Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Központi fűtés (vezérlés)
 
Témaindító: farago_bme, idő: Aug 29, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 22
(#) playback válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Nem tudom mennyit ér pontosan,de van a rendszeren egy biztonsági szelep. 2.5 bárnál lefúj.
(#) 444Tibi válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Igazad van egy lemezkazánnál.

Pl. a saját, 5 éves öntvénykazánom műszaki leírásában a max. üzemi nyomás 3 bar, a próbanyomás 4bar és a gyártó konkrétan leírja hogy alkalmas és beépíthető zárt fűtési rendszerekbe is. A megfelelő és megfelelően kialakított védelmekkel, külön hangsúlyozza hogy a max. 2,5 baros biztonsági szelepet a kazán kijövő csonkhoz a lehető legközelebb kell beépíteni és 3/4 collnál nem lehet vékonyabb csővel kötni valamint a zárt tágulási tartályt is a lehető legrövidebb 3/4 coll csövezéssel vagy 1coll flexicsővel kell bekötni.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2019
(#) playback válasza 444Tibi hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
A kazán lemez és a kiépítés így van.
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 17, 2019 /
 
Üdvözlet!
Megvásároltam ezt a digitális termosztátot és építettem egy viszonylag komplex fűtésvezérlést! A többi digitális termosztát dixell típusú viszont ezt az egyet a mérési tartomány miatt választottam mivel ez érzékeli a füst hőmérsékletet, és a dixellek csak 100 celsiust bírnak maximum. A probléma az hogy beüzemeltem, pár napig jól is működött, viszont most rendre kiírja hibának hogy EI, ami a papírjai szerint egy hibajel ami a termosztát károsodását jelenti. A probléma az hogy ez elvileg 400C ig bírja, és 320C fölött nem volt a hőmérséklet de oda is csak ritkán kúszik fel, áltanánosságban 200C körül alakul a füsthő. Elképzelhető hogy gyenge minőségű az érzékelő és a kisebb hő is megölte volna? Milyet lenne esetleg érdemes venni?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2019
(#) Tomi111 válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 17, 2019 /
 
Elképzelhető, hogy rossz az érzékelő( pedig bírnia kellene a 400 fokot). Ezt könnyen ki tudod próbálni. Tegyél egy 100 Ohmos ellenállást a helyére, ekkor 0 fok körül kell mutatnia az ellenállás pontosságától függően vagy erre rámérsz multiméterrel, 20 fokon néhány Ohmmal 100 Ohm feletti értéket kell mérned. Ilyen PT100-as érzékelőt vehetsz külön, bár aránylag drága.
(#) Marty McFly válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 17, 2019 /
 
Az az érdekessége hogy ez az érzékelő 3 vezetékkel működik a pt 100 as pedig ha jól tudom 2 vel.
(#) Marty McFly válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 17, 2019 /
 
Ráadásul a hibaüzenet ellenére ha kedve tartja akkor hőfokot ír ki a műszer.
(#) maszek0005 válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 18, 2019 /
 
Szia! A PT100-at is be lehet kötni 3 vezetékkel. Már nem egyszer találkoztam ilyen bekötéssel. Magáról a fűtésvezérlésről mit lehet tudni? Én is egy vezérlő projekten gondolkodok. Üdv: Jani
(#) proli007 válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 18, 2019 /
 
Hello! Tekintve hogy a PT100 ellenállása meglehetősen kicsi, a hozzá vezető vezeték ellenállásával összemérhető, így a mérésben hibát okoz.
Kétvezetékes mérés akkor alkalmaznak, ha közel van a mérőpont a jelfeldolgozóhoz, vagy a pontossági igény megengedi vezeték ellenállásából eredő hibát, vagy a vezeték ellenállása ki van egészítve egy előre megadott ellenállás értékre (tipikusan pld. 20Ohm-ra).
Egyéb esetben a 3 vagy négyvezetékes bekötést alkalmaznak.
A 3 vezetékes kompenzálja a vezeték ellenálláson létrejött feszültségesését.
A 4 vezetékes megoldás pontossága egyszerűen belátható, mert a PT100-ról két külön vezetékkel vissza van vezetve az érzékelőn eső feszültség. Ezzel mérik a mért értéket, így azon áram nem folyik feszültség esés így nincs rajta. A PT100-at megtápláló két vezetéken ugyan folyik áram, és feszültségesés is van rajta, csak épp az érdektelen a visszavezetés miatt.
Tehát ezek a mérési megoldások vannak elterjedve.
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 19, 2019 /
 
Biztos ami biztos feltöltöm a használati utasítást hátha nektek beszédesebb mint nekem. Van hozzá egy magyar nyelvű is de az kicsit olyan mintha egy másik műszerről szólna tehát a hibaüzenet: EI
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
(#) Bakman válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 19, 2019 /
 
E1: A szenzor szakadt vagy zárlazos.
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 19, 2019 /
 
Akkor úgy tűnik hogy jó volt a tipp Tudsz esetleg javasolni olyan üzletet ahol tudnék venni ilyen szenzort ami jobb minőségű?
(#) Bakman válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 19, 2019 /
 
Erre passzolnom kell. Ilyen hőmérsékletre én eleve K típusú szondát használnék.
(#) Marty McFly válasza Bakman hozzászólására (») Okt 19, 2019 /
 
Esetleg egy másik típusú digitális termosztát ami jó lenne erre a célra?
(#) Bakman válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 19, 2019 /
 
AC1-5, tud PID szabályzást is: Bővebben: Link. Itthon is beszerezhető általában villaszerelési üzletekben, többféle szenzort ismer de én mindenképpen a K típusút ajánlom hozzá. Több ilyet beépítettünk, nem tudunk róla, hogy akár egy is elromlott volna. 999 °C-ig használható.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
(#) tibeebe hozzászólása Nov 10, 2019 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, hogy Bosch Condens 3000W ZWB falikazánt miként kell összekötni a Computherm Q4Z zónavezérlővel? Az AF kapcsokon várja a Heatronic a NO összezárását?
(#) zoszka válasza tibeebe hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Az AF az a külső hőmérséklet érzékelő.. Az LS-LR a jó pont.
(#) Marty McFly válasza maszek0005 hozzászólására (») Dec 9, 2019 /
 
Szia! 3 szintes ház fűtését vezérlem vele. Elsődlegesen vegyestüzelés puffertartállyal és két alternatíva ami másodlagos ezek a villanykazán és a gázkazán. Minden szintnek külön keringető szivattyúja van, és külön szobatermosztátok is. Mivel a földszint és a padlástér zárt rendszerű padlófűtés, így beépítésre került egy hőcserélő is ami a földszint és a padlástér puffertartályról való fűtésekor egy külön szivattyú ami a vegyestüzelésű és nyitott rendszerű körrel hozza kapcsolatba. A pincében radiátoros fűtés van és csak a vegyestüzeléssel fűthető. A lakótér 3 éltű. A puffer tartály tetején érzékelt hő ha meghaladja a 35 fokot akkor engedélyezi a pince radiátorainak a fűtést ha a termosztát is egyet ért vele, és a lakótérből tiltásba helyezi az alternatív fűtési módokat, és a hőcserélőn keresztül vegyestüzelésre vált. Az alternatív fűtési mód egy választó kapcsolóval történik a szekrény elején (villany/gáz) amennyiben a puffer teteje 35 fok alá hűlik a kiválasztott verzió indul. Villanykazán esetében egy kontaktor kapcsolja be a 3x3kW os kazánt és egy villanyórával mérem is a fogyasztását amit a vezérlőszekrényen belül helyeztem el. Gázkazán esetén egy relé kontaktjai záródnak amit sorkapocsra vezettem ki és egy 2 eres kábelen megy a gázkazánhoz, mintha egy szobatermosztát kapcsolgatná. Ezen kívül van egy puffer töltő kör is amibe egy laddomat töltőegység van beépítve. Ezt a szivattyúgy digitális termosztát indítja egy relén keresztül ha a füsthő eléri a 45 fokot. A földszinti és a padlástéri padlófűtés el tud indulni ha a szobatermosztát nem is kéri a fűtést mivel padlószenzorokat helyeztem el és nem engedem a betont 28 fok alá hűlni így nem lesznek akkora (lyukak) a fűtésben naplemente után illetve ha hirtelen vége szakad a napos időnek. Ebben az esetben nem csak a szivattyú működését jelzi vissza a vezérlés hanem egy plusz sárga lámpa is világít szintenként így pl "földszint temperálás". Egy védelmet is beépítettem ami arra szolgál hogy ne legyen túlfűtve a rendszer. Amennyiben a puffer allján a hőfok meghaladja a 78 fokot, ha kell ha nem a pincébrn a radiátorok fűteni fognak, a vezérlő szekrényen pedig piros lámpa jelzi hogy "tiltás" jelezve hogy mostantól ovatosan vagy sehogy sem kell tüzelni. Ha esetleg maradt kérdés szivesen válaszolok
(#) fufuka hozzászólása Jan 12, 2020 /
 
Szép estét!
Segítséget szeretnék kérni! Van egy hőmérséklet távadó kimenetem (1. Kép), és van egy 0-10v analóg bemenetem (2. Kép). Hogyan kábelezzem össze?
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Marty McFly válasza fufuka hozzászólására (») Szo, 14:18 /
 
Szia!
Szerintem a 24V az 5+ ra, Signal IN 7+ ra, -6 -8 a testre.
(#) fufuka hozzászólása Hé, 16:55 /
 
Köszönöm!
(#) Marty McFly válasza fufuka hozzászólására (») Hé, 17:52 /
 
Szivesen
Következő: »»   22 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu