Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kerti napelemes lámpa átalakítása
Lapozás: OK   2 / 3
(#) harald válasza Cellosion hozzászólására (») Jún 10, 2011 / 1
 
Vagy az aksi gyenge vagy a napelem nem tölt eleget de inkább az első
(#) pumpa hozzászólása Okt 23, 2013 /
 
Sziasztok!
Adott egy tölthető kerti lámpa, aminek kiszereltem az elektronikáját és a led- diódát kivettem belőle, kicseréltem egy gyertya villogó led-re. A probléma a következő: a lámpába 1,2v 300ma telep van benne amit szépen tölt a szolár. Nem tudom milyen típusú az eredeti led benne, de azzal szépen világít. Amire kicseréltem arra gondolok, hogy az kb.2v-os led dióda és ha bekapcsolom nem villog, csak világít, de nem sokáig, a feszültség =1,2v nem csökken.
Csatolom az elektronika fényképét, amiből látszatra hiányzik egy condi és egy dióda. Milyen alkatrészeket kellene beletenni, hogy világítson a gyertya villogó led?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) nagy-istvan hozzászólása Jún 28, 2015 /
 
Üdv,
régi a topic, de leginkább ide passzol a kérdésem. Szétszedtem egy napelemes lámpát és a panel kb olyan, mint a pumpa által feltöltött képeken. A kérdésem az, hogy mi ez a 4 lábú alkatrész? Ez van rajta nagyon apró betűkkel: hw012 0427, de semmit nem találok róla.
(#) Sebi válasza nagy-istvan hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Mivel az 1,2V-os akku a legdrágább alkatrész - és ebből még a sárga LED-hez is (2V feletti nyitófesz) kettő kellene - kicsi kínai tervezett egy spec erre a célra való IC-t.
Van benne egy oszcillátor, ami az induktivitást kapcsolgatja (boost-konverter), és egy komparátor, ami eldönti, hogy elég-e a fényelemről jövő villany az 1db akku töltésére. Ha igen, akkor tölti, ha nem, akkor kigyúl a LED. (Persze van jó nagy hiszterézise)
(#) Gumi hozzászólása Okt 2, 2015 /
 
Nekem is hasonlo kerti lampam van vagy 20 db frisen vasarolva de nem tudtam hogy nem lesz eleg a fenyero arra celra hogy kinti feljaro lepcsofokokat megvilagitson kello kepen, kerdesem az lenne, hogyan lehetne nagyobb fenyerot erocsalni mondjuk 3.5v smd leddel ugy hogy ne kelljen meg aksit venni hozza, esetleg joul tieffel feljebb vinni az aramot hogy kepes legyen ledet bekapcsolni a kicsi 1.2v 600mah as aksi?
(#) didyman válasza Gumi hozzászólására (») Okt 2, 2015 /
 
Azon gondolkozom, hogy én is annyi erőfeszítést rakok a válaszomba, mint amennyit te raktál a kérdésed megírásába. Miből állna tisztességesen megírni, írásjeleket használni, rendezni kicsit?
Röviden, többe kerül a leves, mint a hús. Az ezekben lévő fehér LED-ek eleve alacsonyabb feszültségen nyitnak, ehhez van kigondolva az elektronikán lévő táplálás is. Az IC-ről, ami intézi, többnyire semmit sem tudni, így nem lehet áttervezni sem. A Joule thief jó ötlet, de fényerősebb LED alkalmazása nagyobb áramot is fog igényelni, az akku ezt egy éjszakán át nem biztos, hogy bírni fogja.
(#) Inhouse válasza Gumi hozzászólására (») Okt 2, 2015 /
 
Ezekben általában egy spec IC van, ami megoldja egyben a töltést, a feszültség emelést (1,2V->2,5-3V), az alkonykapcsolást, stb...
Egy akkuval, ezzel a kis napelemmel ez ennyit tud. Nagyobb teljesítményű LED, nagyobb áram, kisebb világítási idő, és a fesz emelő sem erre a teljesítményre van méretezve. Egyébként már a saját LED-jével is bajban lesz, így ahogy jön a rossz idő, kevesebb napfény, hosszabb sötét időszak, hideg...rövidül az üzemelési időszak.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2015
(#) iZsolti hozzászólása Okt 13, 2015 /
 
Sziasztok!
Ez most kicsit bonyolult lesz. Van egy kerti lámpából bontott elektronikám, LED-el, napelemmel, stb. Ezt beépítettem egy kis házikóba.
Az elektronika lelke az YX8018 ic. A cella elvileg 2V 30mA. Az akku 1,2V 800mA.
A bajom az, hogy esős időben, este halványan, reggel pedig nem világit.
Illetve, napos nyári napon is max. egy napot bír ki töltés nélkül (behoztam lakásba kipróbálni).
Erről az ic-ről csak kínaiul találtam valamit, így nem tudom mennyit bír.
Mivel egyszerű megoldásokat szeretem, azt gondoltam ki, hogy: cellát cserélem 2V 300mA-osra, illetve akkut is ha kell 2100mA-ra.
Tönkre tehetem az YX8018 ic-t ezzel?
Vagy meghagyom ezt a kis cellát, a nagyot pedig egy diódával bekötöm egyenesen az akkura megkerülve az elektronikát, így a kis cella, mint kapcsoló működhetne tovább, a nagy meg töltene.
Esetleg más megoldás?
Az kellene, hogy egész éjjel akkor is világítson, ha előző napokban borult idő volt.
(#) oldember hozzászólása Ápr 10, 2016 /
 
Sziasztok!
Nem tudom jár e erre valaki is, mert tavaly október óta nincs beírás.
Egy próbát azért teszek.
Az lenne a kérdésem, hogy a tönkre ment bolti napelemes kerti lámpa elektronikája hazai alkatrészekből megoldható e?
A napelem jó, a LED jó, az induktivitás jó, de az IC már nem biztos. Sőt szinte biztos , mert próbáltam egy működő lámpánál mérni és a méréseket összehasonlítva nem egyforma.
Sajnos ilyen IC talán már Kínában sincs ezért kérdezem, hogy az itthon létező alkatrészekből megoldható e a javítás? Esetleg egy új elektronikával, más felépítésben?
Minden megoldás érdekelne!
Köszi a segítséget.
(#) pucuka válasza oldember hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
Most már van beírás.
Ebben a topikban is beszélnek róla. Valószínűleg nálad is új lámpa vásárlása lesz a legegyszerűbb járható út.
(#) oldember válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /
 
Köszi!
Csak arra gondoltam, hogy időközben hátha valaki rájött valami hazai megoldásra és lehetne alkalmazni!
(#) godin hozzászólása Ápr 20, 2016 /
 
Sziasztok, nem tudom jó helyen járok-e.
Egy síron volt egy dísz, aminek elektronikája gyakorlatilag egy leszúrható solar lámpa elektronikához hasonlít. Ezt leverték, és elázott. Használhatatlan. Próbálom reprodukálni a díszt, ehhez viszont kéne az elektronika.
Egy db AAA elem hajtja meg, hozzákapcsolva egy solar panel és egy 3 elemű LED-sor. A LED-sor fényerejét kellene beállítani, de nem értek hozzá. Esetleg ha odaadom az alkatrészeket, akkor összerakni időtállóra, gyorscsatlakozókkal. Tud nekem tanácsot adni/segíteni valaki (BP)? Kicsit elesett vagyok ebben a témában.
(#) bitorlo hozzászólása Máj 4, 2016 /
 
Üdv,

QX5252F-hez hasonló "led drivert"-t keresek hasonló célra. Ami itthon is elérhető.
Előre is köszönöm.
(#) bitorlo hozzászólása Máj 5, 2016 /
 
Vagy bármilyen típust, ami alkalmas erre a célra.
(#) bitorlo hozzászólása Máj 23, 2016 /
 
Üdv,

Építettem egy egyszerű tranzisztoros kapcsolót, amire lentebb hivatkozok.
A konstrukció persze nem működik úgy, ahogy kellene. Konkrétan tűző napsütésnek kell érnie a napelemet, hogy a led kialudjon.
Próbáltam variálni az 5k bázisellenállással, nagyobb értékre cserélve, de minimális a javulás.
Lehet ebből egyáltalán valamit kihozni, vagy inkább felejtsem el?


http://www.galigear.com.au/Automatic-Solar-Garden-Light-Detecting-D...arging
(#) Elektro.on válasza bitorlo hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Rakj a diódával sorba még egyet. Igy nígyobb lesz a feszültség különbség a tranzisztorod bázisa és emittere közt. Korábban le fog zárni.
(#) bitorlo válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Üdv,

Ez nem jött be, változatlan.
(#) bitorlo hozzászólása Máj 26, 2016 /
 
Mondjuk a tranzisztort kicseréltem BC640-re, az Rb maradt 5k.
Teljes sötétben a napelem belső ellenállása 6.2 k, és 4.6V-ot ad le napsütésben.
(#) bitorlo hozzászólása Máj 27, 2016 /
 
http://www.circuitdiagram.org/automatic-solar-garden-light-circuit.html

Megépítettem ezt is, ez működőképesebb, bár a "felhúzó" 100k és a 10 k Rb soknak bizonyult, alig 10 mA-t hajtott át. Ezeket az értékeket megtizedeltem, de ez más kérdés.
Viszont a Dióda záróiránya miatt nem tölt a napelem, és a védelmi funkcióját sem látja el,
Ez konstrukciós hiba?
(#) Elektro.on válasza bitorlo hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
És az akksi 9V -os maradt?
Csak azért mert a linkelt rajzon 12V a napelem. Ahhoz, hogy a tranzisztorod lezárjon napsütésben a napelem feszültségének minimum aksi + dióda nyitó feszültség kell, hogy legyen.
(#) bitorlo válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Egy 4.6 v-os napelemről van szó, az akku pedig 3.7 v lipo (4.2) egyenlőre töltésvezérlő nélkül..
En azt a hibát véltem felfedezni a rajzon, hogy a dióda záróirányban van a cella felé, így fizikailag nem zárulhat az áramkör a napelem és az akku közt?!
A lezárás nem gond, amennyit el lehet várni ettől a kapcsolástól.Nem túl kifinomult
(#) pucuka válasza bitorlo hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Dehogynem. Ha a napelem feszültsége nagyobb, mint az akkué, akkor a dióda nyitva van, mert a katódja negatívabb, mint az anódja, és tölti az akkut. Ha a napelem feszültsége kisebb, mint az akkué akkor a dióda zárva van, és a napelem nem terheli az akkut.
(#) Elektro.on válasza bitorlo hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Félre értessz! Én a korábban belinkelt kapcsolásról beszéltem. Ha ugyan azt a 4,2 V -os aksit használtad és 4,6 a napelem kapocs feszültsége akkor csak 0,4V a különbség. A tranzisztor karakterisztikáját nézad akkor nagyon határeset. Nem tud lezárni.
(#) bitorlo hozzászólása Máj 30, 2016 /
 
Akkor megpróbálom kisebb feszültségű akkuval, bár működik így is.Valóban, ha nem süt eléggé a nap, nem tölt..
A probléma most inkább az, hogy nem tudom a kívánt áramerősséget áthajtani a tranzisztoron, ugyanis az ellenállás értékeket lecsökkentve már a tűző nap is kevés, jelenleg 20mA-t vesz fel a led előtét nélkül, de szeretném legalább 80-100-al meghajtani. A BC547 rendelkezik ekkora bétával csak, csak szinte ohm-os nagyságrendű előtét ellenállásokkal működne, akkor pedig az alkony funkciónak lőttek..
(#) Lazyrich hozzászólása Jún 21, 2016 /
 
Sziasztok.Segítségeteket kérném.Adott egy 5Voltos napelem 81mAh-es,illetve hozza 3,6Volt 800mAh-es akkumulátor.A kérdésem hogy tudnám megoldani hogy 3-4 volt essen a yx8018-as kivezetésén? Esetleg valami mással helyettesíthető? A kivezetéséből esne feszültség egy 555-es ICn.
(#) erbe válasza Lazyrich hozzászólására (») Jún 22, 2016 /
 
Először is nézz utána a mértékegységek értelmezésének! Napelem - mA, akku mAh. 5 V-os napelemet rákötöd az akkura, a feszültség igazodik az akku értékéhez (áramgenerátoros jelleg.). Az áram csak a legégetőbb napsütésnél lesz ~80 mA, máskülönben a beeső fényhez igazodik. Nem biztos, hogy képes 1 nap alatt feltölteni a kimerült akkudat, de túltöltés elleni védelem kell.
Az yx8018 LED ellátáshoz készült. Az 555-ös IC-hez típustól függően kismértékben eltérő, de ~10 V feszültség kell. Másik Boost konverter IC-t kell keresned!
(#) botond415 válasza Gumi hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
kős össze két napelemet párhuzamosan és nmajd meglátod jobb lesz. ja és kábé hány voltot ad le a napelem?
(#) botond415 hozzászólása Aug 22, 2016 /
 
Segítség tippek kellenek mitszoltok ha van egy 8 és 9v közötti napelemem az tőlt egy 4,5 v 3900 mAh akkut.Az akkurol 2 kék led világit és az hány orát fog tartani nekem ?
(#) erbe válasza botond415 hozzászólására (») Aug 22, 2016 / 1
 
Kapitány a gépháznak: " Mennyi?"
"Harminc."
"Mi harminc?"
"Há' mi mennyi?"

A te LED-jeid 29-et fognak világítani.
(#) botond415 hozzászólása Aug 24, 2016 /
 
Ujra segítség kell a korrábban elmondott akku lemerült és a napelemet lemértem de 0,31 voltot adott le és a a kérdésem hogy mért csak ennyi áramot ad le
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem