Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki hol gyártatja a NYÁK-ot ?
 
Témaindító: kaqkk, idő: Ápr 16, 2018
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 66
(#) Johnycorp válasza solymarlaszlo hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Csatolom neked a módosított projektet és gerber fájlokat.
Ez már elvileg tartalmaz OUTLINE opciót is a Bővebben: Link online gerber nézegető szerint. Eredeti verzióban nem engedte az OUTLINE opciót bekapcsolni, hiányolta.

Alapvetően volt két átkötésed a panelen, amit látszólag szintén outline volt, ez így nem jó mert kivágás lett volna a helyén (persze ilyen vékonyat nem csinálnak). Ezeket kitöröltem és raktam a helyére egy-egy rajzjelet (az alkatrész jelekkel egy rétegre értelemszerűen).
Meg kitöröltem és újrarajzoltam a külső outline-t. Lehet hogy a mérete nem pontosan egyezik az eredetivel, majd meglátod hogy jó-e.

RIAA2_mod.zip
    
(#) Alkotó válasza Johnycorp hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Az SL-nek van egy DRC ellenőrző lehetősége a jobb felső sarokban. Azt érdemes elindítani. A beállításaitól függ ugyan, de nálam több oldalnyi üzenetet generált. Persze ezek nem mindegyike szó szerinti hiba, de mindenképpen érdemes átnézni őket, mert van közöttük megfontolandó.
(#) solymarlaszlo válasza Johnycorp hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Köszönöm, befogadták így, teljesen jó lett. Látom, hogy az átkötés okozta a galibát.
(#) solymarlaszlo válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Köszi Alkotó!
Nagyon hasznos funkció. Mintha a régebbi útmutatódban erről nem írtál volna, de lehet, hogy csak nem emlékszem.
(#) Alkotó válasza solymarlaszlo hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Valahol a 10.4 körül nézd meg. Már nem emlékszem pontosan, de néhány szót biztosan írtam erről a lehetőségről.
Az a lényeg, hogy ha okosan állítasz be néhány fontos értéket, akkor az ennek való megfelelést ellenőrzi a program. Szinte minden alkalommal talált nekem olyan hibákat, amiket én nem vettem észre.
(#) Kovidivi hozzászólása Okt 16, 2018 /
 
Helló!
JLCPCB-nél a v-cut-tal kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Valamiért Alkotó neve ugrik be, mintha neki már készítettek volna v-cut-os nyákot.
Most én is megpróbálkoztam vele, de ezt írták vissza:
"Hi, so sorry for that we cannot make v-cut on the board for you since we can only cut from end to end and cannot stop in the middle: https://support.jlcpcb.com/article/49-pcb-panelization. Could you please check and fix ? Thanks~".
A v-cut végig ment volna az egész nyákon, a dimensions rétegbe húztam egy vonalat. Nem mondanám, hogy panelizálni akarok, viszont van egy 4cmx7mm-es nyák darab, amit el kellene választanom a fő nyákról. Előzőleg megoldottam majdnem végigfutó via-kkal, de gondoltam sokkal elegánsabb lenne a v-cut. A 10x10cm-es nyák felső részétől számítva 7mm-nél szerettem volna egy v-cutot kérni, a nyák teljes szélességében. Volt már akinek felár nélkül bevágták? Köszi.
(#) kaqkk válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Próbáld meg úgy kérni hogy mondjuk 3-4 fül tartsa össze a két panelrészt marás után és te ha megjön eltöröd ...
(#) Kovidivi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Lehet nem lesz más lehetőségem. Csak ilyenkor is rá tudják mondani, hogy panelizálok... Viszont ha többször próbálkozik az ember, úgyis lesz valaki, aki "beenged".
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Nekem ingyen megcsinálták, pedig nem is kértem. De mivel egyértelmű volt a gyártott panelen, hogy szét lesznek választva, rákérdeztek, hogy kérem -e. Mondtam nekik, ha ingyen van akkor igen. Lényegében a szitanyomatra rajzoltam a körvonalakat, gondolom azért kérdeztek rá.

***

Egyébként legalább egy képet tehettél volna fel, mert az üzenet szerint, valami olyasmi van,
hogy a marás csak a teljes panel hosszában vagy keresztben megoldható (ami logikus is),
középen nem tudnak megállni...
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) bbb válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Nekem gond nélkül bevágták, csak odafigyeltem arra, hogy a 2cm-es minimumban benne legyek, mert akkor ingyen van. Lehet, hogy valamit elnéztél és nem ér végig a v-cut, mit szerettél volna? Elvileg simán a dimensions rétegbe kell húznod egy egyenes vonalat hozzá, a vonalnak folyamatosnak kell lennie (nem szaggatottnak), illetve a panel két átellenes oldalát el kell érnie - nem érhet véget a panel közepén.
(#) Kovidivi válasza bbb hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Akkor ez lehetett a gond, nem érintkezett a vonal egyik vége a dimensions réteggel. Végig futott a nyákon, csak nem kapcsolódott. Akkor megrajzolom újra, és elküldöm nekik. Köszi a tippeket!
szerk: 2cm-es minimum szélesség? Hm. Szerintem nálam ez még nem lesz gond, mivel a panel szélétől 7mm-re kellene v-cut-olni, a panel szélét meg ugye elvágják. Megpróbálom, aztán lesz ami lesz.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2018
(#) bbb válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Amit linkeltek neked a leírásban, azt olvasd végig, abban leírják ugyan ezeket A 20mm elvileg a megmaradó panelekre vonatkozik, ha a 7mm a szélső csíkod, akkor azt szerintem befogadják majd - legalábbis a leírásuk alapján.
(#) Kovidivi válasza bbb hozzászólására (») Okt 18, 2018 /
 
Válaszoltak azóta. Nem tudják v-cutolni sajnos a nyákom... Különösebb magyarázat nem érkezett. Elfogadták a tervet, kifizettem, majd írtak email-t, hogy probléma van, legyárthatják-e v-cut nélkül. Fel van töltve ugyanez a nyák, csak 5mm-es lyukakkal végiglyukasztva, azt is elfogadták már, kértem, azt gyártsák le a v-cut-os nyák helyett. Remélem ezt fogom megkapni.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 18, 2018 /
 
Természetesen félreértették amit írtam, elkezdték legyártani... Valószínűleg az én hibám, annyit kellett volna írnom, please, don't make this pcb, i don't need without v-cut, please refund me.
Küldött egy képet, és ismét írta: nem tudnak megállni középen a szerszámmal (meddle...). Nem értem, honnan jött ez a három vonal, milyen összefüggés van az én nyákommal, az én v-cut-om merőleges a jelenlegiekre, ilyen vonalak nem léteznek a gerberben. Megrendelem inkább 0.5mm-es lyukakkal, nem éri meg szórakozni ezzel...
Roli: Tervet/gerber fájlt nem rakok fel, mert nem nyilvános.
(#) djcaveman hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Üdv mindenkinek.
Valaki tud minőségi nyákot pozíció rajzzal készíteni? Meg tudnám oldani magamnak, de se időm, se energiám, sem kedvem. Ha valaki érez magában késztetést, privátban várom a jelentkezést.
(#) Bakman válasza djcaveman hozzászólására (») Okt 26, 2018 / 1
 
Idézet:
„se időm, se energiám, sem kedvem”
Ez nagyon jó!
(#) Alkotó válasza djcaveman hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Számos panelgyártó cég kínálja neked éppen ezeket az opciókat. Ha Te nem akarod, akkor ők vélhetően szívesen legyártják.
(#) djcaveman válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Szia.
Néztem kb 5 gyártó céget... Nem sorolom fel, viszont eszméletlen árakon dolgoznak.. nekem 2db 132x210-es nyák kellene pozíció rajzzal, nyákoldalon lakkozva, ennyi. Mindennel együtt 25-26 ezer lenne.. Én soknak találom. Lehet, hogy csak nekem sok?
(#) Ge Lee válasza djcaveman hozzászólására (») Okt 27, 2018 1 / 2
 
Nem csak neked sok, az az ár agyrém. Gondolj bele, készítesz magadnak valami kütyüt, legyen benne mondjuk 6000Ft-nyi alkatrész. Ehhez készíttetsz 13000Ft-ért nyákot? Ugye hogy nem. Ezért mint ahogy a téma címe is mondja, az ember elkészíti inkább magának otthon, töredéke áron. Nyilván ha ez nem tetszik, akkor fizesd ki másnak ezt a munkát. Kínában olcsóbb a munkaerő, ott jóval olcsóbban megcsinálják, csak azt nem fogod beültetni másnap.
Ezt a pozíciórajz mizériát sosem értettem, szerintem elcsúfítja a panel ültetési oldalát, nem mellesleg szigetelési vagy impedancia problémákat is felvet ha olyan jellegű a panel. Nem mértem még, de gyanítom, hogy akár tonerporról, akár festékről legyen szó, azoknak a nyák hordozó anyagánál messze jobb vezetési tulajdonságai vannak. Ki kell nyomtatni az ültetési rajzot egy papírra, hiszen arra úgyis csak a beültetéskor van szükség.
(#) bbb válasza djcaveman hozzászólására (») Okt 27, 2018 / 1
 
Nézz kínai céget, ott kb. 30$ körül megkapod.
(#) djcaveman válasza bbb hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Igen.. Meg kell állapítsam, hogy a kici ocó nem is annyira rossz. Pláne árban.. Mindennel együtt 29 dollárból 5db-ot gyárt... Nem kell neki a graber file, jó a .lay is.. No de meglátjuk egy hét múlva.
(#) janigel válasza djcaveman hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Szia!
Csak a méretet és a darabszámot közölted.
Egy oldalasról van szó ?
A pozíciórajz mindenképpen kell ?
Legvékonyabb vezeték ?
Legkisebb hézag két pont között ?
Tervező program ?
Ha ezekre a kérdésekre válaszolsz, lehet hogy többen reagálnak.
(#) djcaveman válasza janigel hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Szia.
Egy oldalasról van szó ? Igen
A pozíciórajz mindenképpen kell ? Ha lehet, ha nagyon nyűgös akkor nem.
Legvékonyabb vezeték ? 0,8mm
Legkisebb hézag két pont között ? 0,6mm
Tervező program ? SprintLayout 6.0
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018
(#) janigel válasza djcaveman hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Írtam privátot.
(#) pipi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2018 / 1
 
Hali!
Én egyszerűen ráírom a rézrétegre az alkatrészértékeket, így gyorsan lehet ültetni, nem kell keresgélni, az értéket, meg poziciót.
Amit viszont kínában gyártattam, mivel ingyen van, rátettem külön

1.png

2.png
   
(#) Ge Lee válasza pipi hozzászólására (») Okt 28, 2018 1 / 1
 
Nem tudom, de nekem ez nagyon nem tetszik, ahogy a pozíciónyomtatás sem, de ezt már írtam. Az utóbbi időben lett divat, régen nem csinálták. Az oka meg gondolom az, hogy a 80-as 90-es években gép ültetett, az tudta mit hova kell rakni, ma meg a kis kínai csinálja kézzel, mert így olcsóbb.
Az viszont akkor sem fér a fejembe, hogy mitől lenne így gyorsabb ültetni, mintha papírra van nyomtatva az ültetési rajz? Semmivel nem gyorsabb, csak rondább a nyák. Sőt, én az utóbbi időben már a papírra történő nyomtatással sem bajlódok. Ott van az asztalon a páka mellett egy olcsó laptop, direkt ilyen célokra, megnyitom rajta a fájlt és ültetek. Az SMD is egyszerűbb, mert olyankor csak nyomni kell egy tükrözés gombot.
Egyébként éppen emiatt én sem szoktam pozíciószámokat irkálni már a nyáktervre sem, csak az értéket.
(#) vargham válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2018 / 1
 
A pozíció jelölés az nagyban megkönnyíti a hibakeresést is.
(#) CHZ válasza pipi hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Szerintem is hasznos a beültetési oldal megjelenítése, nem kell elhinni minden mondvacsinált indokot. Sok előnye van, beültetést könnyebbé teszi, mérések, javítások során is sokat segít.
Főleg akkor, ha nem saját tervezésű panelen kell, javítást, mérést végezni. Csatlakozási pontok értelmezhetőek, nem kell találgatni mi hová van bekötve, stb..
(#) niedziela válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Idézet:
„Az utóbbi időben lett divat, régen nem csinálták.”

Ha 30 éves léptékekben számolsz akkor tényleg mintha csak tegnap lett volna
Kinai már régen nem kézzel dolgozik, hanem ésszel, ráadásul mindenki szembe jön az autópályán
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Idézet:
„... a pozíciórajz ... nem mellesleg szigetelési vagy impedancia problémákat is felvet ha olyan jellegű a panel.”

Profi panelek esetén a rézréteg tetején lévő forrasztásgátló lakkozás kimondottan jól szigetel. Meg többszörözi a levegőhöz képesti átütési szilárdságot. Ennek tetejére jön a felirat (ami feltevésem szerint szintén szigetelő festékkel készül), tehát a felirat nem érintkezik a rézréteggel.
Esztétikai alapon is vizsgálható a kérdés. Mégpedig a rézréteg rajzolatát akarjuk-e látni, vagy inkább egy ezt jól eltakaró színes alapon a pozíciórajzolatot.
De otthon készült panelek esetén -elsősorban a vegyszerállóság hiánya és a tonerpor ismeretlen összetétele miatt- a felirat valóban határozottan kétséges.
Következő: »»   10 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem