Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   156 / 179
(#) freddyke válasza uniman hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Köszönöm. Miért ajánlasz műhelybe magasabb színhőmérsékletűt, 4000K-est? Lámpatestet én nem találtam. Natúr Fortimo panelket garázsba célszerű felrakni? Sok por van, víz kevésbé fröccsenhet a plafonra. Áramütés elkerülése miatt az alacsony feszültségűt néztem ki (a táp 54V-os). Alacsony a belmagasság, éppen beleérhetek kinyújtott karral, gyakorlatilag elég nehéz.
(#) uniman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 22, 2021 / 2
 
4000 Kelvin közel áll a nap fényéhez/színéhez (4300K). Az emberi szem ehhez a fényhez van szokva, ennél legjobb a "láthatóság".
(#) freddyke válasza uniman hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Gondoltam, hogy ez a magyarázat. A LED-ek szerintem közel sem olyan spektrumú fényt adnak, mint a nap. Ha megnézed a Fortimo adatlapját, a 3-4-5. oldalon vannak grafikonok, amelyeken látható, hogy adott hullámhosszon milyen intenzitással sugároz. A kék tartományban van egy nagy kiugrás (ezt a fajta "rideg" fényt nem szeretem), illetve minél alacsonyabb a színhőmérséklet, annál intenzívebb a vörös-sárgás tartomány. Ezeken a csúcspontokon kívül mindenhol laposodik a görbe. A Kelvinben megadott színhőmérséklet csak egy átlag. Emiatt szerintem nem lehet számok alapján közvetlenül a napfényhez hasonlítani. Ezt a jelenséget próbálnám ellensúlyozni a melegebb fényű fényforrással, hogy a kék összetevő minél kevésbé domináljon. Persze ki kellene próbálni, de sajnos erre nem látok lehetőséget.
(#) uniman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Én a gyakorlat alapján írtam le a tapasztalatomat, nem katalóguslapok alapján.
Mindkét fajta fortimóból van egy-egy köteggel. Meg a szaki ismerőseim is a 4000K-t választották a műhelyeikbe (lakatos, asztalos, üveges)...
Vegyél 1-1 darabot mindkettőből és próbáld ki...de más színe lesz az autónak, ha kigurul a "melegfényes" műhelyből a szabadba. A fortimo LED-ekből is több GEN (generáció) létezik...a hatásfokuk (fényhasznosításuk) eltérő...
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2021
(#) antikzsolt válasza freddyke hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Na a színhőmérséklettett nézd. A szín visszaadási indekszet. 90-95% körüli már jó.
(#) freddyke válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Sajnos a Fortimo ezen paneljei csak >80 CRI-vel rendelkeznek.
(#) freddyke válasza uniman hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
A Fortimo 4000K-s panelek és V-TAC 4500K-s lámpái között szeretnék választani vagy ezeket kombinálni.
A V-TAC javára főként a búrázott (védett) lámpatest szól. Az opálos búra, a rövidebb élettartam hátrányt jelentenek. A 4000K-hoz képest és V-TAC 4500K-ja érezhetően ridegebb fényű lenne?
(#) uniman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Nevezd meg konkrétan melyikre (?W) gondolsz?: Bővebben: Link
A 4500K még OK lesz...
(#) freddyke válasza uniman hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Erre (24W, 3840 lumen, 4500K, 30000 üzemóra, 5 év garancia) gondoltam, az említett linken nem találom.
(#) freddyke hozzászólása Feb 26, 2021 /
 
Beszerzés alatt van egy adag Philips Fortimo LED Line, 40 * 560 mm méretű panel. Nem szeretném őket direktben a mennyezetre csavarozni, hanem egy hordozóra, amely egyben hűtést is biztosít. Alumínium vagy rézcsíkra gondoltam. Honnan lehetne ilyesmit reális áron beszerezni?
(#) bbalazs_ válasza freddyke hozzászólására (») Feb 26, 2021 / 1
 
Alumínium olcsóbb. Színesfémboltból vehetsz ilyeneket.
(#) freddyke válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 27, 2021 /
 
Igazad van. Itt le is vágják és jó az ára, csak a szállítás kerül kicsit sokba.
(#) bbalazs_ válasza freddyke hozzászólására (») Feb 27, 2021 /
 
OK. Azt az egyet vedd még figyelembe, hogy ez NEM biztosít hűtést, csak felveszi, elosztja a hőt.
A teljesítmény a lényeg, hány Watt. Esetleg úgy is jó lehet, ha kellően alacsony a felvett teljesítmény. Akkor a fallal való kondukció és a levegővel való konvekció miatt akár elég is lehet.
(#) freddyke válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 27, 2021 /
 
Végül ez lesz, 34W. Csak ritkán menne 80(-100%)-os a teljesítményen, akkor 12+ órát is akár. Mennyivel lenne érdemes túlméretezni az alumínium hordozót a megfelelő hőleadáshoz? 20 * 560 mm méretű a panel. 40-50 * 600 mm-es hordozóra gondoltam. A fal rücskös, minimális a kontaktus. Jobb lenne a fal és az alumínimum hordozó hátsó fele között 1-2cm-es hézagot hagyni, hogy legalább a levegő körbejárja?
(#) antikzsolt válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 27, 2021 /
 
Nekem gen2 ledek világítanak maxon járatva. Nem Melegszenek fel. Még huzamosabb idővel is foghatóak. Pl a konyhai folyamatos szolgálatban van már 3 éve. Nincs extra hűtése napi 8-10 órát simán meg téli viszonylatban
(#) bbalazs_ válasza freddyke hozzászólására (») Feb 27, 2021 /
 
Az adatlapját átnézve ez egy jól megtervezett cucc. Nem lesz gond. Akkora pluszt hagyj, amennyit csak esztétikai érzéked megenged. Ha rücskös a fal, akkor járja csak körül a levegő. Amíg nem süti a kezedet az alu, addig jó a hőmérséklet még.
(#) Kovidivi válasza freddyke hozzászólására (») Feb 27, 2021 / 1
 
1-2cm nem elég semmire. Kell legalább 5cm, de ha a LED-ek a plafonra lesznek rögzítve, a meleg pedig felfelé száll, a hűtésed szinte semmit sem fog érni, mert a hő nem tud eljutni sehova, ottmarad a plafonnál.
(#) freddyke válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 27, 2021 /
 
A várható használati időt erősen túlbecsülve (minden 3. napon 12 órát járatva) 35-50 év (49-73 ezer óra) után csökken 80-90%-ra a teljesítmény papírforma szerint, ha 90°C-on, 40%-osan túlhajtva járatom. Rendes hűtéssel, 55°C-os névleges üzemi hőmérsékleten, 80%-os teljesítményen hajtva 55-56 év (80-82 ezer üzemóra) után (bizonyos hibaszázalékkal) 90%-os a lámpa teljesítménye papíron.

Ennek ellenére elfogadom amit írsz (minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál ideálisabbak a működési körülmények), éppen ezért a drága alu hordozó növelése és az esztétikai kép teljes lerontása helyett jobb lenne (az érintésvédelem miatt is) búrás fém lámpatestbe tenni, amely lényegesen növelné a hűtőfelületet.

Esetleg tudnátok tippeket adni hol keressek 560 * 20 mm-t befogadó lámpatestet víztiszta búrával? Opálos búrával találtam, de nem éppen ideális, mert a LED-eken nincs optika és összevissza szórná a fényt.
(#) antikzsolt válasza freddyke hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Én így kerestem a googlen: lineáris süllyeszthető led lámpatest viztiszta

Bővebben: Link
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Feb 28, 2021 /
 
Jó szerencsét! Nagyobb tapasztalattal rendelkezöket kérdezem, hogy van-e létjogosúltsága, egy olyan napelemes rendszernek, amire csak a világítás van rákötve. Akkumulátoros töltésssel 12-24V-osak (vagy valamennyi) lennenek a LED-es világítótestek, akár egyedileg, akár több összekötve, akár az összes, de nem lenne 230V-os visszatültés, csak mint tartalék, alacsony akkumulátor feszültség esetén üzemelne az 1 fázisú hálózatról. Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv.: Joe
(#) Kovidivi válasza freddyke hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Jól kiszámoltad, de pont a LED-ek azok az alkatrészek, amiknek elég egy nyári nap, amikor a lakásban is nagyon meleg van, aztán egy LED elkezd villogni (vagy csak simán, minden ok nélkül is elkezdhet villogni...).
Én csak olyan LED-es világítást telepítek, amit könnyen, olcsón, kevés munkával, bármikor javíthatok.
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Kb 150cm magasságban mértem 30 fokot. A lámpa majd 3 méteren van fent a plafontól 20cm-re. Mégis világit. Napi szinten használom (6-12 órában) és simán rá van téve a falra 3 éve. Igaz szép fehérre van mázolva ha nem keresi az ember nem is veszi nagyon észre.
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Nem vagyok meggyőzve arról, hogy a víztiszta búra a legjobb megoldás.
80 cm távolságra van kilenc darab Philips Rebel (100 Lumen) alapú ledsor. Az egyedi ledek egymástól tíz centiméterre vannak, az alapvilágítás az ablakon keresztül nincs búra. Erre vágysz?
(A felvétel készítésekor 145 lux volt mérhető a toll helyén, LED nélkül).
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) nedudgi válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Szerintem akkor van létjogosultsága, ha gyakori az áramszünet. Bár vészvilágítás mindig kell, de napelemre beruházni -ilyen méretben- felesleges. Egy elemlámpa elegendő. A szigetüzem, vagy egy horgásztanya más, ott szükséges. A csökkent indítóképességű autóakkumulátorok ilyen helyen még jó pár évig elfogadhatóan teljesítenek.
(#) freddyke válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Több, mint 100 ezer üzemóra az élettartam a tápra is és a felkapcsolások száma is ennyi, 5 év garanciával. Pont azért lenne ez, mert többen több éves tapasztalattal ajánlották, miközben hűtésről szó sem volt. Ha gyári, nagy teljesítményű, ipari LED lámpákat nézünk, mind műanyag tokos és jól zártak is.
A Philips ide vonatkozó dokumentumát (40-46. oldal) olvasva is a legjobb sík alumínium hordozóra tenni és a plafon felé légrést biztosítani. Lámpatest esetén ugyanez a helyzet, légréssel kell feltenni és az alumínium hordozó felett nyitottnak kellene lennie, hogy az közvetlen légmozgásnak legyen kitéve.
Ha nagyon precíz akarok lenni, van a panelen referencia mérőpont, aztán lehet korrigálni az áramon, változtatni a hordozón.
Valószínűleg a nyári meleg lesz az egyetlen probléma, erre csak ventilátor lenne jó megoldás, de kicsit túlzásnak tartom.
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
A sok árnyékra gondolsz? Négy LED panelem lenne, minden irányból. Reménykedtem, hogy a körbevilágítás miatt nem lesz árnyék.
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Igen, arra gondolok. Attól függ, mit csinálsz a tetthelyen - ezt mi nem tudjuk eldönteni.
Nekem az opál/matt/tejfehér búra jobban bevált. Szubjektívan nézve a fényvesteség elenyésző, csak jobban vakít a víztiszta borítás.
Hűtéstechnikailag a vastag hátlapú, kis hőellenállású hűtés a legjobb, az alant linkelt, süllyesztett lámpatesten a led, és a hőleadó, látható felület között van egy vékonyabb, nagyobb termikus ellenállású szakasz. Elméleti élettartammal ne számolj, az csak a marketing. Egy lánc ott szakad el, ahol a legvékonyabb.
(#) freddyke válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Sajnos a linkeltbe nem férne el a panel és csak ehhez hasonlóak kaphatóak LED csíkokhoz. Falon kívüli, méretes lámpatest lenne a legjobb. Három nyelven nem találok, csak fénycsőhöz való túlméretest, de leginkább komplett lámpatesteket. Kész lámpát lehetne venni, a belsejét kidobni, pl. ez az alumínium ház jó is lehetne, ha néhány centivel szélesebb lenne, mert a két szélén a műanyag beárnyékolja a szélső LED-eket. A következő méret 120cm, ocsmányul hosszú lenne és teljesen műanyag, nulla hőelvezetéssel.
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Ok, elfogadom az opálos, matt, tejfehér, stb. búrát. Üres lámpaházat nem találok, a kész lámpák javarésze műanyag vagy 120cm-es, ami túl hosszú és/vagy a búra is elfog minden oldalirányú fényt. A fent linkelt majdnem jó, de hosszabb nincs, csak műanyag. Egy félkörívű, peremes búrát rácsavaroznék egy alu lemezre, nekem úgy is megfelelne, ha lehetne valahonnan szerezni csak búrát. Vagy egy sík búra kellene, akár üveg is, de a lámpatest részével akkor bajban leszek az egyszerű búrafelfogatás miatt.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
Következő: »»   156 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem