Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Karácsonyi fényfüzérek
Lapozás: OK   6 / 29
(#) blackdog válasza Frankye hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Idézet:
„A magam részéről az összes ilyen kínai gagyi villogós vackot megetetném azzal, aki gyártja, meg aki forgalmazza! Fokozottan tűz-, és áramütésveszélyesek!”


Van még pár termék amivel az ilyenek jóllakhatnának.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Annyit azért hozzátennék/kérdeznék, hogy kapható Magyarországon Biztonságon karácsonyi fényfüzér emberi áron?
(#) chipi hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Nagy örömmel jelentem be, hogy vettem egy 100db-s víz tiszta kék ledsort. Egyszerűen gyönyörű a fénye. A tápból 24v volt jön ki, és a vezetéseken így már kis feszkó kerint.
És azt remélem tőle, hogy nem lesz gondom vele.
Az ára 4700Ft volt. Somogyi forgalmazza.
(#) sany hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Nekem egy 24 V - os hálózati transzformátoros 4 színű izzós fényfüzérem van. Van hozzá vezérlő is.A Praktikerben vettem.
(#) Frankye válasza blackdog hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Lám-lám... Ketten is íták, hogy van azért "normális" fényfüzér is. (Szerencsére nem csak a kínaiak gyártanak égősort, és/vagy tudnak Ők is gyártani nem életveszélyest is.)
(#) yuden hozzászólása Okt 27, 2012 /
 
Sziasztok!

Miután tavaly körbenéztem a karácsfa fényfüzérek terén, és elérhető árban csak kínai vacak égősorokat találtam (természetesen szépen dobolva CE megjelöléssel, kézikönyvvel), úgy döntöttem,hogy inkább veszek egy ilyet az ebay-en, negyed annyiért (gyakorlatilag ugyanazok a termékek csak doboz nélkül + nem tudom visszavinni,ha megüt az áram..). Na most, még nincs nálam ez a csoda égősor (rögtön kettőt vettem), de már most szeretném kikérni a tanácsotokat, hogy beüzemelés előtt mire érdemes figyelni, hogy ne lakástűz legyen a szentestéből. Annyit tudok írni az égősorról, hogy 10m-es, 100 db fehér led van szerintem 2 ágon sorba kötve, sima földelés nélküli 230V-os dugóval, adapter nélkül, egy valamilyen kis villogásvezérlő dobozkával (gondolom odabent minimalizmus dizájnnal).
Azon kívül, hogy végignézem a szigetelést a kábelen, valamint ellenőrzöm a 230-as drótok forrasztását a dobozkában, és kötök egy csomót rá, nehogy laza mozdulattal kitépődjön a fázis madzag, mit kellene még megnéznem, ellenőriznem?
(#) proba válasza yuden hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Azt amire nem is gondolsz.Azt gondolod hogy biztonságossá tehető ,ami amúgy a kukába való?
Gagyi vezeték befogatás az égőknél (szedj szét minden foglalatot ,forraszd be szereld össze.) cseréld ki az összes égőt mert kiég két nap alatt a fele , cseréld le a vezetékeit mert hajszálvékonyak ,és törik a szigetelésük . Azután az égők ne érjenek a fához sehol,mert borítékolva van a meleg égő száraz fa,illetve sujtás találkozásánál a tűz.(a dobozka kikötését is megfontolnám ,mert jobb esetben bírja csak ki az ünnepeket.

Ha meg szerencséd van akkor jó lesz ,és nem kell rajta módosítani semmit.

Én egy minőségi több évig jó égősort választottam ,és nem bántam meg.Ami hátrány ,az ember szereti a változatosságot és lehet egy idő után unalmas lesz.(ez a gagyiknál azért ritkán fordul elő,lehet azért is gyártják ilyenre.A szentestét kibírják aztán többet úgy sem kapcsolják be.)
(#) Bakman válasza yuden hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Biztonsági okokból én olyan LED-es füzért vettem, aminek transzformátora van. Nem villog, nem zenél, csak világít.

Kb. felsoroltál mindent. A rejtett hibákkal nem nagyon lehet mit kezdeni. Értsd: kontakthibás izzófoglalat, alulméretezett alkatrészek.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
(#) yuden hozzászólása Okt 27, 2012 /
 
Tisztában vagyok vele, hogy nem egy biztosítás, amit vettem, de ismétlem: megnéztem, kibontottam több itthon kapható fényfüzért, és ugyanaz a dzsunka szemét, amit a neten is kapni,csak be van dobozolva, és esetleg rápecsételve egy "Somogyi" (Made in China) felirat. Akkor már inkább megveszem töredék áron ugyanazt. Tízezreket nem akarok, és nem is nagyon tudok ilyenre költeni. Mivel ledes égősorról van szó, a melegedést mondjuk elhanyagolnám. Magára nem fogom hagyni, éjjel áramtalanítva lesz. Na még egyszer...igen, a kérdés az, hogy gagyi alapanyagból a megfelelő technikai felkészültséggel lehet-e a biztonságot feljebb tornászni. Mit és mivel kellene még átnéznem azokon kívül, amit már írtam? (Ha már itt lesz nálam, úgyis látni fogom, hogy van-e értelme kicsit javítani a dobozka belsején, vagy ez volt az első és utolsó éve..)
(#) zolika60 válasza yuden hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Tanácsot adni addig nehéz, amíg te sem tudod mit vettél.
(#) yuden hozzászólása Okt 27, 2012 /
 
Igaz. Majd fényképes beszámolóval jövök, és számítok a segítségetekre.

Az gondolom,már kiderült, hogy nagyon amatőr vagyok az elektrós dolgokhoz, szóval már kevésbé szégyenkezve kérdem: ha 2 x 50 led van sorban kötve, akkor mindkét ágon a teljes égősor felvett áramerősségének fele esik, ergo a szigetelésnek nem csak az 1 db led-hez szükséges pár mA-t kell kibírnia?
(#) dB_Thunder válasza yuden hozzászólására (») Okt 27, 2012 1 /
 
Idézet:
„a szigetelésnek nem csak az 1 db led-hez szükséges pár mA-t kell kibírnia”

Régen rossz ha a szigetelésnek kell pár mA-t vinnie, felénk vezető viszi az áramot.
(#) yuden hozzászólása Okt 27, 2012 /
 
Bocs a szakszerűtlen fogalmazásért, de gondolom értitek mire gondoltam... Milyen vastagnak kell lennie annak a szigetelésnek, hogy ne üssön át az "x Volt és y mAmper"? Valamint x és y mennyi lehet?
(#) dB_Thunder válasza yuden hozzászólására (») Okt 27, 2012 / 1
 
Szigetelés átütése CSAK a feszültségtől függ ! A vastagság kérdésébe nem folynék bele, rengeteg dologtól függ, amig nem sérült a szigetelés egészen vékony is jól szigetel, kérdés mennyire szabványos.
Áramot a vezető viszi 10 amper / mm2 fölé semmiképp nem mennék az áramsűrűséggel.
(#) yuden hozzászólása Okt 27, 2012 /
 
Köszönöm, ez már egy korrekt válasz. Erre gondoltam, mert számomra - mint hozzá nem értőnek - túl vékonynak tűnik az a szigetelés, és a technikai hátterét nem ismertem. Bár belegondolva a szigetelő szalag sem túl vastag, mégis (most rákeresve) találtam 6kV átütési feszültségűt, szóval emiatt mondjuk nem kell aggódnom.
(#) proba válasza yuden hozzászólására (») Okt 28, 2012 /
 
Igazából csak arra akartam rámutatni ,amit szerintem sokan elfelejtenek (sokszor én is) ,ha valamit legyártottak valamilyen minőségben,az a legtöbb esetben egységesen rossz ,vagy jó.nagyon ritkán lehet tetten érni azt a pontot ahol kicsiny befektetéssel sokkal jobbá tehető valami.Égősornál max annyit tudsz tenni ,ha rossz a dobozka ,átkötöd.Ha meglátsz egy repedést a vezetékek szigetelésén kidobod az egészet (úgy sem csak ott lesz két megmozdítás után.) Az égők hőmérsékletét ellenőrzöd ,és ha szükséges távol rakod minden gyúlékony anyagtól.Némelyeknek a dugvillája is elég gagyi.
A szigetelés vastagsága csak azért fontos,mert a legkisebb hiba esetén már csak töredéke lesz.Nem mindegy hogy egy eleve többszörösen túlméretezett veszíti el a védelmi képessége felét ,vagy egy határra méretezett a harmadát.(a szigetelő szalag is csak addig 6kV amíg nem nyúlik egy milit sem.)
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2012
(#) yuden hozzászólása Nov 20, 2012 /
 
Noh, megérkezett a csodaszerkezet (100 fehér led, 2 ágon különféle villogtatással), szét is kaptam rögtön. Ehhez (első kép) hasonló a belseje, annyi különbséggel, hogy 2db PCR 406-os tirisztor van csak benn, és a kondi pedig egy 16V/47µF-os változat. A kábel szigetelése szerintem kielégítő (gumis, kellő vastagságú, nem törik), a tokozások átlestem, és normálisak a beforrasztások, az első néhány led tokozásában van egy-egy ellenállás, azok melegszenek, de nagyjából pont annyira, mint a régi izzós fénysorunk, szóval nem vészes (vagy legalábbis emiatt nem tűzveszélyes). A 230-as villásdugója viszont katasztrófa (bár ide elég lenne), 1000%, hogy lecserélem (a villák matt színű alu borításúak, a villában található drót leheletvékony, hiába nem folyik rajta nagy áram, engem frusztrál..
A beforrasztott kábelek tehermentesítése a hőre lágyuló "takony-ragasztóval" lett megoldva - több, mint a semmi.

A belsején nincs mit javítani (jobbra cserélni) szerintetek?
(#) mazso1988 válasza yuden hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Szia
Hol vásároltad a fényfüzért?
(#) yuden válasza mazso1988 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Ebay-en. Közben kotortam hozzá kapcsolós rendesen szigetelt normális villásdugós madzagot, így már jó lesz. Elektróban nálam jártasabb ismerősnek megmutattam a belsejét, de szerinte a feldolgozó noname chipnek a pufferkondija (16V,47uF) fordítva van beforrasztva, erről este dobok fel képet, és segítséget kérnék! (Bár szerinte ekkora fogyasztású chipnél még így is mennie kell, és szerinte ekkora kapacitású el sem durranna a fordított polaritástól. Én nem tudom.. hihetek neki?)
(#) mazso1988 válasza yuden hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Ha fordítva lenne bekötve akkor annak már el kellett volna pukkannia fóleg mivel ezekben bizti nincs is.
Ha azt bekötöd fordítva pillanatok alatt pukkanik. Azért is polarizált kondenzátor.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Dec 2, 2012 /
 
Tisztelt Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni. Adott egy 24V ~ adapterről működő (kínai) karácsonyi fényfűzér. Olyan, ahol van egy köteg vezeték és arról csüng le pár , amin a kis izzók is vannak. A többi vezeték fut tovább és a vége felé a vezetékek egyre fogynak el.

A vezérlője kis műanyag házban egy egyenirányító és egy IC mindössze pár kiegészítő
alkatrésszel. Így gombnyomásra lehetne "műsort" váltani, hogy villogjon, mind világítson,
vagy elhalványuljon stb. De a vezérlő sajnos már rossz. A vezeték pedig ki van szakadva
a vezérlőből, így újra bele kellene forrasztani. Megnéztem, nem LED hanem sima izzó van
benne, így én már azzal is bőven megelégednék ha közvetlenül az adapterre tudnám úgy
rászerelni, hogy minden izzó világítson a füzéren.

Összesen a "korbácsból" 5 vezeték jön előre a vezérlőbe. Kinek mi az ötlete, milyen
lehet ez a kapcsolás? Tudom, hogy sokaknak egyszerűnek tűnhet a kérdés, de nem az.
Sajnos a válság felütötte a fejét és nem tudok újat venni, meg ugyebár a magyar ember
semmit nem dob el amit még lehet használni esetleg.

Ötleteket, megoldási javaslatokat netán ha valaki megszánna vele egy kapcsolási rajzot
várnék, vagy ötletet, hogyan találjam meg az 5 vezeték közül hogy hogyan kössem rá
a 24V adapterre úgy hogy az összes világítson.

Gyanítom, az izzók nem 24 voltosak, így lehet, hogy valahol az egyik izzó át van vezetve
egy másikra is hogy feleződjön a feszültség. (De nem biztos csak gyanítom ilyesmi lehet.)

Mivel jól össze van mini kábelkötegelőzve, azért megkérdem, hátha van akinek ez
fejből megy és nem kell szétvágni hogy megállapítsam melyik vezeték hová megy.
Az is nagy segítség lenne ha elmondaná valaki, hogy keressem meg melyik vezeték
mi lehet.

Méregettem, de minden vezeték másik vezetékhez képest 20 ohm körül mutat, mert
próbáltam megkeresni hátha van egy 0 vezeték a többihez képest. De ezek szerint
úgy tűnik, nincs

Előre is köszönöm szépen !!!!

(#) mindenes válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Szia! Ha 20 ohmot lehet mérni minden szálon a másikhoz viszonyítva, akkor elvileg mindegy hogy melyik szálat hova köttöd, a terhelés a csippre nézve ugyan az lessz. (Persze ez csak egy elmélet és lehet hogy nem így van)
(#) VIM válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Szia! Csak feltételezem, hogy 4csatornás lehetett a vezérlője és az 5. a közös szál volna. Három darab lapos elemmel hamar megtalálod a megfelelő bekötést a szálakhoz. Ha azt szeretnéd, hogy mind világítson egyszerre, akkor a "csatorna" szálait összefogod és közös pontra kötöd mindet, így a közös szál és a csatornák közösített szálaira kell majd kapcsolni a 24V-t.
(#) proba válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Van ugye 5 vezetéked.Egy a közös.Ezt vagy a vezérlőből állapítod meg (a bekötésből kiderül),vagy ha ohm mérőzöl akkor van egy vezeték amihez képest az összes többinek egyforma ellenállása van, (és ez fele mint a többinek egymáshoz képest).Ez után összefogod a maradék 4-et.Ez lesz 24V egyik vége, a magányos meg a másik.
(#) marci1 hozzászólása Dec 6, 2012 /
 
Sziasztok!
Van 15 db LED -em (5piros,5zöld,5sárga) mindeggyik nagyon kis fényerejű (a piros a 20 mA -t szereti)
Ezekből akarok csinálni egy fényfüzért , 9 v -os elemről táplálnám őket.
(Lehet hogy villogósat csinálok (kb.1 mp ig ég az egész füzér utánna kialszik stb...)
Kérhetek 1 kapcsrajzot?
Forrasztani nem szeretek.Büdös.
(#) marci1 válasza marci1 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /
 
PIC -nélkül.
(#) mav3rick10 hozzászólása Dec 7, 2012 /
 
Sziasztok!

lenne nekem is egy ilyen kínai kis zöld dobozba csomagolt vezérlésű egynyomógombos, karácsonyi égősor. meg lehet oldani, hogy folyamatosan égjen? ne keljen minden egyes bedugásnál újra a kívánt programot kiválasztani.

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
(#) koon hozzászólása Dec 8, 2012 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy a kis vezérlő dobozban kiment egy kondi, 25v 10uf , ezt mivel lehet helyettesíteni?
Ha nagyobb uf értékűt teszek bele akkor működhet?
(#) mikoszabolcs válasza mav3rick10 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /
 
Szia!

Az enyémen úgy oldottam meg, hogy közvetlenül a trafóra kötöttem rá az egészet. Igaz nekem mint kiderült vezeték szakadásokkal is kellett bajlódnom. Az segít, ha a dobozban lévő egyenirányítás után nézed meg melyik a + és melyik a - (műszerrel) és az alapján meg fogod látni hogy melyik a közös szál, utána már elég azt rákötni a trafóra az összes többi vezetéket pedig a másik trafóról jövő vezetékre. Semmi szükség az egyenirányításra mint azt tapasztalom olyan esetben ha csak simán világíttatod, ez nem LED, bármennyire is úgy néz ki, pici izzó mind.

Remélem, segítettem valamelyest !
(#) proba válasza koon hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
Attól függ mennyivel nagyobbat.Szerintem 100mF ig gond nélkül,a feszültség meg minimum 25V legyen ,ha több nem számít
Következő: »»   6 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem