Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   29 / 104
(#) spili79 hozzászólása Máj 22, 2011 /
 
Sziasztok!
Keresnék egy megbízható klímaszerelőt.Esztergom környéki vagyok.Akit érdekel a munka szívesen várom a telefonszámát vagy email címét.
(#) Haszuboy válasza Busz hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Mobilklíma nem a legjobb. Arra figyelj, hogy nehogy "levegőhűtőt" üss le, vaterán elég gyakran összekeverik a kettőt főleg a hölgy eladók. Ablakklíma nem fér be? Nekem az van.
(#) szendi001 válasza Busz hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Inkább a tetőcserepet érdemes hűteni spricceléses kútvízzel. A párolgáshő csodákra képes.
A mobilklíma, ha olcsó , jó megoldás lehet kicsi helyre. A meleg levegőjét ki kell vezetni, bár engem erőltettek már arra hogy vezessem vissza álmennyezet fölé
Hátránya hogy a cseppvizet ki kell vezetni, meg hát nem egy erőmű, a legkisebb split is odaver neki.
(#) Kari61 hozzászólása Jún 4, 2011 /
 
Sziasztok lenne egy általános kérdésem. Egy smsung klimát szeretnék feltenni otthon.
De arra gondoltam, hogy a kültéri egységet beteszem a kazánház ablakába a ventilátorral kifele. ami a beltéri egység szerelő falával közös. Kérdésem hogy ez lehetséges? Kazánháznak mennyire kell nyitottnak lenni?
Mekkora szelőző nyílás kell?
(#) kaqkk válasza Kari61 hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Ha nincs más lehetőség , csak akkor válaszd ezt !
A nevében is benne van "kültéri" igényli a szabad levegőáramlást.
(#) maxcooper hozzászólása Jún 5, 2011 /
 
Sziasztok,
Én is mobil klímákról szeretnék némi infót gyűjteni, mivel a beköszöntő meleg kezdi pokollá tenni a mindennapjaimat az albérletben.

Mennyire érdemes mobil klímába beruházni (albérletről lévén szó, így nem szívesen bírkóznám le a split beszerelést a tulajjal )
Új készülékként Orion OMKL80-ast néztem (~70e HUF), de amint látom vaterán már 30-40e HUF-ért (nekem jobb lenne ez az árfekvés) lehet vásárolni használtan.

Első alapvető kérdésem. A kivezető cső használata kötelező? Tehát azt a csövet ha nem "dugom ki az ablakon" akkor a hatásfok nagymértékben csökken? Vagy lehet egyáltalán így használni? Vaterán látok olyan klímákat amihez nem írják a kivezető csövet csak a víztartályt (vagy az csak léghűtő).

Második kérdés, a használt mobil klímákkal kapcsolatban mi a tapasztalat? Ha valami elromlik lehet szervizeltetni?

Laikus kérdés, bizonyára megválaszolatlan marad :
Villanyszámlában mekkora növekedés várható egy pl. 2,6kW-os klíma használata esetén, ha 28-32 fokról kell lehűteni 25-27 fokra egy 30 nm-es garzont hétköznap főképp csak délután (17 óra után), meg esetenként hétvégente egész nap? (tudom ez hülye kérdés, de nagyságrendileg mennyi lehet, kb. havi szintem 1-2 ezer HUF vagy több? )

(Esetleg ablakklíma milyen megoldás?!)
(#) kaqkk válasza maxcooper hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Ha a mobil klíma kivezető csövét nem tolod ki : akkor a szállított hő a szobában marad + még egy kicsi amit a gép termel (tehát csak fűtöd a szobát olyan 3-40w al)
Ha kitolod a félig nyitott ablakon a csövet akkor mellette jön be a meleg ! Inkább egy ablakklímát vegyél annak még jobb is a hatásfoka .
(#) maxcooper válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Most olvasgattam és valóban jobb választásnak tűnik az ablak klíma azonban ezek nem zajosabbak?
Ja és árban eléggé magasan helyezkednek el amiket találtam (75 főlött bőven)
(#) kaqkk válasza maxcooper hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Semmivel sem zajosabb az ablakkklíma (itt a gép fele kívül van )
(#) maxcooper válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Mondjuk ez igaz.
Egyébként ennek a kivitelezése milyen plusz költségekkel jár?
Mert ugye ablakra kell felszerelni, beépíteni.
Eleve olyan ablakot kell gyártatni amin ott a helye, vagy van valami más megoldás is.
Hogy lehet ezt minél olcsóbban, de esztétikusan megoldani egy műanyag ablakokkal szerelt garzonban?!
(#) Haszuboy válasza maxcooper hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Az ablakklíma halkabb mint a mobilklíma, mert annak a kompresszora kint helyezkedik el, a mobilklímának meg ugye mivel egy egysége van, és bentvan a szobában, az még hangosabb. A legrosszabb műszaki konstrukció a mobilklíma, mert lehűti a szoba levegőjét, és a drága pénzen lehűtött levegőt kifújja a csövén, ugye hogy a meleget elvezesse. Vaterán szokott lenni sok ablakklíma, 30nm-hez sztem 2.6kW-os elég, bár ez függ a belmagasságtól, a tájolástól, a szobában lévő személyek számától, és a hőfejlesztő eszközöktől (Tv, PC, stb...) Mindenképpen inkább az ablakklímát javasolnám. Az olyan mobilklíma, aminek nincs kivezetőcsöve, hanem víz illetve jég kell bele, az nem klíma, hanem léghűtő, a fagyasztóba lefagyasztod a jeget, aztán azt beleteszed, és abból fújja a hideg levegőt. Szerintem semmire nem jó. 2.6kW-os klíma 5-900W-ot vesz fel a villamos hálózatból. Ha 1kW-ot egy órán keresztül járatsz, az kb 50Ft villamos energia. Tehát szerintem nem egy nagy összeg ahhoz képest, hogy nem fősz meg. Nekem 3.5kW-os ablakklímám van, tökéletesen működik, harmadik albérletemben van beépítve. Hordozható, egyszerű, nagyszerű. Természetesen rosszabb a hatásfoka, mint a splitnek, de ugye azt nem lehet ilyen egyszerűen költöztetni.
(#) Haszuboy válasza maxcooper hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
PEsti régiépítésű lakásokban sok helyen van olyan felső ablak, ahová be lehet építeni. Én úgy csináltam, hogy az ablakokat levettem, csináltam neki egy stabil alapot, rátettem, majd alatta-felette, mellette leszigeteltem. Milyen ablakod van?
(#) briki hozzászólása Jún 5, 2011 /
 
Sziasztok!
Adott egy beltéri, aminek bal oldali bekötési csatlakozása van, ezt szeretném jobb oldalról bekötni. Tudna valaki egy megbízható, biztos csőhajlítós/ tekerős (180fok )megoldást mondani, hogyan tudnám a csatlakozást az ellenkező oldalra átforgatni gond nélkül? A kültérije ugyan is jobb oldalra helyezkedik el tőle. Köszi a segítséget előre is.
Riki
(#) maxcooper válasza Haszuboy hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Írtam hogy műanyag, sajana 1 erkély ajtó és egy kétszárnyas középső konzolos (talán így hívják ha nem a két ablak zár össze hanem egy középső elemhez zárnak külön-külön)
Ha a tulaj beruház én a splitbe is belemegyek, de nyilván nem én fogom neki kifizetni.
(#) klimás56 válasza briki hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Szia! Először a beltéri jobb alsó sarkánál lévő perforált , könnyített részt törd ki,ahol a cső fog kijönni a kasztniból, fektesd le a beltérit "arccal" a földre valami puha rongyra, szőnyegre. Meglátod, hogy a gyári csövezés hogy jön ki a gépből .
Valószínüleg lesz egy kisebb műanyag lemezke a hajlításnál, vagy csavarral vagy pattintósan van rögzítve. Ezt távolítsd el, most jön a neheze , a csövet a szigeteléssel együtt óvatosan emeld ki a fészkéből annyira hogy alá tudj nyúlni.
Fogd meg a hajlítás környékén és a másik kezeddel a csatlakozós részt a hajlítás közelében lassan kezd el fordítani. Fogod érezni, hogy a fészekből kiemelt rész is kissé csavarodni fog. Lassan fogasd át 180°-ra , majd illeszd visza a fészekbe a csövet és a kis lemezkét ismét rögzítsd. Nem nagy ügy, csak nem szabad hirtelen durván forgatni. A vastagabb cső amúgyis rugóban van nehezen roppan össze , a vékonyabb jobban bírja a hajtogatást.
Sok sikert!
(#) briki válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Szia!
Köszi a gyors, precíz választ.
Minden jót neked.
Riki
(#) Haszuboy válasza maxcooper hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Hát igen, így nehezebb a dolog. Esetleg ha az egyik oldali ablak-felet le lehet venni, és szélességbe befér az ablakklíma, akkor felülre be lehet tenni, alatta meg be kell üvegezni. Vagy marad a split, kérdés, melyik éri meg jobban, mit mond a tulaj, belemegy-e. Mert ha split lesz feltéve, az azért növeli a lakás értékét is. Egy jó splittel átmeneti időszakban még fűteni is gazdaságosabb, persze ha hűtő-főtű modell lesz véve, szerintem érdemes olyat venni.
(#) maxcooper válasza Haszuboy hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Igen, én is erre a következtetésre jutottam, hogy a tulajt kell megfőzni a splittel hogy ne én főjek tovább
Köszönöm szépen a válaszokat, ha minden kötél szakad akkor meg marad a használt mobil, és a konvektort kivetetem nyárra és annak a kivezető nyílását használom majd a mobilhoz, bár erre inkább ne kerüljön sor
(#) Haszuboy válasza maxcooper hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Végső esetben jobb mint a semmi, csak a legrosszabb a hatásfoka. Vaterán szokott néha lenni még olyan mobilklíma, melynek külön van a külső- és belső egysége, és kb 2m-es csővezetékkel van összekötve, ennél a kültérit ki kell tenni, így nem bentről szívja el a hűtéshez szükséges levegőt. De ennél is kell egy kb 2x4cm-es rés, ahol kifér a cső.
(#) szendi001 hozzászólása Jún 5, 2011 /
 
Ki lehet nyitni bukóra az ablakot és vékony furnérból körbe burkolni a rést. Ez nem jár rombolással és ősszel le lehet venni. Csináltam így több helyen ahol nem engedtek fúrni. Nem a legszebb, de így jó a mobil klíma is.
A másik megldás vágatni az ablakra egy 120 as lukat, amibe télire zárható szellőzőnyílást lehet tenni egy ezresért. Az üveg nem annyira gáz, őssze betöröd és fizeti a bizstosító vagy ideiglenesen ki lehet cserélni polikarbonátra.
(#) Macsek71 válasza maxcooper hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Ha "erkélyfalad" van akkor annak az alsó nem átlátszó részét kicserélve egy bútorlapdarabra, már meg is oldottad a problémát. ( legalábbis nálam az alsó-nem átlátszó-ablakrész ugyanolyan kialakítású-rögzítésű, mint az üveg... 3 pillanat alatt ki lehet szedni ...)
(#) csodri hozzászólása Jún 6, 2011 /
 
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy könnyűszerkezetes (7,5cmx7,5cm-es oszlopok 62,5 cm-re egymástól, 4 cm hungarocell, nemesvakolat) házikóra felrakhatom e a klíma konzolt, megbírja-e a klímát, illetve a nemesvakolatot+ a hungarocellt nem-e szakítja be?
(#) KTobi válasza csodri hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Erősíts az oszlopokra tartószerkezetet, és arra a konzolokat. (Két oszlop közé két vasprofilt például, vízszintesen egymás fölé)
(#) csodri válasza KTobi hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Én az oszlopokat átfúrva, m12-es átmenő csavarra gondoltam, csak attól félek, hogyha meghúzom a csavart, akkor a hungarocell a vakolattal együtt nem-e reped v szakad be? Továbbá félek a széltől meg a további mozgástól, rezgéstől! Nem akarom a földre tenni, ahogy egyébként ajánlják!
(#) KTobi válasza csodri hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Nem egész értettem a fal szerkezetét, azt hittem az oszlopok között van hungarocell, közben teljes felületen. Persze, hogy be fogja szakítani a hungarocellt. Ahol átfúrod oda tegyél egy 5*5ös fakockát, tehát kivágod egy kis darabon a vakolatot és a szigetelést. Így kapsz egy szilárd rögzítést.
Megeshet, hogy nem horpad meg a fal, felület kérdése a dolog, raktam már fel tartót a falra, nem klímának, amit mikor jobban meghúztam megnyomta a falat (volt alatta 5 centi hungarocell) másik helyen akkor nem húztam meg annyira. Ez egy 3*2,5mes napellenzőt tart, a szélből kap rendesen, és nem változott azóta a fal állapota (télire leszedjük, és ilyenkor közelről is látom). Ha a két vízszintes tartóvas között teljes felületen biztosítasz felfekvést valószínű nem fogja megsérteni a vakolatot (ha simára van lehúzva). Hogy Az oszlopok el bírják-e a terhelést ezt nem tudom megmondani.
(#) csodri válasza KTobi hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Köszi a választ, én is ezen gondolkodtam, hogy kivágom a vakolatot meg a hungarocellt, és közé teszek egy 'alátétet'. A fa oszlophoz való rögzítéstől féltem egy kicsit, de inkább bevasalom, ahogy írtad. + nézek olyan klímát, aminek könnyebb a kültérije!
(#) klimás56 válasza csodri hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Semmiképpen ne tedd a falra a kültérit. Nem a súly miatt lesz gondod, hanem a zúgással. Sokszoros tapasztalat alapján javasolom neked. Sajnos a nikecell nem rezgés és hangszigetelő .
(#) Haszuboy válasza csodri hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Miért nem akarod a földre tenni? Csinálj neki egy fémkonzolt, például megemeled 50centivel a földtől, és akkor nem is veszi át a rezgést a ház, ahogy az előttem szóló is írta, ráadásul nem kell magasban szerelni, és még az olaj is visszacsurog a kompresszorba.
(#) csodri válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Zúgni fog?
(#) csodri válasza Haszuboy hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Azért idegenkedek a földön lévő konzoltól, mert úgy eső ellen is kellene vmi tetőt rárakni, meg a por is jobban éri, meg nem tudom, hogy mutatna? Ha 50 centire megemelem, és a csövek 210 centinél mennek be a házba, akkor az hogyan mutat? Nem csúnya?
Következő: »»   29 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem