Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1483 / 1670
(#) pjg válasza Szasza9668 hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Nyissatok már ebben a témában topicot. Volna sok sok kérdésem.
(#) Gabó válasza pjg hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Kereső nem dísznek van... És már egyszer linkeltem: Bővebben: Link
(#) pjg válasza Gabó hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Utolsó válasz : 2017. jan. 15.
(#) Szasza9668 válasza pjg hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
(#) granpa válasza pjg hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Ahova nem írnak, oda nem is érkezik válasz, de amelyik témában van új beírás, az előre kerül. Már többször le lett írva!
(#) Gabó válasza pjg hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
És? Attól még ez a témája...
(#) pjg válasza Gabó hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
OK! Visszavonulok. 30 napon belül ez a második pofon. Harmadik nem lesz.
(#) Szasza9668 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
IR vevő kivezetve a ház tetejére a gombok közé. Tökéletesen teszi a dolgát.
(#) teglascs válasza fastaction hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Ötletes a hangszóró....
Az aksija így a helyén is tölthető?
(#) jocko hozzászólása Aug 7, 2018 / 8
 
Sziasztok! Bedobozoltam a deszkamodellen lévő kis mono végfok erősítőmet, tökéletesen működik. A hangdobozaim is passzolnak hozzá.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2018
(#) metabo123 hozzászólása Aug 10, 2018 / 13
 
Nem mintha nagy szükségem lett volna rá, inkább, mint kihívás és barkácsolási lehetőségként összedobtam egy kis zenedobozkát. Egy ADSL modem dobozába belezsúfoltam a sokak által ismert „MP3 sound decoder board” 5V-os verzióját (van ilyen is, de a 12V-os is megfelelő lett volna az 5V-os stabkocka kiiktatása után). A tápellátást egy bontott tablet akkumulátora szolgáltatja, aminek a töltőáramköre is a dobozba lett építve. A töltőáramkör a végerősítő és a Bluetooth modul (mert az nincs az 5V-os dekóder modulon) panelja egy hordozó panelra lett felforrasztva a kimeneteket biztosító aljzatokkal együtt (hangszóró fejhallgató és vonalkimenet). A bluetooth modul a hátlapon lévő kapcsolóval kikapcsolható az akku kímélése okán, igaz így is egy töltéssel több, mint 10 órát simán üzemel szolid hangerő mellett. Tervben szerepel, hogy faragok bele két laptop hangszórót is, hogy külső hangszóró nélkül is lehessen hallgatni de ez még várat magára.
Vonal kimeneten erősítővel összekötve egész jó minőséget produkál (a képességeihez mérten)
További képek ITT
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
(#) Udvari Zsombor válasza metabo123 hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Nem lett rossz! A laptop hangszórókat én is jó ötletnek tartom beépíteni mivel úgy vállna igazán hordozhatóvá (nem kellene mindig beledugni valamit hogy szóljon)!
Javaslat: a kikapcsolható Buetooth modulhoz betehetnél még egy kapcsolós jack csatlakozót hogy kábellel is működhessen az aux in.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
(#) metabo123 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Tudom használni így is a dekóder előlapján lévő aux_in, csak akkor kikapcsolom a BT-t. Tudom, hogy, ha oda jelforrást kötök akkor az rádolgozik a BT kimenetére is, de semmi különbséget nem tapasztaltam a hangminőségben, (ha rajta van a Bluetooth, ha nem) így nem is foglalkoztatott tovább a dolog.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
(#) Udvari Zsombor válasza metabo123 hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Azért írtam kapcsolós aljzatot mert ugyebár például rádióban a hangszóró(ka)t választja le és áthelyezi a jelet a dugóra. Nos, jelen esetben olyan bekötéssel lenne jó az aux in kapcsolós aljzat hogy bedugott állapotban válassza le a Bluetooth felől jövő vezetéket. Remélem érthető...
(#) Topi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 10, 2018 / 5
 
Zsombor: Van annak valami oka, hogy ismét valaki készülékét szeretnéd teljesen átalakíttatni olyanra, ahogy neked jó? Attila86 után, Metabo123 a következő áldozatod?
(#) kowi válasza jocko hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Szia! Nem szokásom kötekedni de erősen túlhűtöd nem ?
(#) jocko válasza kowi hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Ez érdekes, mert ugye ezek gyári BEAG végfok panelek, és van belőle nekem 4 db. Ezekből egyet egyáltalán nem kell hűteni, az egy mono végfokban van, "elfelejt" melegedni. Azt a panelt hajthatom DC +-48 Volt-tal is ,akkor sem melegszik ugyanezekkel a bordákkal. Van egy sztereó végfokom , amiben kettő ilyen panel van, abból az egyik oldal már terhelés nélkül is elég rendesen melegszik üres járatban. Ugyanebben az erősítőben a másik oldal kevésbé melegszik. Ezért azokra került a 92 mm-es nagy venti, és mennek mindig ha jár az erősítő. A képen látható erősítőre meg már a biztonság kedvéért tettem rá a hűtést, talán nem kellett volna. Szerintem ez a plusz fogyasztás AB osztályban már nem oszt és nem szoroz. Ehhez te biztosan jobban értesz, én annyit látok, hogy még egy trimmer potméter sincsen a panelen, amit állítani lehetne, és nem tudom mit kéne cserélni ahhoz, hogy ne legyen ez a nagy differencia, hogy mindegyik végfok panelem egyformán "hidegen" üzemeljen. Most egyébként a 2X24 Volt AC-s verziót hallgattam szobában, és hiányoltam az előfokot, tettem elé egyet. Van amikor elég a végfok önmagában, van amikor nem. De akinek megvan esetleg a kapcsolási rajza a panelnek , és tud érdemben hozzászólni, azt szívesen venném. Után-építésre érdemesnek tartom egyébként, egyszer jó lenne itt közzétenni a teljes leírást. Talán úgy lehetne jellemezni,hogy eléggé közelít a referencia erősítő fogalmához, nem is nagyon használok fejhallgatót amióta ezek megvannak.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
(#) Udvari Zsombor válasza kowi hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Túlhűti? Legalább lehet örülni hogy nem fog (annyira) melegedni!
(#) jocko válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Inkább az a kérdés, hogy ezeknek az mj11015-11016 tranzisztoroknak mi az optimális üzemi hőmérséklete , és ami kedvez a hosszú élettartamnak is. Ha valaki szerint lehet "túlhűteni" ilyen eszközzel egy bordát ami -negatívan- hat ki a rendszerre az fejtse ki .... (off)
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2018
(#) (Felhasználó 116638) válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Vannak olyan kapcsolástechnikák, ahol "melegen"állnak be a munkapontok, áramok.
Gondolj csak egy egyszerű "class A" erősítőre. Nem a 20 fokos borda a normális, hanem a stabil 50 fok.(csak példa!)
Tehát ha egy ilyen erősítőt túlzottan hűtünk, a félvezetők működése instabillá válhat,mászkálhatnak a munkapontok, ami hatással lehet a hangra.
Vagy nem?
(#) Gránátalma válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
A félvezetőknek(is) van üzemi hőmérséklete... Akarom mondai van az a hőmérséklet ahol nem fognak mozogni az elektronok....
(#) sargarigo válasza Gránátalma hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Idézet:
„van az a hőmérséklet ahol nem fognak mozogni az elektronok....”

Ja, abszolút nulla fokon. Ott már az anyag is megszűnik létezni. De ez már nem épített dolog, ki fogunk kapni..
(#) yulo5310 válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Anyag az megmarad,de még az atommag sem rezeg,azért abszolút 0 fok!
(#) Moderátor hozzászólása sargarigo hozzászólására (») Aug 12, 2018
 
Ki bizony. Kérjük fejezzétek be az OFF-ot.
(#) fastaction válasza teglascs hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Szia ! Igen az aksi is benne van , töltő bemenet a tetején van . Egy 12,6 V-os adapter tölti a 3300 mA -es Li Ion akkupakkot . Nem tudtam lemeríteni a nyaraláskor , pedig 6 órát biztosan hallgattuk . Teszt idején kb. 4 órát ment és akkor 12,3 V - ról 11,9 V - ra esett a feszültség . 8 V - nál kikapcsol . Az tetszett , hogy kb. 15 méter a bluetooth hatótávja . Van a feleségemnek egy gyári , hordozhatója , ami szintén nem kicsi , de ez időtartamban , hatótávban , hangerőben megeszi .
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2018
(#) teglascs válasza fastaction hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Szerintem nagyon jól sikerült. Az akkupakkról és a töltőelektronikáról tudnál linket adni esetleg?
(#) silent15 hozzászólása Aug 14, 2018 / 18
 
Sziasztok!

Korábban már írtam a projektről, most jutott el odáig, hogy be is tudom mutatni.

ESP8266-ra épülő adatlogger. Hőmérséklet, páratartalom (és később talajnedvesség) mérését teszi lehetővé. WiFi kapcsolaton keresztül csatlakozik egy MySQL adatbázishoz, és oda tölti fel az adatokat. Óránként 2 mérést tölt fel, amit a fél órás időszakokból több mérésből átlagol. Továbbá percenként lekér az adatbázisból egy sort, ami tartalmazza, hogy milyen állapotra váltsa a lábait. 2 relé kapott helyet a panelon és 3 IO láb van kivezetve, ezeket lehet állítani.

A kód nem lett a legegyszerűbb, nem akartam semmi köztes PHP kódot, így a kontroller natívan kezeli a MySQL-t.
A feltöltés könnyű, ott csak egy sima egysoros querry-t kell szövegként elküldenem, utána pedig már nem kell vele foglalkozni, viszont a lekérdezés már bonyolultabb, ott egy querry-t kapok vissza, amit szét kell bontanom és értelmezni.

Nincs benne beépített RTC, óránként szinkronizálom az időt a szerverről, így pár másodperc késéseket szokott összeszedni, amit a szinkronizáció után be is hoz, ide nem volt szükség pontosabb megvalósításra.

Érdekes projekt volt, kíváncsi voltam, hogy mire képes a kis kontroller, de teljesítette amit elvártam tőle és jó tapasztalataim lettek vele. A 4MB flash fele van most használva és a RAM 41%-a, így még bőven elférne benne többminden is. A kontrollernek van egy nagytestvére is az ESP32, az két magos, ha ebbe ennyi elfér, nem tudom mit lehetne abba tenni , talán majd egyszer arra is ránézek
(#) Elektro.on válasza silent15 hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
(#) fastaction válasza teglascs hozzászólására (») Aug 14, 2018 / 1
 
Szia ! Köszönöm szépen . Az akku az a Aliról jött és a batteri sales store Fikida akkupakkját használtam fel .
(#) sargarigo válasza silent15 hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Jó kis cucc lett! A panel is szép!

Tervezel ebből cikket esetleg?
Következő: »»   1483 / 1670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem