasza Dr.God Man hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
Ide min 100V feletti fetek kellenek ha tartós szerkezetet szeretnél.
(#) Dr.God Man válasza proba hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
A gép alapmunkán pl.: netezés , fotók nézegetése és ilyesmik közben 18-22W az áramfelvétel
Keményebb műveletek mint írás , film konvertálás , tömörítés és hasonlók közben max 26W a fogyasztás. Én kifejezetten az alacsony fogyasztásra mentem a gépnél , volt még egy másik lehetőség is , azzal 12-15W-ot fogyasztott volna csak akkor max külső írót tudtam volna használni!
Először PTX vagy ITX gépet akartam de olcsóbb megoldás volt egy laptop használata mert így kis helyen benne van minden. és "szerencsére" volt egy törött kijelzős laptopom, ennek levettem a kijelző összes részét és a fedlapot vissza tettem a gépre , az akkut is kivettem mert legalább 10-15W-ot rátett ha benne van és idővel úgyis csak tönkre ment volna. A monitort pedig optimálisan be kell csak állítani! Ha a színeket , kontrasztot és hasonlókat jól beállítja az ember akkor a fényerőt lelehet venni akár 0-ra.Persze csak ha a háttérvilágítást nem kapcsolja le. Így átlag 7-8W-ot fogyaszt a monitor és a színek tökéletesen élethűek a fény pedig nem bántja a szememet mert legtöbben 100%-os fényerőnél pörgetik a monitort!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem