Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop akkumulátor
 
Témaindító: Valteri, idő: Jún 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 26
(#) Pixi válasza tothi89 hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Hali!
Én úgy tudom a C érték is módosul mivel a modell akkukban is vannak az úgy nevezett 2S2P pakkok amikben 2x2 cella van sorba és párhuzamosan. Sorbakötés esetén nem változtik a C és a mAh. De ez nekem a valóságban is működik, mert két párhuzamos akkut használok modellben, és elvileg ha a C nem nő akkor miért nem melegszik közelsem úgy? Ha nem adódna össze akkor a gyártók sem párhozamosítanának cellákat a modell akksikban, főleg hogy ugye ott nem kicsit lényeges a C érték.
(#) bazsi33 hozzászólása Okt 24, 2013 /
 
Sziasztok. Én is beleestem ebbe a hibába hogy leszedtem a cellákat az elektronikáról, cella csere céljából tettem ezt de, nem 100%-os aksikat használtam! Mikor vissza raktam első próbára működött , kb. másfél óráig bírta a gép majd felraktam töltőre és feltöltötte. Azután már nem akarta tölteni, nem világít a töltésjelző led de a windows érzékeli, az aksin se mérek nagy feszt csak max 0.2V-ot ingadozva, a cellákon megvan a 4V. A csatolt képen lévő kapcsolást megépítettem csak, nem tudom hogy hova kell kötni a LPT_PIN2-5-öt? Letöltöttem egy progit is a BE2Works-ot, ebben kitudom választani az ic-t is, bq2084-et. Ha sikerül csatlakoztatnom akkor a többit tudja progi? Valamint nem tudom kitalálni hogy melyek lehetnek az aksi SCL és SDA pontjai. Erre nincs valamiféle multiméteres megállapítás?
Amúgy egy HP compaq nc6400-as aksijáról van szó. Az akku típusa hstnn-cb28.
Előre is köszönöm!

Üdv Balázs!
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013

i2c.jpg
    
(#) Thowra válasza bazsi33 hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Üdv!
Azokat a lábakat nem kell bekötni.
az akkupakk + és - lába mérhető (általában duplán vannak egymás mellett a pakk két szélén.
A - után szokott lenni egy ellenállás, nem kell bekötni.
Ezután szokott lenni az SCL és SDA (vagy fordítva, pakk függő), ezeket kell bekötni, mást nem.
Visszább linkeltem képet a kiolvasott adatokról, valami olyasmit kell kapnod. Ha hülyeséget olvas ki, lehet az SDA és SCL meg van cserélve.
(#) F-Yoci válasza bazsi33 hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Üdv! Ez nem a teljes doksi, vannak még hiányzó oldalai, amin tárgyalja, hogy milyen chipnél, hová kell kötni az LPT_ Pin2...5-öt. Sima adapternél i2C programozáshoz nem kell.
(#) F-Yoci válasza F-Yoci hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Amúgy ez az adapter valószínű csak a kivett memóriachip programozására lenne jó, mivel az akkupack a géppel nem i2c SDA, SCL buszon kommunikál, hanem SMBC és SMBD buszokon.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013
(#) bazsi33 hozzászólása Okt 25, 2013 /
 
Köszi a válaszokat! Kipróbáltam nem sok sikerrel ugyanis nem csinált semmit, se a gép se a program. Nem tudom hogy, valamiféle driver kellhet az LPT portnak? Amikor bedugom a cuccot a gépbe nem ír semmit, amikor elindítom a programot ott van három kis négyzet, az első zöld a másik kettő piros. Amikor megnyomom hogy Read battery data akkor elkezd villogni a második piros négyzet, gondolom kéri hogy dugjam be a programozót. Szerintetek?
(#) kérdező hozzászólása Nov 19, 2013 /
 
Sziasztok!
Nem tudom, mennyire jó ide a kérdés, de nem találtam jobb topikot, bár ebben is van cella, meg elektronika.
Van több db. a Híradástechnika szöv. PTK-1050 típusszám alatt 1983 körül forgalmazott zsebszámológépem. Mindegyiknek az a baja, hogy kiszáradt a két sorbakötött 1,2V-os Ni-Cd cella. (nem is csoda 30 év alatt)
Az akkumulátora a két cellán kívül tartalmaz egy kis panelt, ami 7,5V váltóáramról előállítja a töltést, és tartalmaz egy kapcsolóüzemű tápot, ami a cellák a 2,4V-ból csinál 9,3V-ot a gép számára, mely egyetlen IC-t tartalmaz, mely számol, és meghajtja a kijelzőt. Gondoltam, kap új cellákat, az elavult Ni-Cd helyett Ni-mh-t. Mikor beépítettem, előtte még feltöltöttem egy rendes töltővel, tökéletesen működött. Mikor lemerült, bedugtam a gépbe a hozzá való 7,5V AC adaptert. Elég sokáig rajta volt, egyszer csak durrant egyet, és szuszogott. (Szerencse, hogy épp tanultam. ) Gyorsan szétkaptam, és kivettem a cellákat. Az elektronika, és a burkolat nem károsodott, idejében észrevettem. Mi lehetett az oka? Túltöltés? (nem hinném, mert ha napokig rajta van, akkor is max. a cella élettartama csökken.) Esetleg nem jó a Ni-mh a NI-Cd helyére? A régi olyan 600mAh-s lehetett újkorában, az új 2500mAh (2,5Ah) kapacitású.
(A fehér ragacs nem belőle származik, nyomtam egy ki szilikon ragasztót, ne mocorogjon.)
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
(#) kérdező válasza kérdező hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
A képek lemaradtak.
(#) lapar hozzászólása Nov 30, 2013 /
 
Üdv, a hozzáértőknek!

Van egy régi Packard Bell E3 laptopom, aminek az akksija elég gyenguska volt már (kb 1/2 órát bírt) Kicseréltük benne a memóriát meg a Winyót nagyobbra (épp volt kéznél). Ezek után viszont nem hajlandó akksiról menni egy percet sem.

A töltést jelző led ég kb 5-10 percig, aztán lassan villog.

Kérdésem: meg tud-e úgy halni az akku, hogy egyáltalán nem műxik egyik percről a másikra. Esetleg van benne valami, ami túl gyenge akksinál lekapcsol, és úgy viselkedik, mintha nem is lenne?

Gondolom a fent említett csereműveleteknek nincs köze ehhez a tünethez, vagy lehetséges?

Köszönöm a válaszokat előre is.
(#) eSDi válasza lapar hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Igen, meg tud halni. Az előző notebook-om akkuja egyik napról a másikra döglött meg így. Kb 75-78%-os volt a kondíciója ami elég jó egy 3 éves géphez képest. Lehúztam töltőről, szépen tette a dolgát, majd amikor lemerült teljesen szépen kikapcsolt szabályosan. Feltettem töltőre, másnap újra mobilizálnom kellett, lehúztam a töltőről, majd a bekapcsolás után jött a meglepi.
"Akku cseréje javasolt" üzenetet kaptam. Megnéztem az állapotát, 18%-ra pusztult meg a kapacitása. Utána még jobban megdöglött mert az akkuban lévő védelem is bekapcsolt. Csak bikázás után volt hajlanó újra feszültséget kiadni magából. Ezután már kemény 12% lett a kapacitása...
(#) hüblerattila hozzászólása Dec 18, 2013 /
 
Sziasztok! Vettem egy toshiba satellite l830 as laptopot, utánvétellel megkaptam ma. Olyan gondom lenne vele hogy valamiért nem töltődik benne az akku. Rádugom a töltőt a gép elindul, a töltés led világít, mintha töltene, közben már órák óta 0 százalékot ír az akksi töltésre. Ha kihuzom a gépből a töltőt, egyből ki is kapcsolódik, tehát tényleg nincs semmi az akkuban. Ilyenkor mi lehet?
Meg szeretném kímélni magam az ehez kapcsolódó jótállásos dolgoktól, mer akkor még jövőre sem lesz belőle semmi sem...
(#) zolika60 válasza hüblerattila hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Pedig lehet, hogy az akku halott.
(#) hüblerattila válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Most találtam neten egy leírást, valahogy resetelni tudom vele az akkut... próba szerencse. Nagyon remélem hogy jó lesz, nem aprópénz volt azért.
(#) Barret válasza hüblerattila hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Ha az akkuk túl vannak merülve,akkor javítás nélkül semmit nem csinálhatsz már vele.
A számláló resetelés,(ha megoldható alkatrész csere nélkül) Csak abban az esetben működik,
ha a cellák nincsenek túlmerülve.Ebben az esetben az elektronika halottnak tekinti a packot...
(#) hüblerattila válasza Barret hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Úgy néz ki hogy sikerült, méghozzá így:
1. Windows csökkentett módban indít.
2. eszközkezelő-->telepek, v. elemek--> Itt a "Microsoft ACPI szabványnak megfelelő vezérlőmódú telep." drivert letilt!
3. töltő kihúz, akku teljesen lemerít, még várjunk vele 1-2 órát! Amikor is..
4. akku ki --> majd be --> töltő rádug DE a gépet ne kapcsoljuk be!! Töltés: ajánlott 12-15 óra. (ne törődjünk a töltésvisszajelzővel)
5. ha ez megvan, töltő ki, aksi ki --> töltő vissza, Win indít, driver (amit letiltottunk) engedélyez!
6. gép leállít, töltő ki akku be, gép indít!

Mostmár tölt, viszont azt még nem tudom mi történik majd ha megint lemerül az aksi, hogy akkor ezt megint el kell játszanom vele vagy már rendben lesz, ez még kérdés, de majd kiderül.
(#) lapar válasza eSDi hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Azt esetleg hogy tudhatnám meg költségmentesen, hogy csak az akksi rossz, vagy a laptop töltő elektronikája is hibás esetleg. Gondolom a boltban nem engedik kipróbálni.
Tehát nem akarok úgy járni, hogy veszek egy akksit, és kiderül, hogy azzal sem működik.
Egyébként sem létfeltétel a mobilitás, csak asztali gép mellett van tartaléknak ez az "örökölt"laptop, de gondoltam, nem árt, ha szükség esetén mobilizálni is tudom.
Megnéztem az akksit, kb 7 ponton csatlakozik, és különböző feszültségek mérhetők rajta 1,8 V-tól 9 V-ig.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
(#) univerzum hozzászólása Jan 8, 2014 /
 
Egy olyat szeretnék csinálni, hogy riasztó akkumlátorról működtetném a laptopomat, töltő csatlakozó vagy 230V-os tápon táplálnám meg.
Valakinek van valami ötlete?
(#) gerenk válasza univerzum hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Invertert kell készítened 12 V ról 19 V ra legalább 3 A terhelhetőséggel, ezzel pótolod a hálózati töltőt. Természetesen gk. akkuról is használhatod vele a laptopot.
Sok kapcsolást találsz a neten, kereskedelemben is kapható.
(#) univerzum válasza gerenk hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Kell ide áramgenerátor vagy mindegy, hogy milyen áramerősség megy bele, csak 3A minimum legyen?
(#) gerenk válasza univerzum hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Áramgenerátor nem kell, az inverternek tudnia kell a 3 A töltőáramot és a 19 V terhelés alatti feszültséget. A laptop töltőelektronikája a többit elvégzi.
(#) vladcepes hozzászólása Márc 2, 2014 /
 
Sziasztok!
A laptop akkum hasonló mint a képen (vagyis 10,8V 4.400mAh Li-Ion).
Beszámoztam hogy miket mértem rajta.
A 6-7 en van a + iv. A multiméter pozitív szálát vagy 6-vagy 7 lábra,és a multi - szálát a többin egyesével az 1-2-3 on mértem 1,65V-ot ;4-5 lábon 1,10V-ot ;8-9 lábon meg 1,19V-ot.
Így gondolom 7 akku lenne benne?
Viszont ha a 10.8V ot osztom 1,2V -al az 9 db.
A lényeg hogy az akku nem bír ki 1-2 percet a laptoppal,hiába töltöm fel.

Olvastam hogy az elektronikája "azt tudja, hogy 0-ra lemerült és ezt az eepromjában eltárolta, onnantól nem engedi működni a laptopot, mert azt az információt küldi neki, hogy rossz az akksi"
Arra gondoltam hogy mi lenne ha egyesével ezeket a kivezetéseken lemeríteném és feltölteném ezzel Bővebben: Link
Vagy "resetelni kéne az eepromot a panelen"?
Szerintetek?

Üdv!

Névtelen.jpg
    
(#) didyman válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
3,7 V-osak azok a cellák, és 6 db van ebben a csomagban, párosával párhuzamosan, majd ezek sorosan kötve.
Azokon a kivezetéseken nem az egyes cellacsoportok feszültsége van, ne köss rájuk semmit! Van ott egy SMBUS, ennek adat és órajel vezetéke, csomag hőmérséklete és még némi extra, jelenlét jelzője, stb. A Li-ion cellákat soha nem szabad mélykisütni, mert ettől tönkremennek, és az elektronika azonnal letiltja az egész csomagot. Ha még 1-2 percig elmegy, akkor nincs letiltva, nem kell epromot törölni, de valamelyik cellapár halott lesz.
(#) vladcepes válasza didyman hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Szia!

Köszönöm!
Soha nem volt mély kisütve, gondolom az attól ment tönkre hogy állandóan benne volt a gépbe az akku és hálózatról ment.
Cella cserét házilag gondom csak barmolással lehet elvégezni.
Csak azért támadt ez az ötlet egyesével (cellánként)való töltés mert csavarbehajtónál sikerült döglött akut helyrehoznom ezzel a töltővel, mert a sima töltője amije van abba két ellenállás,meg egy dióda aztán ennyi. Ha fel is telt nem jelezte,és két nap múlva lemerült.
Most teljesen jó amióta ezzel megcsináltam.
(#) vladcepes válasza didyman hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Szétkaptam! úgy van 6 db van benne méghozzá ilyen Bővebben: Link
lemértem és ugye mivel párosával vannak párhuzamosan így 4,15V van benne.
Na így hogy állapítom meg hogy melyik rossz?

Ez mennyire igaz?
"van benne mikrokontroller memóriával, ami pl. tárolja a kisütések/feltöltések számát...stb. Ha ezt nem állítod, alaphelyzetben sok akkupakk nem működik, hiába cseréled a cellákat!"
az elektronika tudja, hogy új cellák kerültek bele,vagyis azt tudja, hogy 0-ra lemerült (mivel le volt forrasztva róla) neki tök mindegy, mi okozta... És ezt az eepromjában eltárolta, onnantól nem engedi működni a laptopot, mert azt az információt küldi neki, hogy rossz az akksi, hiába vannak bene új, jó cellák. Ezért az ilyen cellacseréket nagyon körültekintően feszültség alatt kell végezni, ráforrasztani az új akksikat, és csak utána eltávolítani a régieket"
(#) didyman válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Igaz. Nem kell a hibásat keresni, mindet kell cserélni. A többi is használt, együtt újakkal, nem jó ötlet használni.
(#) vladcepes válasza didyman hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Okés,ezt is értem,de most amit mérek 12.46V van benne. Akkor lehet hogy az akkuk mégis jók? Vagy terhelésnél hamar lemerül? de egy perc?
(#) didyman válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
A csökkent kapacitású akku is feltöltődik normál feszültségére.
(#) vladcepes válasza didyman hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Értem.,találtam is akkut,utángyártottat 5.200mAh-t,és annyiért mint amennyiért vennék bele cellákat,így legalább nem kell vacakolni az összerakással,na meg amiket leírnak róla hogy hogyan kell kicserélni.
Majd ami megmarad azt majd kiderül melyik a jó belőlük,max felhasználom lámpába.
Köszönöm!
Üdv!
(#) vladcepes válasza didyman hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Nos mivel szétkaptam teljesen a laptop akkut(mert úgy voltam vele hogy úgy sem jó),egyesével feltöltve aztán lemértem,majd kipróbáltam (nem a laptoppal) és teljesen jó mind a 6 db.
Így az hogy "van benne mikrokontroller memóriával, ami pl. tárolja a kisütések/feltöltések-majd nem engedi működni a laptopot, mert azt az információt küldi neki, hogy rossz az akksi " ezek után szerintem is igaz.
Nejem gépénél is ugyan ez a helyzet-ha kihúzom az adaptert a gép 10mp múlva kikapcsol.
Majdnem hogy egyszerre lett vásárolva a két gép. Még azt sem állíthatom hogy az adapter elektronikájában ment tönkre valami és azért nem töltötte, mert ha ezt állítanám akkor mind a két gépnél egyszerre?
(#) Thowra válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Üdv!
Igaz, ezeket az adatokat tárolja (melléklet).

011101.JPG
    
Következő: »»   18 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem