Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop akkumulátor
 
Témaindító: Valteri, idő: Jún 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 26
(#) sanykaraj hozzászólása Márc 20, 2013 /
 
Üdv a laptop akkumulátorokban általában ugyan olyan hőmérő szenzor szokót lenni? Vagy minden gyártó másikat használ? Sajnos nálam ez elszakadt bár sikerült a cellákat cserélni és normálisan vissza is rakni. Van egy másik hibás aksi elektronikával abból vannak a cellák is.
(#) AccessDenied hozzászólása Márc 28, 2013 /
 
A bitang pusztulatos mindenségit ezeknek ez akkumulátoroknak.... Nálam is a 15 éves cellák veszik a töltést, de az elektronika betiltott. Ott is a derék 24C01 cmos eeprom... Megveregetném a vállát a tervezőnek.

Az én hőmérő szenzoromon beforrasztott állapotban talán 5K körül mértem.

Kezdek annyira berágni, hogy azon gondolkodom, hogy az olvasást meg az írást valahogy meg is tudnám oldani 2-3 nap munkával, de azon az 1024 biten még mindig nem tudnám, hogy milyen kódolásban mit hol tárol a gyártó.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
(#) AccessDenied hozzászólása Márc 28, 2013 /
 
Na úgy látom, hogy pickit2-vel elméletben tudom olvasni és írni az eepromot, már csak meg kéne vizsgálni a demo programokat, hogy véletlenül nem lehetne-e az olvasott értékekből megfejteni a bitek jelentését, mert láttam, hogy írja ott némelyik a hexet és az ascii kódolásban a karaktereket.
(#) Thowra válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
Pár hozzászólással korábban tettem fel képeket a kiolvasásról, hátha segít.
Az aksi adatait a mellékelt kapcsolással ki lehet olvasni. Az eepromokat már többször nyaggattam, kiforrasztani nem szoktam, szokott lenni tesztpont a panelen ami oda vezet az eeprom lábaihoz és arra csatlakoztam rá.
(#) AccessDenied válasza Thowra hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
Akárhogy nézem, meg számolgatom, nem jönnek ki nagyjából sehonnan se a számok.
(#) AccessDenied válasza Thowra hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
Te most csak olvasni tudod az eepromodat?
(#) Thowra válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
Az akkus progi csak olvasni tudja az adatokat de ha rákötök egy külső égetőt akkor írható is.
Eddig időhiány miatt nem nagyon kísérleteztem vele de az írás / olvasás kiolvasás akku progival megy.
(#) AccessDenied válasza Thowra hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
Milyen program ez? Ha azzal lehet írni, akkor meg is van oldva minden probléma.
(#) Thowra válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
Írni bármilyen eeprom égetővel lehet ami ráköthető a tesztpontokra. A Pickit is tud ilyet és a legtöbb gyári, klón égető is. A lényeg, hogy rá tudj csatlakozni a lábakra. Az akkus progi csak olvasni tudja írni nem.
(#) AccessDenied válasza Thowra hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Jolvan, mert én úgy értelmeztem az előző hozzászólásodból, hogy azzal lehet írni is. Arra gondoltam, hogy pickittel elmenteni a kiolvasott hexet, és megpöckölni benne pár bitet, aztán valamelyik demo programmal figyelni, hogy melyik bitek változtak, mert így kívülről nem látszik semmi.

A mellékelt képeken látható, hogy mikre gondoltam eddig, de nem biztos hogy jók azok.
(#) AccessDenied válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
*aztán valamelyik demo programmal figyelni, hogy melyik értékek változtak
(#) Thowra válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Jó ötlet.
Esetleg a vezérlő ic adatlapja adhat némi segítséget, hátha írja a tárolt adatok jelentését.
(#) AccessDenied válasza Thowra hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Esélytelen. Ez egy sima memória csip, egy mikrokontrollerre csatlakoztatva, ami úgy tölti bele az adatokat, ahogy a programozó megírta a programot. Most hoztam haza a pickitemet, szerintem még az este folyamán csinálok egy eeprom olvasást.

Az az érdekes, hogy a "LION" sztring előtt mindig 04 áll, lehetséges, hogy az adatok számozva lennének? Amiket megtaláltam, azok lehet hogy 16 bites intbe vannak tárolva, de azon gondolkodom, hogy ha az adatok nem pont egy-egy 4 bites szakasz elején kezdődnek, akkor azok is simán ott lehetnek, csak a hexre konvertáláskor az előtte lévő adat megkavarja.

Meg a signed változókra van valami spéci tárolási mód, csak már régen tanultam, és nem emlékszem rá. De pl egy float is bekavarhat... Olyan is megeshet, hogy egy 21,6C fokot ezred fokokba tárol, csak kiíráskor kerülnek a helyértékek át, vagy fahrenheit...
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) AccessDenied hozzászólása Márc 29, 2013 /
 
Ez az időn túli hozzászólás módosítás jól beszivatja az embert, hogy utána a módosítást lehet újra írni:@...

Szóval 1024 biten 16 bites inteket feltételezve legalább, az üres helyeket kivéve, meg a sztringeket, szerintem úgy 30 módosítás-olvasás ciklusból rá kellene tudni jönni hogy mi hol van.
(#) Thowra válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Esetleg egy teljesen kinullázott memóriát is érdemes lenne kipróbálni. Lehet feltölti valami alap adattal ami támpontot adna.
(#) AccessDenied válasza Thowra hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Ki lehet próbálni, de én azt olvastam talán, hogy azzal nem csinál semmit, szerintem van valami spéci parancsa a mikrokontrollernek, amit a gép felől fogad, és a gyárban ezzel töltik fel az eepromot.
(#) Thowra válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Gyárilag biztos be kell állítani az akku adatait.

Ha csinálsz egy mentést a jelenlegi állapotról és pl rátöltesz vagy merítesz a pakkon annak nyoma lesz az adatokban. Így esetleg meglehet a fesz érték.
(#) AccessDenied válasza Thowra hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
De ez le van tiltva, nem tölt, 0%-on van. Én fordítva tervezem, módosítom az epromot 1-1 bittel, és kiolvasom valamelyik programmal az adatokat, és amelyik adat módosult, amennyivel, abból lehet következtetni, hogy minek a bitjét állítottam.
(#) AccessDenied hozzászólása Márc 30, 2013 /
 
Ez a smart battery workshop SMBus-on, azaz mindenféle adapter nélkül, feltéve a gépre már olvasnia kellene az akkumulátor adatait, nem?
(#) AccessDenied hozzászólása Márc 30, 2013 /
 
Egyébként nekem 5 pines az akksi csatim, abból a szélső kettő vastagabb, ezek viszik a töltő áramot. Ha nincs benn az akksi, akkor 7V felett mérek kicsivel itt, a földhöz képest a 3 kis tüskén meg 3,3V-ot, ha rárakom az akksit, akkor 1V-ot mérek a töltő tüskén, meg 3,3-3,3-1,65V-ot a három kicsin. Az akksikon 0,24-0,28V-ot mérek. Belül láttam, hogy az alaplapon van egy kapcsoló üzemű fesz szabályzó, gondolom ő állítja elő a feszültséget, amit az akksi kér.

Most megmértem, és miközben be van téve az akksi, akár be van kapcsolva a notebook, akár ki, az eeprom meg a bq ic nem kap tápfeszültésget. Keresgéltem, hogy hova lehet kötve, de az egész áldott panelon egy 10ohmos ellenállást találtam, egy 0 ohmosat, és még vagy két kis kondit, amihez hozzá volt kötve az eeprom meg az ick táp lába, már biztos, hogy a két 3,3V-os láb az SMBusz adat és az órajel, arra gondoltam, hogy ami leesik 1,6-ra, az az elektronika tápja, de semmit nem mértem, hogy összeköttetésbe lenne vele. 3 rétegű nyák... Lehet nem is a rommal meg az ickkel van a gond, hanem valami más...
(#) Thowra válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Adapter rajzot tettem fel korábban, nekem azzal eddig minden ment. Az adapter 4 vezetéket használ, ezt kell az aksi +, -, SMBC és SMBD (clock és data) lábaira kötni. A gép párhuzamos portján kommunikál. Az EEPROM SCL és SDA lába nem azonos ezekkel. Az 5 lábból így 4 megvan, az 5. általában egy ellenállást tartalmaz amivel a gép érzékeli az aksi jelenlétét.
(#) AccessDenied válasza Thowra hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Rájöttem már közben, az az ON/OFF láb lehet. Most kipróbáltam, hogy külön tápot kötöttem az akksi elektronikájára, és már olvassa is az adatokat, eddig mindenhol 0 volt, és a Designed Capacity és Full Charged Capacity értékek pedig 2^32-en értéken álltak, most már rendes adatokat olvas, és felváltva irogatja ki, hogy töltés, és ac adapter üzem, viszont az akksi feszültségre töltés közben 17V-ot írt, ac adapter üzem közben pedig 0V-ot, aztán kicsit rátöltöttem a cellákra, úgy 2V-ra, és már 8-10V között írta a töltés közben a feszültséget. Most csináltam egy kis védő-korlátozó áramkört, amivel pc táp 5V-ról töltöm a cellákat külön, ha feltöltött valamennyire kipróbálom.
(#) AccessDenied válasza Thowra hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Tudom amúgy, hogy az SMBusz és a i2c nem azonos. Ma feltöltöttem a cellákat 0-ról 3,7V körülre, és így se kap feszt az eeprom, szerintem a bq icbe lévő regulátor nem adhat tápot neki, az biztos hogy a cellák 0V-ról feltöltve még jók valamennyire.

Ha az eepromra adok külön tápfeszt, akkor írja az adatokat a program, csakhogy az akku feszültség 10,6V, azt írja 9V-os töltés közbe, a valóságban pedig 2,7V van az akkumulátor pinjein....
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2013
(#) Thowra válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Pontosan milyen vez ic van benne?
(#) AccessDenied válasza Thowra hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
bq8011DBT, bq29310PW.
(#) Thowra válasza Thowra hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Eszembe jutott még valami.
Ha a pakk teljesen lemerül vagy a cellákat leveszed róla és visszarakod nem éled fel csak ha elkezded tölteni az elektronikán keresztül. Lehet az élesztéshez adatforgalom is kell ennél az ic nél?
(#) AccessDenied válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Ezek 0V-ról lettek szépen feltöltve, kb 200mA-el 3 óra alatt 3,6-3,7V-on voltak már, tehát kb 500mAh-t tölthettem beléjük, de ugye ezeknek a feltöltött feszültsége olyan 4,2V körül van, szóval még mentek volna tovább is. Töltés közbe mértem, 1 fokot melegedett mindegyik. 3-3 órát töltöttem kb két-két cellát (összesen 6 cella, 10,8V), így kb 9 óra alatt töltöttem fel mindet, két óra elteltével egy kis izzóval 200mA-es terhelésre 0,04-0,05V-ot esett a pakk feszültsége.

Az elektronikán keresztül nem lehet tölteni, mert az normál esetben nincs feszültség alatt.
(#) AccessDenied válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Márpedig a maxwell multiméter nem csal (ekkorát). Tényleg 0-ról töltöttem fel őket, és akitől vettem a notebookot, már ő úgy árulta, hogy nem veszi a töltést. Akkor fogtam gyanút, amikor a rögtönözött töltőről (3db kidobásra ítélt elem, ami talán egy vérnyomásmérőből lehetett) 3A-t vett fel amikor rákötöttem, és 10-15mp alatt szépen vissza esett 0,8-1A környékére a töltő áram, de ott viszonylag stabilan megállt. Impulzus töltő az nem csak az ólmos akksiknak használ?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) gerenk válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Sziasztok !
Érdeklődéssel olvasom a laptop akkuelektronika vezérlő kontroller ic. memóriájának újrairására tett kísérleteket.
Kicsit foglalkoztam az akkupakkok lelki világával én is, sajnos azt tapasztaltam hogy 2 év használat után a li-ion cellák kapacitása 45-50 %-ra csökken, tulajdonképpen az elektronika
korrektül kezeli és jelzi ezt az állapotot, valóban ennél többre nem képes egy ilyen korú pakk.
Próbáltam az elektronikától függetlenül tölteni és kísütni és és a kapacitást mérni, de több teljesítményt úgy sem tudtam kivenni mint ahogy az elektronika engedte volna.
Természetesen új cellákra kicserélve megoldódna a kapacitáscsökkenés probléma, de sajnos
ehhez az elektronikának is meg kellene "újulnia".
Bízom benne hogy sikerre juttok a memória adatainak frissítésében.
További jó munkát és kellemes ünnepet.
Üdv gerenk
(#) F-Yoci válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /
 
Üdv! Azért ez nem minden esetben igaz. Van hogy a töltésciklus számláló előbb tiltja le a pakkot, mintsem az akkuk ennyit veszítenének a kapacitásukból. A gépem HP akkuja pl 4400mAh eredetileg, ebből még 3600 körül megvan benne, de a ciklusszámláló letiltotta, kb 5 percig engedi működni a gépet. Ebben az esetben elég lenne resetelni az elektronikát, ha lenne megfelelő progi, és vígan menne, még órákat is. Kiolvasni kilehet SBW demoval SM buszon keresztül, de resetelni nem hajlandó. További kelelmes ünnepeket.
Következő: »»   15 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem