Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop akkumulátor
 
Témaindító: Valteri, idő: Jún 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 26
(#) zombee hozzászólása Júl 28, 2013 /
 
Sziasztok!

"0 másodperces" PPB003C, Compaq PP2140 szériába való akkut szeretnék javítani. Már felkészültem lelkiekben az elektronikára, bár lehet hogy a hőkioldó szállt el. A laptop rendesen megy nélküle is töltőről, de érzékeli ha becsúsztatom(világít a LED).

A szétszedéssel van bajom, nem tudom hogy kezdjek neki hogy egy sikertelen javítás esetén is még akkuformája legyen(legalább a keret), és visszamenjen a helyére.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
(#) eyess válasza zombee hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Szerintem olyan nagy eltérés nem lehet .Kalapács vágó
Ime
(#) zombee válasza eyess hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Köszönöm. Most mondanék a videóra valamit de az OFF. Nekem egy jó erős szike kellett amivel körbementem, de az elektronikás résznél csak feszítettem nehogy belevágjak. Ami előbukkant: 8 darab Samsung ICR18650-20 akksi, páronként párhuzamosan kötve. Ránézésre az egyik páros halott, valami megmarta az oldalukat, amúgy száraz az egész pakk. Multiméter szerint a halott páros 0.03V, a többi 0.7V körüli, de az egyiken fordított polaritással(LOL!). Szerintem csere az összes.
Kérdésem: az elektronika mennyire befolyásolja a végeredményt, ha más kapacitásúak kerülnek bele? A *aterán kapható típusok közül melyiket ajánlott betenni? Az 5000mAh-ról egy pillanatig sem hiszem el hogy valós, de még azt is gyanítom hogy ezek a 2000mAh-s Samu akksik újkorukban többet tudtak mint ezek a kamu hamisítványok.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
(#) Vackor válasza bubi009 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Nálam 4 db 18650 volt akkunak beépítve. Miután szétkaptam, kiszedtem beglőle az aksikat. 1 cella totálkáros volt, egy viszonylag hamar elvesztette a töltését.
Vettem bele 4db-ot és fekete szgszalaggal leragasztottam a szétbarmolt házat. Postaköltséggel cca. fele annyiba került, mintha vettem volna új akkut. Azóta is jól megy, a kiszerelt 2db-ot bicó első lámpában használom. Így állításodat megerősíteni éppenhogy nem tudom. Ez nem zárja ki, hogy ne léteznének ilyen megoldások.


http://www.newtecs.de/pics/shop/18650%20mit%20Loetfahnen.jpg
(#) zombee válasza eyess hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Még egy kérdés mielőtt nekiállnék szétbarmolni a pakkot: az úja akksikat előtte érdemes feltölteni, vagy mindenképp a laptopba beépítve kell elérnie a 100%-os töltést? A formázás miatt kérdem, hogy az elektronika(ha egyáltalán működöképes) hogyan alkalmazkodik az új viszonyokhoz.
(#) diamik hozzászólása Júl 29, 2013 /
 
Igen, megint én. Nézegettem Ebay-en akksikat. Igazából szerintem utángyártotottak. Mennyire érdemes ilyennek foglalkozni? Mert árban azért nem mindegy, mennyit kell érte kifizetnem. Mennyivel jobb egy eredeti akkumulátor, mint egy utángyártott?
(#) zombee válasza zombee hozzászólására (») Júl 29, 2013 /
 
Ma jött az árajánlat a Li-ION Kft.-től, kb. 16k HUF-ért javítják, 4600mAH-s lesz. A bele való, 2200mAH Samsung akksik darabja 1500Ft körül van, a 8 darab így 12000HUF. Azaz nem sokat spórolok az otthoni mókolással, de a javíttatásal sem(19k HUF egy új akku). Ezért inkább kísérleteznék valami kínai típussal, pl. UltraFire, a kapacitása kb. ott lehet mint az eredetinek. Vélemény?

A kiszedett 8 akkut ma teszteltem, az említett 2 darab nem csak rozsdás hanem folyik is,
és nem veszik fel a töltést(30V-nál 0.0mA), egyik zárlatos(töltés után a fesz hamar lenullázódik).
A maradék 5-öt sikerült regenerálni, szépen felveszik a töltést. Egy gyors kapacitásteszt alapján 1000mAH körül járhatnak(fele az újkori értéknek), és lehet hogy az önkisülés sem elhanyagolható.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
(#) zombee hozzászólása Aug 5, 2013 /
 
Sziasztok!

A Compaq EVO N1015v akksija ügyében a saját kezűleg történő felújítás mellett döntöttem.
A külső céggel való felújítás sajnos nem éri meg, alig olcsóbb egy új akksinál.
Ezt cégeknek találták ki, amelyek gépparkja azonos típusú és korú laptopokból áll.


A felújítás első lépése lényegében "ingyen" volt, mert nem vettem hozzá akksikat. A 8 darab Samsung Li-ion akksiból 3 darab kuka(szétfolyt/zárlatos), 5 viszont kiváló egészségnek örvend.
Párhuzamosan kötöttem őket, majd 4.2V-on töltöttem a pakkot legalább 30 óráig, amíg a töltő áram 100mA körüli értéken stabilizálódott. Ezután kiválasztottam 4-et, és az eredeti felállásnak megfelelően bekötöttem őket. Csak most ugye egy cella egy akkuból áll, nem kettőből!
Eredmény: a laptop beindult, XP betölt, majd folyamatosan 1%(1 perc) jelzést mutatott.
Ez kb. 10 percig ment, majd alvó állapotba szenderült(tehát nem kapcsolt ki!)

A művelet egyetlen célja az volt hogy megtudjam, van-e élet az akksi házilagos szétszedése után, és az összerakás után képes-e működni. Azért ez az 1% nekem nagyon sántít, mivel "csak" a cellák felét távolítottam el, a maradékot csutkára feltöltöttem. Még annak tudatában is furcsa, hogy a laptop is van jópár éves, és az "ép" akksik is talán már a végüket járják.
Most kéne tudnom mi legyen a következő lépés, az akksi folyamatos töltésével és kisütésével(formázás) elérhető-e hogy az 1%-nál jobb eredményt kapjak vagy inkább vegyek új akksikat?
(#) Pixi válasza zombee hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Hali!
Szerintem ne foglalkozz a régi akukkal, azok már így sem úgysem lesznek jók. Én nemrég digitális töltővel merítettem és töltöttem egy elredetileg 4400mAh-os laptop pakkot, és a 2x4 cella nem vett fel 1000mA-t sem, amit újra merítéssel próbáltam és nagyon gyorsan leesett a fesz 0,5A terhelés mellett. Inkább vegyél bele új cellákat az a biztos.
(#) zombee válasza Pixi hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Köszönöm. Sajnos a műtéttel nem csak a kapacitás hanem a terhelhetőség is feleződött,
ezért bír jóval kevesebbet mint 50%. Nem elhanyagolható szempont hogy az akksik
évekig is folyamatos mélykisülésben lehettek amit nem szeret az ilyen rendszer.
Még azért formázgatom egy kicsit, most már 20% a max. egy "merítés" után.

Milyen akksit érdemes beletenni? Egyelőre nem tervezek márkás(pl. Sony, Panasonic, Samsung) akksikkal mert annyit nem ér az egész, valahol 500-700Ft körül vennék valami kínait ami biztosan nem robban fel. Bailong és UitraFirc (sicc!) meg hasonlók felejtősek, ahogy az "5000mAh"-sok is.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
(#) Pixi válasza zombee hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Én vettem próbára pár 3300-asnakl mondottat és leteszteltem, a legjobb vett fel összesen 700mA körül! Én most 2200mAh LiPo modell akkukat akarok beletenni, már meg is vannak, de még nem értem oda hogy meg is csináljam. A 4 cellás pakk 3000Ft volt használtba, úgyhogy ennyit megér, többet nem költök rá, aztán majd kiderül mennyit bír!
(#) zombee válasza Pixi hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Mármint 700mAh? Azaz csak a beígért 1/5-ödét tudja? Mi ez ha nem átverés? Mivel mérted ki?
Az áramgenerátoros méréssel ott kezdődik a baj, hogy ha a tényleges kapacitás a fele
a beígértnek, akkor a "rendes" terheléssel már azt sem lehet kiszedni belőle.
Most épp tervezek egy mérőműszert amiben lesz egy precíz áramgenerátor és folyamatosan
monitorozza a feszültséget, egy megadott fesz alatt pedig lekapcsol vagy csökkenti az áramot.

Fejlemények a notival: egy kis töltőzés után az elektronika rájött hogy az a 20% valójában 100%.
20 perce vettem le a töltőről és betettem egy MP3-as DVD-t hogy daráljon-zörögjön egy kicsit.
Most 76%-ot ír...
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
(#) Pixi válasza zombee hozzászólására (») Aug 6, 2013 /
 
Ilyen töltővel teszteltem az akkukat. Volt egy másik fajta ami jobban vizsgázott, ott a 2200-nak írt akku 1500-1700mA körül vett fel merítés után. Sajnos ezeket nehéz így látatlanba megtudni melyik a valós és melyik nem. Pár hete vettem új LiPo modell akksikat az egyik autómba, és az 5400mAh 7,4V akkukba 3,3V/cellára merítés után 5950mA ment bele. Én ahova tudok LiPo modell akksikat használok, főleg a nagy zárlati áram miatt. Pl makita akkus fúróba 2x3 cella 1000mAh 30C akkukat tettem, a két pakkot párhuzamosan kötve, vagyis 2000mAh 60C lett ami max 120A záralti áramot tud elviselni hosszútávon amit egy akkus fúró tuti nem képes létrehozni. A gyári akkuja 1200mAh NiCd volt. Ezzel a pakkal kb 5x erősebb a fúró, és el lehet felejteni hogy kézzel lefogjam akkora erő van benne.
Majd írok hogy sikerül-e be LiPo-zni a laptop akkut.
(#) zombee válasza Pixi hozzászólására (») Aug 6, 2013 /
 
Én vigyáznék a LiPo-val, kicsit eltér a karakterisztikája. Félő hogy az elektronika nem veszi
észre a feltöltött állapotot és túltölti, vagy a túl kicsi belső ellenállás okozhat valami gubancot.
Gondolom a fúrót sem az eredeti töltővel nyúzod, mivel teljesen más fajta akksik vannak benne.
Ettől függeltenül én is kipróbálnám. Hol lehet ilyen 5400mAh akksikat venni? Abból 4 is bőven elég, és ennyivel könnyebb lehet a noti is.

Fejlemények a sajátommal: 42 percig bírta a 4 darab Samsung akksival, de az utolsó
15 percben már 0%-ot írt folyamatosan. Azért ez már haladás...
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
(#) Pixi válasza zombee hozzászólására (») Aug 6, 2013 /
 
Az 5400-as már úgynevezett 2S2P kivitel vagyis két cella párhuzamosan és azok vannak sorba kötve. Meg az a mérete miatt sem férne bele egy laptop akku házába.
Elvileg túl nem tölti, mert a Liion az 4,1V a max a LiPonál meg 4,2V. Itt a fórumban már rákérdeztem, és azt írták annyi lehet a baja, hogy nem tölti fel ugye 4,1/cella fölé. Amúgy nemhiszem hogy bármi gond lenne vele, mert a modellek 1000x jobban terhelik mint egy laptop valaha is fogja! A mostani akksi úgy néz ki a monster autómban, hogy 2x 4 cella 3000mAh 40C párhuzamosna kötve, vagyis 6000mAh, és 480A terhelhetőség. Azért a két végét már nem zárnám rövidre!
Az akkus fúrót az előbbi kommentben lévő töltővel töltőm balanszírozva, mint ahogy minden akksim csak is balanszírozva töltőm.
(#) Doncso hozzászólása Aug 20, 2013 /
 
Sziasztok. tudna abban valaki infót adni, hogy a laptopomba miért tiltja le az akku használatot a saját elektronikája, amikor a cellák teljesen jók még? Kivettem őket, feltöltöttem, és a gyerek távirányítós autójában délelőtt óta hibátlanul üzemel 4db 3,6-os cella 7,2v ra beállítva, a maradék két cella sorba kötve most egy LCM3-am műszerbe kapott helyet. Tehát jók a cellák, de az elektronika miért nem tölti, csak tiltja?
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2013
(#) gerenk válasza Doncso hozzászólására (») Aug 20, 2013 /
 
Szia !
A dolog egyszerű , fogyasztói társadalomban élünk, az akkugyártók szeretik az extra profitot.
Érdekes módon 2 év után hitelen mennek tönkre az akkupakkok.
(#) Doncso válasza gerenk hozzászólására (») Aug 20, 2013 /
 
Baresz! azért köszönöm.
(#) druxter hozzászólása Szept 15, 2013 /
 
Amiről eddig nem beszélt senki, hogy az a vicc, hogy a li-ion 3,6 a Li-po 3,7 Volt terhelés alatt, ennyinek kell lenni, ebből következik, hogy a 41, illetve 4,2 (li-po) feltöltött állapotban.
Megfordítva a noti akkut az írja egy 3 cellásnál, pontosabban 6 cellásnál, hogy 11,1 volt.
Aki nem volt rossz matekból ez barátok között is 3,7 volt cellánként, ami a li-po akkunak felel meg.
A vicc az, hogy én modelltöltővel próbáltam ki egy kapott rossz noti akkut, szétszedtem, és fejlámpában ezek az akkuk üzemelnek most. Töltéskor legelőszőr li-ion-ra állítottam, nem sokat bírt a lámpa használatkor. Újratöltöttem kb 400 mA-nél leállt a töltés, hogy tele van, és ekkor jött a gondoltat. Megnéztem másik noti akkut feltöltött állapotban és vicces, de 4,19 Voltot mértem minden cellán. Mindezek után átállítottam a töltőmet li-po-ra, és majd 1200 mA-t töltött még az akkuba, így összesen a 2200mAh-s akku 1600-ra felhúzta. Szóval itt van valami bibi. Ezek Li-Po-nak mondott, de valójában csak Ion akkuk és állandóan túltöltik?
(#) laszlokunstar válasza druxter hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
5300 mAh, ezt rá írni enyhén szólva is megtévesztés Bővebben: Link.
(#) Pixi válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Én is találkoztam már 3000mAh-sel amibe összesen 400-500mA ment csak bele. Van egy kézi pici akkus fúróból való cellám amire 1200mAh van írva, de az fel is vette mindig az 1200-1300 közti mennyiséget! Sajnos ezek az olcsó cellák 99%-ban kamu értékkel szerepelnek. Amúgy a súlyuk is jelentősen kisebb ezeknek.
üdv
PIXI
(#) laszlokunstar válasza Pixi hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Igen, ez igen komoly probléma. Felmerül a kérdés, hogy egy felújításhoz rendelendő, de akár csak pl. egy lámpába vásárolandó akkumulátornál hogyan döntsön az ember, melyik a megbízható? Bárhol bevásárolhat a rosszból, akár boltban, akár webárunázban, akár itthon, akár külföldön.
Mondjuk talán a közismertebb márkák, mely elemek értékesítéséből is a piac nagy részét lefedik, talán megbízhatóak lehetnek, csak persze az áruk kicsit magas.

Még egy dologra nem jöttem még rá: Mit jelent, vagy jelent-e valamit az akkumulátorokon levő zsugorcső színe? Piros, zöld, lila, fekete. Ha valaki esetleg erről hiteles információval rendelkezik, ne tartsa magában, ossza meg velünk!
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
(#) Pixi válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Ez egy nagyon jó kérdés, hogy akkor milyet érdemes venni! Talán a samsung ami jó lehet, de ott is kérdés mennyire tuti hogy a samsung az samsung?! Ezeket mind mind csak egy jó digitális töltővel lehet letesztelni mi is a valós értékük.
A színek jelentőségéről semmit sem halottam.
(#) Barret válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Szerintem még a felét sem bírják a ráírt kapacitásnak...
Laptop akksikba raknak 2600mA körüli kapacitásúakat,és azok nem bóvli akksik!
Nekem van gyári akksis ledes lámpám,4200mA-es gyári új akksival.
A "rossz" laptop akksiból kitermelt 2600mA-es cellával dupla ideig működik!!!
Akkor hol itt az igazság? Ja és azt a 4200 mA-es cellát 500 ft-ért dobják utánam újonnan!
Az ára pontosan tükrözi a minőségét...
(#) Barret válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Nekem van ciklámen,szürke,és zöld zsugorcsöves cellám is!
(#) Barret válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
(#) Pixi válasza Barret hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Hát igen! Köszönjük ezt a jól sikerült teszt videót!
Amúgy én modellezek és ott LiPo akkukat használok, ami a legnagyobb nekem az 6000mAh 80C, vagyis 480A folyamatos zárlati áram leadására képes. Nagyon durva cucc, és mindezt 14,4 volton. Itt már nem érdemes összeérinteni az akksi két kábelét!
(#) Barret válasza Pixi hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Hát én próbálgattam őket,még 1 cella is 20A felett tud rövidzárban!!!
Nen tudom pontosan mérni,mert kiakasztja a 20A-es méréshatárt...
3 ilyen cella röhögve indítja a robogókat! De még a ni-cd pakk is,azt már használtam robogóba akksinak.Fél évet benne volt!
(#) Pixi válasza Barret hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Eléggé eltérő melyik mekkora áramot tud. Hamarosan rednelek majd ilyen a videóban szereplő trustfire akkukat LEDes lámpákba, meg van egy LiIon-os kézi csavar behajtóm abba is jó lenne akkor már egy új. Az akkusfúróim mind a kettő LiPo modell akkukat kapott, így azokkal nincs gond évek óta, arról nem is beszélve, hogy könnyebbek a gépek sokkal.
Volt olyan bosh 12 voltos akkus amibe a gyári 1500mAh NiCd helyre befért 4500mAh összértékű LiPo!
(#) tothi89 válasza Pixi hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Sziasztok, csak véletlenül olvastam bele a témába, nem okoskodni akarok, de rosszul számoljátok a terhelhetőséget. Attól hogy párhuzamosan kötöttök két cellát, a C érték nem módosul, például: két párhuzamosan kötött 1000mAh 30C akkut ne terheljetek 120A-el, mert felrobban, annak 60A a terhelhetősége!!! Ugye a cellának 1Ah a kapacitása, 30C a terhelhetősége ez 30 A, ha ezzel párhuzamba kapcsolsz még egyet akkor lesz 2Ah 60A.
Üdv.:István
Következő: »»   17 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem