Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kerti napelemes lámpa átalakítása
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Krisz015 hozzászólása Jún 22, 2008 /
 
Hello! Van egy modell repülőm és a napokban kitaláltam, hogy elhelyezek rajta 2 led-et, amelyek egy napelemből kapják az energiát. Nos, vettem egy olcsó napelemes kertilámpát, szétszedtem. Van benne ugye napelem, akkumlátor (AAA 1,2V 600mAh), az áramkör meg a LED. A LED csak akkor világít, ha a napelemből nem kap áramot.-Ezt is módosítani akarom, hogy akkor is kaphasson áramot ha van energia a napelemből. A második módosítás pedig, hogy 2 LED legyen rajta. Egy piros és egy kék. Tudnátok tippeket adni, hogy hogyan lehetne megvalósítani, hogy 2 LED világítson és ne kapcsoljanak ki a LED-ek, ha a napelemből is megy az áram?
(#) Braf válasza Krisz015 hozzászólására (») Jún 22, 2008 /
 
Szerintem halott ötlet gondolj bele (elektronikailag megvalósítható!) :

Miért akarod azokat a ledeket napelemről táplálni ? Nem jó a modell saját akkumlátora? A napelemeket nemhiszem hogy elbírná a repülő (vagy megváltozna a repülési tulajdonsága a plusz súlytól ~100g (2akku, napelemek, elektronika)

Nem lenne egyszerűbb ha a modell saját akkumlátorára kötnéd a ledeket? Csak egy-egy előtét ellenálás kell a ledek elé és kész.
(#) proba válasza Krisz015 hozzászólására (») Jún 22, 2008 /
 
Szerintem a fotoellenállást kiveszed belőle akkor amíg aksid van világít,vagy volt olyan tapasztalatom egyikkel hogy akkor is világít fény hatására ,ha nincs benne akku.
A két led nehezebb dió ehez szerintem két elektronika kell .
Ezekben alapban van egy fesz többszöröző ÁK ami egy ledhez van méretezve.Ha ennek van soros ellenállása vagy elvisel egy kisebbet akkor lehet vele próbálkozni ,hogy a másik leddel is sorbakötsz egyet és mellé rakod.
(#) wg_kezdo hozzászólása Jún 22, 2008 /
 
Csak egy kérdés, ha közvetlenül a napelemtől kapja az áramot az nem jó? (persze ez csak nappal működik, de éjszaka akarsz vele repülni?).
(#) Krisz015 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jún 22, 2008 /
 
Természetesen éjszaka nem akarok vele repülni, de szerintem az a napelem nem állít elő annyi energiát, hogy 2 LED-et elbírjon.

A repülő saját akkomlátora azért nem jó, mert nem akarom megbontani a vezetéket. Az akumlátort közvetlen a sebességszabályzóhoz kell kötni, amin nem akarok babrálni, mert elég drága dolog...

1 akkomlátorról működne a 2 LED, nem?
(#) wg_kezdo válasza Krisz015 hozzászólására (») Jún 22, 2008 /
 
Attól függ, de az elektronikához itt nálam jobban értők is vannak. Én anno próbálgattam ilyen napelemes lámpát, de a LED-es világítást még nem. Annyit tudok, hogy amit én teszteltem annál terhelés nélkül egy multimeterrel 40mA áramot mértem augusztusi napsütésben.

Igaz télen talán kevés lenne...
És az a lapos kis elem? (nekem olyan rázós lámpám van abban egy elég erős fényű led és csak két kis lapos amolyan óraelem van benne ami tölthető súlyra jelentéktelen)
(#) Braf válasza Krisz015 hozzászólására (») Jún 22, 2008 /
 
Nem kell semmit sem "babrálni" a repülő saját elektronikáján. Elég ha a vevő egyik csatlakozási pontjáról hajtod meg a ledeket mert ott van 5V. Csak egy csatlakozót kell csinálni oda.
(#) proba válasza Krisz015 hozzászólására (») Jún 22, 2008 /
 
Egy "kikapcsolgatós" telefon akku szerintem egyszerűbb/olcsóbb /könyebb, ha nem akarsz babrálni a repülőn (persze napelem nélkül)
(#) Tomadevil hozzászólása Jún 22, 2008 /
 
Brafnak teljesen igaza van, ha nem power ledeket akarsz a gépre rakni akkor végy a vevőbe való csatlakozót és forraszd rá a ledeket, de ha sok lenne a fesz akkor sorba kötsz pár diódát(pl: 1N4007) kékre elég 1 v 2 a piroshoz minimum 2 dióda és kész is.

ENNYI
(#) (Felhasználó 22038) hozzászólása Jún 22, 2008 /
 
fogod és kiszeded a napelemet utánna meg rákötötd az aksikat amiket mellékeltek hozzá hogy tölcsön akkor amikor nem üzemlteted ezt egy kapcsolóval irányitod
utánna meg a két ledet rákötöt ezt is kapcsolóval
(#) gammabuta hozzászólása Jún 23, 2008 / 4
 
Hali,
kertinapelemes lampa atalakitos tapasztalatokrol a
"Napelemes mobiltöltő"
topikban olvashatsz sokat.

En csinaltam ledes napelemes lampat.

Es eyebkent nem kell aggodni ha suti a nap a napelemet siman vilagit a LED megtudja hajtani.
Persze csak azt latod hogy vilagit nappal nem sok plusz fenyt ad
Szoval tulajdonkeppen semmi ertelme az egesznek hogy kozvetlen napelemrol vilagist de te tudod, ha gondolod segithetek.

En is atalakitottam par kertilampat.

En ugy csinaltam meg, hogy az elektronikat amin a LED van kiszedtem.
Maradt a napelem es az AA aksitarto.
Ezek utan kiszedtem a Schottky doidat azelektronikabol.
Ezt a diodat rakotottem a napelem egyik vezetekere, majd az aksitartora raforrasztottam anapelemet.
A diodat olyan iranyba kell bekotni, hogy a napelem tolthesse az aksit es az aksi ne toltse a napelemet
Ha neked nemkell az aksi a kepbe akkor kihagyhatod.

Nekem ez azert kellett mert az aramforrasom igy lehet a napelem vagy az aksi is parhuzamosan.
Tulajdonkeppen egy zseblampat csinaltam ezek utan, ami az aramot kaphatja az aksirol es a napelemrol is, de persze napfenyben nem hasznalom vilagitasra, csak toltesre.
Na ezek utan kotottem be a LED-et mint fogyasztot.
Persze meg egy kapcsolot is kotottem sorba hogy ne vilagitson folyton.

Tehat van az aksid vagy a napelemeda diodaval vagy mindketto mint nekem.

Ezek utan fognod kell a kertilampa elekrtonikajat ledestul, ott azt a reszt anyakon ahova a napelem vezetekei voltak bekotve azt zard rovidre, azaz kossed ossze, igy mindig vilagiutani fog a LED-ed (ha a kulso kapcsoloval bekapcsolod).

No es akkor hat az aramforrasodat meg siman oda ell visszaforrasztani ahonnan az aksipakkot lekototted.

A kertilampa LED-je elegge szeles szog tartomanyban vilagit, erdemes lecserelni egy fokuszaltabb szuperfenyu LED-rem vagy arr a a LED-re amit te akarsz hajtani.
kb. az osszes 3Voltos LED-del menni fog.

Az elektronikaban van feszultsegemelo, bar nem egy nagyteljesitmenyu meg nem is teljes egyenaramot ad, kimerni valoszinuleg nemtudod a 3voltot de az ottlesz!

Szoval ennyi az atalakitas.

Ha nem akarod az aksit is hasznalni, akkor semmi mast nem kell tenned, minthogy a napelem-et beforrasztod az aksi helyere es ahonnan kiforrasztottad a napelemet azt rovidrezarod es mar vilagit is a LED ha suti a nap a napelemet! (ekkor a dioda atszereles sem kell.....)
(#) waresz hozzászólása Jún 25, 2008 /
 
hello sziasztok.én itt uj vagyok.és érdeklödnék hogy honnan lehetne rendelni kész k.i.t.t. gyári futófényt.elvileg pesten a hobbi elektronikában.de azt hogy érem el.légyszi irjatok.köszi
(#) gammabuta válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Helo,

csak anyit hogy az a lapos elem ami a razos toltheto lampadban van biztos toltheto?

En vettem olyan lampat szet is szedtem, a tekercs vezetekei rasem voltak kotve az elemre meg sehove, at*volt az egsz! igazabol laposelemrol ment nem a razasrol, az csak disz volt rajta.

Persze lehet hogy szerencsesebb vagy es tenyleg van ebbol igazi amiben kicsi lapos toltheto elem volna.
(#) wg_kezdo válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Jó kérdés ami nekem volt abban volt némi elektronika és arra rá volt kötve a tekercs is meg az elemek is.
Le is merítettem és utána pár rázás után megint világított egy darabig.
(#) proba válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Nekem akkor is világított ,ha átalakítás nélkül kivettem az akkut.
(#) waresz hozzászólása Jún 25, 2008 /
 
hello sziasztok.én itt uj vagyok.és érdeklödnék hogy honnan lehetne rendelni kész k.i.t.t. gyári futófényt.elvileg pesten a hobbi elektronikában.de azt hogy érem el.légyszi irjatok.köszi
(#) gammabuta válasza proba hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
ejha en meg ugy lehet nemis teszteltem, de van meg egy bontatlan ilyen lampam, holnap a napon akkor aksinelkuli teszt lesz
(#) bandras válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Szia! A rázós lámpákban az kis lapos, kerek izé az elektrolit kondenzátor. Láttam már 0,47 és 1 Farad kapacitásút is. Ez felfogható tölthető elemként is. Mindenesetre a led, egy alapos "felrázás" után 15-20 percig (persze folyamatosan csőkkenő intenziással) világít.
(#) gammabuta válasza bandras hozzászólására (») Jún 26, 2008 /
 
na az lehet elko de ha a tekercsbol a vezetekek sehova sincsenek bekotve az elegge illusztracionak tunik szamomra......
(#) bandras válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 26, 2008 /
 
Persze. Miért pont a rázóslámpát ne hamisítanák. A tekercs kivezetései egy graetz hídon keresztül töltik az elkót.(Én persze egy működő példányról beszélek)
(#) bandras válasza proba hozzászólására (») Jún 26, 2008 /
 
Ne haragudj, de nem értem a problémát. Ha nem sötétben akarod használni, akkor valószínűleg világosban. Azért nagyon meg kell hajtani a ledeket ahhoz, hogy fényes nappal látható legyen. Próbáld ki, hátha nem érdemes ilyesmivel bántani a szép röpzit.

Bocs, hogy rossz helyen nyomtam meg a válasz gombot. A hozzászólásom Krisznek szól.
(#) DRAWS válasza waresz hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Van nekem!
(#) Novak válasza DRAWS hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Gyorsan lereagáltad a dolgot. Grat
(#) Krisz015 hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
Sziasztok! Át akarok alakítani egy napelemes lámpát úgy, hogy 4 db led-et kötök rá és 2 db 1.2 V-os 600mAh-s akkumulátoron tárolnám a napelemek által generált áramot. Már vettem 2 napelemes lámpát, aminek a napelemjeit kiszedtem és sorban össze kötöttem. A napelemeket rákötöttem az eredeti áramkörre és az akkumulátoroknak vettem egy foglalatot és azt is hozzákötöttem. Majd a 4 led-et az eredeti 1 helyére. Biztos vagyok benne, hogy ez nem jó, de az a baj, hogy kezdő vagyok...A hiba szemmel látható, hisz napközben is világítanak egy kicsit a led-ek....Ha csak 1 áramforrás van, akkor minden rendben. Szerintetek mit kellene csinálni? Azt értem, hogy mivel 2 akkumulátor van az áramkörben, ezeknek a feszültsége összeadódik és 2.4 V lesz...A mellékletben csatoltam egy képet az áramkörről, sajnos elég rossz minőségű, de talán látszik belőle a lényeg...Tudnátok segíteni?

Fotó0205.jpg
    
(#) Novak válasza Krisz015 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Szia!
Ami így elsőre egész biztosan probléma, az a következő: ezek a kis lámpák úgy működnek, hogy akkor kapcsolják be a LED-et, ha a napelem feszültsége egy adott szint alá csökken a fény hiányától, majd pedig akkor kapcsolják ki, amikor egy adott feszültségszintet meghalad... A két sorba kapcsolt napelemmel ezt a dolgot szerintem te "elrontottad". Azért is világít nappal egy kicsit a LED, mert túl nagy feszültség érkezik a két napelemről. Ez így nem jó.
Egyébként nekem már ott sántít a dolog, hogy nem igazán van értelme, annak amit csinálsz. Ugyanis teljesen ugyan itt vagy (világítási időben, hatásfokban is), ha fogod az egyik napelemet és az egyik elektronikát, és az egy LED helyett 2-t kötsz be...
Nem értem miért jó ha sorba kapcsolsz kettőt, majd még ehhez képest is kétszeresen terheled az akkut
(#) Krisz015 válasza Novak hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Azért kötöttem össze a 2 napelemet, hogy tudja tölteni a 2 akkumulátort. A 2 akkumolátor meg a 4 LED 1 éjszakás üzemeltetéséhez kell. Mit kellene csinálnom? Az akkumulátor foglalatának vezetékére tenni kellene egy ellenállást? Hogyan oldható meg, hogy működjön?
(#) Workman hozzászólása Máj 27, 2010 /
 
Hello!

Én is kerti lámpát szeretnék átalakítani, viszont én meghagynám a funkcióját. Nagy vonalakban:
Kerti szerszámtároló faházba szerelnék be világítást viszont nem akarom bevezetni a 220-at, inkább megoldanám napelemmel.
Gondoltam veszek 4db óccsó napelemes lámpát, majd belülre teszem a led részt, a napelemet hagyom a déli részén, viszont van 1 apró problémám. Ezek a lámpák akkor kezdenek működni amikor besötétedik, nekem viszont kapcsoló kellene rá, hogy bármikor bekapcsolhassam, akár nappal, akár éjjel.
Meg lehet ez oldani valahogy egyszerűen?
(#) Krisz03 válasza Workman hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Kiszeded a LED-et az eletronikából, ez elektronikát elteszed a fiókba, a LED-et kapcsolóval, a napelemet közvetlenül kötöd az akkura. Na de elég lesz a LED fénye?
(#) Cellosion hozzászólása Nov 13, 2010 /
 
Lenne egy problémám a nemrég beszerzett napelemes lámpámmal (1 db 1,2 V-os, 600 mAh-s akksival szerelve).
Alkonyatkor bekapcsol rendesen, de kb 3 óra múlva kialszik. Ha egy pillanatra is megvilágítom a napelemét (és utána teljesen sötétben van), akkor visszakapcsol kb. 10 percre, majd ismét kikapcsol. Mi lehet a hiba oka?
Mivel 2 db ugyanolyan lámpa közül csak az egyiknél áll fent a jelenség, gondolom valami baj lehet vele. Hol keressen a problémát?
Előre is köszönöm.
(#) Hejó hozzászólása Jún 8, 2011 /
 
Sziasztok.
Négyszínű kertilámpákat javítottam, 3 -at sikerült, 1- et pedig nem tudok. Mert sajnos kipurcant a napelem része. Szeretném ha valaki segíteni tudna, boltban ilyet biztos nem kapok. Ha valakinek lenne egy tönkrement lámpája és a napelem még jó nem akarja megjavítani tudna segíteni. Mérete, 115mm X 35mm.
Köszi segítséget.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem