Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   795 / 839
(#) tufatofu válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
Köszi ezt a remek, jól értelmezhető leírást!
(#) Proci_85 válasza subi hozzászólására (») Máj 19, 2021 /
 
Jól néz ki! Azt lehet tudni, hogy milyen toroid trafót használtál?
(#) subi válasza Proci_85 hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
A trafó gyári: 2x24V. Plusz segédtrafó: 1x12V
(#) Tambi hozzászólása Máj 20, 2021 /
 
Kedves Fórumtársak!

Megépítettem a mellékelt ábrán zölddel keretezett, egyszerűségében minimál, lebegőföldes tápegységet (négyszer!). A végeredmény a képen látható. Nem táp lett, hanem oszcillátor... C6-ot próbáltam cserélgetni 1pF-től 100µF-ig! Változik valamennyit, főleg a frekvencia, de továbbra is rezeg. Az IC LM358-tól a TL082-n át LM6172-ig cserélődött, de semmi változás. Ha beépítem C1-et, akkor kb 0,5-al "hullámosított" egyenfeszültséget kapok. A szimulátorban a dinamikus viselkedést nézve 10V-nál 100 Ohm terhelésre a tüske a 0,5mV-ot sem éri el, a valóságban viszont 0V-tól 10V-ig lüktet.

Mit csináljak vele, hogy tápegységként funkcionáljon???

Köszönöm szépen!
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2021
(#) Proci_85 válasza subi hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Köszönöm a választ. Hány VA-s 2x24V-os trafót használtál fel?
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2021
(#) subi válasza Proci_85 hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Ha jól emlékszek, 150-180W. Én nem vártam el 5 ampert a táptól, fontosabb volt a precíz mérés.
Azonban javaslok kisebb feszültségű trafót használni, legalábbis az én általam beépített labortáphoz ( pl. 2x20V), mert én egy kicsit túltoltam......
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2021
(#) kivancsi4 válasza subi hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
A hozzászólásokban volt szó arról mit is illik változtatni, ha a transzformátor feszültsége nem az előrelátott 2x21V
(meghaladja vagy nem éri el) és a 3A-t sem tudja elviselni tartósan, vagy akár több is kivehető lenne. Az áramtükröt sem úgy készítetted el ahogy kell. Mindezek tudatában precíz mérésről írni....
(#) Skori válasza Tambi hozzászólására (») Máj 20, 2021 / 3
 
Idézet:
„Mit csináljak vele, hogy tápegységként funkcionáljon???”
Szerintem a legjobb megoldás, ha másik kapcsolást választasz. Valami olyat, amit mások már sikeresen megépítettek.
(#) afp válasza Tambi hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Szia!

Én a helyedben onnan indulnék, hogy a stabkockák kimenetén milyen jel van, ha nincs még mögöttük semmi (esetleg 1-1 ledet rákötni, hogy legyen minimális terhelés rajta).
Szerintem a 7815/7915-nek kevés a 2x15V-os transzformátor.

A doksijuk szerint ilyen elrendezésnél az előttük és mögöttük lévő kondik értékei asszimetrikusak. Érdemes letölteni az adatlapot hozzájuk és ott megnézni az ajánlott kapcsolásokat.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2021
(#) tbarath válasza Tambi hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
A 78xx adatlapja ha jól emlékszem azt írja, hogy a bemenet és föld közé 330 nF, kimenet és a föld közé 100 nF kerüljön, minél közelebb az IC lábaihoz. Szerintem a 79xx is ilyen.
(#) pucuka válasza Tambi hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Szkópos vizsgálat után valószínűleg le kell venni a 10 µF kondikat a stabkockákról.
C6 -al mi a helyzet? Visszacsatoló ágba kondenzátort tenni csak számolás után lehet, de nemigen szokás egy tápban.
A feszültség állító áramkör is elég zavaros.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2021
(#) Proci_85 hozzászólása Máj 24, 2021 /
 
Sziasztok!
Egy kis gyakorlati tanácsra lenne szükségem.
Szeretnék építeni egy dual labortápot. Részben mert építhetnékem van, tetszenek a 7 szegmenses kijelzővel szerelt tápok, aztán néha jól jönne +/- táp.
Van már egy 0-30V 0-3A labortápom, amit 2008-ban ez alapján építettem meg. Itt a HE-n felkerült már. Edíson14 tollából.

Azon morfondírozom, hogy a fenti kapcsolást építsem-e meg 2 példányban vagy az LPSU3A50V tápot?
Tetszik, hogy ennyire közkedvelt a LPSU3A50V táp, de félek az 50V és az általam általában használt <20V különbségéből adódó többlet hődisszipációtól.
Kell nekem 50V-os kimenő fesz? Ti mire használjátok az 50V-os tartományt? Feleslegesen nagynak érzem, vagy csak nem foglalkoztam még elég sok mindennel

Az általam linkelt tápról mi a véleményetek? (Van már ennek is ránc felvarrott változata, különféle módosítások az oldal alján, ugyan NYÁK rajz nélkül).
Vajon miért a LPSU3A50V táp és elődjei lettek ennyire közkedveltek? Jó "marketing" vagy tényleg ennyire "best buy"?
(#) elektro13 válasza Proci_85 hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
Szia!
A fenti tápot, amit elsőnek belinkeltél, (0-30V 0-3A) én is megépítettem duplán, gyakran használom. Ami engem zavart, az a műveleti erősítők magas tápfeszültsége, érdemes egy zénerrel megfogni, hogy ne lépje túl az IC-k maximum értékét.

A hődisszipáció már ennél 30V 3A-nál is jelentős, szerintem nem célszerű nagyon e fölé menni. Esetleg még (közép)megcsapolásos trafóval és egy relés komparátor áramkörrel lehetne a tekercseket feszültségtől függően kapcsolgatni, sok helyen találkoztam már ilyen megoldással is.

Általában a 30V is bőven elég, csak nagy ritkán használok magasabb feszültségeket.
(#) Alkotó válasza Proci_85 hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
A linkelt tápegységben lévő 1 db 2N3055 -el közel 100W-ot nem lehet eldisszipálni racionális hűtéssel. Egyszerűen lehetetlen.
Az LPSU-ban egy 580W-os félvezetőre bízunk közel 180W-nyi disszipációt. Ez is sok, de már kezelhető. És még ez is lazítható ha a legutóbbi FET háromszorozás lehetőségével is élünk.
Ezek alapján sokkal racionálisabb választás az LPSU, mint a másik táp, és akkor még nem is említettem az egyéb szempontokat.
Megjegyzés: Az LPSU is lehetne 30 V-os, de miért lenne az, ha lehet 50 V-os is. (A magasabb feszültségek akkor jöhetnek jól, ha erősítőket akarsz javítani/éleszteni.)
(#) Ge Lee válasza Proci_85 hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
Nem nagyon szokott az ember a fiókban lévő gombjához kabátot vásárolni. Vagy egy másik hasonlat. Aki 400 méterre a lakásától jár munkába, az ritkán vesz erre a célra autót, a másik meg aki 30 km-re az meg ugye nem gyalog vagy biciklivel fog munkába járni.
Ha neked elég a 20V akkor olyat kell építeni. Mindig a feladat határozza meg hogy mit érdemes vagy sem. Baj akkor van, ha elég széles a felhasználási terület, mert akkor nem a 20 de az 50V is kevés, ha egy 120V-on nyitó LED-et kell vizsgálgatni, vagy gyakran hoznak olyan erősítőt javítani aminek a tápfeszültsége +/-75V vagy még több. És mennyivel egyszerűbb egy élesztés ha nem kell ilyenkor izzókkal meg ellenállásokkal szórakozni, hanem csak ráteszem a 3db csipeszt, beállítom a kívánt feszt a tápon, meg az áramkorlátot, a műszeren meg látom a felvett áramot.
Meg amikor a képen látható feszültségre is kell labortáp akkor azt nem nagyon lehet megoldani 2db LPSU-val sem... Ahogy azt sem, hogy tudjon 100V vagy afeletti feszültséget is, de mellette tudjon azért 12V-on is 30A-t.
Analógban olyan tápot nem lehet építeni ami minden felmerülő igényt ki tud elégíteni. Vagy kapcsolóüzeműt kell építeni ami tágabb felhasználási lehetőségeket biztosít, vagy többféle labortápot kell építeni.

340V.jpg
    
(#) Baxi hozzászólása Máj 26, 2021 /
 
Hi Mesterek!
Jo hogy előkerült ez a téma. Keresek szimetrikusan köthető/fuzheto labortápot. Első körben erősítők elesztesehez használnám. Valami mos, vagy igbt-s kapcsolasnak orulnek a legjobban. Ezek a felvezetők vannak a fiókban. Körbe nézek majd En is, hogy mik találhatók. Hátha van valakinek megépített működő, kapcsolása erre a célra. Segítséget valaszokat előre is koszonom.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2021
(#) Baxi válasza Baxi hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Olvasgattam, találtam ket darabb kapcsolast a lpsu3a50v, illetve az em-1 et. Mind ketott meg kell epiteni. A em-1 dualban a masik kapcsolasbol egyet. Az lpsu- ra nem találtam kapcsolasi rajzott. (Biztos az en hibam, fogjuk ra hogy hajnal van) tudnátok ez ugyben segiteni? Illetve meg egy kerdes, illetve velememyt kernek: Errol a musszerol. Elore is koszonom
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2021
(#) Ghoost válasza Baxi hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
szia

Ime a segítség
s Alkoto-tol még talán panel is rendelhető hozzá.
(+ teljes dokumentációval megtámogatva)
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2021
(#) Alkotó válasza Baxi hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Ghoost linkje nagyjából mutatja az áramkört. Idő közben történt néhány apró változás, kiegészült egy hőfokfüggő ventilátor vezérléssel, és van egy ajánlás az esetleges FET többszörözésre is. A panel természetesen követi ezeket a módosulásokat.
(#) Proci_85 válasza Baxi hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
A szimmetrikusan köthető alatt mit értesz?
Régen a suliban 2 tápon beállítottunk azonos feszültséget, áramot. Kialakítottunk egy közös GND pontot, másik 2 lett a +/-. Ezt később nem állítottuk. Gondolom ez a mezei megoldás.
Aztán van az a változat, amikor szinkronban állítható a 2 táp és együtt változik a földhöz képest a +/- (együtt futó?). Esetleg ezt keresed? Na ennek mikor lehet létjogosultsága, illetve milyen furmányosággal szokták megoldani?
(#) sargarigo válasza Proci_85 hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Idézet:
„Na ennek mikor lehet létjogosultsága, illetve milyen furmányosággal szokták megoldani?”

Létezhet ilyen? Hogy egyszerre kell állítani mindkét oldalt?
(#) Ge Lee válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 27, 2021 / 1
 
Hát, ha pl. erősítőt, vagy bármi szimmetrikus táplálású dolgot éleszt az ember, akkor nem utolsó szempont ha a szimmetrikus feszültséget egyetlen potival tudja állítani, és nem kell hosszasan azzal vacakolni hogy a 2 feszültség értéke is egyezzen és a szimmetriája is megmaradjon. Létezik is ilyen labortáp, a képen látható már közel 30 éve. A nyáktervét is feltette valaki pár éve lay6-ban.
(#) Inhouse válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Én is két egyforma függetlent csinálok. Ha éppen szimmetrikus kell, akkor sorba kötöm őket.
Viszont egy valamit most nem értek. Jönnek szembe a labortápok reklámjai és ki van vezetve a GND is. Miért van külön? - GND +... Láttam olyan tápot, ahol volt egy fém nyelv, amit a GND és a - közé lehetett rakni, ott is bontható volt. Ha fém házas, akkor az nagy valószínűséggel földelve van, de testelni mikor kell? Maradhat független a - ág?
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2021
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 27, 2021 / 2
 
Gondolom a két táp negativja nincsen a dobozra kötve, ami viszont a hálózat védőföldjére igen...
A mellékelt lemez átkötéssel meg igen.
(#) Ge Lee válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 27, 2021 / 1
 
Idézet:
„de testelni mikor kell?”
Kelleni nem kell, de akkor lehet ha nem gond hogy a táplálandó készülékbe odaviszed vele együtt a védővezető potenciálját is. Ha gond, akkor nyilván nem köthető össze, azaz függetlenül, leválasztva hagyod.
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Én pont fordítva gondoltam, hogy a dobozra ráköthetem a test kimenetet állandóra akár és a hálózati földelést lehet opcionálisan még rákötni. De ez meg érintésvédelmileg aggályos, ha földeltnek kéne legyen...vagy ez ilyenkor így is, úgy is a szürke zóna?
Sorba kapcsolt tápoknál így működhet csak a szimmetrikus táp, nem? Egyébként zárlat lenne a földelésen keresztül, hiszen a negatív ág plussza megy a másik táp földelt testjére.
Vagy csak úgy lehetne szimmetrikus tápot építeni, hogy eleve erre van kialakítva a kapcsolás, mint GeLee linkjében.
Akkor mi lenne a jó megoldás? A táp fémháza földelt és a negatív kimenet (test) nincs alapból rákötve erre? De van egy 3. banán aljzat és összeköthető...de minek?
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2021
(#) alita hozzászólása Máj 27, 2021 /
 
Sziasztok!

Az E-LSP1 szimmetrikus labortáp bővebben a 643.oldalon található.
Én ezt használom sok-sok éve hiba nélkül.Ajánlom másoknak is a megépítését.
(#) Proci_85 válasza alita hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Jól hangzik Képet tudnál esetleg róla mutatni, főleg a belsejéről? Szívesen belekukkantanék
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2021
(#) Skori válasza alita hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Bármelyik labortáp kiegészíthető ilyenre, elég ha kap egy kiegészítő áramkört, ami a tápfesz középpontját előállítja. Azaz az 50V-os tápból szimmetrikus 2x25V lesz. Ez viszonylag egyszerű áramkörrel megvalósítható (analógban, de akár kapcsolóüzemben is).
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 29, 2021 /
 
És ez most miért jó? A múltkor tettem egy javaslatot: tervezzetek elé előszabályzót, hogy kevésbé melegedjen a tápegység. Erre az volt a válasz, hogy ez a tápegység már nem akar más lenni, mint ami. Erre most előállsz ugyan ennek a tápnak a 3 tranzisztors verziójával, hogy ne egy FET-nek kelljen 180W hőt eldisszipálnia. Akkor már nem ésszerűbb lett volna annak az egy félvezetőnek a disszipációját minimálisra csökkenteni?
Következő: »»   795 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem